تالار گفتگوی تخصصی متا

مرجع علوم انسانی متا => مرجع حسابداری (تالار تخصصی حسابداری) => مرجع حسابداری مالی => نويسنده: سعدی مومیوند در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۲:۰۰:۲۸

عنوان: سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: سعدی مومیوند در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۲:۰۰:۲۸
با سلام و درود

آیا سرقفلی شامل مالکیت مکان هم می شود یا فقط مالکیت زمانی و اعتباری محل رو شامل می شود؟
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۳:۰۳:۵۹
سلام

جناب مومیوند مبث سرقفلی در زبان فارسی یکی ولی در زبان انگلیسی شامل دو بخش است. این چیزی که شما میفرمائید key money است که پول رو بده کلید رو بگیر که مبحث مالکیت آن مربوط به ملک نیست ولی مربوط به ارزش پنهان تجاری ملک میباشد.
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: سعدی مومیوند در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۴:۰۳:۴۸
با سلام و درود

با این تفاسیر میتوان سرقفلی را تقریباً به صورت عامیانه اینگونه توضیح داد

به عنوان مثال مغازه ای چندین سال است که به امر فروش قطعات خودرو مشغول است
حالا مالک قصد واگذاری سرقفلی این مغازه را دارد
در اصل اعتباری که این مغازه طی سالها به عنوان فروش قطعات یدکی به دست آورده است میتواند برای کسی که میخواهد تازه به این کار مشغول شود و کارش را در همین مغازه شروع کند بسیار مفید است

آیا مفهوم سرقفلی را می توان اینگونه توضیح داد؟
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۴:۱۰:۲۰
سلام

بله جناب مومیوند سرقفلی در واقع یک ارزش تجاری است که با گذشت زمان یک فرد یا سازمان ایجاد میکند که بقول جنابعالی اگر نفر بعد همین حرفه را پیش بگیرد از این ارزش میتواند به نفع خود استفاده کند.
این ارزش شامل شناخته شدن کاریا حرفه به مشتریان است.
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: سعدی مومیوند در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۴:۲۹:۰۱
با درود
مساله اصلی اینجاست
آیا محل فوق به صورت اجاره منتقل می شود یا به صورت مالکیت کامل؟
یا در دوصورت مساله سرقفلی مبحثی جدا محسوب شده و بهای مربوط به خود را دارد؟
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۴:۳۹:۵۰
این مبحث حقوقی است . در بحث سرقفلی شما ملک خود را از نظر موقعیت تجاری میفروشید حالا شما صاحب ملک هستید ولی اختیار آن با شما نیست نکته اینجاست. حالا تا هر زمان ممکن با توجه به قرارداد سرقفلی این ملک در اختیار این فرد است البته شما به یک قیمتی به ایشان فروختید که معمولا" بالاترین قیمت ممکن است و دیگر شما حق تصرف و یا فروش آن را به غیر ندارید مگر با رضایت ایشان و برعکس یعنی ایشان هم بخواهد ارزش تجاری را واگذار کند باید این موضوع را از طریق شما انجام دهد. که البته فروش سرقفلی به قیمت روز بازار است و نیز یک اجاره ای هم حتی اگر مختصر تعیین میشود تا سرقفلی حالت فروش قطعی به خود نگیرد.
مثلا" شماسرقفلی مغازه ای را 5 سال قبل 100 میلیون تومان خریداری کردید و حالا شخصی پیدا شده حاضر است این سرقفلی را از شما به قیمت 120 میلیون خریداری کند که شما از طریق صاحب ملک میتوانید به ایشان بفروشید. البته این وسط صاحب ملک هم حسابی موش می دود تا چیزی به جیب بزند.
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: سعدی مومیوند در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۵:۰۹:۳۶
پس در اصل ملک به فروش نمیرسد و تنها استفاده از اعتبار ملک به مدت معینی به فروش می رسد

نکته بعد اینکه این مدت چقدر است؟
آیا می توان در قرارداد مدت سرقفلی را طولانی مدت منظور کرد؟

دوم اینکه در پایان قرارداد حق فروش سرقفلی با کسی است که سرقفلی را خریده است یا با مالک اصلی است؟

با درود
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۵:۱۴:۱۱
* سرقفلی معمولا به مبلغی که مالک علاوه بر اجاره بها از مستاجر دریافت می کند گفته می شود ولی حق کسب و پیشه مبلغی است که در قبال تخلیه یا انتقال مورد اجاره به مستاجر پرداخت می شود و اصولا حق کسب و پیشه در بستر زمان و به واسطه نوع فعالیت تجاری، مکان و متراژ ملک، شهرت تاجر و ... به دست می آید.
مهمترین مساله ای که در روابط موجر و مستاجر باید به آن توجه کرد آن است که روابط آن ها بر اساس کدام قانون و تحت چه شرایطی تنظیم می شود، اگر طرفین قرارداد اجاره بخواهند روابط استیجاری خود را تحت قانون مصوب سال 1376 در آورند باید نکاتی را در اجاره نامه رعایت کنند برای مثال: اگر قرارداد اجاره به صورت عادی تنظیم شده دو نفر شاهد باید زیر آن را امضا کنند و یا این که اگر اصل قرارداد اجاره مربوط به قبل از سال 1376 باشد ولی طرفین قراردادشان را بعد از زمان لازم الاجرا شدن این قانون فرضا در سال 80 تمدید کرده باشند قراردادشان مشمول قانون سال 76 نخواهد بود و روابط شان بر مبنای قانون سال 1356 تنظیم خواهد شد و مطابق این قانون با آن ها رفتار می شود.
سوال: آیا کسانی که روابط شان را بر مبنای قانون سال 1376 تنظیم می کنند حق سرقفلی به آن ها تعلق می گیرد؟
پاسخ: اگر مالک، ملک تجاری اش را به دیگری اجاره دهد می تواند مبلغی را تحت عنوان سرقفلی از مستاجر دریافت کند و بعد از پایان مدت اجاره و تخلیه مستاجر می تواند سرقفلی را به نرخ و قیمت عادله روز از مالک دریافت کند.
برای این امر نیز اگر بین طرفین توافق وجود نداشته باشد دادگاه با تعیین کارشناس قیمت عادله روز را تعیین می کند و کارشناس نیز برای تعیین قیمت عادله مکان تجاری و نحوه استفاده از آن و موقعیت ملک و ... را در نظر می گیرد و چنان چه هر یک از طرفین نسبت به آن اعتراضی داشته باشند می توانند از دادگاه تقاضای ارجاع امر را به هیات سه نفره از کارشناسان به عمل آورند.
سوال: اگر مالک هنگام اجاره سرقفلی نگرفته باشد ولی مستاجر مغازه را با سرقفلی به دیگری واگذار کند، چطور؟
پاسخ: چنان چه مالک سرقفلی نگرفته باشد ولی مستاجر با دریافت سرقفلی مغازه را به دیگری اجاره دهد پس از پایان مدت اجاره مستاجر دوم حق مطالبه سرقفلی از مالک را ندارد و با پایان مدت اجاره مکلف است مغازه را تخلیه کند و اگر مدعی حقی است به کسی که ملک را از او اجازه کرده، مراجعه کند.
سوال: اگر مستاجر حق انتقال به غیر نداشته باشد می تواند مالک را ملزم به انتقال مغازه به مستاجر دیگری کند؟
پاسخ: چنان چه مستاجر حق انتقال به غیر نداشته باشد با پرداخت سرقفلی به مالک باز هم حق انتقال به غیر نداشته و پس از پایان مدت اجاره مکلف به تخلیه مغازه است و در این فرض که سرقفلی به مالک پرداخته مالک باید هنگام تخلیه به نرخ عادله روز به وی سرقفلی بدهد.
سوال: آیا حق کسب و پیشه به مستاجری که مطابق قانون سال 76 قرارداد اجاره تنظیم کرده، تعلق می گیرد؟
پاسخ: اصولا برابر قانون سال 76 اصل بر آن است که حق کسب و پیشه وجود نداشته باشد مگر آن که:
1-ضمن عقد اجاره شرط شود تا زمانی که ملک مورد اجاره در تصرف مستاجر است مالک حق افزایش اجاره بها و تخلیه ملک را ندارد و متعهد شود هر ساله ملک را به همان مبلغ به او واگذار کند در این صورت مستاجر می تواند برای اسقاط حق خود مبلغی را به عنوان سرقفلی از مالک مستاجر دیگر دریافت کند.
2-در ضمن عقد اجاره شرط شود که مالک، ملک را به غیر مستاجر اجاره ندهد و هر ساله آن را به اجاره متعارف به مستاجر متصرف واگذار کند مستاجر می تواند برای اسقاط حق خود و یا تخلیه محل مبلغی را به عنوان سرقفلی مطالبه و دریافت کند.
سوال: اگر مدت اجاره تمام شود ولی مستاجر مبلغی به عنوان سرقفلی نپرداخته باشد آیا می تواند مبلغی به عنوان حق کسب و پیشه دریافت کند؟
پاسخ: خیر، برابر قانون سال 76 تنها در صورتی که مستاجر مبلغی به عنوان سرقفلی به مالک پرداخته باشد، حق دارد هنگام تخلیه از مالک به نرخ عادله روز از او سرقفلی را باز پس گیرد.
سوال: اگر مستاجر بدون رضایت مالک، عین مستاجره را به دیگری انتقال دهد و از طرفی حق انتقال به غیر هم نداشته باشد حق سرقفلی پرداختی قابل مطالبه است یا خیر؟
پاسخ: اگر مغازه بعد از لازم الاجرا شدن قانون سال 76 به اجاره واگذار شود و بدون رضایت موجر به غیر واگذار شود در صورت صدور حکم تخلیه به علت انتقال به غیر مستاجر یا متصرف مغازه استحقاق دریافت نصف حق سرقفلی را دارد
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: DELFAN در ۹ دی ۱۳۸۹ - ۱۸:۱۳:۰۵
با سلام


 1. آیا سرقفلی غیر مکان هم داریم؟ مثلا سرقفلی یک نام تجاری، شرکتی معروف مثلا مثل سونی نام تجاری خود را به شرکتی دیگر واگذار کند.

 2.اگر سرقفلی متعلق به مستاجر باشد، یعنی مستاجری ملکی را اجاره می کند، در طی چندین سال اعتبار کسب می کند و در همان مکان استیجاری سرقفلی کسب می کند، حال قصد تخلیه دارد و مستاجر بدی هم قصد اجاره ملک و سرفقلی را دارد، آیا سرقفلی متعلق به مستاجر اول است و همیشه حق اجاره و فروش سرقفلی را در ملک موجر دارد؟

با احترام
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۹ دی ۱۳۸۹ - ۲۰:۳۹:۰۷
سلام

هميشه ارابه را اسب ميکشد درآمدش هم به ارابه ران. چطور و با چه معياري اين ارزش سنجيده ميشود؟ممکن است فردي ٢٠ سال در يک مکان کسب کند وهيچ ارزشي هم ايجاد نشود.شايد هم برحسب اتفاق مسير خيابان عوض شود و اين خيابان اصلي شود.
يک مارک برندتجاري است و سرقفلي هم از نظرحسابداري ارزش نامشهود يک واحد تجاري است مثلا" شرکتي با سرمايه ١٠٠ ميليون تاسيس اما محصولي منحصربه فرد توليد ميکند با ٥٠٠ درصد سودآوري بلافاصله سهام شروع به رشد ميکند بدون اينکه دارائيهافرقي کرده باشد. اين يعني سرقفلي.
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: DELFAN در ۱۰ دی ۱۳۸۹ - ۰۹:۵۱:۲۹
با سلام


 پس شما می فرمایید، سرقفلی هرنوع افزایش در داراییها بدون دخالت سرمایه و ایجاد بدهی هست، درسته؟

 و در مورد سوال دوم هم سرقفلی متعلق به مستاجر نیست و حقی بر روی آن ندارد.

با احترام

عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: A.Ehsani در ۱۰ دی ۱۳۸۹ - ۱۰:۱۸:۲۴
سلام

در مطلب بالا هم عرض کردم که سرقفلی یک ارزش پنهان است نه فیزیکی پس بدون اینکه در دارائیهای ما تغییر حاصل شود سهام ارزشمند میشود چرا؟ چونکه شما میدانید این شرکت سود آوری بالائی دارد - مدیریت قوی دارد - محصول خوبی دارد و هر یک از اینان اطمینانی ایجاد میکند که در آینده به سود خوبی خواهید رسید پس  سهام شرکت بیش از ارزش اسمی آن بفروش میرسد.
زمانی سرقفلی به مستاجر میرسد که در قرار داد چیزی قید شود و اگر قرار داد اجاره بصورت ودیعه و مبلغ اجاره باشد چیزی به عنوان سرقفلی به مستاجرداده نخواهد شد. مگر مستاجر سرقفلی مغازه یا ملک را از آن خود کند که در آینده به قیمت بازار میتواند به فروش برساند.
عنوان: نحوه ثبت اجاره سرقفلی یک واحد تجای
رسال شده توسط: نرگس صبور در ۱۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۲:۴۱
با سلام
اگر شرکتی سرقفلی یک واحد تجاری را اجاره کرده باشد ثبت حسابداری آن به چه شکلی میشود ؟
توضیح : این شرکت کل مبلغ اجاره سرقفلی را در 3 قسط به موجر پرداخت میکند و ماهیانه نیز مبلغی را به عنوان اجاره ملک از زمان تحویل پرداخت مینماید
عنوان: پاسخ : نحوه ثبت اجاره سرقفلی یک واحد تجای
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۱۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۰:۵۵
با سلام
اگر شرکتی سرقفلی یک واحد تجاری را اجاره کرده باشد ثبت حسابداری آن به چه شکلی میشود ؟
توضیح : این شرکت کل مبلغ اجاره سرقفلی را در 3 قسط به موجر پرداخت میکند و ماهیانه نیز مبلغی را به عنوان اجاره ملک از زمان تحویل پرداخت مینماید
سلام
هزينه هاي اداري و عمومي
هزينه اجاره سرقفلي       *****
                                    بانك              ****
                                اسناد پرداختني  ****
عنوان: پاسخ : نحوه ثبت اجاره سرقفلی
رسال شده توسط: نرگس صبور در ۱۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۱:۰۹
ماهیت سرقفلی دارایی نامشهود است و شرکتی سرقفلی یک واحد تجاری را اجاره کرده است که پس از پایان مهلت اجاره سرقفلی پرداخت شده توسط مستاجر به نرخ روز محاسبه و توسط موجر مسترد میشود در این حالت چطور ممکن است که کل مبلغ اجاره سرقفلی را به حساب هزینه ثبت کرد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!
لطفا مرا راهنمایی نمایید .
با تشکر
عنوان: پاسخ : نحوه ثبت اجاره سرقفلی
رسال شده توسط: فريدون مظفرنژاد در ۱۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۹:۳۴
ماهیت سرقفلی دارایی نامشهود است و شرکتی سرقفلی یک واحد تجاری را اجاره کرده است که پس از پایان مهلت اجاره سرقفلی پرداخت شده توسط مستاجر به نرخ روز محاسبه و توسط موجر مسترد میشود در این حالت چطور ممکن است که کل مبلغ اجاره سرقفلی را به حساب هزینه ثبت کرد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!
لطفا مرا راهنمایی نمایید .
با تشکر
با سلام مجدد
لطفا كمي بيشتر توضيح بدهيد .
عنوان: پاسخ : نحوه ثبت اجاره سرقفلی
رسال شده توسط: نرگس صبور در ۱۲ آذر ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۱:۳۶
با سلام مجدد
لطفا كمي بيشتر توضيح بدهيد .
سلام
باتشکر از اینکه وقت گذاشتید من موضوع را اشتباه برداشت کرده بودم شرکت سرقفلی ناشی از موقعیت مکانی یک واحد تجاری را خریداری کرده است و هر وقت که بخواهد میتواند ان را به دیگری اجاره دهد ( واگذار نماید ) که در این صورت ثبت  خرید سرقفلی به حساب دارایی منظور میشود و مبالغی که هر ماه به عنوان اجاره واحد تجاری مورد نظر پرداخت میشود به حساب هزینه دوره .
عنوان: پاسخ : نحوه ثبت اجاره سرقفلی
رسال شده توسط: دکتربورس در ۱۴ آذر ۱۳۹۲ - ۲۲:۴۳:۰۹
ماهیت سرقفلی دارایی نامشهود است و شرکتی سرقفلی یک واحد تجاری را اجاره کرده است که پس از پایان مهلت اجاره سرقفلی پرداخت شده توسط مستاجر به نرخ روز محاسبه و توسط موجر مسترد میشود در این حالت چطور ممکن است که کل مبلغ اجاره سرقفلی را به حساب هزینه ثبت کرد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!
لطفا مرا راهنمایی نمایید .
با تشکر

با سلام
به هر حال یک برند را اجاره نمودیم که دارای ارزش اقتصادی آتی برای موسسه می باشد.
بنابراین باید به عنوان یک دارایی شناسایی و طی دوره اجاره مستهلک گردد.
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: مرتضی رئیسی در ۱۹ آذر ۱۳۹۲ - ۲۲:۴۹:۲۹
سلام
هر ملک دارای دو بخش است اعیان و عرصه وقتی شما اعیان را به شخصی واگذار کنید در اصطلاح میگویند که شما سرقفلی را واگذار نموده اید یعنی زمین مال شماست و انچه که در ان ساخته شده است را به دیگری فروخته اید و از این بابت که زمین مال شماست یک اجاره میگیرید و در زمانیکه شخص بخواهد سرقفلی را به کسی دیگر بفروشد هم باید شما را راضی کند هم یه مبلغی را هم به شما بپردازد.اما انچیزی که بیشتر در خصوص ان در تاپیک بحث شده است حق سرقفلی است. که با سرقفلی کلا فرق دارد
حق سرقفلی :یک ارزش اتی تجاری است که برای محاسبه ان روشهای متفاوتی وجود دارد که هیچکدامشان هم نمیتواند ارزش واقعی را تعیین نماید و بهترین روش همان توافق است. ولی برای اشنایی بیشتر میتوان در مباحث ترکیبهای تجاری و حسابداری ترکیبها و استانداردهای مربوطه جستجو نمائید.
عنوان: پاسخ : سرقفلی مالکیت مکانی محل است یا مالکیت زمانی؟
رسال شده توسط: nadertayefi در ۲۷ آذر ۱۳۹۲ - ۱۹:۵۸:۲۶
با سلام

به نظر بنده می توان سرقفلی و حق کسب و پیشه را به شرح زیر از هم متمایز کرد.

1-ارزش یک مکان شغلی بدون اینکه متاثر از کارکرد خوب اشخاص ایجاد شده باشد و فقط به دلیل اینکه در منطقه بورسی(ویژه) واقع شده باشد.

2-ارزش یک مکان شغلی  که به دلیل  کارکرد خوب اشخاص(اعتبار فروشنده) ایجاد شده باشد و متاثر از واقع شدن در منطقه بورسی(ویژه) نباشد.


به شکل ساده تر می توان به یک خط تلفن همراه اشاره کرد:

یک زمان شما پول زیادی برای خرید خط تلفن همراه می دهید به دلیل رند بودن شماره آن و یک زمان شما پول زیادی برای خرید خط تلفن همراه می دهید به دلیل اینکه این خط چندین سال در اختیار فرد معروفی که شما با آن هم شغل هستید بوده است ولی خط رند نیست.



با تشکر

Users found this pages searching for: