تالار گفتگوی تخصصی متا

مرجع علوم انسانی متا => مرجع حسابداری (تالار تخصصی حسابداری) => سایر مباحث و فعالیتهای حسابداری => نويسنده: فريدون مظفرنژاد در ۲۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۴:۳۳

عنوان: شادکاری یعنی احساس مفید بودن
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۲۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۴:۳۳
نویسنده: کن رابینسون
مترجم: سیدحسین علوی لنگرودی
منبع:کتاب Finding Your Element : اگر بخواهیم شادکاری را در یک عبارت خلاصه کنیم می‌توانیم آن را «احساس مفید بودن و موثر عمل کردن» خلاصه کنیم. حال سوال اینجاست که از چه راه‌هایی می‌توان به این احساس مفید و موثر بودن دست یافت و از طریق آن بر میزان شادی در کار افزود. در اینجا به سه توصیه کاربردی برای دستیابی به این هدف اشاره شده است.
توصیه اول: همیشه خودتان را به سمت چشم انداز‌های بلندمدت حرکت دهید
خیلی‌ها هستند که به دلیل داشتن اهداف و خواسته‌های محدود و کوتاه مدت، اغلب اوقات در حال درجا زدن و عقب افتادن از دیگران هستند؛ در حالی که اگر چشم اندازهای بلند مدت و بلند نظرانه‌ای را دنبال کنند به‌طور حتم موفق تر خواهند بود. تجربه ثابت کرده که متمرکز شدن بیش از حد روی مسائل و موارد جزئی و اضطراری شاید در کوتاه مدت بعضی از مشکلات افراد و کارکنان سازمان را حل کند اما در بلند مدت باعث درجا زدن آنها و دور شدن از آرمان‌ها یشان خواهد شد. بنابراین همیشه به یاد داشته باشید که بدون داشتن برنامه و چشم انداز بلندمدت هیچ گاه نمی‌توانید به احساس واقعی شادی در کار و کسب پیشرفت‌های بزرگ دست یابید.

توصیه دوم:توفان فکری در محل کار فراموش نشود
شاید برای شما جالب باشد که بدانید یکی از الزامات خودمدیریتی در محل کار، داشتن توفان فکری و باز کردن ذهن به روی ایده‌های نو و بدیع است. اگر می‌خواهید به یک مدیر یا کارمند شاد در محل کارتان تبدیل شوید همیشه یک خودکار و چند ورق کاغذ در کنارتان داشته باشید تا به محض اینکه ایده و فکری به ذهن تان خطور کرد آن را یادداشت کنید و به‌طور متناوب آنها را مرور کنید چرا که از میان همین یادداشت‌هاست که به شما احساس خوشایندی داده می‌شود و شما در محل کارتان احساس شادمانی و مفید بودن می‌کنید و در این حالت است که ایده‌های بزرگ و پیروزی آور نمایان می‌شوند. تجربه ثابت کرده که همین ایده‌ها و نکات هستند که پس از تبدیل شدن به ارزش‌ها، اهداف کاری شان را شکل می‌بخشند و آنها را از سایر کارکنان و مدیران متمایز می‌سازند.

توصیه سوم: اهداف شخصی و کاری تان را بنویسید
یکی از مشکلات بسیاری از کارمندان و حتی مدیران این است که به‌طور کلی اهداف مشخصی در کار و حتی زندگی شان ندارند و در نتیجه تلاش‌ها و فعالیت هایشان غالبا بی ثمر باقی می‌ماند. برای اجتناب از این حالت لازم است که افراد اهداف و خواسته هایشان را روی کاغذ بنویسند و آنها را به‌طور مرتب مورد بازبینی و کنترل قرار دهند. برایان تریسی بزرگ در این مورد می‌گوید: لازم است که هر کارمندی به مدت ۳۰ روز، هر روز اهداف کاری‌اش را روی کاغذ بنویسد و آن را در محل کارش در معرض دید خود قرار دهد، با ادامه یافتن این عمل در روزهای متمادی، آن اهداف به بخشی جدایی‌ناپذیر از فعالیت‌های کاری افراد تبدیل خواهد شد و آنها هیچ گاه چیزهایی را که در ذهن‌شان حک شده فراموش نخواهند کرد.

منبع : دنیای اقتصاد