تالار گفتگوی تخصصی متا

انجمنهای عمومی - اجتماعی => بخش هنر خانه داري => مرجع خانه وخانواده => آشپزی => نويسنده: اجـاقـی در ۱۸ بهمن ۱۳۸۹ - ۲۰:۱۰:۴۲

عنوان: طرز تهیه ماست
رسال شده توسط: اجـاقـی در ۱۸ بهمن ۱۳۸۹ - ۲۰:۱۰:۴۲



طرز تهیه ماست

(http://download.novintabligh.com/wp-content/uploads/2009/12/yogurt1.jpg)


مواد لازم:
شیر   ۱ لیتر(۵ پیمانه)
ماست   ۲ قاشق سوپ خوری


روش تهیه:

ابتدا شیر را درون ظرفی می ریزیم و آنرا روی حرارت گاز می‌جوشانیم . سپس می‌گذاریم تا کمی سرد شود.
هنگام مایه زدن ماست ،شیر باید به اندازه ای گرم باشد که وقتی انگشتتان را داخل آن می کنید بتوانیدگرمای آنرا کاملاً حس کنید بدون آنکه انگشت شما  را بسوزاند.
وقتی شیرکمی سرد شد و به درجه حرارت مناسب تقریبا ۳۷ درجه رسید که در بالا ذکر شد،سپس ۲قاشق ماست را از کنار ظرف داخل شیر می‌ریزید ظرف را آهسته تکان دهیدتا شیر با ماست کمی مخلوط گردد بدون آنکه آنرا بهم بزنیم .
سپس در پوشی روی دهانه ظرف بگذارید و روی ظرف و دور آنرا باپارچه کلفتی مانند پتو بپوشانیدو بگذارید ۴ تا ۵ ساعت بماند تا ماست به آرامی سرد شود و بسته شود.
سپس روی ماست را باز کرده و آنرادر جای خنکی مثل یخچال قرار دهید تا کاملاً سرد شود. نکته: اگر ماست شما آب انداخت ویا  بره بره شد به این دلیل است که موقع مایع زدن ،شیر زیاد داغ بوده و اگر ماست نبست به این دلیل است که شیر سرد بوده و یا مایه ماست که همان دو قاشق است برای شیر کم بوده است .بنابراین در اندازه گیری شیر و ماست دقت کنید. اگر هنگام مایه زدن، ماست را با کمی شیر مخلوط کنید و سپس آنرا در شیر را بریزید، اینصورت ماست رویه نمی‌بندد.
اگر دوست دارید ماست شما ترش مزه شود،آنرا به مدت ۱ روز بیرون از یخچال و در فضای اتاق قرار دهید.
اگر می خواهید ماست شما سفت شود، ماست را داخل کیسه ای برزید و انرا از جایی اویزان کنید تا آب آن به مرور گرفته شود. میتوانید در زیر آن ظرفی بگذارید تا آب ماست هدر نرود،و از آن برای تهیه دوغ استفاده کنید.




روش تهیه ماست با روشی دیگر...


- شیر پاستوریزه یا هموژنیزه یا تازه : دو لیتر یا به مقدار مورد نیاز !
- ظرف پلاستیکی یا شیشه ای یا دبه پلاستیکی در دار
- در صورت امکان یک عدد دما سنج جیوه ای یا الکلی یا دیجیتال ساده
- حوله مستعمل
- دو قاشق غذا خوری ماست
- قابلمه برای گردم کردن شیر

** نکته : در صورتیکه از شیر غیر پاستوریزه استفاده میکنین , حتمن شیر رو به مدت 20 دقیقه بجوشونین ! در موقع استفاده از شیر هموژنیزه به تاریخ شیر حتما دقت کنین !! شیر هموژنیزه نیاز به جوشیدن نداره !

مقدار شیر مورد نیازتون رو در قابلمه ای که ترجیحا تفلون باشه بریزین و زیر گاز رو روشن کنین و شعله رو خیلی کم بذارین تا شیر ته نگیره . میتونین کمی شکر هم بریزین توی قابلمه ولی هم نزنین . این کار باعث میشه شیر سر نره و ته نگیره .

** نکته مهم : اگه مایل به درست کردن ماست پر چرب و سفت هستین , شیر رو باید اونقدر بجوشونین که یک چهارم حجمش رو از دست بده و کمی غلیظ بشه . و یا به ازای هر لیتر شیر , 100 گرم خامه رو با شیر مخلوط کنین و به قابلمه اضافه کنین . ولی اگه مایل به تهیه ماست معمولی هستین , نیاز به جوشاندن نداره مگر شیر غیر پاستوریزه باشه !! در کل بهتره ماست کم چربی درست کنین و اگر ماست سفت دوست دارین , ماست رو کیسه کنین تا سفت بشه !!

دقت کنین که شیر نباید بجوش بیاد مخصوصن که اگر از شیرهای کیسه ای استفاده میکنین . شیر باید فقط گرم بشه و در صورتیکه دما سنج دارین باید دمای شیر 53 درجه سانتیگراد بشه . نه بیشتر و نه کمتر . مدت زمانی که تقریبن شیر به این دما میرسه پنج دقیقه هست . اگر دماسنج ندارین , انگشت کوچیک دست خوتون رو توی شیر فرو کنین و اگه کمی احساس داغی و سوزش بهتون دست داد , زیر شیر رو خاموش کنین . نباید داغی شیر طوری باشه که باعث بشه انگشت رو فورن خارج کنین و دستتون بسوزه . ملایم باید باشه نه خیلی داغ نه خیلی ولرم . از درجه ولرم کمی داغتر .
زمانیکه دمای شیر 53 درجه شد , شیر رو توی دبه یا ظرف در دار خودتون خالی کنین . حالا توی یک کاسه کوچک 2 قاشق غذا خوری ماست بریزین و از شیر گرم شده هم یکی دو قاشق شیر روی ماست اضافه کنین و خوب هم بزنین تا یکدست بشه و بعد همه ماست رو توی دبه شیر خالی کنین و با قاشق سه – چهار مرتبه خوب هم بزنین . حالا دبه رو در حالیکه درب اونو مایل قرار دادین روش , در یک گوشه قرار بدین . اینکار باعث میشه بخاری که تشکیل میشه در داخل ماست نریزه و ماست رو شل نکنه و یا اگر حوله دور دبه میپیچین , پرز های حوله داخل دبه نریزه .
اگه از جای گرم استفاده میکنین نیاز به در نیست . ولی اگر جای گرم نداشتین و یا تابستان ها , دورش رو با حوله حسابی بپیچین و در کناری قرار بدین به مدت 4 تا 5 ساعت . بعد از این مدت به سراغ دبه برین و خیلی آروم بهش تقه بزنین . اگه دیدین شیر گرفته خودشو و نسبتن سفت هست , درب دربه رو ببندین و به مدت 5 ساعت در یخچال قرار بدین تا خودشو بگیره و سفت تر بشه .

بهترین کار اینه که شب موقع خواب ماست رو عمل بیارین و صبح که بیدار میشین , ماست رو در یخچال بذارین تا برای ناهار آماده بشه .


ماست و دوغ گازدار خانگی

با این روش شما میتونید هم ماست و هم دوغ گاز دار تهیه کنید البته من امتحان نکردم ، اما حتما  درست می کنم و نتیجه رو اعلام می کنم.

ابتدا شیر رو توی قابلمه بزرگی می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم. مواظب باشید سر نره. یه جوش که خورد، بسه. قابلمه رو از روی گاز بر می داریم و یه جا می ذاریم (!) مثلاً روی کابینت. صبر می کنیم تا از اون داغی بیفته. حرارتش باید ولرم باشه. نه گرمتر نه سردتر. وقتی به این مرحله رسید، به میزان هر لیتر شیری که داشتیم، یه قاشق ماست اضافه می کنیم. مثلاً اگر پنج لیتر شیر داشتیم، پنج قاشق ماست می ریزیم توی یه کاسه و مقداری از شیر ولرم رو روش می ریزیم و با هم مخلوط می کنیم. سپس اینها رو به همه شیرها اضافه می کنیم و حسابی مخلوط می کنیم.

بعد، در قابلمه رو می بندیم و روی قابلمه رو ملافه ضخیم یا پتوی نازک می اندازیم و حسابی قابلمه رو با اینها می پوشونیم. یکی دو ساعت صبر می کنیم. حالا دیگه ماست به اصطلاح « گرفته » است. ولی نباید بخوریمش. پتو و ملافه رو از روش بر می داریم و می ذاریمش توی یخچال. تا 24 ساعت طرفش نمی ریم. بعد از این مدت، گوشه ماست رو با یک نعلبکی به اصطلاح می شکنیم. یعنی با یک نعلبکی گوشه ای از ماست رو برمی داریم و اون تیکه از ماست رو روی بقیه ماست ها می گذاریم. نعلبکی رو هم می ذاریم همون گوشه ماست بمونه. این کار باعث می شه که آب ماست توی اون قسمت از ظرف جمع بشه. باید به ماست سر بزنیم و آب ماست رو از ماست جدا کنیم. با این کار هم ماست سفت تر می شه، هم آب ماست به این دردی که می گم می خوره. تا اینجا ماست حاضره.

آب ماست ها رو توی یه شیشه یا بطری می ریزیم. وقتی همه اش یه جا جمع شد، در بطری رو سفت می کنیم و می ذاریم یکی دو روز در دمای آشپزخونه بمونه. البته وقتی که داریم آب ماست رو توی بطری می ریزیم، قطعاً مقداری ماست هم واردش می شه. دوغ بعد از یکی دو روز آماده است.




دوغی که در تصویر ملاحظه می فرمایید را باید قبل از مصرف تکان دهید.

نکته 1 : اون چند قاشق ماستی که به شیر اضافه می کنیم، مایه ماسته. هرچی اون مرغوبتر باشه، ماستی که درست می شه هم بهتره.

نکته 2 : وقتی که بعد از دو روز خواستید در بطری دوغ رو باز کنید، خیلی مواظب باشید. آخه خیلی گاز داره !


گوارای وجود !


شما میتونید برای اینکه ماست چرب تری داشته باشید مقداری خامه در موقع اضافه کردن ماست به شیر جوشیده ،  اضافه نمائید .
عنوان: خواص ماست
رسال شده توسط: اجـاقـی در ۱۹ بهمن ۱۳۸۹ - ۰۱:۴۰:۴۴

خواص ماست

ماست یک فرآورده لبنی تخمیری است و در هرم غذایی در گروه شیر و لبنیات جای دارد.اما ماست بجز کلسیم شامل چه ویتامین های می باشد؟
 

ماست نیز مانند بقیه هم گروه‌های خود منبع بسیار خوب کلسیم، فسفر،ویتامین‌های گروه B مانند ریبو فلاوین،اسید پانتوتنیک و روی است.جالب است بدانید که یک لیوان آن حدود 450 میلی‌گرم کلسیم و1/5 میلی ‌گرم روی دارد.نسبت بین کلسیم و فسفر در ماست بسیار حایز اهمیت است، زیرا برای داشتن استخوان‌هایی سالم تنها مقدار کلسیم دریافتی مهم نیست ، بلکه مقدار فسفر نیز اهمیت دارد.در واقع نسبت کلسیم به فسفر دریافتی از غذاها ، در رسوب کلسیم دراستخوان ها موثر است . مناسب ترین نسبت میان این دو ریز مغذی مشابه ترکیب شیر مادر یااستخوان ‌های بدن است،یعنی به ازای هر 1000 میلی گرم کلسیم دریافتی، 440 میلی گرم فسفر باید دریافت شود . چنین نسبتی تنها در لبنیات وجود دارد . کلسیم موجود در ماست ، در حفظ سلامت سلول ‌های روده‌ای نیز مفید است . مخصوصاً زنان به دلیل بارداری و شیردهی در دوران جوانی و نیز قطع تولید استروژن در دوران یائسگی ، بیشتر در معرض پوکی استخوان بوده و باید دقت کنند که روزانه 3 واحد لبنیات بخورند.
 
اهمیت تولید کننده‌های اسیدلاکتیک
ماست یک ماده غذایی پروبیوتیک است ، یعنی حاوی میکروب‌ های زنده مفیدی است که ماست وارد لوله گوارش می ‌شوند و با جایگزینی در روده‌ها ، این اندام را از وجود باکتری‌ های بیماری ‌زا محافظت می ‌کنند و به عمل تخمیر ادامه می ‌دهند و با تولید اسید‌های چرب کوتاه زنجیره ، به سلامت سلول‌ های روده کمک می ‌کنند . جالب است بدانید،مواد غذایی پروبیوتیک به افزایش سطح ایمنی بدن نیز کمک می‌ کنند . مشاهده شده است ، کودکانی که مادران ‌شان در ماه‌ های آخر بارداری ، از مواد غذایی پروبیوتیک استفاده می ‌کرده اند ، کمتر به آلرژی های غذایی ، اسهال و اگزما مبتلا می‌ شوند . ماست به هضم و جذب غذا نیز کمک می ‌کند ، زیرا اسید لاکتیک موجود در آن به جذب بهتر کلسیم کمک می ‌کند و محیط مناسب بیولوژیکی را برای بهبود جذب کلسیم و ویتامین ‌ها فراهم می ‌آورد.باکتری ‌های زنده ی مفید در ماست ، به تولید آنزیم لاکتاز نیز می ‌پردازند ، آنزیمی که برای هضم قند شیر ضروری است و بسیاری از افراد به دلیل کمبود ترشح این آنزیم در روده،دچار عدم تحمل نسبت به شیرمی شوند و با مصرف شیر دچار عوارضی مانند اسهال ، نفخ و دل پیچه می گردند . مصرف مرتب ماست ، از طریق تولید آنزیم توسط باکتری ‌ها به کاهش این علایم در فرد کمک می ‌کند ، ضمن این که در ماست ، لاکتوز به اسید لاکتیک تبدیل شده است و این افراد بدون نگرانی می‌ توانند از آن استفاده کنند.

پیشگیری از سرطان
ماست در کاهش احتمال بروز سرطان روده نیز موثر است.به این ترتیب که لاکتوباکتریاسه‌های موجود در آن،رشد باکتری‌ های مفید در روده را تحریک کرده و باکتری‌ های بیماری ‌زا را که می‌ توانند به سلول‌ های روده آسیب برسانند،کاهش می ‌دهند .  از سوی دیگر این باکتری ‌ها با متصل شدن به اسید‌های صفراوی  ، احتمال وارد شدن آسیب به سلول ‌های روده را کم می ‌کنند و از تبدیل نیترات و نیتریت موجود در غذا به ترکیبات نیتروزآمین که سرطان ‌زا هستند ، جلوگیری به عمل می‌ آورند.کلسیم موجود در ماست نیز ضمن باند شدن با ترکیبات صفراوی ، رشد سلول‌ های طولی روده را کم می ‌کند. طی برخی مطالعات دیده شده افرادی که روزانه بیش از 1200 میلی‌ گرم کلسیم مصرف می ‌کنند ، 75 درصد احتمال ابتلای کمتری به سرطان روده داشته‌اند.
 
ماست با طعم میوه
در کشورهای اروپایی از ماست در دسرهای مختلف نیز استفاده می ‌شود . یکی از محصولاتی که به تازگی وارد بازار ایران نیز شده است ، ماست میوه‌ای است.شما در منزل نیز می ‌توانید ماست میوه‌ای را با افزودن میوه‌هایی مانند هلو،گلابی ، موز تهیه کنید . فقط به خاطر داشته باشید که در تهیه ماست میوه‌ای بهتر است از میوه‌هایی با طعم ملایم استفاده شود . تهیه ی ماست میوه‌ای مخصوصا برای کودکان ، روش بسیار مناسبی در تشویق آنان به مصرف لبنیات و میوه است و می ‌تواند به عنوان میان وعده ای سالم جایگزین میان وعده‌های چرب و پُرکالری کودکان شود،ضمن این که همراهی ماست و میوه باعث می‌ شود ویتامین ‌های موجود در میوه ، به کمک اسید لاکتیک موجود در ماست ، بهتر جذب شوند . همچنین پکتین موجود در میوه‌جات با همراهی لاکتوباکتریاسه‌های موجود در ماست ، به کاهش جذب کلسترول کمک می‌ کند که در بزرگسالان حایز اهمیت است . به علاوه ، ماست چون دارای پروتئین‌هایی است که هضم آن ها راحت است،می ‌تواند با قطع شیر پس از شیرخوارگی،در رژیم غذایی کودک قرار گیرد. زمانی که کودکان دچار عفونت‌های روده‌ای و اسهال می ‌شوند و تا مدت‌ها ممکن است نسبت به شیر عدم تحمل داشته باشند ، ماست را در رژیم غذایی آنها در مقادیر بیشتر بگنجانید ، زیرا طی حرارت دادن شیر در فرایند تولید ماست ، پروتئین‌های آن به مولکول‌های ساده ‌تر تغییر یافته و دارای هضم و جذب آسان ‌تری خواهد بود.

و اما آب ماست
گاهی ماست آب می ‌اندازد . هرگز آب ماست را دور نریزید . آب ماست دارای کلسیم و ویتامین‌های گروه B بوده و در عین حال پروتئین کمی دارد و می ‌تواند در شرایط محدودیت مصرف پروتئین ، مانند بیماران کلیوی و یا در برخی مراحل نارسایی کبدی مورد استفاده قرار گیرد.
 
عنوان: پاسخ : طرز تهیه ماست
رسال شده توسط: Arghavan در ۲۲ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۷:۵۶:۲۱
سلام

ببخشید به نظر شما علت شل شدن و آب انداختن ماست چه میتواند باشد؟ و اینکه برای ترش نشدن ماست چه کنیم؟
                                                               با سپاس
عنوان: پاسخ : طرز تهیه ماست
رسال شده توسط: اجـاقـی در ۲۳ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۲۱:۰۳


با سلام


شل شدن یا ترش شدن ماست بیشتر به مایه ماست مربوط است، که اگر مایه ترش باشد و یا قاشق خیس به ماست بخورد باعث ترش شدن میشود. از طرفی اگر مایه ماست بیشتر و یا کمتر باشد و یا اینکه شیر به اندازه کافی گرم نباشد و یا ماست برای گرفتن در فضای مناسبی قرار نگیرد ، باعث شل شدن یا به آب افتادن ماست میشود. از طرفی هم اگر پیش از گرفتن ماست و در دمای محیط قرار گرفتن به ماست دست زده شود مثلا با قاشق از آن برداشته شود باعث به آب افتادن آن میشود.
 آبکی بودن شیر باعث شل شدن یا خوب نبستن ماست میشود که راه حل آن افزودن شیر خشک یا افزایش تبخیر شیر هنگام حرارت دادن است .

دمای بالاو آلوده بودن شیر و ضعیف بودن مایه، باعث بریده شدن و شنی و آبکی و بد مزه شدن ماست می شود.
 ماست اگر خيلي بماند، تلخ مي‌شود که به علت فعاليت‌هاي آنزيم‌هاي موجود است .
نقل قول
برای تولید ماست در خانه می توان از ماست تازه به عنوان مایه ی ماست استفاده نمود. دمای مناسب هنگام افزودن مایه بسیار مهم است. مایه زنی در دمای بالا باعث ترش شدن ماست و افزایش سرعت انعقاد شده و برعکس دمای پایین مایه زنی، منجر به طولانی شدن زمان انعقاد، شیرین شدن و کاهش عطر و طعم ماست می گردد؛ بنابراین دمای معمولی بهتر است.


Users found this pages searching for: