• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - اگر به شما گفتند از امروز مدیر مالی هستید چکار میکنید؟ - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



normal_post - اگر به شما گفتند از امروز مدیر مالی هستید چکار میکنید؟ - متا نویسنده موضوع: اگر به شما گفتند از امروز مدیر مالی هستید چکار میکنید؟  (دفعات بازدید: 3582 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین A.Ehsani

با سلام


دوستان اگر یک شرکت خوب به شما پیشنهاد کار دهد که مسئولیت واحد مالی شرکت را تقبل کنید به سوالات من لطفا" پاسخ دهید:

1-آیا قبول میکنید یا خیر با شرح دلیل؟

2-برای شروع به ترتیب چه کارهائی را انجام میدهید؟

3-با نیروهای قدیمی که با آمدن شما خوشحال نیستند چکار میکنید؟

4-حقوق و مزایا برای شما مهم است یا جایگاه و پرستیژ کاری چرا؟

5-اگر شکست خوردید چه کسی را مقصر قلمداد میکنید؟

Linkback: https://irmeta.com/meta/b277/t3071/

بنر قبل از دومین ارسال در مرجع مالی

آفلاین sohayla

سلام - راستش من اول بايد ديد مديرعامل و دست اندركاران اصلي شركت چه كساني هستند جقدراطلاعات وسواد دارند از مدير مالي ويا حسابداران چه انتظاري دارند بعد فكر مي كردم اين آدمها چرا من را انتخاب كرده اند.راستش با توجه به كم سوادي وتمايل بسيار فراوان براي كارهاي غيرقانوني وزيرپا گذاشتن حقوق كارمندان وكارگران در بسياري از شركتها واجبار مديرمالي وحسابداران دربسياري از اين شركتها من از خيرآن مي گذشتم

آفلاین DELFAN

  • کاربر متایی
  • ******
  • index - اگر به شما گفتند از امروز مدیر مالی هستید چکار میکنید؟ - متا
  • تعداد ارسال: 1.834
  • متا امتیاز 18141 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به DELFAN
  • رای برای مدیریت : 21
  • يکي باش براي يک نفر،نه تصويري مبهم در خاطر صد نفر.
  • تخصص: حسابداری
  • سمت: حسابدار
  • سپاس شده از ایشان: 29
  • سپاس کرده از دیگران: 4
سلام و احترام


 با تجربه ی قبلی که دارم نه قبول نمی کردم، اگه بخوای خوب کار کنی و دل بسوزونی فقط دشمن زیاد کردی و خودت رو خسته کردی و اگه بخوای طبق علائق اونا کار کنی مثل یک بازیچه، شخصیت خودت رو زیر سوال بردی.(گربه دستش به گوشت نمی رسید، می گفت اخه. ;D)

هواداران کویش را چو جان خویشتن دارم

آفلاین A.Ehsani

سلام

ابتدا خير مقدم خدمت همکار گرامي سهيلا.
خوب خانمها بر اساس خصوصيت ذاتي فوري پاسخ منفي ميدهند(مزاح).
نکات جالبي بود ولي دوستان نبايد همه کارفرمايان رو به يک ديد نگاه کنيم.بسياري هستند که به بخش مالي اهميت ميدهند و ارزش زيادي قائل هستند و دنبال کلکبازي هم نيستن.اگر اينطور است پس چرا زحمت کشيديد درس خونديد؟
خوب بله ابتدا تحقيق ميکنيم که هدف از انتخاب ما چيست ولي اگر هدف منفي نبود حالا چکار ميکنيد؟
خانم دلفان شما اگر مدير مالي شويد چه تدابيري ميکنيد که دشمنان داخلي درکارشما خلل ايجاد نکنند؟راهکار چيست؟

آفلاین DELFAN

  • کاربر متایی
  • ******
  • index - اگر به شما گفتند از امروز مدیر مالی هستید چکار میکنید؟ - متا
  • تعداد ارسال: 1.834
  • متا امتیاز 18141 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به DELFAN
  • رای برای مدیریت : 21
  • يکي باش براي يک نفر،نه تصويري مبهم در خاطر صد نفر.
  • تخصص: حسابداری
  • سمت: حسابدار
  • سپاس شده از ایشان: 29
  • سپاس کرده از دیگران: 4
بهترین راه برای نداشتن دشمن اینه که سرت تو لاک خودت باشه که این با منش یک مدیر منافات داره، اول باید دید مدیر عامل و مدیر ارشد ارزش کار رو تا چه حد می دونن، و آیا با اصلاحات موافقند یا اینکه تا جنجالی بشه( که این لازمه ی هر نوع تغییر در روند قبلیه) جا خالی می کنند و نمی خوان دنبال دردسر بگردند، یک مدیر مالی بدون پشتوانه ی مدیر عامل نمی تونه تغییرات سازنده ای انجام بده.

 برای شروع کار بررسی و بازدید از نزدیک برای شناخت شرایط حاضر اون واحد تجاریه، از همه لحاظ، پیدا کردن نقاط مثبت و منفی، قبل از اینکه کاری بکنه و تغییری ایجاد کنه.

 قدم دوم گذاشتن یک جلسه حضوری با اشخاصی که قراره به عنوان زیر گروه باهاش همکاری کنند و شنیدن مشکلات و پیشنهادات اونائه، به نظر من همیشه شنیدن حرفهای ساده ترین کارگر که از نزدیک کار رو لمس کرده کمک خیلی خوبی تو گرفتن تصمیمات درسته.
 
بعد از اون باید شروع به بررسی اطلاعات بدست اومده بکنه و راهکار برای تقویت نقاط مثبت بده و راهکار برای حل مسائل و مشکلات.

  قدم بعدی جلسه با مدیران ارشد و مدیر عامل برای ارائه پیشنهادات و بررسی راهکار های بررسی شده.

 و مرحله ی بعد اقدام به اجرا کردن راهکارها.

 و در آخر هم بررسی و پیگیری مداوم جهت انجام شدن راهکارها و همینطور بررسی پیامدهای مثبت و منفی بعد از انجام تغییرات.

و دوباره انجام مراحل از مرحله ی اول تا رفع شدن مسائل و رسیدن به شرایط مطلوب.

هواداران کویش را چو جان خویشتن دارم

آفلاین A.Ehsani

سلام

ببخشيد امروز باگوشي وارد ميشم و نميتونم مطالب جالب شما رو اينجا قراربدم.
خوب هيج وقت نميتوان همه انسانها را راضي نگه داشت و يک مسئول به اهداف عاليه سازماني نگاه ميکند.
اگراشتباه نکنم مولا علي (ع) فرمودند کسي که همه نظر مساعد راجع به وي دارند انسان برگزيده اي نيست چونکه به حق و باطل جوابش مساعد است.
درمورد امور هم مطالب شما درست است وبايد اضافه کنم که شما بايد اول بامطالعه نقاط ضعف و قوت را شناسائي کنيد و براي رفع مشکلات تدبير کنيد.
مديري که از پرسنل ضعيف تراست ناچارا مجبور است باج دهد پس بايد قوي باشيم و توانائي استفاده از نيروهاي خودراداشته باشيم.
درشرايطي که مديريت از شما مدد ميخواهد پس به خواسته هاي شما تن در ميدهد.سعي کنيد مثل اکثرمديران به فکر منافع شخصي نباشيد و براي پرسنل متناسب با تلاش آنان امتياز بگيريد.شما بايد مديريت کنيد نه کارگري پس يک مدير خوب کسي است که از امکانات وعوامل موجود بهينه و درست استفاده کند لذا ارتباط شما با نيروها بايد مبتني براصول انساني تعريف شود و در اهداف نشان دهيد قاطع هستيد.
باساير قسمتها هم بايد ارتباط درستي برقرار کنيد تاموفق شويد.

آفلاین searcher

با سلام حضور جناب احسانی عزیز و دیگر دوستان
در جواب سوالهای مطروحه:افراد در گزینش وانتخاب موارد مختلف پیشنهادشغل و حرفه ، بر اساس روحیات و خلق وخوی دورنیشان  دست به انتخاب میزنند.
با توجه به این نکته وشناختی که از روحیات خودم سراغ دارم از کلمه نمیشود وامکان ندارد همیشه  دوری میکنم وتا انجا که باشد به حل قضیه فکر میکنم .خوب پس با این روحیه بسیار مثبت گرا و اهمیت اصل معروف فرونی منافع بر مخارج را نیز در نظر گرفته  ( با فرض حضوردر  محیط امن کاری به عنوان یک خانم)وکار را قبول میکنم .

کلا نمی ترسم چرا که هر شکستی را تجربه میدانم وهیچگاه باختن را ضرر نمیدانم وبه این اصل معتقدم که برای به دست آوردن هر چیزی باید هزینه کرد مانند حسابدارها که هزینه را در راستای درآمد از سرمایه خرج میکنند.
در قدم اول تاریخچه موسسه واساسنامه وچارت سازمانی و آیین نامه داخلی موسسه را بررسی میکنم ،در حین این گفتمان با اعضا وکارکنان به  روانشناسی و تجزیه تحلیل پرسنل نیز میپردازم البته این قدری به خلق خوی هر فردواینکه از افراد چه انرژی هایی از محیط دریافت میکند نیز بستگی دارد.
درادامه با توجه به نیاز سازمان و نواقص ومحدودیت های قانونی و استانداردهای متعارف با تشکیل جلسات مختلف از کارشناسان دورن موسسه ونظرات حرفه ای دیگر دوستان خارج از موسسه ونمونه های مشابه در راستای فعالیت شرکت استفاده میکردم (توجه به امر مشورت بسیار برایم مهم است ، با رعایت حق امانتداری در قبال صاحبان موسسه) 
حال با توجه به این موارد سیستم مالی شرکت را طراحی وآن را تحت عنوان واحد مالی به گروه مدیریت اعلام و معرفی میکنم واهمیت این بخش را به عنوان بازوی اول مدیریت به آنها متذکر خواهم شدو اقدامات  لازم در موازات آن همراه با رعایت استانداردهای حسابداری ونکات مهم حسابرسی (طراحی فرم ها چارت ها وآیین نامه داخلی واحد مالی تشکیل آرشیوی منظم وقوی وپاسخگو و سیستم گزارش دهی مربوط وبه موقع و چیدمان منابع انسانی مربوط به بخش حسابداری و.....).

اما در مورد برخورد واحد های داخلی وافراد به قول معروف قدیمی ها که چه باید کرد، و شاید از بزرگترین مشکلات و مقاومتهای هر سازمان است : اول باید این را بگویم که بسیاری از مدیران اهمیت نگاه سازمانی و طراحی چارت و معرفی واحدها و اصل رعایت سلسله مراتب و رسیدگی به امور را نمی دانند وبا ارجاع کار نا بجا کارهمه چیز را به هم میریزند باید با آموزش غیر مستقیم  به آنها وتوجیه منافع ناشی از رعایت این امر را جهت جلوگیری از بسیاری اصطحکاکات مختلف به آنها متذکر شد.
 پس اگر چارت خوب چیده شود وآیینامه های داخلی هر واحد مشخص ومحدوده ارتباطی مثلا واحد فروش با مالی وواحد بازرگانی وتدارکات و... مشخص شد دیگر نباید نگران face to face شدن افراد با یکدیگر بود وظایف مشخص می باشد وکارها تبادل خواهند شد حال  اگر به چیدمان شرکتهای بزرگ وپیشرفته نگاه کنیم با رعایت این نکات دیگر افراد برای خود هریک اتاقی مجزا ندارند بلکه کلیه فضا ها همگی با پارتیشن بندی   جدا  شده  تا در راستای اهداف سازمان در یک دید عمومی مشغول کارکنند.
در مورد مزایا وحقوق هم گفتم همه این قضایا بر میگردد به روحیات آدمها واصل فزونی منافع بر مخارج .مثلا ممکن است در قبال کاری که برای شما سر شار از تجربه وآرامش روانی ودستیابی به پله های بعدی باشد حقوق کمی دریافت کنید وراضی باشید .یا بلعکس محیطی خشن وپرطلاطم را بخاطر منافع مالی بپذیرید  و دیگر نمونه ها... پس افراد تعاریف گوناگونی از منافع و مخارج دارند و به نظر من با کشیدن یک صورتحساب از سود وزیان برای دوره کاری خود با توجه به خلق خو د میتوانند دست به اتنخاب زنند.
 
شکست معنی ندارد به قول حافظ عزیز رهرو گر صد هنر دارد توکل بایدش
اگر از شکست بترسی هیچگاه کاری نخواهی انجام داد وتا کاری انجام ندهی واشتباهی نکنی نخواهی آموخت وتجربه کسب نمیکنی

این نظر شخصی من بود همراه با کلماتی پس وپیش .ببخشید طولانی شد ،ناگفته بسیار و اینکه ببخشید از کلمه سازمان زیاد استفاده کردم معذورم چرا که همنشینم یک مدیر کارآمد مهربان میباشد.
سبز، سبزم ...ريشه دارم.

آفلاین A.Ehsani

سلام

با تشکر خیلی استفاده کردیم و کلی انرژی مثبت نثار ما کردید.

خوب تنها نکته ای که باقی ماند اینکه ما مدیریت چه شرکتی را تقبل میکنیم. اگر این شرکت یک شرکت بزرگ یا یک سازمان توسعه یافته باشد دارای سیستم و دستور العمل کاری منظمی است و شما لازم است بدانید و بتوانید بر اساس شرح وظایف تدوین شده رفتار کنید اما اگر شرکت کوچک است سیستم آن بر اساس اشخاص تعریف میشود و مهمترین وجه دیدگاههای مدیر یت عامل و هیئت مدیره است لذا شناخت از روحیات این گروه کار را برای ما آسان و ترسیمی از آینده به ما خواهد داد.
اینکه هر مسئولیتی که به ما دادند قبول کنیم را من قبول ندارم باید به 2 نکته همیشه توجه کنیم 1-میتوانیم درست انجام دهیم و تخصص و توانائی کار را داریم 2- شخص ارجح تری نسبت با ما نباشد اگر هست باید امور را به وی بسپاریم. که این دو اصل متاسفانه رعایت نمی شود و همیشه باعث لطمه به خود و جامعه میشویم.


با احترام

بنر بعد از آخرین ارسال در مرجع مالی


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
سوال امروز نسبتهای مالی

نویسنده A.Ehsani

31 پاسخ ها
10629 مشاهده
آخرين ارسال ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۳:۵۸
توسط m.amiri
xx
تفاوت مدیر مالی - رئیس حسابداری - حسابدار ارشد

نویسنده A.Ehsani

1 پاسخ ها
15281 مشاهده
آخرين ارسال ۲ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۶:۴۱
توسط A.Ehsani
xx
معرفی شخصی بعنوان مدیر مالی بر اساس کدام ماده قانونی می باشد ؟

نویسنده Ahangarany

2 پاسخ ها
968 مشاهده
آخرين ارسال ۲۹ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۰:۰۶
توسط nadertayefi
xx
نحوه انعكاس هزينه هاي مالي و تسهیلات مالی دریافتی در صورت های مالی

نویسنده مصطفی شریعتی

4 پاسخ ها
9124 مشاهده
آخرين ارسال ۱۷ تیر ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۴:۵۵
توسط مصطفی شریعتی
xx
تجزیه و تحلیل صورتهای مالی و نسبتهای مالی

نویسنده مصطفی شریعتی

1 پاسخ ها
3021 مشاهده
آخرين ارسال ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۷:۱۱
توسط دوکوکب
xx
معاملات مدیر عامل

نویسنده محمد ابراهیم کلوب

4 پاسخ ها
1475 مشاهده
آخرين ارسال ۱۷ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۰:۱۴
توسط فريدون مظفرنژاد