تالار گفتگوی تخصصی متا

مرجع فنی و مهندسی متا => مرجع کامپیوتر => سایر مباحث و فعالیتهای کامپیوتر => نويسنده: وحيد زارعي در ۲۴ آذر ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۸:۰۴

عنوان: چگونه کامپیوتر خود را تمیز کنیم؟
رسال شده توسط: وحيد زارعي در ۲۴ آذر ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۸:۰۴
(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/1-sjb19886-405.jpg)

هر کامپیوتری به مرور زمان، گرد و غبار می گیرد. زمانی که کامپیوتر در حال کار است میدانی الکتریکی در اطراف خود ایجاد می کند که ذرات گرد و غبار معلق را جذب می نماید.

این ذرات به آسانی در اطراف پردازنده، منبع تغذیه و فن کیس جمع می شوند و مانع از جریان هوای آزاد در اطراف این قطعات مهم می شوند و در نتیجه، منجر به گرم شدن و در نهایت اختلال در عملکرد و از کار افتادن آنها می شوند.

به همین، دلیل یک نکته مهم در مراقبت و استفاده بهینه از کامپیوتر این است که مطمئن شوید کامپیوترتان تمیز و عاری از گرد و خاک است. در اینجا، راهنمای جامعی در خصوص تمیز کردن سخت افزارهای داخل کامپیوتر و نیز قطعات جانبی ارائه شده است؛ به طوری که پس از انجام آنها با نگاه کردن به کامپیوترتان احساس می کنید به تازگی خریداری شده است.

ما یک کامپیوتر با کارکرد چهار ساله را انتخاب و به طور کامل و با استفاده از چند قطعه ابزار و وسایل خانگی کاملاً تمیز کردیم.

همه آنچه که مورد نیاز است کمی صبر و چند ساعتی صرف وقتی می باشد تا به نتیجه ای رضایت بخش برسید. چگونگی این مراحل را با هم مرور می کنیم.

آنچه که نیاز دارید:

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/pcclean_supplies_sm.jpg)

دمنده هوای فشرده
الکل ایزوپروپیل
پارچه ای نرم (مثلاً از جنس میکرو الیاف) و بدون پرز
گوش پاک کن
قیچی
نوار چسب کاغذی
مکنده دستی (باتری دار یا شارژی)

1- مرتب کردن کابل ها

کار را با کابل های بیرون کیس شروع کنید. کابل های به هم پیچ خورده و تابیده شده را از هم جدا و آزاد کنید و با پارچه نرم و بدون پرزی که در اختیار دارید و اندکی ایزوپروپیل آغشته شده است، سراسر کابل را تمیز کنید تا گرد و غبار از روی آن برداشته شود.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/1-sjb19899-305.jpg)

سپس با استفاده از بست های پلاستیکی، کابل ها را بر اساس محل شان در بیرون کیس مرتب کنید. بدین ترتیب می توانید از به هم پیچیده شدن مجدد آنها در آینده جلوگیری کنید. بهتر است کابل منبع تغذیه و سیم های بلندگو را در یک گروه قرار ندهید چراکه ممکن است در صدای بلندگو ایجاد نویز کند و کیفیت صدا خراب شود. در ضمن، مناسب است بست ها در قسمت وسط کابل ها و سیم ها بزنید یعنی جایی که انعطاف پذیری و حرکت آنها بیشتر است. پس از مرتب سازی کابل های پشت کیس کابل ها را از کیس جدا نموده و برای ورود به داخل کیس آماده شوید.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/1b-sjb19903-405.jpg)

2- تمیز کردن داخل کامپیوتر

در ابتدا، مطمئن شوید منبع تغذیه خاموش است و کابل کیس در برق نیست. کیس را به طور افقی روی زمین یا میز بخوابانید و درب کنار آن را باز کنید.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/2a-sjb19930-405.jpg)

بررسی نمایید که همه کابل های برق و داده ها به درستی در محل اتصال خود محکم باشند و اثری از آسیب دیدگی روی آنها نباشد. در صورت مشاهده هر نوع بریدگی یا شکستگی روی کابل نسبت به تعویض، نه تصمیم نسبت به ترمیم، آن اقدام نمایید. چرا که امروزه هزینه این کابل ها هزینه نسبتاً ناچیزی است و ارزش این کار را دارد.

اکنون، باید مادربرد را از دست گرد و خاک روی آن خلاص کنید. در پوش یک قوط هوای فشرده (Compressed Air) را باز کنید و لوله نازکش را وصل نمایید. قوطی را رو به بالا نگه دارید و هوای فشرده را اسپری نمایید. این عمل را در قطعات اصلی داخل کیس مانند پرده های فن پردازنده، سطح خارجی درایوها، پورت های اتصال و هر قطعه دیگری که به نظر می رسد گرد و غبار روی آن نشسته است، انجام دهید. برای تمیز کردن منبع تغذیه از داخل کیس، هوای فشرده را به روی شیارهای منبع تغذیه بگیرید تا گرد و غبار موجود از طریق منبع تغذیه در پشت کیس خارج شود.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/2b-sjb19934-405_0.jpg)

چنانچه با گلوله ها و ذرات بزرگی از گرد و غبار، پررز و مو مواجه شدید که در داخل کیس، سرگردان هستند وقت آن رسیده است که مکنده ای (جارویی) که در اختیار دارید را به کار بگیرید. بدین ترتیب می توانید این ذرات بزرگ تر را از داخل کیس بیرون بکشید. این عمل را از بیرون کیس و برای فن منبع تغذیه نیز انجام دهید تا ذرات و پرزهای چسبیده به پره های آن جدا شوند دقت کنید که از جارو برقی های خانگی برای تمیز کردن اجزای داخل کیس استفاده نکنید، چرا که این وسیله به دلیل ایجاد الکتریسیته ساکن روی قطعات ممکن است منجر به سوختن قطعات حساس کامپیوتر مانند CPU و RAM شود.

برخی کیس ها دارای ***** هوای قابل برداشتن هستند در صورتی که این چنین است، ***** را در آورده و با آب گرم بشویید تا خوب تمیز شود. قبل از آنکه دوباره آن را در محلش قرار دهند مطمئن شوید که کاملا خشک شده است.

3- تمیز نمودن فن ها

با یک تکه پارچه تمیز و بدون پرز که اندکی با الکل آغشته شده است، فن کیس و پره های آن را تمیز کنید.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/3a-sjb19951-305.jpg)

در مورد فن های کوچک تر مانند فن پردازنده که امکان تمیز کردن به این شیوه وجود ندارد از یک گوش پاک کن مرطوب شده با الکل استفاده نمایید حال که همه چیز داخل کیس تمیز شده است، می توانید با خاطری آسوده به کیس نزدیک شوید.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/3b-sjb19933-405.jpg)

4- افزودن هوا

یک راه ایده آل برای جلوگیری از ورود ذرات غبار به درون کیس، درست کردن یک هوای کاغذی یک بار مصرف است. این نمونه ها ممکن است در ابعاد مشخص و در بسته های چندتایی و یا به صورت رول باشند.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/4-sjb19936-405.jpg)

تمام کاری که باید انجام دهید، بریدن برگی از آن به اندازه نصب روی اسکلت خارجی کیس و الصاق آن با نوار چسب کاغذی به بدنه کیس است. در کامپیوتر مورد بحث ما آن را بین بدنه بیرونی کیس و پنل جلو قرار دادیم توجه داشته باشید که ***** را در جایی نصب کنید که هوای بیرون به سمت داخل مکیده می شود و یادتان باشد که هر چند ماه یک بار آن را تعویض نمایید.

5- تمیز کردن ماوس

در حالی که سیم ماوس را از پشت کیس جدا کرده اید، پارچه ای را که در اختیار دارید، اندکی به الکل آغشته نمایید و سطح زیرین و روی ماوس را تمیز نمایید اما مراقب باشید که به زیر ماوس های نوری (Optical) که حسگر نوری آنجا واقع شده است، فشاری وارد نکنید که موجب خراب شدن آن شود.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/5-sjb19917-405.jpg)

در مورد ماوس های دارای غلتک (ماوس هایی که گوی دارند) در پوش زیر آن را باز کنید و گوی موجود را در آورید. گوی را زیر آب گرم بشویید و با پارچه ای بدون پرز، آن را خشک کنید و یا اینکه صبر نمایید تا خوب خشک شود. دو محور موجود در داخل ماوس را نیز توسط همان پارچه و یا یک عدد گوش پاک کن که با الکل مرطوب شده است، تمیز نمایید، سپس ماوس را وارونه کرده و تکان دهید تا کرک های آن بیرون بریزد. گوی را در محل خود قرار داده و در پوش آن را محکم کنید.

6- تمیز کردن صفحه کلید

یک راه ساده برای تمیز کردن صفحه کلید کامپیوترتان، وارونه کردن آن و ضربه زدن به پشت صفحه کلید برای بیرون افتاد آشغال ها، گلوله های پرز و مو و حتی مواد غذایی است. بعد از آن، برای تمیز کردن فضای بین کلیدها از هوای فشرده استفاده نمایید تا ذرات کوچک تر به این ترتیب از صفحه کلید جدا و دور شوند. آن را یک بار از سمت راست و یک بار از سمت چپ در سرتاسر صفحه کلید بگیرید. در ادامه می توانید توسط یک گوش پاک کن مرطوب شده با الکل فضای بین کلیدها و حتی خود کلیدها را که چربی گرفته اند، تمیز کنید.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/6-sjb19941-405.jpg)

برای تمیزی بیشتر، می توانید از ماشین ظرفشویی استفاده نمایید، ولی به خاطر داشته باشید که این شیوه برای صفحه کلیدهای خیلی ظریف، حساس و صفحه کلیدهایی که دارای صفحه LCD و یا پورت های USB هستند، توصیه نمی شود؛ چرا که منجر به از کار افتادن صفحه کلید می گردد.

در صورت استفاده از ماشین ظرفشویی، بهتر است صفحه کلید را در قسمت بالای ماشین جایی که کلیدها رو به پایین هستند، قرار دهید و اگر دارای خشک کن است، حتماً آن را در وضعیت خاموش قرار دهید و صرفاً از آب استفاده نمایید اما نه از آب خیلی گرم، چرا که آب خیلی گرم منجر به خراب شدن کلیدها که از جنس پلاستیک هستند و حتی ترک برداشتن مدارات صفحه کلید می شود.

پس از اتمام شستشو، صفحه کلید را چند روزی در جایی مناسب قرار دهید تا اتصالات و مدارات داخلی به طور کامل خشک شوند، سپس آن را مورد استفاده قرار دهید.


جالب است بدانید که طبق تحقیقات انجام شده. صفحه کلید کامپیوتر می تواند از شیر دستشویی و توالت فرنگی نیز آلوده تر باشد. تحقیق یک سازمان غیرانتفاعی در انگلستان که آلودگی صفحه کلیدها را در اداره ای مورد بررسی قرار داد، مشخص کرد که در چهار مورد از صفحه کلیدها، میزان آلودگی کلیدها و میکروب های روی آن در حد خطرناک بود و یک صفحه کلید دیگر هم پنج برابر دستشویی اداره آلودگی داشت. بنا به گفته محققان این تحقیق، علت واضح است زیرا توالت به دفعات تمیز می شود اما حدود ده درصد افراد هرگز صفحه کلید کامپیوتر خود را تمیز نکرده اند.


مدتی است که سوئیسی ها نوعی تمیز کننده با نام ثبت شده Cyber Clean ساخته اند که به صورت جسمی چسبنده و منعطف (مانند خمیر) است قابلیت تغییر شکل دارد به طوری که می تواند به راحتی برای تمیز کردن صفحه کلید کامپیوترهای شخصی کامپیوترهای قابل حمل، تلفن همراه و تلفن رومیزی استفاده گردد و بسیاری از محل هایی که قبلاً به طور مناسبی قابل تمیز کردن نبودند، با این ابداع به راحتی تمیز می شوند.

7- تمیز کردن نمایشگر

امروزه اکثر مانیتورهای و تلویزیون های LCD در داخل جعبه خود دستمال مخصوص تمیز کردن صفحه نمایش دارند. توسط این دستمال و یا نمونه هایی که برای همین منظور در بازار موجودند، می توانید صفحه نمایش را از گرد و خاک و اثرات انگشت عاری نمایید.

(http://www.monaseb.com/images/stories2/890130/how-to-clean-my-computer/7-sjb19945-405.jpg)

تاکید می شود که از اسپری کردن هر نوع مایع تمیز کننده شیشه و حتی آب روی LCD پرهیز نمایید و در زمان تمیز کردن صفحه نمایش مانیتور حتماً خاموش باشد از وارد کردن فشار به روی صفحه در حین تمیز کردن آن پرهیز کنید چرا که موجب سوختن پیکسل های صفحه نمایش می شود.

در صورتی که از مانیتور CRT استفاده می کنید می توانید توسط کف های تمیز کننده که در قالب قوطی های فلزی فروخته می شوند، قاب و بدنه مانیتور را تمیز نمایید. کافیست که مقداری کف را در محل بریزید و پس از چند ثانیه با پارچه ای نرم و تمیز، آن را پخش کرده و سطح را تمیز نمایید اما دقت کنید از این کف ها برای تمیز کردن شیشه مانیتور استفاده نکنید در صورتی عدم دسترسی به این کف های تمیز کننده، می توانید از محلول آب ولرم و مایع ظرفشویی استفاده نمایید.


امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

بـــــرگــــرفته از: مجله مناسب (http://www.monaseb.com/home/magazine)