تالار گفتگوی تخصصی متا

مرجع علوم انسانی متا => مرجع حسابداری (تالار تخصصی حسابداری) => مرجع حسابداری مالیاتهای مستقیم => نويسنده: DELFAN در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۵:۳۸

عنوان: محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: DELFAN در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۵:۳۸
با سلام


 آیا محاسبات زیر برای محاسبه مالیات اجاره درست است؟


مبلغ اجاره سالانه * 75% = مبلغ اجاره مشمول مالیات

حالت اول : شخص حقیقی مبلغ اجاره مشمول مالیات طبق ماده 131 قانون مالیات مستقیم

حالت دوم : شخص حقوقی

مبلغ اجاره مشمول مالیات * 25% = مالیات اجاره


با تشکر
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۳:۳۳:۱۶
سلام

این محاسبات برای صاحب ملک است و شما فقط 5% موضوع ماده 104 کسر کنید تکلیف از طرف شما انجام شده است که مستاجر هستید.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: DELFAN در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۴:۲۸:۱۲
درود برشما


 ممنونم بابت پاسخ شما، مثل همیشه کامل.

پس فرموله بالا در صورتیه که صاحب ملک باشیم.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: DELFAN در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۰:۴۰
با سلام


 موردی داشتم که برای مستاجر بابت 101.760.000 ريال هزینه اجاره در سال 88 مبلغ 17.624.050 ريال جهت مالیات اجاره و جریمه عدم پرداخت توسط اداره دارایی مطالبه شده بود، محاسبات به چه صورت است؟

با تشکر
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۷:۴۶:۳۵
سلام

ای کاش بفرمائید محاسبات را از ممیز بپرسند به اعتقاد من در محاسبات اشتباهی رخ داده است.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: DELFAN در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۸:۲۵:۴۵
با سلام


  طبق ماده 104 و 54 مالیاتهای مستقیم محاسبه شده.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۹ تیر ۱۳۹۰ - ۲۰:۵۰:۱۵
به نظر من مبلغ اجاره ای که شما پرداخت کرده اید از نظر دارائی کم در نظر گرفته شده و ایشان ممکن است بابت رهن و اجاره بها بر اساس عرف به یک رقمی رسیده اما نتیجه آن این است:

مبلغ اجاره نهائی * 5% = مالیات
مالیات * 2% *تعداد ماه = جریمه دیر کرد
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: AFSHARPOOR در ۲۶ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۱:۵۶:۰۷
با سلام

ايا مبلغ جريمه دير كرد از صاحب ملك گرفته ميشود و يا شركتي كه ملك اجاره نموده ولي 5% از صاحب ملك در اجاره ماهيانه كسر ننموده و به دارايي پرداخت نكرده

لطفا يك توضيحي در مورد مسئوليت اجاره گيرنده در قبال دارايي و جرائمي كه بابت عدم كسر ممكن از شركت گرفته شود دهيد

متشكرم
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۶ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۲:۲۶:۰۸
سلام

مالیات بر اجاره بر عهده مالک است :
ماليات اجاره
براي محاسبه مليات اجاره ابتدا بايد ميزان مال الاجاره مشخص گردد . در قانون ماليات هاي مستقيم دو طريق  براي تعيين اجاره بها پيش بيني شده است . اگر بين موجر و مستاجر سند اجاره رسمي تنظيم گرديده باشد و ضمنا مستاجر به غير از مال الاجاره وجه ديگري به عنوان وديعه و يا عناوين ديگر مثلا به صورتي كه در اقواه عامه رهن و اجاره گفته مي شود . به صاحب ملك نپرداخته باشد مال الاجاره از روي همان سند رسمي تعيين خواهد شد و چنانچه واگذاري ملك بدون سند رسمي صورت گرفته و يا در صورت وجود سند از ارائه آن خودداري گردد و يا علاوه بر اجاره وجه ديگري هم نزد مالك سپرده شده يا ملك به رهن تصرف واگذار شده باشد ، مال الاجاره از طريق ارزيابي و بر اساس مقايسه با املاك مشابه معين مي گردد .

 پس از مشخص شدن اجاره كه معمولا به طور ماهانه منظور مي شود ميزان آن براي هير سال شمسي محاسبه مي گردد . حال اگر در تما م طول سال ملك در اجاره نبوده باشد ، فقط مال الاجاره همان مدت از سال كه در اجاره بوده است منظور مي شود آنگاه بيست و پنج درصد ( يك چهارم ) مال الاجاره مذكور بابت هزينه ها و استهلاكات و تعهدات مالك نسبت به مورد اجاره كسر و سه چهارم باقيمانده به عنوان در آمد مشمول ماليات تلقي مي گردد . در آمد مشمول ماليات اخير مورد اعمال نرخ مالياتي كه طبق ماده 131 قانون ماليات هاي متعلق به آن محاسبه مي شود .

در صورتيكه ملك به اجاره واگذار شده متعلق به اشخاص حقوقي باشد ، نرخ ماده 131 به در آ'دماليات اجاره اعمال نمي شود و از نرخ مقرر در ماده 105 به ميزان 25 درصد استفاده خودهد شد .

 در خصوص املاك مشاع بايد دقت شود كه سهم مال الاجاره ودر آمد مشمول ماليات مربوط به هر شريك جداگانه تعيين و سپس مورد اعمال نرخ مالياتي قرار مي گيرد كه طبعا در اين صورت  ماليات با لنسبه كمتري تعلق خواهد گرفت در اجاره دست دوم ، مابه التفاوت دريافتي و پرداختي مشمول ماليات به نرخ ماده 131 مي باشد يكي از اختلافات بارز بين موديان محترم و اداره امور  مالياتي درخيلي از موارد بر سر اجاري بودن يا نبودن ملك است . ممكن است ماموران مالياتي ضمن اواحديابي و تحقيقات محلي ملكي را به عنوان اجاري شناسايي و بابت آن از طريق ارزيابي برابر املاك مشابه ماليات تعيين و ابلاغ نمايند در پاسخ به اين اقدام ، واگذاري به طور مجاني وبد حسابي مستاجر و عدم پرداخت تمام يا قسمتي از مال الاجاره نسبت به مطالبه ماليات اعتراض نمايد . در اين راستا ياد آوري مي شود كه به طور كلي ملك مورد استفاده غير ملك اجاري تلقي مي گردد اما درعين حال قانون ماليات هاي مستقيم تسهيلات و معافيتهايي در اين ماده قائل شده است كه اگر موديان ماليات اطلاع دقيق از آنها و نيز محدوديتهاي قانون داشته باشند اختلافات به حداقل كاهش خواهد يافت .


مهمترين اين موارد معافيت و تسهيلات قانوني به قرار زير مي باشد :


1- محل سكونت پدر يا مادر يا همسر يا فرزند يا اجداد و افراد تحت تكلف مالك اجاري تلقي نمي شود ، مگر آنكه به موجب اسناد و مدارك ثابت گردد كه اجاره پرداخت مي گردد .

2-  املاكي كه مجانا در اختيار سازمان هاي موضوع ماده 2 اين قانون قرار مي گيرند غير اجاري تلقي مي شوند .

3- چنانچه مالك ملك مسكوني خود را به اجاره واگذار و محل ديگري براي سكونت خويش اجاره نمايد ، مال الاجاره پرداختي از مال الاجاره دريافتي كسر  و بقيه طبق مقررات مشمول ماليات خواهد شد .

4- در مورد شخص حقيقي كه هيچ گونه درآمدي ديگري ندارد درسال 1384 مبلغ 22800000 ريال از در آمد مشمول ماليات سالانه مستغلات از ماليات معاف و مازاد طبق مقررات اين فصل مشمول ماليات مي باشد . به شرط اينكه اينگونه افراد به تسليم اظهار نامه خاصي كه مربوط به اين موضوع است اقدام نمايند .

5- در موارد فروش ملك محل  سكونت و دادن مهلت تخليه بدون اجاره بها ، ملك مزبور تا شش ماه به شرط ذكر آن در سند غير اجاري و معاف از ماليات شناخته مي شود .

6-  مالكان مجتمع هاي مسكوني داراي بيش از سه واحد استيجاري كه با رعايت الگوي مصرف مسكن بنا به اعلام وزارت مسكن و شهر سازي ساخته شده يا مي شوند در طول مدت اجاره از صد در صد ماليات بر در آ'د معاف مي باشد . در غير اينصورت در آمد هر شخص ناشي از اجاره واحد يا واحد هاي مسكوني در تهران تا مجموع يكصد و پنجاه متر مربع زير بناي مفيد و درساير  نقاط تا مجموع دويست متر مربع زيربناي مفيد از ماليات ناشي از اجاره املاك معاف مي باشد .

نکته:

1- اگر كسي ادعا نمايد كه ملك خود را به طور مجاني دراختيار شخصي غير گذاشته است اين ادعا را شخص اخير نيز تاييد نمايد ، در اين صورت مالك معاف اما از شخصي كه از ملك استفاده مي نمايد ماليات بر در آمد اتفاقي كه ميزان آن بيش از ماليات اجاره خواهد بود ، مطالبه مي گردد .

2- با توجه به توضيحات فوق موديان محترم در اعتراض به ماليات مستغلات بايد در محدوده مقررات قانون انتظار تعديل ماليات را داشته باشند .


تكاليف موديان :

صاحبان در آمد اجاره مكلفند براي هر سال شمسي تا آخر تير ماه سال بعد اظهار نامه مالياتي كه فرم آن را ادارات امور مالياتي در اختيار مي گذارند ، تنظيم و به اداره امور مالياتي محل وقوع ملك تسليم و ماليات متعلق را پرداخت نمايند . حال آنكه خود داري از تسليم اظهار نامه و پرداخت ماليات در موعد مقرر سبب مطالبه ماليات و وصول جرايم خواهد شد .


عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۶ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۲:۲۸:۴۶

 
  نحوهٔ محاسبه و کسر ماليات تکليفى درآمد اجاره املاک 
 
 با توجه به مفاد تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون ماليات‌هاى مستقيم کليه اشخاص حقوقى (اعم از دولتى يا خصوصى يا نهادهاى عمومى غيردولتي) مکلف هستند هنگام پرداخت اجاره‌بهاء ماليات متعلق را به‌شرح ماده ۱۳۱ قانون مزبور محاسبه و کسر و ظرف مدت ده روز به حساب تعيين‌شده از طرف وزارت امور اقتصادى و دارائى واريز و رسيد پرداخت را به مالک تسليم کنند.   
 
 
 مستفاد از تبصره فوق چنانچه اجاره املاک ماهانه، سه ماهه، شش ماهه و يا ساليانه پرداخت شود. تکليف فوق حسب مورد به‌ترتيب ۱۲ يا ۴ يا ۲ و يا يک مرتبه در سال بايد انجام شود.   
 
 
 مثال نمونه:   
 
 يک شرکت (دولتى يا خصوصي) ساختمانى را به مبلغ يک صد ميليون ريال در ماه به‌مدت سه سال از ۱/۱/۱۳۷۲ اجاره نموده و طبق قرارداد اجاره که به‌‌صورت سند رسمى در دفترخانه تنظيم شده مال‌الاجاره ساليانه بايد پرداخت شود. در اين‌صورت محاسبه ماليات درآمد اجاره مالک که بايستى توسط شرکت مستأجر انجام و پرداخت شود به‌شرح ذيل خواهد بود:   
 
 
 معافيت موضوع ماده ۵۳  ۲۵،۰۰۰،۰۰۰ = %۲۵ × ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد ماهانه اجاره مشمول ماليات  ۷۵،۰۰۰،۰۰۰۰ = ۲۵،۰۰۰،۰۰۰ ـ ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد ساليانه اجاره مشمول ماليات  ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۱۲ × ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات ساليانه درآمد اجاره  ۴۷۳،۱۶۵،۰۰۰ نرخ ماده ۱۳۱ ۱۳۱ ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
 
 
 
 - چنانچه اجاره‌بهاء هر شش ‌ماه يک‌بار پرداخت شود:   
 
 
 درآمد مشمول ماليات شش‌ ماهه اول  ۴۵۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۶ × ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات شش ماهه اول  ۲۳۰،۱۶۵،۰۰۰ نرخ ماده ۱۳۱ ۱۳۱ ۴۵۰،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات شش ماهه دوم  ۲۴۳،۰۰۰،۰۰۰ = ۲۳۰،۱۶۵،۰۰۰ ـ ۴۷۳،۱۶۵،۰۰۰ 
ـ چنانچه اجاره‌بهاء هر سه ماه يک‌بار پرداخت شود:  ۰۰۰،۰۰۰،۲۲۵= ۳ × ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات سه ماهه اجاره‌بهاء  ۲۴۳،۰۰۰،۰۰۰ = ۲۳۰،۱۶۵،۰۰۰ ـ ۴۷۳،۱۶۵،۰۰۰ 
 
 
 
 - چنانچه اجاره‌بهاء ماهيانه پرداخت شود بايستى براساس درآمد اجاره ماهيانه براى هر ماه ماليات جداگانه محاسبه و چنانچه قرارداد اجاره تا پايان سال تداوم داشت در ماه آخر مابه‌التفاوت به‌صورت جمع درآمد اجارى ساليانه محاسبه و کسر شود.   
 
 
 ماليات اجارهٔ فروردين‌ماه  ۳۲،۶۶۵،۰۰۰ نرخ ماده ۱۳۱ ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد اجاره تا پايان ارديبهشت‌ماه  ۱۵۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۲ × ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات دو ماهه اول سال  ۷۱،۱۶۵،۰۰۰ نرخ ماده ۱۳۱ ۱۵۰،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات اجاره‌بهاء ارديبهشت‌ماه  ۳۸،۵۰۰،۰۰۰ = ۳۲،۶۶۵،۰۰۰ ـ ۷۱،۱۶۵،۰۰۰ 
درآمد اجارى مشمول ماليات سه ماهه اول  ۲۲۵،۰۰۰،۰۰۰ = ۳ × ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات سه ماهه اول سال  ۱۱۰،۱۶۵،۰۰۰ نرخ ماده ۱۳۱ ۲۲۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات درآمد اجاره خردادماه   
۳۹،۰۰۰،۰۰۰ = (۳۸،۵۰۰،۰۰۰ + ۳۲،۶۶۵،۰۰۰) ـ ۱۱۰،۱۶۵،۰۰۰ 
 
 
 
 و به همين ترتيب الى آخر ادامه خواهيم داد.   
 
 
 چنانچه مالک هيچ‌گونه درآمد ديگرى غير از درآمد اجاره فوق نداشته باشد براى محاسبه ماليات، بايد مستأجرين معافيت موضوع ماده ۵۷ قانون ماليات‌ها را رأساً اعمال ننمايند و مؤدى (موجر) خود هنگام مراجعه به حوزهٔ مالياتى مربوطه تقاضاى معافيت مزبور را بنمايد زيرا مستأجر هيچ‌گونه اطلاعى از درآمدهاى مؤجر ندارد.   
 
 
  نکات قابل توجه در محاسبه ماليات بر درآمد اجاره املاک 
 
 در صورتى‌که مدت اجاره املاک (مستغلات) طى سال شروع شود براى محاسبه ماليات بايستى مجموع درآمد اجارى ماه شروع قرارداد اجاره تا پايان همان سال به‌دست آورده و به نرخ ماده ۱۳۱ ماليات مربوطه را محاسبه نمائيم.   
 
 
 چنانچه مالک مورد اجاره (املاک و مستغلات) بيش از يک‌نفر باشند نخست بايد درآمد اجاره به نسبت مالکيت مالکان مشخص شده و سپس براساس سهم هريک از مالکين ماليات مربوطه محاسبه و کسر شود.   
 
 
 در مورد محاسبه ماليات درآمد اجارى اشخاص حقيقى بايستى نخست کليه معافيت‌هاى مقرر در قانون از سهم درآمد اجارى ماهيانه يا ساليانه مالک کسر سپس ماليات مابه‌التفاوت حاصله محاسبه و کسر و پرداخت گردد.   
 
 
 چنانچه مالک يکى از اشخاص حقوقى باشد که صد در صد سرمايه آن به‌طور مستقيم يا غيرمستقيم متعلق به دولت باشد. چون اين‌گونه شرکت‌ها طبق مفاد تبصره ماده ۵۲ قانون ماليات‌ها از مقررات ماليات بر درآمد املاک مستثنيٰ هستند مستأجرين مکلف به کسر ماليات اجاره نمى‌باشند.   
 
 
 مثال نمونه:   
 
 شرکتى يک ساختمان ادارى را براى مدت يکسال به مبلغ سه ميليون و پانصد هزار ريال ماهيانه اجاره نموده است. مالکيت ساختمان مزبور به‌طور مشاع به‌طور متساوى به سه نفر (هر نفر دو دانگ) تعلق دارد. چنانچه اجاره‌بهاء ساختمان مزبور ساليانه پرداخت شود. ماليات درآمد اجارى هر يک از مالکين چقدر خواهد بود؟   
 
 
 درآمد اجارى ساليانه  ۴۲،۰۰۰،۰۰۰= ۱۲ × ۳،۵۰۰،۰۰۰ 
درآمد مشمول ماليات ساليانه مالکين  ۳۱،۵۰۰،۰۰۰ = %۷۵ × ۴۲،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد مشمول ماليات ساليانه هريک از مالکين  ۱۰،۵۰۰،۰۰۰ = ۱/۳ × ۳۱،۵۰۰،۰۰۰ 
ماليات ساليانه سهم هريک از مالکين  ۳،۱۱۵،۰۰۰نرخ ماده ۱۳۱ ۱۰،۵۰۰،۰۰۰ 
 
 
 
 چنانچه هريک از مالکين فوق هيچ‌گونه درآمد ديگرى نداشته باشند محاسبه ماليات آنان با اعمال مفروضات فوق به‌شرح ذيل خواهد بود.   
 
 
 درآمد ساليانه مشمول ماليات هريک از مالکين  ۹،۰۰۰،۰۰۰ = ۱،۵۰۰،۰۰۰ ـ ۱۰،۵۰۰،۰۰۰ 
ماليات سالانه هريک از مالکين  ۲،۵۱۵،۰۰۰نرخ ماده ۱۳۱ ۹،۰۰۰،۰۰۰ 
 
 
 
منبع:سایت آفتاب
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: AFSHARPOOR در ۲۷ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۲:۴۷
باسلام

ضمن تشكر از توضيح كامل شما جناب احساني گرامي من در اسناد سال 89 سه قرارداد اجاره ملك جهت خوابگاه كارگري و مهندسي داشتم كه مباغ 25000000 را پيش پرداخت و ماهيانه 4000000 ريال اجاره بوده

كه بابت انها اين ثبت زدم

پيش پرداخت اجاره    20000000
تنخواه گردان                            20000000
بابت رهن مارالاجاره

هزينه اجاره محل      4000000
تنخواه گردان               4000000
بابت اجاره فروردين

و متاسفانه به روش شما اعمال نكردم يعني 75% اول حساب نكردم و هيچ گونه مالياتي به صورت ماهيانه 5% از پرداخت ماهيانه 4000000 ريال كسر نكردم كه به دارايي واريز نمايم

لطفا بفرمائيد
1- ايا ثبتهاي من صحيح است
2- اگر جريمه ميشوم مبلغ جريمه چقدر ميگردد
3- لطفا در صورت صحيح نبود ثبت راهنمايي فرمائيد

با تشكر فراوان

عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۷ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۷:۳۸
سلام

موجر شخص است یا شرکت است؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: AFSHARPOOR در ۲۷ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۳:۵۳
با سلام


موجر شخص ميباشد و مستاجر شركت
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۷ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۲:۱۹
بر اساس قانون شما باید 75 درصد آن را با توجه به جدول ماده 131 محاسبه و کسر و پرداخت میکردید. البته یه جورائی 5% عرف شده ولی قانونی نیست و ممیزها هم معمولا" قبول میکنند.
به هرحال کل مالیات و تاخیر آن از قرار ماهی 2% جریمه با بررسی ممیز از شما گرفته خواهد شد. هرچند که جریمه مالیات تکلیفی بخشودگی ندارد ولی شده که بخشودگی هم گرفتیم.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: اورش در ۲۷ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۲:۴۹:۱۱
سلام

جناب احساني شركت ما سال 88 كه اظهارنامه  داد با اينكه هيچگونه پرداختي بابت كسر 5% از مالك انجام نداده بود ولي جريمه نشد؟

ايا مميزين گزينشي عمل ميكنند و ايا اينكه چون شركت ما در محل شعبه خوابگاه اجاره كرده بود ولي دفاتر در محل دفتر مركزي در يك شهرستان ديگر بررسي گرديد جريمه نشده

لطفا راهنمايي فرماييد
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۸ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۴۸:۳۹
سلام

ابتدا به معافیتهای مقرردر مورد اجاره توجه فرمائید شاید ملک مورد اجاره معاف از مالیات است. البته ممیز هم مثل حسابرس رسیدگی موردی میکند و این امکان هم وجود دارد که موردی از قلم بیافتد.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: اورش در ۲۹ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۴۸:۰۷
نقل قول
ابتدا به معافیتهای مقرردر مورد اجاره توجه فرمائید شاید ملک مورد اجاره معاف از مالیات است.

با سلام
جناب احسانی میشود در مورد معافیتها اجاره توضیحاتی بفرمائید
ایا در یک ماده قانونی به تفضیل امده چه مواردی مالک معاف میباشد


با تشکر از شما استاد ارجمند
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۹ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۲۵:۱۸
با سلام خدمت خانم اورش

در تاپیک با این قسمت مربوط به معافیت ها گذاشته شده:

مهمترين اين موارد معافيت و تسهيلات قانوني به قرار زير مي باشد :


1- محل سكونت پدر يا مادر يا همسر يا فرزند يا اجداد و افراد تحت تكلف مالك اجاري تلقي نمي شود ، مگر آنكه به موجب اسناد و مدارك ثابت گردد كه اجاره پرداخت مي گردد .

2-  املاكي كه مجانا در اختيار سازمان هاي موضوع ماده 2 اين قانون قرار مي گيرند غير اجاري تلقي مي شوند .

3- چنانچه مالك ملك مسكوني خود را به اجاره واگذار و محل ديگري براي سكونت خويش اجاره نمايد ، مال الاجاره پرداختي از مال الاجاره دريافتي كسر  و بقيه طبق مقررات مشمول ماليات خواهد شد .

4- در مورد شخص حقيقي كه هيچ گونه درآمدي ديگري ندارد درسال 1384 مبلغ 22800000 ريال از در آمد مشمول ماليات سالانه مستغلات از ماليات معاف و مازاد طبق مقررات اين فصل مشمول ماليات مي باشد . به شرط اينكه اينگونه افراد به تسليم اظهار نامه خاصي كه مربوط به اين موضوع است اقدام نمايند .

5- در موارد فروش ملك محل  سكونت و دادن مهلت تخليه بدون اجاره بها ، ملك مزبور تا شش ماه به شرط ذكر آن در سند غير اجاري و معاف از ماليات شناخته مي شود .

6-  مالكان مجتمع هاي مسكوني داراي بيش از سه واحد استيجاري كه با رعايت الگوي مصرف مسكن بنا به اعلام وزارت مسكن و شهر سازي ساخته شده يا مي شوند در طول مدت اجاره از صد در صد ماليات بر در آ'د معاف مي باشد . در غير اينصورت در آمد هر شخص ناشي از اجاره واحد يا واحد هاي مسكوني در تهران تا مجموع يكصد و پنجاه متر مربع زير بناي مفيد و درساير  نقاط تا مجموع دويست متر مربع زيربناي مفيد از ماليات ناشي از اجاره املاك معاف مي باشد .
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: محمــود ســلیمانی در ۲۶ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۵:۳۹
سلام

این محاسبات برای صاحب ملک است و شما فقط 5% موضوع ماده 104 کسر کنید تکلیف از طرف شما انجام شده است که مستاجر هستید.
با عرض سلام خدمت مدير محترم و دوست بزرگوار جناب احساني عزيز
جسارتا محاسباتي كه دوستمون فرمايش داشتند درست بود و اين محاسبات بابت تعين ماليات اجاره و توسط مستاجر انجامي ميشود  و 5 %‌ موضوع ماده 104 ق م م در مورد اجاره املاك كاربردي ندارد

به نظر من مبلغ اجاره ای که شما پرداخت کرده اید از نظر دارائی کم در نظر گرفته شده و ایشان ممکن است بابت رهن و اجاره بها بر اساس عرف به یک رقمی رسیده اما نتیجه آن این است:

مبلغ اجاره نهائی * 5% = مالیات
مالیات * 2% *تعداد ماه = جریمه دیر کرد
در ضمن استناد محاسبه جريمه مزبور را مي فرمائيد .

با تشكر
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۶ شهریور ۱۳۹۰ - ۲۱:۰۲:۳۵
سلام خدمت شما

بله دقیقا" حق با شماست و محاسبات مالیات بر اجاره خارج از موضوع ماده 104 میباشد. باتشکر ازشما
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: kaveh در ۹ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۲:۴۷:۳۷
با سلام مالیات اجاره دو مورد است یکی مالیات درآمد اجاره که موجر به درآمد میرسد وآیا باید خود موجر پرداخت کند یا مستاجر از اجاره کسر وپرداخت کند ویکی مالیات تکلیفی 5 درصد که آآیا اینو باید مستاجر ازاجاره کسر کند در این دو مورد اگر درسته لطفا توضیح دهید
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۹ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۹:۳۱:۵۹
سلام

روش درست محاسبه مالیات اجاره اینطور است:

مبلغ اجاره - 25% =75% مبلغ اجاره

75% مبلغ اجاره را اگر موجر شخص است طبق جدول ماده 131 و اگر شخص حقوق است طبق ماده 105 به میزان 25% و اگر دولتی است معاف.
شما که مستاجر هستید از اجاره کسر و به حساب دارائی واریز میکنید.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: حبیبی در ۳۰ تیر ۱۳۹۱ - ۱۲:۵۳:۵۰
 سلام  شخصی مغازه وساختمانی را اجاره داده است. آیا باید برای هردو اظهارنامه پر کند؟ الکترونیکی؟ یا دستی؟ اگر پر نکند چه عواقبی خواهد داشت؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: مرگل.ص در ۷ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۷:۳۶:۲۴
سلام ما دفترمونو 200000000 ريال رهن کردیم باتوجه به اینکه رهن کامله و اجاره پرداخت نمیکنیم از مالیات اجاره معافه آیا؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: Tohid Mousavi در ۷ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۲۳:۰۷:۵۳
سلام ما دفترمونو 200000000 ريال رهن کردیم باتوجه به اینکه رهن کامله و اجاره پرداخت نمیکنیم از مالیات اجاره معافه آیا؟

با سلام
طبق قانون شما تکلیفی برای کسر مالیات اجاره ندارید زیرا ماهانه اجاره ای پرداخت نمی کنید
اما مالک شما بر مبنای کمیسیون تقویم املاک باید مالیات اجاره پرداخت نماید
موفق باشید
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: مرگل.ص در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۱:۴۱
با سلام
طبق قانون شما تکلیفی برای کسر مالیات اجاره ندارید زیرا ماهانه اجاره ای پرداخت نمی کنید
اما مالک شما بر مبنای کمیسیون تقویم املاک باید مالیات اجاره پرداخت نماید
موفق باشید
[میشه بگید مالیاتش چطور حساب میشه لطفا؟چون ما بنا ب دلالیلی به موجر تعهد دادیم که خودمون مالیات اجاره رو بدیم و اینکه من اگه پول پیش رو تو دفاتر عنوان کنم بهتره یا اینکه به جای پول پیش مبلغ اجاره رو بیارم مالیات کدومش کمتره؟
عنوان: سوال فوری فوری
رسال شده توسط: صبا مظفر در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۹:۱۰
سلام به همگی
ببخشید که من الان خییییییییییییلی گیج شدم
شرکتی  ملکی را اجاره کرده از یک شرکت (اتحادیه)
الان من باید چقدر بابت مالیات ازشون کسر کنم ؟؟؟؟؟؟؟
مالیات تکلیفی مگه نرخش چقده ؟؟؟ماده 104 میگم ؟؟؟
عنوان: پاسخ : سوال فوری فوری
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۹:۱۸
سلام به همگی
ببخشید که من الان خییییییییییییلی گیج شدم
شرکتی  ملکی را اجاره کرده از یک شرکت (اتحادیه)
الان من باید چقدر بابت مالیات ازشون کسر کنم ؟؟؟؟؟؟؟
مالیات تکلیفی مگه نرخش چقده ؟؟؟ماده 104 میگم ؟؟؟
سلام همراه عزيز
كمي خونسرد باشيد جواب سوال شما را استاد بزرگوار جناب آقاي احساني در همين تاپيك داده اند كه من در ذيل مي آورم .
سلام

روش درست محاسبه مالیات اجاره اینطور است:

مبلغ اجاره - 25% =75% مبلغ اجاره

75% مبلغ اجاره را اگر موجر شخص حقيقي است طبق جدول ماده 131 و اگر شخص حقوقي است طبق ماده 105 به میزان 25% و اگر دولتی است معاف.
شما که مستاجر هستید از اجاره کسر و به حساب دارائی واریز میکنید.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: صبا مظفر در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۳:۴۸
سلا استاد بزرگوار
تشکر
اگه موجر مالیات رو قبول نکنه تکلیف مستاجر چیه ؟؟
آیا اتحادیه های تعاونی روستایی از مالیات معاف هستند ؟؟؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۶:۰۸
سلا استاد بزرگوار
تشکر
اگه موجر مالیات رو قبول نکنه تکلیف مستاجر چیه ؟؟
آیا اتحادیه های تعاونی روستایی از مالیات معاف هستند ؟؟؟
سلام
اگر قبول نكرد و توافق شما مبلغ خاصي بود بايد خودتان ماليات را قبول و پرداخت نمايد .
مطابق ماده 133 قانون مالياتهاي مستقيم صد درصد درآمد آنها معاف است ولي من فكر كنم منظور شما ماليات تكليفي است كه بايد پرداخت گردد.
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: مرگل.ص در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۵:۵۴
[میشه بگید مالیات رهن کامل چطور حساب میشه لطفا؟چون ما بنا ب دلالیلی به موجر تعهد دادیم که خودمون مالیات اجاره رو بدیم و اینکه من اگه پول پیش رو تو دفاتر عنوان کنم بهتره یا اینکه به جای پول پیش مبلغ اجاره رو بیارم مالیات کدومش کمتره؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۲:۳۲

سلام
رهن ماليات ندارد و بايد همان كه در قرارداد است ثبت نمايد يعني رهن را در حساب سپده و ودايع .
در ضمن جناب آقاي كوكبي مطالب ارزنده اي را ارسال مي كنند كه مطلب ذيل نمونه آنست و جواب شما مي باشد .
http://irmeta.com/meta/index.php?topic=14121.0
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: مرگل.ص در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۵۰:۳۱
سلام
رهن ماليات ندارد و بايد همان كه در قرارداد است ثبت نمايد يعني رهن را در حساب سپده و ودايع .
در ضمن جناب آقاي كوكبي مطالب ارزنده اي را ارسال مي كنند كه مطلب ذيل نمونه آنست و جواب شما مي باشد .
http://irmeta.com/meta/index.php?topic=14121.0
سلام میبخشید آقای مظفری 1سوال برام پیش اومد که اگه اجاره به این صورت باشه که 1مقدارش رهن باشه و 1مقدارش اجاره بازم قسمت رهنش مشمول مالیات اجاره یا تکلیفی نمیشه و فقط قسمت اجاره اش مشمول مالیات میشه یا جفتش مشمول میشه؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۵:۲۰
سلام میبخشید آقای مظفری 1سوال برام پیش اومد که اگه اجاره به این صورت باشه که 1مقدارش رهن باشه و 1مقدارش اجاره بازم قسمت رهنش مشمول مالیات اجاره یا تکلیفی نمیشه و فقط قسمت اجاره اش مشمول مالیات میشه یا جفتش مشمول میشه؟
سلام
درست برداشت نموديد قسمت رهن آن مشمول ماليات نيست و فقط قسمت اجاره پرداختي مشمول ماليات است .
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: مرگل.ص در ۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۰:۵۵
آخه من 1مطلبی خوندم که میگفت 1.5 درصد رهن به اجاره اضافه میشه و مالیاتش حساب میشه
طبق لینک زیر:
http://hesabdaraan.mihanblog.com/post/6
یعنی این غلطه آیا؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: سبا موسوی در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۱:۲۷
آخه من 1مطلبی خوندم که میگفت 1.5 درصد رهن به اجاره اضافه میشه و مالیاتش حساب میشه
طبق لینک زیر:
http://hesabdaraan.mihanblog.com/post/6
یعنی این غلطه آیا؟

فکر کنم غلطه ،
ای کاش این دوستمون که پرسش و پاسخ در وبلاگ خودش قرار داده مواردی را که ذکر کرده مثلا همین 1.5% با سند و مدرک و اشاره به منبع قانونی ذکر میکرد . و همینطور برای خودشون عدد و رقم عنوان نمیکردن .
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: مرتضایی در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۶:۵۲
آخه من 1مطلبی خوندم که میگفت 1.5 درصد رهن به اجاره اضافه میشه و مالیاتش حساب میشه
طبق لینک زیر:
http://hesabdaraan.mihanblog.com/post/6
یعنی این غلطه آیا؟

درود بر شما

فکر کنم لازمه این دوستمون این بخشنامه رو یکبار مطالعه کنه :
بخشنامه شماره 13530 مورخ 27/07/1384 مربوط به مالیات بر درامد املاک
مربوط به تبصره 2 ماده 54

بند ج – اشخاص موضوع تبصره ۹ ماده ۵۳ در کسر مالیاتهای تکلیفی فقط باید مبلغ پرداختی خود بابت مال الاجاره را ماخذ قرار دهند و مال الاجاره تقویمی کمیسیون موضوع ماده ۶۴ در این باره ملاک عمل نخواهد بود ، همچنین اگر ملک بصورت رهن تصرف ( بدون دریافت مال الاجاره ) واگذار شده باشد ، کسرو پرداخت مالیات بتبع عدم پرداخت مال الاجاره منتفی می باشد.

با احترام

عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: Tohid Mousavi در ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۱:۳۸
با سلام
شما به عنوان موجر که شخص حقوقی نیز هستید با توجه به اینکه مورد اجاره رهن کامل می باشد تکلیفی در محاسبه و کسر مالیات از اجاره ندارید و در ضمن نمی توانید هزینه اجاره در دفاتر ثبت نمایید زیرا از نظر سازمان امور مالیاتی هزینه ای بابت اجاره ندارید یعنی نمی توانید بنا به عرف بازار که برای هر 1 میلیون تومان معادل 30 هزار تومان اجاره ماهانه محاسبه می کنند، شما نیز هزینه اجاره را به این گونه محاسبه کنید
اما مالک شما شرایط متفاوتی در خصوص مالیات بر اجاره ملک خود خواهد داشت، طبق قانون مال الاجاره به شرح زیر تعیین می شود:
اگر اجاره نامه رسمی موجود باشد بر مبنای اجاره ذکر شده در اجاره نامه رسمی تعیین می شود
اگر اجاره نامه رسمی موجود نباشد بر مبنای کمیسیون تقویم املاک که سالانه اعلام می گردد تعیین می شود مگر آنکه میزان اجاره اظهار شده در اظهارنامه بر مبنای اجاره نامه املاکی (غیر رسمی) بیشتر از کمیسیون تقویم املاک باشد
اگر اجاره نامه رسمی موجود باشد و به صورت رهن و اجاره نیز باشد مال الاجاره و درآمد مشمول مالیات مالک بر مبنای کمیسیون تقویم املاک تعیین می گردد
آیا تعهد مالیات بر اجاره مالک خود را قبول کردید؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: مرگل.ص در ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۸:۳۵
با سلام
شما به عنوان موجر که شخص حقوقی نیز هستید با توجه به اینکه مورد اجاره رهن کامل می باشد تکلیفی در محاسبه و کسر مالیات از اجاره ندارید و در ضمن نمی توانید هزینه اجاره در دفاتر ثبت نمایید زیرا از نظر سازمان امور مالیاتی هزینه ای بابت اجاره ندارید یعنی نمی توانید بنا به عرف بازار که برای هر 1 میلیون تومان معادل 30 هزار تومان اجاره ماهانه محاسبه می کنند، شما نیز هزینه اجاره را به این گونه محاسبه کنید
اما مالک شما شرایط متفاوتی در خصوص مالیات بر اجاره ملک خود خواهد داشت، طبق قانون مال الاجاره به شرح زیر تعیین می شود:
اگر اجاره نامه رسمی موجود باشد بر مبنای اجاره ذکر شده در اجاره نامه رسمی تعیین می شود
اگر اجاره نامه رسمی موجود نباشد بر مبنای کمیسیون تقویم املاک که سالانه اعلام می گردد تعیین می شود مگر آنکه میزان اجاره اظهار شده در اظهارنامه بر مبنای اجاره نامه املاکی (غیر رسمی) بیشتر از کمیسیون تقویم املاک باشد
اگر اجاره نامه رسمی موجود باشد و به صورت رهن و اجاره نیز باشد مال الاجاره و درآمد مشمول مالیات مالک بر مبنای کمیسیون تقویم املاک تعیین می گردد
آیا تعهد مالیات بر اجاره مالک خود را قبول کردید؟
سلام بله قبول کردیم و دفترمونو 20 میلیون رهن کامل گرفتیم آیا برای ما یا برای موجر رهن کاملمون مشمول مالیات نمیشه؟موجر شخص حقیقی هم هست
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: Tohid Mousavi در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۷:۴۴:۳۹
سلام بله قبول کردیم و دفترمونو 20 میلیون رهن کامل گرفتیم آیا برای ما یا برای موجر رهن کاملمون مشمول مالیات نمیشه؟موجر شخص حقیقی هم هست
با سلام
شما چون هزینه اجاره پرداخت نمی کنید در رسیدگی مالیاتی که توسط ممیزتان انجام می گیرد از شما مالیاتی از این بابت نمی گیرند
اما اگر مالک شما اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک مربوط به ملک خود را در موعد قانونی تسلیم اداره مالیاتی مربوطه بکند در آن صورت پیرو تاپیک قبلی بر مبنای کمیسیون تقویم املاک مالیات بر درآمد مالک شما از محل اجاره املاک و مستغلاتش تعیین می شود که آن مالیات را باید مالکتان پرداخت نماید حال اگر توافقی غیر از این صورت گرفته باشد طبق توافق عمل نمایید
لازم به توضیح می باشد تعیین مال الاجاره بر مبنای کمیسیون تقویم املاک بدین گونه تعیین می گردد که ملاک مورد نظر در محدوده مکانی قرار دارد که آن محدوده در جدول کمیسیون تقویم اجاره معادل متری A ریال برایش تعیین شده است بنابراین متراژ ملک در A ریال ضرب و مال الاجاره تعیین می شود
در ضمن اگر مالک شما غیر از این ملک، ملک دیگری داشته باشد و آن ها را هم در اظهارنامه مالیاتی خود اظهار نماید مالیات املاک وی مجموعا تعیین می گردد در نظر داشته باشید مالیات اجاره املاک دیگر وی را شما پرداخت نکنید
موفق باشید
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: f.mahmodi در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۲۱:۵۸:۲۰

  نحوهٔ محاسبه و کسر ماليات تکليفى درآمد اجاره املاک 
 مثال نمونه:   
 
 يک شرکت (دولتى يا خصوصي) ساختمانى را به مبلغ يک صد ميليون ريال در ماه به‌مدت سه سال از ۱/۱/۱۳۷۲ اجاره نموده و طبق قرارداد اجاره که به‌‌صورت سند رسمى در دفترخانه تنظيم شده مال‌الاجاره ساليانه بايد پرداخت شود. در اين‌صورت محاسبه ماليات درآمد اجاره مالک که بايستى توسط شرکت مستأجر انجام و پرداخت شود به‌شرح ذيل خواهد بود:   
 
 
 معافيت موضوع ماده ۵۳  ۲۵،۰۰۰،۰۰۰ = %۲۵ × ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد ماهانه اجاره مشمول ماليات  ۷۵،۰۰۰،۰۰۰۰ = ۲۵،۰۰۰،۰۰۰ ـ ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد ساليانه اجاره مشمول ماليات  ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۱۲ × ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات ساليانه درآمد اجاره  ۴۷۳،۱۶۵،۰۰۰ نرخ ماده ۱۳۱ ۱۳۱ ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
 
باسلام .
مالیات سالیانه اجاره به مبلغ 900/0000/000 ریال طبق نرخ ماده 131 : 4/500/000=15%*30/000/000
                                                                                              14/000/000=20%*70/0000/000
                                                                                                37/500/000=25%*150/000/000
                                                                                                195/000/000 =30%*650/000/000
جمع کل مالیات اجاره مبلغ 251/000/000 ریال می شود . در مثال فوق مبلغ مالیات اجاره 473/165/000 ریال محاسبه شده
آیا محاسبات من اشتباه هست یا نرخ ماده 131 تغییر کرده ؟؟؟
 
 
 
 

 
 

 

 
 
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۷:۴۳:۵۰

  نحوهٔ محاسبه و کسر ماليات تکليفى درآمد اجاره املاک 
 مثال نمونه:   
 
 يک شرکت (دولتى يا خصوصي) ساختمانى را به مبلغ يک صد ميليون ريال در ماه به‌مدت سه سال از ۱/۱/۱۳۷۲ اجاره نموده و طبق قرارداد اجاره که به‌‌صورت سند رسمى در دفترخانه تنظيم شده مال‌الاجاره ساليانه بايد پرداخت شود. در اين‌صورت محاسبه ماليات درآمد اجاره مالک که بايستى توسط شرکت مستأجر انجام و پرداخت شود به‌شرح ذيل خواهد بود:   
 
 
 معافيت موضوع ماده ۵۳  ۲۵،۰۰۰،۰۰۰ = %۲۵ × ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد ماهانه اجاره مشمول ماليات  ۷۵،۰۰۰،۰۰۰۰ = ۲۵،۰۰۰،۰۰۰ ـ ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
درآمد ساليانه اجاره مشمول ماليات  ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۱۲ × ۷۵،۰۰۰،۰۰۰ 
ماليات ساليانه درآمد اجاره  ۴۷۳،۱۶۵،۰۰۰ نرخ ماده ۱۳۱ ۱۳۱ ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ 
 
باسلام .
مالیات سالیانه اجاره به مبلغ 900/0000/000 ریال طبق نرخ ماده 131 : 4/500/000=15%*30/000/000
                                                                                              14/000/000=20%*70/0000/000
                                                                                                37/500/000=25%*150/000/000
                                                                                                195/000/000 =30%*650/000/000
جمع کل مالیات اجاره مبلغ 251/000/000 ریال می شود . در مثال فوق مبلغ مالیات اجاره 473/165/000 ریال محاسبه شده
آیا محاسبات من اشتباه هست یا نرخ ماده 131 تغییر کرده ؟؟؟
 
 

 
 

 

 
سلام
نرخ ماده 131 تغيير نكرده است و ماليات ساليانه 251.000.000 ريال صحيح است .
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: pasargadint در ۲۷ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۹:۳۸
با سلام
میخواستم بدونم منی که مستاجر هستم,و بابت مکان مورد اجاره هم رهن پرداخت نمودم هم هر ماه اجاره می دهم,چگونه می بایست مالیات اجاره را محاسبه کنم؟نمیدونم این محاسبه مربوط به ماده 104 و مالیاتهای تکلیفی میشه یا مربوط به ماده 53 است؟اگر ما این مالیات را محاسبه و پرداخت نکنیم,چه جریمه ای تعلق میگیرد؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: Tohid Mousavi در ۲۷ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۵:۴۴
با سلام
میخواستم بدونم منی که مستاجر هستم,و بابت مکان مورد اجاره هم رهن پرداخت نمودم هم هر ماه اجاره می دهم,چگونه می بایست مالیات اجاره را محاسبه کنم؟نمیدونم این محاسبه مربوط به ماده 104 و مالیاتهای تکلیفی میشه یا مربوط به ماده 53 است؟اگر ما این مالیات را محاسبه و پرداخت نکنیم,چه جریمه ای تعلق میگیرد؟
با سلام
در خصوص مالیات بر اجاره املاک و مستغلات و همچنین تکالیف مستاجر موارد زیر تعیین کننده می باشد
1- موجر، شخص حقیقی است یا حقوقی و آیا مالک می باشد یا خیر؟
2- مستاجر شخص حقیقی است یا حقوقی؟
در ضمن مالیات مربوط به اجاره ارتباطی با ماده 104 ندارد بلکه موضوع تبصره 9 ماده 53 می باشد
نقش پرسش های بالا در تعیین مالیات بر اجاره:
مالک بودن یا نبودن موجر در خصوص کسر 25 درصد بابت هزینه های نگهداری از ملک تعیین کننده می باشد، اگر موجر مالک نباشد 100 درصد مال الاجاره مشمول مالیات می باشد و اگر مالک باشد 75 درصد مال الاجاره مشمول مالیات می شود
شخص حقیقی یا حقوقی بودن در تعیین نرخ مالیات تاثیر گذار می باشد اگر شخص حقوقی باشد به نرخ 25 درصد و اگر شخص حقیقی باشد به نرخ جدول ماده 131 مالیات محاسبه می گردد
شخص حقیقی یا حقوقی بودن مستاجر نیز در خصوص تکلیف مستاجر طبق تبصره 9 ماده 53 تعیین کننده می باشد در صورتی که مستاجر شخص حقیقی باشد تکلیفی بر کسر مالیات اجاره را ندارد و اگر شخص حقوقی باشد باید طبق تبصره 9 ماده 53 عمل نماید
در پایان لازم به توضیح می باشد که اگر شما مکلف به کسر مالیات اجاره از اجاره پرداختی به موجر باشید می بایستی از اجاره ای که هر ماه پرداخت می کنید طبق مفاد ماده 53 نسبت به کسر مالیات اجاره اقدام و به  حساب دارایی واریز نمایید و به مبلغ رهن هیچ مالیاتی تعلق نمی گیرد که شما مکلف به کسر آن باشید
در ضمن جرایم مربوط به این موضوع مانند مالیات تکلیفی ماده 104 می باشد یعنی در صورت عدم انجام تکالیف معادل 40 درصد مالیات متعلق جریمه می شوید و اگر پس از صدور برگ تشخیص به مدت یک ماه نسبت به پرداخت اقدام نمایید 80 درصد جرایم بخشیده می شود
موفق باشید
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: mohsenmas در ۲۷ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۰:۰۸
سلام
من برای شرکت خودم و تشکیل پرونده مالیاتیش میخواهم یک واحد تجاری را از پدرم که بازنشته دولت هست اجاره کنم.
1-آیا برای تشکیل پرونده مالیات شرکتم حتما نیاز به اجاره نامه هست؟ نمیشه به طریق دیگری تشکیل پرونده داد که وارد بحث مالیات بر درآمد اجاره نشیم؟
2-در صورت مثبت بودن جواب سوال قبل، برای اجاره نامه چه مبلغی در نظر بگیرم؟ همش اجاره باشه مثلا ماهی 50هزارتومان یا ترکیب رهن و اجاره باشه؟
3-چون پدرم بازنشسته هست آیا مشمول معافیت ماده 57 میشه؟ اگه مشمول معافیت هست بهتر هست اجاره نامه را با مبلغ فقط ماهیانه بدون رهن انجام بدم.
4-چون مستاجر شرکت هست مالیات درآمد اجاره رو باید خودم بدم و اگه پدرم معاف هست این مبلغ رو بهش بر میگردونن؟ یا اصلا خودم پرداخت نکنم؟
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: b721947 در ۲ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۴:۰۷
با سلام و احترام

در برخی از پاسخها به موضوع اعمال نرخ 1.5% نسبت به ودیعه اجاره املاک اشاره شده است. این رویه، رویه ای منسوخ است که مربوط به تقریباً بیش از 13 سال گذشته است و بعد از تغییراتی که به موجب اصلاحیه سال 1380 قانون مالیاتهای مستقیم اعمال شد این رویه کأن لم یکن شده و مقررات مربوط به این رویه نیز منسوخ شده اند.

البته گفتنی است در دورانی که این رویه، قوت قانونی داشت همچنان مستأجر نمی توانست از ودیعه پرداختی مالیات تکلیفی موضوع اجاره املاک را کسر کند بلکه این تعدیلات مربوط به محاسبه ای می شد که مأمورین مالیاتی انجام می دادند.

با احترام
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: medhii در ۲ شهریور ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۱:۱۳
با سلام

خواهشمند است نحوه محاسبه مالیات اجاره با ودیعه و بدون ودیعه را طبق یک مثال تشریح فرمایید 


عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: b721947 در ۶ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۷:۱۶
با سلام

ابتدا بابت تأخیر در پاسخگویی عذرخواهی می کنم (متأسفانه امروز متوجه ارسال شما شدم).

خیلی ساده خدمت شما عرض کنم، اگر مستأجر، ودیعه ای به موجر بابت موضوع اجاره داده باشد مستأجر هیچ تکلیفی نسبت به کسر مالیات از بخش ودیعه ندارد و فقط به مأخذ مال الاجاره ای که پرداخت می کند می بایست مالیات را محاسبه، کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.

ضمناً در مواقعی که مستأجر هیچ وجهی را به عنوان مال الاجاره یا اجاره بها پرداخت نمی کند (که قاعدتاً مورد اجاره را رهن کامل یا همان رهن تصرف کرده است)  تکلیفی بابت کسر هیچ گونه مالیاتی از این بابت نخواهد شد.

پاسخ قبلی بنده ناظر به این مسئله بود که برخی معتقد بودند و برخی نیز کماکان معتقدند که مستأجر و یا سازمان امور مالیاتی، بخش رهن موضوع اجاره را با اعمال نرخ هایی تبدیل به مثلاً مال الاجاره یا اجاره بها کرده سپس مالیات را به مأخذ آن محاسبه خواهند کرد که بنده صراحتاً (و در صورت نیاز مستنداً) عرض می کنم که این رویه صحیح نیست و سنوات نسبتاً طولانی است که منسوخ شده است.

با احترام
عنوان: پاسخ : محاسبه مالیات اجاره
رسال شده توسط: Z2016 در ۱۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۶:۰۶
با سلام
در خصوص مالیات بر اجاره املاک و مستغلات و همچنین تکالیف مستاجر موارد زیر تعیین کننده می باشد
1- موجر، شخص حقیقی است یا حقوقی و آیا مالک می باشد یا خیر؟
2- مستاجر شخص حقیقی است یا حقوقی؟
در ضمن مالیات مربوط به اجاره ارتباطی با ماده 104 ندارد بلکه موضوع تبصره 9 ماده 53 می باشد
نقش پرسش های بالا در تعیین مالیات بر اجاره:
مالک بودن یا نبودن موجر در خصوص کسر 25 درصد بابت هزینه های نگهداری از ملک تعیین کننده می باشد، اگر موجر مالک نباشد 100 درصد مال الاجاره مشمول مالیات می باشد و اگر مالک باشد 75 درصد مال الاجاره مشمول مالیات می شود
شخص حقیقی یا حقوقی بودن در تعیین نرخ مالیات تاثیر گذار می باشد اگر شخص حقوقی باشد به نرخ 25 درصد و اگر شخص حقیقی باشد به نرخ جدول ماده 131 مالیات محاسبه می گردد
شخص حقیقی یا حقوقی بودن مستاجر نیز در خصوص تکلیف مستاجر طبق تبصره 9 ماده 53 تعیین کننده می باشد در صورتی که مستاجر شخص حقیقی باشد تکلیفی بر کسر مالیات اجاره را ندارد و اگر شخص حقوقی باشد باید طبق تبصره 9 ماده 53 عمل نماید
در پایان لازم به توضیح می باشد که اگر شما مکلف به کسر مالیات اجاره از اجاره پرداختی به موجر باشید می بایستی از اجاره ای که هر ماه پرداخت می کنید طبق مفاد ماده 53 نسبت به کسر مالیات اجاره اقدام و به  حساب دارایی واریز نمایید و به مبلغ رهن هیچ مالیاتی تعلق نمی گیرد که شما مکلف به کسر آن باشید
در ضمن جرایم مربوط به این موضوع مانند مالیات تکلیفی ماده 104 می باشد یعنی در صورت عدم انجام تکالیف معادل 40 درصد مالیات متعلق جریمه می شوید و اگر پس از صدور برگ تشخیص به مدت یک ماه نسبت به پرداخت اقدام نمایید 80 درصد جرایم بخشیده می شود
موفق باشید
مغازه ای موروثی از پدربزرگ من که هنوز کارای مالیات ارثش مشخص نشده چندساله که به طور رایگان و بدون قرارداد در اختیار خاله من هستش و در این چند سال هم پسرخاله من به اسم خودش قرارداد اجاره مینوشته و اجاره میداده و ما هم چون عواید چندانی نداشته و در شهر دیگری هم بودیم کاری باهاش نداشتیم حالا میخواستم بدونم تکلیف مالیات بر اجاره اش چجوریه؟ چون ما که قرارداد ننوشتیم حالا با توجه به ماده 53 كه ميگه هرگاه موجر مالک نباشد، درآمد مشمول ماليات وي عبارت ‌است از مابه‌التفاوت اجارة دريافتي و پرداختي بابت ملک مورداجاره‌. قبض ماليات براي وراث مياد يا براي پسرخاله من؟ چون مامور دارايي قراردادها رو گذاشته بود داخل پرونده مالياتي مغازه و گفت برگ انحصار رو بيار
الان قراردادهايي كه داخل پرونده هست توسط مالك نوشته نشده و به نوعي در اين چند سال به طور رايگان در اختيار موجر بوده حالا به نظر شما چكار كنيم؟

Users found this pages searching for: