• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



veryhot_post - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا نویسنده موضوع: آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی  (دفعات بازدید: 196124 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
مجلس و تامین اجتماعی مخالف بخشنامه دولت
« پاسخ #1125 : ۸ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۵:۰۴ »
همزمان با اجرای بخشنامه پرجنجال معاونت نظارت راهبردی رییس جمهوری که حقوق  کارمندان دولت در دوران بازنشستگی  را به شدت کاهش می دهد، دبیر کمسیون اجتماعی مجلس این بخشنامه را “ناعادلانه” خواند و معاون فنی سازمان تامین اجتماعی هم گفت:   ما از ابتدا مخالف این قانون بوده ایم زیرا کم شدن حقوق کارمندان دولت در دوران بازنشستگی عادلانه نیست و به ضرر فرد بازنشسته است.

بخشنامه جدید معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری نور امید را در دل باز نشستگان تأمین اجتماعی خاموش کرد .
تیرماه سال جاری معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری بخشنامه ای را امضا و ابلاغ کرد مبنی بر اینکه حق بیمه از اضافه کار کارکنان دولت که از بیمه تامین اجتماعی برخوردارند حذف شود که این مصوبه از ۳۱ شهریور ماه نیز اجرایی شد.
براساس این بخشنامه محاسبه اضافه کار در پاداش پایان خدمت و حقوق بازنشستگان نخواهد بود و براساس قوانین سازمان تامین اجتماعی حقوق بازنشستگی مساوی مجموع پرداختی دو سال پایان خدمت تقسیم بر ماه های این دو سال است و این بدین معنی است که کارمندانی که ۳۰سال تمام از حقوق و اضافه کارشان هفت درصد کسر شده با این ابلاغیه جدید از کاهش حقوق در دوران بازنشستگی برخوردار می شود.
کارمندانی که در حال حاضر ماهیانه هفت درصد از حقوقشان به عنوان حق بیمه کسر و به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز می شود با این ابلاغیه قانون جدید پس از بازنشستگی با کاهش ۲۰ تا ۴۰ درصدی حقوق مواجه می شوند و این با توجه به اینکه حقوق بازنشستگی افراد تحت پوشش تامین اجتماعی در مقایسه با نهادهای دیگر پایین است با مشکلات عدیده ای روبرو خواهند شد.
براساس اعلام سازمان تامین اجتماعی در حال حاضر ۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر بیمه شده اصلی تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند و ماهیانه مبلغی را به عنوان حق بیمه پرداخت می کنند که با توجه به بخشنامه جدید معاونت راهبردی ریاست جمهوری بیش از یک میلیون نفر از این افراد آنهایی هستند که در حال حاضر در سازمان دولتی مشغول به کار بوده و از بیمه تامین اجتماعی برخوردارند که با حذف حق بیمه اضافه کار حقوق بازنشستگی این افراد کاهش پیدا می کند.
کارشناسان امور بیمه ای معتقدند این بخشنامه بسیار نسنجیده و بدون انجام کار کارشناسی لازم به تصویب رسیده چرا که باید میان کسی که چندین سال حق بیمه پرداخت کرده با فردی که به تازگی در سازمانی مشغول به کار می شود تفاوت قایل شد تا به ضرر کارمندان نباشد.
در همین رابطه محمد اسماعیل سعیدی دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس به خبرنگار مهر گفت: با حذف حق بیمه اضافه کاری از حقوق کارکنان ، حقوق این افراد ۲۰ تا ۳۰ درصد در زمان بازنشستگی کم می شود که این اصلا عادلانه نیست.
مسئولان تأمین اجتماعی و معاونت ریاست جمهوری به مجلس فراخوانده می شوند
وی تاکید کرد: مشخص نیست معاونت نظارت و راهبردی ریاست جمهوری بخشنامه جدید را با چه هدفی امضا و ابلاغ کرده چون باعث می شود که حقوق بازنشستگان که به خودی خود کم است باز هم پایین تر عرف جامعه باشد و در این صورت مشکلات آنان چند برابر قبل خواهد شد.
به گفته وی قرار است طی روزهای آینده در ابتدا مسئولان تامین اجتماعی به کمیسیون اجتماعی مجلس دعوت شده و در این خصوص توضیح دهند که چرا بازنشسته ای که سال های زیادی را حق بیمه پرداخت می کند پس از بازنشستگی که باید نفس راحتی بکشد به یکباره حقوق و مزایای وی کم شود.
دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به اینکه فرد بازنشسته در هنگام اتمام دوران کاری به خودی خود دچار شوک روحی و روانی می شود گفت: به جای اینکه دولت و مسئولان با استفاده از راهکارهایی زمینه های کاهش این شوک روحی را کم کنند می آیند قوانینی این چنینی تصویب می کنند که ضرر و زیان بیشتری به این قشر وارد کنند.
به گفته سعیدی اصلاح مدیریت و ساختار پرداخت مطالبات سازمان تامین اجتماعی و بدهی هایی که شامل حال بازنشستگان می شود و غیره از جمله اقداماتی است که دولت باید برای رفع مشکلات بازنشستگی انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه پرداخت بدهی بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومانی سازمان تامین اجتماعی ضروری است گفت: هر ساله بر میزان این بدهی افزوده می شود در حالی که می توان با پرداخت به موقع آن در سال از انباشته شدن مطالبات بازنشستگی و افراد تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی کاست.
بخشنامه کاهش حقوق بازنشستگان باید اصلاح شود
وی اظهار داشت: معتقدم که ابلاغ این بخشنامه برای کاهش حقوق بازنشستگان تصمیم ناپخته ای است که باید اصلاح شود و به طور حتم کمیسیون اجتماعی در این خصوص واکنش نشان می دهد.
براساس بخشنامه جدید با همه کارمندان دارای بیمه تامین اجتماعی با یک روز و یا ۲۸ سال سایقه کار یک نوع برخورد می شود و به هیچ وجه سالهایی که آنان حق بیمه برای اضافه کاریشان پرداخت کرده اند در نظر گرفته نشده است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به اینکه اجرایی شدن بخشنامه کاهش حقوق بازنشستگان تاثیر بسیار نامطلوبی در آنها می گذارد گفت: با توجه به شرایط موجود دولت و مسئولان باید درخصوص افزایش حقوق بازنشستگان اقدام کرده و راهکار ارائه دهند.
سعیدی به علت تصویب بخشنامه جدید معاونت نظارت راهبردی اشاره کرد و افزود: شاید یکی از دلایل آن نقدینگی دولت باشد که آن را نیز می توان با اصلاح ساختار و مدیریت جبران کرد و همچنین با توجه به اینکه ۳۵ درصد اقتصاد کشور در دست سازمان تامین اجتماعی است اما بسیاری از شرکت ها و کارخانجات این سازمان ورشکسته بوده و زیان ده شده اند به همین دلیل دولت باید در ابتدا راهکاری برای پرداخت بدهی های این سازمان ارائه دهد.
با توجه به مخالفت نمایندگان مجلس ابتدا این موضوع رسیدگی می شود که پیشنهاد دهنده سازمان تامین اجتماعی بوده یا اینکه خود دولت آن را عنوان و تصویب کرده و سپس مسئولان سازمان تامین اجتماعی و همچنین معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری به مجلس فراخوانده می شود.
امضای بخشنامه ظلم آشکار به بازنشستگان
وی به جزئیات این بخشنامه اشاره کرد و گفت: فرمول و توجیه خاصی برای این بخشنامه وجود دارد که در نهایت درخصوص اضافه کار و بیمه پرداختی مشمولان تحت بیمه سازمان تامین اجتماعی هستند که در هر صورت کار درستی انجام نشده است.
به گفته دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس، در صورت ادامه اجرای این مصوبه تمامی افرادی که از این پس بازنشسته می شوند حقوقشان کاهش پیدا می کند به طوری که با افزایش ۲۵ درصدی حقوق در سال جاری حقوق این افراد مانند سال گذشته خواهد بود و این نشان دهنده ظلم آشکاری در حق آنان است.
سعیدی گفت: این بخشنامه که در دولت گذشته اجرای آن ابطال شده بود مجددا به دلایل نامشخصی در دولت جدید به تصویب رسید که از ۳۱ شهریور نیز اجرایی شده است.
کارشناسان عنوان می کنند تصویب و ابلاغ بخشنامه حذف حق بیمه از اضافه کاری از سوی معاونت راهبردی ریاست جمهوری بدلیل کاهش نقدینگی دولت انجام شده است اما این راهکاری درست برای این کار نبوده بطوریکه با مدیریت منابع ، اصلاح ساختار، پرداخت به موقع بدهیهای سازمان تامین اجتماعی و … میتواند از بحران ایجادشده بکاهد.
مخالفت تأمین اجتماعی با کاهش حقوق
از سویی دیگر معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی نیز ضمن مخالفت با اجرای این بخشنامه در مورد کاهش حقوق بازنشستگان به خبرنگار مهر گفت: این قانون شامل حال افرادی که در گذشته بازنشسته شده اند نمی شود اما افرادی که از این پس بازنشسته شوند حقوقشان به طور متوسط با توجه به پرداختی هایی که دارند کم خواهد شد.
محمد حسین زدا با اشاره به اینکه بخشنامه جدید معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری به ضرر بازنشستگان است گفت: این بخشنامه شامل پرسنل رسمی دولت که تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی می شوند است.
وی با تاکید بر اینکه بازنشستگان نیروهای مسلح و کشوری مشمول این بخشنامه نیستند گفت: براساس این بخشنامه حق بیمه از اضافه کاری بازنشستگان حذف خواهد شد و در این صورت روی حقوقشان نیز تاثیر منفی می گذارد.
معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی از مخالفت این سازمان برای اجرای بخشنامه جدید خبر داد و گفت: ما از ابتدا مخالف این قانون بودیم اما با بخشنامه جدید دولت نمی توانیم کاری انجام دهیم.
به گفته وی البته با مخالفت اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس قرار است مجددا بخشنامه جدید دولت در کمیسیون اجتماعی با حضور مسئولان ذیربط بررسی شود و سپس ایرادات آن برطرف و زمینه اجرای آن فراهم شود.
زدا در پاسخ به اینکه اگر فردی با ۲۹ سال سابقه و پرداخت حق بیمه برای اضافه کار بخواهد بازنشسته شود تکلیف حقوق بازنشستگی وی چه می شود گفت: این فرد برای بازنشستگی شامل بخشنامه جدید شده و به طبع حقوقش کم می شود که این عادلانه نیست و به ضرر فرد بازنشسته است زیرا ۲۹ سال حق بیمه از اضافه کاری وی کسر شده است.
کاهش حداقل ۲۰ درصدی حقوق یک میلیون باز نشسته
معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی ا با اشاره به اینکه یک میلیون نفر از بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی شامل قانون جدید می شوند گفت: در حال حاضر ۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بیمه شده اصلی تحت پوشش تامین اجتماعی هستند که هرکسی نسبت به پایه حقوق و میزان اضافه کاری پرداختی از حقوقش کسر می شود.
وی تاکید کرد: به طور متوسط حداقل ۲۰ درصد از حقوق بازنشستگان با اجرایی شدن بخشنامه جدید دولت کسر خواهد شد که البته امیدواریم در کمیسیون اجتماعی این مشکل برطرف شود و بازنشستگان دچار ضرر و زیان نشوند.
در حالی این مصوبه به تصویب رسیده و ابلاغ شده است که در حال حاضر حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی کمتر از بازنشستگان نیروهای مسلح، خدمات درمانی و … است و جای این سوال وجوددارد که در دولت تدبیر و امید که همه افراد بخصوص بیمه شدگان و بازنشستگان تامین اجتماعی انتظار افزایش حقوق را داشتند ؛ برای کاهش حقوق چرا بازهم نوک تیز کمان بازنشستگان تامین اجتماعی را نشانه گرفته و مجددا به جای اینکه حقوق آنان افزایش پیدا کند از آنجه هست نیز کمتر خواهد شد.
منبع: فرارو
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
مشکل مالیاتی باعث مسدود شدن حسابهای یک روزنامه شد
« پاسخ #1126 : ۸ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۶:۱۶ »
وزیر امور اقتصادی و دارایی از مسدود شدن همه حساب‌های مالی روزنامه ایران به دلیل مشکل مالیاتی خبر داد.

علی طیب‌نیا عصر امروز (هفتم مهرماه) در نشست هم‌اندیشی با اصحاب فرهنگ و هنر با اشاره به دولتی بودن روزنامه ایران گفت: برای ما فرقی نمی‌کند که روزنامه یا نهاد دیگری دولتی باشد یا غیردولتی بلکه هرکسی خلاف قانون عمل کند با او برخورد می‌شود.
وی با بیان اینکه روزنامه ایران یک موسسه دیگر در کنار خود ایجاد کرده که کارهای تبلیغاتی‌شان را انجام می‌دهد اظهار کرد: این روزنامه از مالیات معاف است اما موسسه وابسته به آن با توجه به آنکه درآمد دارد مشمول مالیات می‌شود و نمی‌تواند از معافیت روزنامه ایران استفاده کند.
وزیر اقتصاد افزود: روزنامه ایران اشتباها این کار را انجام داده است که به دلیل مشکل مالیاتی از هفته گذشته تمام حساب‌های این روزنامه بسته شده است.
طیب‌نیا با بیان اینکه در حوزه مالیات هیچ کس به طور طبیعی راغب نیست که مالیات پرداخت کند تصریح کرد: از سوی دیگر سازمان امور مالیاتی نیز بی‌عیب و نقص نیست و انتقادات زیادی به آن وارد است اما امیدواریم با اجرایی شدن طرح جامع مالیاتی که از دولت آقای خاتمی آغاز شد مشکلات موجود حل شود.
وی با بیان اینکه یکی از ارکان اصلی این طرح استفاده از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات است گفت: اقدامات زیادی در این حوزه انجام شده و تاکنون حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومان در زمینه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در این حوزه هزینه شده است.
وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: هدف ما این است که سامانه جامع اطلاعاتی از هزینه‌ها و درآمدهای مودیان داشته باشیم که امیدواریم این کار زودتر به مرحله نهایی برسد.
طیب‌نیا با بیان اینکه با این طرح ارتباط بین مودیان مالیاتی با افراد قطع خواهد شد تصریح کرد: بنابراین جایی برای سلیقه شخصی نخواهد بود که این کار هم زمینه فساد را از بین می‌برد و رسیدگی به پرونده را از پرونده‌محور بودن خارج می‌کند. از سوی دیگر علی الراس نیز به طور کلی از ادبیات مالیاتی ما حذف خواهد شد.
وی با بیان اینکه در دنیا در بحث مالیات بر درآمد می‌گویند که معافیت مالیاتی معنا ندارد و همه پایه‌ها باید مالیات پرداخت کنند گفت: اما به رغم این اصل که ما نیز به آن معتقدیم در مورد فعالیت‌های فرهنگی و هنری حداقل در این مقطع زمانی اعتقاد به آن دارم و خود ما نیز داوطلبانه به دنبال آن هستیم.
وزیر اقتصاد افزود: اگر روزی اقتصاد فرهنگ ما رونق گرفت و درآمدهای آن زیاد شد معافیت را حذف خواهیم کرد اما در حال حاضر مالیات بخش فرهنگ به اندازه‌ای نیست که بخواهیم بر دریافت آن اصرار بورزیم.
طیب‌نیا با تاکید بر اینکه ما نگاه درآمدی به حوزه فرهنگ نداریم گفت: واقعا معتقدیم که معافیت‌ها باید در این حوزه اعمال شود چرا که در حال حاضر اگر بخواهیم براساس قانون عمل کنیم تمام آگهی‌های مطبوعات قطعا مالیات دارد اما خودمان تصمیم گرفتیم که بگوییم هرچه مطبوعات چاپ می‌کنند بدون مالیات است.
وی همچنین با بیان اینکه مالیات بر ارزش افزوده قابل حذف نیست تصریح کرد: بحث مالیات بر ارزش افزوده به اعتبار کالاست نه خریدار کالا بنابراین مطبوعات از پرداخت مالیات بر درآمد معافند و مالیات بر ارزش افزوده باید پرداخت شود. چرا که در این حوزه هیچ معافیتی برای هیچ سازمان یا نهاد وجود ندارد.
وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد:‌ اگر چنین کاری نیز انجام شود قطعا مورد انتقاد نهادهای نظارتی قرار خواهد گرفت.
طیب نیا همچنین درباره پیشنهاد یکی از اهالی فرهنگ و هنر مبنی بر تامین مالی بخش فرهنگ از طریق بازار سرمایه و تشکیل صندوق پروژه برای پروژه های خاص تصریح کرد: ما آمادگی کامل برای این موضوع را داریم و می‌تواند در این خصوص جلسه‌ای با سازمان بورس با حضور اصحاب فرهنگ و هنر برگزار شود که تاکنون نیز تفاهم‌های خوبی در این زمینه با سایر بخش‌ها داشته ایم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره دریافت مالیات از یارانه گفت: اگر یارانه به عنوان کمک و هدیه باشد براساس قانون مشمول مالیات است اما اگر به عنوان جبران زیان ناشی از تثبیت هزینه‌ها بوده باشد طبق قانون از مالیات معاف است.
وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: به طور کلی تمام معافیت ها باید براساس مصوبه قانونی باشد و سازمان امور مالیاتی نمی تواند خودش کسی را از پرداخت مالیات معاف کند.
منبع: خبرگزاری ایسنا
 
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
ارائه مفاصا حساب نقل و انتقال کارگاه ضروری است
« پاسخ #1127 : ۸ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۷:۱۰ »
مدیر کل درآمد حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی گفت: طبق ماده ۳۷ قانون تأمین اجتماعی،هنگام نقل وانتقال عین یا منافع کارگاه وموسسات مشمول این قانون ، انتقال گیرنده مکلف است گواهی سازمان مبنی بر نداشتن بدهی معوق بابت حق بیمه و ارائه مفاصا حساب را از انتقال دهنده مطالبه کند.

به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، مهرداد قریب افزود: در زمان انتقال عین و یا منافع کارگاه اعم از اینکه به صورت قطعی، شرطی، رهنی ، صلح حقوق یا اجاره باشد ، دفاتر اسناد رسمی مکلفند در موقع تنظیم سند از سازمان تأمین اجتماعی در مورد بدهی بیمه ای واگذار کننده استعلام کنند.
وی گفت: سازمان تأمین اجتماعی ظرف پانزده روز از تاریخ ورود برگ استعلام به سازمان فرصت دارد پاسخ استعلام در خصوص بلا مانع بودن انتقال کارگاه و یا اینکه کارگاه دارای بدهی است را به دفتر خانه اسناد رسمی اعلام کند.
وی با تأکید بر اینکه دفاتر اسناد رسمی نمی توانند بدون اخذ مفاصا حساب سازمان تأمین اجتماعی نسبت به تنظیم سند اقدام کنند، اظهار داشت: در صورتی که کارگاه دارای بدهی باشد، انتقال گیرنده می تواند در اجرای قانون تسهیل صدور اسناد اقدام به نقل وانتقال محل کند و در این صورت انتقال گیرنده وانتقال دهنده در خصوص پرداخت بدهی حق بیمه دارای مسئولیت تضامنی هستند.
قریب ادامه داد: همچنین وزارتخانه ها و موسسات وشرکت های دولتی، شهرداری ها و اتاق های اصناف در زمان تقاضای صدور ویا تجدید پروانه کسب مکلفند مفاصا حساب سازمان را از متقاضی مطالبه کنند.
مدیر کل درآمد حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی تصریح کرد: در صورت عدم دریافت مفاصا حساب و انجام معامله بدون پرداخت مطالبات سازمان، انتقال گیرنده یا مالک کارگاه موظف به پرداخت بدهی خواهد بود  و سازمان تأمین اجتماعی نسبت به دریافت حق بیمه اقدام می کند.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب پرداخت اصل مالیات و جریمه های متعلق قانونی وصول نشده و ضرر و زیان وارده به دولت با تشخیص قانونی از سوی مرتکب یا مرتکبان جرائم مالیاتی موافقت کردند.

به گزارش خبرگزاری خانه ملت، نمایندگان  در نشست علنی امروز (یکشنبه ۶ مهر) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم پس از رفع یک ایراد ویرایشی در تبصره ماده ۲۷۷ با تصویب این ماده موافقت کردند.
محمد مهدی مفتح براساس ماده ۵۱ قانون اساسی اخطار داد که سازمان مالیاتی نمی تواند مالیات را تعیین کند بلکه باید میزان آن را تشخیص دهد.
در ماده ۲۷۷ این لایحه آمده است مرتکب و یا مرتکبان جرایم مالیاتی علاوه بر مجازات های مقرر در ماده ۲۷۴ تا ۲۷۶ این قانون مسئول پرداخت اصل مالیات و جریمه های متعلق قانونی وصول نشده و ضرر و زیان وارده به دولت با تشخیص قاضی می باشند. همچنین در تبصره این ماده پس از رفع یک ایراد آمده است مالیات و جریمه های متعلق قانونی توسط سازمان امور مالیاتی کشور تشخیص داده می شود.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
بخشنامه جدید تقسیط بدهی ۵ ساله وام‌گیرندگان ارزی
« پاسخ #1129 : ۸ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۹:۲۳ »
عضو شورای پول و اعتبار گفت: براساس تازه‌ترین بخشنامه برخی بانک‌ها، وام گیرندگانی که مکلف به بازپرداخت بدهی های ارزی به نرخ مبادله ای شده‌اند، می توانند با پرداخت ۵ درصد از بدهی و برخورداری از تنفس ۶ ماهه، اقساط بدهی خود را به مدت ۵ سال صورت دهند.

  محمدمهدی رئیس‌زاده در گفتگو با مهر گفت: بررسی مجدد بازپرداخت وام از حساب ذخیره ارزی در دستور کار جلسه آتی شورای پول و اعتبار قرار گرفته، این در حالی است که تعیین تکلیف این وام گیرندگان در جلسه قبل شورا نیز مطرح شد، اما به دلیل اینکه جلسه به حد نصاب نرسید، در مورد آن تصمیم گیری صورت نگرفت.
عضو شورای پول و اعتبار افزود: در این مورد طرح مطرح شده در شورای پول و اعتبار این است که در صورت تامین بودجه،  مابه التفاوت نرخ ارز برای وام گیرندگان از حساب ذخیره ارزی پوشش داده شود، به این معنا که دولت به نوعی کمک کند تا با تامین بودجه لازم، بدهی دولت به بانک مرکزی، بدهی بانک مرکزی به بانکها و رابطه میان بانکها و مشتریان پرداخت و اصلاح شود.
وی تصریح کرد: بر این اساس، در مورد بانکهای دولتی که عامل تسهیلات حساب ذخیره ارزی بودند، تعیین نرخ و زمان بازپرداخت این بدهی ها به عهده شورای پول و اعتبار قرار گرفته است که شورا باید در این زمینه نرخ و زمان بازپرداخت تسهیلات ارزی را تعیین تکلیف کند، البته به دلیل دستور کارهای متعدد شورای پول و اعتبار، پیشنهاد اتاق بازرگانی به شورا این است که این کار را به کارگروهی متشکل از نمایندگان اتاق بازرگانی، بانک های عامل، بانک مرکزی، نماینده قوه قضاییه و وزارتخانه ذیربطی که تولیدکننده مربوط به آن وام دریافت کرده است، تشکیل شود تا بر حسب ادله وام گیرنده، تغییر نرخ هم عرض ریالی برای بدهی های ارزی صورت گیرد.
به گفته رئیس زاده، به دلیل اینکه صنایع ماهیت های مختلف و حاشیه سودهای متفاوت دارند، شورای پول و اعتبار نمی تواند یک نرخ واحد بهره و نیز مدت زمان بازپرداخت یکسان برای همه در نظر گیرد، بنابراین مقرر شده تا جدا از نرخ سود این تسهیلات و زمان بازپرداخت، کارگروه برای صنایع مختلف جلسات متفاوت تشکیل داده و تعیین تکلیف صورت دهد.
وی اظهار داشت: متاسفانه بانکها در شرایط فعلی که شورای پول و اعتبار هنوز تعیین تکلیف بدهی های ارزی را صورت نداده است، اقدام به مصادره اموال واحدهای تولیدی می کنند، این در شرایطی است که ۴ بانک تجارت، رفاه، ملت و صادرات نیز از سوی بانک مرکزی مکلف شده بودند که نرخ سال ۸۹ را برای بدهی های ارزی دریافت کنند، در حالیکه هم اکنون این بانکها بر اساس نرخ روز، بدهی ها را مطالبه می کنند.
رئیس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران خاطرنشان کرد: البته بانک ملی به تازگی بخشنامه ای را صادر کرده که بر مبنای آن، تسهیلات گیرندگان ارزی می توانند با پرداخت ۵ درصد پیش‌پرداخت و ۶ ماه تنفس، تا ۵ سال بدهی خود را تقسیط نمایند.
وی اظهار داشت: البته بانکها حاضر به صدور چنین بخشنامه ای نیستند و به دلیل محذوراتی همچون زیان دهی و صورت های مالی که باید به سهامداران خود ارایه دهند، از صدور این بخشنامه ها خودداری می کنند، اما درصد زیادی از وام گیرندگان ارزی نیز به عاملیت بانک ملی، وام خود را دریافت کرده بودند که صدور این بخشنامه، گام مناسبی تلقی می شود.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
جزئیات اصلاحیه قانون مالیات بر ارزش افزوده
« پاسخ #1130 : ۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۴:۴۰ »
علیرضا طاری بخش معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی امروز در نشست خبری خود با اشاره به اینکه این نوع مالیات از مهرماه سال ۱۳۸۷ اجرا شد، اظهار داشت: مالیات ارزش افزوده مالیاتی برپایه مصرف است و مؤدیان هیچ‌گونه مالیاتی از منابع خود پرداخت نمی‌کنند.

به گزارش فارس، طاری افزود:‌ درحال حاضر مالیات بر ارزش افزوده بر واردات توزیع و خردفروشی‌ها بنا شده و ارزش افزوده در هر زنجیره اگر کالای وارداتی باشد، در گمرک دریافت می‌شود و اگر به تولید برسد، در آن مرحله پس از کسر این مالیات آن را پرداخت می‌کند. تمام مالیات‌هایی که در فرایند زنجیره پرداخت می‌شود مؤدی تفاوت آن را به سازمان پرداخت می‌کند.

معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی با تأکید بر اینکه مالیات ارزش افزوده مضاعف از مؤدی وصول نمی‌شود تصریح کرد: پنج مرحله فراخوان راجع به مؤدیان زده شده و اکنون نیز 452 هزار مؤدی ثبت‌نام کردند که 183 هزار نفر حقوقی و 272 هزار مؤدی حقیقی نسبت به تمامی کالاها و خدمات مشمول مالیات ارزش افزوده هستند.

به گفته وی، تعدادی از کالاها از ارزش افزوده معاف بوده که بیشتر سبد مصرفی خانوار شامل برنج، قند، شکر، گوشت، گندم و روغن می‌شود.

طاری‌بخش با اشاره به اهداف اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بیان داشت: تأمین درآمد پایه‌دار برای دولت، کمک به حفاظت محیط‌ زیست و سلامت جامعه اعمال مالیات در واحدهای آلاینده، درآمد پایدار و مالیات 15 درصدی بر سیگار از جمله این مالیات‌ها بوده و در حال حاضر نکته‌ای که وجود دارد مربوط به ترکیب درآمدهای مالیاتی کشور است که در سال گذشته مالیات بر عوارض 45 درصد مالیاتی کشور بوده و نسبت وصول مالیات به عوارض 83 مالیات است.

معاون سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه مالیات مصرف در دنیا بیشتر از مالیات بر درآمد بوده، گفت: شفا‌ف‌سازی صورتحساب و الزام تهیه دفاتر مؤدیان از دیگر اهداف این مالیات بوده که البته اکثر دفاتر مؤدیان سالانه تنظیم می‌شود و همچنین 30 درصد ارزش بنزین، مالیات و عوارض است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به اصلاحیه قانون مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد و یادآور شد: پنج سال مهلت آزمایشی قانون بود که 31 شهریور سال گذشته به پایان رسید و مجدداً تا پایان سال جاری طبق قانون بودجه تمدید شده و در حال حاضر اصلاحیه آن تهیه و برای بررسی بیشتر به معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد ارسال شده است و امیدواریم تا دو ماه آینده تقدیم مجلس شود.

طاری‌بخش در خصوص محورهای اصلاحی این قانون عنوان کرد: گسترش پایه‌های مالیاتی، مالیات سبز برای کالاها و پالایشگاه‌های آلاینده، مالیات بر واگذاری حقوق، افزایش انعطاف‌پذیری قانون نسبت به محیط، کاهش دوره‌های مالیاتی، افزایش ضمانت اجرایی قانون در پرداخت مالیات توسط دستگاه‌های اجرایی و همچنین جلوگیری از کدفروشی از جمله این محروها است.

طاری‌بخش با تأکید بر اینکه در اصلاحیه قانون پیش‌بینی شده مالیات ارزش افزوده مبتنی بر ریسک اخذ شود، تصریح کرد: در این روش، همه مؤدیان رسیدگی نخواهند شد و 15 تا 20 درصد مؤدیان پرریسک، مالیات و دفاتر آنها بررسی می‌شود. همچنین عوارض شهرداری‌ها متوازن پرداخت خواهد شد و این مالیات به استان‌ها براساس شاخص جمعیت درنظر گرفته می‌شود.

به گزارش فارس در بخش دیگری از این نشست، معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی در پاسخ به این سؤال خبرنگاران که میزان درآمدها چقدر بوده است؟ بیان داشت: 95 درصد درآمدهای پیش‌بینی شده بودجه 93 محقق شده و نسبت به مدت مشابه سال قبل 80 درصد افزایش دارد که بخشی از آن مربوط به تورم جامعه است.

وی ادامه داد: همچنین 10 گروه برای نصب صندوق فروش فراخوان شده‌اند و مهلت شش ماهه دارند که نصب آن را اعلام کنند، زیرا در غیر این صورت هزینه‌های آنها قابل قبول نیست و از معافیت 12 میلیونی سال جاری نمی‌توانند استفاده کنند.

وی در خصوص مالیات ارزش افزوده رستوران‌ها و چلوکبابی‌ها افزود: در یک مرحله رستوران‌ها و تالارهای پذیرایی برای مالیات ارزش افزوده فراخوان شدند، اما چلوکبابی‌ها مشمول نبودند که در مرحله بعدی، بند ج فراخوان می‌شوند که البته در این فراخوان‌ها منوط به ثبت‌نام و از دریافت گواهی ثبت‌نام بوده و درباره چلوکبابی‌ها به علت اینکه هنوز ثبت‌نام نکرده‌اند اما ارزش افزوده می‌گیرند، به دستگاه‌های نظارتی گفته شده تا با گرانفروشی‌ها برخورد شود.

طاری‌بخش در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در مورد گرفتن مالیات مبتنی بر ریسک اظهار داشت: در این حالت مالیات به صورت سیستماتیک رسیدگی می‌شود و سود میانگین صنعت و سوابق سه سال گذشته و حتی شرایط استثنایی اگر حاکم شود بررسی شده و بر این اساس اگر شاخص‌های ریسک نداشته باشد و جواب منفی باشد، حسابرسی از دفاتر و کلیه فاکتورهای خرید و فروش رسیدگی شده و در غیر این صورت براساس شاخص‌ها مالیات ارزش افزوده وصول می‌شود.

وی تأکید کرد: محورهای اصلی اطلاعات موجود در سیستم است که پس از تطبیق و بررسی عملیاتی خواهد شد.

معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان مالیاتی در پاسخ به سؤال دیگر فارس مبنی بر اینکه اگر حلقه‌های ارزش افزوده کامل نباشد چرا مالیات از کل فروش گرفته می‌شود، در صورتی که قانون عنوان می‌کند باید از مابه ازا دریافت شود، یادآور شد: اینکه دفاتر ارائه نکنند مالیات علی‌الرأس گرفته می‌شود، مانند مالیات علی‌الرأس نیست و دنبال شواهد و قرائن هستیم و آن را مبنا قرار می‌دهیم و اگر در صورتی که مؤدی همکاری نکند از کل فروش مالیات ارزش افزوده اعمال خواهیم کرد و در صورتی که زنجیره کامل باشد از همان مابه ازا دریافت می‌شود.

وی در خصوص تمکین مالیاتی طلافروشان گفت: میانگین ابرازی مالیات ارزش افزوده طلافروشان 750 هزار تومان است و به طور کلی تمکین اصناف نسبت به شرکت‌های حقوقی کمتر است.

وی با بیان اینکه سازمان به مالیات ابرازی آنها اکتفا نمی‌کند ادامه داد: بحث سازمان وصول و مطالبه واقعی ارزش افزوده بوده و این بدان معنا نیست که اگر ابراز نکردند ما مطالبه نکنیم و در حال حاضر مالیات ارزش افزوده آنها نزدیک به واقعیت شده است.

وی با اشاره به معافیت مالیات برای مطبوعات و کتاب افزود: در قانون جدید این موضوع حل و فصل شده و طبق بند 7 ماده 14 اصلاحیه، خدمات، تبلیغات و آگهی‌های آنها معاف خواهد بود که البته اکنون نیز طبق بخشنامه سازمان معاف هستند.

طاری‌بخش با بیان اینکه در اصلاحیه جدید برای بیمه‌ها معافیت مالیاتی وضع نشده است، گفت: در سال 92 سه گروه موظف به نصب صندوق بودند که طلافروشان نیز مشمول بوده و همچنین طبق قانون برنامه پنجم، وزارت صنعت با همکاری اصناف ملزم به اجرای نصب صندوق فروش هستند که البته برخی از مؤدیان می‌گویند صندوق به مقدار کافی وجود ندارد و یا خبر ندارند و امیدواریم در سال جاری و سال آینده این بحث عملیاتی شود.
منبع : دنياي اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد


معاون فنی و درآمد سازمان تأمین‌اجتماعی با تأکید بر اینکه کسر حق بیمه از اضافه‌کار بر اساس قانون تأمین‌اجتماعی الزامی است، اظهار داشت: بخشنامه‌ای که اخیرا به دستگاه‌های دولتی ارسال شده است نیز بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری صادر شده و به نظر می‌رسد که در این رابطه با ابهام قانونی مواجه هستیم.

به گزارش اداره‌ کل روابط عمومی سازمان تأمین‌اجتماعی، محمدحسن زدا افزود: عدم کسر حق بیمه از اضافه‌کاری کارکنان دولت باعث کاهش مستمری دریافتی آنان در زمان بازنشستگی و همچنین کاهش حق سنوات پایان خدمت کارمندان خواهد شد.
وی با بیان اینکه حقوق بازنشستگان تأمین‌اجتماعی بر اساس میانگین حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه در دو سال منتهی به بازنشستگی محاسبه می‌شود، ادامه داد: بنا بر این حقوق بازنشستگی کارمندانی که طی سال‌های متوالی مشمول کسر حق‌بیمه از اضافه‌کار بوده‌اند و سال‌های پایانی خدمت را سپری می‌کنند با اجرای این قانون کاهش خواهد یافت.
زدا تصمیم اتخاذ شده مبنی بر عدم کسر حق بیمه از اضافه کار را در راستای اصلاحات پارامتریک و پیش‌گیری از بروز مشکلات بزرگ‌تر در آینده دانست و گفت: با گذشت حدود ۶۰ سال از فعالیت صندوق‌های بیمه‌گر در ایران نیازمند بازنگری در برخی قوانین و انجام اصلاحات پارامتریک هستیم تا در آینده نیز تداوم فعالیت و خدمت‌رسانی صندوق‌های بیمه‌ای امکان‌پذیر باشد.
معاون فنی و درآمد سازمان تأمین‌اجتماعی اظهار داشت: در حال حاضر با دو قانون در رابطه با کسر حق بیمه از اضافه‌کار کارمندان دولت مواجه هستیم و برای رفع این ابهام مراجع تصمیم‌گیری اقدامات لازم را در دستور کار قرار می‌دهند.
وی افزود: در حال حاضر حدود یک میلیون نفر از کارمندان دولت تحت پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی هستند و تصمیم‌گیری در این رابطه، میزان حق بیمه و حقوق بازنشستگی آنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین m.amiri

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
پاسخ : آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی
« پاسخ #1132 : ۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۹:۵۱ »
به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران ، نمایندگان در ادامه بررسی لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم برخی از مواد این لایحه را بررسی کردند.   
 
براین اساس ماده 281 که تصریح می‌کرد در هر مورد که اجرای احکام و مقررات قوانین مالیاتی، متضمن ابهام در نحوه عمل و برداشت از قانون است، بخش‌نامه‌های اجرایی سازمان امور مالیاتی کشور باید با رعایت منافع مودیان رفع ابهام کند، حذف شد.   
 
هم چنین ماده 282 تصویب شد که تصریح می‌کرد: تاریخ اجرای این قانون به استثنای مواردی که ترتیب دیگری برای آن مقرر شده است از ابتدای سال 1394 است لیکن کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل این قانون که سال مالی آن‌ها از یک فروردین 93 و بعد آن شروع می‌شود از لحاظ تسلیم اظهارنامه، ترتیب رسیدگی و نرخ مالیاتی مشمول احکام این قانون هستند.   
 
هم چنین ماده 283 با 157 رای موافق، 4 رای مخالف و 3 رای ممتنع به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد که تصریح می‌کرد: آیین نامه‌ها و دستورالعمل‌های اجرایی مواد 77، 95، 97، 132، 149 و تبصره‌های ذیل ماده 169 این قانون پس از دریافت نظر مشورتی از اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اتاق تعاون و اتاق اصناف تهیه می‌شود. 
ز روز گذر کردن اندیشه کن.

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
سیم‌کارت‌ جایگزین دفترچه‌ بیمه
« پاسخ #1133 : ۱۲ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۴:۵۲ »
معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی گفت: سیم‌کارت‌ها‌ی جایگزین دفترچه‌های درمانی در داخل موبایل و یا در کارت‌های مخصوص قرار می‌گیرد و تمامی اطلاعات بیمار در آن ثبت می‌شود و در اختیار بیمار قرار می‌گیرد.

محمد علی همتی در گفت‌وگو با فارس، درباره حذف دفترچه‌های درمانی در مراکز درمانی ملکی تأمین اجتماعی اظهار داشت: زیرساخت‌های لازم برای الکترونیکی شدن پرونده‌های درمانی بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی به سرعت در حال انجام است و شرکت خدمات ماشینی تأمین اجتماعی تمامی اقدامات را برای بهره برداری از الکترونیکی شدن درمان در تأمین اجتماعی انجام داده است.
همتی بیان داشت: تا چند ماه آینده سیم‌کارت‌ها جای دفترچه‌های درمانی را در مراکز ملکی تأمین اجتماعی خواهند گرفت و دیگر مشکل تمدید دفترچه‌های بیمه برطرف می‌شود.
معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی افزود:‌ سیم‌کارت‌ها‌ی جایگزین دفترچه‌های درمانی در داخل موبایل و یا در کارت‌های مخصوص قرار می‌گیرد و تمامی اطلاعات بیمار در آن ثبت می‌شود و در اختیار بیمار قرار می‌گیرد.
وی تأکید کرد: در یک بازه زمانی کوتاه برای رفع مشکلات احتمالی دفترچه‌های درمانی و  کارت‌های دارای سیم‌کارت هر دو در اختیار بیمه‌شدگان قرار می‌گیرد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
شرایط برای تغییر نرخ سود فراهم نیست
« پاسخ #1134 : ۱۲ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۶:۵۷ »
همزمان با نزولی شدن مدار تورم وزیراقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی به همراه سایر کارشناسان اقتصادی تاکید کردند که”شرایط برای تغییر نرخ سود فراهم است”اما گذشت چند ماه از این اظهارات نشان می‌دهد تغییر نرخ سود تا چند ماه آینده منتفی است.

به گزارش تسنیم، چند ماه قبل که بانک‌های دولتی و خصوصی با مجوز بانک مرکزی نرخ سود بانکی را تغییر دادند استدلالشان این بود که نرخ سود باید متناسب با تورم باشد و همین شد که رسماً اجازه گرفتند نرخ ها را تغییر دهند هرچند که قبل از آن بی اجازه دستی در نرخ ها برده بودند.
با همین استدلال نرخ سود سپرده های بانکی ۲۲ درصد و سود تسهیلات غیر مشارکتی نیز حداکثر ۲۲ درصد تعیین شد اما بعد از گذشت چند ماه از این تغییر نرخ، روایت رسمی دستگاه‌های مربوطه از جمله بانک مرکزی و مرکز آمار حکایت از کاهش نرخ تورم داشت و دارد و همین باعث تشدید زمزمه تغییر مجدد نرخ سود شد.
این زمزمه ها البته با همان استدلالی مطرح شدند که پیش از آن از سیاست افزایش نرخ سود حمایت می کرد؛ بنابراین زمانی که نرخ تورم سیر نزولی را در پیش گرفت اقتصاددانان اعلام کردند که الان زمان تغییر نرخ سود بانکی است چراکه تورم کم شده و طبق اعلام دولت کمتر هم می شود.
همین باعث شد تا مردان اول تصمیم گیر در حوزه پولی و بانکی هم در ردیف اقتصاددانان قرار گیرند و تاکید کنند که در زمان کاهش نرخ تورم باید نرخ سود تعدیل شود. البته موضوع فقط به اظهار نظر ختم نشد چراکه طبق اعلام ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی تیمی مامور رسیدگی به این موضوع شده و گزارشاتی توسط بخش اقتصادی و کارشناسی بانک مرکزی در مورد نرخ سود تسهیلات در حال تهیه است که به شورای پول و اعتبار ارایه خواهد شد.
البته بانک مرکزی تأکید کرده ملاک برای تعیین نرخ سود بانکی تورم ۱۲ ماهه شامل تورم میانگین، نقطه به نقطه و ماهانه است و با همین سیاست‌ هم ولی الله سیف کارگروه ویژه‌ای را مسئول رسیدگی به تعیین نرخ سود بانکی کرده است.
با این حساب بد نیست اشاره ای به گفت‌وگوی عبدالناصر همتی رئیس شورای هماهنگی بانک های دولتی با خبرنگار تسنیم داشته باشیم؛ وی در این گفت‌وگو تأکید کرده بود که در تعیین نرخ سود باید تورم انتظاری ملاک قرار گیرد و برای ارزیابی تورم انتظاری هم باید چند ماهی صبر کرد.
همتی البته در این گفت‌وگو تلویحاً اشاره کرد که تغییر نرخ سود بانکی فعلاً منتفی است و احتمالا یکی دو ماه آینده در اینباره تصمیم گیری جدی خواهد شد.
اما قبل از همتی یکی از معاونان بانک مرکزی هم در سخنانی تامل برانگیز به خبرنگار تسنیم گفته بود که تغییر نرخ سود در حد حرف است و چیزی به شورای پول و اعتبار نرفته است. این اظهارات درحالی از سوی تهرانفر طی ماه های اخیر مطرح شد که در همان مقطع مقامات ارشد پولی به دفعات از تغییر نرخ سود بانکی همزمان با کاهش نرخ تورم سخن می گفتند.
معاون نظارتی بانک مرکزی در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم مبنی بر “طی هفته‌های اخیر به‌دفعات از سوی رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد شاهد اظهاراتی مبنی تغییر نرخ سود بانکی در شورای پول و اعتبار هستیم، آیا بناست در هفته‌های آتی نرخ سود تغییر کند؟”گفته بود: سود سپرده‌ها به‌خاطر تورم نزولی باید مجدداً بررسی شود اما الآن تصمیمی نداریم و چیزی در دستور کار شورای پول و اعتبار ندیده‌ایم.
وی افزود: اینکه روشی را برای تغییر نرخ سود به شورای پول و اعتبار ببریم مطرح نیست. هنوز چیزی در این خصوص روی کاغذ نیامده و آنچه گفته شده است در حد حرف است.
تهرانفر در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار تسنیم مبنی بر “نمی‌خواهید طرحی را برای تغییر نرخ سود به شورا ببرید؟” گفته بود: فعلاً خیلی زود است که بخواهیم این کار را بکنیم چراکه باید منتظر ادامه روند تورم باشیم.
از آنجایی که آمارهای رسمی بانک مرکزی و مرکز آمار بیانگر کاهش نرخ تورم طی ماه های اخیر بوده و همچنین تاکید مسئولان ارشد اقتصادی به ضرورت تغییر نرخ سود بانکی متناسب با تغییر نرخ تورم باید منتظر ماند و دید که در هفته ها و به احتمال قوی ماه های آتی چه تصمیمی برای نرخ سود گرفته خواهد شد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
تامین اجتماعی مسئول اجرای بخشنامه کاهش حقوق
« پاسخ #1135 : ۱۲ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۸:۰۹ »
پس از ۵۰ روز از ابلاغ و اجرای بخشنامه کاهش حقوق ایام بازنشستگی کارمندان دولت تحت پوشش تامین اجتماعی، این سازمان مسئول اجرای بخشنامه معاونت نظارت و راهبردی ریاست جمهوری معرفی شد که حقوق پس از پایان خدمت کارمندان را ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش می دهد.

براساس این بخشنامه که از شهریور ماه اجرا شده، اضافه کاری کارمندان مشمول کسورات بیمه تامین اجتماعی نمی شود که بر میزان حقوق دوران بازنشستگی آنان تاثیر منفی می گذارد.
به گزارش ایرنا، واکنش های رسانه ای و انتقادها نسبت به بخشنامه ۵۲۷۱/۹۳/۲۰۰ امضا شده توسط محمود عسگری آزاد جانشین معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، سبب شد تا در برنامه ۳۰/۲۰ دوشنبه شب شبکه دوم ویژه برنامه ای پخش شود که مسئولان این معاونت در آن حضور نیافتند.
پس از بازتاب های این برنامه، عسگری آزاد سه شنبه شب در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و این بخشنامه را قانونی خواند.
وی رسما اعلام کرد که با سازمان تامین اجتماعی هماهنگ شده تا فرمولی تنظیم و اجرایی کند تا حقوق کارمندانی که سال های متمادی کسورات آن را پرداخت کرده اند، تضییع نشود.
بنا به تاکید وی، از این پس تامین اجتماعی برای اجرای این بخشنامه در قبال یک میلیون کارمند که سالیان متمادی کسورات کامل حقوق خود را پرداخت کرده اند، مسئول معرفی شده است.
عسگری آزاد در حالی تامین اجتماعی را مسئول تعیین فرمول و اجرای بخشنامه معرفی کرده که محمدحسین زدا معاون فنی و درآمد این سازمان در گفت وگو با مهر، تصریح کرد: ما از ابتدا مخالف این قانون بودیم اما با بخشنامه جدید دولت نمی توانیم کاری انجام دهیم.
وی همچنین صراحتا اعلام کرد که مطابق مقررات، کسورات پرداخت شده حقوق دو سال آخر خدمت، مرجع تعیین حقوق بازنشستگی است و پرداختی های سال های پیش از آن هیچ تاثیری ندارد.
براساس این قانون اگر از حقوق کارمندی ۲۸ سال تمام کسورات تامین اجتماعی کسر شده باشد، ولی در دوسال آخر اضافه کاری از این کسورات کم شود، ۲۸ سال گذشته هیچ تاثیری در حقوق ایام بازنشستگی نخواهد داشت.
زدا در تشریح این قانون به ایرنا گفت: بر اساس ماده دو قانون تامین اجتماعی، کسر حق بیمه از اضافه کار الزامی است.
وی با تأکید بر اینکه بازنشستگان نیروهای مسلح و کشوری مشمول این بخشنامه نیستند، می گوید: براساس این بخشنامه، حق بیمه از اضافه کاری بازنشستگان حذف خواهد شد و در این صورت روی حقوقشان نیز تأثیر منفی می گذارد.
از سوی دیگر، این بخشنامه در حالی اجرا شده است که به گفته خود عسگری آزاد هنوز هیچ فرمولی وجود ندارد و براساس وعده این مقام قرار است تعیین شود، در حالیکه یک میلیون کارمند شامل اجرای آن شده اند.
مشابه همین بخشنامه سال ۸۸ در دولت احمدی نژاد اجرا شد که به دلیل مخالفت نمایندگان و آرای دیوان عدالت اداری لغو شد و ادارات نیز کسورات پرداخت نشده حدود دوسال اجرای آن را به تامین اجتماعی واریز کردند.
کمیسیون اجتماعی مجلس اعلام کرده است که بخشنامه دولت یازدهم را بررسی کرده و در باره آن تصمیم می گیرد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
افزایش معافیت مالیاتی در مناطق کمتر توسعه یافته
« پاسخ #1136 : ۱۲ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۹:۰۵ »
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس با افزایش یکساله معافیت مالیاتی در مناطق کمتر توسعه یافته موافقت کردند.

محمد علی پور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری خانه ملت، در تشریح جزئیات جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اعضای کمیسیون اقتصادی، امروز بندهای ارجاعی از صحن علنی مجلس درخصوص لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم و اصلاحات بعدی آن را مورد بررسی قرار دادند.
نماینده مردم ماکو، چالدران، پلدشت و شوط در مجلس شورای اسلامی افزود: از مهمترین موارد مطروحه در این جلسه افزایش معافیت برای سرمایه گذاری در مناطق کمتر توسعه یافته بود.
وی ادامه داد: در بند ۳۳ ماده ۱۳۲ آمده که به منظور تشویق و افزایش سرمایه گذاری های اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته، ویژه اقتصادی، شهرکهای صنعتی و سایر مناطق، سرمایه گذاران با برخورداری از معافیت های مالیاتی، مورد حمایت قرار گیرند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: بر همین اساس معافیت مالیاتی در مناطق کمتر توسعه یافته از ۵ به ۶ سال و در شهرک های صنعتی نیز از ۳ به ۴ سال افزایش یافت که از ابتدای سال ۹۴، هرگونه سرمایه گذاری در این مناطق با معافیت های افزایش یافته همراه خواهد بود.
نماینده مردم ماکو، چالدران، پلدشت و شوط در مجلس افزود: این موضوع اکنون در کمیسیون تصویب و بزودی به صحن مجلس ارسال خواهد شد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

سازمان امور مالیاتی کشور در ادامه اجرای سیاست های تکریم ارباب رجوع و گسترش سطح تمکین و تشویق و توسعه خود اظهاری مالیات، بر پایه احترام و اعتماد متقابل و با استفاده از تجربیات حاصله، در نظر دارد در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم اظهارنامه مالیاتی عمکلرد سال ۱۳۹۳ مودیان محترم منابع مالیات بر در آمد اجاره املاک و همچنین مالیات بردرآمد صاحبان مشاغل موضوع مواد ۹۵ و ۹۶ اصلاحی ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ قانون مالیاتهای مستقیم (به استثنای ردیف های ۱ الی ۷ و ۱۲ بند الف ماده ۹۶ قانون مزبور) را که به موقع تسلیم نموده باشند، با رعایت شرایط زیر بدون رسیدگی قبول نموده و تعدادی از آنها را به طور نمونه گیری و طبق مقررات مورد رسیدگی قرار دهد.

 الف- قبول اظهارنامه مالیات بردرآمد اجاره املاک منوط به تکمیل جداول اظهارنامه مربوط خواهد بود.
ب- قبول اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل فوق الذکر منوط به رعایت موارد زیر خواهد بود:
۱- صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف و ب موضوع مواد ۹۵ و ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم بایستی دفاتر روزنامه و کل و یا درآمد و هزینه (دفتر مشاغل) را حسب مورد تحریر و اظهارنامه تسلیمی بر مبنای آن تنظیم شده باشد.
 ۲- ترازنامه و حساب سود و زیان حساب درآمد و هزینه (که براساس دفاتر تنظیم می شود) و یا خلاصه وضعیت درآمد و هزینه حسب مورد تکمیل شده باشد.
 ۳- مودیانی که اظهارنامه مالیاتی آنها طی ۵ سال متوالی اخیر (عمکلرد سال های ۱۳۸۸ لغایت ۱۳۹۲ ) در اجرای مقررات تبصره ۵ ماده ۱۰۰ و با خود اظهاری موضوع ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم بدون رسیدگی مورد قبول واقع شده است برای عملکرد سال ۱۳۹۳ مشمول خوداظهاری نخواهند بود. بدیهی است ، همکاری و هماهنگی ادارات امور مالیاتی و مودیان محترم مالیاتی در تسریع قطعی سازی پرونده های مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۲، بستر لازم برای توسعه خود اظهاری مالیات عملکرد سال ۱۳۹۳ را فراهم خواهد آورد.
منبع:سازمان امورمالیاتی
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
حیله حقوقی برای فرار از بدهی!
« پاسخ #1138 : ۱۲ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۲:۵۱ »
 اصطلاح “معامله به قصد فرار از دین” در مواردی کاربرد پیدا می‌کند که فرد بدهکار برای اینکه اموالش توسط طلبکاران توقیف نشود، به انجام معامله‌ای اقدام می‌کند تا از استیفای طلب از سوی آنها مصون بماند.

در این شرایط می‌توان گفت که حیله بدهکار برای فرار از پرداخت دین، می‌تواند موجب از بین رفتن امنیت حقوقی و سستی اعتبار در روابط بازرگانی ‌شود.
از جمله مواردی که قانون مدنی درباره آن دستخش تغییر و تحولاتی شده، معامله به قصد فرار از دین است. ماده ۲۱۸ سابق قانون مدنی مقرر کرده بود: «هرگاه معلوم شود معامله به قصد فرار از دین واقع شده است، آن معامله نافذ نیست.».
این ماده که از ماده ۱۱۶۷ قانون مدنی فرانسه اقتباس شده بود، با وجود فوایدی که به دلیل حمایت از حقوق طلبکاران و مبارزه با نیت سوء برخی افراد مدیون در محروم کردن طلبکاران از رسیدن به طلب خود دربرداشت، اما به گمان اینکه خلاف موازین شرعی است، در اصلاحیه دی ماه ۱۳۶۱ از قانون مدنی حذف شد و به این ترتیب خلأ چشمگیری به وجود آمد. به همین دلیل قانونگذار به طور مجدد ماده ۲۱۸ قانون مدنی را به این شرح اصلاح کرد: «هرگاه معلوم شود که معامله با قصد فرار از دین به طور صوری انجام شده، آن معامله باطل است»به نظر می‌رسد که حذف ماده ۲۱۸ سابق قانون مدنی از این حیث صحیح است که معامله به قصد فرار از دین در صورت رعایت شرایط اساسی صحت معاملات، یک معامله واقعی است که نسبت به طرفین و قائم‌مقام آنها صحیح و لازم‌الاجراست. دعوی عدم نفوذ معامله به قصد فرار از دین مطابق ماده ۲۱۸ سابق قانون مدنی که ویژه طلبکاران است، مخالف اصل صحت (ماده ۲۲۳ قانون مدنی) و اصل لزوم (ماده ۲۱۹ قانون مدنی) است اما به دلیل  ملاحظات اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی قانونگذار به طور مجدد ماده ۲۱۸ اصلاحی قانون مدنی را وضع کرد.
  تعریف معامله به قصد فرار از دین
در تعریف معامله به قصد فرار از دین می‌توان گفت که فردی بدهکار است و برای اینکه اموالش مورد توقیف طلبکاران قرار نگیرد تا از آن استیفای طلب کنند، معامله‌ای انجام می‌دهد که ممکن است صوری باشد یا نباشد. به طور مثال فردی بابت پرداخت مهریه به همسرش بدهکار است و چون تصور می‌کند همسرش قصد مطالبه مهریه‌اش را دارد، مال خود را به دیگری می‌فروشد و وجه حاصل از آن را در یک حساب ناشناس واریز می‌کند تا همسرش قادر به استیفای طلب خود نباشد و نتواند مال مورد نظر را توقیف کند.
  شرایط تحقق معامله به قصد فرار از دین
۱ـ وجود دین یا محکومیت مالی: جرم انتقال مال به قصد فرار از دین، زمانی محقق می‌شود که دین مدیون به شخص ثالث، معلوم و مسلم باشد. البته منظور از دین، تنها دین و تعهدات مالی موضوع اسناد لازم‌الاجرا و احکام مالی دادگاه‌ها است، نه دیون و تعهدات موضوع اسناد عادی یا غیر لازم‌الاجرا.بنابراین اگر دین مورد اختلاف باشد یا تحقق آن معلق به امری باشد که هنوز پدید نیامده است یا مؤجل باشد و زمان ایفای آن هنوز نرسیده باشد، بستانکار نمی‌تواند اقامه دعوای عدم نفوذ کند؛ زیرا مطالبه دین و اقدام اجرایی به وصول آن درباره دیون حال صورت می‌گیرد و درباره دیون مؤجّل، کافی است به هنگام صدور حکم اثبات شود که بدهکار در زمان فرا رسیدن موعد پرداخت دین، توانایی تأدیه را ندارد.
۲ـ انتقال مال توسط مدیون: برای تحقق این جرم لازم است که مدیون مال خود را با قصد فرار از دین به دیگری انتقال دهد و انتقال به صورت عمل حقوقی مالی صورت گیرد. بنابراین اگر مدیون بدون مجوز قانونی، به واسطه اهمال یا از روی عمد موجب ورود ضرر به بستانکاران شود، از این بحث خارج است همچنین معاملات غیر مالی شخص مانند نکاح مشمول این قواعد نیست؛ اگر چه به قصد فرار از دین انجام شده باشد.
۳ـ لزوم آگاهی انتقال‌گیرنده از قصد بدهکار: در صورتی که انتقال‌گیرنده با علم به موضوع اقدام کرده باشد، شریک جرم محسوب می‌شود و در این صورت اگر مال در مالکیت انتقال‌گیرنده باشد، عین و در غیر این صورت، قیمت یا مثل آن از اموال انتقال‌گیرنده بابت تأدیه دین استیفا خواهد شد.
۴ـ معاملات باید جنبه مالی داشته باشد: در معامله به قصد فرار از دین، معاملاتی مورد بحث قرار می‌گیرند که جنبه مالی داشته باشند و معاملات و تصرفات غیرمالی مشمول این موضوع نیستند، اگرچه به قصد فرار از دین انجام شده باشند؛ به عنوان مثال نکاح صرف نظر از تمامی آثار و تعهدات مالی آن، به دلیل قوت جنبه‌های اخلاقی و شخصی، یک عقد غیرمالی است؛ اما در خصوص مهریه وضع فرق می‌کند. آثار مالی ازدواج تا اندازه‌ای طبیعی و معقول به نظر می‌رسد اما اگر از اندازه خود فراتر برود و به قصد فرار از دین، مهر سنگینی قرار داده شود، قرارداد مهر غیر نافذ است، البته در صورت جهل زوجه به قصد متقلبانه زوج می‌توان به نفوذ مهریه نظر داد.
۵ـ تصرف باید موجب ورود ضرر به طلبکاران شود: بستانکار در صورتی می‌تواند ابطال معامله مدیون را از دادگاه تقاضا کند که ثابت کند در اثر معامله زیان‌ دیده و طلب وی قابل وصول نخواهد بود؛ بنابراین عملی به عنوان معامله به قصد فرار از دین غیرنافذ تلقی می‌شود که اولاً مالی را از دارایی بدهکار خارج کرده باشد؛ ثانیاً موجب تهیدستی بدهکار شده یا تهیدستی او را تشدید کرده باشد.
معامله به قصد فرار از دین در سال‌های قبل از انقلاب اسلامی، ماده جداگانه‌ای ذیل ماده مربوط به مشروعیت جهت معامله داشت زیرا یکی از شرایط اساسی صحت معامله، آن است که اگر جهت معامله اعلام می‌شود، باید مشروع باشد یعنی اگر کسی می‌‌گوید که به چه دلیل معامله‌ای را انجام می‌دهد، جهت اعلامی باید مشروع باشد.
قبل از انقلاب در ماده ۲۱۸ قانون مدنی آمده بود که معامله به قصد فرار از دین غیر نافذ است و همین اندازه که احراز می‌شد فردی به قصد فرار از دین، معامله‌ای را انجام داده است، موجب عدم نفوذ معامله می‌شد یعنی احزار قصد این معامله از شواهد و قراین موجود مانند تاریخ انجام معامله، طرف معامله، به روز بودن قیمت یا زیر قیمت بودن آن و اینکه وجه حاصل از آن در چه راهی استفاده شده، امکان‌پذیر بود و نشان می‌داد که آیا معامله به قصد فرار از دین صورت گرفته است یا خیر.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، این ماده تغییر کرد و اعلام شد که اگر معامله به قصد فرار از دین، صوری باشد، باطل است. باید گفت که این موضوع مشکل چندانی را حل نمی‌کند و بود و نبود این ماده با هم برابر است، به عبارت دیگر اگر به این موضوع تصریح می‌شد یا نمی‌شد، باز هم معاملات صوری باطل است و لازم نیست که حتماً به قصد فرار از دین باشد. در حقیقت قانونگذار به نفع بدهکارانی عمل کرده است که قصد فرار از دین را داشتند.
مفهوم این ماده آن است که ظاهراً اگر معامله به قصد فرار از دین صوری نبوده و جدی باشد، آن معامله صحیح است که بسیاری از حقوقدانان با آن مخالفند چرا که مواد دیگری نیز در قانون مدنی وجود دارد که می‌گوید اگر کسی مالش را به قصد اضرار به دیان وقف کرد، وقف غیرنافذ است. به همین دلیل باید گفت به طور مثال امکان‌پذیر نیست که وقف به قصد فرار از دین با قصد ضرر رساندن به طلبکاران غیرنافذ باشد اما معاملات دیگر در صورت جدی بودن نافذ باشند همچنین این موضوع با قاعده لاضرر نیز در تعارض است. با وجود همه این موارد، قانونگذار چنین اقدامی را انجام داد و در مقام عمل نیز دادگاه‌ها معاملات به قصد فرار از دین را البته در صورت جدی بودن معامله، غیر نافذ اعلام نمی‌کنند.
منبع:روزنامه حمایت
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی از رفع موانع قانونی بازنشستگی کارگران بر اساس ماده ۱۰ قانون نوسازی و بازسازی صنایع خبر داد.

به گزارش اداره‌کل روابط عمومی سازمان تأمین‌اجتماعی، دکتر سیدتقی نوربخش گفت: کارگران شاغل در واحدهای صنعتی مشمول این قانون در صورت داشتن حداقل ۲۵ سال سابقه می‌توانستند در صورت درخواست کارفرمایان مربوطه و پرداخت ۵۰ درصد حق بیمه توسط کارفرما و مابه‌التفاوت ۵۰ درصد حق‌بیمه و مستمری پرداختی تا رسیدن به سن بازنشستگی از سوی دولت از مزایای مستمری برخوردار شوند. لذا با توجه با اینکه حق بیمه مربوط به ۵ سال آخر باقی مانده از دوره بیمه‌پردازی کارگران و پرداخت ۵ سال مستمری زودتر از موعد، هزینه و بارمالی سنگینی به این سازمان دارد مسلما می‌بایست این هزینه ها به نحوی جبران شود.
دکتر نوربخش با تأکید بر اینکه قانون‌گذار نحوه جبران این هزینه‌ها را مشخص کرده است، اظهار داشت: برای برخورداری کارگران مشمول این قانون از مزایای بازنشستگی، می‌بایست ۵۰ درصد حق‌بیمه ۵ سال باقی‌مانده افراد مشمول، توسط کارفرما و ۵۰ درصد آن به همراه مستمری قابل پرداخت توسط دولت تأمین و پرداخت شود.
مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی دلیل توقف اجرای این قانون طی برنامه پنجم توسعه را عدم تخصیص اعتبار سهم دولت عنوان کرد و گفت: با توجه به عدم امکان دولت برای اختصاص این مبلغ، اغلب کارفرمایان تمایل دارند که برای برخورداری کارگران از مزایای بازنشستگی این قانون، تمامی هزینه‌های حق بیمه و مستمری دوره مزبور را پرداخت کنند.
دکتر نوربخش گفت: ما در سازمان تأمین‌اجتماعی، این درخواست کارفرمایان را به دولت منتقل کردیم و پس از تشکیل جلسات کارشناسی و پیگیری مباحث حقوقی، در نهایت موافقت و مصوبه دولت به سازمان تأمین‌اجتماعی ابلاغ شده و طی روزهای آینده امکان اجرای این قانون فراهم می‌شود.
وی ادامه داد: کارفرمایان مشمول ماده ۱۰ قانون مذکور می‌توانند با تقبل کل بار مالی ناشی از اجرای این ماده، هزینه‌های پیش‌بینی شده بابت سنوات ارفاقی اعم از سهم کارفرما و دولت و سایر هزینه‌های مترتب شامل ۵۰ درصد سهم کارفرما و ۵۰ درصد سهم دولت و نیز هزینه مستمری متعلقه تا احراز شرایط بازنشستگی بیمه‌شده را راسا پرداخت و بیمه‌شدگان مورد درخواست بر اساس قانون بازنشسته و از مستمری بازنشستگی برخوردار شوند.
مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی، اجرای این قانون را تحولی در راستای حمایت از کارآفرینی و تولید برشمرد و گفت: صاحبان واحدهای صنعتی این فرصت را دارند که با جذب نیروی انسانی تازه نفس و بازنشستگی افرادی که ممکن است انگیزه کافی را نداشته باشند، زمینه تحول جدی در تولید و افزایش بهره‌وری را فراهم کنند.
دکتر نوربخش تأکید کرد: بر اساس ماده ۱۰ قانون نوسازی صنایع، جایگزینی یک نفر نیروی کار جدید در ازای بازنشستگی هر کارگر الزامی است.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
کدام رشته برای ارشد بهترهست ؟حسابداری یا حسابرسی یا حسابداری مدیریت

نویسنده GEZAL

1 پاسخ ها
2864 مشاهده
آخرين ارسال ۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۴:۲۷
توسط مرتضایی
xx
شروع از حسابداری یا حسابرسی؟

نویسنده elhammohamadjani

0 پاسخ ها
341 مشاهده
آخرين ارسال ۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۲:۳۴
توسط elhammohamadjani
xx
اخبار کسب و کار

نویسنده Accpanel

9 پاسخ ها
1627 مشاهده
آخرين ارسال ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۱:۱۲
توسط Accpanel
xx
اخبار ارز و طلا

نویسنده A.Ehsani

8 پاسخ ها
2708 مشاهده
آخرين ارسال ۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۹:۳۵
توسط m.amiri
xx
اخبار اقتصادی

نویسنده Accpanel

7 پاسخ ها
1193 مشاهده
آخرين ارسال ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۸:۵۵
توسط Accpanel
xx
اخبار مالیاتی

نویسنده Accpanel

7 پاسخ ها
1304 مشاهده
آخرين ارسال ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۰:۴۱
توسط Accpanel