تالار گفتگوی تخصصی متا

مرجع علوم پایه متا => مرجع فیزیک => سایرمباحث و فعالیتهای فیزیک => نويسنده: CIVILAR در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۰۳:۱۴:۵۸

عنوان: عکس: یکی از حلقه‌های سیاره مشتری ناپدید شد!
رسال شده توسط: CIVILAR در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۰۳:۱۴:۵۸
عکس: یکی از حلقه‌های سیاره مشتری ناپدید شد!

به گزارش فارنت و به نقل از روزنامه انگلیسی دیلی‌میل تصاویر جدید نشان می‌دهد که سیاره مشتری یکی از حلقه‌های همیشگی سرخ رنگ دور خود را از دست داده است.

بیشتر ما از کودکی همواره سیاره ژوپیتر یا مشتری را با حلقه‌های دور آن می‌شناسیم و حتی در بسیاری از همانندسازی‌ها، این سیاره با حلقه دور آن نشان داده شده است.

اما تصاویر جدید گرفته شده از این سیاره نشان می‌دهد که مشتری یکی از حلقه‌های سرخ رنگ روی خود را از دست داده و این موضوع دانشمندان را حیرت‌زده کرده و شدیدا به دنبال کشف چرایی این موضوع هستند.

(http://farnet.persiangig.com/image/article-1277734-098A07DA000005DC-847_964x444.jpg)

دیلی‌میل در گزارش خود آورده است که بزرگترین سیاره در منظومه شمسی ما همواره با دو حلقه در اتمسفر دور خود دیده شده است که یکی از آنها در نیمکره شمالی و دیگری در نیمکره جنوبی آن بوده است.

اما آخرین تصاویر این سیاره که توسط یک اخترشناس آماتور گرفته شده نشان از آن دارد که حلقه پایینی این سیاره ناپدید شده است و در رویدادی کم‌نظیر نیمکره جنوبی مشتری بدون حلقه و عریان دیده می‌شود.

این حلقه در آخرین تصویر گرفته شده در انتهای سال گذشته و پیش از اینکه مشتری در مدار خود در پشت خورشید پنهان شود، بر روی این سیاره دیده شده بود و حتی تا سه ماه بعد از ظهور دوباره این حلقه همجنان بر جای خود دیده می‌شد.

این روزنامه در ادامه آورده است که “باب کینگ” روزنامه‌نگار و منجم آماتور اولین کسی بود که این رخداد عجیب را گزارش کرد.

وی در این خصوص می‌گوید: مشتری تنها با یک حلقه خود بیشتر شبیه به زحل است هنگامی که حلقه‌های آن به لبه نزدیک شده و برای زمانی ناپدید می‌شود، این درست به نظر نمی‌رسد.

اما این اولین باری نیست که این رخداد غیرعادی برای مشتری اتفاق می‌افتد. مشتری هر ۱۰ تا ۱۵ سال یکی از حلقه‌های خود را از دست داده و دوباره بدست می‌آورد اما همچنان دلیل این موضوع به صورت معمایی برای دانشمندان باقی مانده است.

(http://farnet.persiangig.com/image/article-1277734-09892FFE000005DC-565_306x294_popup.jpg)

در ویکی‌پدیا آمده است که مشتری چهارمین شی درخشان آسمان بعد از خورشید، ماه و ناهید می‌باشد اگرچه گهگاه بهرام درخشان‌تر به‌نظر می‌آید.

جرم مشتری ۲٫۵ بار از مجموع جرم سیارات منظومه خورشیدی بیش‌تر و ۳۱۸ بار بیش‌تر از جرم کره زمین است.

قطر این سیاره ۱۱ برابر قطر زمین است و می‌تواند ۱۳۰۰ کره زمین را درخود جای دهد. میانگین فاصله مشتری از خورشید در حدود ۷۷۸ میلیون و ۵۰۰ هزار کیلومتر می‌باشد یعنی بیشتر از ۵ برابر فاصله کره خاکی ما از خورشید.

مشتری گوی غول پیکری از مخلوط گاز و مایع است و احتمالا مقداری سطح جامد دارد. سطح این سیاره از ابرهای ضخیم زرد، قرمز، قهوه‌ای و سفید رنگ پوشیده شده که همان حلقه‌های دور آن را از دور نمایان می‌کند.

مشتری در یک مدار کمی بیضی شکل به دور خورشید می چرخد و در هر دور خود که ۱۲ سال زمینی طول می‌کشد، همزمان با چرخش به دور خورشید، به دور محور فرضی خود نیز می‌گردد.

چرخش مشتری به دور خود سریع‌تر از هر سیاره دیگری در منظومه شمسی است و  ۹ ساعت و ۵۶ دقیقه به طول می انجامد و حالا مقایسه کنید با چرخش ۲۴ ساعته زمین ما به دور خود.

مشتری در ۲۴ سپتامبر به نزدیکترین نقطه خود به کره زمین می‌رسد و این بهترین فرصت برای منجمان و علاقمندان به نجوم است که این بزرگترین سیاره منظومه شمسی را از نزدیکتر ببینند.

--------------------------------------------------
منبع : فارنت