• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



normal_post - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا نویسنده موضوع: سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)  (دفعات بازدید: 7025 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین A.Ehsani

مقایسه چک وسفته
شرح پرسش:    در مقام مقایسه چه تفاوتهای تئوری وعملی مابین دو سند تجاری سفته و چک موجود می باشد.رجحان وبرتری با کدامین سند تجاری است.دوستان گرامی در پاسخهای خود به اصل مستند ومستدل بودن جواب توجه نمایند.شاد باشید وسربلند

Linkback: https://irmeta.com/meta/b277/t2578/

بنر قبل از دومین ارسال در مرجع مالی

آفلاین امیر شهباززاده

xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #1 : ۲۴ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۵۰:۵۰ »
با سلام و اجازه از جناب استاد احسانی من در مورد چک یه مقاله کلی می خوام قرار بدم امیدوارم خارج از بحث نباشه....

با قانون چک بیشتر آشنا شویم!

مهرداد ابراهیم
کارشناس ارشد حقوق قضایی
مولفان ایرانی حقوق تجارت، "چک" را واژه ای فارسی می دانند که از قدیم در ایران رایج بوده است، هر چند برای این ادعای خود دلیلی قانع کننده ندارند. ولی واقعیت این است که چک قدمت تاریخی زیاد ندارد و ابتدا در قرن هفدهم در انگلستان مورد استفاده قرار گرفته است. وجه تسمیه آن نیز این است که در زبان انگلیسی چک "Check" به مفهوم بازرسی و بررسی است. از آنجا که بانک ها برای پرداخت وجه مندرج در سند، موجودی محیل (1) را نزد خود بازرسی و بررسی می کنند، این سند، چک نامیده شده است. فرانسویان که چک را به تقلید از انگلستان و به موجب قانون 14 ژوئن 1865 به کار گرفتند، ابتدا آن را "Chec" نامیدند اما بعداً این کلمه کاملاً شکل فرانسه به خود گرفت و به "Chegue" تبدیل شد.
در ایران تا قبل از سال1311 سندی به نام چک وجود نداشت، اما در این سال قانون تجارت به تصویب رسید و چند ماده آن نیز به چک اختصاص یافت. از آن تاریخ، بر خلاف برات و سفته، چک دچار تحول شد و مقرراتش تا حدودی از برات و سفته متمایز گشت. از جمله آنکه برای چک مقررات جزایی در نظر گرفتند.
مقررات جزایی مندرج در بندهای الف و ب ماده 238 مکرر قانون کیفر عمومی مصوب 8/1/1312 که صدور چک بلامحل را از مصادیق کلاهبرداری تلقی می کرد، نمونه ای از این مقررات است. قوانین دیگری نیز در مورد چک وضع شد که هر بار، بر چسب زمان، چهره چک را دگرگون کردند، برای مثال قانون چک بلامحل مصوب 28/8/1331 که 12 ماده و 5 تبصره داشت.
بعد از این قانون قوانین دیگری نیز به تصویب رسیده اند. در این یادداشت به نکات مهم و کاربردی در قوانین مربوط به چک پرداخته شده است.

مطابق با تعریفی که در قانون تجارت از چک شده است، چک سندی است که بر روی یک بانک کشیده می شود، برای پرداخت مبلغی که در بانک به حساب صادر کننده موجود است به دارنده چک و از نقطه نظر ماهیت حقوقی، چک را در ایران در قالب عقد حواله بررسی می کنند و این غلبه از تعریف چک در قانون تجارت ناشی می شود.
در ارتباط با شرایط شکلی چک در قانون تجارت ماده 311 مقرر می داردکه "در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده و به امضای صادر کننده برسد. پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد". نکات مهمی که در این ماده باید به آن پرداخته شود:
1-دستور پرداخت بی قید و شرط مبلغ صادرشده در چک، یعنی اینکه پرداخت مبلغ چک نباید منوط به اتفاق امر یا انجام دادن کاری قرار گرفته شده باشد. البته مقید یا مشروط بودن دستور پرداخت موجب بطلان یا خارج شدن سند از عداد اسناد تجاری نیست بلکه به موجب ماده 3 قانون صدور چک، شرایط کان لم یکن تلقی می شود و به موجب ماده 13 قانون صدور چک، صدور چک مشروط باعث می شود که قابلیت تعقیب کیفری آن نیز در صورت عدم پرداخت از بین برود.
2-در مورد قسمت دوم ماده 311 قانون تجارت که مقرر می دارد پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد با اصلاحاتی که در مورخه 2/6/82 قانون صدور چک به عمل آمد قانون گذار چکهای مشمول آن قانون را از عنوان سند حال خارج و صدور چک را به صورت وعده دار به رسمیت شناخت.
3 -اختلاف در مبلغ عددی و حروفی چک: با توجه به وحدت ملاک قرار دادن ماده 225 قانون تجارت اگر مبلغ با حروف و رقم هر دو نوشته شود و بین آنها اختلاف باشد مبلغ با حروف معتبر است.
4-لزوم قید تاریخ صدور: تاریخ صدور چک که باید متضمن روز، ماه و سال صدور باشد، معمولاًبه حروف نوشته می شود لکن هر گاه به حروف نوشته نشده باشد از اعتبار چک به عنوان سند تجاری کاسته نمی شود.
5-ضمانت اجرای عدم قید تاریخ: در عمل چکی که تاریخ نداشته باشد، از طرف بانکها پرداخت نمی شود. همچنین از لحاظ کیفری، چکی که بدون تاریخ صادر شود، فاقد ضمانت اجرای کیفری است.
6-اهمیت تاریخ صدور چک :تاریخ چک از لحاظ موجود بودن محل و اقدامات تامینی که دارنده چک باید برای حفظ حقوق خود انجام دهد و همچنین تشخیص مسوولیت کیفری صادر کننده اهمیت فوق العاده دارد.
7- لزوم امضای چک: بر خلاف برات و سفته که با مهر صادر کننده نیز معتبرند، چک فقط در صورتی صحیح صادر شده است که به امضای صادر کننده رسیده باشد.
طبق ماده 312 قانون تجارت، چک ممکن است در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد باشد یا ممکن است به صرف امضا در پشت برگ چک به دیگری منتقل شود.
علی الاصول چک به صورت حواله کرد صادر می شود که در چنین حالتی چک قابل پشت نویسی است. پشت نویسی از راههای انتقال چک می باشد که انواع آن عبارتند از: 1- پشت نویسی به انتقال که به موجب آن وجه سند منتقل به کسی می شود که پشت نویسی به نفع او شده است که اینکار با امضا در پشت چک انجام می شود.
2- پشت نویسی به وکالت، پشت نویسی اختیار در اخذ وجه سند را به حساب پشت نویس می دهد.
3- پشت نویسی وثیقه ایی که در عمل نیز خیلی مرسوم می باشد و جالب اینجاست که با توجه به ماده 774 قانون مدنی اساساً اینگونه ظهر نویسی در قانون ایران پذیرفته نشده است و اساساً باطل است. با این مضمون که در پشت سند تجاری در کنار امضای پشت نویس عبارتی مانند "برای تضمین" یا "برای گرو" یا "به عنوان رهن" نوشته شود و منظور از آن این است که اگر ظهر نویس بدهی خود را سر موعد به طلبکار (دارنده) نپردازد او حق داشته باشد که طلب خود را از محل سند مزبور وصول کند.

حقوق و وظایف دارنده چک
مطابق با ماده 315 قانون تجارت، وجه چک باید در ظرف 15 روز از تاریخ صدور مطالبه شود و اگر از نقطه ای به نقطه دیگری در کشور صادر شده باشد باید در ظرف 45 روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. در مورد چکهایی که از خارج صادر شده و باید در ایران پرداخت شود، مهلت 4 ماه از تاریخ صدور تعیین شده است.
باید توجه داشت که مواعدی را که قانون گذار برای مطالبه وجه چک در نظر داشته است از بابت اقدامات تامینی و مورد تعقیب قرار دادن صادر کننده چک های بی محل، بسیار مهم و تاثیر گذار است.

تحت تعقیب قرار دادن چک های بدون محل
راه هایی را که می توان صادر کننده چک بی محل را مورد تعقیب قرار داد، از سه طریق است که قانون گذار در قوانین آن را پیش بینی کرده است که عبارتند ازکیفری، مدنی و از طریق اجرای ثبت.
ابتدا مطابق با ماده 4 قانون صدور چک، چنانچه وجه چک به علل مندرج در ماده 2 قانون صدور چک پرداخت نگردد، بانک مکلف است در برگ مخصوص که مشخصات چک و هویت و نشانی کامل صادر کننده در آن ذکر شده باشد، علت یا علل عدم پرداخت را صریحاً قید و آن را امضا و مهر نموده و به دارنده چک تسلیم نماید. در برگ مزبور باید مطابقت امضای صادر کننده با نمونه امضای موجود در بانک در حدود عرف بانکداری و یا عدم مطابقت آن از طرف بانک تصدیق شود.
همچنین در صورتی که موجودی حساب صادر کننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد، به تقاضای دارنده چک بانک مکلف است به اندازه مبلغ موجود در حساب را به دارنده پرداخت کند و مابقی که پرداخت نشده است را برای دارنده چک گواهی نماید.
با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت و البته با توجه به اینکه در قانون آمده است: "در صورتی که دارنده چک تا شش ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مراجعه ننماید، یا ظرف شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت از سوی بانک، شکایت ننماید، دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت." می تواند در زمان مقرر نسبت به ثبت شکایت کیفری خود اقدام نماید. برای شکایت کیفری نیز باید نکات زیر را مورد توجه قرار داد:
ابتدا به به دادسرایی مراجعه می کنیم که بانک مورد نظر در آن حوزه قضایی قرار دارد و مدارک مورد نظر برای شکایت عبارتند از:
1-   کپی برابراصل شده چک
2-   کپی برابر اصل شده گواهی عدم پرداخت در ماه 4 و 5قانون صدور چک
3-   تنظیم شکایت و ابطال تمبر
4-   محاسبه هزینه شکایت کیفری بر اساس مبلغ آن
شکایت کیفری از جمله امتیازاتی است که قانون گذار برای دارنده چک بی محل در نظر گرفته است. در این ارتباط ماده 16 قانون صدور چک تایید می کند که در مورد این جرایم، رسیدگی در دادسرا و دادگاه فوری و خارج از نوبت به عمل خواهد آمد.
نکاتی را در مورد شکایت کیفری باید در نظر داشت. تنها کسی حق شکایت کیفری دارد که برای اولین بار چک را به بانک ارایه می دهد. البته برای شکایت کیفری، لازم نیست که دارنده شخصاً به بانک مراجعه نماید. اگر دارنده بخواهد چک را به وسیله شخص دیگری (نماینده) وصول نماید و در عین حال، حق شکایت کیفری او در صورت بی محل بودن چک، محفوظ بماند، باید هویت و نشانی خود را با تصریح نمایندگی شخصی مذکور، در پشت چک قید کند.
دوم اینکه مطابق با ماده 13 قانون صدور چک در موارد زیر صادر کننده چک قابل تعقیب کیفری نیست:
الف- در صورتی که ثابت شود چک سفید امضا داده شده است.
ب- هرگاه در متن چک وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی شده باشد.
ج- چناچه در متن چک قید شده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است.
د- بدون قید در متن چک ثابت شود که وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی بوده یا چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است.
ه- در صورتی که ثابت گردد چک بدون تاریخ صادر شده و یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در متن چک باشد.

نحوه اجرای چک از طریق اجرای ثبت
به موجب ماده 245 آبین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی: درخواست اجرای چک از ثبت محلی که بانک طرف حساب صادر کننده چک در آن محل واقع است به عمل می آید... .
مدارک لازم برای درخواست اجرا به شرح زیر است:
الف- درخواستنامه چاپی طبق نمونه موجود در ثبت
ب- اصل و کپی چک و برگشتی آن
(هرگاه چک، نسبت به قسمتی از مبلغ آن بدون محل باشد دارنده چک نسبت به باقی مانده حق صدور اجراییه دارد.)
علیرغم اینکه اقدام از طریق ثبت مستلزم وقت کمتری می باشد و در واقع بدون رسیدگی و صدور حکم، اقدام به اجرای مفاد چک می شود، در عمل، اقدام از طریق دادگستری ارجح است. قانون اجرای محکومیت های مالی می گوید: "هر کس محکوم به پرداخت مالی به دیگری شود و آن را تادیه ننماید. دادگاه او را الزام به تادیه نموده و چنانچه مالی از او در دسترس باشد، آن را ضبط و به میزان محکومیت، از مال ضبط شده استفاده می نماید و در غیر اینصورت محکوم تا زمان تادیه در صورتیکه معسر نباشد، حبس خواهد شد. استفاده از امتیاز مذکور در این ماده یعنی حبس محکوم علیه، مختص به اقدام از طریق دادگستری است.
هزینه اقدام از طریق اجرای ثبت 10 درصد مبلغ مورد درخواست است که در مقایسه با هزینه در خواستی دادگستری (5/1 یا 2 درصد) به مراتب بیشتر است. اگر چه پرداخت 10 درصد مزبور به عهده مدیون سند اجرایی است لکن در صورتی که متقاضی موفق به معرفی اموالی از مدیون برای اجرا نگردد دایره اجرای ثبت استرداد لاشه چک را منوط به پرداخت مبلغ مذکور از طرف متقاضی اجرا می نماید!

اقامه دعوی مدنی
اقامه دعوی مدنی در دادگاه به تعقیب دعوای جزایی ممکن و میسر است. هر گاه به عللی اقامه دعوی تبعی؟؟در دادگاه ممکن نباشد، دارنده می تواند مستقلاً در دادگاه اقامه دعوی مدنی نماید. ماده 15 قانون صدور چک به دارنده حق داده است که وجه چک و ضرر و زیان خود را در دادگاه کیفری مرجع رسیدگی مطالبه کند، در چنین صورتی، دادگاه کیفری صلاحیت رسیدگی و صدور حکم را خواهد داشت.
اقامه دعوی مستقل مدنی در یک صورت نیز میسر است و آن در صورتی است که چک پس از رسیدگی کیفری قابل تعقیب جزایی تلقی نشده و قرار موقوفی یا منع تعقیب جزایی متهم صادر شده باشد و یا اینکه مهلت های قانونی و سایر شرایط مذکور در قانون صدور چک از طرف دارنده رعایت نشده باشد، لکن چون اقامه دعوی جزایی و صدور اجراییه فقط علیه صادر کننده میسر است، دعوی مدنی معمولاً هنگامی اقامه می شود که دارنده بخواهد برای وصول وجه چک سایر مسوولان چک (ظهرنویسان و ضامن) را مورد تعقیب قرار دهد.

چک های امانی
در اینجا لازم می دانم، توضیح مختصری در مورد چکهای امانی نیز داده شود چرا که در خیلی از مواقع دارندگان اینگونه اسناد تجاری اقدام به صادر کردن اینگونه چک نیز می نمایند.
چک وقتی امانت محسوب می گردد که صادر کننده قصد پرداخت آن را نداشته باشد بلکه صرفاً به عنوان امانت به شخص دیگری تسلیم می کند. اگر قید "امانی" بودن صریحاً در متن چک قید گردد در عمل بانک ها از پرداخت وجه خوداری می کنند. صدور چک به نحو مزبور در ماده13 قاون صدور چک پیش بینی نشده است و از اینرو در صورت منجر شدن به عدم پرداخت، مشمول قاعده کلی مندرج در مواد 3 و 7 قانون صدور چک می شود.
لازم به توضیح است که صدور چک به عنوان امانت معنایی ندارد بلکه اصولاً این چک بابت تضمین صادر می شود لکن روی آنها عبارت "به عنوان امانت" نوشته می شود.

آفلاین A.Ehsani

xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #2 : ۲۴ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۶:۲۳ »
سلام

باتشکر از جناب شهباز زاده بخاطر ارائه قانون چک.خوب دوستان شما چک را قبول دارید و یا سفته و چه مزایا و معایبی این دو دارند؟

آفلاین کـوکـبـی

  • هیات موسس
  • *****
  • index - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
  • تعداد ارسال: 2.931
  • متا امتیاز 2257983 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به کـوکـبـی
  • رای برای مدیریت : 61
  • انسان شکست نمی خورد بلکه دست از تلاش بر می دارد
  • تخصص: کارآفرین
  • استان / شهر: البرز
  • سپاس شده از ایشان: 410
  • سپاس کرده از دیگران: 588
xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #3 : ۲۴ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۲:۴۶:۱۶ »
با سلام


http://irmeta.com/meta/index.php/topic,2290.msg5249.html#msg5249

بخش هفتم

تضمینها

وقتی قراردادی منعقد می شود ، به ویژه اگر موضوع آن انجام کاری یا ساختن چیزی باشد ، برای متعهد له همیشه این تردید وجود دارد که ممکن است متعهد ، به قول خود وفا نکند . یا امکان دارد که در انجام تعهد تاخیر روادارد
همچنین این احتمال هم وجود دارد که پس از اجرای قرارداد مشخص شود که در اجرا ، نقصی موجود است .
برای جبران خسارت در مدتی کوتاه از متعهد تضمین گرفته می شود.

          [dot] 1- تضمین پیش پرداخت :[/dot] این تضمین ممکن است ضمانتنامه بانکی ، چک و یا سفته باشد. معتبرترین تضمین ضمانتنامه بانکی و متزلزلترین تضمین سفته است .
             

از تفاوتهای چک و سفته این است که در چک یا ظهر نویسی معتبر است یا پشت نویسی اما در سفته هم ظهر نویسی و هم پشت نویسی همزمان قابل مطالبه است

البته زمانی چک از تاریخ سررسید آن 6 ماه می گذرد نیاز به تایید مجدد صاحب حساب دارد در صورتیکه سفته هر زمان دارای سررسید می باشد.

                                                                                              با تشکر
از قوانین ساده من:
قبل از هر اقدام، یک تصویر سازی مثبت در ذهن، معجزه گر است.
نمی خواهم در مورد هیچ کس قضاوتی بکنم و آنرا در این دنیا به قضات و در آن دنیا به خدا وا می گذارم.

آموخته ام که به هر چه یقین داشته باشی واقع خواهد شد و این همان ایمان من است ... و ...
And slowly, you come to realize... It's all as it should be...

نردبان این جهان ما و منیست....عاقبت این نردبان افتادنیست لاجرم هر کس که بالاتر نشست....استخوانش سخت تر خواهد شکست (مولانا)

دفتر تلفن مشاغل سامانه پیام کوتاه ویژه اعضای دفتر تلفن مشاغل

آفلاین A.Ehsani

xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #4 : ۲۴ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۴:۴۳:۲۸ »
تشکر از جناب کوکبی عزیز

سایر دوستان لطفا" تجارب و نظرات خود را ارائه فرمائید.

آفلاین DELFAN

  • کاربر متایی
  • ******
  • index - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
  • تعداد ارسال: 1.834
  • متا امتیاز 18141 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به DELFAN
  • رای برای مدیریت : 21
  • يکي باش براي يک نفر،نه تصويري مبهم در خاطر صد نفر.
  • تخصص: حسابداری
  • سمت: حسابدار
  • سپاس شده از ایشان: 29
  • سپاس کرده از دیگران: 4
xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #5 : ۲۶ آذر ۱۳۸۹ - ۱۱:۳۹:۱۲ »
تعریف سفته

طبق ماده 307 سفته یا فته طلب سندی است که به موجب آن امضا کننده تعهد می کند مبلغی در موعد معین و یا هر وقت که حامل یا شخصی که سفته را در اختیار دارد، پولش را طلب کند بپردازد. اگر چه سفته حالا دیگر با ظهور چک ، جایگاه اولیه خود را از دست داده است ، اما هنوز دارای اعتبار و پشتوانه قانونی بالایی است و اگر مطابق قانون تنظیم شده باشد، دارنده آن از مزایای قانونی برخوردار است که اسناد عادی دارای چنان اعتباری نیستند. شاید تنها دلیل رواج بیشتر چک نسبت به سفته ، سهولت در صدور و وصول چک است ، چرا که خیلی راحت می شود با گرفتن یک دسته چک ، هر مبلغی که دوست داشته باشید از یک تومان تا هر چند میلیارد و تریلیارد تومان که می خواهید چک صادر کنید و به دست خلق الله بدهید، اما درباره سفته این طوری نیست و صادر کننده باید برابر با مبلغی که قرار است تعهد بدهد، اوراق سفته را از بانک یا مراکز فروش آن بخرد و روی آنها به تعهد اقدام کند.


[spoiler]منبع : سایت تبیان[/spoiler]


قوانین چک          
   
در میان اسناد تجارتی، چک به دلیل رواج بیشتر و امتیازاتی که نسبت به برات و سفته دارد از اهمیت زیادی برخوردار است. مقررات چک مجموعه مقرراتی است که در مواد ۳۱۰ تا ۳۱۸ قانون تجارت پیش بینی شده است. دسته دوم مقررات خاصی بوده که با عنوان قانون چک در سال ۱۳۵۵ تصویب شده و در سال ها ۷۲ و ۸۲ اصلاحاتی در آن به وجود آمده است.ماده ۳۱۰ قانون تجارت، چک را این گونه تعریف می کند: چک نوشته ای است که به موجب آن صادر کننده وجوهی را که نزد محاله علیه دارد کلا مسترد یا به دیگری واگذار خواهد کرد.مطابق این تعریف وقتی کسی مبلغی نزد دیگری داشته باشد و سندی صادر کند که به موجب آن خود شخص یا دیگری مبلغ مذکور را مطالبه کند، نام این نوشته یا سند چک است. یعنی محال علیه می تواند بانک یا هر شخص دیگری باشد.اما امروزه چک معنای خاص خود را پیدا کرده؛ چک به اوراقی اطلاق می شود که از طرف بانک ها در اختیار صاحبان حساب جاری قرار می گیرد.


[spoiler]منبع : سایت آفتاب[/spoiler]

مقایسه چک و سفته

● چک جزو اسناد رسمی
مطابق مقررات قانون چک در صورتی که چکی منجر به عدم پرداخت شود دارنده آن می تواند بدون مراجعه به دادگاه از طریق اجرای ثبت اسناد و املاک و از طریق معرفی اموال صادر کننده و فروش اموال مذکور وجه چک را تامین کند. البته این راه حل در صورتی امکان پذیر است که مطابقت امضای صادر کننده با نمونه امضای او در بانک توسط بانک تایید شده باشد.در حالی که درمورد سفته و برات چنانچه منجر به عدم پرداخت شوند برای این که دارنده این اسناد بتواند وجه آن ها را تامین کند لزوما باید دادخواست بدهد، وقتی رای به نفع او صادر و قطعی شد تقاضای صدور اجراییه کند و آن وقت با معرفی اموال صادر کننده از طریق دادگاه با فروش اموال معرفی شده، وجه برات یا سفته را وصول کند.
● چک ضمانت اجرای کیفری دارد
سفته و برات اگر منجر به عدم پرداخت شوند برای صادرکننده مجازات جریمه نقدی یا مجازات زندان پیش بینی نشده است در حالی که چک چنانچه منجر به عدم پرداخت شود در قانون برای صادر کننده مجازات حبس پیش بینی می شود که یک ضمانت اجرای کیفری است.
● محل پرداخت وجه چک
اصولا محل پرداخت وجه چک بانکی است که دسته چک را صادر کرده و ذکر محل معمولا روی خود اوراق چک با قید کد شعبه و نام شعبه مشخص می شود.ذکر محل پرداخت آثار قانونی دارد که از جمله این آثار قانونی رعایت مهلت هایی است که قانون تجارت پیش بینی کرده است.
مطابق ماده ۳۱۱ قانون تجارت، چک در هر شهری که صادر شده باید در همان محل هم پرداخت شود، دارنده چک طی مدت ۱۵ روز باید برای وصول وجه چک به بانک مراجعه کند.
اگر چک در شهری صادر شده و در شهری دیگر داخل ایران قابل پرداخت است دارنده چک باید طی ۴۵ روز وجه را مطالبه کند و اگر در ایران صادر شده و در خارج باید پرداخت شود یا در خارج صادر شده و در ایران باید پرداخت شود، دارنده چک باید طی مدت ۴ ماه در مقام مطالبه باشد و الا مطابق پاراگراف دوم ماده ۳۱۵ قانون تجارت با انقضای این مدت ها دیگر دعوی دارنده چک علیه ظهرنویسان پذیرفته نخواهد بود. همچنین درصورتی که وجه چک را به بانک پرداخت کرده باشند و بنا به عللی از بین رفته باشد حق مراجعه به صادرکننده را نیز از دست خواهد داد.
● تاریخ صدور چک
چک بر خلاف سفته و برات فقط باید یک تاریخ داشته باشد. تاریخ پرداخت وجه چک هم باید مطابق مقررات قانون تجارت باشد.
چک سندی حال و مطابق قانون تجارت است و نباید به وعده باشد، علت این است که فلسفه به وجود آمدن چک این بوده که به عنوان سندی جایگزین اسکناس و پول بشود که مزیت اسکناس یعنی حال بودن را داشته باشد اما معایب اسکناس از جمله حمل و خطرهای آن را نداشته باشد. اما متاسفانه در کشور ما به دلیل وضعیت خاص اقتصادی از همان ابتدا برخورد غیر اسکناس گونه با چک شد.
● امضای صادرکننده
سندی که فاقد امضا باشد به لحاظ حقوقی هیچ ارزشی ندارد چک هم از این قاعده مستثنی نیست. اما نکته قابل توجه این است که در سفته و برات قانون به وجود مهر یا امضا اشاره می کند اما در مورد چک تنها به امضا اشاره کرده است. بنابراین مهر به تنهایی نمی تواند نقش امضا را ایفا کند.
در مورد اشخاص بی سواد اثر انگشت آن ها به منزله امضا محسوب می شود و باید توجه داشت که اشخاص می توانند هنگام افتتاح حساب علاوه بر نمونه امضا، مهر هم به بانک معرفی کنند که در این صورت بانک وجوه مهر و امضا هر دو را برای پرداخت چنین چک هایی لازم می داند.

   
[spoiler]منبع : روزنامه خراسان[/spoiler]


به نظر من به دلیل قوانینی که چک داره باعث معتبر تر شدن چک در بین مردم شده و راحت تر به نقد نزدیک میشه و در معاملات جای سفته و برات رو گرفته.
هواداران کویش را چو جان خویشتن دارم

آفلاین سعدی مومیوند

xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #6 : ۳۰ آذر ۱۳۸۹ - ۱۵:۰۵:۴۸ »
شرایط عمومی در اذهان مردم

مزایای چک نسبت به سفته
1. باتوجه به اینکه برای دادن دسته چک به هر شخصی قبلاً اعتبار ایشان از بانک مرکزی استعام میشود
2. پرداخت چک به عنوان پول نقد بیشتر مورد اطمینان است تا سفته گرچه هرکدام قوانین اجرایی محکمی دارند
3. امروزه مبلغ چک در همه نقاط قابل وصول است
4. سهولت در صدور و وصول
5. هزینه تهیه سفته در مبالغ بالا بسیار سنگین است

مزایای سفته نسبت به چک
1. از لحاظ تضمین قابل وصول شدن سریع تری نسبت به چک دارد
2. در هر زمان پس از سرسید قابل وصول و پیگیری است
3. هر شخصی با پرداخت سفته می تواند تعهد به پرداخت آن کند بدون اینکه نیاز به تایید اعتبار ایشان از طرف مرجع خاصی باشد

با درود
***کسی که به من می آموزد ،از کسی که مرا دوست دارد با ارزش تر است***

آفلاین Afraei

xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #7 : ۱ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۷:۴۵:۰۵ »
1 - از تفاوتهای چک و سفته این است که در چک یا ظهر نویسی معتبر است یا پشت نویسی اما در سفته هم ظهر نویسی و هم پشت نویسی همزمان قابل مطالبه است
2 - البته زمانی چک از تاریخ سررسید آن 6 ماه می گذرد نیاز به تایید مجدد صاحب حساب دارد در صورتیکه سفته هر زمان دارای سررسید می باشد.

1 - تفاوت بین ظهر نویسی و پشت نویسی چی می تونه باشه ؟ ظهر در عربی به معنی پشته و ظهر نویسی هم به معنی پشت نویسی ، البته ممکنه شما منظور خواصی از این دو عبارت داشته باشین .

2 - بحث 6 ماهی که مطرح کردین در مورد چکهای صادره توسط نهادهای دولتی درسته اما آیا این محدودیت بطور کلی برای سایر اشخاص هم وجود داره ؟!

آفلاین DELFAN

  • کاربر متایی
  • ******
  • index - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
  • تعداد ارسال: 1.834
  • متا امتیاز 18141 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به DELFAN
  • رای برای مدیریت : 21
  • يکي باش براي يک نفر،نه تصويري مبهم در خاطر صد نفر.
  • تخصص: حسابداری
  • سمت: حسابدار
  • سپاس شده از ایشان: 29
  • سپاس کرده از دیگران: 4
xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #8 : ۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۴:۱۷:۳۵ »

1 - تفاوت بین ظهر نویسی و پشت نویسی چی می تونه باشه ؟ ظهر در عربی به معنی پشته و ظهر نویسی هم به معنی پشت نویسی ، البته ممکنه شما منظور خواصی از این دو عبارت داشته باشین .

سلام

 جناب افرایی تخصصی تر به مسائل نگاه کنید، این نکته ای که فرمودید بیشتر حواشیه و به موضوع علمی حسابداری و حقوقی مربوط نمیشه، فکر می کنم این بحث مربوط به انجمن ادبیات میشه.

با احترام
هواداران کویش را چو جان خویشتن دارم

آفلاین کـوکـبـی

  • هیات موسس
  • *****
  • index - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
  • تعداد ارسال: 2.931
  • متا امتیاز 2257983 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به کـوکـبـی
  • رای برای مدیریت : 61
  • انسان شکست نمی خورد بلکه دست از تلاش بر می دارد
  • تخصص: کارآفرین
  • استان / شهر: البرز
  • سپاس شده از ایشان: 410
  • سپاس کرده از دیگران: 588
xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #9 : ۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۰۶:۵۵ »
سلام
از تفاوتهای چک و سفته این است که در چک یا ظهر نویسی معتبر است یا پشت نویسی اما در سفته هم ظهر نویسی و هم پشت نویسی همزمان قابل مطالبه است


تفاوت بین ظهر نویسی و پشت نویسی چی می تونه باشه ؟ ظهر در عربی به معنی پشته و ظهر نویسی هم به معنی پشت نویسی ، البته ممکنه شما منظور خواصی از این دو عبارت داشته باشین .


بنده از همه دوستان سپاسگذارم  حق بجانب آقای افرائیست و حقیر اشتباه کرده بودم  معنای ظهر نویسی و پشت نویسی یکیست
و جمله خودم رو اصلاح می کنم
از تفاوتهای چک و سفته این است که در چک یا ظهر(پشت ) نویسی معتبر است یا رو نویسی اما در سفته هم ظهر(پشت ) نویسی و هم رو نویسی همزمان قابل مطالبه است

                                     سپاس
از قوانین ساده من:
قبل از هر اقدام، یک تصویر سازی مثبت در ذهن، معجزه گر است.
نمی خواهم در مورد هیچ کس قضاوتی بکنم و آنرا در این دنیا به قضات و در آن دنیا به خدا وا می گذارم.

آموخته ام که به هر چه یقین داشته باشی واقع خواهد شد و این همان ایمان من است ... و ...
And slowly, you come to realize... It's all as it should be...

نردبان این جهان ما و منیست....عاقبت این نردبان افتادنیست لاجرم هر کس که بالاتر نشست....استخوانش سخت تر خواهد شکست (مولانا)

دفتر تلفن مشاغل سامانه پیام کوتاه ویژه اعضای دفتر تلفن مشاغل

آفلاین کـوکـبـی

  • هیات موسس
  • *****
  • index - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
  • تعداد ارسال: 2.931
  • متا امتیاز 2257983 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به کـوکـبـی
  • رای برای مدیریت : 61
  • انسان شکست نمی خورد بلکه دست از تلاش بر می دارد
  • تخصص: کارآفرین
  • استان / شهر: البرز
  • سپاس شده از ایشان: 410
  • سپاس کرده از دیگران: 588
xx - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #10 : ۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۲۸:۲۴ »
ماده 11
 جرایم مذکور دراین قانون بدون شکایت دارنده چک قابل‏تعقیب نیست ودرصورتی که دارنده چک تا شش‏ماه از تاریخ‏صدور چک برای وصل آن به بانک مراجعه نکند یا ظرف شش‏ماه از تاریخ‏صدور گواهی عدم‏پرداخت شکایت ننماید ، دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت.
منظور از دارنده چک دراین ماده شخصی است که برای اولین بار چک را به بانک ارایه داده است . برای تشخیص هویت این‏که چه‏کسی اولین بار برای وصول چک به بانک مراجعه کرده است بانک‏ها مکلفند به‏محض مراجعه دارنده چک هویت کامل ودقیق او را در پشت چک با ذکر تاریخ قید نمایند.
کسی‏که چک پس از برگشت از بانک به وی منتقل گردیده حق شکایت‏کیفری نخواهد داشت مگر آن که انتقال قهری باشد.
درصورتی که دارنده چک بخواهد چک را به‏وسیله شخص دیگری به نمایندگی ازطرف خود وصول کند وحق‏شکایت‏کیفری اودرصورت بی‏محل بودن چک محفوظ باشد ، باید هویت ونشانی خود رابا تصریح نمایندگی شخص مذکور درظهرچک قید نماید ودراین صورت بانک اعلامیه مذکور درماده 4 و 5 رابه‏نام صاحب‏چک صادر می‏کند و حق‏شکایت کیفری او محفوظ خواهد بود .
تبصره : هرگاه بعد ازشکایت‏کیفری شاکی چک را به دیگری انتقال دهد یا حقوق خود را نسبت به چک به‏هرنحو دیگری واگذار نماید تعقیب‏کیفری موقوف خواهد شد.

با سلام
البته زمانی چک از تاریخ سررسید آن 6 ماه می گذرد نیاز به تایید مجدد صاحب حساب دارد در صورتیکه سفته هر زمان دارای سررسید می باشد.               
                                                                                            با تشکر
این مورد اتفاقی بود که بانک از شخص بنده در یک موردی که شش ماه از زمان سررسید چک گذشته بود از حقیر مطالبه نمود و با مراجعه صاحب حساب وجه چک پرداخت شد
                                                                  با احترام


از قوانین ساده من:
قبل از هر اقدام، یک تصویر سازی مثبت در ذهن، معجزه گر است.
نمی خواهم در مورد هیچ کس قضاوتی بکنم و آنرا در این دنیا به قضات و در آن دنیا به خدا وا می گذارم.

آموخته ام که به هر چه یقین داشته باشی واقع خواهد شد و این همان ایمان من است ... و ...
And slowly, you come to realize... It's all as it should be...

نردبان این جهان ما و منیست....عاقبت این نردبان افتادنیست لاجرم هر کس که بالاتر نشست....استخوانش سخت تر خواهد شکست (مولانا)

دفتر تلفن مشاغل سامانه پیام کوتاه ویژه اعضای دفتر تلفن مشاغل

آفلاین A.Ehsani

wireless - سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته) - متا
پاسخ : سوالی در سایت آی آر اکسپرت (مقایسه چک و سفته)
« پاسخ #11 : ۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۲۱:۴۷:۳۰ »
سلام

جناب کوکبي اخيرا" مبحث کيفري براي مبالغ زير٥٠ميليون ريال گويا حذف شده و بايد به هيئت هاي حل اختلاف مراجعه کرد.

بنر بعد از آخرین ارسال در مرجع مالی


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
ثبت حسابداری سفته و بهره مربوط به سفته

نویسنده mojava

0 پاسخ ها
242 مشاهده
آخرين ارسال ۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۴:۴۵
توسط mojava
question
سفته بدون بهره و سفته بهره دار

نویسنده DELFAN

8 پاسخ ها
3930 مشاهده
آخرين ارسال ۱۹ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۴:۵۷
توسط DELFAN
xx
مقایسه سیستم های پردازشی دستی با رایانه ای

نویسنده مهرنوش اقدامی

1 پاسخ ها
1882 مشاهده
آخرين ارسال ۱۶ مهر ۱۳۹۱ - ۱۹:۳۵:۱۸
توسط hasanhzd
xx
چک بهتر است یا سفته؟؟؟!!

نویسنده keyvan

3 پاسخ ها
804 مشاهده
آخرين ارسال ۱۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۳:۰۰
توسط فريدون مظفرنژاد
xx
مبلغ سفته

نویسنده hamedhesabdar

7 پاسخ ها
3574 مشاهده
آخرين ارسال ۷ آذر ۱۳۹۰ - ۲۱:۳۲:۳۶
توسط A.Ehsani
xx
ثبت حسابداری سفته

نویسنده accmim

2 پاسخ ها
3028 مشاهده
آخرين ارسال ۲۶ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۷:۴۷
توسط مصطفی شریعتی
 


anything