دوست عزیز سلام
علیرضا محمدی هستم سرپرست حسابداری قیمت تمام شده و حسابداری مدیریت و مشاور مالی عملیاتی مدیران صنایع
امیدوارم مطلب زیر راهگشا باشه.
دوست عزیز ، روال صحیح اینه که برای محاسبه بهای تمام شده هر موضوع بهائی (cost object) در گام اول میبایست با توجه به تعریف بهای مستقیم و غیر مستقیم ، کارت بها رو برای اون موضوع بها تهیه کرد.در گام دوم میبایست با توجه به موارد زیر اقلام تشکیل دهنده کارت بها رو نهائی کرد و به سراغ تعیین استانداردهای مواد بری ، نفر ساعت بری و ماشین ساعت بری رفت.
مواردی که باید پیش از نهائی کردن کارت بها در زمینه تعیین اقلام مستقیم و غیر مستقیم به آن توجه نمود:
به شرطی قلم هزینه ای رو به عنوان یهای مستقیم نهائی کن که اون قلم نسبت به کل بها اهمیت ریالی بالائی داشته باشه.
در شرایطی که برخی اقلام هزینه که در نگاه اول میبایست به عنوان سربار تلقی شوند در شرایط خاص عملیات شما قابلیت رهیابی مستقیم به موضوع بها رو دارند باید اون اقلام رو در زمره اقلام مستقیم در کارت بها طبقه بندی کرد.به عنوان مثال در حال حاضر ما هزینه استهلاک برخی از ماشین آلات رو که فقط برای تولید محصولی خاص مورد استفاده قرار میگیرند رو به عنوان اقلام مستقیم در کارت بها طبقه بندی میکنیم.
البته موارد دیگری هم هستند که چون کمی تخصصی تر میشوند دیگه به اونها اشاره نمیکنم.
اما نکته مهم در مورد سئوال شما اینه که اگر به دنبال این هستید که نرخ های خرید رو کنترل کنید و یا بدونید در چه شرایطی باید نرخ فروش رو تعدیل کنید این مسئله بدون در نظر گرفتن محاسبه بهای تمام شده هم امکان پذیره.به این صورت که اگر شما برای ثبت ورودی های انبار از نرم افزار استفاده میکنید کافیه در پایان هر ماه گزارش خرید کالا رو از سیستم تهیه کرده و با روی نمودار بردن نرخ های خرید ، سورس ها و منابعی رو که ازشون خرید میکنید رو زیر نظر داشته باشید. البته در حسابداری مدیریت روش های طبقه بندی شده خاصی برای تهیه گزارشات تحلیلی خرید ماهیانه وجود داره که ذکر اون در اینجا امکان پذیر نیست.
و اما در مورد زمان تغییر نرخ فروش هم کافیه شما بدون در نظر گرفتن محاسبه و یا عدم محاسبه بهای تمم شده در نتیجه گردش واقعی انبار از طریق تهیه آنالیز قیمت فروش محصولات ، بهای تمام شده مبنای قیمت فروش رو محاسبه کنید و با تغییر نرخ های خرید و یا دستمزد و یا سربار ، با تغییر این نرخ ها تاثیر اون رو روی نرخ فروش ببینید و به مشتریان اعلام کنید.
البته به عنوان یک مشاور مالی ، تغییرات مکرر نرخ فروش رو توصیه نمیکنم چرا که بازار نسبت به این تغییرات مکرر ، واکنش بد نشون میده.
موفق باشید و سرفراز
وبلاگ تخصصی علیرضا محمدی:
https://sites.google.com/site/smairteh