سلام
من ي سوال در مورد منبت دارم كي ميتونه جواب بده؟
....آخه ي تابلوي منبت كار كردم كه موريانه افتاده تو تابلوم. هر ترفندي هم بكار بستم نشد...اگه ممكنه كمكم كنيد.
:)=
سلام
تنها راه ومؤثرترین راه برای از بین بردن موریانه به روش سنتی نفت است. تمام وسایل را از اتاق یا جایی که موریانه وجود دارد خارج کنید وهر روز صبح با آب پاش به دیوار و تمام سطح زمین نفت بپاشید با اینکار تمام موریانه ها از بین می روند.
اگر جلوی موریانه زودتر گرفته نشود به تمام خانه منتقل می شود وخسارات جبران ناپذیری به شما وارد می کند.
توجه: امروزه قبل از تأسیس بنا به صورت مکانیزه و کاملاُ عملی و مطمئن وجود موریانه را به ساختمان غیر ممکن می سازند در صورتی که در منزل شما موریانه مشاهده شد بهترین راه مراجعه به مراکز مجاز مبارزه با حشرات موذی است که به وسیله داروهای مشخص آنها را ریشه کن می کنند.
===========
موريانه ها و کنترل آنها
موريانه ها يکى از آفات خطر ناکي هستند که سبب سست شدن اتصالات ساختارى و تخريب مصالح بنا مى شوند. موريانه ها با تغذيه از چوبهاى به کار رفته در ساختار بنا و ساير مواد سلولزى موجود در مصالح بنا باعث وارد آمدن خسارات جبران ناپذيرى به منازل، ساختمان ها ( حتي ساختمان هاي بتوني: خانه ها و ساختمان هايي که از بتون و فلز ساخته مي شوند لزوما ضد موريانه نيستند)، مى گردند. علاوه بر اين موريانه ها با درست کردن گالريها در درون ديوارها، سقف ها و کف ساختمان باعث خشک شدن بيش از اندازه مصالح و کاهش نيروى چسبندگى بين اجزاى مصالح بنا مى شوند و در نهايت استحکام بنا را کاهش مى دهند و باعث تخريب شديد بنا مى شوند.
موريانه ها معمولاً يك شاه و ملكه دارند. موريانه ملکه بسته به گونه آن ميتواند تا 30000 تخم در يک روز بگذارد. ملکه قادر به حرکت نيست و براي زنده ماندن کاملا به موريانه هاي کارگر متکي است. بعضي از موريانه هاي ملکه ميتوانند تا 50 سال زندگي کنند که از طول عمر همه حشرات ديگر بيشتر است.
طبقهي كارگر از مهمترين طبقاتي هستند كه ما معمولا ميبينيم. آنها مسئوليت انجام كار داخل كلني را بهعهده دارند. كارگرها وظيفهي مراقبت از تخمها و افراد جوان، ساختن تونلهاي كلني و در صورت خراب شدن تعمير آنها، جمعآوري غذا، كمك به موريانه هاي ديگر زماني كه آنها پوستاندازي يا رشد ميكنند و تيمار نمودن، تميز كردن و تهيهي غذا براي هملانهايهاي ديگر و يكديگر را برعهده دارند. اگر حملهاي بهوسيلهي مورچهها و يا موريانه هاي خارجي صورت گيرد، كارگرها در دفاع از كلني به سربازها كمك ميكنند. گاهى با اجازه ملكه، اين كارگرها هم امكان رشد مى يابند و به كار توليد مثل مشغول مى شوند. كارگرها چوب را مى خورند و آن را درون معده خود هضم كرده و با روش دهان به دهان توده غذا را به موريانه هاى ديگر مى دهند. كارگرها با حفر دالان خود را به منابع چوب مى رسانند. گاهى كه به توده سفتى برخورد كنند، دالان را به روى بنا مى آورند و دالانى سرپوشيده براى عبور خود با مدفوع، آب دهان و خاك مى سازند. اين دالان ها براى اين ساخته مى شوند كه موريانه ها به هواى مرطوب نياز دارند و در هواى معمولى نمى توانند راحت زندگى كنند. براى همين در مكان هاى مرطوب مانند شمال ايران از اين دست جانوران به وفور پيدا مى شود. همين توانايى آنها در ساختن راهرو براى رسيدن به غذا، به آنها كمك مى كند كه در جايى دورتر از خانه خود به دنبال چوب هاى خوش خوراك بگردند. مثلاً مى توانند در حالى كه در آپارتمان همسايه شما خانه دارند، چوب هاى خانه شما را تا ته بخورند. موريانه ها به چوب هاى تلخ، سمى و ليگنين دار علاقه اى ندارند. براى همين چوب درختان ساج، سرو و كاج را نمى خورند و در عوض به خوردن چوب تبريزى و چنار علاقه مند هستند.
سربازها، موريانه هايى هستند با آرواره هاى بسيار قوى. آنها وظيفه مراقبت از كلنى را به عهده دارند. اين دسته از موريانه ها پوست نمى اندازند. فعاليت اصلي طبقه سرباز دفاع از كلني در برابر موريانه هاي ديگر و مورچهها ميباشد. موريانه ها براي دفاع از آروارههاي برآمدهي بزرگ خود استفاده ميكند. اين افراد حدود يک دهم افراد کلني را تشکيل ميدهند رنگشان زرد و سرشان بيضي شکل است و يک جفت آرواره بلند و نوک تيز دارند که سلاح آنها را تشکيل ميدهد کار آنها دفاع در برابر هجوم دشمنان خارجي است. سربازها در کار کارگرها شرکت ندارند ولي هميشه براي حمله به دشمناني که ميخواهند به زور وارد جايگاه آنها شوند آمادهاند. بزرگترين دشمن موريانه ها ، مورچهها هستند که اگر آنها را بگيرند فورا ميکشند و لاشهشان را براي تغذيه به لانه خود ميبرند.
در ايران نزديك به ۳۰ گونه موريانه ، شناسايى شده است. مهمترين گونه هاي موريانه خسارت به ساختمان ها، اماکن و منازل مسکوني 3 گونه موريانه با نام هاي علمي Anacanthotermes vagans، Microcerotermes sp. و Amitermes vilis مي باشند. اين موريانه ها متعلق به گروه موريانه هاي زيرزميني يا Subterranean termites هستند.
1 - پاكسازي يا Sanitation:
2- استفاده از سيستم طعمه گذاري:
يكي از بهترين روش هاي كنترل موريانه هاي زيرزميني سيستم طعمه گذاري يا Baiting system مي باشد. اين سيستم با توجه به رفتار و فيزيولوژي موريانه ها ابداع گرديده است. براي كنترل موريانه هاي زيرزميني تعدادي تله طعمه اي (Monitoring station) در اطراف زمين ساختمان نصب مي گردد. پس از حمله موريانه ها به تله ها، طعمه كه از مواد سلولزي تشكيل شده با طعمه مسموم تعويض مي گردد. بس از گذشت چند ماه تعدادي از تله ها مورد حمله موريانه ها قرار مي گيرند. يكي از شاخص هاي ارزيابي ميزان كارايي سيستم طعمه گذاري در محل ساختمان تعداد تله اي است كه در هر هفته مورد حمله قرار مي گيرند.
3- کنترل شيميايي :
اعمال شيوه هاي غير علمي توسط افراد غير متخصص در سمپاشي علاوه بر عدم تاثير مطلوب در مبارزه با حشرات سبب آلودگي محيط زندگي افراد شده و راه را براي بروز انواع سرطان و بيماري هاي مختلف باز مي كند. لذا با بهره گيري از دانش روز در خصوص سم شناسي و بيولوژي حشرات و نحوه اثر آفات بهداشتي بر سلامت افراد اقدامات لازم بايد صورت گيرد. هيچگاه سعي نکنيد سر از خود و يا با راهنمايي افراد غيرمتخصص اقدام به استفاده از سموم نماييد زيرا با ايجاد استرس و شوک به موريانه ها باعث گسترش آلودگي و پراکنش موريانه ها خواهيد شد . براي اينکار حتما با متخصصين دفع آفات در اصفهان با همراه 09133191480 تماس حاصل نماييد. در خصوص استفاده از مواد شيميايي بعلت ايجاد بخارهاي سمي خصوصا در فصل تابستان که زمين گرمتر مي شود و ايجاد آلرژي و سرطان هاي مزمن حتما از کنترل تخصصي بهره بگيريد. هنگام بازسازي يا ترميم ساختمان و منزل خود نسبت به ضد موريانه کردن آن اقدام نماييد.