تالار گفتگوی تخصصی متا

بخش عمومی تالار و آشنایی با متا => تالار مشترک بین تخصصها => نويسنده: CIVILAR در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۰۲:۱۸:۲۱

عنوان: اخبار علمی
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۰۲:۱۸:۲۱
بزرگ‌ترین «دماسنج» جهان در چین نصب گردید!


به گزارش فارنت و به نقل از پایگاه اینترنتی” people” بزرگترین دماسنج جهان درمحوطه نمایشگاه “اکسپوی چین” نصب شد.

این برج دماسنج که بر روی یک برج ۱۱۰ ساله قدیمی به نام ” Nanshi Power Plant”بنا شده است به ارتفاع ۱۶۵ متر بوده و  درست در مرکز نمایشگاه بین الملللی اکسپوی چین قرار دارد.



این دماسنج دارای دو طیف رنگ است به طوریکه در شب رنگ سفید نشان از  آب و هوای خوب است و رنگ بنفش نیز نشان دهنده آب و هوای بد و برفی یا بارانی است.

این برج همچنین دارای امکان نشان دادن کمترین دما و بیتشرین دما درروز به بازدید کنندگان نیز است.

(http://prodigi.persiangig.com/image/china.jpg)

در کنار این برج نیز یک مرکز مجهز آب و هوا شناسی دایر شده است تا آخرین اطلاعات آب و هوایی را به صورت ۲۴ ساعته در اختیار بازدید کنندگان قرار دهد.





منبع : فارنت - farnet.ir
عنوان: اخبار علمی
رسال شده توسط: CIVILAR در ۲ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۲:۱۳:۰۷
فضانوردان لکه نفتی خلیج مکزیک را از فضا «ترسناک» ارزیابی کردند!



به گزارش فارنت و به نقل از پایگاه اینترنتی Msnbc  سیل و لکه بزرگ نفتی که چندی است که در خلیج مکزیک روان شده است دچار وحشت فضانوردان نیز شده است.

این لکه و بحران نفتی زمانی آغاز شد که هفته گذشته،‌ بر اثر وقوع انفجار در تجهیزات نفتی زیردریایی هوریزون متعلق به شرکت “British Petroleum “،‌ واقع در خلیج مکزیک،‌ حجم فراوانی از نفت خام به دریا سرازیر شد و این لکه نفتی بزرگ که هنوز نشتی آن نیز ادامه دارد حیات وحش موجود در خلیج مکزیک را به سختی تهدید می‌کند.

فضانوردان ایستگا فضایی که از دیدن این لکه نفتی بر روی خلیج مکزیک شوک زده بودند در گفتگو با خبرنگاران از طریق کنفرانس ویدیویی آن را بسیار ترسناک توصیف کردند.

(http://msnbcmedia4.msn.com/j/MSNBC/Components/Photo/_new/100518-gulf-oil-vmed-444p.widec.jpg)

“کوتوف” کیهان نورد روسی این ایستگاه در این مورد گفت:”در حدود ۳۰ دقیقه پیش ما از خلیج مکزیک گذشتیم و انچه را که دیدم بسیار ناامید کننده بود و احساس من در مورد این لکه نفتی اصلا جالب نیست”.

در ضمن این فضانوردان به راحتی خاکستر ناشی از فوران عظیم آتشفشان ایسلند را مشاهده می‌کنند و در مورد اثرات زیست محیطی ان نیز نگرانی خود را اظهار داشته‌اند.


گفتنی است که ۵ فضانورد سفینه” آتلانتیس STS-132 “که به مسائل زیست محیطی توجه خاصی دارند  ماموریت دارند که مدارگرد زمین را برای پروازهای فضایی در آینده ای نزدیک بررسی ونهایی کنند  و البته آنها در این هفته واحد پزوهشی کشور روسیه و سخت افزارهای آن را به ایستگاه فضایی مستقر در مدار زمین منتقل می‌کنند.

---------------------------------------------------------
منبع : فارنت -
عنوان: اخبار علمی
رسال شده توسط: CIVILAR در ۵ خرداد ۱۳۸۹ - ۲۳:۰۳:۱۳
مریخ‌نورد «فونیکس» برای همیشه خاموش شد



به گزارش فارنت و به نقل از خبرگزاری رویترز سازمان فضایی امریکا اعلام کرد که دیگر از احیای مریخ نورد خود ناامید شده و به صورت رسمی خاموش شدن این مریخ نورد را تائید کرد.
مریخ نورد ققنوس یا همان فونیکس که به اندازه تقریبی یک ون کوچک است در ۲۵ ماه می سال ۲۰۰۸ در سطح مریخ فرود آمد و به مدت ۵ ماه به جمع آوری و تجزیه نمونه‌های خاک مریخ برای روشن شدن اینکه این سیاره قابل زیستن است یا خیر ،می‌پرداخت.
مشکل از آنجایی اغاز شد که با فرارسیدن زمستان بسیار سرد در مریخ که دو سال به طول انجامید سبب وارد شدن صدمات بسیار سختی بر سیستم رایانه ای و موتوری این مریخ نورد شد که دیگر اجازه هرگونه فعالیتی را از این مریخ نورد سلب کرد.

(http://uk.reuters.com/resources/r/?m=02&d=20100525&t=2&i=112458082&w=460&r=2010-05-25T012602Z_01_BTRE64O040000_RTROPTP_0_SCIENCE-US-MARS-LANDER)

بعد از پایان این زمستان طولانی،دانشمندان ناسا با امید به امواج نورانی خورشید در مریخ و گرم شدن سطح سیاره مریخ با ارسال مدارگرد ادیسه ددر مدار مریخ شروع به ارسال امواج به ققنوس کردند تا بتوانند فونیکس را دوباره به فعالیت وادارند .
ناسا پس از تقریبا ۶۱ بار تلاش اعلام کرد که مریخ نورد هیچ گونه واکنشی نسبت به این امواج نشان نداده و به صورت رسمی به خواب ابدی و زمستانی فرو رفته است و علاوه بر این با ارسال تصاویری تازه از مدارگرد اودیسه مشخص شد که لطمات جبران ناپذیری به صفحه خورشیدی این مریخ نورد وارد شده و دیگر این مریخ نورد قادر نبوده تا از نور خورشید برای بازیابی خود استفاده کند.



---------------------------------------------------------
منبع : فارنت -
عنوان: ماهیانی که به جای باله دست دارند
رسال شده توسط: CIVILAR در ۷ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۱:۰۸:۰۷
ماهیانی که به جای باله دست دارند



چندین گونه جدید از ماهیانی که به جای باله دست دارند و از آن برای راه رفتن به جای شنا کردن استفاده می کنند به لیست گونه های جدید جانوری در جهان افزوده شد.

به گزارش مهر، یکی از این گونه ها ماهی های دست دار صورتی هستند که تا کنون تنها چهار نمونه از این جانداران 10 سانتیمتری کشف شده است. زیستگاه این ماهی های عجیب در جزیره تاسمانی در استرالیا است. شناسایی این جانداران به عنوان گونه های جدید از سال 1999که آخرین نمونه از این ماهی ها دیده شده تا به حال به طول انجامیده است.

شناسایی این ماهی های عجیب بر اساس عواملی مانند تعداد مهره ها و پره های باله ها، رنگ آمیزی، اندازه گیری های نسبی ابعاد بدن و دیگر موارد انجام گرفته است. تمامی 14 گونه شناخته شده ماهی های دست دار در اعماق کم آبهای ساحلی جنوب استرالیا زندگی می کنند. به گفته دانشمندان حتی بر روی گونه های شناخته شده نیز مطالعات چندانی صورت نگرفته و اطلاعات محدودی از رفتار و بیولوژی آنها وجود دارد.


ماهی دست دار صورتی


ماهی های دست دار لکدار یکی از گونه های شناخته شده اما در حال انقراض از این ماهی ها هستند که در جزایر تاسمانی زندگی کرده و از دستهای خود برای راه رفتن در بستر دریا، جایی که به شکار بی مهرگان کوچک، کرمها و سخت پوستان می پردازد، استفاده می کند. حرکت آهسته این ماهی و اشتیاق آن برای ماندن در زیستگاهش این موجود را به هدفی دست یافتنی برای شکارچیان تبدیل کرده است. اما محققان معتقدند این جاندار سلاحی مخفی دارد، پوستی سمی که می تواند اکثر مهاجمان را در کمتر از یک ساعت از پا درآورد.
 

 ماهی لکدار


ماهی دست دار سرخ از دیگر گونه های شناخته شده و در معرض انقراض در استرالیا است. به دلیل کم بودن تعداد این جانداران ماهی های دست دار سرخ چندان شهرتی ندارند.




ماهی های Ziebell نیز که به تازگی به عنوان گونه ای مجزا اعلام شده است معمولا با پوستی زرد رنگ دیده می شود اما این ماهی ها به رنگ بنفش نیز وجود دارند. این ماهی نیز در لیست جانداران در حال انقراض استرالیا قرار گرفته است.


بر اساس گزارش نشنال جئوگرافی، امروزه تمامی این نوع از ماهی ها را می توان در اطراف جنوب شرق استرالیا یافت اما در حدود 50 میلیون سال پیش این جانداران در سرتاسر جهان زندگی می کرده اند. برای مثال فسیلهای این جانداران را در مناطق مدیترانه نیز یافته اند.



----------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : جهان نیوز
عنوان: وقتی زمین را از روی مریخ نگاه کنیم
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۴ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۱۸:۴۸
وقتی زمین را از روی مریخ نگاه کنیم



(http://www.narenji.ir/images/stories/authors2/aliasghar/2/mars_a2da-w500.jpg)



این تصویر جدیدی نیست و در واقع در هشتم مارس سال ۲۰۰۴ گرفته شده است. اما به احتمال زیاد تا به حال آن را ندیده اید، چرا که به نظر می رسد همین چند روز پیش توسط ناسا منتشر شده است. این نخستین عکس از کره زمین است که از روی سیاره ای دورتر از ماه گرفته شده. این عکس را مریخ نورد اسپیریت یک ساعت قبل از طلوع خورشید از روی سطح مریخ گرفته. تا پیشرفت هایمان به مان نشان بدهد که چقدر کوچک هستیم. ‏

آن نقطه ی کم رنگ در وسط تصویر ما هستیم. همه ما! ‏



-----------------------------------------------------------------------------
منبع : نارنجی
عنوان: ساختار جدیدی از آب با قابلیت الاستیکی
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۴ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۲۰:۵۵
ساختار جدیدی از آب با قابلیت الاستیکی



(http://www.narenji.ir/images/stories/authors2/marzieh/load/elasticwater_narenji_ir.jpg)



دانشمندان ژاپنی در آژانس علم و فن آوریJST نوعی آب ساخته اند که دارای قابلیت الاستیکی است. به گونه ای که نام آن را آب الاستیک گذاشته اند.
 
95% اين ترکیب، همان آب است. و در واقع از 95 درصد آب خالص تشکیل شده است. در این مجموعه که در تصویر می بینید 2 گرم خاک رس و همچنين مقدار نسبتا اندکی از املاح هم وجود دارد. حاصل آن ترکيب جدید ژله مانندی که دارای خاصیت ارتجاعی و چسبندگی می باشد را به وجود آورده است.
 
گفته می شود که مراحل تحقیق و بررسی پيرامون این ترکيب جدید تا سپتامبر 2010 خاتمه می یابد. از کاربرد های مهم این ترکیب در زمینه پزشکی برای پوشاندن سطوح زخم ها نام برده شده است. همچنین محققين ژاپنی بر این باورند که اگر بتوانند با راه کاری غلظت این ترکيب را افزایش دهند، می توان از آن به عنوان يک نوع پلاستيک سالم و سازگار با محیط زيست برای کاربرد های انسان استفاده کرد. تصورش را بکنید به جای نفت بتوان از آب برای ساخت پلاستیک استفاده کرد. بدون هیچ آلودگی.
 
جالب است. از این به بعد آب را به غیر از سه حالت جامد، مايع و گاز می توان در وضعيت ژله ای نيزدید .



-------------------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : نارنجی
عنوان: جهان های موازي ثابت شد !
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۴۷:۵۸
جهان های موازي ثابت شد !



فيزيکدانان کوانتمي دانشگاه کاليفرنيا کشف عجيبي کرده اند که به گونه اي نشان مي دهد جسمي که در مقابل يک فرد قرار گرفته و ديده مي شود مي تواند به صورت همزمان در جهاني موازي نيز وجود داشته باشد.


اين کشف به واسطه ذره اي کوچک و فلزي انجام گرفته است ، براده اي به قطر يک تار مو ، جسمي که بسيار ريز است اما در عين حال مي توان آن را با چشم غير مسلح نيز مشاهده کرد.

دانشمندان اين ذره را در کاسه اي مخروطي و تاريک سرد کرده و تمامي هواي اطراف آن را به منظور حذف ارتعاش خارج کردند. سپس محققان ذره را مانند يک دياپازون حرکت داده و مشاهده کردند ذره در زماني واحد حرکت کرده و متوقف مي شود.



چگونه اين پديده را درک کنيم؟

براي درک اين پديده که کاملا غيرممکن به نظر مي رسد ، بايد بسيار بسيار کوچک انديشيد حتي کوچکتر از اتمها، الکترونهايي که به دور هسته اتم در گردشند ، در آن واحد در حالت هاي چند گانه حرکت مي کنند که ثابت کردن آنها تقريبا غير ممکن است. به بيان ساده تر مي توان گفت زماني که فردي در شهر اکلاهاما به ديدن مادر خود مي رود در جهان موازي که ذرات اتمي وي در آن حضور دارند همان فرد در خانه مشغول تماشاي تلويزيون است.

به گفته دانشمندان شايد اين پديده کاملا غير واقعي به نظر آيد اما بر پايه علم حقيقي رخ مي دهد. بر اساس يکي از نظريه هاي فيزيکي زماني که پديده اي در يک حالت مشاهده مي شود اين پديده جهان را به دو بخش تقسيم مي کند. نظريه چند حالتي بر اين پايه استوار است که جهان فعلي طي مشاهده انسان متوقف شده و انسان تنها يکي از واقعيات در حال وقوع را مشاهده مي کند. براي مثال مي تواند توپ فوتبال را ببيند که در هوا در پرواز است، اما شايد در جهان موازي اين توپ در همان لحظه سقوط کرده باشد و يا شايد اصلا فردي در آن لحظه مشغول بازي فوتبال نباشد.

بسياري از فيزيکدانان بزرگ پايه هاي علمي جهان چند حالتي را حتي اگر نتوان آن را به اثبات رساند قبول دارند. «شان کرول» از موسسه تکنولوژي کاليفرنيا يکي از اين فيزيکدانان بوده و معتقد است تا زماني که نتوان تمدنهاي فوق پيشرفته بيگانه را تصور کرد که پي به واقعيت اين نظريه برده اند، انسانها تحت تاثير امکان وجود جهانهاي ديگر قرار نخواهند گرفت. وي در عين حال معتقد است هرگز فردي قادر به ابداع دستگاهي نخواهد بود که با استفاده از آن بتوان ميان اين جهانها ارتباط برقرار کرد.

درک واقعيت جهان موازي بستگي شديدي به درک انسان از زمان دارد. به گفته «کرول» ما زمان را به صورت واقعي احساس نمي کنيم، تنها شاهد گذشت آن هستيم. براي مثال گذشت زمان در هنگام يک مسابقه هيجان انگيز بسيار سريع و در سر کلاس يک درس کسل کننده کاملا کند است. يا هنگامي که فردي تلاش دارد با تاخير در دفتر کارش حاضر نشود، دقايق براي وي با سرعتي باور نکردني مي گذرند اما چند دقيقه باقي مانده از ساعت کار به راحتي با چندين ساعت برابري مي کنند.



بازگشت به آينده

«فرد آلن ولف» از دانشمندان فيزيک کوانتم نيز معتقد است زمان به شکل يک خيابان يک طرفه به نظر مي آيد که از گذشته به سوي حال در حرکت است اما با در نظر گرفتن نظريه هاي قابل ملاحظه اي که در سطح کوانتمي ارائه شده اند، ذرات در آن واحد به سمت عقب و جلو در حرکتند. در صورتي که بتوانيم از بخش «جلو و عقب رفتن در آن واحد» صرف نظر کنيم، شانس درک بخشي از فيزيک را از خود گرفته ايم.

به گفته «ولف» زمان در ماشين هاي کوانتمي به صورت مستقيم حرکت نمي کند بلکه حرکتي زيگزاگ داشته و به همين دليل وي معتقد است امکان ساختن ماشيني که بتواند زمان را منحرف کند ، وجود دارد.

به گفته «ريچارد گات» فيزيکدان دانشگاه پرينستون «سرگئي کريکالو» فضانورد روسي که در 6 ماموريت فضايي حضور داشته است نسبت به بقيه انسانهاي روي زمين 1.48 ثانيه جوانتر است زيرا وي در سرعتي بسيار بالا در مدار حرکت کرده است و کم سن تر بودن نسبت به بقيه به معني جهش به آينده و تجربه نکردن زمان حال مشابه با ديگران است. به گفته وي از جهتي مي توان گفت اين فضانورد به سوي آينده سفر کرده و دوباره بازگشته است.

«گات» مي گويد نيوتن باور داشت زمان پديده اي جهاني است و تمامي ساعتهاي جهان به صورت يکسان حرکت مي کنند. اکنون با توجه به نظريه نسبيت خصوصي اينشتين مي توان گفت سفر به آينده امکان پذير است. با در نظر گرفتن نظريه گرانش اينشتين ، قوانين فيزيک از منظري که امروز آنها را درک مي کنيم نشان مي دهند حتي سفر در زمان به سوي گذشته نيز امکانپذير است اما براي مشاهده امکان اين سفر بايد قوانين جديد فيزيکي در سطح کوانتمي فراگرفته شوند.

درک اين قوانين نيز با استفاده از ذره اي فلزي و بسيار کوچک و کاسه اي مخروطي شکل آغاز شده است. در واقع فيزيکدانان دانشگاه کاليفرنيا با ابداع خود مقياس ماشين هاي کوانتمي را به ابعاد بزرگتري تغيير دادند.

بر اساس گزارش فاکس نيوز ، مسئله بعدي فراگرفتن چگونگي کنترل ماشين هاي کوانتمي و استفاده از آنها براي اجسام بزرگتر است. در اين صورت شايد بتوان با دستکاري تنها چند الکترون کوچک به جهان موازي دست پيدا کرد.




------------------------------------------------------------------------------------------------
البته از دوستان اگر کسی سریال Fringe محصول شبکه Fox را دیده باشد ، با این موضوع آشنایی دارد .
--------------------------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا -
عنوان: تصاوير و فيلم حيرت‌انگيز رصدخانه جديد ناسا از خورشيد
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۵۱:۲۵
تصاوير و فيلم حيرت‌انگيز رصدخانه جديد ناسا از خورشيد



ده هفته پس از پرتاب، رصدخانه ديناميك خورشيد خورشيدي ناسا چشمان خود را به روي خورشيد گشود و براي نخستين بار، جزئيات زندگي تنها ستاره منظومه شمسي را در حالت واقعي به تصوير كشيد. فيلم و تصاوير منتشرشده از ناسا را در ادامه ببينيد.

حلقه‌هاي آتشين از گازهاي يونيزه كه از سطح خورشيد فوران مي‌كنند، مهم‌ترين رويدادي است كه در نخستين فيلم گرفته شده از خورشيد مشخص شده است. اين براي نخستين بار است كه دانشمندان مي‌توانند جزئيات فرايندهاي خورشيد و تغييرات ميدان مغناطيسي آن‌را در هر لحظه ثبت كنند و شرايط اين ستاره را با دقت بهتري پيش‌بيني كنند.


تا پيش از اين، ماهواره‌ها و رصدخانه‌هاي خورشيدي فراواني به فضا ارسال شده بود، اما هيچ‌كدام از آن‌ها نمي‌توانستند هم‌زمان، تمام سطح خورشيد را با دقت دلخواه رصد كنند. اين درحالي است كه رصدخانه ديناميك خورشيدي 808 ميليون دلاري يا اِس.دي.او هر 10 ثانيه يك بار، چهار تصوير بسيار پركيفيت در چهار طول‌موج مختلف از سطح خورشيد مي‌گيرد و آن‌ها را با سرعت 130 مگابيت بر ثانيه به زمين ارسال مي‌كند. از تركيب اين حجم عظيم اطلاعات، فيلمي با استاندارد كيفيت IMAX آماده مي‌شود كه زندگي لحظه به لحظه خورشيد را طي پنج سال آينده به تصوير مي‌كشد.


يكي از ابزارهاي علمي اس.دي.او، مجموعه تصويربرداري اتمسفري، اِي.آي.اِي است كه از 4 تلسكوپ براي مطالعه سطح و جو خورشيد استفاده مي‌كند. اِي.آي.اِي توانسته حلقه‌اي عظيم از گازهاي داغ را ثبت كند كه به بيرون پرتاب مي‌شود. اين پديده كه زبانه خورشيدي نام دارد، در اثر ميدان‌هاي مغناطيسي خورشيد ايجاد مي‌شود كه منشا و رفتار آن‌ها هنوز به خوبي درك نشده است.



(http://www.newscientist.com/data/images/ns/cms/dn18805/dn18805-4_500.jpg)



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
لینک دانلود فیلم : http://www.nasa.gov/mov/445814main_Pesnell_7-Prominence-H264.mov
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



آزادسازي انرژي
اس.دي.او هم‌چنين توانسته است مناطق ديگري را روي خورشيد شناسايي كند كه مقدار زيادي انرژي از آن‌ها آزاد مي‌شود. ابزار اچ.ام.آي يا تصويربرداري مغناطيسي و لرزه‌سنجي نام دارد، توانسته شراره‌هاي خورشيدي را در سطح اين ستاره شناسايي كند كه در فيلم به نمايش درآمده از سوي ناسا، همان نقطه درخشاني است كه در بخش بالا-چپ خورشيد واقع شده است.



(http://www.newscientist.com/data/images/ns/cms/dn18805/dn18805-5_500.jpg)



---------------------------------------------------------------------------------------------------------
لینک دانلود فیلم : http://www.nasa.gov/mov/445834main_Alan-4-Larger-activeRegion-H264.mov
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



در اين رويداد كه 30 ثانيه طول كشيده، ماده فراواني به اندازه گنجايش رودخانه مي‌سي‌سي‌پي آزاد شده كه با سرعت يك‌ونيم ميليون كيلومتر در هر ساعت به سوي زمين حركت مي‌كند. اين سرعت در مقايسه با سرعت نور، خيلي زياد نيست و به همين دليل، دانشمندان هميشه خورشيد را زير نظر دارند تا اگر وقوع اين پديده را ديدند، از فاصله زماني صد ساعته (تقريبا 4 روزه) براي رسيدن اين طوفان خورشيدي به زمين استفاده كنند و ماهواره‌ها، شبكه‌هاي ارتباطي و فضانوردان را در شرايط ايمني قرار دهند.


اِي.آي.اِي اين فوران را در محدوده‌اي از طول‌موج‌ها مشاهده كرد كه متناظر با محدوده‌هاي دمايي از 80هزار تا 10 ميليون درجه سانتي گراد است و در فيلم منتشرشده از سوي ناسا با رنگ‌هاي مختلف به نمايش درآمده است. با انتشار موج در سطح خورشيد، مي‌توان تغييرات رنگ را ديد كه نشان مي‌دهد گاز به سرعت داغ مي‌شود.



براي مشاهده تصاوير و دانلود فيلم‌هاي پركيفيت منتشرشده، به وبگاه خبري ناسا مراجعه كنيد.




--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا
عنوان: با ضعيف‌ترين نيروي جهان آشنا شويد
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۵۲:۵۱
با ضعيف‌ترين نيروي جهان آشنا شويد


دانشمندان با استفاده از شصت اتم برليوم، دقت اندازه‌گيري نيروها را يك ميليون بار افزايش داده‌اند و نيروي 174 يوكتو نيوتن را اندازه‌گيري كنند كه هزارميلياردميليارد بار سبك‌تر از يك وزنه يك گرمي است.
محمود حاج‌زمان: گروهي از محققان با هل دادن تنها 60 يون توسط يك ميدان الكتريكي بسيار كوچك، موفق شدند تا كوچك ترين نيروي جهان را اندازه بگيرند. نتيجه كار، اندازه‌گيري نيرويي معادل چند يوكتو نيوتن (هر يوكتو معادل 10 به توان منفي 24 يا يك ميليون‌ميلياردميليارديم است) است، و توانسته ركورد قبلي را با اختلاف بسيار زيادي شكست دهد. گروه انجام دهنده اين كار در انستيتو ملي استاندارد و فناوري بولدر كلرادو، اميدوارند كه استفاده از اين تكنيك نهايتا بتواند منجر به ساخت ابزارهايي جديد، براي اندازه‌گيري خصوصيات بسيار كوچك سطح مواد شود.

به گزارش نيچر، اندازه‌گيري نيروهاي بسيار كوچك براي تصويربرداري سطوح اتمي و تشخيص اسپين هسته‌اي حياتي است، اما انجام چنين كاري به دليل ابعاد فوق العاده كوچكي كه با آنها سر و كار داريم بسيار دشوار است.

پيش از اين محققان توانسته بودند نيروهايي از مرتبه آتو نيوتن (هر آتو معادل 10 به توان منفي 18 است) را، با اعمال فشارهاي كم به سيم‌ها يا پاروهاي ميكروسكوپي، و مشاهده ارتعاش آنها اندازه‌گيري كنند. چنين سيستمي اگرچه به خوبي كار مي‌كند، اما استفاده از آن به دلايلي از جمله اندازه نسبتا بزرگ سيستم، با محدوديت مواجه است.

تكنيك جديد به جاي استفاده از سيستم‌هاي پارويي شكل، تنها از 60 يون بريليوم-9 استفاده مي‌كند. گروه تحقيقاتي يون‌ها را در يك چيدمان كلوچه‌شكل پهن كرد و اين مجموعه را با استفاده از ميدان‌هاي مغناطيسي در هوا معلق نگاه داشت. سپس يك پرتوي ليزر به سمت يون‌ها شليك شد و با تنظيم دقيق اشعه ليزر و خارج كردن انرژي از اين كلوچه اتمي، دماي اين مجموعه به تنها نيم ميلي‌كلوين (پنج ده‌هزارم) رسانده شد.

پس از انجام اين مقدمات، با استفاده از يك ميدان الكتريكي كوچك، به اين كلوچه اتمي ضربه زده شد. اين ضربه يون‌ها را به لرزش درآورد و باعث تغيير قابل تشخيصي در نور ليزر منعكس شده گرديد. بر اساس ميزان تغيير نور، گروه تخمين زد كه نيروي به كوچكي 174 يوكتو نيوتن را اندازه گرفته است. چنين نيرويي حدود هزار بار كوچك‌تر از اندازه‌گيري‌هاي قبلي است.

جرم كم، نيروي اندك
كريس مونرو، فيزيك‌دان دانشگاه مريلند كه در تحقيقات شركت نداشته، مي‌گويد: «آنچه باعث مي‌شود اين سيستم كار كند، وزن فوق‌العاده سبك آن است.»

طبق قانون دوم نيوتن، نيرو برابر حاصل‌ضرب جرم در شتاب است؛ بنابراين يك جرم كم به يك نيروي اندك حساس است. با وزني در حدود 0.1 يوكتو كيلوگرم، اين مجموعه 60 تايي از يون‌هاي بريليوم-9، يكي از سبك‌ترين وسايل ممكن براي اندازه‌گيري نيرو را تشكيل مي‌دهد.

مونرو مي‌گويد كه چيز جديد و خاصي درباره اين تكنيك وجود ندارد. مجموعه اتم‌هاي فوق‌سرد هم‌اكنون نيز موضوع مطالعات بسياري هستند. نوآوري اين گروه، استفاده از يون‌هاي فوق‌سرد به عنوان حسگرهاي فوق حساس نيرو بود. در مقاله‌اي كه گروه منتشر كرده، اشاره شده است كه امكان ساخت ابزارهاي حساس‌تر، با استفاده از تعداد كمتري از اتم‌ها وجود دارد.

اگرچه مونرو اصول كار انجام شده را تاييد مي‌كند، اما اشاره مي‌كند كه تعداد اتم‌ها باعث مي‌شود اشعه ليزر نقش تعيين كننده‌اي در اندازه‌گيري داشته باشد.

گروه تحقيقاتي اميدوار است كه نهايتا از يون‌هاي بريليوم در تمام زمينه‌ها، به عنوان يك آشكارساز نيروهاي بسيار كوچك استفاده شود. كنراد لنرت كه ركورد قبلي اندازه‌گيري نيرو را با استفاده از يك سيم لرزان در اختيار داشت، مي‌گويد: «شما مي‌توانيد از اين ابزار براي اندازه‌گيري‌هاي نيروهاي بنيادي استفاده كنيد. به طور خاص، ممكن است بررسي گرانش و تاثيرات كوانتومي در مقياس‌هاي فوق كوتاه با اين سيستم امكان‌پذير باشد.»

با اين حال، مونرو نسبت به استفاده از اين تكنيك هشدار مي‌دهد. به گفته وي براي استفاده از اين سيستم، بايد يون‌ها را در يك محفظه خلاء به صورت مجزا نگهداري كرد كه استفاده‌هاي عملي از اين تكنيك را دشوار مي‌سازد. البته وي اضافه مي‌كند كه توسعه اين تكنيك، با جايگزين كردن كلوچه‌هاي اتمي با يك وسيله كاربردي‌تر امكان‌پذير است.

--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک
عنوان: سرن، برخورددهنده بزرگ انساني
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۰۵:۲۶
سرن، برخورددهنده بزرگ انساني


آزمايشگاه ال.اچ.سي در سرن، نه تنها بزرگ‌ترين شتاب‌دهنده دنيا كه بزرگ‌ترين همكاري تحقيقاتي جهان نيز هست. از اين‌رو گروهي از جامعه‌شناسان در سرن جمع شده‌اند تا اين پروژه ده‌هزار نفره را بررسي كنند.
محمود حاج‌زمان: «من اينجا هستم تا شما را نگاه كنم!» اين جمله‌اي بود كه آرپيتا روي، انسان‌شناس، هنگام معرفي خود در سال 2007 / 1386 در اتاقي مملو از فيزيك‌دانان سرن به زبان آورد. در آن زمان اين دانشمندان مشغول اتمام كار بر روي بزرگ‌ترين ماشين دنيا، برخورددهنده بزرگ هادرون يا به اختصار ال.اچ.سي بودند.

به گزارش نيچر، ال.اچ.سي كعبه آمال نسل‌هاي مختلفي از فيزيك‌دانان است كه اميدوارند به كمك آن، بتوانند ذرات بنيادين جهان را مشاهده كنند. اما هم‌زمان، ال.اچ.سي يك آزمايش عظيم انساني است كه تعداد بي‌سابقه‌اي از دانشمندان را به دور يكديگر جمع كرده است. به همين دليل و در سال‌هاي اخير، جامعه‌شناسان، انسان‌شناسان، فيلسوفان و مورخان مختلفي از سرن بازديد كرده‌اند تا بررسي كنند كه چطور چنين حجم فشرد‌ه‌اي از فيزيكدانان با يكديگر برخورد مي‌كنند، كمانه مي‌كنند و حتي گاهي منفجر مي‌شوند!

آريانا بورلي، فيلسوف و فيزيك‌دان ذرات دانشگاه ووپرت آلمان در اين باره مي‌گويد: «ال.اچ.سي. مطالعه جامعه‌شناسي منحصربه فردي است كه چطور يك آزمايش در زمان واقعي پيشرفت مي‌كند، چطور دانشمندان ايده‌ها را شكل مي‌دهند، تصميمات فني را مي‌گيرند و دانش را در چنين پروژه بزرگي به گردش درمي‌آورند.»

انفجار جمعيت
هر نسل از برخورددهنده‌ها، شاهد افزايش ناگهاني تعداد دانشمنداني است كه در آنها همكاري مي‌كنند. اين روند، فرصت‌هاي مغتنمي را براي محققيني كه در زمينه تعاملات انساني كار مي‌كنند، فراهم مي‌سازد. كارين كنور ستينا، جامعه‌شناس دانشگاه كنستانس آلمان، يكي از معدود دانشمنداني است كه چنين رشدي را مستقيما مشاهده كرده است. وي براي مدت نزديك 30 سال، پروژه‌هاي سرن را مورد مطالعه قرار داده است.


وقتي كه كنور براي اولين بار وارد سرن شد، دانشمندان بر روي يك برخورددهنده كوچك‌تر كار مي‌كردند. در آن زمان گروه‌هاي مرتبط با آشكارسازها، كمتر از يك دهم اندازه امروز آنها جمعيت داشت. به گفته كنور در آن روزها 100 نفر نيز براي يك گروه خيلي زياد به نظر مي‌رسيد. وي ادامه مي‌دهد: «من با فيزيك‌دانان پرمشغله و دوست داشتني برخورد كردم كه اگرچه خيلي كمك مي‌كردند، اما تصور عمومي آنها از يك جامعه‌شناس، يك عموزاده ضعيف براي دانشمندان واقعي بود.» نگرشي كه به نظر مي‌رسد امروزه نيز كماكان پابرجا است.

كنور مي‌گويد: «وقتي من براي اولين بار كار خود را اغاز كردم، انتظار داشتم با خط مشي مشابه ساير سازمان‌هاي پيچيده، مانند كارخانجات يا سازمان‌هاي دولتي روبه‌رو شوم.» اما كنور چنين سلسله مراتبي را در سرن پيدا نكرد. اگرچه افرادي مشخصي نقش اوليا‌ء امور را در اين همكاري بر عهده داشتند، هيچ سيستم تصميم‌گيري از بالا به پايين وجود نداشت، زيرا تعداد زيادي متخصص برجسته هم‌زمان در بخش‌هاي مختلف مشغول كار بودند. كنور مي‌گويد: «مدل‌هاي صنعتي در سرن قابل استفاده نيست. يك فرد به تنهايي نمي‌تواند تصميمات فني را در چنين مقياس بزرگي بگيرد.»

خاستگاه فلسفي
ساختار غيرعادي سرن ريشه در تاريخ و فلسفه آن دارد. آزمايشگاه در سال 1954 / 1333 در مرز فرانسه و سويس ساخته شد تا اروپايي را كه در اثر جنگ از هم گسيخته بود، متحد كند. سرجيو برتولوچي، مدير تحقيقات فعلي سرن مي‌گويد: «اينجا مكاني براي همكاري جهاني است. جايي كه دانش فراتر از سياست و مليت وجود دارد. اما مشكل اين است كه دانش مبتني بر دموكراسي نيست. ما بر اساس آراء يا تصميم اكثريت تعيين نمي‌كنيم حق با چه كسي است.»


اما اگر سرن يك دموكراسي يا صنعت نيست، پس چه ساختاري دارد؟ كنور مي‌گويد ساختار سرن مانند يك اجتماع (كومون) است، جايي‌كه فيزيك‌دانان هويت فردي خود را كنار مي‌گذارند و به عنوان يك كل كار مي‌كنند. سبك زندگي گروهي با ايستادن آزمايشگاه بر قلمرو بين‌المللي خاص خود تقويت مي‌شود. برتولوچي مي‌گويد: «حتي پليس‌هاي سويسي نمي‌توانند وارد آزمايشگاه شوند.» سرن رستوران‌ها، اداره پست، بانك و ساير تسهيلات مختص به خود را دارد. كنور در اين باره مي‌گويد: «شما مي‌توانيد تا ابد درون سرن زندگي كنيد بدون اينكه هرگز نياز داشته باشيد از آن خارج شويد. اين يك حباب شناختي است كه شما نمي‌توانيد از آن فرار كنيد، يا بهتر است بگوييم نمي‌خواهيد از آن فرار كنيد.»

هويت فدا شده
فضاي سرن، بسيار دلگرم‌كننده و خوشايند است. اما به چيزي بيشتر از آسايش يا اميد براي كشف ذرات جديد نياز است تا هزاران دانشمند را ترغيب كند كه به اين اجتماع بپيوندند. كنور، ساختار سازماني همكاري‌هاي سرن را عاملي مي‌داند كه باعث مي‌شود تا فيزيك‌دانان، هويت خود را فداي ال.اچ.سي كنند.

براي مثال، كنور نحوه تكامل بزرگ‌ترين گروه تحقيقاتي ال.اچ.سي، پروژه ATLAS را توصيف مي‌كند. وي اين گروه را از آغاز شكل‌گيري آن در اواخر دهه 1980 مطالعه كرده است. پروژه ATLAS به دنبال ذره گريزپاي هيگز مي‌گردد كه به اعتقاد فيزيك‌دانان، به ساير ذرات بنيادين جرم مي‌دهد.

در آغاز پروژه ATLAS، مديران ال.اچ.سي. مجبور بودند از بين طرح‌هاي پيشنهادي براي آشكارساز، كه توسط گروه‌هاي رقيب از كشورها و موسسات مختلف ارائه شده بود، يكي را انتخاب كند. سرراست‌ترين و موثرترين استراتژي اين بود كه يك گروه از متخصصان تصميم بگيرند از كدام فناوري بايد استفاده شود. با اين وجود و به گفته كنور، پروژه ATLAS از اين رويه پيروي نكرد.

در عوض، ATLAS يك پروسه پرزحمت و طولاني را طي كرد كه در آن، گروه‌هاي رقيب با مقايسه و بازبيني طراحي‌هاي خود، نهايتا بر روي يك طرح به توافق رسيدند. در اين روش، مديران ال.اچ.سي. از حذف گروه‌ها و از دست دادن نيروي انساني لازم براي ساخت آشكارساز اجتناب كردند. كنور در اين باره مي‌گويد: «اين يك استراتژي جذاب بود تا گروه‌ها باخت خودشان را قبول كنند و در عين حال، در پروژه مشاركت داشته باشند.»

بر خلاف صنعت كه اگر افراد با شما موافق نباشند و از انجام وظايف خود سرباز بزنند، ممكن است اخراج شوند، چنين چيزي در ال.اچ.سي. وجود ندارد. در آزمايشات سرن، فيزيك‌دانان اغلب توسط دانشگاه‌ها و نه مديريت سرن استخدام مي‌شوند.

اكنون كه برخورددهنده مشغول كار است، سياست‌هاي ديگري وجود دارد كه هويت اجتماعي همكاري را در برابر هويت فردي افراد تقويت مي‌كند. تمام مقالاتي كه حاوي نتايج آزمايشگاهي باشند، بايد نام تمام هزاران همكار پروژه را بر اساس ترتيب الفبايي نام كشورها فهرست كند. در نتيجه دريافتن اين‌كه مبتكران اصلي چه كساني بوده‌اند، عملا غيرممكن است.

كنور مي‌گويد: «چنين چيزي هرگز در زيست‌شناسي اتفاق نمي‌افتد، رشته‌اي كه شديدترين درگيري‌ها در خصوص چاپ مقاله در آن وجود دارد و شهرت افراد بر اساس تعداد مقالات آنها است.»

تنش‌هاي غيرعادي
جامعه‌شناسان ماوراي زندگي حرفه‌اي فيزيك‌دانان ال.اچ.سي. را نيز جستجو مي‌كنند تا دريابند كه اين همكاري اجتماعي چطور بر جنبه‌هاي فردي فيزيك‌دانان تاثير مي‌گذارد. كنور مي‌گويد: «بسياري از اين فيزيك‌دانان دچار كابوس‌هايي هستند كه در آنها، عملكرد آنها باعث شكست پروژه مي‌شود. اين كابوس‌ها به اين دليل است كه افراد به جاي توجه به هويت فردي، خود را به عنوان حلقه‌هاي يك زنجير مي‌بينند.»

به گفته كنور، اضطراب فيزيك‌دانان درگير در ال.اچ.سي. فراتر از تنش‌هاي شغلي معمول است، زيرا هويت اين افراد به شدت با آشكارسازها يكي شده است. وي مي‌گويد: «اين چيزي است كه آنها با دست خودشان آن را به وجود آورده‌اند، اما آن را به عنوان يك دوست توصيف مي‌كنند. وقتي كه آنها از كابوس‌هاي خود سخن مي‌گويند، از دست دادن آشكارساز را مانند مرگ يكي از افراد خانواده خود مي‌دانند. چيزي كه در ساير دانشمندان معمولا ديده نمي‌شود.»

فيزيك‌دانان تقريبا طراحي نسل آينده شتاب‌دهنده را به پايان رسانده‌اند. اما اين احتمال وجود دارد كه چيز جديدي در آنها براي جامعه‌شناسان وجود نداشته باشد. پيتر گاليسون، تاريخ‌دان دانشگاه هاروارد مي‌گويد: «تعداد اشخاص درگير در يك پروژه مشترك ديگر افزايش نخواهد يافت. اكنون ما به نهايت افراد در يك پروژه فيزيكي رسيده‌ايم.»



--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا
عنوان: حفاري در گوشته زمين
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۰۸:۵۳
حفاري در گوشته زمين




بلندترين مته حفاري جهان با وزن 1200 تن قرار است در عمق 6.5 كيلومتري اقيانوس، پوسته زمين را بشكافد و با نفوذ به مرز بين پوسته و گوشته زمين، شرايط آغازين زمين و حيات احتمالي موجود در آن را بررسي كند.
فاطمه محمدي‌نژاد: عميق‌ترين مته دنيا قرار است آن‌قدر بلند ساخته شود كه بتواند به گوشته زمين نفوذ كند. اين ابزار تحقيقاتي كه چيكيو نام دارد، در حال حاضر قادر به نمونه‌برداري از عمق 7600 متري زير بستر درياست كه دو تا چهار برابر عميق‌تر از ديگر مته‌هاي موجود در دنيا است.

به گزارش پاپ‌ساينس، اين مجموعه 540 ميليون دلاري، يك كشتي حفاري است كه به طولاني‌ترين مته جهان مجهز است و با 150 خدمه، قصد دارد اسرار زير پوسته زمين را آشكار كند. از اين 150 نفر 50 نفر خدمه كشتي، 50 نفر مهندس و تكنيسن حفاري و 50 نفر ديگر، دانشمندان و كارشناسان آزمايشگاه هستند.

در سال 2007 / 1386، اين مته نخستين بار توانست در مناطق دورافتاده كنار سواحل ژاپن، به محدوده برخورد صفحات زمين‌شناختي برسد كه منشا زمين‌لرزه‌هاي متعدد اين ناحيه به شمار مي‌رود. طي سه سال آينده نيز دانشمندان حداقل 1500 متر ديگر نفوذ خواهند كرد و بلندپروازانه‌ترين هدف عمليات يعني سوراخ كردن گوشته زمين را انجام خواهند داد. دانشمندان انتظار دارند با شرايطي شبيه به زمين آغازين روبرو شوند و اگر كمي شانس داشته باشند، شايد نمونه‌هايي از حيات آغازين روي زمين را نيز در آنجا كشف كنند.

(http://www.popsci.com/files/imagecache/article_image_small/articles/BlowOutPreventer.jpg)

نكات برجسته
دكل: در انتهاي كشتي، حفره‌اي به پهناي 22 متر وجود دارد كه مجموعه جرتقيل، موتور و بالابرها، 1250 تن لوله متصل به مته را از درون آن هدايت مي‌كند. سرهم كردن اين مجموعه 3 ساعت طول مي‌كشد.

لوله‌هاي اتصال: لوله‌اي به قطر 120 سانتي‌متر، كشتي را به سوراخ مته متصل مي‌كند. حول اين لوله افزايش‌يابنده، چنديدن لوله لاستيكي كوچك‌تر براي جمع‌آوري گل‌ولاي تركيبي و كنترل بازدارنده انفجار وجود دارد. محيط داخلي اين لوله نيز براي رشته‌هاي مته نگهداشته شده است. در عمق 2600 متري، اين لوله 1000 تن وزن خواهد داشت.

ارتقاي برنامه‌ريزي شده: مهندسان براي فرورفتن به اعماق بيشتر آب، ممكن است برخيزنده فولادي را با ماده‌اي سبك‌تر مثل پلاستيك تقويت‌شده با فيبر كربن جايگزين كرده و يا از دو لوله، يكي براي رشته‌هاي مته و ديگري با قطري كمتر براي بازگرداندن گل‌ولاي حفاري شده به كشتي براي بازيافت استفاده كنند. براي كاوش در مناطق عميق‌تر، جايي كه دما به بيش از 260 درجه سانتي‌گراد مي‌رسد و مواد شيميايي فاسدكننده وجود دارند، مهندسين از فولادي مستحكم‌تر براي ساخت رشته‌هاي مته استفاده مي‌كنند.

محافظ انفجار: اين دستگاه كه ارتفاع آن معادل ساختماني پنج طبقه است، در بالاي سر مته قرار گرفته و تعادل فشار دروني را كنترل مي‌كند. اگر متوجه افزايش ناگهاني در فشار شود، مي‌تواند برخي از لوله‌ها يا كل مته را براي جلوگيري از انفجار خاموش كند.


چطور مي‌توان به پوسته رسيد؟
1. رفتن به موقعيت. ابتدا با استفاده از مكان‌ياب به محل مورد نظر در بستر اقيانوس مي‌رويد. سيستم‌هاي موقعيت‌ياب كشتي نيز نيروهاي تاثيرگذار بر حركت وسيله نقليه را مانند باد، امواج و مسير و سرعت محاسبه مي‌كنند. شش پروانه كه با رايانه كنترل مي‌شوند، كشتي را از فرو رفتن بيش از 5 متر در آب محافظت مي‌كنند.

2. سرهم كردن مته. براي شكستن نخستين لايه پوسته، كاركنان لوله‌اي فولادي را با مته‌اي 11 اينچي (28 سانتي‌متري) در سر آن به كار مي‌گيرند. سپس طول بيشتري از لوله را يكي يكي مي‌افزايند تا طول رشته مته براي برخورد به كف دريا مناسب باشد.

3. آغاز حفاري. در حالي كه مته، رسوبات و صخره‌ها را سوراخ مي‌كند، لوله‌اي در كنار مته گل‌ولاي مصنوعي را براي خنك كردن مته در مقابل فشار موجود در آن عمق به داخل مي‌كشد. اين گل و لاي مصنوعي، تركيبي از مواد معدني، پليمرها و آب شور است كه ديواره‌هاي مته را تثبيت مي‌كنند. به دليل اينكه اين گل‌ولاي گرانقيمت بوده و براي زندگي اقيانوس نيز مضر هستند، در طول حفاري براي بازيافت به كشتي بازگردانده مي‌شوند. (عكس مقابل)

4. جمع‌آوري صخره‌ها. دانشمندان در هر چندصد متر، نمونه‌هاي سنگ را براي مطالعه جمع‌آوري مي‌كنند. يك بشكه باريك با لبه‌اي تيغه مانند، شليك شده و قسمت سوراخ نشده صخره‌ها را مي‌شكافد. نمونه‌هاي پوسته جمع‌آوري شده براي يافتن مواد شيميايي و خواص مغناطيسي مورد تجزيه و تحليل قرار مي‌گيرند.



--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا
عنوان: ابهام در منشاء تنها قمر زمين
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۱۲:۱۱
ابهام در منشاء تنها قمر زمين

هرچند سال گذشته مشخص شد كه ماه آب دارد، اما بررسي دوباره نمونه‌هاي جمع‌آوري شده در ماموريت‌هاي آپولو نشان داده كه زير پوسته ماه نيز مرطوب است و منشاء شكل گيري ماه نمي‌تواند برخورد جسمي با زمين باشد.
محمود حاج‌زمان: لري تيلور همواره مي‌گفت كه اگر زماني در ماه آب پيدا شود، اسمش را عوض خواهد كرد! اما وي هيچ‌گاه انتظار نداشت كه تحقيقات خودش روزي اين حقيقت را برملا كند.

به گزارش نيچر، سنگ‌شناس دانشگاه تنسي در اولين كنفرانس علوم سياره‌اي و قمري كه در سال 1970 / 1349 برگزار شد، تنها 32 سال سن داشت. در آن كنفرانس همكاران وي نتايج بررسي‌هاي خود را از صخره‌هاي ماه، كه در سال قبل از آن و طي ماموريت آپولو 11 جمع‌آوري شده بود، تشريح كردند. آنچه كه تيلور در نمونه‌ها ديد، تنها آهن فلزي خالص بود. اين نكته نشان مي‌داد كه هيچ آبي در محيط اطراف وجود ندارد كه باعث زنگ‌زدن آهن شود. ساير نتايج نيز منجر به شكل‌گيري يك مرز بين دانشمندان شد: ماه كاملا خشك است و هميشه هم همين‌طور بوده‌است.

چهل سال بعد و در همان كنفرانس ساليانه كه اين دفعه در هيوستون تگزاس برگزار مي‌شد، تيلور و همكارانش اعلام كردند كه آنها تمام اين مدت را اشتباه مي‌كردند. در گردهمايي هفته گذشته، سه گروه مختلف شواهدي را عرضه كردند كه نشان مي‌داد بلور‌هاي موجود در صخره‌هاي آتشفشاني جمع‌آوري شده توسط فضانوردان آپولو، حاوي مقدار زيادي آب، در حد چند هزار قسمت در ميليون است.

ماه خشك، ماه آبدار
اين يافته‌ها هنگامي‌كه به آب يخ‌زده سطح ماه نگاه بياندازيم معناي بيشتري پيدا مي‌كند. وجود آب در سطح ماه در سال گذشته، توسط ماهواره ال‌كراس ناسا و سفينه چاندرايان1 هند كشف شد. مطالعات جديد بر روي نمونه‌هاي آپولو، نشانه‌هايي را از آنچه كه درون ماه به انتظار ما نشسته‌است فراهم مي‌كند.

نتايج جديد نشان مي‌دهد كه درون ماه همواره حاوي آب بوده‌است. اين مطلب نظريه‌هايي را كه درباره شكل‌گيري ماه طي يك برخورد آتشين و سرد شدن يكباره جسم آن است، به چالش مي‌كشد. نتايج همچنين نشان مي‌دهد كه نقش دنباله‌دارها در انتقال آب به ماه، بسيار مهم‌تر از آن چيزي است كه دانشمندان در گذشته تصور مي‌كردند.

ليندا الكينز از ماه‌شناسان انستيتو فناوري ماساچوست، MIT، مي‌گويد: «يافته‌هاي جديد يك انقلاب محسوب مي‌شود.»

به گفته تيلور، نخستين شواهد درباره رطوبت درون ماه در سال 2008 / 1387 منتشر شد. در آن زمان محققان مقادير ناچيزي آب را در خرده‌هاي آبگينه آتشفشاني به‌دست آمده از ماموريت آپولو پيدا كردند. اين كار به كمك پيشرفت طيف‌نگارهاي يوني حاصل شد كه مي توانستند چنين حجم اندكي از آب را نمايان سازند.

اگرچه نمونه‌هاي آتشفشاني شواهدي را دال بر وجود آب در داخل ماه ارائه مي‌كردند، اما اين شواهد محدوديت‌هايي داشتند. اين نمونه‌ها در فوران‌هاي آتشين شكل گرفته‌اند كه مشخصا شيمي آنها را تغيير داده‌است. در نتيجه آنها نماينده‌هايي نامطمئن براي صخره‌هاي درون ماه هستند.

منبع آب چيست؟
اما اكتشافات جديد درباره آب، مربوط به يك منبع كاملا متفاوت است. بلورهاي معدني ريز بازالت تيره، كه در درياهاي ماه پيدا شده است. اين بلورها در دشت‌هاي وسيع گدازه آتشفشاني كه زماني اين درياها را پر كرده بود، شكل گرفته‌اند و حاوي مقادير بسيار بيشتري آب نسبت به خرده‌هاي آبگينه هستند.

به گفته تيلور، به دليل شكل‌گيري بازالت در شرايط آرام‌تر نسبت به فوران‌هاي آتشين ايجاد كننده آبگينه‌ها، برآورد مقدار آب موجود در زير پوسته ماه را با استفاده از اين صخره‌ها راحت‌تر و مطمئن‌تر است.

سه گروه تحقيقاتي به نتايج متفاوتي درباره مقدار آب گذشته ماه رسيدند، اما همه آنها پيش‌بيني مي‌كنند كه آب درون ماه، ده‌ها هزار برابر بيشتر از مقداري است كه در گذشته تصور مي‌شد. با اين وجود، مقدار اين آب هنوز كمتر از زمين است.

يك ماه با چنين رطوبتي مي‌تواند يك محيط فعال‌تر باشد. آب نقطه ذوب پوسته صخره‌اي را كاهش مي‌دهد و شكل‌گيري ماگما را آسان‌تر مي‌سازد. آب همچنين امكان جابه‌جايي صخره‌ها را درون ماه فراهم مي‌كند. اين نكته به ماه اجازه مي‌دهد كه سريع‌تر از آنچه كه دانشمندان در گذشته فكر مي‌كردند سرد شود و مي‌تواند پاسخي براي برخي از معماهاي زمين‌شناسي ماه باشد.

يكي از گروه‌هاي تحقيقاتي مدركي از منشاء آب پيدا كرده‌است. جيمز گرين‌وود از دانشگاه وسليان كنتاكي كشف كرده‌است كه آب موجود در ماه، داراي نسبت دوتريم يا هيدروژن سنگين به مراتب بالاتري در مقايسه با آب موجود در زمين است. نسبت كشف شده براي ماه، مشابه اين نسبت براي دنباله‌دارها است.

معماي پيچيده
نسبت دوتريم موجود در آب ماه يك شگفتي محسوب مي‌شود. تصور مي‌شد كه ماه در اثر برخورد يك جسم با اندازه‌هاي مريخ به زمين، اندكي پس از شكل‌گيري آن به وجود آمده باشد. در اثر اين برخورد بخشي از سياره ذوب شد و صخره‌هاي گداخته‌اي را به فضا پرتاب كرد كه در نهايت به يكديگر پيوسته و در اثر سخت شدن، ماه را به‌وجود آوردند. اين تصوير به اين معنا است كه زمين و ماه بايد نسبت مشابهي از آب سنگين داشته باشند.

اما تركيب به مراتب سنگين‌تر آب موجود در نمونه‌هاي ماه، محققان را مجبور كرده‌است كه به دنبال توضيحات جديدتري باشند. به گفته تيلور يك ايده اين است كه دسته‌اي از دنباله‌دارها، اندكي پس از برخورد اوليه كه باعث شكل‌گيري ماه شد، به آن برخورد كرده‌اند. دنباله‌دارها با زمين نيز برخورد كرده‌اند اما به دليل اينكه سياره جوان حاوي منابع آب بسيار بيشتري بود، آب سنگين موجود در دنباله‌دارها نتوانست تاثير زيادي بر تركيب آب زمين بگذارد.

يك گزينه ديگر اين است كه گرماي حاصل از برخورد، آب سبك‌تر موجود در ماه را تبخير كرده و باعث غني شدن آب سنگين ماه شده است. شايد هم جسم برخورد كننده خود حاوي مقادير عظيمي از آب سنگين بوده‌است.

الكينز مي‌گويد: «همه اينها ممكن است منجر به تجديد نظر در نظريه برخورد كننده غول‌پيكر شود.»

اما هنوز براي چنين كاري زود است. نتايج مربوط به آب سنگين مي‌تواند تنها نشان‌دهنده يك غني‌شدگي نقطه‌اي باشد. چنين چيزي به عنوان مثال مي‌تواند مربوط به نمونه‌گيري از محل برخورد يك دنباله‌دار باستاني باشد. همچنين برخي از محققان هنوز متقاعد نشده‌اند كه آنطور كه نمونه‌هاي جديد اشاره مي‌كند، ماه يك محيط مرطوب باشد.

چيپ شيرر از دانشگاه نيومكزيكو، كلرين موجود در صخره‌هاي آتشفشاني را آناليز كرده‌است. كلرين مي‌تواند اطلاعاتي درباره آب باستاني فراهم كند. به گفته وي، غلظت آب تخمين زده شده توسط سايرين بالاتر از حدي است كه نتايج آزمايشات وي نشان مي‌دهد.

با تمام اين اوصاف به نظر مي‌رسد كه بايد منتظر باشيم و ببينيم كه در آينده چه اتفاقي مي‌افتد. آيا ماه واقعا آبدار است؟!



--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا
عنوان: شكست خستگي
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۱۷:۰۲
شكست خستگي


مقدمه:
از سال 1850معلوم شده است كه فلز تحت تنش تكراري با نوساني،در تنشي به مراتب كمتر از تنش لازم براي شكست در اثر يك مرتبه اعمال بار ، خواهد شكست. شكستهايي كه در شرايط بارگذاري ديناميك رخ مي دهند شكستهاي خستگي ناميده ميشوند. كه اين نامگذاري احتمالا مبتني بر اين دليل است كه به طور كلي مشاهده مي شود شكستها فقط پس از يك دوره كار زياد رخ مي دهند.هيچگونه تغيير واضحي در ساختار فلزي كه به علت خستگي مي شكند وجود نداردتا بتوان به عنوان مدركي براي شناخت دلايل شكست خستگي از آن استفاده كرد. با پيشرفت صنعت و افزايش تعداد وسايلي از قبيل خودرو ، هواپيما،كمپرسور،پمپ،توربين و غيره كه تحت بارگذاري تكراري و ارتعاشي هستند،خستگي بيشتر متداول شده و اكنون چنين برداشت مي شود كه عامل حداقل 90درصد شكستهاي ناشي از دلايل مكانيكي حين كار خستگي باشد .


تئوري شكست:

دليل عمده خطرناك بودن شكست خستگي اين است كه بدون آگاهي قبلي و قابل رويت بودن رخ مي دهد.خستگي به صورت شكستي با ظاهر ترد ، بدون هيچگونه تغيير شكل نا خالص در شكست نتيجه ميشود. معمولاسطح شكست در مقياس ماكروسكوپي بر جهت تنش كششي اصلي عمود است.معمولا سطح شكست خستگي از ظاهر سطح شكست تشخيص داده ميشود،كه از يك ناحيه هموار حاصل از عمل سايش با اشاعه ترك در مقطع و يك ناحيه ناهموار كه در هنگام عدم تحمل بار توسط مقطع ،در قطعه به صورت نرم شكسته شده است تشكيل مي شود.غالبا پيشرفت شكست توسط يك دسته حلقه نشان داده مي شود،كه از نقطه شروع شكست به طرف داخل پيشرفت مي كند.
سه عامل عمده براي وقوع شكست خستگي ضروري هستند.اين عوامل عبارتند از:
1-تنش كششي حداكثري به مقدار بسيار زياد
2-تغييرات به حد كافي زياد يا نوساني در تنش وارده
3-زياد بودن چرخه هاي تنش وارده.
علاوه بر اين متغيرهاي ديگري مانندتمركز تنش ،خوردگي،دما،بار اضافي ،ساختار متالورژيكي،تنشهاي باقيمانده و تنشهاي مركب هم وجود دارند كه شرايط را براي ايجاد خستگي تقويت مي كنند.
 خصوصيات ساختاري خستگي:
 در مطالعات تغييرات ساختاري اصلي در فلزي كه به آن تنش چرخه اي اعمال مي شود، فرايند خستگي براي سهولت درك به مراحل زير تقسيم شده است:
1-   شروع ترك : شامل ايجاد اوليه عيب خستگي كه با عمليات تابانيدن مناسب برطرف مي شود.
2-  رشد ترك نوار لغزش :عبارت است از عميق شدن ترك اوليه روي صفحات با تنش برشي زياد، اين مرحله غالبا رشد ترك مرحله 1 ناميده مي شود.
3-    شكست ترك روي صفحاتي با تنش كششي زياد: عبارت است از رشد يك ترك معين در جهت عمد بر تنش كششي حداكثر . اين مرحله معمولا رشد ترك مرحله 2 ناميده مي شود.
4-     شكست نرم نهايي: هنگامي رخ مي دهد كه طول ترك به اندازه كافي برسد، طوري كه سطح مقطع باقيمانده نتواند بار وارده را تحمل كند.
سهم نسبي هر مرحله از كل چرخه هاي مسبب شكست به شرايط آزمايش و ماده بستگي دارد. اما كاملا مشخص شده است كه يك ترك خستگي مي تواند قبل از اينكه 10درصد عمر كل نمونه منقضي شود، تشكيل شود.البته در تصميم گيري در مورد زماني كه يك نوار لغزش عميق شده مي تواند ترك ناميده شود، ابهام زيادي وجود دارد . به طور كلي ،سهم بيشتري از كل چرخه هاي مسبب شكست به اشاعه تركهاي مرحله2 در خستگي كم چرخه تعلق دارد تا خستگي پر چرخه، در صورتي كه رشد ترك در مرحله 1 براي خستگي پرچرخه و تنش كمتر ،بيشتر است . اگر تنش كششي زياد باشد، مانند خستگي در نمونه هاي با شيار تيز ، رشد ترك مرحله 1 به هسچ وجه قابل مشاهده نيست.
بررسي ساختاري دقيق خستگي اين واقعيت را نشان مي دهد كه معمولا تركهاي خستگي در يك سطح آزاد شروع مي شوند . در موارد نادري كه تركهاي خستگي از قسمت داخلي شروع مي شوند، هميشه مرزي ، مانند حد فاصليك لايه سطحي كربوره شده و فلز  اصلي ،بايد وجود داشته باشد.
اثر سطح و خستگي :
عملا تمام شكستهاي خستگي از سطح شروع مي شوند. در بسياري از انواع متداول بارگذاري ،مانند خمش و پيچش،تنش حداكثر در سطح رخ مي دهد ،طوري كه شروع شكست از آن مكان منطقي جلوه مي كند . اما در بارگذاري محوري، شكست خستگي تقريبا هميشه از سطح شروع مي شود. مدارك فراواني حاكي از اينكه خواص خستگي به شرايط سطحي بسيار حساس هستند در دست است. عواملي كه در سطح يك نمونه خستگي تاثير مي گذارند عمدتا به سه دسته تقسيم           مي شوند:
 1= نا همواري سطح يا منابع تنش سطحي
2= تغيير استحكام خستگي فلز سطحي
3= تغييرات شرايط تنش باقيمانده در سطح
 علاوه بر اين ،سطح فلز در معرض اكسايش و خوردگي نيز قرار دارد.
اثر متغيرهاي متالورژيكي بر خستگي:
خواص خستگي فلزات كاملا به ساختار حساس است.اما در حال حاضر،روشهاي محدودي وجود داردكه توسط آنها مي توان خواص خستگي را از طرق متالورژيكي بهبود بخشيد.
تغييرات طراحي به نحوي كه تمركز تنش كم شود و استفاده صحيح از تنش باقيمانده فشاري مفيد به جاي تغيير جنس از كارهاي عمده اي است كه در خواص خستگي بهبود ايجاد مي كند.با اينحال عوامل متالورژيكي ويژه اي وجود دارند كه براي اطمينان از بهترين كارايي در اندازه گيري يك فلز يا آلياژ خاص بايد در نظر گرفته شوند.آن آزمايشهاي خستگي كه براي خستگي طراحي شده اند، معمولا با نمونه هاي صاف پرداخت شده و در شرايط تنش كاملا معكوس انجام مي شوند. عموما فرض مي شود هرگونه تغييري در خواص خستگي به علت عوامل متالورژيكي، مشابه همان مقدار تغييري است كه در شرايط خستگي مركب ، مانند نمونه هاي شيار دار تحت تنشهاي مركب ، رخ مي دهد،البته اين نكته هميشه يا شرايطي كه در مورد نتايج حساسيت به شيار مطابقت ندارد.
غالبا خواص خستگي به خواص كششي وابسته اند. به طور كلي حد خستگي فولادهاي ريخته شده و كار شده تقريبا 50 درصد استحكام نهايي كشش است . نسبت حد خستگي به استحكام كششي نسبت خستگي ناميده مي شود. نسبت خستگي فلزات غير آهني مانند نيكل ،مس و منيزيم در حدود 35درصدخواهد بود. اما با زياد شدن استحكام تسليم توسط مكانيزم هاي استحكام دهي مختلف ، معمولا حد خستگي به طور متناسب با آن زياد نمي شود. اكثر مواد با استحكام زياد، در برابر خستگي با محدوديت مواجه اند.
رابطه عمر خستگي با اندازه دانه نيز به شيوه تغيير شكل بستگي دارد. بيشترين تاثير اندازه دانه بر عمر خستگي در شرايط چرخه زياد و تنش كم است كه در آن ايجاد ترك مرحله 1 مسلط است. در موادي با انرژي خطاي انباشتگي زياد(مانند آلومينيوم و مس) ساختارهاي سلولي به سادگي به وجود آمده و اشاعه ترك مرحله 1را كنترل مي كند را كنترل مي كند. بنابراين ساختار سلول نابجايي ، اثر اندازه دانه را مي پوشاند و عمرخستگي در تنش ثابت به اندازه حساس نيست. اما در ماده اي با انرژي خطاي انباشتگي كم (مانند برنج آلفا)، عدم وجود ساختار سلولي به دليل لغزش مسطح باعث مي شود مرزهاي دانه آهنگ ايجاد ترك را كنترل كنند. در اين حالت، عمرخستگي با 2/قطر دانه متناسب است.
اثر دما بر خستگي   :
آزمايشهاي خستگي فلزات در دماهاي كمتر از دماي اتاق نشان مي دهد كه استحكام خستگي با كاهش دما زياد مي شود. با اينكه فولادها در حالت خستگي در دماي كم به شيار حساستر مي شوند،هيچ دليلي براي نشان دادن وقوع هر گونه تغيير ناگهاني در خواص خستگي در دما هاي كمتر از دماي انتقال تردي به نرمي وجود ندارد . اين واقعيت كه با كاهش دما استحكام خستگي نسبتا بيشتر از استحكام كششي افزايش مي يابد، با نشان دادن شكست خستگي در دماي اتاق كه با تشكيل و تمركز جاي خالي همراه است، توجيه مي شود.
به طور كلي ، هرچه استحكام خزش ماده اي بيشتر باشد ،استحكام خستگي آن ماده در دماي زياد بيشتر است. اما آن عمليات متالورژيكي كه باعث ايجاد بهترين خواص خستگي در دماي بالا مي شود لزوما به ايجاد بهترين مشخصات پارگي در خزش منجر نخواهد شد. اين مطلب از سوي تولين و ماچل و با آزمايشهايي كه در دماي زياد بر تعدادي ابر آلياژ انجام شد ،نشان داده شده است . در دماي كمتر، ريز بودن اندازه دانه خواص خستگي بين مواد درشت دانه و ريز دانه كم مي شود تا در دماهاي زياد،كه خزش مسلط است،مواد درشت دانه استحكام بيشتري دارند. به طور كلي ، گرچه اغلب قطعات ريختگي به خزش مقاومترند، ولي آلياژهايي كه بر آنها كار انجام شده باشد ،مقاومت به خستگي بهتري نشان مي دهند .امكان دارد روشهايي كه در كاهش شكستهاي خستگي در دماي اتاق مفيدند ،براي خستگي در دماي بالا مفيد نباشند. مثلا ممكن است قبل از اينكه دما به دماي عمل برسد ،تنشهاي باقيمانده فشاري در اثر تابانيده شدن از بين بروند.
تنشهايي كه باعث ايجاد شكست خستگي در دماي بالا مي شوند ،لزوما نبايد از منابع مكانيكي ناشي شده باشند. شكست خستگي مي تواند در شرايطي كه هيچ تنشي به دلايل مكانيكي توليد نمي شود،توسط تنشهاي گرمايي نوساني به وجود آيد .تنشهاي گرمايي وقتي به وجود مي آيند كه توسط قيدي از تغيير ابعاد يك قطعه به علت تغيير دما جلوگيري شود.
اگر شكست در اثر اعمال تنش گرمايي رخ دهد ، شرايط به شوك گرمايي موسوم است . اما اگر شكست پس از اعمال مكرر تنش گرمايي رخ دهد ، اين حالت خستگي حرارتي ناميده ميشود. غالبا در وسايلي كه در دماي بالا كار مي كنند ،شرايط ايجاد شكست در اثر خستگي گرمايي وجود دارد. فولاد زنگ نزن آستنيتي از فلزاتي است كه خصوصا به دليل هدايت گرمايي كم و انبساط گرمايي كم و انبساط گرمايي زياد خود نسبت به اين پديده حساس است.
آزمونهاي خستگي :
آزمون خستگي ، آزموني ديناميكي است كه رفتار نسبي مواد را تحت نيرو هاي تكرار شونده يا كم و زياد  شونده تعيين مي كند . در اين آزمون شرايطي مشابه شرايط كاركرد براي اجزاي ماشين كه تحت نيروهاي لرزشي يا نوساني قرار دارند به وجود مي آيد . مقدار تنش (كشش ،فشار ،خمش يا پيچش) با دستگاه و بسته يه نمونه ي مورد آزمون تعيين مي شود . نيروي اعمال شده بر نمونه طي آزمون مرتبا بين دو مقدار تغيير مي كند ، كه حداكثر نيرو معمولا كمتر از استحكام تسليم ماده است . چرخه هاي تنش تا شكست نمونه يا رسيدن به تعداد چرخه ي معين ادامه مي يابد.
در آزمايش خستگي ، معمولا حد تحمل آهن و فولاد10000000سيكل است ولي براي آلياژهاي غير آهني اين مقدار ممكن است 500000000دور باشد.
سه آزمايش خستگي معروف عبارتند از :
آزمايش ميله ي چرخان ،آزمايش با ميله ي ارتعاشي و آزمايش خستگي كشش فشار
قطعات اصلي يك ماشين آزمايش خستگي عبارتند از:
1    -يك محرك مكانيكي ،هيدروليكي يا مغناطيسي براي وارد كردن سيكلهاي تكراري  تنش به نمونه
2    -يك وسيله اندازه گيري تنشهاي ماكزيمم و مينيمم وارد شده در جريان يك دور
3    -يك شمارنده براي نشان دادن تعداد دورهاي تنشي وارد شده بر نمونه
4    -يك وسيله ي توقف خودكار ماشين آزمايش ، وقتي كه نمونه مي شكند.
 روش هاي جلوگيري از رشد ترك و افزايش عمر خستگي:
رشد ترك بستگي به شرايط تنش متمركز شده در نوك ترك دارد . جلوگيري از رشد ترك در اثر تنش پسماند فشاري بر دو عامل استوار است :
1-                 ترك هرگز رشد نميكند مگر اينكه تنشي كششي در نوك ترك يا نزديك آن متمركز شده و باعث باز شدن دهانه آن گردد.
2-                  تا زماني كه تنشي فشاري در نوك ترك وجود داشته باشد ، دهانه ترك باز نخواهد شد .
در اثر ساچمه زني ( نوعي فرآيند كار سرد كه در آن سطح قطعه توسط ساچمه هاي كروي بمباران مي شود . هرساچمه نظير يك چكش عمل ميكند و موجب گودي و فرورفتگي در ناحيه تماس مي شود. ) دهانه ميكروترك هاي سطحي و خلل و فرجها بسته شده و تنشي فشاري در آن ها ايجاد شده كه مانع از باز شدن دهانه ترك و در نهايت رشد ترك ميگردد.


نتيجه گيري:

وقتي نمونه اي در يك ماشين كشش سنج مي شكند ،تنش معين و مشخصي لازم است تا موجب شكستگي قطعه گردد . با اينحال ، نمونه اي از همان ماده وقتي در معرض بارهاي چرخشي يا متناوبي قرار مي گيرد ،تحت تنش بسيار كوچكتري خواهد شكست . بدين طريق ،يك محور ممكن است بعد از ماهها استفاده بشكند، حتي اگر بيشترين بار آن هم افزايش نيافته باشد.فلزها از كريستالهاي ريزي تشكيل شده اند كه صفحات لغزش آنها در جهات گوناگون قرار دارند. هرگاه تنش به مقدار كافي برسد،عمل لغزش روي صفحات بلورين انفرادي رخ خواهد داد. در مرحله اول ممكن است اين لغزش اشكالي ايجاد نكندولي با تكرار عمل لغزش تركهاي ريز تشكيل شده و گسترش پدا مي كنند و در نتيجه سطح مقطع يك عضو نيز كاهش يافته بطوري كه ديگر نيروي وارد شده را تحمل نخواهد كرد.در قسمت نهايي شكست ساختمان بلورين فلزي با قسمتهاي مجاور مدتي ايجاد اصطكاك مي كند. گاهي اوقات مقطع نهايي موجب اشتباه شدن نتيجه آزمايش مي گردد ،زيرا كه قطعه بعلت تبلور مجدد در جريان كار ،داراي دانه درشت شده و مي شكند.اين شكستها شكستهاي خستگي هستند و در طراحي قطعاتي كه در معرض تنشهاي متغيري قرار دارند حد خستگي يك ماده غالبا مهمتر از مقاومت كششي يا مقاومت تسليم آن است در سالهاي اخير اطلاعات جالبي بدست آمده است كه به ما امكان مي دهد فلزها را با اطمينان بيشتر و روش اقتصادي تر در ماشينهاي دقيق و هواپيما هاي مافوق صوت مصرف كنيم . از عوامل مهم و عمده عمر خستگي بالا مي توان پرداخت سطحي خوب ، عاري از خوردگي و كربن گيري را نام برد. استفاده از قطعاتي كه به منظورافزايش تنش هاي فشاري نزديك سطح نمونه نورد سرد يا ساچمه زده شده اند نيز عمر خستگي را زياد مي كند سطوح زبر شكاف دار يا شيار دار ،اغلب حد خستگي فلزها را كاهش    مي دهند.
واضح است كه خميدگي ها ،سوراخها ، شكافها و زاويه هاي مقعر تيز مواضعي براي تنشهاي بالا و امكان شكست در قطعات ماشين محسوب مي شوند . استفاده از فيلت هاي زياد،گرد كردن انتهاهاي جا خارها و چاك ها ،صافكاري گوشه ها و شانه ها و اجتناب از اثرات برشي ابزار تيز بنحو قابل ملاحظه اي عوامل بوجود آورنده ي تنش را حذف كرده و عمر خستگي را افزايش مي دهند . هر گونه شيارها يا شكافهاي تيز مي توانند توزيع تنشه را تعيير داده و خواص فيزيكي يك ماده را اصلاح كنند و باعث شوند تا قطعات در برابر نيرو هاي وارده عكس العمل خوبي از خود نشان دهند.

منابع :
rasekhoon.net
metallurgyahvaz.blogfa.com

images.google.com

saipaonline.com

--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا
عنوان: آغاز ساخت روبات هوشمند براي تجسس در زير آب در كشور
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۱۹:۳۱
آغاز ساخت روبات هوشمند براي تجسس در زير آب در كشور



مدير گروه پژوهشي سازه و مواد پژوهشكده علوم و تكنولوژي زيردريايي دانشگاه صنعتي اصفهان توليد روباتهاي كابلي و هوشمند را از پروژه هاي در دست اقدام اين دانشگاه ذكر كرد و گفت: اين پروژه ظرف دو سال آينده تكميل و عرضه مي شود.
دكتر سعيد شعباني در گفتگو با خبرنگار مهر انتقال تكنولوژي از دانشگاه به بخش صنعت را از اهداف اين دانشگاه ذكر كرد و افزود: در اين راستا اكثر پروژه هايي كه در دانشگاه اجرايي مي شود بر اساس تقاضاي بخش صنعت است.

وي اضافه كرد: بر اين اساس تقاضاها به دانشگاه ارسال مي شود و پس از بررسي و تصويب، قرارداد همكاري منعقد و متعاقب آن كار پژوهشي آغاز مي شود.

شعباني به همكاريهاي پژوهشكده علوم و تكنولوژي زيردريايي اين دانشگاه با بخش صنعت اشاره كرد و اظهار داشت: در پژوهشكده زيردريايي 42 طرح پايان يافته و تحويل شده است و در حال حاضر هفت طرح فعال داريم كه طبق برنامه ريزيها قرار است اين تعداد پروژه در طي دو سال آينده اجرايي و تحويل كارفرماها شوند.

مدير گروه پژوهشي مواد پژوهشكده علوم و تكنولوژي زيردريايي، توليد روباتهاي زير آبي را يكي از اين پروژه ها دانست و به مهر گفت: يك نوع اين روباتها كابلي است كه توسط اپراتور كنترل مي شود.

وي توليد روباتهاي هوشمند را از ديگر پروژه هاي اين پژوهشكده دانست و گفت: اين نوع روباتها، روباتهاي برنامه ريزي شده هستند كه تحت عنوان AUV طراحي و در حال ساخت هستند. اين روبات، يك روبات هوشمند زير آبي است كه قادر است برنامه ها و ماموريتهاي مورد نظر را اجرايي كند.

شعباني به قابليتهاي روبات زير آبي اشاره كرد و اظهار داشت: از اين روبات مي توان براي مقاصدي چون بازرسي و فيلمبرداري در زير آب، بازرسي لوله هاي بستر دريا، بازرسي پايه ها و سكوهاي نفتي، جستجوي اشياي گمشده مانند شناورهاي غرق شده در دريا و جابجايي اشيا در زير آب استفاده كرد.




--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا -
عنوان: اثرانگشت هم جايزالخطاست!
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۲۰:۵۶
اثرانگشت هم جايزالخطاست!


پرونده ميفيلد اگر چه روزهاي سختي را براي اف.بي.آي رقم زد، اما بدون‌شك نقطه عطفي براي تحقيق و بررسي علمي در زمينه اثر‌انگشت و ميزان ارزش‌گذاري آن در اعلام حكم نهايي دادگاه‌هاي قضايي بود. بررسي‌هايي كه نشان دادند از ديدگاه علمي اين اثر هميشه قابل‌استناد نيست.
محبوبه عميدي: مارس 2004 (اسفند‌ماه 1382): انفجار تروريستي در قطارهاي شهري مادريد كه بيش از 191 كشته و 2000 زخمي برجاي گذاشت، دنيا را به تعقيب بين‌المللي عاملان اين جنايت واداشت. تنها چند روز بعد پليس اسپانيا موفق‌شد از چند‌تايي چاشني عمل‌نكرده كه درون بسته‌اي در اطراف منطقه انفجار رها شده بودند، يك اثرانگشت ناقص را كشف كند. بلافاصله اثرانگشت مورد نظر در اختيار ساير كشورها نيز قرار گرفت و كمتر از دوماه بعد، اف.بي.آي (پليس فدرال ايالات متحده)، براندون ميفيلد، يكي از وكلاي ايالت اورگان را بر پايه مطابقت اثر‌هاي انگشت دستگير كرد.

تنها 20 روز بعد و با دستگيري يك تبعه الجزاير كه پش از اين‌هم توسط پليس اسپانيا به دليل حملات تروريستي ديگري تحت تعقيب بود، بي‌گناهي ميفيلد اثبات شد. مقايسه اثرانگشت‌ها هم نشان داد كه اثر دوم با نمونه كشف‌شده انطباق بيشتري دارد. در نهايت اف.بي.آي پذيرفت كه در تحليل اثر‌انگشت نمونه، چندين مورد اشتباه سهوي مرتكب‌ شده است.

اما پرونده ميفيلد به مرجعي براي تحليل‌هايي از اثر‌انگشت تبديل شد كه مي‌توانند افراد بي‌گناه را بي‌آنكه عمدي در كار باشد گناهكار جلوه دهند. البته اين تنها نمونه نيست. ارين موريس، روانشناس و همكار دفتر وكلاي تسخيري لوس‌آنجلس با بررسي پرونده‌هاي قضايي ايالات متحده در چندين دهه گذشته، موفق‌شده فهرستي 25 تايي از تحليل‌هاي نادرست را گردآوري كند.

مشاهدات او نشان مي‌دهند تشخيص‌هاي قديمي همگي بر پايه فرضياتي بنا شده‌اند كه هيچ پايه تجربي‌يي ندارند. آكادمي ملي علوم ايالات متحده (ان.اي.اس) نيز سال گذشته در گزارشي اعلام كرد، با اينكه انگشت‌نگاري حامل اطلاعات باارزشي است، اما از لحاظ علمي چندان قابل‌استناد نيست.

به گزارش نيچر، پرونده ميفيلد، فهرست خطاها و اين گزارش اخير، باعث شد متخصصان انگشت‌نگاري و دولت آمريكا بخواهند حقيقت آشكار شود و به نظر مي‌رسد تنها راه رسيدن به پاسخ نهايي جمع‌آوري وسيع اطلاعات و دسته‌بندي آنها باشد. به عنوان مثال در آغاز سال جاري ميلادي، بخش تحقيقاتي وزارت دادگستري ايالات متحده و مؤسسه ملي دادگستري اين كشور اولين برنامه جامع تحقيقاتي براي طبقه‌بندي انگشت‌نگاري‌ها-شامل نمونه‌هاي كامل، محو يا ناقص را - بر اساس پيچيدگي ظاهري آنها آغاز كرده‌اند تا ميزان خطا در هر دسته ازريابي شود. آيتيل درور، روانشناس ادراكي دانشگاه كالج لندن كه در اين مطالعه شركت داشته است، مي‌گويد: «تعداد بسيار‌زيادي از اين آثار مشكل‌ساز نبودند. اما اگر تنها 1% آنها قابليت تفكيك كافي نداشته باشند، سالانه امكان هزاران اشتباه بالقوه وجود خواهد داشت».

اثر انگشت
حتي سرسخت‌ترين مخالفان انگشت‌نگاري هم به اينكه اين تكنيك از ديگر روش‌هاي شناسايي مبتني بر آزمايش موها، تعيين گروه خون يا هر روش ديگري مگر تعيين دي.ان.اي فرد به مرتب دقيق‌تر است، اذعان دارند. برجستگي‌ها، فرو رفتگي‌‌ها و شكل نهايي خطوط سر انگشتان درون رحم شكل مي‌گيرد و مجموعه‌اي بسيار‌پيچيده از وراثت و محيط را تشكيل مي‌دهد، آنقدر كه حتي دوقلوهاي يك‌تخمكي هم اثر‌انگشت يكساني از خود به جا نخواهند گذاشت. به علاوه اين خطوط تا پايان عمر ثابت مي‌مانند و به دليل چربي طبيعي پوست، هميشه پس از لمس، اثري از خود به جا خواهند گذاشت.

به همين دليل چيزي كه مي‌تواند گمراه‌كننده باشد، بايد پس از باقي‌گذاشتن اثر رخ دهد و با توجه به اينكه اغلب متخصصان انگشت‌نگاري سال‌ها آموزش ديده‌اند، به نظر مي‌رسد، بيش از خطاي انساني بايد نگران دستورالعمل چهار مرحله‌اي شناسايي اثرانگشت كه در بسياري از كشورهاي جهان رايج است، باشيم. اين دستورالعمل كه ACE-V نام دارد، سرنام چهار مرحله متوالي تحليل، مقايسه، ارزيابي و تأييد نهايي است. خط فاصله نشان مي‌دهد تأييد نهايي بايد توسط شخص ديگري انجام بگيرد.

در مرحله اول تحليل سه طرح اصلي كه شامل حلقه‌ها، مارپيچ‌ها و منحني‌ها مي‌شوند، بررسي خواهند شد. با تشخيص طرح اوليه در مرحله دوم تمركز روي نكات ظريف‌تري مانند انشعاب‌هاي گرفته‌شده از برآمدگي‌ها و نقاط پاياني آنها خواهد بود. در بسياري از موارد مرحله دوم تعيين‌كننده است. اگر احتمال خطا و جود داشته باشد، مي‌شود در مرحله سوم شكل لبه برآمدگي‌ها يا طرح پرزها را نيز بررسي كرد.


پس از اتمام مرحله تحليل، مقايسه نمونه با نمونه‌هاي پيشين آغاز مي‌شود كه شامل بازبيني براي تعيين شباهت‌ها يا تفاوت‌ها با نمونه‌هايي است كه پيش از اين وجود داشته، از بايگاني استخراج‌شده يا متعلق به مظنون هستند. اين بخش از دهه  1360/1980 تاكنون به صورت خودكار انجام‌شده و در دهه 1990/1370 بهبود پيدا كرده است. البته در مرحله نهايي اين متخصص است كه به صورت چشمي نمونه‌ها را تفكيك خواهد كرد.

مطابق دستورالعمل ACE-V در گام سوم، يعني ارزيابي، متخصص بايد به يكي از اين سه نتيجه برسد:
1-   شناسايي كه به معني تشخيص اثرانگشت است
2-   مردود ‌شدن اثر كه بايد حداقل يك تفاوت آشكار با نمونه اوليه وجود داشته باشد
3-   غيرقاطع كه نشان مي‌دهد اثر به اندازه كافي براي تشخيص و اعلام نظر واضح نبوده است.

در واقع سيستم به شكلي طراحي‌شده كه خطاها بيشتر به سمت تشخيص منفي نادرست بروند تا اينكه بي‌گناهي گناهكار تشخيص داده شود.
با اين وجود، پرونده‌هاي نادري مانند ميفيلد نيز وجود دارند كه بيشتر حاصل مجموعه‌اي از اشتباهات بوده‌اند. نمونه ديگري هم در اسكاتلند اتفاق افتاده است: بازرسان در يك صحنه قتل اثرانگشت يكي از مأموران پليس را پيدا كردند كه تنها پس از جلسات متعدد داخلي و بررسي مجدد انگشت‌نگاري‌ها بي‌گناهي او اثبات شد. پرسش اصلي اينست كه چرا اصلا چنين اشتباهاتي رخ مي‌دهند؟

در كتاب «چالش‌ها در انگشت‌نگاري» يكي از علل خطاي انساني، تخلف از دستورالعمل ذكر‌شده و انجام هم‌زمان مرحله تحليل و مقايسه با يكديگر به دليل كاهش زمان اين فرايند ذكر شده است. اف.بي.آي نيز اين هم‌زماني را به عنوان يكي از دلايل خطا در پرونده ميفيلد پذيرفته است.

اشتباهات در انگشت‌نگاري
بخش ديگري از خطاها به اين برمي‌گردند كه دستورالعمل گاهي تصريح‌نشده است، به عنوان مثال مرحله تأييد نهايي بايد توسط فرد ديگري صورت بگيرد ولي در اغلب موارد اين فرد در همان بخشي كار مي‌كند كه مراحل پيشين صورت گرفته‌اند و خواه‌ناخواه در جريان پرونده قرار دارد. علاوه بر اين مطالعات نشان مي‌دهند اطلاعات اوليه هر پرونده به طور متوسط مي‌تواند 17 درصد از متخصصان را تحت‌تأثير قرار دهد و اطلاعات چيزي نيست كه در دستورالعمل فعلي از ارسال آن جلوگيري ‌شده باشد.

اما مهم‌ترين ايرادي كه منتقدان اين روش به آن وارد مي‌كنند، اينست كه تحليل انگشت‌نگاري اساسا يك مسئله فردي و ذهني است، چرا كه اغلب اثرهاي انگشت كشف‌شده ناقص يا محو هستند و تحليل آنها پرونده به پرونده و فرد به فرد متفاوت خواهد بود.

عده ديگري از منتقدان بحث صلاحيت متخصصان انگشت‌نگاري را مطرح كرد‌ه‌اند. مسئله بسيار‌پيچيده است، چرا كه اغلب اين افراد تا سال‌ها بعد هم نمي‌دانند آيا درست تصميم گرفته‌اند يا نه!

براي كاهش خطاي انساني پليس منچستر تصميم‌گرفته بخش انگشت‌نگاري را از ساير بخش‌هاي مرتبط جدا كند تا احتمال درز اطلاعات اوليه پرونده به اين بخش به حداقل تقليل پيدا كند. اما در ايالات متحده هنوز هم در اغلب ايالت‌ها بخش انگشت‌نگاري جزيي از اداره پليس است. علاوه بر اين در پليس منچستر ديگر همكاران بخش انگشت‌نگاري در جريان نوع پرونده همكارانشان نخواهند بود و در صورت محو يا ناقص‌بودن اثرانگشت، نتيجه را غير‌قابل استناد اعلام خواهند كرد.

موضوع ديگري هم وجود دارد كه مي‌تواند به خطاي انساني دامن بزند و آن كيفيت چاپ اثرانگشت كشف‌شده در صحنه است. متخصصان معتقدند، هيچ بازآفريني‌يي بي‌نقص نيست و اين هم مي‌تواند احتمال تشخيص نادرست را افزايش دهد. از ديدگاه آنها اگر ابهامي در تشخيص وجود دارد يا اثرانگشت مشابه ديگري هم شناسايي‌شده، بايد به دادگاه اعلام شود.

مي‌شود با شناخت بهتري از گستردگي طرح‌هاي مورد استناد در مرحله دوم تحليل اثرانگشت يا «مقايسه» در مليت هاي گوناگون، كار را براي متخصصان انگشت‌نگاري ساده‌تر كرد، اما متأسفانه هنوز چنين تحقيقي در سطح گسترده انجام نشده است.

نكته ديگر ارزش‌گذاري اثر انگشت در تصميم‌گيري‌هاي قضايي است. به نظر مي‌رسد بايد فرهنگ قضايي نيز انتظار تغييراتي را داشته باشد. چرا كه علم مي‌آيد تا به بخش مؤثري از تصميم‌هاي نهايي پرونده‌هاي قضايي بدل شود.



--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا
عنوان: نپتون، سياره بزرگي را بلعيده و قمرش را دزديده است
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۲۱:۵۱
نپتون، سياره بزرگي را بلعيده و قمرش را دزديده است


بزرگ ‌بودن نپتون عليرغم فاصله زيادش با خورشيد، در كنار تشعشعات گرمايي آن و مدار عجيب و غريب قمرش، ‌اين فرضيه را به ذهن دانشمندان آورده كه شايد نپتون سياره اصلي را بلعيده و قمر آن را از آن خود كرده است
بهنوش خرم‌روز: به نظر مي‌رسد كه سياره نپتون،‌ يك ابرزمين (يك سياره در حال گردش به دور خورشيد كه بين 2 تا 10 برابر زمين است) را بلعيده است و قمر آن را هم از آن خود ساخته است. اين پديده مي‌تواند دليل انتشار گرما از سياره يخ زده نپتون و نيز مدار عجيب و غريب قمر آن، تريتون را روشن كند.

تا همين اواخر، نپتون يك معما بود. غباري كه منشا تشكيل آن بوده است، به احتمال زياد از خورشيد جدا شده بوده است. با داشتن موادي بسيار كمياب، هميشه سوال اين بوده كه چه طور نپتون و اورانوس،‌ دورترين سياره‌هاي منظومه شمسي نسبت به خورشيد،‌ اين همه بزرگ هستند.

اما اگر آن‌ها زماني تشكيل شده باشند كه خيلي به خورشيد نزديك‌تر بوده‌اند چه؟ در سال 2005/ 1384 گروهي از دانشمندان پيشنهاد كردند كه شايد در يك تحول اوليه،‌ سياره‌هاي بزرگ در منظومه شمسي تغيير مكان داده باشند. بر اساس فرضيه آن‌ها،‌ اورانوس و نپتون در نزديكي خورشيد شكل گرفته‌اند و بعد با تعويض جا به مرور،‌ به دورتر منتقل شده‌اند.

بر اساس محاسبات استيون دش در سال 2008/ 1387، ‌در صورت درست بودن اين فرضيه،‌ اين سياره‌ها بايد در محل تولد خود آن قدر مواد به جاي مي‌گذاشتند كه به اندازه تشكيل سياره‌اي با حجم دو برابر زمين باشد.

به گزارش نيوساينتيست، حالا دش و همكارش سيمون پورتر مي‌گويند كه قمر عجيب نپتون،‌ تريتون،‌ احتمالا زماني به دور ابرزمين خود مي‌گشته است. تريتون از پلوتو بزرگ‌تر است و در جهت مخالف گردش نپتون، روي مدار خود مي‌چرخد. اين مسئله مي‌تواند نشان‌دهنده اين باشد كه تريتون قمر اصلي نپتون نيست.

براي اين كه نپتون، تريتون را تصاحب كرده باشد،‌ بايد سرعت قمر بسيار پايين آمده باشد. يك احتمال اين است كه تريتون جفتي داشته كه بيشتر انرژي جنبشي خود را به آن انتقال داده است. در سال 2006/ 1385 پژوهشگران بحثي را عنوان كردند كه بر آن اساس، تريتون با جسم ديگري در ابعاد خود جفت بوده كه بعد از پيوستنش به نپتون، به درون فضا پرتاب شده است.

اما اگر جفت سابق تريتون، يك ابرزمين بوده باشد، به دليل حجم بزرگ‌تر و قابليت گرفتن انرژي جنبشي بيشتر، به تريتون امكان بيشتري براي كند شدن مي‌داده است. به اعتقاد دش، ‌اين فرضيه به نظر عملي‌تر مي‌رسد.

احتمال دارد نپتون ابرزمين تريتون را بلعيده باشد. گرماي به جا مانده از اين برخورد،‌ ممكن است توضيح مناسبي براي تشعشعات گرمايي نپتون در مقايسه با اورانوس باشد. چرا كه اين دو سياره از نظر حجم و تركيبات بسيار به هم شبيه‌اند.

با اين حال، داگلاس هميلتون، يكي از محققين طرح پيشنهادي سال 2006/ 1385 معتقد است كه اوايل تشكيل منظومه شمسي،‌ اجرام كوچك در آن فراوان بودند و بعد جابه‌جايي اجرام بزرگ‌تر باعث پراكنده شدن آن‌ها شده است. به نظر وي، احتمال اين كه نپتون قمر فعلي خودش را از يكي از اين اجرام كوچك و متداول جدا كرده باشد، خيلي بيشتر از آن است كه يك ابرزمين نادر را بلعيده باشد.

براي تاييد هر يك از اين فرضيه‌ها هنوز به مطالعات بيشتري نياز است.



--------------------------------------------------------------------------------------
منبع : شبگه فیزیک هوپا
عنوان: حمله دوباره به "مشتری"
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۶:۱۵:۵۹
دومین هجوم به سیاره مشتری

حمله دوباره به "مشتری"/ رصد لحظه دقیق برخورد جرمی کیهانی با مشتری


هیجان دانشمندان از برخورد سال گذشته شهابسنگی ناشناخته با سیاره مشتری هنوز به پایان نرسیده بود که این سیاره عظیم گازی برای دومین بار مورد هجوم جرم کیهانی دیگری قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری مهر، سال گذشته اخترشناسی در حیاط خانه اش شاهد لکه خراش تیره ای بر روی بدن سیاره مشتری بود که در اثر برخورد صخره ای کیهانی بر اتمسفر مشتری به وجود آمده بود و این بار "آنتونی وزلی" و "کریستوفر گو" در استرالیا و فیلیپین در روز سوم ژوئن و راس ساعت 4:31 عصر شاهد لحظه دقیق برخورد جرمی کیهانی با این سیاره بودند.

تصاویر ویدئویی و عکسها لکه درخشانی را بر روی مشتری نشان می دهند که در اثر برخورد گلوله ای آتشین در ابعاد سیاره زمین بر روی سطح این سیاره به وجود آمده است. به گفته "هایدی هامل" از موسسه علوم فضایی کلرادو این واقعه به صورت جداگانه توسط دو نفر از مشهورترین اخترشناسان آماتور به تایید رسیده است.

رویداد اخیر درست در روزی واقع شده است که هامل و همکارانش تصاویر و تحلیلهای جدیدی را از واقعه برخورد سال گذشته سیاره مشتری منتشر کردند. بر اساس مطالعات برخورد پیشین به واسطه شهاب سنگی 500 متری شکل گرفته بود.

دانشمندان اکنون برای به دست آوردن اطلاعاتی از جراحتی که بر بدن سیاره مشتری به جا مانده و نوع مهاجمی که مشتری را زخمی کرده است با یکدیگر به رقابت پرداخته و برای دستیابی به آن از اخترشناسان حرفه ای و آماتور کمک می گیرند.

تصویری از جراحت ناشی از برخورد شهابسنگ با سیاره مشتری در سال 2009

متخصصان بر این باورند برخورد، هاله ای تاریک از ذرات و غبارها را در ابرهای موجود در منطقه برخورد به وجود خواهد آورد، مشابه آنچه در برخورد قبلی رخ داد که می توان طی روزهای آینده این لکه تاریک را رصد کرد.

به گفته هامل هنوز از وجود چنین لکه تاریکی اطمینان حاصل نشده است اما دانشمندان در تلاشند از تلسکوپهای سرتاسر جهان از جمله بزرگترین تلسکوپ جهان و تلسکوپ مشهور هابل برای ردیابی این رویداد استفاده کنند.

در این میان با توجه به اینکه رخ دادن چنین برخوردهای کیهانی در سیاره مشتری از گذشته رویدادهای کمیابی پنداشته می شدند، وقوع دومین برخورد طی دوره زمانی کوتاه باعث شگفتی بسیاری از اختر شناسان و دانشمندان شده است.

تا زمان برخورد سال 2009 آخرین برخورد مشهوری که در پرونده مشتری به ثبت رسیده بود مرگ مشهور ستاره دنباله دار شومیکر- لوی 9 در سال 1994 بوده است.

بر اساس گزارش نشنال جئوگرافی هامل می گوید: "واژه "باورنکردنی" واژه ای بوده که محتوی اولین نامه های الکترونیکی دریافت شده پس از این رویداد را تشکیل می داده است زیرا این رویداد تمامی درک دانشمندان را از آمار برخورد در چنین اجرام کیهانی زیر سوال برده است.



--------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : خبرگذاری مهر
عنوان: دو جسم نورانی قرمز رنگ در آسمان ناپل!
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۶:۱۷:۳۸
هنرنمایی مریخیها درمزارع ناپل

دو جسم نورانی قرمز رنگ در آسمان ناپل!/ "یوفوها" هم توریست ایتالیا شدند


دو جسم نورانی قرمز رنگ کروی شکل در آسمان یک دهکده کوچک در خلیج ناپل رویت شدند و تصاویری از اشکال هندسی را در مزارع ایجاد کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر، "کریسپانو" دهکده ای کوچک و گمنام در شمال ناپل است که در روزهای اخیر به برکت گردش توریستی "موجودات مریخی" به یکی از سوژه های مهم خبری مشهور تبدیل شده است.

ماجرای برخورد از نزدیک با "یوفوها" از اینجا آغاز شد که سه کارگر نظافت شهری در شب بین 26 و 27 ماه می دو کره نورانی قرمز رنگ معلق در آسمان را در نزدیکی یک مزرعه پشت استادیم ورزشی دهکده دیدند. فردای آن روز در این مرزعه اشکال هندسی ویژه ای که ساخت آنها از دیرباز به یوفوها نسبت داده می شوند در این مزرعه دیده شدند.

به همین علت شهردار این شهر کوچک از مرکز یوفوشناسی سازمان امنیت ملی تقاضای بررسی موضوع را کرد و این کمیته به زودی گروهی را برای بررسی این اشکال هندسی و مستند کردن اظهارات شاهدان عینی به منقطه اعزام می کند.

براساس گزارش ناپولی تودی، پس از انتشار این خبر بر تعداد شاهدانی که این دو جسم نورانی را در آسمان دیده بودند افزوده شد. به طوری که زن میانسالی که در نزدیکی این مرزعه ساکن است اظهار داشت: "آن شب من یک نور بسیار شدید را دیدم که از پشت پرده کرکره ای که کاملا پایین کشیده بودم رد شد. فکر کردم که آتش سوزی معمولی زباله های پلاستیکی باشد ..."

از این کره های درخشان فیلمی نیز در یوتیوب منتشر شده است. درحقیقت پس از رویت این کره ها توسط کارگران نظافت شهری، یوفوها به مدت سه شب دیگر نیز در آسمان این دهکده دیده شدند و حدود 30 شکل هندسی را در مزارع ایجاد کردند که پلیس محلی با هلی کوپتر تصاویری هوایی از این اشکال تهیه کرده است.



-------------------------------------------------------------------------------------
منبع : خبرگذاری مهر -
عنوان: جانشین شاتلها به مدار پرتاب شد
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۶:۱۸:۵۳
جانشین شاتلها به مدار پرتاب شد


راکت Falcon 9 بخشی کلیدی از تلاش بلند پروازانه شرکت خصوصی Space X برای پر کردن جای خالی شاتلهای ناسا پس از بازنشستگی روز گذشته با موفقیت به مدار زمین پرتاب شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، این راکت پس از تعویقهای مداوم از پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا به فضا پرتاب شد و 9 دقیقه بعد سایت رسمی شرکت Space X اعلام کرد راکت به مدار زمین رسیده است.

جامعه فضایی نیز به سرعت از این دستاورد بزرگ قدردانی کرد. "انجمن سیاره ای" طی بیانیه ای از این پرواز موفقیت آمیز به عنوان اولین قدم کوچک در راستای آزاد ساختن راکتهای ناسا از قید مرزهای مدار پایینی زمین و آزادسازی آژانس فضایی آمریکا برای دستیابی به جهانهای جدید یاد کرد.

راکت 55 متری Falcon 9 نمونه کپسول باری را با نام Dragon با خود به فضا حمل کرد که این کپسول قبل از بازگشت به اتمسفر و نابودی در حرارت بالای آن به مدت یک سال در مدار پایین زمین باقی خواهد ماند.

ناسا امیدوار است راکتهای Falcon 9 و کپسولهای باری آن پس از پایان یافتن برنامه شاتلهای ناسا در پایان سال جاری، توانایی حمل محموله و پس از آن فضانورد را به فضا و به ایستگاه بین المللی فضایی داشته باشند. این در حالی است که شرکت Space X اعلام کرده است پرواز فضانوردان سه سال پس از بستن قرارداد با این شرکت امکان پذیر خواهد بود.

ناسا در اواخر سال 2008 بودجه ای 1.6 بیلیون دلاری را به منظور تجدید تجهیزات مورد نیاز ایستگاه بین المللی در اختیار شرکت Space X قرار داد. در این قرارداد حداقل از 12 پرواز فضایی نام برده شده است اما امکان افزایش دادن پروازها در ازای افزوده شده بهای قرارداد تا ارزش 3.1 بیلیون دلار وجود دارد.

پرتاب روز جمعه Falcon 9 اولین آزمایش از سه آزمایش ناسا بود و اولین ماموریت تجهیزات رسانی به ایستگاه بین المللی سال آینده آغاز خواهد شد.

از سال 2008 تا کنون نقصهای متعددی باعث شد تا پروازهای آزمایشی Falcon 9 به تاخیر بیافتد، از آن جمله می توان به نقص پروازی اشاره کرد که اختلال در اتمام مرحله اول و آغاز مرحله دوم پرواز راکت، منجر به تخریب سه ماهواره دولتی و از بین رفتن خاکستر فضانورد "گوردون کوپر" و " جیمز دوهان" بازیگر فقید فیلم جنگ ستارگان شد.

Space X تا کنون 400 میلیون دلار صرف تکمیل برنامه راکتهای Falcon کرده است و به گفته این شرکت نسلی جدید از این راکتها نیز در دست تولید است. این شرکت تنها شرکتی نیست که برای بهره برداری از بازار تجاری پروازهای فضایی در تلاش است.

بر اساس گزارش AP، شرکت VOSC نیز به منظور حمل بار به ایستگاه فضایی بین المللی با کمک راکت تائوروس خود قرارداد همکاری را با سازمان ناسا به امضا رسانده است.



------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : خبرگذاری مهر -
عنوان: تصویر جدید هابل از دلواپسی بچه ستارگان راه شیری
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۶:۱۹:۵۴
تصویر جدید هابل از دلواپسی بچه ستارگان راه شیری


تلسکوپ فضایی هابل تصویر جدیدی از ستارگان تازه متولد شده ای را در یک خوشه ستاره ای در کهکشان راه شیری تهیه کرده است که نشان می دهد این ستارگان به روشی مضطرب حرکت می کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، این تصویر که با جزئیات و وضوح تصویر تهیه شده است نشان می دهد ستارگان جوان این خوشه به روشی حرکت می کنند که با هیچ یک از تئوریهای فعلی درباره تکامل خوشه های ستاره ای سازگار نیست.

محققان موسسه پلانک آلمان و دانشگاه کلن به این نتایج دست یافتند.

این خوشه ستارگان جوان که NGC 3603 Young Cluster نام دارد در فاصله 20 هزار سال نوری از زمین در سحابی NGC 3603 واقع شده است.

جرم این خوشه در حجمی به قطر سه سال نوری 10 هزار برابر جرم خورشید است و به همین علت یکی از متراکم ترین خوشه های ستاره ای کهکشان راه شیری به شمار می رود.

این ستاره شناسان در این خصوص اظهار داشتند: "این اولین بار است که ما موفق شدیم با دقت بسیار بالا حرکات ستارگان را در یک خوشه ستاره ای تا این حد متراکم اندازه گیری کنیم. اندازه گیریهای ما با دقت زاویه 27 میلیونیم ثانیه کمانی بر سال است."

این زاویه بسیار کوچک برابر با قطر یک تار موی انسان است که از فاصله 700 کیلومتری دیده شود. "ثانیه کمانی" واحد اندازه گیری زوایای اجرام آسمانی است. این کوچکترین واحد اندازه گیری است که برای تعیین زوایا استفاده می شود. 60 ثانیه کمانی برابر با یک دقیقه کمانی است.


ستارگان از فروپاشی یک توده غول پیکر از گاز و گرد و غبار متولد می شوند. زمانی که توده به اندازه کافی متراکم و بزرگ شد مثل مورد NGC 3603، فرایند تشکیل ستارگان بسیار سریع و فشرده انجام می شود.

بیشتر ماده داخل توده صرف جمع کردن ستارگان جوان بسیار گرم می شود. در مرحله پایانی این فرایند، خوشه های متراکم ستارگان بزرگ می توانند به شکل یک خوشه کروی ظاهر شوند. ستارگان داخل این خوشه ها می توانند برای میلیاردها سال در کنار هم بمانند.

براساس گزارش PhysOrg، این ستاره شناسان در مدت دو سال تحقیقات، سرعت دقیق بیش از 800 ستاره جوان این خوشه را اندازه گیری و کشف کردند که سرعت این ستارگان مستقل از جرم آنها است.

به گفته این دانشمندان، این خوشه ستاره ای بیش از یک میلیون سال قبل تشکیل شده است.



----------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : خبرگذاری مهر
عنوان: کشف ردپایی از آب در مریخ
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۶:۲۰:۴۲
کشف ردپایی از آب در مریخ


کاوشگر مریخ نورد "روح" موفق شد در حفره یک آتشفشان خاموش رد پایی از حضور آب را در زندگی گذشته سیاره سرخ کشف کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، اطلاعاتی که کاوشگر "روح" از حفره این آتشفشان خاموش جمع آوری و به گروه مرکز فضایی ناسا ارسال کرده است نشان می دهند که احتمالا در گذشته در روی سیاره سرخ آب جریان داشته است.

کاوشگر روح، در این تحقیقات سنگهایی غنی از کربنات را کشف کرده است. کربناتها در حضور آب و دی اکسید کربن در اتمسفر تشکیل می شوند.

دانشمندان ناسا از دیرباز بر روی سنگهای غنی از کربنات بر روی مریخ تحقیق می کنند چرا که این مواد معدنی کلید اصلی برای درک تاریخ آب و هوایی مریخ هستند و می توانند نشان دهند که آیا این سیاره هرگز دارای شرایط مطلوبی برای توسعه حیات بوده است یا خیر.

این دانشمندان در این خصوص اظهار داشتند: "پیش از این مقدار اندکی کربنات پیدا شده بود اما این بار ما تعداد زیادی سنگ غنی از کربنات را می بینیم که از خاک کلمبیا هیلز واقع در حفره گوسو استخراج شده اند."

به گفته این سیاره شناسان، 25 درصد از این سنگها از کربنات ساخته شده است. تاکنون هرگز این میزان کربنات در مریخ کشف نشده بود.

این مواد معدنی بین 3 هزار و 800 تا 3 هزار و 500 میلیون سال قبل در روی سیاره سرخ تشکیل شده اند.

براساس گزارش Scientific American، در ماه ژانویه ناسا اعلام کرد که کاوشگر روح از حرکت بازمانده است اما این کاوشگر در سال 2005 ضمن کاوش در منطقه کلمبیا هیلز این سنگها را کشف کرده بود که نتایج بررسیهای آن اکنون اعلام شده است.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : خبرگذاری مهر -
عنوان: ساعت مچی 525 هزار دلاری برای رافائل نادال
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۹ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۲:۵۶:۳۳
ساعت مچی 525 هزار دلاری برای رافائل نادال


(http://www.narenji.ir/images/stories/authors2/aliasghar/2/500x_nadal1.jpg)

شب گذشته رافائل نادال در مرحله نهایی جام آزاد تنیس فرانسه برنده شد و به مقام قهرمانی رسید. اما در کنار این قهرمانی، بد نیست با ساعت مچی نادال هم آشنا شوید. او یک ساعت مچی دریافت کرده که توسط ساعت ساز مشهور سویسی Richard Mille ساخته شده است. سازنده اش نام آن را RM 027 گذاشته است. ‏

اگر به عکس این ساعت نگاه کنید به نظر یکی از آن ساعت های درشت و سنگین می آید. اما در ساخت آن از تیتانیوم، کربن و سبک ترین فلزات موجود استفاده شده تا این ساعت محکم و بزرگ تنها 3 . 83 گرم وزن داشته باشد.


گفته می شود که این سبک ترین ساعت مچی جهان است و به طور اختصاصی برای نادال ۲۳ ساله طراحی شده است. و او می گوید خوشحال است که توسط آقای Mille انتخاب شده است. ‏

از این ساعت تنها ۵۰ عدد تولید می شود و قیمت هر کدام بیشتر از نیم میلیون دلار است. ‏



--------------------------------------------------------------
منبع : نارنجی
عنوان: جزئیات رخداد مهم دنیای فیزیک ذرات/ اولین رصد مستقیم نوسان "نوترینو"
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۹ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۲۵:۳۷
عضو موسسه ملی فیزیک هسته ای ایتالیا به مهر خبر داد: جزئیات رخداد مهم دنیای فیزیک ذرات/ اولین رصد مستقیم نوسان "نوترینو"


فیزیکدانان بین المللی از رخدادی مهم در دنیای فیزیک ذرات خبر دادند و اثبات کردند که حداقل یکی از سه گونه خنثی ترین ذره جهان دارای جرم است. عضو موسسه ملی فیزیک هسته ای ایتالیا و پروژه اپرا در گفتگوی مشروح با مهر از جزئیات این کشف مهم در حوزه فیزیک ذرات سخن گفت.
به گزارش خبرنگار مهر، این پروژه بین المللی را که "اپرا" نام دارد شورای تحقیقات فیزیک هسته ای اروپا (CERN) واقع در سوئیس و موسسه ملی فیزیک هسته ای ایتالیا (Infn) با همکاری گروهی از محققان دانشگاهها و موسسات علمی بلژیک، کره جنوبی، کرواسی، فرانسه، آلمان، ژاپن، روسیه، تونس و ترکیه انجام داده اند.

در این تحقیقات، ذرات نوترینو نوع "میون" از لابراتوارهای سرن واقع در ژنو با عبور از تونلی به طول 730 کیلومتر به صورت نوترینوی نوع "تاو" به لابراتوارهای "گرن ساسو" (Gran Sasso) در ایتالیا رسیدند. این تغییر ماهیت نشان داد که یکی از انواع نوترینو جرم دارد.

نوترینوی "تاو" توسط دستگاهی به نام "اپرا 1" رصد شد. این دوربین عکاسی غول پیکر ویژه رصد نوترینو هزار و 300 تن وزن دارد.

گروه فناوریهای نوین خبرگزاری مهر در همین راستا گفتگوی مشروحی را با "ریکاردو برونیه را" (Riccardo Brugnera) استاد دپارتمان فیزیک دانشگاه مطالعات پادوا، عضو موسسه ملی فیزیک هسته ای ایتالیا و پروژه اپرا انجام داده است که در ادامه می خوانید:


* خبرگزاری مهر - گروه فناوریهای نوین: پروفسور "برونیه را" ؛ به عنوان اولین سئوال لطفا برای خوانندگان خبرگزاری مهر به زبانی ساده توضیح دهید که نوترینو چیست؟
 
- ریکاردو برونیه را: براساس یک مدل استاندارد (که درحال حاضر بهترین تئوری فعل و انفعالات بنیادی است که در اختیار ما قرار دارد) ماده از دو گروه از ذرات ساخته شده است: کوارکها و لپتونها. این ذرات از طریق فعل و انفعالات بنیادی زیر با همدیگر واکنش می دهند: فعل و انفعالات قوی، فعل و انفعالات الکترومغناطیسی و فعل و انفعالات ضعیف. در مورد کوارک همچنین فعل و انفعالات گرانشی نیز وجود دارند که اهمیت انرژی آنها تاکنون در فرایندهای فیزیک انرژیهای بالا هیچ است.
 
کوارکها که تحت تاثیر تمام این سه فعل انفعالات قرار دارند، سازندگان اصلی ذراتی چون پروتونها و نوترونها هستند. در گروه لپتونها برای مثال الکترون و همین نوترینوهای ما حضور دارند.
 
نوترینوها ذرات بسیار ویژه ای هستند چون تنها تحت تاثیر فعل و انفعالات ضعیف قرار دارند. همانطور که از اسم این فعل و انفعال پیدا است بسیار ضعیف است. به طوری که نوترینوها می توانند از لایه های بزرگی از ماده بدون هیچ نوع فعل و انفعالی عبور کنند. برای مثال می توانند بدون هیچ مشکلی از تمام زمین ما بگذرند.
 
از اینجا می توان فهمید که چرا مطالعه بر روی نوترینوها همیشه دشوار است. چون بسیار کم فعل و انفعال می کنند! اما از طرف دیگر مطالعه آنها همیشه مهمترین نتایج علمی را عرضه می کند. نوترینوها بار الکتریکی ندارند و دارای جرم در حد صفر هستند و بی نهایت کوچکند.

دستگاه آشکارساز "اپرا"

* اولین آزمایشات برای کشف جرم یک نوترینو را چند سال قبل آغاز کردید؟
 
- برای روشن تر شدن موضوع باید بگویم که نوسانات نوترینوها تنها زمانی می توانند رخ دهند که نوترینو جرم داشته باشد. حتی اگر این جرم بسیار کوچک باشد. با وجود این با آزمایشات نوسان، اثبات اینکه نوترینوها جرم دارند امکانپذیر نیست. به همین منظور ما آزمایشات تخصصی دیگری را انجام دادیم. اما اولین آزمایشات مربوط به نوسانات نوترینوها به نخستین سالهای دهه 60 بازمی گردد. آزمایش "اپرا" یک میراث شایسته از این سنت است. برای دستیابی به نتایجی که در این روزها منتشر شده پروژه اپرا حدود 10 سال کار کرده است.
 
* نوترینوها از سرن به لابراتوارهای "گرن ساسو" می رسند، اما از کدام بخش سرن؟ آیا در اینجا یک شتابگر دیگر مشابه LHC (برخورد دهنده بزرگ هادرون) و یا یک تونل شرکت دارد؟
 
- دسته های نوترینو استفاده شده توسط "اپرا" در سرن و در یک ساختار ویژه به نام CNGS تولید می شوند. به طور خلاصه، یک دسته پرتو پروتونی با انرژی بالا از شتابگر SPS (ابر دستگاه تقویت و تسریع کننده ذرات پروتون) به طرف یک هدف گرافیتی ارسال می شود. در اثر این برخورد، ذرات ثانویه دیگری به خصوص "پیونها" و "کائونیها" تولید می شوند.
 
این ذرات باردار توسط یک ساختار ویژه مغناطیسی متمرکز شده و به سمت یک تونل طویل زیر زمینی فرستاده می شوند که این تونل به لابراتوارهای گرن ساسو می رسند. در طول این تونل، پیونها و کائونیها به طور طبیعی زوال یافته و به نوترینوها تبدیل می شوند. این دسته پرتو ثانویه نوترینوها در پایان به دستگاه اپرا می رسد.

دستگاه آشکار ساز اپرا در لابراتوارهای زیرزمینی گرن ساسو

* تغییر تنها یک نوترینو از "میون" به "تاو" به چه معنی است؟ به عبارتی دیگر آیا می خواهد بگوید که این نوسان دلیل اصلی برای نشان دادن جرم این ذره است؟
 
- همانطور در بالا گفتم، در اینجا مسئله دیگری وجود دارد. این آزمایشات نشان دادند که نوترینوها تنها یک گونه نیستند بلکه سه گونه از این ذرات وجود دارند که عبارتند از: نوترینوی الکترونیکی، نوترینوی میونی و نوترینوی تاو. اکنون ما مشاهده کردیم که تعدادی از ذرات دسته نوترینوهایی که از سرن گسیل شدند و از نوع نوترینوی میونی بودند در این طول این سفر به نوترینوهای تاو تبدیل شدند (نوسان کردند). اکنون نتایج این نوسان حاکی از آن است که حداقل یکی از این سه نوع نوترینو می توانند جرم داشته باشند. از دیدگاه اهمیت علمی، این آزمایشات نوسان نوترینوها بر این نکته دلالت می کنند که نوترینوها جرم دارند.
 
* گفته می شود که اولین ایده امکان تبدیل نوترینوها را یک فیزیکدان ایتالیایی ارائه کرده است. این درست است؟
 
- بله، درست است. در سال 1957 برونو پونته کورو (Bruno Pontecorvo) فیزیکدان ایتالیایی و یکی از دانشجویان انریکو فرمی در گروه "پسران خیابان پانیس پرنا" که در آن زمان به اتحاد جماهیر شوروی نقل مکان کرده بود ایده ای را منتشر کرد که نشان می داد نوترینو می تواند در حالت ضد ماده خود (ضد نوترینو) نوسان کند.
 
* بنابراین می توانیم بگوییم این نتایج جدید یک افتخار دیگر برای دانشمندان ایتالیایی در عرصه فیزیک ذرات است؟
 
- به طور حتم می توان اینطور گفت. برای تکمیل بحث در عرصه تئوری نوترینوها نباید نامی چون "اتوره مایورانا" (Ettore Majorana) را فراموش کنیم که در 1937 یک تئوری را برای ذرات خنثی (نوترینو) پیشنهاد داد که این تئوری در حال حاضر در بسیاری از لابراتوارهای دنیا در فاز آزمایش و بررسی قرار دارد.
 
از سویی دیگر، INFN (موسسه ملی فیزیک هسته ای ایتالیا) همواره نگاهی ویژه به مطالعه درخصوص فیزیک نوترینو داشته است. لابراتوارهای ملی گرن ساسو (LNGS) بزرگترین لابراتوارهای زیرزمینی دنیا هستند و بخش بسیار مهمی از آزمایشاتی که در آنجا انجام می شود مربوط به بررسی خصوصیات نوترینوها است.
 
* گام بعدی پروژه اپرا چه خواهد بود؟
 
- تاکنون آزمایش اپرا تنها حدود 20 درصد از اطلاعات پیش بینی شده را جمع آوری کرده است. از این رو مهمترین هدف این پروژه در سالهای آینده نیز جمع آوری اطلاعات باقی مانده است. اگر همه چیز برپایه پیش بینی ها خوب پیش رود در مجموع باید 10 رویداد مربوط به نوسان نوترینوی میونی به نوترینوی تاو را شاهد باشیم.
 
* شما به عنوان یک دانشمند فعال در این پروژه بین المللی، نقش این کشف جدید را در آینده فیزیک ذرات چگونه می بینید؟
 
- آزمایش "اپرا" با هدف رصد مستقیم ظهور نوترینوی تاو برانگیخته از نوسان نوترینوی میون ساخته شده است. نتایج حال و آینده اپرا یک آزمایش تجربی بنیادی در درک نوسانات نوترینوها را ارائه می کنند. ما با کمک بررسیهای پیشین چون آزمایش " SuperKamiokande" در ژاپن و MINOS  در آمریکا به وضوح می دانستیم که نوترینوی میونی نوسان می کند و به احتمال بسیار زیاد باید به نوترینوی تاو تبدیل شود اما تاکنون هیچ یک از این آزمایشات قادر نبودند نوترینوی تاو را مشاهده کنند و تنها اپرا توانست آن را ببیند. به عبارتی دیگر، آزمایش اپرا به روشی قطعی این حوزه ویژه از تحقیقات (نوسانات نوترینوی میونی به نوترینوی تاو) را می بندد (خواهد بست) و بنابراین می تواند منجر به کشفیات بزرگی در آینده فیزیک ذرات شود.



  گفتگو از هدی عربشاهی



------------------------------------------------------------------
منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: تابش اطلاعات از فاصله ای 16 کیلومتری/ موفقیت چینی ها در تله پورت اطلاعات
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۹ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۲۸:۰۴
تابش اطلاعات از فاصله ای 16 کیلومتری/ موفقیت چینی ها در تله پورت اطلاعات


دانشمندان چینی طی گزارشی نشان دادند امکان انتقال اطلاعات از میان فاصله ای طولانی با استفاده از شبکه های کوانتومی امکانپذیر است.
به گزارش خبرگزاری مهر، این مطالعه می تواند منجر به ارائه رایانه های سریعتر و کوچکتر کوانتومی و ارتباطات غیر قابل نفوذ و رمزگذاری شده در سرتاسر جهان شود. محققان طی این گزارش اعلام کردند توانسته اند اطلاعات را در مسافتی برابر 16 کیلومتر "تله پورت" کنند. (تله پرت به مفهوم انتقال انرژی یا ماده از مکانی به مکان دیگر بدون جا به جایی آن در فضا است.)

به گفته یکی از محققان این پروژه از دانشگاه علوم و تکنولوژی چین این طولانی ترین مسافت گزارش شده ای است که تا کنون در آن تله پورت نوری انجام گرفته است. این مسافت نسبت به تلاشهای پیشین برای اجرای چنین فرایند انتقالی 20 بار طولانی تر است.

در داستانهای تخیلی، تله پورت کردن به مفهوم انتقال دادن آنی ماده از مکانی به مکانی دیگر است. در فیزیک واقعی تله پورت بخشی ناملموس تر از دستگاه های کوانتومی است که می تواند رفتار اتمها و ذرات وابسته به آنها را توضیح دهد.

بر اساس این نظریه، ذرات نور و ماده می توانند با یکدیگر درگیر شوند و هر چه برای یک ذره رخ دهد بدون توجه به فاصله و یا نوع ماده درگیر برای ذره دیگر نیز رخ خواهد داد. آنچه دانشمندان چینی موفق به انجام آن شده اند انتقال تغییر حالت اطلاعات از پروتونی به پروتون دیگر در فاصله ای به طول 16 کیلومتر است.

دانشمندان در گذشته با جدا سازی ذرات درگیر با یکدیگر در فواصلی بیش از چند یارد مشکل داشتند. در مطالعات جدید دانشمندان چینی با استفاده از لیزر آبی، یک نیمه رسانا و یک کریستال "بتا باریوم بورات" در ابتدا دو فوتون نوری را با یکدیگر درگیر کرده و سپس فوتون پر انرژی تر را به فاصله 16 کیلومتری ارسال کرده و مشاهده کردند زمانی که یکی از فوتونها قطبیت خودرا تغییر می دهد، قطبیت فوتون دیگر نیز به همان شکل تغییر می کند.

به گفته محققان فاصله 16 کیلومتری برای تله پورت کردن به اندازه ای طولانی هست که بتوان بر اساس آن به آغاز نسل شبکه های ماهواره ای ارتباطاتی پر سرعت  بر اساس تله پورت کوانتومی اندیشید.

بر اساس گزارش گیزمودو، شاید دستیابی به سیستم ارتباطی مشابه آنچه در فیلم جنگهای ستاره ای دیده می شوند کمی تخیلی باشد اما تله پورت اطلاعات از زمین به ماهواره ها امری است که دانشمندان عملی شدن آن را طی دو سال آینده امکان پذیر می دانند.



---------------------------------------------------------------
منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: کشف رژیم غذایی غارنشینان/ تمساح دلیل بزرگ بودن مغز انسانهای اولیه!
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۹ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۳۲:۳۲
کشفی در آشپزخانه ماقبل تاریخ

کشف رژیم غذایی غارنشینان/ تمساح دلیل بزرگ بودن مغز انسانهای اولیه!



مطالعات جدید نشان می دهند رژیم غذایی اصلی غارنشینان از گوشت تمساح ها تشکیل می شده است و خوردن همین ماده غذایی چرب باعث شده بود انسانهای اولیه از مغزهای بسیار بزرگی برخوردار باشند.
به گزارش خبرگزاری مهر، این اطلاعات بر اساس استخوانهای خزندگان و ابزارهایی که در آشپزخانه ای ما قبل تاریخ کشف شده به دست آمده است. ابتدایی ترین نشانه هایی که ثابت می کنند انسانها از موجودات آبزی تغذیه می کرده اند.

ابزارهای سنگی و استخوانهای قصابی شده لاکپشتها، تمساح ها و ماهی ها در منطقه ای باستانی به قدمت 1.95 میلیون سال در شمال کنیا یافته شد در حالی که هیچ نشانه ای از استخوان انسانها در این منطقه نبود اما ترکیبی از بقایای به جا مانده نشان می دهند انسانهای اولیه از این مکان برای فراهم آوردن غذا استفاده می کرده اند.

به گفته محققان دانشگاه کیپ تاون وجود مواد غذایی دریایی در رژیم غذایی انسانهای اولیه می تواند یکی از عواملی باشد که منجر به بزرگتر شدن ابعاد مغز آنها شده است. این به آن دلیل است که خزندگان و ماهیها غنی از زنجیره های طولانی اسیدهای چرب اشباع شده هستند. برخی از متخصصان در دانشگاه کیپ تاون آفریقای جنوبی بر این باورند این چربیهای مفید بخشی از بسته تکاملی مغز انسانها بوده است.

دانشمندان امیدوارند کشف شواهدی برای تغذیه مغز در حدود سه تا 1.8 میلیون سال پیش بتواند چگونگی ظهور مغزهای بزرگتر را در میان انسانها توضیح دهد.

با این حال دانشمندان بر این باورند انسانهای اولیه کنیایی شکارچی تمساح نبوده اند بلکه با جستجو در میان لاشه های مرده جانداران بخشی از گوشت بدن آنها را به خانه باز می گردانده اند و تا قبل از ظهور دوران آتش در تاریخ حیات انسان، غذای خود را به صورت خام می خورده اند.

بر اساس گزارش نشنال جئوگرافی، "دین فالک" از دانشگاه فلوریدا معتقد است ایده تاثیر رژیم غذایی دریایی بر روی سلامت و رشد این انسانها ایده ای قابل قبول به نظر می رسد اما این ایده که بزرگ شدن مغز از حدود دو میلیون سال پیش و در اثر استفاده از این نوع مواد غذایی آغاز شده است فرضیه ای است که طی دهه گذشته به فراموشی سپرده شده است.





----------------------------------------------------------
منبع : خبرگزاری مهر -
عنوان: ابداع لیزری که مواد منفجره را بو می‌کشد
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۹ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۳۳:۳۳
ابداع لیزری که مواد منفجره را بو می‌کشد

دانشمندان انگلیسی اعلام کردند موفق به ساخت فناوری لیزری پیشرفته ای شده اند که می تواند مواد منفجره پنهان شده را ردیابی کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، از این تکنولوژی می توان در ردیابی میدانهای مین و بمبهای کنار جاده ای و همچنین بهبود ایمنی در فرودگاه ها استفاده کرد. محققان در دانشگاه سنت اندروز توانسته اند با استفاده از نوعی پلاستیک به نام "پلی فلورن" نوعی لیزر ابداع کنند که می تواند نسبت به بخار ناشی از مواد منفجره واکنش نشان دهد.

به گفته محققان این مکانیزم می تواند موادی تی ان تی مانند که به وفور در مواد منفجره مورد استفاده قرار می گیرند را در غلظت بسیار محدودی شناسایی کند. غلظتی کمتر از 10 ذره در میلیارد. بر فراز میدانهای مین موجود در مناطق ملتهب جنگی ابرهای رقیقی از بخار مولکولهای مواد منفجره ای وجود دارند که بمبها از آن ساخته شده اند.

به این شکل مولکولهای مواد منفجره با صفحه پلاستیکی که لیزر از آن ساخته می شود تماس برقرار کرده و با مولکولهای نورزای لیزر واکنش نشان داده و تابش نور را متوقف می کنند. دانشمندان شرح می دهند این واکنش مولکولهای تی ان تی مانند با زنجیره های پلیمری، شیوه ای کاملا جدید را برای متوقف کردن تابش لیزر فراهم می آورد.

به گفته دانشمندان دانشگاه سنت اندروز زمانی که چنین تکنیکی تکمیل شده و مورد استفاده قرار گیرد، قادر خواهد بود هرگونه ماده منفجره ای را شناسایی کند. این اولین باری است که محققان از لیزرهای پلاستیکی برای ردیابی مواد منفجره استفاده می کنند.

بر اساس گزارش بی بی سی، از دیگر مواردی که برای استفاده از این سیستم لیزری عنوان شده است، تجهیز ابزار روباتیک است تا با ارسال آنها به مناطق مشکوک به داشتن مین و کنترل کردن آنها از راه دور به پاکسازی مناطق مختلف که قربانی جنگ شده اند پرداخت.





-----------------------------------------------------------------
منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: اثر انگشت مصنوعی در همدان ساخته شد
رسال شده توسط: CIVILAR در ۱۹ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۴:۳۶:۵۳
همدان - خبرگزاری مهر: مخترع فامنینی برای نخستین بار در کشور، موفق به ساخت اثر انگشت مصنوعی شد.
علی خلج در گفتگو با خرنگار مهر در همدان با بیان اینکه این اختراع در کمتر از یک ماه به نتیجه رسیده است، اظهار داشت: زمانی که نتوانستم به سایت اینترنتی دانشکده فنی وارد شوم با بهره‌ گیری از مشاوره یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه، موفق به ساخت اثر انگشت مصنوعی در مدت یک ماه شدم.

خلج هدف از ساخت این اثر را افشای ضریب امنیتی پائین سیستم‌های موجود عنوان کرد و افزود: برخی ادارات دولتی و خصوصی از این سیستم‌ها در کنترل ورود و خروج و دسترسی به اسناد طبقه بندی استفاده می ‌کنند که با ساخت این اثر ضعف امنیتی آنها مشخص شد.

وی گفت: ساخت اثر انگشت مصنوعی، قابلیت استفاده از اثر انگشت در سیستم‌های امنیتی از جمله درب‌ها، گاوصندوق‌ها و کارت‌های اعتباری را به چالش کشیده است.

علی خلج متولد سال 1363 در شهرستان فامنین، دارای پنج مدال طلای جهانی از کشورهای صربستان، کره‌ جنوبی، رومانی و روسیه و مخترع و مبتکر برگزیده سال 87 از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و عضو بنیاد ملی نخبگان و دارنده رتبه دوم یازدهمین جشنواره جوان خوارزمی در سال 88 است.

پیش از این نیز اختراعات وی شامل سلاح هوشمند با قابلیت ارسال صدا و تصویر از محل مورد اصابت گلوله، سمپاش بدون نیاز به سوخت و پوتین مین‌یاب هوشمند ثبت شده است.

----------------------------------------------------------------------------------------
منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: تولید برق با استفاده از کشتی بادبانی
رسال شده توسط: CIVILAR در ۲۰ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۸:۲۱:۱۲
تولید برق با استفاده از کشتی بادبانی

گروهی از دانشمندان آمریکایی با استفاده از یک کشتی بادبانی توانستند انرژی بادی دریا را جمع آوری و آن را با تبدیل به هیدروژن برای تولید برق در روی زمین مورد استفاده قرار دهند.
به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه کالیفرنیا ایده یک کشتی بادبانی را ارائه کردند که مجهز به ژنراتورهایی است که می توانند انرژی باد را به هیدروژن تبدیل کنند.

در این سیستم، بادبانها کشتی را به حرکت در می آورند. این حرکت موجب می شود که دو هیدروژنراتوری که دارای دو بال نوسانگر زیر آبی هستند با حرکات آب انرژی تولید  کنند. سپس این انرژی به ژنراتور دیگری منتقل می شود و برای شکافتن آب به اتمهای هیدروژن و اکسیژن به کار می رود. سپس این انرژی بار دیگر به برق تبدیل می شود.

انرژی که به این ترتیب به دست می آید سه برابر بیشتر از انرژی است که با یک ژنراتور توربین معمولی بادی به دست می آید.

این کشتی بادبانی مجهز به 400 متر مربع بادبان است که با نیروی باد 7 تا 15 متر بر ثانیه حرکت می کنند و می توانند 100 کیلووات انرژی تولید کنند.

براساس گزارش نیوساینتیست، با افزایش بادبانها می توان به یک مگاوات انرژی برای هر کشتی دست یافت.

به گفته این محققان، با توجه به اینکه 70 درصد از کره زمین پوشیده از اقیانوس است تولید برق با این روش می تواند تا حد قابل توجهی با بحران انرژی در جهان مبارزه کند.

تولید انرژی از حرکت آب به دلیل چگالی آب بسیار موثرتر از حرکت باد است. جریان آب از طریق یک ژنراتور زیردریایی دارای توان 36 کیلووات بر متر مکعب است در حالی که توان یک ژنراتور بادی 2/1 کیلووات بر متر مکعب است.

منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: دنباله دار مک نات c/2009 R1 در ایران قابل مشاهده است
رسال شده توسط: CIVILAR در ۲۰ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۸:۲۳:۳۹
پاسخ یک منجم به یک سایت؛

خبر مهر صحیح است / دنباله دار مک نات c/2009 R1 در ایران قابل مشاهده است


دبیر انجمن نجوم اهواز اعلام کرد: دنباله داری که در آسمان ایران به حد دیدن با چشم غیر مسلح (حد 5) رسیده و پر نورترین دنباله دار آسمان شب است دنباله دار مک نات با نام علمی C/2009 R1 است و به هیچ عنوان منظور دنباله دار C/2006 p1 نیست.
خسرو جعفری زاده در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه چندین دنباله دار توسط رابرت مک نات کشف شده است افزود: همه این دنباله دارها با عنوان "مک نات" نامگذاری شده است.

وی با تاکید بر اینکه در افق غربی ایران دنباله دار C/2009 R1 است اظهار داشت: این دنباله دار میان صورت فلکی اسب بالدار و صورت فلکی برساوش در افق صبحگاهی قبل از طلوع خورشید با قدر 5 قابل مشاهده است و زمانی که با دوربین دو چشمی به این جرم آسمانی نگاه شود دم دنباله دار آن به رنگ آبی با گستردگی تقریبا دو درجه قابل مشاهده است.

دبیر انجمن نجوم اهواز همچنین تاکید کرد: در حال حاضر این دنباله دار پر نورترین دنباله دار آسمان شب است.

تصایر زیر و مطالب مشخص شده حاکی از وضعیت این دنباله دار است.

یکی از سایتهای خبری در خصوص خبر مهر با عنوان "رصد جرم آسمانی درخشان در آسمان ایران" شبهاتی را ایجاد کرده است. این سایت آورده است خبرنگار مهر بی‌توجه به اسم دنباله‌دار، تصور کرده این دنباله‌دار جدید همان دنباله‌دار McNaught 2006 P1 است که در اواخر 2006 و اوایل 2007 / آذر تا بهمن 1385 به درخشندگی زیادی رسید و جزو پرنورترین دنباله‌ دارهای چهار دهه اخیر لقب گرفت.

دبیر انجمن نجوم اهواز در واکنش به این مطالب به مهر گفت: دنباله داری که در آسمان ایران به حد دیدن با چشم غیر مسلح (حد 5) رسیده و پر نورترین دنباله دار آسمان شب است دنباله دار مک نات با نام علمی C/2009 R1 است و به هیچ عنوان منظور دنباله دار C/2006 p1 نیست و در خبر مهر نیز کاملا درست آمده بود.


منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: سرنوشت اعضای قطع شده گالیله
رسال شده توسط: CIVILAR در ۲۰ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۸:۲۵:۰۸
سرنوشت اعضای قطع شده گالیله/ انگشتهای گالیله در موزه ای به نام گالیله

موزه ای که نام خود را به نام اخترشناس مشهور قرن 16 میلادی تغییر داده قصد دارد انگشتهای این اخترشناس که پس از مرگ از بدن وی جدا شده اند را به نمایش بگذارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، دو انگشت گالیله که توسط برخی از طرفداران وی در قرن 18 میلادی از جسد بی جانش جدا شده است در نمایشگاهی در موزه فلورانس که به تازگی به موزه گالیله تغییر نام داده است به نمایش در خواهد آمد.

موزه تاریخ علوم به مدت دو سال برای بازسازی و تعمیر تعطیل شده بود و پس از بازگشایی مجدد نام خود را به موزه گالیله تغییر داد.

سال گذشته مدیر این موزه اعلام کرد دو انگشت دست راست گالیله در یک حراجی کشف شده و به عنوان انگشتهای این دانشمند بزرگ که در سال 1642 از جهان رفته به تایید رسیده است. این انگشتها اکنون در محفظه های شیشه ای بلند و باریکی به نمایش گذاشته می شوند. دندان وی نیز در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت و یکی دیگر از انگشتهای وی در حال حاضر در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

در سال 1737 طرفداران گالیله حین انتقال جسد وی از جایگاه پیشینش به قبرستانی در فلورانس، سه انگشت، دندان و یکی از مهره های کمر وی را از بدنش جدا کردند. مهره کمر وی اکنون در دانشگاه "پادوآ" جایی که گالیله برای سالها در آن به تحصیل پرداخته است نگهداری می شود.

دندان و دو انگشت دیگر درون یک مخزن ویژه در میان نسلهای یک خانواده دست به دست می شد اما در قرن 20 این بقایای دانشمند بزرگ تاریخی ناپدید شد و سرانجام سال گذشته در یک حراجی یافته شده و دانشمندان با کمک اسناد تاریخی و اسناد خانوادگی افرادی که آن را حفظ کرده بودند توانستند واقعی بودن این انگشتها را به اثبات برسانند.

بر اساس گزارش گاردین، واتیکان گالیله را به اتهام نقض تعالیم کلیسا محکوم کرد، تعالیمی که زمین را مرکز جهان می دانستند. در همین راستا پاپ ژان پل دوم در حدود 20 سال پیش از این اختر شناس مشهور اعاده حیثیت کرده و اعلام کرد کلیسا در این زمینه رفتاری خطا داشته است.

منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: جزئیات اولین رتبه بندی دانشگاههای کشور
رسال شده توسط: CIVILAR در ۲۳ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۰:۱۳:۰۰
جزئیات اولین رتبه بندی دانشگاههای کشور/ زمان اعلام نتایج رتبه بندی


رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری از رتبه بندی دانشگاههای کشور خبر داد و جزئیات معیارهای رتبه بندی دانشگاهها اعم از آموزشی، پژوهش و بین المللی را اعلام کرد و گفت: نتیجه رتبه بندی تا آخر آبان ماه 1389 نهایی شده و در اختیار وزارت علوم قرار گیرد.
جعفر مهراد در گفتگو با خبرنگار مهر، هدف از رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشگاهها را مقایسه وضعیت فعلی دانشگاهها و پژوهشگاهها با یکدیگر و بررسی راهکارهایی که می تواند قدرت رقابتی دانشگاهها و پژوهشگاهها را افزایش دهد عنوان کرد و گفت: اصولا در تمدنهای اسلامی افراد همواره به دنبال آن بوده اند تا به دانشگاههای تراز اول زمان خود راه یابند. این مسئله نه تنها باعث افتخار است بلکه برای آینده تمدن اسلامی بسیار ضروری و لازم است. دلیل آن هم روشن است. اسلام همواره به عنوان یک دین مبتنی بر دانش مطرح است.

وی اظهار داشت: در این زمینه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تازگی تدبیری را اتخاذ کرده است تا بتواند کیفیت آموزش و تحقیقات را در دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی ارتقاء دهد. هدف نهایی این گونه سیاستها آن است که این گونه دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی بتوانند در رتبه بندی دانشگاهها از جایگاهی درخور و شایسته برخوردار شوند.

رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: برای انجام رتبه بندی، معاونت پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مسئولیت رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام را به پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) واگذار کرد. البته مقرر شد ابتدا دانشگاهها و پژوهشگاههای ایران تحت پوشش رتبه بندی قرار گیرند و سپس در مرحله بعد رتبه بندی دانشگاههای سایر کشورهای اسلامی آغاز شود.

معیارهای رتبه بندی دانشگاهها

وی افزود: معیارهای رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشگاهها در واقع همان معیارهای رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام است که در نشست تهران به تاریخ 30 آوریل 2007 در تهران به تصویب نمایندگان کشورهای اسلامی رسید.

معیارهای پژوهشی رتبه بندی

مهراد معیارهای رتبه بندی را شامل پژوهش (با وزن کل 64)، آموزش (با وزن کل 31) و وجهه بین المللی (با وزن کل 5) دانست و به مهر گفت: در حوزه پژوهش شاخصها عبارتند از کیفیت پژوهش، کارآیی پژوهش، حجم پژوهش، نرخ رشد کیفیت پژوهش و نرخ رشد کارآیی پژوهش. رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشگاهها بر اساس این شاخص ها از مقاله های علمی منتشر شده در مجلات معتبر بین المللی که در ISI نمایه سازی شده اند و نیز از مقاله های کنفرانس های بین المللی ثبت شده در ISI صورت خواهد گرفت.

معیارهای آموزشی رتبه بندی

وی افزود: در حوزه آموزش نیز شاخصها از اعضای هیئت علمی دارای جایزه، اساتید پراستناد بر حسب استانداردهای ISI و استانداردهای سازمان کنفرانس اسلامی (OIC)، نسبت اعضای هیئت علمی دارای مدرک Ph.D. به کل اعضای هیئت علمی،  فارغ التحصیلانی که جایزه گرفته اند، نسبت اعضای هیئت علمی به دانشجو، نسبت دانشجویان تحصیلات تکمیلی به کل دانشجویان و دانشجویان دارای جایزه در المپیادهای بین المللی تشکیل می شود.

معیارهای بین المللی رتبه بندی

عضو اصلی رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام معیار وجه بین المللی رتبه بندی را نسبت اعضای هیئت علمی بین المللی به کل اعضای هیئت علمی، نسبت دانشجویان بین المللی به کل دانشجویان و نسبت اعضای هیئت علمی دارای مدرک Ph.D.  خارجی به کل اعضای هیئت علمی دارای مدرک Ph.D عنوان کرد.

وی ادامه داد: جهت دریافت اطلاعات مرتبط، شاخص های مربوط به معیارهای آموزش و وجهه بین المللی به صورت پرسشنامه ای با 14 سئوال به دانشگاهها و پژوهشگاهها ارسال و درخواست شد که پاسخ سئوالات را حداکثر تا پایان شهریور ماه 1389 به دبیرخانه رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام در ISC ارسال کنند.

مهراد تأکید کرد: بدیهی است اگر دانشگاه یا پژوهشگاهی به این پرسشنامه جواب ندهد یا جواب را با تأخیر ارسال کند از رتبه بندی بازخواهد ماند.

وی افزود: در ارتباط با یکی دو سئوال پرسشنامه علاوه بر نیاز به داشتن اطلاعات لازم است دانشگاهها و پژوهشگاهها مستندات مربوطه را نیز ضمیمه کنند. مثلاً ضمیمه کردن مستندات مربوط به جوایز ملی و بین المللی بسیار ضروری و لازم است.

رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: جوایز عمدتاً شامل جایزه نوبل، فیلد مدال ها، بانک توسعه اسلامی (IDB)، خوارزمی، رازی، فارابی، فرهنگستان علوم جهان اسلام (TWAS)، آیسیسکو و جایزه IAS است.

وی اظهار داشت: در مورد اختراعات و اکتشافات (ثبت نامه ها) نیز مقرر است دانشگاهها و پژوهشگاهها مستندات مربوطه را به همراه پرسشنامه ضمیمه کرده و به دبیرخانه رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام در ISC ارسال کنند.

مهراد گفت: معیار پژوهش که وزن بیشتری نیز بدان اختصاص یافته است توسط خبرگان رتبه بندی در ISC از پایگاههای اطلاعاتی ISI استخراج خواهد شد. این بخش به دقت و وقت زیادی نیاز دارد. متأسفانه نام دانشگاهها به زبان انگلیسی به صورتهای مختلف در مقاله های مجلات معتبر بین المللی نوشته و این نوع گوناگونی نام صدمات زیادی را در شمارش تولید علم از یک طرف متوجه دانشگاهها و پژوهشگاهها و از طرف دیگر متوجه ایران کرده است در هر حال، این معیار سخت ترین بخش رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشگاهها است که تیم تخصصی در این حوزه با رعایت اصل امانت، اطلاعات را از پایگاههای اطلاعاتی ISI استخراج و طبق فرمول هایی که برای هر یک از شاخص ها به تصویب رسیده است عمل شود.

وی با بیان اینکه تعداد دانشگاهها و پژوهشگاههایی که در این رتبه بندی برای آنها پرسشنامه ارسال شده است متفاوت است به مهر گفت: برای دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نیز دانشگاههای وابسته به دستگاههای اجرایی 98 پرسشنامه، برای دانشگاههای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 42 پرسشنامه و برای واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی ایران 178 پرسشنامه که بر روی هم تعداد 318 دانشگاه و مؤسسه پژوهشی می شود.

عضو اصلی تیم رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام گفت: دبیرخانه رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام که به تدریج پرسشنامه ها را از دانشگاهها و پژوهشگاهها دریافت خواهد کرد سایر عملیات رتبه بندی را آغاز کرده و بر اساس برنامه ای که به همین منظور طراحی شده داده ها و اطلاعات را در برنامه مزبور وارد و برنامه به طور خودکار و بدون دخالت انسانی داده ها را پردازش و نتیجه را ارائه خواهد داد.

اعلام نتیجه رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشگاهها تا آخر آبان ماه

وی گفت: با برنامه ریزیهای به عمل آمده پیش بینی می شود نتیجه رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشگاهها تا آخر آبان ماه 1389 نهایی شده و در اختیار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار گیرد.

البته سایت رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام به نشانی www.ur.isc.gov.ir  طراحی شده و هم اکنون دانشگاهها و پژوهشگاهها می توانند از این سایت بازدید به عمل آورند

منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: سقوط اتوبوس حامل دانشجویان ایرانی ساکن فیلیپین
رسال شده توسط: CIVILAR در ۲۴ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۵:۴۹:۱۱
سقوط اتوبوس حامل دانشجویان ایرانی ساکن فیلیپین

اتوبوسی توریستی که حامل دانشجویان از جمله ایرانیان محصل در فیلیپین بود در دره ای 30 متری سقوط کرد که در این حادثه 18 نفر جان خود را از دست دادند.

منبع : خبرگزاری مهر
عنوان: قوانین مورفی یا قوانین ناعلمی ثابت شده
رسال شده توسط: CIVILAR در ۳۰ تیر ۱۳۸۹ - ۱۵:۳۵:۴۶
قوانین مورفی یا قوانین ناعلمی ثابت شده

قانون صف:

اگر شما از يک صف به صف ديگري رفتيد، سرعت صف قبلي بيشتر از صف فعلي خواهد شد.

قانون تلفن:

اگر شما شماره‌اي را اشتباه گرفتيد، آن شماره هيچگاه اشغال نخواهد بود.

قانون تعمير:

بعد از اين که دست‌تان حسابي گريسي شد، بيني شما شروع به خارش خواهد کرد.

قانون کارگاه:

اگر چيزي از دست‌تان افتاد، قطعاً به پرت‌ترين گوشه ممکن خواهد خزيد.

قانون معذوريت:

اگر بهانه‌تان پيش رئيس براي دير آمدن پنچر شدن ماشين‌تان باشد، روز بعد واقعاً به خاطر پنچر شدن ماشين‌تان، ديرتان خواهد شد.

قانون حمام:

وقتي که خوب زير دوش خيس خورديد تلفن شما زنگ خواهد زد.

قانون روبرو شدن:

احتمال روبرو شدن با يک آشنا وقتي که با کسي هستيد که مايل نيستيد با او ديده شويد افزايش مي‌يابد.

قانون نتيجه:

وقتي مي‌خواهيد به کسي ثابت کنيد که يک ماشين کار نمي‌کند، کار خواهد کرد..

قانون بيومکانيک:

نسبت خارش هر نقطه از بدن با ميزان دسترسي آن نقطه نسبت عکس دارد.

قانون تئاتر:

کساني که صندلي آنها از راه‌روها دورتر است ديرتر مي‌آيند.

قانون قهوه:

قبل از اولين جرعه از قهوه داغتان، رئيس‌تان از شما کاري خواهد خواست که تا سرد شدن قهوه طول خواهد کشيد.

اين قوانين به قوانين مورفي معروف هستند و حتي کتاب قوانين مورفي هم منتشر ميشه و شما اگه قانون خوبي داشته باشي بنياد مورفي حاضره اونو از شما بخره و تو کتابش بذاره




--------------------------------------------------
منبع: meganit.com/index.php
--------------------------------------------------
عنوان: به نام قرص لاغری در حال مصرف شیشه هستید ! ...
رسال شده توسط: رز سرخ در ۳۰ تیر ۱۳۸۹ - ۱۸:۱۶:۳۹
چند وقتی میشه که قرص سوپر اسلیم که فقط تو عطاریها عرضه میشه و داروخانه ها مجوز برای فروشش ندارن خیلی غوغا کرده. میتونم به جرات بگم تقریبا" همه اونایی که این روزا دنبال لاغری هستن تبلیغ این قرص رو زیاد شنیدن.
این قرص شدیدا" حالت بی اشتهایی ایجاد میکنه و کسانی بودند که ظرف یک هفته حتی تا 10 کیلوگرم وزن کم کردن.
من علیرغم توصیه خیلی از دوستان این قرصها رو مصرف کردم و عوارضی که روی من داشته تپش قلب شدید - تشنگی مفرط و گاهی حالت تهوع بوده.
مادرم هم این قرص رو مدتیه مصرف میکنه و دچار بیخوابی شدید شده علاوه بر این چند روز پیش چندین بار استفراغهای شدید کرد. من تا همین امروز صبح از این قرص مصرف میکردم تا اینکه امروز با یک دکتر داروساز صحبت کردم.
جالب اینجاست که این قرص رو که میگن گیاهیه آنالیز کرده و تو لابراتوار روش کار کرده.
چیزی که من رو شکه کرد این بود که او دقیقا" تمام عوارضی رو که شنیده بودم روی افراد مختلف داشته بازگو کرد و گفت که تو ترکیبات این کپسول ماده مخدر شیشه وجود داره و به همین دلیل باعث لاغری سریع و تشنگی مفرط میشه و البته به جرات گفت که این قرصها در داخل تولید میشه و بیخود میگن که گیاهیست و از چین وارد میشه.
خواهر همکار من 3 ماهه این قرص رو مصرف میکنه و دو شب پیش چنان خون دماغ میشه که به بیمارستان میرسوننش و دکتر میگه فشارش رو بیسته و اگه خون دماغ نمیشد ممکن بود بمیره.
خلاصه: عکس این قرص رو براتون میذارم که تو قوطی فلزی 30 تایی عرضه میشه و قیمتش از 20 تا 30 هزار تومان متغیره.
 پس حسابی حواستون رو جمع کنید!
عنوان: پاسخ : اخبار علمی مکملهای غذایی چربی سوز
رسال شده توسط: کـوکـبـی در ۳۰ تیر ۱۳۸۹ - ۱۸:۵۶:۲۴
با سلام

البته طبقه بندی  اخبار علمی در دستورکاراست تا مباحث بصورت مجزا قابل استفاده باشد

اما حال که بحث قرصهای لاغری بوجود آمد بیان چند نکته خالی از لطف نمی باشد اینکه اساسا کاهش وزن ، ضعف بدنبال دارد و نیز متوسط مقبول کاهش وزن در ماه بین 4-6 کیلو بطور متوسط می باشد وبیشتر از آن خطرناک می باشد و حدود 2کیلو از آن نیز متاثر از کاهش یا افزایش آب بدن است و بنوعی در کاهش وزن محاسبه نباید بشود .

اساسا کاهش وزن تحت تاثیر سوخت و ساز و شکستن سلولهای چربی و نیز کاهش در آب بدن اتفاق می افتد که
      برای سوختن چربیها دو نوع مکمل غذایی ( نه دارو ) وجود دارد که شیوه عمل آنها بدین صورت است :
1- افزایش در گردش خون که منجر به رساندن بیشتر غذا و اکسیژن در نتیجه سوخت و ساز بیشتر است . وجود محرکهای عصبی و افزایش در ضربان قلب ، اضطراب و استرس ، و اعتیاد به مواد تشکیل دهنده از خصوصیات لاینفک این نوع مکملهاست البته به شرط داشتن مجوزهای لازم در غیر این صورت که خطرهای بسیاری ممکن است وجود داشته باشد .

2- مکملهایی که باعث نرم شدن مولکولهای چربی می شوند و در واقع بواسطه لزج شدن آنها عبور سلولهای چربی  از دیواره سلول ساده تر انجام شده و عمل شکستن چربی و آزاد شدن انرژی آن راحتتر صورت می گیرد .که باز هم حالت شلی ، اضطراب و ... از اتفاقات طبیعی استفاده ازاین مکمل البته به شرط داشتن مجوزهای لازم است


در ادامه متذکر می شود به نظر می رسد حداقل 90 درصد محصولات موجود در بازار ، تقلبی باشند پس در خرید و استفاده مراقب باشید

حقیر قریب 2سال در زمینه تغذیه هایپرتروفی مشغول جمع آوری مطلب بوده ام که در صورت وجود فرصب تمامی آنها در بخش تغذیه در اختیار دوستان قرار خواهد گرفت .

                                                                                             با درود
عنوان: اعلام آمار تعداد مجردها تا 6 سال آینده
رسال شده توسط: آزاده پرتو در ۲۴ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۲:۳۴
سالهاست که جمعیت شناسان می گویند تعداد دختران مجرد در سن ازدواج بیشتر از پسر هاست این موضوع چقدر منطبق با واقعیت است ؟

مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور در کافه خبر با ارائه اماری می گوید که بررسی ها نشان می دهد در ۲ سال آینده تعداد پسران در سن ازدواج بیشتر از دختران می شود.

علی اکبر محزون با بیان اینکه تغییر در تعداد پسران و دختران در آستانه ازدواج تحول مهمی است که در یکی دو سال آینده در جامعه شاهد خواهیم بود می گوید: بررسی آمارهای جمعیتی نشان می دهد که سن ازدواج برای دختران در جامعه 15 تا 29 سال و برای پسران 20 تا 35 سال برآورد شده است و افراد در این سنین بیشترین تعداد ازدواج ها را به خود اختصاص داده اند.

وی ادامه می دهد: در سال های قبل در دوره ای تعداد دختران در سن ازدواج بیشتر از پسران شد که این امر مشکلاتی را ایجاد کرده بود،و البته اگر در این دوران همسن گزینی برای ازدواج صورت می گرفت این مسئله رخ نمی داد  اما چند سالی است که در گروه های سنی جمعیت جوانان تعادل برقرار شده است.

به گفته محزون، بررسی نشان می دهد که این تعادل در حال برهم ریختن تدریجی است و تا چند سال آینده تعداد پسران مجرد از دختران بیشتر خواهد بود که از سال 92 آغاز شده و تا سال 1396 و یا 1397 ادامه خواهد داشت.

وی درباره علت این تغییر در سن جمعیت جوانان آماده ازدواج می گوید: علت اصلی این امر الگوی سنی ازدواج است که میان زن و مرد اختلاف سنی 5 سال رایج است و با این اختلاف سنی تعادل به دلیل افزایش ناگهانی جمعیت دردهه 60 باعث شد تا تعداد دختر ان در سن ازدواج از تعداد پسران با اختلاف 5 سال سن بیشتر باشد .

 حالا کاهش جمعیت  در دهه 70 باعث می شود تا تعداد پسران به نسبت دختران با اختلاف سنی 5 سال بیشتر شود  وی به راهکارهای رفع این مشکل اشاره می کند و می گوید: اطلاع رسانی و آگاهی دادن درباره هم سن گزینی در میان جوانان و ترویج این الگو می تواند راهکاری برای حفظ تعادل جمعیت جوانان در سن ازدواج باشد
عنوان: محمد شیر علی شهرضا شیرمرد کامپیوتر ایران
رسال شده توسط: اجـاقـی در ۲۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۰۵:۳۱
آیا تا به حال عکس این دانشمند جوان و نابغه کشور را دیده اید؟

جوانی که با همه درد ها و مشکلات جسمانی تا آخرین لحظات زندگی خود دست از کسب علم و دانش برنداشت و مدال های افتخار را یکی پس از دیگری به گردن آویخت.

(http://banki.ir/images/stories/shirali4.jpg)


شادروان محمد شیرعلی شهرضا، شیرمرد کامپیوتر ایران چند سال پیش بر اثر ناراحتی ستون فقرات درگذشت.


آیا محمد شیر علی شهرضا لحظه ای خود را اسیر درد و رنجی کرده بود که تمام عمر گریبانگیر او بود؟

 اگر چنین کرده بود آیا از این عمر کوتاه اما پرثمر وی خبری بود؟

روحش شاد، یادش گرامی و راهش پر رهرو و جاودان

سایت رسمی محمد شیر علی شهرضا  (http://www.shirali.ir/Mohammad/home_fa.html)
عنوان: وقوع دو انفجار خورشیدی در مسیر زمین
رسال شده توسط: مرجان رضوی در ۲۸ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۸:۲۸:۰۵
براي دومين روز متوالي، خورشيد به انتشار انفجاري از ذرات باردار الكتريكي به سوي زمين پرداخت كه به گفته سايت اسپيس‌، در روز شنبه، سياره ما با يك فعاليت ژئومغناطيسي دوبرابر روبرو خواهد شد.
 
به گزارش افکار نیوز به نقل از ايسنا ، اين در حاليست كه به گفته دانشمندان جاي نگراني نبوده و چشمگيرترين تاثير اين دو انفجار طبقه متوسط (M) در نهايت منجر به نمايشهاي آسماني شفق قطبي خواهد شد.

هر دو تخليه تاج خورشيدي از لكه خورشيدي موسوم به AR۱۵۰۴ منشا گرفته‌اند كه در حال حاضر به سوي زمين قرار دارد.

اين ناحيه در روزهاي اخير به انتشار مجموعه‌اي از جرقه‌هاي خورشيدي از جمله يك جرقه طبقه M۱.۲ در روز چهارشنبه و يك جرقه M۱.۵ در روز پنج‌شنبه به سوي زمين پرداخته است.

هيچ كدام از اين انفجارها به درجه X كه شديدترين نوع اين توفانها محسوب شده و ممكن است باعث اختلالاتي در شبكه برق زمين يا ارتباطات ماهواره‌اي شوند، نزديك نشده‌اند.
عنوان: تولید برق بااستفاده از حرکات زانو در حین راه رفتن
رسال شده توسط: مرجان رضوی در ۲۸ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۱۷:۱۵
گروهی از محققان انگلیسی با استفاده از حرکات زانو در حین راه رفتن، توانستند برق تولید کنند.
به گزارش افکارنیوز به نقل از مهر، در این پژوهش دانشمندان دانشگاه کرنفیلد، لیورپول و سالفورد ابزار پیزوالکتریک پوشیدنی ساخته اند که حرکات زانو را به برق تبدیل می کند. از این انرژی تولید شده می توان برای روشن کردن گجت هایی مانند نمایشگرهای ضربان قلب، گام سنج و شتاب سنج ها استفاده کرد.

این ابزار پوشیدنی "پیزی کاتو تولید انرژی از مفصل زانو" نام گرفته به سطح بیرونی زانو متصل می شود. این ابزار مدور است و شامل یک هاب مرکزی مجهز به چهار بازوی بیرون زده است که با یک حلقه احاطه شده حرکت زانو موجب حرکت حلقه و در نتیجه لرزش بازو ها می شود محققان از این همین لرزش برای تولید برق استفاده کردند.

به گفته محققان چنین ابزار تولید کننده برقی می تواند کاربردهای نظامی برای میدانهای جنگ نیز داشته باشد چرا که سربازان در حال حاضر مجبورند وسایل الکترونیکی سنگینی را همراه با باتری های آنها حمل کنند.

این ابزار تا کنون توانسته دو میلی وات انرژی تولید کند.

محققان معتقدند عملکرد این ابزار قابل بهبود است و می توان آن را به دست کم ۳۰ میلی وات رساند. چنین انرژی برای به کار انداختن یک سیستم ردیاب GPS، وسایل الکترونیکی پردازش سیگنال پیشرفته و انتقال دهنده های بی سیم کافی است.

دکتر "مایکل پوزی" از دانشگاه کرنفلید و مجری این تحقیقات، در گروهی دیگری از محققان عضویت دارد که در پی ساخت نسخه کوچکتر و مقرون به صرفه تر از یک دستگاه تولید انرژی هستند. وی هزینه تولید هر مدل از چنین دستگاهی را کمتر از ۱۰ پوند تخمین می زند.

نتایج این تحقیقات در نشریه ساختارها و مواد هوشمند منتشر شده است.




این نخستین بار نیست که محققان در پی تولید انرژی از حرکات زانو برآمده اند. چند سال پیش نیز گروهی دیگر از پژوهشگران نمونه اولیه ای از ابزاری را ساختند که برق را نه از تاشدن زانو بلکه از نیروهای شوک ناشی از برخورد پاشنه پا به زمین و رسیدن این امواج به زانو تولید می کرد.