روشهاي پيشگيري از سوء مصرف مواد مخدر ( ويژه والدين )
پدر و مادر عزيز ،
براي پيشگيري از اعتياد فرزندان خود به نكات ساده اما كليدي زير عمل نماييد و مطمئن باشيد كه ميزان موفقيت شما در اين امر افزايش چشمگيري خواهد يافت .
درباره مواد اعتياد آور اطلاعات كافي كسب كنيد
شما به عنوان پدر و مادر بايد انواع مواد اعتياد آور ، نحوه مصرف آن ها ، علل و عوامل موثر در شروع اعتياد و خطرات ، عوارض و علائم مصرف مواد مخدر را بشناسيد .
مواد اعتياد آور شامل همه تركيباتي است كه باعث تغيير كاركرد مغز انسان به صورت هيجان ، افسردگي ، رفتار نابهنجار ، عصبانيت و يا اختلال در قضاوت و شعور شود .
مهارتهاي تربيتي خود را افزايش دهيد
والدين در پيشگيري از اعتياد فرزندان خود نقشي اساسي دارند . شما مي توانيد مهارتهاي تربيتي خود را بازنگري كنيد تا فرزنداني با اعتماد به نفس بالا تربيت كنيد و به آنها مهارتهاي زندگي را بياموزيد . ( توانايي نه گفتن ، مهارت تصميم گيري ، مهارت حل مشكل ، مهارت دوست يابي و ... ) .
با فرزندان خود صحبت كنيد
قبل از اين كه فرزند شما اطلاعات مرتبط با مواد اعتياد آور را به غلط از اطرافيان خود كسب كند ، خود اين نكات را به وي بياموزيد . به او بگوييد مواد چه خطراتي دارد و عواقب اعتياد چيست ، معتاد كيست و علل شروع مصرف كدامند و ... ولي دقت كنيد :
عقايد خود را به زور به آن ها تحميل نكنيد .
قبل از رسيدن آنان به سن بحراني اين كار را انجام دهيد .
آنان را پيش از اندازه و به طور اغراق آميز نترسانيد .
زمان مناسبي را به گفت و گو اختصاص دهيد . زيرا فرزند شما ارزش نصايح شما را با ارزش زماني كه به آن اختصاص داده ايد برابر مي داند .
هنگام صحبت فرزندتان ، عكس العمل تندي نشان ندهيد زيرا بدين ترتيب امكان مكالمات صميمانه بعدي را از بين خواهد برد .
يك الگوي مناسب باشيد
براي فرزند خود در طي روز يك الگوي واقعي باشيد و براي او درستكاري ، صداقت ، تواضع و كليه صفات مثبت را به نمايش بگذاريد . ? رطب خورده چون منع رطب كند ؟ ? اگر شما بر خلاف آن چه مي گوييد ، عمل كنيد ، ا زفرزند خود نيز انتظاري نداشته باشيد . چگونه يك پدر معتاد مي تواند راهنماي خوبي براي فرزندش باشد ؟ ? در رفتارهاي خود بيشتر دقت كنيد ? شايد شما روزي با تمسخر به يك معتاد و يا صحبت كردن با لحن افراد معتاد ، به فرزند خود پيامي نادرست منتقل كنيد .
گوش كردن را بياموزيد
شما با صحبت كردن تنها به پنجاه درصد از وظايف خود عمل كرده ايد . شما بايد ارتباط خود را با فرزندتان به اين طريق حفظ نماييد :
به حرفهايش خوب گوش دهيد و به موقع صحبت كنيد . فرزند خود را با گفتن اين جملات كه : ? چقدر جالب !!! من اين را نمي دانستم و ... ? به گفتن بيشتر تشويق كنيد . به او بياموزيد تا مسائل روزمره و عقايد خود را با شما در ميان بگذارد .
سه نكته :
فضايي ايجاد كنيد تا او احساس راحتي كند .
با جملات مثبت ، با لبخند و يا تكان دادن سر و به او گوش دهيد .
با لحن خود و بكارگيري جملات تشويق كننده اشتياق خود را به ادامه گفت و گو نشان دهيد .
از قبل آماده باشيد
شما مي دانيد كه فرزندانتان كنجكاوند و سوالات بسياري درباره مواد مخدر دارند و طبيعتاً آنها را با شما در ميان مي گذارند ، مثلاً ممكن است روزي فرزندتان از شما بپرسد كه آيا تا به حال مواد مخدر را تجربه كرده ايد يا خير ؟ شما بايد براي جواب اين سوال از قبل آماده باشيد . كارشناسان معتقدند اين فرصت بسيار خوبي است كه شما علت عدم مصرف خود را به زبان سالهاي جواني به وي منتقل كنيد و يا اگر مصرف كرده ايد به او بگوييد علت گرايش شما به مواد چه بوده است ؟ چرا آن را كنار گذاشتيد ؟ حالا چه چيزهايي فهميده ايد كه آن زمان نمي دانستيد ؟ و حالا چرا مي خواهيد كه فرزندتان آن اشتباه را تكرار نكند ؟ مسائل را بيش ازاندازه تشريح نكنيد زيرا اين مسئله كنجكاوي بيشتر او را بر مي انگيزد .
به فرزندتان نزديك شويد
جواناني كه با والدين خود احساس نزديكي مي كنند ، كمتر از سايرين به مواد اعتياد آور روي مي آورند . حتماً زماني را به فرزند خود اختصاص دهيد . به طور منظم و هفتگي با او برنامه ريزي كنيد و به كارهاي مختلف بپردازيد . براي صحبت كردن ، بعد از شام و قبل خواب و يا روزهاي تعطيل بسيار مناسب است . جلسات خانوادگي برگزار كنيد . در اين جلسات كليه قوانين و مسائل خانواده ، مورد بحث و تجزيه و تحليل قرار خواهد گرفت. دراين جلسه هركس فرصت صحبت كردن خواهد داشت .
واهمه نداشته باشيد . از فرزند خود بپرسيد كه كجا مي رود ؟ با چه كسي مي رود و آن جا چه مي كند ؟ سعي كنيد در ساعات غذا خوردن ، همه خانواده را دور هم جمع كنيد . فوايد اين امر را به مرور زمان درك خواهيد كرد . در صورتيكه فرزندتان به منزل دوستش رفت ، از حضور والدين وي در منزل مطمئن شويد و به حضور خواهر و برادر بزرگتر و يا پدر بزرگ و مادر بزرگ اكتفا نكنيد . دوستان فرزندتان را بشناسيد و با والدين آن ها ارتباط برقرار سازيد .
به آنان در مقابله با گروه همسال كمك كنيد
وقتي يك دوست صميمي به فرزند شما مواد مخدر تعارف كند ، ممكن است او اين مواد را مصرف كند ، چرا كه ? نه گفتن ? به يك دوست كاري دشوار است . بله حتي يك دوست صميم نيز ممكن است فرزند شما را گمراه كند . احتمال مصرف مواد مخدر بدنبال تعارف افراد ناشناس و غريبه در مقايسه با تعارف يك دوست صميمي بسيار كمتر است . بهترين روش پيشگيري از اين مسئله ، اين است كه با فرزند خود به طور آزمايشي چنين موقعيتي را تمرين كنيد تا در برخورد واقعي با تعارف مواد ، پاسخهاي مناسب را ارائه دهد .
ابراز عشق كنيد
بهترين راه جلوگيري از رفتار ناشايست فرزندتان ، اين است كه وقت بيشتري را با او صرف كنيد . با او به رستوران ، پارك ، كوهنوردي ، سينما و ... برويد . با او به موسيقي گوش دهيد و مهمتر از همه اين كه : به او بگوييد كه دوستش داريد .
رفتارهاي مثبت را تشويق كنيد
فكر مي كنيد بهترين نحوه تشويق يك رفتار مثبت چيست ؟ يك كلمه مناسب در زمان مناسب مي تواند ارتباط شما را با فرزندتان آن چنان مستحكم سازد كه وي را از خطر مواد مخدر در امان نگهدارد .
هميشه سعي كنيد رفتار صحيح فرزندتان را بلافاصله باارائه يك پاداش مناسب پاسخ دهيد و به فرزند خود بفهمانيد كه براي رفتارهاي مثبت او ارزش قائل هستيد . در هر سني اين صفات مثبت را در وي تشويق كنيد . رفتارهاي مثبت وي را تاييد كنيد و رفتارهاي ناپسند وي را متذكر شويد .
موضع خود را مشخص كنيد
همواره نظر خود را درباره سيگار ، الكل ، داروهاي اعتياد آور و مواد مخدر به زبان بياوريد و ديدگاه خود را نسبت به مصرف كنندگان اين مواد ابراز كنيد . تصور نكنيد كه فرزند شمااز ديدگاه شما نسبت به موضوع اعتياد و معتاد باخبر است . اگر نظر شما در اين موارد براي فرزندانتان روشن و واضح نباشد اين امكان وجود دارد كه او به مصرف مواد مخدر گرايش پيدا كند . اگر فرزندتان به شما گفت كه يكبار اين مواد را آزمايش كرده به او بگوييد :
? من اين كار شما را فراموش كردم ? و اگر مي خواهيد مواد مصرف نكند . به وي بگوييد : ? اگر تو مواد مخدر مصرف كني ، دل مرا مي شكني ? . مطمئن باشيد فرزند شما هرگاه درمعرض تعارف مصرف مواد مخدر قرار بگيرد . قبل از هر چيز از خود خواهد پرسيد : ? باانجام اين عمل پدر و مادرم در مورد من چگونه فكر خواهند كرد ؟ ?
ارتباط خود را تقويت كنيد
يك نوجوان تصور مي كند كه حرفهاي ارزشمند بسياري براي گفتن دارد و شنيدن صبورانه اين حرفها توسط والدين حس اعتماد به نفس اين نوجوان را تقويت خواهد كرد . بنابراين از همين لحظه يك ارتباط مستمر و پايدار را با وي پايه ريزي كنيد .
? بياد داشته باشيد كه علاقه بسيار شما به فرزندتان بدون ارتباط صحيح با وي معنايي نخواهد داشت ?
مرزها را مشخص كنيد
در خانواده ، قوانين مشخص وضع نماييد و براي سرپيچي از آن ها تنبيهات خاصي در نظر بگيريد و سپس آن را به طور محكم و جدي به مرحله اجرا در آوريد .
تنبيهات خود را به شكلي خفيف اعمال كنيد و از تنبيه به شكل سخت بپرهيزيد . رفت و آمد در شب را از يك ساعت مقرر به بعد قدغن كنيد ( مگر در مواقع لزوم و با اجازه شما ) . اگر فرزندتان به منزل دوستش رفته است باتلفن او را كنترل كنيد و يا با والدين حاضر در آن منزل گفتگو نماييد . سعي كنيد هنگام رفت و آمد فرزندتان از مدرسه به منزل و يا از منزل به مدرسه با او همراه باشيد . به حس ششم خود توجه كنيد . هرگاه در درون خود احساس كرديد كه مشكل خاصي وجود دارد ، حتماً آن را جدي بگيريد و بلافاصله موضوع را پيگيري كنيد .
واقعيت ها را منتقل كنيد
مهمترين عوامل پيشگيري از اعتياد زندان ، نيروي انتظامي و سازمانهاي مسئول نيستند ، بلكه شما والدين هستيد . به طور ميانگين نوجواناني كه والدينشان آنان را از خطرات و عوارض مواد مخدر آگاه ساخته اند ، پنجاه درصد كمتر از سايرين به مصرف مواد گوناگون روي مي آورند . اين را نيز بدانيد كه جوانان و نوجوانان بسيار علاقه مندند تا والدين آنها درباره مواد مخدر اطلاعات علمي مفيدي را در اختيارشان قرار دهند .
صادق و مهربان باشيد
فرزند شما بايد بياموزد كه هرگاه با يك مشكل اساسي روبه رو شد . بلافاصله براي مشورت به شما مراجعه كند و اگر شما در حين ارائه مشاوره با وي بدرفتاري نماييد ، اعتماد او را از خود سلب خواهيد كرد . همه ما شايد در گذشته رفتار ناشايستي مرتكب شده باشيم كه آرزو داشتيم اي كاش مرتكب نمي شديم . بنابريان اگر فرزندمان اين سوال را از ما پرسيد ، مي توانيم صادقانه به وي پاسخ دهيم و پشيماني و ناراحتي خود نيز از اين رفتار ناشايست ابراز نماييم .
? اين مسئله بسيار مهم است ، با فرزند خود مشاجره نكنيد ، بلكه صبورانه به مسائل او گوش دهيد ?
Linkback: https://irmeta.com/meta/b2046/t6301/