تالار گفتگوی تخصصی متا

مرجع علوم انسانی متا => مرجع حسابداری (تالار تخصصی حسابداری) => مرجع حسابداری مالی => نويسنده: آیلان در ۲۰ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۸:۵۹:۵۵

عنوان: چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۰ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۸:۵۹:۵۵
با سلام
دوستان کسی هست که یک چارت سازمانی از یک شرکت تولیدی خیلی بزرگ داشته باشه؟
اگر ارسال کنید ممنون می شم
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: اورش در ۲۱ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۱۰:۱۱



ايلان جان چارت سازماني هر شركت معمولا با توجه به نوع  و حجم فعاليت وگستردگي  ان شركت توسط واحد برنامه ريزي تهيه ميشود  نه واحد مالي  در واقع  يك فرد متخصص در اين زمينه بايد  شركت شما رو اناليز كنند و چارت سازماني متناسب با شركتتان به شما بدهد


با سلام يك نمونه چارت سازماني توليدي شركت توليد و تهيه تجهيزات ازمايشگاهي
(http://www.parsazma.com/picture/set01/nemoodarSazemani.jpg)
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۲۱ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۱۶:۴۲
سلام

سرکار محترم خانم آیلان لطفا لینک زیر را بررسی بفرمایید
http://irmeta.com/meta/index.php?topic=4909.0

البته همانطور که سرکار خانم اورش اشاره فرمودند
عمدتا رشته های صنایع امور مربوط به تحلیل و برنامه ریزی را در سازمان عهده دار هستند

                                                    امروزتان زیبا
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۲۱ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۵:۲۳
سلام مجدد

حقیر پیشنهادی برای شرکتهای در حدود  50 نفر پرسنل و ایجاد زیر بخشهای آن ارائه می دهم


البته به محض اشاره به اولین شرکت خاص ،تغییر پیشنهاد حقیر  ممکن است ضروری به نظر برسد و صرفا جهت بررسی بیشتر و اخذ نظرات بزرگان و بزرگواران ارسال می گردد .

پاورقی :
[dot]                                                                                           [/dot]
1- حقیر معاونت مالی - اداری عرض کردم زیرا عموما اخبار از واحد اداری برای مدیرعامل گزارش می گردد این امر سبب می گردد بخش اداری شبیه یک ناظر برای مالی باشد اما در معاونت مالی - اداری ، اداری هم زیر نظر مالیست و بسیاری تجسسها در رفتارهای پرسنل مالی پیش نخواهد آمد و ارتباط مالی با مدیرعامل نیز بهبود خواهد داشت.

2- زیر واحد انبار برای تولید ماندد یک لجستیک باید باشد و الگوی مطمئنی برای خرید و یا دپوی مواد اولیه یا نیم ساخته باید وجود داشته باشد و این امر بسیاری مواقع موجبات اختلاف بخش فروش ، خرید و تولید است
http://irmeta.com/meta/index.php/topic,7772.0.html

                                                   
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۱ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۱:۵۴
با سلام و با تشکر از همگی شما که در این پرسش و پاسخ شرکت می کنید اما من استاد بزرگوارم آقای احسانی رو نمی بینم!!!!! 8)
توضیحات ایشان واقعا تا امروز برای من سازنده بوده و هست
بله دوستان من تمامی اینها رو می دونم و کاملا واقفم اما فرض کنید من می خوام به عنوان یک مهندس صنایع علاوه بر گرداندن واحد مالی این بخش اصلا تمام واحد های شرکت رو اداره کنم
فرض کنید من سرپرست کارخانه ام که همه این ارگانها دست من است آنوقت است که به اطلاعات بیشتری نیاز دارم پس
می خواهم بدانم که یک شرکت از کجا باید شروع کند چون من عاشق برنامه ریزی هستم و وقتی کاری رو بدون برنامه شروع کنم سردر گم میشوم
حالا می خوام بدونم اگه بخوام یک شرکت رو از آغاز دست بگیرم یک برنامه کامل شامل چه چیزهایی می باشد و این شرکت چه واحد هایی لازم دارد و چه طور این واحد ها با هم لینک می شوند و به هم مربوط می گردند و اگر مهنئس صنایع در این بخش هست ممنون می شوم کمک نمایند و البته حسابداران با تجربه هم کم از مهندسین صنایع ندارند چون خیلی با هم ارتباط متقابل دارند در صنعت
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۱ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۶:۰۷
و اینکه مسلم است که هر شرکت چارت مخصوص خود دارد و همچنین برنامه خاص خود را خواهد داشت اما هدف من ازین پرسش و پاسخ چیز های دیگریست و در نهایت دوستان خواهند فهمید که چه کمکی به همگی خواهد کرد
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۱:۱۶
با سلام خدمت آقای کوکبی محترم میشود راجع به قسمت بولد شده تو ضیح بفرمایید؟
مدیریت مالی - اداری
تولید
طرح و برنامه
R & D [blink][/blink][blink][/blink][blink][/blink]
فروش و خدمات پس از فروش
منظور بخش R&D می باشد
با احترام
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۴:۰۹
در ضمن می خواستم بپزرسم که آیا همین چارت(بخشهایی که ارائه فرمودید) رو می شه برای یک شرکت تولیدی بیشتر بهش بال و پر بدید؟
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۳۰:۴۱
سلام
واحد R & D یا تحقیق و توسعه معمولا در شرکتهای پویا وجود دارند و هسته اولیه فعالیتهای تحقیقاتی در بخش صنعتند .
البته وجود این بخش گاهی مخاطره آمیز و البته در گام اولیه هزینه بر است و در صورت رفتار صحیح و منظم قطعا موجب حرکت سازمان در مسیر کاهش هزینه هاست .

با توجه به اینکه در مبحث کارآفرینی و دوره گذار سازمان از دوره گذار و تبدیل به یک سازمان نسبتا استیبل و پایدار مهمترین عامل ، نقدینگیست بسیاری از شرکتهای کوچک تمایلی به سرمایه گذاری در این بخش ندارند که البته در صورت تحقق کار ناصحیحی نخواهد بود .

استراتژی شرکتها ممکن است تهاجمی یا تدافعی باشد که R & D در شرکتهای تهاجمی وجود دارد  و شرکتها با سیاست تدافعی بیشتر در پی کپی کردن بازاریابی و تولید هستند.
البته مطابق نظام نامه های تعالی سازمانی ،  ملزومات این واحد برای شرکت آنچنان هزینه بر نیست
(مثال نیروی انسانی 1 نفر - کامپیوتر و متعلقات مربوطه - ملزومات اداری   )
و البته گاهی نیز آزمایشگاه و ... که موجب تحمیل هزینه است . اما فعالیت این بخش قطعا هزینه بر است .

متاسفانه بخش اعظمی از هزینه های شرکتهای متوسط به پایین موجود در کشور ، منطقی نیستند و به دلیل سوء مدیریت و عدم وجود دانش فنی لازم تحقق می یابند لذا حرکت صحیح در سطوح پایین این واحد میتواند منتج به نتایج رضایت بخشی گردد.

البته در شرکتهای بزرگ مانند سامسونگ و ... بسیاری از اختراعات و تکنولوژیهای موجود نتیجه فعالیت این واحد است .

                                                                          پیروز باشید

                     
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۵۶:۳۱
با سلام
خیلی ممنون و در مورد سوال بعدی که عرض کردم به نظر شما در یک واحد تولیدی چه بخشهایی بهتر است وجود داشته باشد ؟اصلا نگران هزینه آن نباشید و بهتر است که این بخشها چه طور باهم همکاری داشته باشند ؟
با احترام
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۹:۴۸:۵۴
سلام

باتشکر از دوستان خوبم اورش و کوکبی .

چارت سازمانی رو میتوان به نقشه جغرافیائی تشبیه کرد نه از بعد کیفی بلکه کمی. شاید شما هیچ وقت با اینکه صدها بار کل ایران رو سفر کنید نتوانید توی ذهن خود نقشه را کامل و درست تجسم کنید.

تفاوتی که چارت سازمانی با نقشه دارد این است که نقشه همان چیزی که وجود دارد مجسم میکند ولی چارت میتواند تغییر کند و با تغییر ان نحوه عملکرد نیز تغییر خواهد کرد چونکه در یک سیستم اقتصادی اهدافی وجود دارد و برای رسیدن به اهداف وظایف مختلفی هستند که باید این وظایف به درستی انجام شوند تا به هدف برسیم لذا وظایف تخصصی بطور مجزا نمیتوانند به درستی عمل کنند و بین این وظایف روابطی وجود دارد که این روابط خیلی موثر است روی نتایج حاصل از عملیات.

به نظر من برای ترسیم یک چارت خوب اولی شما چارت واقعی فعلی رو بکشید مثل نقشه و عین واقعیتی که وجود دارد. توجه داشته باشید چارت از پائین به بالا سطوح سازمانی را تعریف میکند و رده های بالاتر اختیارات مدیریتی بالاتری دارند و در پهنا رده سازمانی را تعریف میکند که شما با گذاشتن یک باکس در یک نقطه میزان اهمیت آن را در سازمان تعریف میکنید.
مثلا" اولین رده هیئت مدیره سپس مدیر عامل سپس مدیران هستند حال برخی شرکتها ارزش واحد مالی را کمتر از رده مدیریت می بینند آن را یک رده پائین تر در رده روسا ترسیم میکنند. پس اینجا رئیس حسابداری اختیارتی کمتر از مدیران دارد و قدرت کمتر وی باعث میشود نتواند دستورالعمل های مالی رو از رده مدیران طلب کند لذا بعد از مدتی شاهد خواهیم شد شرکت دچار ضعف های بزرگی از جمله سوء استفاده و خطا در عملیات و مشکلات عدید تخلف میشود.

پس از اینکه چارت را بر اساس آنچه که اتفاق می افتد کشیدید اینجا بگذارید تا نظر دهیم سپس شما چارت پیشنهادی را به مدیریت اعلام تا بر اساس آن سازماندهی کنند. از این به بعد بر اساس نقشه جدید کار خواهید کرد و این میتوند بسیار مفیدباشد.
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۱:۴۴:۰۰
با سلام
حالا فرض کنیم چارتی که دوست عزیزم اورش جان ارسال کردند چارت نمونه باشد
حالا می خوام تمامی ارگانها رو به هم مربوط کنم،یعنی هرکدام باید چه گزارشی را به مدیریت و یا به سرپرست بخش ارائه کنند؟
یعنی این دوایر چطور به هم مربوط می شوند منظور اینست که هر کدام چه گزارشاتی را باید ارائه کنند و این گزارشات شامل چه چیز هایی می باشد؟و وظیفه هر ارگان چیست؟
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۲:۰۸:۰۷
سلام

نمیتونیم فرض کنیم که این چارت شماست چونکه این چارت درحد شرکتهای و سازمانهای بزرگ است. به توضیحات بنده توجهی نکردید. چارت فقط نحوه ارتباط بخشهای سازمانی را نشون میده مثلا" در این چارت نمونه معاونین رده بالاتری از مدیران دارند و با هم میتوانند مکاتبه کنند ولی رده پائین تر که مدیران هستند یک مدیر نمیتواند با معاون بخشی دیگر ارتباط داشته باشد.
در این چارت مثلا مدیرعامل با معاونین در ارتباط است و فرض کنید معاونت برنامه ریزی 3 رده مدیریت را زیر مسئولیت خود دارد و مدیر تولید باید به معاون برنامه ریزی پاسخگو باشد نه معاون دیگر یا مدیرعامل .
اما مبحث برنامه ریزی برای این چارت مقوله جدائی است و باید شما سیستم گردش کار رو تعریف کنید .برای اینکه متوجه عرایض من شوید با یک چارت شما میتوانید انواع و اقسام دستورالعمل تعریف کنید و چارت چیدمان است اما دستورالعمل تاکتیک است مثل فوتبال که نو چیدمان چارت است و استراتژی های بازی مقوله ای جدا گانه است.
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۳:۰۸:۳۶
خوب استاد من همینو میخوام! :-\
من میخوام بهنرین و بالاترین چارت رو تشریح بفرمایید که اون رو تطبیق بدیم با چارتهای خیلی فسقلی مثل مال ما 8) 8) 8) 8) :'(
میخوام همشو بدونم یعنی کار اصلی هر بخش؟جداگانه؟
خوب مسخره میکنید دیگه؟نه؟
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: اورش در ۲۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۲۷:۳۹
ايلان جان

يك تجربه خيلي بزرگ توي كار كسب كردم دوست دارم بشما خواهر خوبم بگم

ايلان خانم با توجه به سوالاتي كه ميكني معلومه كه خيلي به فكر پيشرفت و سود اوري شركتان هستيد اين حس مسئوليت بسيار قابل تقدير است ولي دوست خوبم  اگر شما بتوانيد كار مدير مالي كه بر عهده شماست بنحوه عالي و شايسته انجام دهيد كار بسيار بزرگي براي شركتتان انجام داده ايد و مطمئن باشيد مديرتان به هيچ عنوان از شما توقع تهيه يك چارت سازماني كه وظيفه واحد كنترل و برنامه ريزي شركت ندارد و اگر از حالا خودتان را درگير اين مسائل نمايد فردا كه شركت شما پيشرفت كرد ممكن دچار مشكل شويد چون شما در مدير شركت ايجاد توقع كرديد كه شما از عهده همه كارها بتنهايي برميايد و ممكن خدايي ناكرده فردا بعلت كثرت كار دچار دل زدگي شغلي شويد
دوست خوبم بهتر شما به مديريت مشاوره دهيد كه اينكار انجام دهيم براي پيشبرد اهداف شركت بهتر نه اينكه مسئوليت كار برعهده بگيريد
در واقع لطف امروز شما وظيفه فرداي شما خواهد بود

اگر خواستيد من يك نمونه چارت سازماني از مهندسين برنامه ريزي شركتمان طراحي شده در محيط اكسل دارم برايتان ارسال كنم

موفق باشيد
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۴۳:۲۶
با سلام
اورش جون
میشه اون چارتی که گفتی و واسم بفرستی؟ممنونتم
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۲۷:۰۴
با سلام

با تشکر از سرکار محترم خانم اورش بابت فابل چارت سازمانی
http://irmeta.com/meta/index.php/topic,8266.msg24455/topicseen.html
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۴:۵۱
اورش جون میشه بگی چطوری باهاش کار کنم؟من ازش چیزی دستگیرم نشد 8)
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۰:۳۳
سلام

خانم آیلان بدنیست از نرم افزارهایی که برای کشیدن چارت ( سازمانی ) استفاده می شود بهره ببرید از جمله این نرم افزارها ، یکی از مجموعه های نرم افزار آفیس است بنام Visio  که برای برطرف کردن نیازهای این بخش از اداره ها (office) است .
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۹:۳۹:۱۰
سلام
خوب آقای کوکبی من واسه همین که بهره ببرم می پرسم؟که این چیه؟ ;D
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۳:۲۰:۵۰
سلام

سرکار خانم آیلان برای تهیه چارت سازمانی اولین چیزی که مورد نیاز است داشتن یک دید است طوریکه شما بتوانید کل مجموعه و تمام شرکای تجاری آنرا (یعنی هر چیزی که با آن مرتبط است ) را مانند یک توپ تنها در جلوی چشمان خود ببینید و لازمه این امر داشتن اطلاعات کامل آن سازمان و در مرحله بعد داشتن دید ادراکیست .

دید ادراکی شما را قادر می سازد نگاه بسیار بسیط از کل مجموعه استنتاج کنید
(سطوح پایینتر دید انسانی و فنی است که هر کدام برای امور دیگری ضروری هستند)

شما باید بتوانید ارتباط کل بخشها را باهم ایجاد کنید بصورتی که هر بخش بتواند مستقلا کارش را انجام دهد

البته بدوا هم عرض نمودم این مقوه بیشتر در تخصص دوستان صنایعی و مدیریت است اما با توجه به رشته تحصیلی شما چنانچه بتوانید شرایط موجود در شرکت را با رعایت اصل محافظه کاری بیان بفرمایید (همان دید ادراکی )شاید بتوان با کمک سروران و اساتید یک نمونه چارت پیشنهادی را تدوین کرد.

                                                                 پیروز باشید و سربلند
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: آیلان در ۲۵ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۹:۴۹
با سلام
خیلی ممنون آقای کوکبی محترم خوب من می خواستم مبنا رو بر چارتی که دوست خوبم اورش جان گذاشتند بذارم مثلا هر بخش این چارت چه وظایفی دارندو چه گزارشاتی باید اعلام کنند
از حسن توجه شما کمال تشکر را دارم
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۲۷ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۶:۴۰
سلام خدمت خانم آیلام

چون علاقه مند به این بحث هستید خدمت شما عرض کنم این مبحث مربوط به مهندسی صنایع است و کتابهای مربوط به طراحی سیستم یا تحلیل های عملیاتی سیستم ها رو مطالعه کنید.

کلیات کار این است که اول شما فعالیتها رو در هر سیستم مشخص میکنید. و هر فعالیت از یک نقطه ای شروع و درنقطه ای خاتمه پیدا میکند.
در این روند واحدهای درگیر مشخص شده که هر واحد چه کاری رو انجام داده و چه دیتائی رو نگهداری یا ارسال میکند.

وقتی تمامی فعالیتها بدست آمد شما میتوانید چارت سازمانی را نیز مشخص کنید .

الگوریتم یک نمونه فعالیت به این ترتیب است:

(http://www.petrochem-ir.net/.%5Cipcc_content/fa/esales/foroshboors/felodiagramboors/hex0.jpg)
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۱۲ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۴:۳۸:۵۸
سلام

خانم آیلان بدنیست از نرم افزارهایی که برای کشیدن چارت ( سازمانی ) استفاده می شود بهره ببرید از جمله این نرم افزارها ، یکی از مجموعه های نرم افزار آفیس است بنام Visio  که برای برطرف کردن نیازهای این بخش از اداره ها (office) است .
سلام
خوب آقای کوکبی من واسه همین که بهره ببرم می پرسم؟که این چیه؟ ;D

با تجدید احترام

http://irmeta.com/meta/index.php/topic,9958.msg42778.html#msg42778
                                                       شاد باشید
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: رسولی در ۱۹ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۹:۴۴:۳۹
سلام

این نرم افزار visio رو از کجا میشه پیدا کرد ؟!

استفاده ازش آسونه یا سخت؟
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۱۹ فروردین ۱۳۹۱ - ۲۲:۴۹:۰۸
سلام

این نرم افزار visio رو از کجا میشه پیدا کرد ؟!

استفاده ازش آسونه یا سخت؟
سلام و درود

این نرم افزار جزو مجموعه نرم افزار های آفیس است و در فروشگاههای مجاز و همچنین در پک کامل آفیس وجود دارد .

معمولا کسانیکه در محیطهای اداری کار می کنند بیشتر برای تهیه چارت سازمانی به این نرم افزار نیاز دارند و البته این نرم افزار برای تهیه انواع فلوچارتها بکار می رود که برای تهیه چارت سازمانی  از اموزش تصویری  که لینک آن نیز در ارسال قبل بود استفاده فرمایید.

http://irmeta.com/meta/index.php/topic,9958.msg42778.html#msg42778
با احترام                                      شاد و بهاری باشید
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: mehdi seidabadi در ۱۹ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۴۲:۳۵
با سلام و با تشکر از همگی شما که در این پرسش و پاسخ شرکت می کنید اما من استاد بزرگوارم آقای احسانی رو نمی بینم!!!!! 8)
توضیحات ایشان واقعا تا امروز برای من سازنده بوده و هست
بله دوستان من تمامی اینها رو می دونم و کاملا واقفم اما فرض کنید من می خوام به عنوان یک مهندس صنایع علاوه بر گرداندن واحد مالی این بخش اصلا تمام واحد های شرکت رو اداره کنم
فرض کنید من سرپرست کارخانه ام که همه این ارگانها دست من است آنوقت است که به اطلاعات بیشتری نیاز دارم پس
می خواهم بدانم که یک شرکت از کجا باید شروع کند چون من عاشق برنامه ریزی هستم و وقتی کاری رو بدون برنامه شروع کنم سردر گم میشوم
حالا می خوام بدونم اگه بخوام یک شرکت رو از آغاز دست بگیرم یک برنامه کامل شامل چه چیزهایی می باشد و این شرکت چه واحد هایی لازم دارد و چه طور این واحد ها با هم لینک می شوند و به هم مربوط می گردند و اگر مهنئس صنایع در این بخش هست ممنون می شوم کمک نمایند و البته حسابداران با تجربه هم کم از مهندسین صنایع ندارند چون خیلی با هم ارتباط متقابل دارند در صنعت
با درود
اجازه مي دهيد من هم مثلا بعنوان پيك موتوري شركت شما ، در هيات مديره شركت شما عضو شوم ؟!
ببينيد دوستان من در يك بنگاه اقتصادي بايد با توجه به كوچكي و بزرگي بنگاه اول واقعيت ها و نيازمنديهاي يك بنگاه اقتصادي را از منظر نيروهاي انساني بررسي كرد (اين كار در ابتدا در صلاحيت كارشناسان منابع انساني است) ، شايد شما در طرح ريزي چارت سازماني مجبور باشيد پست هايي را با توجه به طرح توسعه آتي و يا رشد شركت و حتي ارتقاء جايگاه سازماني كاركنان خود نيز در نظر بگيريد ، اما اينكه با فرضيات بخواهيم چارت سازماني تهيه كنيم و آنهم با نگاهي غلط كه مثلا حسابداران را با مهندسين صنايع غياث كنيم ، بايد گفت خدا به فرياد آن شركت و آن چارت سازماني برسد .

با سپاس - صيدآبادي
عنوان: پاسخ : چارت سازمانی
رسال شده توسط: mehdi seidabadi در ۱۹ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۴۷:۴۴
ايلان جان

يك تجربه خيلي بزرگ توي كار كسب كردم دوست دارم بشما خواهر خوبم بگم

ايلان خانم با توجه به سوالاتي كه ميكني معلومه كه خيلي به فكر پيشرفت و سود اوري شركتان هستيد اين حس مسئوليت بسيار قابل تقدير است ولي دوست خوبم  اگر شما بتوانيد كار مدير مالي كه بر عهده شماست بنحوه عالي و شايسته انجام دهيد كار بسيار بزرگي براي شركتتان انجام داده ايد و مطمئن باشيد مديرتان به هيچ عنوان از شما توقع تهيه يك چارت سازماني كه وظيفه واحد كنترل و برنامه ريزي شركت ندارد و اگر از حالا خودتان را درگير اين مسائل نمايد فردا كه شركت شما پيشرفت كرد ممكن دچار مشكل شويد چون شما در مدير شركت ايجاد توقع كرديد كه شما از عهده همه كارها بتنهايي برميايد و ممكن خدايي ناكرده فردا بعلت كثرت كار دچار دل زدگي شغلي شويد
دوست خوبم بهتر شما به مديريت مشاوره دهيد كه اينكار انجام دهيم براي پيشبرد اهداف شركت بهتر نه اينكه مسئوليت كار برعهده بگيريد
در واقع لطف امروز شما وظيفه فرداي شما خواهد بود

اگر خواستيد من يك نمونه چارت سازماني از مهندسين برنامه ريزي شركتمان طراحي شده در محيط اكسل دارم برايتان ارسال كنم

موفق باشيد

با درود

سپاسگذار خواهم بود دلايل خود را در اين خصوص كه تهيه چارت سازماني وظيفه واحد كنترل و برنامه ريزي است را بيان كنيد . در ضمن بفرمائيد كه با ديدگاه شما مسئوليت طبقه بندي مشاغل و نيز نقش مديريت منابع سازماني در بنگاههاي اقتصادي چيست ؟!

با ارج و سپاس - صيدآبادي