تالار گفتگوی تخصصی متا

انجمنهای عمومی - اجتماعی => بخش هنر خانه داري => مرجع خانه وخانواده => هنر های دستی => نويسنده: اجـاقـی در ۲۸ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۵۹:۵۵

عنوان: طرز تهیه ی خمیر نمكی و طریقه ی ساخت ظروف زینتی با آن (قسمت اول)
رسال شده توسط: اجـاقـی در ۲۸ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۵۹:۵۵
طرز تهیه ی خمیر نمكی و طریقه ی ساخت ظروف زینتی با آن (قسمت اول)


خمیر نمكی خمیری فرم پذیر است كه به راحتی با حداقل مواد كه در هر آشپزخانه ای یافت می شود تهیه می شود و با آن می توان تزئینات و وسایل بی شماری ساخت. این خمیر علاوه بر خاصیت فرم پذیری فوق العاده و نیاز به هزینه ناچیز پس از پخت نیز دارای استحكام قابل ملاحظه ای است كه موجب می شود وسایل ساخته شده از آن برای مدت ها قابل نگهداری و استفاده باشند. كافی است یك بار روش تهیه و كار با آن را فرا بگیرید و سپس با تكیه بر خلاقیت و سلیقه خود از آن برای ساخت وسایل تزئینی بی شمار و نامحدود سود ببرید.

 برای تهیه خمیر نمكی به مواد زیر نیاز دارید:

270 گرم-------------------------- --- آرد سفید (دو پیمانه سر صاف)

320 گرم ----------------------------  نمك آشپزخانه (یك پیمانه سر صاف)

180 میلی لیتر  --------------------  آب (سه چهارم پیمانه)

2 قاشق چایخوری ----------------  روغن مایع طباخی


برای تهیه این خمیر ابتدا مواد خشك را در ظرف بزرگی ریخته آب را اضافه كنید. مواد را با دست خوب مخلوط كنید تا خمیری به دست آید. این خمیر را حداقل به مدت 10 دقیقه تمام ورز دهید تا كاملاً فرم پذیر شود. برای آزمایش آمادگی خمیر، مقدار كمی از آن را در دست گلوله كنید. اگر گلوله ترك نخورد و ازهم باز نشد خمیر آماده كار است.

از این خمیر می توانید فرم های تزئینی جالبی بسازید. برای ساختن فرم های مسطح مانند قلب، ستاره  و برگ های مختلف ، ابتدا خمیر را با وردنه به قطر 6 میلیمتر باز كنید و سپس با استفاده از قالب های شیرینی یا الگوهای مقوایی كه خودتان ساخته اید طرح های دلخواه را در آورید و برای ساختن فرم های حجیم مانند خوشه های انگور و یا انواع دیگر میوه ، پس از گلوله كردن خمیر می توانید به راحتی با انگشتان دست به آن فرم دهید. برای چسباندن خمیر از مقدار كمی آب استفاده كنید و با قلم مو به آن بزنید. رنگ آمیزی خمیر را به دو صورت می توانید انجام دهید. یك روش رنگ كردن خمیر ، قبل از ساخت مدل ها است كه با افزودن مقداری رنگ گواش به خمیر و ورز دادن آن به راحتی خمیر به رنگ دلخواه شما در خواهد آمد. روش دیگر رنگ آمیزی پس از ساخت و پخت مدل خمیری است . به این ترتیب كه پس از پخت و سرد شدن مدل ، آن را با استفاده از رنگ گواش و قلم مو رنگ آمیزی می كنند.

برای پخت خمیر ، مدل ها را در سینی فری كه از قبل كمی چرب كرده اید، بچینید و سینی فر را برای مدت نسبتاً طولانی (حدود 4 تا 10 ساعت بسته به قطر مدل خمیری و ابعاد آن) با درجه حرارت بسیار كم ، معادل 100 درجه سانتی گراد یا 250 درجه ی فارنهایت در فر قرار داده بپزید تا كاملاً سخت شود . چنان چه درجه حرارت فر شما بیشتر از 100 درجه سانتی گراد است زمان پخت را كاهش دهید تا خمیر نسوزد. پس از سخت شدن مدل های پخته شده ، فر را خاموش كنید و اجازه بدهید مدل ها در فر خاموش بمانند تا به تدریج سرد شوند. پخت مدل های ساخته شده با خمیر نمكی را می توانید با اجاق های ماكروفر سریع تر انجام دهید.

 به این ترتیب كه مدل های خمیری را در ظرفی چیده در ماكروفر قرار دهید و درجه آن را بر روی قدرت بسیار كم یا ذوب یخ اتوماتیك بگذارید و هر 5 دقیقه یك بار در آن را باز كنید. بگذارید خمیر چند دقیقه در ماكروفر خاموش بماند و دوباره 5 دقیقه دیگر به ماكروفر زمان بدهید. این كار را چند بار تكرار كنید تا خمیر پخته و سخت شود. مدت زمان حرارت دادن برای مدل های مختلف به تناسب قطر و مقدار خمیر آنها متفاوت است و معمولاً از 30 تا 60 دقیقه است.



مدل های ساخته شده از خمیر نمكی را می توانید به جای پختن در مجاورت هوا نیز خشك كنید ولی در این صورت وسایل ساخته شده شكننده تر بوده و از استحكام كمتری برخوردار خواهند بود. مدل های خمیر را بلافاصله پس از ساخت بپزید و هر بار به اندازه مورد نیاز خمیر درست كنید چون خمیر نمكی برای مدت طولانی قابل نگهداری نیست.

حال كه با روش تهیه و پخت این خمیر آشنا شدید ایده هایی برای استفاده از آن به شما پیشنهاد می كنیم. یكی از موارد استفاده از خمیر نمكی ساخت ظروف زینتی است كه به عنوان ظروف آجیل، نان، میوه و بسیاری موارد دیگر قابل استفاده هستند. برای ساخت ظرف آجیلی كه در تصویر مشاهده می كنید ، پس از تهیه خمیر به اندازه داده شده  در دستور بالا ، ابتدا دو سوم از آن را با وردنه بر روی سطح صافی كه كمی آرد روی آن پاشیده اید باز كنید به طوری كه قطر آن به 6 میلیمتر برسد. با دقت خمیر را بلند كنید و بر روی ظرف گودی كه قطر دهانه آن حدود 20 سانتیمتر باشد و داخل آن را قبلاً چرب كرده اید قرار دهید. به آرامی خمیر را با دست بر روی ظرف بكشید به صورتی كه فرم داخل ظرف را بگیرد . خمیر اضافه دور ظرف را از لبه ظرف بریده و جدا كنید.

دو لوله خمیری به ضخامت 7 میلیمتر درست كنید و با پیچیدن آنها به دور هم یك طناب خمیری را دور ظرف بر روی لبه آن بچسبانید. با استفاده از قالب یا الگوی مقوایی برگ ، تعدادی برگ از خمیر بریده جدا كنید. با نوك یك كارد خطوط رگ برگ آن ها را مشخص كنید. برگ ها را مطابق تصویر با كمی آب بر روی قسمت های مختلف طناب خمیری بچسبانید. سپس با دست تعدادی لیمو از خمیر بسازید و در انتهای هر كدام یك عدد دانه میخك فرو ببرید تا مانند محل اتصال لیمو به شاخه به نظر برسند و لیموها را نیز به همان ترتیب و مطابق تصویر بر روی برگ ها بچسبانید . در آخر با استفاده از قالب های كوچك شیرینی تعدادی گل ریز از خمیر در آورید و در میان لیموها و برگ ها بچسبانید.

ظرف خمیری را بلافاصله در فر با درجه حرات 100 سانتی گراد قرار دهید و به مدت چند ساعت بپزید تا كاملاً سخت شود. در طول ساعت اول پخت هر چند گاه یك بار به ظرف سر بزنید . چنانچه در قسمت داخل ظرف ، خمیر به صورت حبابی باد كرد ، آن را با یك سوزن سوراخ كنید تا هوای جمع شده در زیر خمیر خارج شود. پس از پخت و سرد شدن ظرف خمیری ، آن را از ظرفی كه به عنوان قالب مورد استفاده قرار داده بودید جدا كنید و ظرف را مطابق تصویر با رنگ های گواش و قلم مو رنگ آمیزی كنید. پس از خشك شدن رنگ در صورت تمایل می توانید چند لایه وارنیش  روی ظرف بزنید كه هم آن را براق تر می كند و هم مانع نفوذ رطوبت در ظرف می شود.

عنوان: طریقه ی ساخت جا شمعی با خمیر نمكی (قسمت دوم )
رسال شده توسط: اجـاقـی در ۳۰ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۲۲:۱۹

طریقه ی ساخت جا شمعی با خمیر نمكی

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/157282372512137924268764243115128643117.jpg)

یكی از وسایل زینتی جالب و متنوعی كه می توان با خمیرنمكی ساخت انواع جاشمعی است. این جا شمعی ها را می توان در هر اندازه و به هر شكلی ساخت و حتی می توان مجموعه جالبی از آنها را برای زینت بخشیدن به میزغذای میهمانی ها مورد استفاده قرار داد. در اینجا مراحل ساخت یك جا شمعی به عنوان نمونه ارائه شده است.

وسایل مورد نیاز:

-350 گرم    خمیر نمكی
- وردنه
- سیرله كن فشاری دستی
- سینی فر
- شمع
- رنگ گواش یا آكریلیك به رنگ های دلخواه قالب یا الگوی مقوایی برگ و گلبرگ
- قلم مو
- وارنیش
- یك قطعه پارچه نرم
- چسب مایع

1- مقداری از خمیر را با وردنه به ضخامت 6 میلی متر باز كنید و دایره ای به قطر 12 سانتی متر از آن ببرید، سینی فر را كمی چرب كرده دایره خمیری را بر روی آن قرار دهید. دایره دیگری به قطر حدود 10 الی 15 میلی متر بزرگ تر از قطر شمع مورد نظر ببرید و آن را در مركز دایره اول( یا بنا به دلخواه خود در یك طرف آن) قرار دهید. شمع را در وسط دایره دوم قرار داده و كمی فشار دهید تا در خمیر فرو برود. از آنجا كه خمیر هنگام پخت یا خشك شدن كمی جمع می شود ، شمع را در جای خود اندكی حركت دهید تا جای آن كمی بازتر و بزرگ تر شود. شمع را از میان خمیر خارج كنید.

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/223192221243311352382391151272512211284103181.jpg)

2- با استفاده از قالب برگ یا الگوهای مقوایی كه از روی برگ طبیعی می توان تهیه كرد ، تعدادی ( حدود 20 عدد ) برگ از خمیر بریده و آنها را بدون رعایت نظم خاصی بر روی دایره ی خمیری كه در سینی فر گذاشته اید بچسبانید . برگ ها را در جهات مختلف بر روی جا شمعی بچسبانید و به بعضی از آنها كمی پیچ و تاب بدهید تا طبیعی تر به نظر برسند . اگر از الگوی مقوایی برای بریدن برگ ها استفاده می كنید پس از بریدن برگ خمیری لبه های آن را با قیچی به صورت مورب برش های كوچك بزنید تا حالت كنگره ای لبه ی برگ طبیعی را پیدا كند .

3 – سپس تعدادی گلبرگ به شكل گلبرگ های گل مورد نظرتان از خمیر ببرید . مقداری از خمیر را با سیر له كن به صورت رشته های باریك در آورید و از آنها به عنوان یك دسته پرچم در مركز گل ها استفاده كنید . گل را مطابق سلیقه خود بر روی برگ های دور شمعدان با كمی آب بچسبانید.

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/2172289919311962181106618119020423113349.jpg)

4- جا شمعی را در فر با حرارت 80 تا 100 درجه سانتی گراد به مدت حدود 6 تا 8 ساعت بپزید یا بر روی چند لایه روزنامه یا پارچه قرار داده در مجاورت جریان هوا قرار دهید تا خشك و سخت شود. سپس جاشمعی خمیری را با قلم مو و رنگ های آكریلیك و گواش رنگ كنید. پس از خشك شدن كامل رنگ ، یك لایه وارنیش بر روی جا شمعی بزنید.

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/18025316149132232108823519136160132125251213.jpg)

5- در پایان كار پس از خشك شدن كامل وارنیش یك دایره به قطر 12 سانتی متر از پارچه ببرید و آن را با چسب به زیر جاشمعی بچسبانید تا مانع ایجاد خط توسط خمیر بر روی سطح مبلمان و میز شود. سپس شمع مورد نظر را در جاشمعی قرار دهید و به خاطر داشته باشید كه قبل از رسیدن شعله به جا شمعی آن را خاموش كنید و هرگز بدون نظارت شمع روشنی را در این جا شمعی رها نكنید. این جا شمعی را می توانید با انواع میوه ها و یا عروسك های خمیری نیز تزئین كنید. همچنین با خمیر نمكی می توانید انواع آویزهای دیواری، عروسك های خمیری ، چسب یخچال و بسیاری وسایل زینتی دیگر بسازید.
عنوان: طرز ساخت قاب با خمیر نمكی ( قسمت سوم )
رسال شده توسط: اجـاقـی در ۱ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۴:۲۱:۵۸
طرز ساخت قاب با خمیر نمكی

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/1452698919512010125423439851967223175232.jpg)

در جلسه پیش طرز ساخت جا شمعی را داشتیم ، امروز می خواهیم با ساخت یك مدل قاب آینه كه می تواند به عنوان قاب عكس نیز مورد استفاده قرار گیرد آشنا شویم. همچنین درتصویر ، نمونه های دیگری از انواع قاب عكس و آینه را مشاهده می كنید كه با همین روش ساخته می شوند. شما نیز می توانید با به كارگیری ابتكار و سلیقه شخصی خود انواع متنوعی از این قاب ها را با خمیر نمكی بسازید.

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/196187905359228116661701012237812619876174.jpg)

وسایل مورد نیاز:

- مقوا، قیچی، كاتر
- خمیر نمكی حدود 750 گرم
- وردنه
- سینی فر كه كمی چرب شده باشد
- خلال دندان
- یك نی نوشیدنی بزرگ
- دستگاه سیر له كن دستی
- تعدادی صدف دریایی در اندازه ها و مدل های متنوع
- چند عدد مهره شیشه ای تخت یا دكمه صدفی
- چسب حرارتی و چسب سیلیكون
- رنگ آكریلیك یا گواش سبز، وارنیش
- قلم موی نقاشی ظریف
- یك قطعه آینه



طریقه ی ساخت

1- یك مربع به ضلع 5/20 سانتیمتر بر روی مقوا رسم كنید و مربعی به ضلع 5/11 سانتیمتر و هم مركز با مربع اول در آن رسم كنید. مربع دوم را با كاتر بریده جدا كنید. سپس مربع بزرگ تر را نیز با قیچی ببرید و از صفحه مقوا جدا كنید. دو سوراخ در فاصله 5/2 سانتیمتر از لبه مربع در آن ایجاد كنید. خمیر را با وردنه باز كرده و الگوی مقوایی را بر روی آن قرار دهید. با كاتر به دقت ، خمیر را مطابق الگو برش دهید. با استفاده از خلال دندان جای میخ روی قاب را علامت گذاری كنید و سپس با استفاده از دهانه ی نی ، دو سوراخ گرد در نقاط علامت گذاری شده ایجاد كنید.

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/28234341241782024156631451062391345845216.jpg)

2- قاب خمیری را بر روی سینی فر قرار دهید. با استفاده از دستگاه فشاری سیر له كن رشته هایی از خمیر به صورت مرجان های زیر دریا بسازید و با كمك الگوهای ارائه شده از گیاهان دریایی قطعاتی به شكل برگ های كوچك و بزرگ این گیاهان از خمیر ببرید و آنها را با استفاده از مقدار كمی آب در نقاط مختلف قاب بچسبانید.

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/1931571952071551223719915619718213204174196.jpg)

3- تعدادی صدف دریایی و چند عدد مهره شیشه ای یا دكمه صدفی را در قسمت های مختلف قاب ، مطابق شكل و یا بنا به سلیقه خود فرو ببرید.

4- بلافاصله قاب را در حرارت 100 درجه سانتیگراد در فر بپزید. پخت خمیر به این روش حدود 8 ساعت طول می كشد . برای تسریع در پخت می توانید از اجاق مایكروفر استفاده كنید . ( روش پخت خمیر نمكی در اجاق مایكروفر در قسمت قبل ذكر شده است).

ممكن است پس از پخت، مهره های شیشه ای از خمیر جدا شوند. در این صورت با استفاده از چسب حرارتی آنها را در جای خود بچسبانید. گیاهان دریایی را با رنگ سبز و قلم موی نقاشی رنگ كنید و پس از خشك شدن رنگ ، یك یا دو لایه وارنیش بر روی قاب بزنید. ممكن است به جای پخت قاب آن را در معرض هوا قرار دهید تا خشك شود در این صورت قاب را به جای سینی فر بر روی چند لایه روزنامه یا كاغذ خشك كن قرار دهید تا، آب موجود در خمیر زودتر جذب روزنامه شده و به خشك شدن خمیر كمك كند.

(http://img.tebyan.net/big/1383/01/1169212511712010222431690105132832225597.jpg)

5- با استفاده از چسب سیلیكون ، آینه را از پشت به قاب بچسبانید. برای آویزان كردن قاب آینه به دیوار می توانید از سوراخ های ایجاد شده برای نصب با میخ استفاده كنید یا یك قطعه ریسمان كنفی را از پشت قاب عبور دهید و دو سر آن را از سوراخ ها بیرون آورده گره بزنید و از این ریسمان برای آویزان كردن قاب استفاده كنید.

      در جلسات بعد با روش ساخت وسایل تزیینی دیگری نیز آشنا می شویم....

Users found this pages searching for: