تالار گفتگوی تخصصی متا

مرجع علوم انسانی متا => مرجع برنامه ریزی علوم اداری و مدیریت => مرجع مدیریت منابع انسانی => نويسنده: کـوکـبـی در ۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۴:۱۴

عنوان: افزایش مشارکت در حوزه منابع انسانی با Gamification
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۴:۱۴
سلام

با تشکر از دکتر الهام مقیمی بابت نگاشت این مطلب

يكي از چالشها و مسئله هاي معمول ما مديران و كارشناسان منابع انساني، ميزان استقبال و مشاركت كاركنان از برنامه هاي واحد منابع انساني و سازماني هست. مثلا سازمان شما جهت ارتقاي سلامت كاركنان اقدام به هماهنگي با يك سالن ورزشي براي استفاده ايشان نموده، اما استقبال كم جان و بي آب و رنگي صورت گرفته... و يا در مثال ديگري، شما به صورت دوره اي گزارشات معيني را از واحدهاي سازمان طلب ميكنيد كه معمولا با تاخير و به صورت سرسري تهيه و تكميل شده اند.... . راهكار شما در اين موارد چيست؟ معمولا همه ما از ابزار مذاكره و گفتمان جهت تشويق و متقاعد نمودن كاركنان و مديران استفاده ميكنيم و بعضا به زور و تهديد سازماني هم متوسل ميشويم.
اما راه حل ديگري هم هست. اينكه، ما به عنوان صاحب فعاليت يا فرايند، با چه ديدگاهي آن را طراحي كرديم؟ آيا ميشود در فعاليتهاي كاري روزمره هم كمي سرگرمي و رقابت وارد كرد؟
در دنياي امروزي كسي نيست كه با بازيهاي كامپيوتري آشنا نباشد و دستي بر آتش نداشته باشد؛ حالا گيريم با كنسول و تجهيزات بازي نكنيم، بازي هاي روي اسمارت فونها را تجربه كرده ايم!
چه عاملي باعث جذابيت اين بازي هاست كه هركسي را به خود جذب ميكند؟ و از همه مهمتر ربط بازي هاي كامپيوتري با فعاليتهاي حرفه اي روزانه ما در واحد منابع انساني چيست؟
مفهومي به نام Gamification (گيميفيكيشن)، خلق شده كه اين ارتباط را توضيح ميدهد. گيميفيكيشن، استفاده از منطق تهيه و توليد بازي هاي كامپيوتري، در حوزه ها و محيطهاي غير از بازي هاست. به عبارت ديگر دانش پژوهان، منطق طراحي بازي را استخراج كرده اند و آن را در ساير حوزه هايي كه نياز به انگيزش، همكاري و مشاركت افراد وجود دارد، استفاده كرده اند.
منطق گيميفيكيشن چند اصل دارد كه به سه اصل اساسي آن اشاره ميكنم؛
١-تا حد امكان فرايند و فعاليت مورد نظر را شفاف و واضح كنيد و پيچيدگي ها را حذف كنيد.
٢- فرايند و فعاليت مورد نظر را رقابت پذير كنيد و مبناي امتياز دهي تعيين كنيد.
٣- مطابق امتيازات و در بازه هاي معين، جوايز يا شيوه هاي تشويقي متنوعي را جهت تقويت روحيه رقابتي پيشبيني كنيد.

حالا برميگرديم سراغ باشگاه هماهنگ شده و گزارشات دوره اي و مشاركت بي آب و رنگ!
شما ميتوانيد بعد از هماهنگي با باشگاه و براي ايجاد جو رقابت سالم به منظور ارتقا بهره گيري كاركنان از فرصت ايجاد شده، با استفاده از منطق گيميفيكيشن، بين واحدها يا بخشهاي مختلف سازمان خود در مورد ميزان نفر ساعت استفاده از باشگاه، مسابقه اي ترتيب دهيد و در بازه هاي دو يا سه ماهه به گروهي كه بيشترين بهره برداري را انجام داده، امتياز يا جوايزي را تخصيص دهيد مثلا يك روز مرخصي استحقاقي و يا نصب يك جدول امتيازات در ورودي شركت و درج نام گروه برنده و ....
در خصوص مشاركت در فرايندها و تهيه گزارشات هم همينگونه عمل كنيد. اولا تا حد امكان فرم يا گزارش را در فرمتي مختصر و مفيد درخواست كنيد و در ادامه، براي مديران يا وحدهايي كه حداكثر مشاركت را داشته و امتياز بالاتري كسب نموده اند، آيتم خاصي را در ارزيابي عملكرد يا تشويق هاي كوچك و متنوع در نظر بگيريد.
ذوق به خرج دهيد و فضاي رقابتي سالم و پر انرژي را ايجاد و مديريت كنيد!