Google


normal_post - قلب و عروق - متا نویسنده موضوع: قلب و عروق  (دفعات بازدید: 8825 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق16
« پاسخ #15 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۷:۵۹ »
آشنایی با تازه‌ترین روش درمان فشار خون
 
فشارخون بالا، یكی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن سرتاسر جهان محسوب می‌شود، به‌طوری كه حدود ۶۵ میلیون نفر تنها در آمریكا به این بیماری دچار هستند. عوارض این بیماری نسبتا خاموش، علی‌رغم بی‌سر و صدا بودن آن، بسیار زیاد است، به‌طوری كه از هر ۸ مرگ در دنیا، یكی از آنها به علت ابتلا به این بیماری است.
به‌طور معمول برای اعلام فشارخون افراد از ذكر دو رقم استفاده می‌شود مثلا گفته می‌شود فشارخون فرد ۱۲ روی ۸ یا ۱۴ روی ۹ است. از بین این دو رقم، رقم اول (یعنی عدد بزرگ‌تر) فشارخون سیستولی نامیده می‌شود كه حداكثر میزان طبیعی آن ( ۱۴یا ۱۴۰ میلی‌متر جیوه) است و رقم دوم (یعنی عدد كوچك‌تر) فشارخون دیاستولی نامیده می‌شود كه در حالت طبیعی به هیچ عنوان نباید از ( ۹یا ۹۰ میلی‌متر جیوه) بالاتر رود.
مطالعات نشان داده است كه هر ۲۰ میلی‌متر جیوه افزایش در فشارخون سیستولی و هر ۱۰ میلی‌متر جیوه افزایش در فشارخون دیاستولی با دو برابر افزایش در میزان مرگ و میرهای ناشی از سكته‌های قلبی و مغزی و نیز دیگر وقایع عروقی همراه است. به همین دلیل باید به هر شكل ممكن فشارخون بالا را كنترل كرد تا این خطرات به حداقل برسد و از مرگ و میرها و عوارض ناشی از این بیماری‌ كاسته شود.
پزشكان در برخورد با این بیماران معمولا در قدم اول از درمان‌های دارویی به همراه رژیم غذایی، ورزش و تغییر و اصلاح عادات زندگی استفاده می‌كنند. در حال حاضر داروهای مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد اما حدود ۲۵ درصد مبتلایان به فشارخون بالا علی‌رغم مصرف چند نوع مختلف داروی ضد فشارخون، باز هم فشارخونشان كنترل نمی‌شود. تاكنون پزشكان برای درمان این بیماران مشكلات بسیار زیادی داشتند اما به تازگی ابزار جدیدی طراحی كرده‌اند كه به‌نظر می‌رسد به‌طور چشمگیری در حل این مشكلات كمك‌كننده باشد.
● سیستم رئوس
سیستمی كه به تازگی از سوی دانشمندان دانشگاه روچستر آمریكا طراحی شده است سیستم درمان فشارخون بالا به روش بارورفلكس نام دارد كه به اختصار سیستم رئوس نامیده می‌شود. این وسیله كه داخل بدن كاشته می‌شود، برای درمان آن دسته مبتلایان به فشارخون‌های مقاوم به درمان توصیه می‌شود كه فشارخون سیستولی آنها حداقل برابر ۱۶۰ میلی‌متر جیوه است. اگرچه هنوز راه زیادی تا استفاده گسترده از این وسیله در سطح جهان وجود دارد اما نتایج مقدماتی و آزمایشی این ابزار بسیار درخشان و امیدواركننده بوده، به‌طوری كه پزشكان معتقدند با استفاده از این روش درمانی جدید عوارض ناشی از ناتوانی در درمان فشارخون‌های مقاوم به درمان كمتر از قبل دیده خواهد شد.
● حل مشكل‌ به‌وسیله شاهرگ‌ها
به‌طور طبیعی داخل شاهرگ‌های گردن كه در اصطلاح پزشكی سرخرگ‌های كاروتید نامیده می‌شوند، اجسامی به نام اجسام كاروتید دارند كه نقش بسیار مهم و محوری در تنظیم فشارخون دارند. این اجسام دارای گیرنده‌هایی هستند كه میزان فشارخون را حس و آن را به مغز مخابره می‌كنند. برخی معتقدند در مبتلایان فشارخون بالا، این گیرنده‌ها خوب كار نمی‌كنند و بنابراین نمی‌توانند به‌درستی به مغز اطلاع بدهند كه فشار خون بالاست.
به همین دلیل مغز هم نمی‌تواند اقدامات مناسبی در جهت كاهش فشارخون صورت دهد. پژوهشگران از همین فرضیه استفاده كردند و ابزاری الكتریكی طراحی ‌كردند تا فعالیت این گیرنده‌ها را زیاد كند. به دنبال این تحریك الكتریكی، گیرنده‌ها فشارخون را بهتر حس‌ كرده، میزان فشارخون را دقیق‌تر از قبل به مغز مخابره می‌كنند. مغز هم متعاقبا راهكارهای كاهش فشارخون را برنامه‌ریزی و در تمام سطح بدن اعمال می‌كند.
وحشت نكنید. پالس الكتریكی كه این دستگاه پس از كارگذاری، به عروق گردن بیمار وارد می‌كند چندان زیاد نیست و اصلا خطر برق‌گرفتگی همراه ندارد. این دستگاه الكتریكی جریان بسیار اندكی را به بدن وارد می‌كند؛ به قدری اندك كه حتی بدن هم آن را احساس نمی‌كند. در ضمن هیچ خطری از سوی دستگاه بیمار را تهدید نمی‌كند و این ابزار جدید بسیار امن و مطمئن درنظر گرفته می‌شود.
● امتیازات
این دستگاه یك امتیاز بزرگ نسبت به داروهای مختلفی كه تاكنون به‌عنوان داروهای ضد فشارخون بالا معرفی شده‌اند، دارد. هریك از داروهای فشارخون تنها بر یكی از بخش‌های بدن اثر می‌گذارند و تنها یكی از علل افزایش فشارخون را درمان می‌كنند اما روش جدید با ارائه اطلاعات دقیق از سطح فشارخون فرد، مغز بیمار را وادار به مقابله با افزایش فشارخون می‌كند و مغز نیز با توجه به توانایی و قابلیت‌های وسیع خود، نه یك عضو بلكه تمام اعضای بدن را به مقابله با افزایش فشارخون فرا می‌خواند. به این ترتیب، این دستگاه از چندین مكانیسم مختلف در قسمت‌های مختلف بدن استفاده می‌كند تا فشارخون را پایین بیاورد.
مزیت عمده‌ این دستگاه در درمان فشارخون‌های بالا همین‌ همكاری اعضای مختلف بدن به واسطه دستور مغز است كه باعث می‌شود حتی فشارخون‌های مقاوم به درمان‌ نیز با این روش درمان‌پذیر باشند. به‌طور مثال به‌دنبال ارسال تحریك الكتریكی خفیف ‌از سوی این دستگاه، مغز برای كاهش فشارخون دستور می‌دهد كه عروق گشاد شوند، سرعت ضربان قلب پایین بیاید و مقداری مایع از كلیه‌ها به بیرون از بدن دفع شود. علاوه بر این، وقایعی كه به‌دنبال این روش درمانی برای كاهش فشارخون در بدن روی می‌دهند، كاملا طبیعی و از جنس واكنش‌های عادی بدن هستند. بنابراین به احتمال زیاد عوارض چندانی برای بیمار در پی‌ نخواهند داشت، در حالی كه داروهای قدیمی اكثرا مصنوعی و غیرطبیعی بوده و همواره با این احتمال همراه هستند كه باعث بروز عوارض جانبی در فرد مصرف‌كننده شوند.
● نتایج درخشان
همان‌طور كه پیش از این گفته شد، نتایج اولیه این مطالعه و ابزار جدید بسیار درخشان بوده‌ است. در مرحله نخست، این ابزار برای ۱۰ بیمار مبتلا به فشارخون مقاوم به درمان كارگذاری شده است.
سه ماه پس از كارگذاری سیستم رئوس در گردن این بیماران، فشارخون سیستولی آنها به‌طور میانگین ۲۲ میلی‌متر جیوه و فشارخون سیستولی آنها به‌طور میانگین ۱۸ میلی‌متر جیوه كاهش پیدا كرد. البته در برخی بیماران اثرات درمانی این ژنراتور بسیار بیشتر بود، به‌طوری كه گاهی فشارخون بیمار تا حدود ۴۰ میلی‌متر جیوه یا حتی بیشتر كاهش پیدا می‌كرد. بیماران به راحتی این ایمپلنت را در گردن خود تحمل می‌كردند و هیچ عوارضی از آن در گردن و حتی دیگر نقاط بدن پیدا نشد. چند روز پس از انجام جراحی برای كارگذاری ایمپلنت در گردن، بیماران وجود آن را در گردن خود احساس نمی‌كردند. نتایج بسیار امیدواركننده‌ و حتی باعث توجه پزشكان شده‌ است. سازمان دارو و غذای ایالات متحده آمریكا هم در پی طراحی تحقیقی است تا هر چه سریع‌تر با كسب اطمینان از بی‌خطر بودن این دستگاه، مجوز تولید وسیع و استفاده گسترده از آن را در سرتاسر كشور آمریكا صادر كند. با این حساب، فشارخونی‌‌ها می‌توانند خوشحال باشند و نگرانی‌های پزشكان هم تا حدودی كمتر خواهد شد. 
 
علی غلامرضا نژاد
 
روزنامه سلامت
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق17
« پاسخ #16 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۸:۳۵ »
آشنایی با فشار خون و قلب
 
● فشار خون:
چیزی که هر کس آن را دارد و برای ادامه حیات انسان ضروری است، در حقیقت بدون میزان معینی فشار در شرائین شما خونتان قادر به جریان یافتن در بدن نیست و بدون جریان خون اعضای بدن نمی‌تواند اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز بدن را به دست آورد. بنابراین اهمیت فشار خون بسیار زیاد است.
فشار خون هر فرد همیشه به یک میزان نیست بلکه برحسب نیاز بدن هر لحظه و هر روز در حال تغییر است. برای مثال هنگامی که فعالیت می‌کنید یا دچار هیجان می‌شوید، فشار خون بالا رفته و زمانی که در حال استراحت و یا خواب هستید، کاهش می‌یابد. بنابراین نوسانات فشار خون در یک محدوده معین طبیعی می‌باشد.
● فشار خون چیست؟
زمانی که قلب منقبض می‌شود، خون را به داخل شریانها پمپ کرده، ایجاد فشاری در این شرائین می‌نماید که موجب جریان یافتن خون به تمام قسمت‌های بدن می‌شود. شریان‌های یک فرد طبیعی عضلانی و قابل اتساع هستند که در اثر تلمبه خون توسط قلب به داخل آنها دچار کشش یا اتساع می‌شوند. با هر بار انقباض (۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه) قلب مقداری خون به داخل شرائین می‌فرستد و فشار در آنها افزایش می‌یابد، برعکس هنگامی که در حال استراحت بین انقباضات می‌باشد، فشار خون کاهش می‌یابد. به همین دلیل دو سطح فشار خون را برای هر فرد در نظر می‌گیرند. یکی در سطحی بالا که قلب در حال انقباض است و دیگری در سطحی پایین زمانی که قلب در حال استراحت می‌باشد.
فشار بالاتر را “فشار سیستول” و فشار پایین‌تر را به نام “فشار دیاستول” می نامند که هر دو سطح فشار توسط پزشک گرفته شده، ثبت می‌شود. برای مثال اگر فشار خون شما ۱۲۴ روی ۸۰ باشد، بدان معنی است که فشار سیستول شما ۱۲۴ و فشار دیاستولتان ۸۰ می‌باشد. این اعداد برحسب میلیمتر جیوه بوده و بدین گونه نوشته می‌شوند: “۸۰/۱۲۴ میلیمتر جیوه”. این دو عدد اطلاعات مهمی را درمورد وضعیت سلامتی شما بیان می‌کنند.
اهمیت فشار سیستولیک بدین جهت است که حداکثر میزان فشار وارد بر شرائین را بیان می‌کند. اهمیت فشار دیاستولیک در بیان حداقل میزان فشار وارد بر شرائین شما می‌باشد. هر چه جدار شریانها سخت‌تر بوده، کمتر قابل اتساع می‌باشند. مقاومت در برابر جریان خون بیشتر شده و این دو سطح فشار نیز بالاتر می‌باشند ولذا فشار بیشتری به قلب وارد می‌شود. یک فشار خون مطلوب و طبیعی باید در محدوده‌ای مشخص باشد که معمولا این محدوده برای بیشتر افراد بالغ کمتر از ۹۰/۱۴۰ میلیمتر جیوه است. با چنین فشار خونی جایی برای نگرانی وجود ندارد.
● فشار خون بالا چیست؟
تنظیم کننده‌های اصلی فشار خون شریان‌های کوچکتر هستند که از شرائین اصلی جدا می‌شوند (این شریان‌های اصلی خود شاخه‌هایی از شریان آئورت می‌باشند.) برای درک این مطلب که چگونه شرائین کوچک (آرتریولها) فشار خون را تنظیم می‌کنند به جریان مقدار مشخصی آب از داخل یک شلنگ فکر کنید. زمانی که سر شلنگ تحت فشار نباشد، آب با فشار کمتری از سر شلنگ خارج می‌شود، حال اگر یک شلنگ باریک‌تر به این شیر با همان جریان قبلی وصل کنید و یا سر شلنگ قبلی را با فشار دست تنگ نمایید، آب با فشار بیشتری خارج می‌شود. همین مسئله در مورد عروق خونی نیز صادق است.
اگر به دلایلی شرائین کوچک شما باریک‌تر شوند، مقاومتشان در برابر جریان خون بیشتر شده، باعث می‌شود که فشار خون شما بالا رفته، قلب متحمل فشار بیشتری شود. اگر فشار در شریان‌های شما بیش از ۹۰/۱۴۰ میلیمتر جیوه شود و در این محدوده باقی بماند، شما دچار فشار خون بالا یا هیپرتانسیون سیستمیک هستید. حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد علت فشار خون بالا شناخته شده نیست که به آن “هیپرتانسیون اولیه” یا افزایش فشار خون اولیه گویند و مطالبی که در این فصل گفته می‌شود، در مورد این فشار خون می‌باشد.زمانی که علت فشار خون بالا شناخته شده باشد، آن را هیپرتانسیون یا افزایش فشار خون ثانویه گویند که از مهمترین علل آن بیماری‌های کلیوی و غدد درون‌ریز بدن می‌باشد.
● چه عاملی باعث فشارخون بالا می‌شود؟
همانطور که گفته شد، با وجودی که علت فشار خون بالا کاملا شناخته نشده است، محققین عواملی را در افزایش شانس ابتلا به فشار خون بالا دخیل می‌دانند: این عوامل مستعد شامل ارث، جنس، سن، نژاد، چاقی و حساسیت به سدیم می‌باشند. سایر عواملی که به نظر می‌رسد در ایجاد فشار خون بالا نقش دارند، شامل: مصرف زیاد الکل،مصرف قرص‌های ضد بارداری و زندگی بدون فعالیت و تحرک است که در مورد هر یک توضیح مختصری داده می‌شود.
▪ توارث:
محققین دریافته‌اند یک تمایل ذاتی و استعداد ابتلا به فشار خون بالا در برخی خانواده‌ها وجود دارد. به عبارت دیگر اگر والدین یا افراد فامیل نزدیک شما دچار فشار خون بالاهستند، احتمال ایجاد این بیماری در شما بیش از افرادی است که در اطرافیان نزدیکشان سابقه فشار خون بالا وجود ندارد. بنابراین شما و دیگر اعضای خانواده باید مراقب فشار خونتان بوده، برای جلوگیری از سکته مغزی یا قلبی و سایر عوارض فشار خون بالا، به طور منظم آن را کنترل نمایید.
▪ جنس:
حدود ۲۷ درصد زنان و ۳۳ درصد مردان در سنین بین ۱۸ تا ۷۴ سال دارای فشار خون بالا هستند.
▪ سن:
۲۱ درصد مردان بین ۲۵ تا ۳۴ سال دارای فشار خون بالا می‌باشند که این میزان با افزایش سن بالا می‌رود تا در سن ۶۵ سالگی به حدود بیش از ۶۰ درصد می‌رسد. حدود ۲۰ درصد زنان در سنین ۳۵ سالگی تا ۴۴ سالگی دارای فشار خون بالا هستند که در ۶۵ سالگی به بیش از ۶۷ درصد می‌رسد.
▪ نژاد:
فشار خون یک مسئله و مشکل در سیاهپوستان است. این افراد نسبت به سفیدپوستان بیشتر دچار فشار خون بالا می‌شوند و شدت آن نیز در اینها بیشتر است. از نظر سنی هم سیاهان زودتر از سفیدپوستان به فشارخون بالا مبتلا می‌شوند.
▪ چاقی:
مطالعات نشان داده که در افراد چاق (کسانی که ۳۰ درصد یا بیشتر اضافه وزن دارند) احتمال ایجاد فشار خون بالا بیشتر است. افرادی که اضافه وزنی کمتر از ۳ درصد وزن مطلوب دارند، معمولا فشار خونشان مختصری بالاست و یا اینکه در بالاترین حد طبیعی می‌باشد. بنابراین با یک برنامه غذایی مناسب که مواد ضروری را به بدنتان برساند، سعی در کاهش وزن خود نمایید و حتما دقت کنید زیرا رژیمی که اصولی نباشد، موجب لطمه‌زدن به شما می‌شود. بخصوص با کاهش مصرف چربی و شیرینی‌جات و افزایش مصرف غذاهای فیبردار به همراه ورزش به این هدف خواهید رسید.
▪ الکل:
مطالعات نشان داده که الکل می‌تواند موجب افزایش فشار خون شود.
▪ حساسیت به نمک (سدیم:)
مصرف زیاد نمک در برخی افراد فشار خون را افزایش می‌دهد، بنابراین افرادی که مبتلا به فشار خون بالا می‌شوند، باید رژیم غذایی کم نمک را رعایت نمایند.
▪ قرص‌های ضد بارداری:
شیوع فشار خون در زنانی که از این گونه قرص‌ها استفاده می‌کنند، بیشتر است. خانم‌هایی که علاوه بر مصرف چنین قرص‌هایی سیگار هم می‌کشند، خطر ایجاد فشار خون بالا در آنها چندین برابر افزایش می‌یابد. اگر علاوه بر استفاده از قرص‌های ضد بارداری، خانمی دچار چاقی بوده یا سابقه فشار خون بالا در دوران بارداری، سابقه خانوادگی فشار خون بالا یا بیماری خفیف کلیوی داشته باشد،‌خطر ایجاد فشار خون بالا افزایش می‌یابد.
▪ زندگی بدون تحرک:
زندگی بدون فعالیت موجب چاقی می‌شود که خود عامل مهمی در ایجاد فشار خون بالا می‌باشد. ورزش منظم علاوه بر کنترل وزن، موجب کاهش اضطراب نیز می‌شود.
▪ آیا می‌توانید بگویید عوامل فشار خون بالا چیست؟
ـ دقیقا خیر، زیرا فشار خون بالا در بسیاری از موارد فاقد هرگونه علامت است. در حقیقت بسیاری افراد مدتها دچار فشار خون بالا هستند بدون اینکه از آن آگاهی داشته باشند، بنابراین یکی از علل خطرناک بودن فشار خون بالا همین مسئله است. تنها راهی که می‌توان به بالا بودن فشار خون پی برد، اندازه‌گیری آن است. بنابراین پزشک یا افراد مجرب دیگر باید فشار خون شما را حداقل یک بار در سال اندازه‌گیری نمایند.
▪ چگونه فشار خون بالا به بدن آسیب می‌رساند؟
ـ فشار خون بالا در صورت عدم کنترل قادر است از راههای مختلف به بدن شما آسیب برساند که یکی از اثرات عمده آن با افزایش بار اضافی بر قلب و شریان‌ها می‌باشد زیرا از آنجا که قلب مجبور به انجام کار سخت‌تر از مقدار طبیعی برای مدت طولانی می‌باشد، بنابراین به تدریج بزرگ می‌شود. قلبی که مختصری بزرگ شده، ممکن است عملکردی طبیعی داشته باشد ولی اگر به صورتی بارز بزرگ شود، ممکن است به سختی بتواند نیازهای بدن را پاسخگو باشد که به این وضعیت نارسایی قلبی می‌گویند.هر چه سن افزایش می‌یابد، شریان‌ها و شاخه‌های کوچکتر آنها (آرتریولها) سخت‌تر شده، قابلیت اتساع آنها کمتر می‌شود. البته چنین حالتی به تدریج در همه انسان‌ها ایجاد می‌شود (بدون در نظر گرفتن فشار خون بالا) اما داشتن فشارخون بالا روند پیشرفت این پدیده را تسریع می‌کند.
احتمال حملات سکته مغزی نیز با وجود فشار خون بالا افزایش می‌یابد. همچنین فشار خون بالای کنترل نشده قادر است به کلیه‌ها آسیب برساند.
اگر چه فشار خون بالای اولیه درمان قطعی ندارد، ولی می‌توان آن را کنترل نمود و از عوارض آن پیشگیری کرد یا آنها را کاهش داد مشروط بر اینکه زود درمان شده، به طور مداوم تحت کنترل قرار گیرد. اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید، به توصیه‌های پزشک عمل کرده در صورت تجویز دارو به طور مرتب آنها را مصرف نمایید.
بدانید که نباید فشار خون بالا را ساده گرفت. آمار نشان داده که به طور متوسط احتمال ایجاد بیماری عروق کرونر قلب در افرادبا فشار بالای کنترل نشده، سه برابر، احتمال نارسایی احتقانی قلب شش برابر و احتمال سکته مغزی حدود هفت برابر بیشتر از افراد با فشار خون بالای کنترل شده است و بنابراین تکرار می‌کنیم “اگر شما فشار خون بالا دارید، به توصیه‌های پزشکی عمل کرده و در صورت تجویز دارو، آنها را منظم مصرف نمایید.”
▪ با فشار خون بالا چه می‌توان کرد؟
ـ اکثر شیوه‌های درمانی در مورد فشار خون بالا به صورت ترکیبی از رژیم غذایی، ورزش و دارو می‌باشند.
▪ رژیم غذایی:
آمارنشان می‌دهد بسیاری از مردم که فشار خون بالا دارند، چاق نیز هستند. اگر وزن شما از میزان مطلوب بیشتر است، باید مصرف کالری را کاهش داده، وزنتان را کم کنید. پزشک می‌تواند رژیم مناسب را به شما توصیه نماید.
اگر رژیم غذایی به شما داده شد، به طور جدی آن را پیگیری و به آن عمل نمایید. غالبا با کاهش وزن، فشار خون به طور خود به خود پایین خواهد آمد. چاق بودن یک خطر کلی برای سلامتی است بنابراین با کاهش وزن نه تنها به کنترل فشار خونتان کمک می‌کنید، بلکه به دیگر جنبه‌های سلامتی خود نیز کمک خواهید کرد. گاهی کاهش مصرف سدیم (نمک) می‌تواند به کاهش فشار خون کمک نماید.
لذا پزشک ممکن است یک رژیم غذایی با محدودیت نمک به شما توصیه کند.
این بدان معنی است که باید از مصرف غذاهای شور خودداری نموده، مقدار نمک مصرفی را در طبخ غذاها و در سر سفره‌ها کاهش دهید و با مطالعه برچسب‌های روی غذا به میزان سدیم (نمک) موجود در آنها پی ببرید. با تجربه کردن موادی مثل سرکه، آبلیمو، گلپر، ادویه، سبزیجات معطر و برخی چاشنی‌های دیگر شما می‌توانید هنوز هم از غذاهای مورد علاقه خود لذت ببرید.
نکته مهمی که درمورد رژیم غذایی باید به خاطر داشته باشید، این است که رژیم‌ها باید توسط پزشک به شما توصیه شود و بعد از توصیه طبیب به طور جدی به آن عمل نمایید.
▪ ورزش و تفریح:
داشتن فشار خون بالا به این معنی نیست که شما علیل و ناتوان هستید، در حقیقت بیشتر افرادی که باید فشار خونشان کنترل شود به فعالیت‌های عادی خود ادامه می‌دهند.
از اینکه فعال باشید، نترسید. ورزش باید بخشی از برنامه روزانه شما باشد. با این کار وزن خود را نیز کاهش داده، آن را در یک حد مطلوب حفظ خواهید کرد. پزشک می‌تواند بهترین برنامه ورزش را به شما توصیه نماید اما غالبا هر ورزشی که برای شما لذتبخش است و آن را به طور منظم انجام می‌دهید، احتمالا مناسب خواهد بود.
▪ دارو:
در برخی افراد، کاهش وزن، محدودیت نمک و دیگر تغییرات در میزان فعالیت و ورزش هم نمی‌تواند فشار خون را تا حد مطلوب کاهش دهند. در صورت چنین وضعیتی برای کنترل فشار خون نیاز به دارو می‌باشد. برخی از این داروها از طریق دفع آب و سدیم (نمک) و برخی دیگر با گشاده کردن عروق و جلوگیری از انقباض شریان‌ها فشار خون را کاهش می‌دهند.
در بیشتر فشار خون‌های اولیه، دارو فشار خون را کاهش خواهد داد. البته پاسخ هر فرد به دارو متفاوت است. لذا در صورتی که شما نیاز به دارو دارید، ممکن است مدت زمانی لازم باشد تا پزشک با تجویز داروهای مختلف بهترین راه را برای کنترل فشار خون شما بیابد.
▪ چگونه می‌توانید به خودتان کمک کنید؟
برای موفقیت درمان فشار خون به یک همکاری دسته جمعی نیاز است. لذا شما و پزشکتان با همکاری یکدیگر این کار را عملی سازید. در این میان شما مهمترین نقش را جهت کنترل فشار خونتان دارید. شما می‌توانید با انجام موارد زیر به خودتان کمک کنید.
۱) با پزشکتان در تماس مرتب باشید تا بتوانید فشار خونتان را تحت کنترل داشته باشید.
۲) اگر پزشک دارویی را تجویز نمود، طبق دستور عمل نمایید. اگر احساس ناراحتی بعداز تجویز دارو کردید، آن را به پزشکتان اطلاع دهید. این اطلاعات به پزشک در تنظیم دارو و جلوگیری از بروز عوارض جانبی داروها کمک می‌کند.
۳) به توصیه‌های پزشکی در مورد رژیم غذایی و ورزش عمل نمایید.
۴) به خاطر داشته باشید مادامی که شما با تیم مراقبت و سلامتی خود همکاری می‌نمایید، قادر خواهید بود فشار خونتان را کنترل نمایید.
متاسفانه فشار خون بالا بیماری است که در تمام طول عمر وجود داشته، نمی‌تواند کاملا درمان شود اما مایوس نباشید زیرا معمولا می‌توان آن را تحت کنترل قرار داد.زمانی که یک برنامه درمانی را شروع کردید، خواهید دید که کنترل فشار خون شما آسان‌تر از آن است که فکر می‌کردید. با کنترل فشار خون بالا خطر بروز بیماری‌هایی مثل سکته مغزی، سکته قلبی و بیماری کلیوی را در خود کاهش خواهید داد. 
 
دکتر سید صمد آقامیری
 
روزنامه رسالت 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق18
« پاسخ #17 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۹:۲۷ »
آنچه که میخواهید در مورد فشار خون بدانید
 
فشارخون فشاری است که خون ، موقع عبور از رگ های خونی به دیواره آنها وارد می کند.نوسانات فشار خون طبیعی اند. مثلاً فشار خون وقتی استراحت می کنید یا خوابیده اید افت می کند، وقتی فعالیت یا ورزش می کنید بالا می رود؛ اما اگر فشارخون بالا باقی بماند طبیعی نیست.
فشارخون بالا یک بیماری طبی وخیم است که “هیپرتانسیون” نیز نامیده می شود. این بیماری باعث می شود قلب شما فشار کاری بیشتری تحمل کند.
فشارخون را بشناسید؛زیرا فشار خون شما برای سلامت عمومی شما حائز اهمیت است! اگر بدانید که فشارخون طبیعی دارید، خیالتان راحت می شود. به علاوه می توانید با اطمینان ، برنامه های خود را برای یک زندگی طولانی تر و سالم تر دنبال کنید.
ابتلا به فشارخون بالاخطری برای سلامتی محسوب می شود. این بیماری می تواند باعث آسیب به اعضای زیر شود: شریان ها، قلب، مغز ، کلیه ها ، چشمها
اما می توانید اقداماتی برای کنترل فشار خون بالا انجام دهید.
آگاهی شما نسبت به فشار خونتان می تواند زندگی شما را نجات دهد! پس سعی کنید بیشتر بدانید…
اندازه گیری فشارخونکار ساده و بدون درد است.یک وسیله خاص برای اندازه گیری فشارخون استفاده می شود. این وسیله شامل دوچیز است:
بازوبندی که باد می شود و یک درجه ی فشار . بازوبند دور بازو پیچیده می شود و باد می شود. این کار باعث می شود برای مدت کوتاهی جریان خون در رگ اصلی دست متوقف شود. باد بازوبند به آرامی تخلیه می شود.
پزشک یا پرستار به کمک گوشی به صدای بازگشت جریان خون گوش می کند.
درجه فشار را می خواند.
از فشارسنج الکترونیکی نیز برای اندازه گیری فشارخون استفاده می کنند.
معنای رقم فشار خون :فشار خون با دو رقم گفته می شود مثلاً ۸/۱۲.
رقم بالا، فشار سیستولیک( زمان انقباضی) را نشان می دهد. یعنی فشاری که ضربان قلب برای جلو راندن خون در رگ ها ایجاد می کند.
رقم پایین فشار دیاستولیک ( زمان شل شدن) را نشان می دهد. یعنی فشاری که خون بین دو ضربان دارد. فشار خون طبیعی برای هر انسانی متفاوت است.
● به طور کلی:
▪ فشار کمتر از ۸/۱۴سالم تلقی می شود.
▪ فشار ۸/۱۴ یا بالاتر، فشار بالا تلقی می شود.
در افراد مبتلا به دیابت، بیماری قلبی عروقی یا سایر بیماری ها، ممکن است رقم های دیگری را طبیعی قلمداد کنیم. قبل از تشخیص فشار خون بالا باید فشارخون را چندین نوبت اندازه گیری نمود. آزمایش های دیگری هم ممکن است لازم شوند.
● علل فشارخون بالا
در اغلب موارد، علت دقیق نامشخص است. اما برخی عوامل ممکن است شما را در معرض خطر قرار دهند.
عوامل خطر زایی که می توانید کنترل کنید عبارت اند از :
▪ وزن
به طور کلی افرادی که اضافه وزن دارند در معرض خطرند.
▪ رژیم غذایی
رژیم پرسدیم ( جزء اصلی نمک است) ممکن است خطر را زیاد کند. غذاهای پر چربی می توانند باعث افزایش وزن شوند.
▪ الکل
مصرف الکل می تواند باعث افزایش فشار خون شود.
نداشتن فعالیت جسمی می تواند منجر به افزایش فشار خون و افزایش وزن شود.
▪ استرس ( فشار روانی )
استرس بیش از حد ممکن است باعث فشار خون شود.
عوامل خطرزایی که شما نمی توانید کنترل کنید عبارت اند از :
▪ سن
با افزایش سن، شریان ها کم کم خاصیت ارتجاعی ( انعطاف پذیری) خود را از دست می دهند، که ممکن است باعث افزایش فشارخون شود.
▪ توارث
افزایش فشارخون اغلب از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود. این بیماری در سیاهپوستان نیز شایع تر از سایر گروههای نژادی است ( علل آن نامعلوم است).
▪ جنس
فشارخون بالا در مردان شایع تر از زنان است.
زنان ممکن است در هنگام حاملگی یا موقع مصرف قرص های ضدبارداری دچار فشار خون شوند.
فشار خون بالا ممکن است ناشی از یک بیماری مانند دیابت یا بیماری کلیوی باشد.
اغلب به فشارخون بالا، ” قاتل خاموش”، می گویند زیرا اکثر افراد مبتلا به فشار خون بالا ظاهراً هیچ علامتی ندارند.
● اثرات فشارخون بالا
اکثرافراد مبتلا به فشار خون بالا ، علائمی ندارند ، به همین دلیل معاینات منظم بسیار مهم هستند. علائم احتمالی عبارت اند از:
▪ تنگی نفس
▪ خون دماغ ( بدون علت مشخص)
▪ سردرد
▪ سرگیجه
این علائم فقط ناشی از فشار خون بالا نیستند.
فشار خون بالا اگر درمان نشود می تواند منجر به مسائل زیر شود:
▪ سخت شدن و آسیب دیدن شریان ها
▪ سکته قلبی یا نارسایی قلبی
▪ سکته مغزی
▪ نارسایی کلیه
▪ فشار یا تورم در چشمها که ممکن است منجر به کوری شود.
▪ برای مبتلایان به فشار خون بالا راه نجات وجود دارد.
● چگونه فشار خون بالا تشخیص داده می شود؟
بررسی های منظم کلید قضیه است! برای آنکه تشخیص فشار خون بالا تأیید شود، پزشک باید اقدامات زیر را انجام دهد.
▪ او ممکن است پرسش های زیر را بپرسد:
ـ فشارخون های قبلی؛
ـ داروهایی که مصرف می کنید؛
ـ عادت های بهداشتی و سبک زندگی ؛
ـ سابقه بیماری ها در والدین و بستگان شما؛
ـ معاینه فیزیکی انجام دهد؛
▪ او ممکن است قلب، شکم، چشمها، پاها، ساقها و رفلکسهای شما را از نظر علائم فشارخون بالا بررسی کند. چندین بار فشارخون را اندازه گیری کند . این کار ممکن است ظرف چند روز انجام شود.
دستور آزمایش بدهد.
این آزمایش ها عبارت ند از:
- آزمایش های خون و ادرار؛
- نوارقلب؛
- آزمایشی که به تشخیص مشکلات قلبی کمک می کند.
● درمان
تغییر در عادت های بهداشتی می تواند به کنترل یا کاهش فشارخون شما کمک کند. پزشک شما ممکن است توصیه های زیر را داشته باشد:
▪ تغذیه سالم
ممکن است به شما توصیه شود که :
مصرف غذاهای پرنمک مثل کنسروها و غذاهای آماده را قطع کنید، برچسب غذا را از نظر میزان سدیم ( نمک) وارسی کنید.
از ادویه و چاشنی ها و آب لیمو به جای نمک استفاده کنید.
گوشت های چرب ( مثل گوشت قرمز) و فرآورده های شیر کامل ( مثل بستنی و کره ) را کمتر مصرف کنید.
میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار و فرآوردهای شیر کم چرب را بیشتر مصرف کنید.
▪ کاهش وزن
اگر اضافه وزن دارید، کم کم وزن خود را کم کنید. از رژیمهای غذایی سخت پرهیز کنید. برنامه کاهش وزن معمولاً شامل یک رژیم غذایی سالم همراه با فعالیت جسمی می باشد.
▪ ورزش
فعالیت منظم فیزیکی می تواند به کاهش فشارخون کمک کند. این کار می تواند سلامت عمومی شما را نیز بهبود بخشد.
سعی کنید اکثر روزهای هفته- ترجیحاً تمام روزها- ۳۰ دقیقه ورزش ملایم انجام دهید.
فعالیت هایی انتخاب کنید که لذت بخش باشند مثل پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری، یا باغبانی.
اگر سن بالای ۴۰ سال یا نگرانی هایی راجع به سلامت خود دارید، پیش از شروع برنامه ورزش با پزشک خود مشورت کنید.
▪ دارو
دارو به شما کمک می کند که:
آب و سدیم زیادی از بدن دفع شود.
قلب راحت شود، به طوری که با نیروی کمتر و دفعات کمتری کار کند.
رگ های خونی کوچک باز شوند تا مقاومت در برابر جریان خون کم شود.
با پزشک یا پرستار خود همکاری نزدیکی داشته باشید. شما نقش مهمی در درمان موفق خود بازی می کنید.
● چند نکته دیگر راجع به سلامتی
▪ الکل مصرف نکنید.
مصرف الکل نه تنها حرام است بلکه زیانبار است ؛ زیرا باعث افزایش فشارخون می شود.
▪ سیگار نکشید.
دود کشیدن، خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر بیماری ها را زیاد می کند. خطراتی که اگر فشارخون بالا داشته باشید اثری مضاعف دارند. اگر سیگار می کشید سعی کنید برای قطع آن یاری بجویید.
▪ تمام دستورات دارویی را رعایت کنید.
هیچگاه مصرف داروهای ضد فشار خود را قطع یا تعدیل نکنید مگرآن که به توصیه پزشکتان باشد. هر عارضه ای را فوراً گزارش کنید.
▪ استرس را کم کنید.
از پزشک یا پرستارتان درباره فنون آرامسازی سؤال کنید، مانند تنفس عمیق و تمرکز.
● چند پرسش و پاسخ
▪ هر چند وقت یکبار باید فشارخون خود را بررسی کنیم؟
ـ به طور کلی، بستگی به فشار خونتان دارد. در ابتدا ممکن است لازم باشد به طور هفتگی بررسی کنید. سپس ممکن است لازم شود هر چند ماه یکبار بررسی کنید. جزئیات را از پزشک خود بپرسید.
▪ حاملگی چه اثری بر فشار خون دارد؟
ـ بعضی زنان در انتهای حاملگی دچار فشارخون بالا می شوند. درمان ممکن است شامل استراحت در بستر و بازنگری فشارخون در خانه باشد. در اکثرموارد پس از زایمان، فشارخون به سطح طبیعی باز می گردد.
▪ آیا فشار خون بالا قابل ریشه کنی است؟
ـ در اکثر موارد، نه. اما بسیاری از افراد با درمان می توانند فشارخون بالا را تحت کنترل در آورند. فشارخون بالا که ثانویه به بیماری های دیگر باشد( مثل بیماری کلیه ) ممکن است با درمان بیماری اولیه ریشه کن شود.
▪ عوارض جانبی داروهای ضد فشار خون بالا چیست؟
ـ ممکن است شامل اختلالات خواب، ضعف عضلانی، خستگی و سرگیجه باشد. اگر دچار عوارض جانبی شدید به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است او بتواند مقدار مصرف را تعدیل کند یا داروها را تغییر دهد. به یاد داشته باشید که نباید داروی خود را قطع کنید مگر آن که با تأیید پزشک باشد.
▪ اطلاعات بیشتر را از کجا کسب کنیم؟
ـ با پزشک خود در درمانگاه یا بیمارستان محله خود مشورت کنید. یا درصورت امکان با پزشک محل کار خود صحبت کنید. در پایان تأکید می کنیم که فشارخون شما کلید سلامتی شماست و شیوه زندگی سالم ،
فشار خون شما را تحت کنترل نگه می دارد! 
 

 
پاراسات
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق19
« پاسخ #18 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۰:۱۴ »
آندوکاردیت
 
● شرح بیماری
آندوکاردیت‌ عبارت‌ است‌ از یک‌ عفونت غیر مسری‌ که‌ عضله‌ قلب‌، دریچه‌های‌ قلب‌، و آندوکاردیوم (پوشش‌ داخلی‌ حفرات‌ یا دریچه‌های‌ قلب‌) را درگیر می‌سازد.
● علایم‌ شایع‌
علایم‌ زودهنگام‌:
۱) خستگی‌ و ضعف‌
۲) تب‌، لرز و تعریق‌ زیاد، خصوصاً در شب‌
۳) کاهش‌ وزن‌
۴) دردهای‌ مبهم‌
۵) وجود صدای‌ غیر طبیعی‌ در قلب‌ علایم‌ دیر هنگام‌:
۶) لرز شدید و تب‌ بالا
۷) تنگی‌ نفس‌ در هنگام‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
۸) تورم‌ پاها و شکم‌
۹) تند یا نامنظم‌ شدن‌ ضربان‌ قلب‌
● علل‌
باکتری ها یا قارچ‌هایی‌ که‌ وارد خون‌ می‌شوند و دریچه‌ها و پوشش‌ داخلی‌ قلب را در کسانی‌ که‌ قبلاً آسیب‌ قلبی‌ (به‌ قسمت‌ عوامل‌ خطر در زیر مراجعه‌ کنید) داشته‌اند عفونی‌ می‌کنند. باکتری‌ها یا قارچ‌ها به‌ دریچه‌ها، عضله‌، و پوشش‌ داخلی‌ قلب‌ آسیب‌ وارد می‌آورند یا آسیبی‌ که‌ از قبل‌ وجود داشته‌ است‌ را تشدید می‌کنند.
● عوامل تشدید کننده بیماری
۱) تب رماتیسمی
۲) بیماری‌ مادرزادی‌ قلب‌
۳) پس‌ از وارد آمدن‌ آسیب‌ به‌ دریچه‌های‌ قلب‌، خطر آندوکاردیت‌ در اثر عوامل‌ زیر بیشتر می‌شود:
▪ حاملگی‌
▪ تزریق‌ مواد آلوده‌ به‌ داخل‌ جریان‌ خون‌، مثلاً همراه‌ با تزریق‌ وریدی‌ مواد مخدر
▪ سوء در مصرف‌ الکل
▪ استفاده‌ از داروهای‌ سرکوب‌کننده‌ ایمنی‌
▪ وجود دریچه‌ مصنوعی‌ در قلب‌
● پیشگیری‌
اگر دریچه‌ قلبتان‌ آسیب‌ دیده‌ است‌ یا صدای‌ غیر طبیعی‌ در قلب‌ شما شنیده‌ می‌شود:
۱) پیش‌ از انجام‌ هر گونه‌ اقدام‌ پزشکی‌ که‌ امکان‌ ورود باکتری‌ها به‌ خون‌ در طی‌ آن‌ وجود دارد به‌ پزشک‌ یا دندانپزشک‌ اطلاع‌ دهید و آنتی بیوتیک مناسب‌ جهت‌ پیشگیری‌ از بروز آندوکاردیت‌ دریافت‌ کنید.
۲) این‌ مسأله‌ به‌ خصوص‌ باید قبل‌ از کارهای‌ دندانپزشکی‌، زایمان‌، و جراحی‌ در دستگاه‌ ادراری‌ یا گوارش‌ مدنظر قرار گیرد.
۳) هیچگاه‌ الکل ننوشید.
۴) قبل‌ از حامله‌ شدن‌، با پزشک‌ خود مشورت‌ کنید.
۵) مواد مخدر تزریقی‌ مصرف‌ نکنید.
● عواقب‌ مورد انتظار
‌معمولاً با تشخیص‌ و درمان‌ زودهنگام‌ قابل‌ معالجه‌ است‌، امابهبود ممکن‌ است‌ هفته‌ها طول‌ بکشد. اگر درمان‌ به‌ تأخیر افتد، عملکرد قلب کاهش‌ یافته‌ و نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌ و مرگ‌ رخ‌ خواهد داد.
● عوارض‌ احتمالی‌
‌تشکیل‌ لخته‌های‌ خونی‌ که‌ ممکن‌ است‌ به‌ مغز، کلیه ها، یا احشای‌ شکمی‌ بروند و باعث‌ بروز عفونت‌، آبسه، یا سکته مغزی شوند. اختلالات‌ ریتم‌ قلب‌ (شایعترین‌ آن‌ فیبریلاسیون دهلیزی است‌)
● درمان‌
▪ اصول‌ کلی‌
۱) اقدامات‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ عبارت‌ باشند از: شمارش‌ سلول های‌ خون و کشت‌ خون‌، نوار قلب‌، عکس‌برداری‌ از قلب و ریه ها با اشعه ایکس، و اکوکاردیوگرام
۲) هدف‌ درمان‌، ریشه‌کنی‌ میکروب‌ها با دارو، و فراهم‌ آوردن‌ مراقبت‌های‌ حمایتی‌ برای‌ رفع‌ علایم‌ است‌.
۳) بستری‌ شدن‌ در بیمارستان‌ در مرحله‌ حاد بیماری‌. زمانی‌ که‌ وضعیت‌ بیمار با ثبات‌ شد، بعضی‌ از بیماران‌ را می‌توان‌ از بیمارستان‌ ترخیص‌ کرد و ادامه‌ مراقبت‌ از آنها را در منزل‌ پی‌ گرفت‌.
۴) جراحی‌ برای‌ تعویض‌ دریچه‌ عفونی‌ شده‌ در بعضی‌ از بیماران‌
۵) اگر دریچه‌ قلبتان‌ آسیب‌ دیده‌ است‌، قبل‌ از هر اقدام‌ پزشکی‌، مشکل‌ خود را به‌ پزشک‌ یا دندانپزشک‌ اطلاع‌ دهید. در برخی‌ از موقعیت‌ها، نیاز به‌ استفاده‌ از آنتی‌بیوتیک‌ برای‌ پیشگیری‌ از آندوکاردیت‌ وجود خواهد داشت‌.
۶) پس‌ از رهایی‌ از آندوکاریت‌، مرتب‌ زیر نظر پزشک‌ باشید تا از عود بیماری‌ پیشگیری‌ شود.
۷) همیشه‌ دست‌بند یا گردن‌آویز مخصوص‌ که‌ نشان‌ دهنده‌ مشکل‌ پزشکی‌ شما باشد همراه‌ داشته‌ باشید. در کیف‌ پول‌ خود روی‌ یک‌ کارت‌ فهرست‌ آنتی بیوتیک های‌ مورد نیاز برای‌ مصرف‌ پیش‌ از کارهای‌ دندانپزشکی‌ و پزشکی‌ را یادداشت‌ کنید.
● داروها
‌مصرف‌ آنتی بیوتیک به‌ مدت‌ چندین‌ هفته‌ برای‌ مبارزه‌ با عفونت. غالباً آنتی‌بیوتیک‌ به‌ صورت‌ تزریقی‌ مصرف‌ می‌شود.
● فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
۱) تا زمان‌ بهبودی‌ کامل‌ در رختخواب‌ استراحت‌ کنید. زمانی‌ که‌ در رختخواب‌ استراحت‌ می‌کنید، پاهای‌ خود را مرتب‌ خم‌ و راست‌ کنید تا از تشکیل‌ لخته‌ در سیاهرگ‌های‌ عمقی‌ پا پیشگیری‌ شود.
۲) فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ عادی‌ خود را در صورتی‌ که‌ وضعیت‌ جسمی‌تان‌ اجازه‌ دهد از سر بگیرید.
● رژیم‌ غذایی‌
‌رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.
● درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
۱) اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده تان‌ علایم‌ آندوکاردیت‌ را دارید.
۲) اگر یکی‌ از موارد زیر به‌ هنگام‌ درمان‌ یا پس‌ از آن‌ رخ‌ دهد:
۳)افزایش‌ وزن‌ بدن‌ بدون‌ اینکه‌ رژیم‌ غذایی‌ تغییر کرده‌ باشد.
۴) وجود خون‌ در ادرار
۵) تنگی‌ نفس‌ یا درد قفسه‌ سینه‌
۶) ضعف‌ یا فلج‌ ناگهانی‌ در عضلات‌ صورت‌، تنه‌، یا اندام‌ها 
 
منبع: www.irteb.com
 
شبکه رشد
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق20
« پاسخ #19 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۱:۱۵ »
آنژین پکتوریس
 
● آنژین پکتوریس چیست؟
آنژین، درد قفسه سینه است که در صورت نرسیدن خون کافی به قلب ایجاد می شود. این حالت آنژین پکتوریس نیز نامیده می شود. پکتوریس واژه ای لاتین به معنای سینه است. تخمین زده می شود که بیش از ۶ میلیون آمریکایی به آنژین پکتوریس مبتلا هستند. داشتن آگاهی از چگونگی تشخیص و پیشگیری از آنژین به معنای تفاوت میان مرگ و زندگی است.
دراین مقاله به بررسی علایم، علل، انتخاب های درمانی و چگونگی پیشگیری از پیشرفت بیماری های شدیدتر که آنژین ازعلایم آن است می پردازیم.
● آناتومی قلب
قلب مسؤول پمپاژ کردن خون به تمام اعضای بدن است. این عضو یک عضله کاملاً تخصص یافته است که انتظار می رود یک عمر بی وقفه و بدون استراحت کار کند!
● در هر طرف قلب دو حفره وجود دارد: یک دهلیز و یک بطن
دریچه های مخصوصی که مسؤول ممانعت از بازگشت خون به عقب هستند این حفره ها را از هم جدا می کنند. خون اکسیژن دار از ریه ها وارد دهلیز چپ می شود، سپس آن جا می ماند تا دریچه میترال باز و دهلیز منقبض شود. سپس خون به بطن چپ وارد و از آن جا توسط دریچه آئورت به بزرگ ترین رگ بدن یعنی آئورت فرستاده شده و به بقیه بدن پمپاژ می شود.
هنگامی که خون به قلب باز می گردد، به دهلیز راست فرستاده می شود. سپس از راه دریچه سه لختی به بطن راست و بعد از آن از مسیر دریچه ریوی به ریه پمپاژ می شود.
در ریه، خون از اکسیژن انباشته می شود و به دهلیز چپ باز می گردد و دوباره این چرخه ادامه می یابد.
قلب برای انجام فعالیت به طور مداوم به اکسیژن و قند نیاز دارد. خون غنی از اکسیژن از طریق سرخرگ های کرونر به قلب می رسد. این سرخرگ ها از آئورت جدا می شوند.
● علایم آنژین پکتوریس
بیشتر بیماران در حین آنژین درد یا فشار شدیدی را احساس می کنند. این درد به بازوها، گردن، پشت و آرواره ها گسترش می یابد. برخی افراد از سوء هاضمه و تهوع نیز رنج می برند. آنژین ممکن است سبب احساس سنگینی یا سفتی بازوها، آرنج ها و مچ به خصوص در سمت چپ بدن شود.
احساس خستگی و کوتاه شدن نفس نیز می تواند از علایم آنژین باشد.
آنژین پکتوریس معمولاً زمانی رخ می دهد که فرد به مدت چند دقیقه فعالیت ورزشی شدیدی انجام داده باشد. این حالت پس از استراحت کردن یا مصرف دارو برطرف می شود. البته گاهی اوقات آنژین پکتوریس در حالت استراحت نیز رخ می دهد.
● علل بروز آنژین
آنژین علامت بیماری عروق کرونر است. بیماری عروق کرونر زمانی بروز می کند که رگ های خونی تامین کننده اکسیژن قلب مسدود شوند. چربی ها که پلاک نامیده می شوند می توانند سبب باریک شدن عروق خونی قلب شوند. این حالت آترواسکلروزیس یا تصلب شراین نامیده می شود.
تصلب شراین، جریان خون و اکسیژن رسیده به عضله قلب را کاهش می دهد که این حالت ایسکمی نامیده می شود. آنژین یکی از علایم ایسکمی است که هر چه زودتر تشخیص داده و درمان شود، شانس بهبودی بیمار بیشتر است.
آنژین به واسطه بیماری های دیگری که ممکن است بر مسیر جریان خون به قلب تاثیر گذارند نیز ایجاد می شود. دریچه های غیر طبیعی قلب، ریتم غیر طبیعی قلب و کم خونی همگی می توانند به آنژین بینجامند.
● آنژین یا حمله قلبی؟
گاهی اوقات یک سرخرگ قلبی با پلاک یا لخته های خونی کاملاً مسدود می شود. وقتی این حالت رخ می دهد، جریان خون به آن قسمت از قلب قطع می شود. بدون وجود خون، سلول های عضله قلب دچار آسیب دایمی می شوند و این همان چیزی است که در طی حمله قلبی رخ می دهد.
علایم حمله قلبی مشابه علایم آنژین است اما با سه تفاوت:
▪ درد شدیدتر است.
▪ درد معمولاً بیش از ۵ دقیقه به طول می انجامد.
▪ درد با دارو و استراحت برطرف نمی شود.
آنژین در صورت درمان نشدن به حمله قلبی منجر می شود.
● توضیح دیاگرام:
در اثر نرسیدن جریان خون و اکسیژن کافی، عضله قلب مواد شیمیایی تولید می کند که سبب بروز درد و دیگر علایم آنژین می شود. توقف فعالیت مسبب این حادثه و مصرف نیتروگلیسیرین زیرزبانی تعادل جریان خون را بازمی گرداند. علایم معمولاً ظرف ۵ تا ۱۰ دقیقه برطرف می شوند.
● تشخیص
برای تشخیص علت درد قفسه سینه، پزشک در ابتدا شرح حال بیمار را گرفته و آزمون فیزیکی انجام می دهد. آزمون های متعددی برای تشخیص وجود یا عدم وجود آنژین وجود دارد. یکی از این روش ها الکتروکاردیوگرام یا EKG است که از آن برای ثبت ریتم قلب استفاده می شود. تست ورزش نیز ممکن است انجام شود. در این روش، از بیمار خواسته می شود که در حین گرفتن EKG روی یک تردمیل راه رود یا دوچرخه بزند. تغییرات الگوی EKG به پزشک کمک می کند تا بیماری عروق کرونر را در صورت وجود تشخیص دهد.
اکوکاردیوگرام آزمون دیگری است که ساختمان و عملکرد قلب را ارزیابی می کند. پزشک تصویر را بر روی یک پرده تجزیه و تحلیل می کند. اکوکاردیوگرام نیز معمولاً بدون درد است.
در صورت تشخیص وجود انسداد در عروق خونی قلب، پزشک ممکن است آنژیوگرافی را توصیه کند. در طی آنژیوگرافی، پزشک یک لوله نازک به نام کاتتر را به داخل سرخرگ ران یا بازو وارد می کند. کاتتر به سمت قلب هدایت و ماده حاجبی به سرخرگ کرونر تزریق می شود. تصاویر با استفاده از اشعه X گرفته می شود و سرخرگ های مسدود قلبی را نشان می دهد. انجام آنژیوگرافی به بی حس کننده موضعی نیاز دارد. این روش سرپایی است و بیمار پس از انجام تست می تواند محل را ترک کند.
● درمان آنژین پکتوریس
آنژین پکتوریس با داروهایی که بر ذخیره خونی عضله قلب یا نیاز قلب به اکسیژن یا بر هر دو تاثیر می گذارند درمان می شود. داروهایی که بر ذخیره خونی قلب تاثیر دارند گشادکننده های عروق کرونر هستند. این داروها عروق خونی را گشاد کرده و با این عمل فضای باز درون عروق بزرگ تر می شود. در نتیجه جریان خون بهبود می یابد و امکان رسیدن اکسیژن و مواد غذایی بیشتر به عضله قلب میسر می شود.
داروها می توانند از درد مرتبط با آنژین پیشگیری کنند اما بیماری زمینه عروق خونی قلب را درمان نمی کنند. تغییر شیوه زندگی نیز می تواند از بدتر شدن بیماری عروق کرونر جلوگیری کند.
● داروها
در بیشتر موارد پیش از جراحی، داروها برای درمان آنژین صدری توصیه می شوند. رده های اصلی داروهایی که برای درمان آنژین به کار می روند عبارتند از:
▪ نیترات ها:
این داروها به اشکال مختلفی در دسترس هستند. قرص ها یا اسپری نیتروگلیسرین که در طی یک حمله یا زمانی که انتظار بروز حمله وجود دارد زیرزبان قرار داده یا اسپری می شوند، پمادهای نیتروگلیسرین که از پوست جذب می شوند، دیسک های پوستی و قرص های طولانی اثر. سه مورد آخر بیشتر برای پیشگیری از حمله به کار می روند تا تخفیف علایم حمله. نیترات ها با کاهش نیاز عضله قلب به اکسیژن عمل می کنند.
برای درمان آنژین اغلب نیتروگلیسرین به کار می رود. این دارو بیشتر وریدها و کمی نیز عروق کرونر را گشاد می کند. با گشادکردن وریدها میزان خون بازگشتی به قلب و در نتیجه بار قلب کاهش می یابد. با گشاد شدن عروق کرونر ذخیره خونی قلب افزایش می یابد.
▪ داروهای مسدودکننده گیرنده بتا:
این عوامل با مسدودکردن اثر سیستم اعصاب سمپاتیک بر قلب عمل می کنند. به این ترتیب ضربان قلب را کند می کنند، فشارخون و در نتیجه نیاز عضله قلب به اکسیژن را کاهش می دهند. بررسی های جدید نشان داده اند که در صورت مصرف این داروها به فاصله کوتاهی پس از یک حمله قلبی و ادامه مصرف آن برای دو سال شانس مرگ یا حمله قلبی کاهش می یابد.
▪ مسدودکننده های کانال کلسیم:
این داروها به منظور درمان حمله ای به کار می روند که به نظر می رسد با اسپاسم عروق کرونر ایجاد شده باشد. این داروها در آنژین پایدار مرتبط با فعالیت نیز موثر هستند. عضلات برای منقبض شدن به مقادیر متفاوتی از کلسیم نیاز دارند. می توان با کاهش میزان کلسیمی که وارد سلول های عضلات در دیواره های عروق کرونر می شود از اسپاسم جلوگیری کرد. برخی داروهای مسدودکننده کانال کلسیم بار قلب را کاهش داده و برخی ضربان قلب را کاهش می دهند.
● تغییرات در شیوه زندگی
الف) اجتناب از سیگارکشیدن
ب) انجام فعالیت های ورزشی زیر نظر پزشک
ج) مصرف یک رژیم غذایی متعادل و سالم، غنی از فیبر و با محتوای چربی پایین
ح) کنترل سطح کلسترول خون
خ) کنترل منظم فشارخون
چ) کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن
ت) ورزش منظم
ث) کنترل سطح قندخون
ه) خواب شبانه کافی
ی)کنترل استرس های روزمره
● اصول ABC
▪ رهیز از سیگارکشیدن
▪ انجام فعالیت های ورزشی
▪ تغذیه مناسب 
 
مترجم دکتر نگار اصغربیک
 
محیا نیوز 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق21
« پاسخ #20 : ۲۷ آذر ۱۳۸۹ - ۱۱:۵۴:۰۹ »
آنژیوگرافی کرونری
 
مستقیم ترین راه كشف این موضوع كه چه اشكالی در شریانهای كرونری قلب وجود دارد، استفاده از آنژیوگرافی می باشد. در این آزمایش، یك ماده رنگی مستقیماً به شریانهای كرونری تزریق می گردد و سپس با استفاده از اشعه ایكس، از آن عكسبرداری می شود. برای انجام این آزمایش، یك لوله باریك به نام "كاتتر" معمولاً از طریق شریانی كه در كشاله ران وجود دارد به سمت قلب فرستاده می شود. البته گاهی اوقات از شریانهای موجود در مچ دست یا آرنج نیز استفاده می شود. ابتدا مقداری ماده بی حس كننده به زیره پوست تزریق می شود. سپس كاتتر را وارد شریان (كشاله ران) می كنند و آن را به سمت قلب می فرستند. شما در هنگام انجام این آزمایش، جیزی احساس نخواهید كرد، گرچه وقتی كه لوله كاتتر به قلب می رسد، ممكن است مقداری دچار طپش قلب شوید كه این وضعیت كاملاً طبیعی می باشد.
به محض اینكه لوله كاتتر به شریان كرونری رسید، ماده رنگی به داخل آن تزریق می گردد و در همین حال از زوایای مختلف از قلب عكسبرداری می شود. در هنگام عكسبرداری شما باید به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه نفس خود را حبس نمایید و تكان نخورید. خود ماده رنگی ممكن است كمی باعث برافروختگی شما شود كه سریعاً این مشكل از بین خواهد رفت.
آنژیوگرافی كرونری یك آزمایش بی خطر و معمولی می باشد. مشكلات جدی و وخیم كه دراین آزمایش ایجاد می شوند بسیار نادر می باشند و تقریباً از هر ۱۰۰۰ نفری كه آنژیوگرافی می كنند، یك نفر به عوارض جدی آن دچار می شود. مهم ترین خطری كه ممكن است ایجاد شود و خوشبختانه بسیار هم نارد می باشد، این است كه این آزمایش ممكن است قلب را تحریك نموده و ایجاد سكته قلبی نماید. اگر چنین وضعیتی رخ داد، ممكن است نیاز به عمل جراحی اورژانس پیدا شود. عوارض جانبی دیگری كه شیوع كمتری دارند عبارتند از: ایجاد آلرژی یا حساسیت نسبت به ماده رنگی كه به شریان كرونری تزریق می شود و صدمه به شریان كشاله ران.
گرچه آنژیوگرافی كرونری بهترین راه بررسی شریانهای كرونری قلب می باشد، اما انجام این كار برای هركسی كه دچار آنژین قلبی یا بیماری كرونری قلب می باشد، لازم نیست. اكثر پزشكان فقط وقتی از این آزمایش استفاده می كنند كه این احتمال را بدهند كه شما ممكن است از انجام عمل جراحی قلب یا "آنژیوپلاستی" سود ببرند. آنژیوگرافی كرونری حدود ۴۰ دقیقه زمان لازم دارد. سپس شما باید به مدت ۳ یا ۴ ساعت دراز بكشید تا از خطر بروز خونریزی جلوگیری نمایید. به مدت چند روزن ناحیه ای از كشاله ران كه در این آزمایش استفاده شده است ممكن است دچار درد خفیفی بشود. 
 

 
پایگاه الکترونیکی خدمات پزشکی ایران

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق22
« پاسخ #21 : ۲۷ آذر ۱۳۸۹ - ۱۱:۵۵:۰۳ »
آنوریسم
 
● شرح بیماری
آنوریسم‌ عبارت‌ است‌ از بزرگ‌ شدن‌ یا بیرون‌زدگی‌ دیواره‌ یک‌ سرخرگ در اثر ضعف‌ دیواره‌ سرخرگ‌. آنوریسم‌ اغلب‌ پس‌ از حمله‌ قلبی‌ رخ‌ می‌دهد و معمولاً در آئورت (سرخرگ‌ بزرگی‌ که‌ از قلب منشاء گرفته‌ و در سینه‌ و شکم‌ به‌ سمت‌ پایین‌ حرکت‌ می‌کند) یا سرخرگ‌هایی‌ که‌ مغز، پاها، یا دیواره‌ قلب را تغذیه‌ می‌کنند، ایجاد می‌شود.
● علایم‌ شایع‌
۱ـ آنوریسم‌ در قفسه‌ صدری‌ باعث‌ درد قفسه‌ صدری‌، گردن‌، کمر، و شکم‌ می‌شود. درد ممکن‌ است‌ ناگهانی‌ و تیز باشد.
۲ـ آنوریسم‌ در شکم‌ باعث‌ درد در کمر (گاهی‌ شدید)، بی‌اشتهایی‌ و کاهش‌ وزن‌، و وجود یک‌ توده‌ ضربان‌دار در شکم‌ می‌شود.
۳ـ آنوریسم‌ در یک‌ سرخرگ‌ در پا باعث‌ نرسیدن‌ خون‌ به‌ قدر کافی‌ به‌ نقاط‌ مختلف‌ پا می‌شود. در نتیجه‌ پا دچار ضعف‌ و رنگ‌پریدگی‌ می‌شود، یا اینکه‌ متورم‌ شده‌، رنگ‌ آن‌ به‌ آبی‌ تغییر می‌کند. امکان‌ دارد یک‌ توده‌ ضربان‌دار در ناحیه‌ کشاله‌ ران‌ یا پشت‌ زانو وجود داشته‌ باشد.
۴ـ وجود آنوریسم‌ در یک‌ سرخرگ‌ مغزی‌ باعث‌ سردرد (اغلب‌ ضربان‌دار)، ضعف‌، فلج‌ یا کرختی‌، درد پشت‌ چشم‌، تغییر بینایی‌ یا نابینایی‌ نسبی‌، و مساوی‌ نبودن‌ اندازه‌ مردمک‌ها می‌شود.
۵ـ وجود آنوریسم‌ در عضله‌ قلب‌ باعث‌ نامنظم‌ شدن‌ ضربان‌ قلب‌ و علایم‌ نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌ می‌شود.
● علل‌
۱ـ شایع‌ترین‌ علت‌، افزایش‌ فشارخون‌ است‌ که‌ سرخرگ‌ را ضعیف‌ می‌کند.
۲ـ آترواسکلروز (تصلب‌ شرایین‌)
۳ـ ضعف‌ مادرزادی‌ سرخرگ‌ (به‌ خصوص‌ در مورد آنوریسم‌های‌ سرخرگ‌هایی‌ که‌ به‌ مغز می‌روند.
۴ـ عفونت آئورت در اثر بیماری‌ سیفلیس (نادر است‌).
۵ـ صدمه‌ فیزیکی‌
●عوامل تشدید کننده بیماری
۱ـ سن‌ بیشتر از ۶۰ سال‌
۲ـ سابقه‌ حمله‌ قلبی‌
۳ـ فشارخون‌ بالا
۴ـ سیگارکشیدن‌
۵ـ چاقی‌
۶ـ سابقه‌ خانوادگی‌ تصلب‌ شرایین‌
۷ـ پلی آرتریت گرهی‌ (یک‌ نوع‌ بیماری‌ که‌ طی‌ آن‌ التهاب‌ سرخرگ‌های‌ کوچک‌ و متوسط‌ رخ‌ می‌دهد)
۸ـ آندوکاردیت باکتریال (عفونت سطح‌ داخلی‌ قلب‌)
● پیشگیری‌
۱ـ ترک‌ سیگار
۲ـ ورزش‌ منظم‌
۳ـ تغذیه‌ کافی‌ و رژیم‌ کم‌چربی‌
۴ـ در صورت‌ وجود سیفلیس‌، درمان‌ زودهنگام‌
۵ـ رعایت‌ برنامه‌ درمانی‌ کنترل‌ فشارخون‌
۶ـ کاهش‌ استرس
● عواقب‌ مورد انتظار
‌اغلب‌ به‌ کمک‌ جراحی‌ درمان‌پذیر است‌. در جراحی‌، رگ‌ مصنوعی‌ به‌ جای‌ آن‌ قسمت‌ از رگ‌ که‌ آنوریسم‌ دارد گذاشته‌ می‌شود. جراحی‌ در مورد آنوریسم‌ قلبی‌ می‌تواند باعث‌ بر طرف‌ شدن‌ نامنظمی‌های‌ ضربانی‌ شود و عمر را طولانی‌تر کند. گاهی‌ آنوریسم‌ عود می‌کند.
● عوارض‌ احتمالی‌
۱ـ سکته‌ مغزی‌
۲ـ پاره‌شدن‌ آنوریسم‌. علایم‌ بسته‌ به‌ مکان‌ آنوریسم‌ عبارتند از: سردرد شدید، درد شدید و تند و تیز در قفسه‌ صدری‌، شکم‌ یا پا، از دست‌ دادن‌ هوشیاری‌. اگر پارگی‌ درمان‌ نشود می‌تواند به‌ مرگ‌ بیانجامد.
● درمان‌
▪ اصول‌ کلی‌
۱ـ تشخیص‌ زودهنگام‌ و درمان‌ قبل‌ از اینکه‌ آنوریسم‌ پاره‌ شود ضروری‌ است‌.
۲ـ بررسی‌ها عبارتند از: آزمایش‌ خون‌ از لحاظ‌ انعقادی‌، نوار قلب‌، آنژیوگرافی، سایر عکس‌برداری‌ها، سی تی اسکن، یا سونوگرافی
۳ـ جراحی‌ برای‌ جایگزین‌ کردن‌ رگ‌ دچار آنوریسم‌ یا بستن‌ آنوریسم‌
۴ـ آنوریسم‌ مغزی‌ نیاز به‌ جراحی‌ اورژانس‌ دارد. جراحی‌ برای‌ سایر انواع‌ آنوریسم‌ را می‌توان‌ در میزان‌ مناسب‌ انجام‌ داد.
۵ـ پس‌ از جراحی‌، اندازه‌گیری‌ فشارخون‌ و کنترل‌ فشارخون‌ را جدی‌ گرفته‌ و یاد بگیرید.
● داروها
‌۱ـ داروهای‌ ضدانعقادی‌ برای‌ جلوگیری‌ از تشکیل‌ لخته‌ و داروهای‌ ضددرد، پس‌ از جراحی‌ تجویز می‌شوند.
۲ـ امکان‌ دارد برای‌ جلوگیری‌ از عفونت آنتی بیوتیک تجویز شود.
‌● فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
‌قبل‌ از جراحی‌ از فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری سنگین‌ یا فشارآوردن‌ به‌ خود اجتناب‌ کنید. بعد از جراحی‌، به‌ تدریج‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ عادی‌ خود را از سر گیرید.
● رژیم‌ غذایی‌
‌قبل‌ از جراحی‌، غذای‌ پرفیبر مصرف‌ نمایید تا از زور زدن‌ به‌ هنگام‌ اجابت‌ مزاج‌ اجتناب‌ کنید. بعد از جراحی‌، رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.
● درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
۱ـ اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان علایم‌ آنوریسم‌ را دارید، به‌ خصوص‌ وجود یک‌ توده‌ ضربان‌دار در شکم‌ یا پا، یا درد قفسه‌ صدری‌ یا شکمی‌ این‌ یک‌ اورژانس‌ است‌! کمک‌ بخواهید و تا زمان‌ رسیدن‌ آمبولانس‌ در تخت‌ استراحت‌ کنید.
۲ـ اگر حمله‌ قبلی‌ داشته‌اید و بعد از آن‌ دچار نامنظمی‌ ضربان‌ قلب‌ یا علایم‌ نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌ شده‌اید.
۳ـ اگر پس‌ از جراحی‌، هر کدام‌ از علایم‌ دوباره‌ رخ‌ دهد. 
 
منبع: www.irteb.com
 
شبکه رشد 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق23
« پاسخ #22 : ۲۷ آذر ۱۳۸۹ - ۱۱:۵۵:۴۹ »
آیا شما در معرض خطر ترومبوز وریدی عمیق هستید؟
 
ترومبوز وریدی عمیق (که DVT یا لخته های خونی نیز نامیده می شود) هنگامی رخ می دهد که لخته های خونی در ورید بزرگی تشکیل می شوند. بخشی از یک لخته ممکن است جدا شده و از طریق گردش خون به ریه ها منتقل شود و منجر به آمبولی ریوی (PE) و احتمالاً مرگ شود. برای نجات خودتان می توانید گام های ساده زیر را در پیش بگیرید.
در ایالات متحده ترومبوز وریدی عمیق (DVT) و آمبولی ریوی (PE) مشکلات عمده ای در حوزه سلامت هستند. آمارها نشان می دهد که ۳۵۰۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰۰ آمریکایی هر سال به DVT یا PE مبتلا می شوند و حداقل ۱۰۰۰۰۰ نفر در نتیجه این بیماری جان خود را از دست می دهند. بسیاری از افراد مبتلا به DVT یا PE مشکلاتی دارند که به میزان زیادی بر کیفیت زندگی آن ها تاثیر می گذارد. محققان و پزشکان باید تلاش کنند تا روش های بهتری برای پیشگیری از این بیماری تهدیدکننده حیات بیابند.
هر فردی باید عوامل خطرساز، علایم و گام هایی که می توان برای محافظت از خود به کار بست را بداند.
عواملی که خطر بروز DVT را افزایش می دهند عبارتند از:
▪ جراحی بزرگ
▪ عدم تحرک مانند شرایط بستری شدن در بیمارستان و مسافرت های طولانی
▪ جراحت تازه
▪ افزایش سطوح استروژن در اثر مصرف قرص های ضد بارداری، بارداری و داروهای خاص
▪ بیماری های مزمن خاص مانند بیماری قلبی و سرطان
▪ سابقه DVT در گذشته
▪ سن (به موازات افزایش سن، خطر افزایش می یابد)
▪ چاقی
▪ سیگار کشیدن
● علایم DVT و PE را بدانیم:
ترومبوز وریدی عمیق
حدود نیمی از مبتلایان به DVT اصلاً علایمی ندارند. در آن دسته از افرادی که علایم این بیماری را دارند موارد زیر شایع هستند و در بخش های درگیرشده بدن رخ می دهند (معمولاً در پاها).
▪ تورم
▪ درد
▪ حساسیت
▪ قرمزی پوست
▪ آمبولی ریوی (PE)
● اگر به PE مبتلا هستید ممکن است:
▪ نفس کشیدن برای شما مشکل باشد
▪ ضربان قلب شما تندتر از حالت طبیعی باشد
▪ درد یا ناراحتی قفسه سینه داشته باشید که معمولاً با تنفس عمیق یا سرفه بدتر می شود
▪ هنگام سرفه خون بالا بیاورید
▪ فشارخون شما بسیار پایین باشد، احساس سبکی سر داشته باشید یا غش کنید
▪ اگر هر یک از علایم بالا را دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
● پنج گام برای محافظت از خود:
۱) هنگامی که برای مدت زمان طولانی در حالت نشسته هستید مانند مسافرت های بیش از چهار ساعت:
▪ بلند شوید و هر ۲ تا ۳ ساعت قدم بزنید.
▪ در حالت نشسته پاهای خود را ورزش دهید:
▪ در حالی که انگشتان خود را روی زمین گذاشته اید پاشنه پای خود را بالا و پایین ببرید.
▪ در حالی که پاشنه پایتان روی زمین است انگشتان خود را به بالا و پایین حرکت دهید.
▪ ماهیچه های پایتان را سفت و آزاد کنید.
▪ آب زیاد بنوشید و از نوشیدن نوشیدنی های حاوی الکل یا کافئین اجتناب کنید.
۲) پس از صرف مدت زمان طولانی در رختخواب مثلاً در شرایط پس از جراحی، بیماری یا جراحت قدم بزنید.
۳) اگر بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارید، با پزشک خود در مورد پوشیدن جوراب های فشاری مدرج صحبت کنید (گاهی اوقات «جوراب محافظ» یا «جوراب فشاری پزشکی» نامیده می شود).
۴) اگر بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارید، با پزشک خود در مورد دارودرمانی به منظور پیشگیری یا درمان DVT مشورت کنید (داروی ضد لخته).
۵) به طور منظم ورزش کنید، وزنتان را متعادل نگه دارید و سیگار نکشید. 
 

 
محیا نیوز
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق24
« پاسخ #23 : ۲۷ آذر ۱۳۸۹ - ۱۱:۵۶:۳۶ »
ائوزینوفیلی
 
ائوزینوفیل یکی از انواع گویچه‌های سفید خون است که به تعداد محدودی در خون یافت می‌شود. تعداد این سلولها در شرایط بیماریهای انگلی و آلرژی افزایش می‌یابد که به این حالت ائوزینوفیلی گویند.
بعضی از تغییرات فیزیولوژیک و نیز پاتولوژیک وجود دارند که عامل ایجاد کننده آن یا نامشخص و یا اینکه بسیار متعدند از آن جمله افزایش گلبولهای سفید گرانول‌دار ائوزونوفیل هستند. ائوزینوفیلی می‌تواند به زمانی اطلاق شود که تعداد ائوزینوفیلها بیش از ۴۰۰ عدد در میلیمتر مکعب خون باشد مکانیسم این افزایش مشخص نیست. زیادی ائوزینوفیلها ممکن است در طی یک آزمایش خون بطور اتفاقی معلوم شود و پزشک بعد از آن تصمیم می‌گیرد که چه عمل درمانی را بستگی به علت بیماری در پیش بگیرد.
● سلول ائوزینوفیل
ائوزینوفیلها بطور طبیعی ۲ درصد لکوسیتها را تشکیل می‌دهند. این سلولها اهمیت قابل ملاحظه‌ای در حفاظت بدن در برابر عفونتها دارند. این سلولها دارای گرانولهای فراوان هستند و این گرانولها بوسیله ائوزین یا فلوکسین Floxine رنگ می‌گیرند و بزرگتر از گرانولهای نوتروفیلی هستند. این سلولها ، سلولهای فاگوسیتی هستند اما این خاصیتشان کمتر از نوتروفیلهاست ائوزینوفیلها کمپلکس آنتی ژن و آنتی بادی را منهدم می‌کنند و بر علیه انگلها مبازه می‌کنند یکی از عفونتهای انگلی ، شیستوزومیاز نام دارد که ائوزینوفیلها به اشکال جوان انگل چسبیده و بسیاری از آنها را می‌کشند. تعداد ائوزینوفیلها در خون در ساعات مختلف روز متفاوت است. در افراد سالم بیشترین مقدار معمولا در ساعت ۳ صبح می‌باشد اما بهرحال کمتر از ۴۰۰ در میلیمتر مکعب خون است.
● شمارش ائوزینوفیل
بعد از تهیه گسترش خونی بر روی لام و رنگ آمیزی آن با رنگهای ائوزین یا فلوکسین و شستشو و خشک کردن لام ، تعداد ائوزینوفیلها در زیر میکروسکوپ قابل شمارش می‌باشد.
● ائوزینوپنی
تعداد ائوزینوفیلهای موجود در گردش خون به واسطه درمان با کورتیکواستروئیدها یا در بیمارانی که در آنها میزان تولید این هورمون بالاست کاهش می‌یابد.
● مکانیسم عمل ائوزینوفیلها
ائوزینوفیلها غالبا به تعداد زیاد در افراد مبتلا به عفونتهای انگلی تولید می‌شوند و به داخل بافتهای مبتلا به انگل مهاجرت می‌کنند. اگر چه قسمت اعظم انگلها بزرگتر از ائوزینوفیلها هستند با این وجود ائوزینوفیلها از راه مولکولهای سطحی ویژه به انگلها می‌چسبند و موادی آزاد می‌کنند که بسیاری از آنها را می‌کشند. ائوزینوفیلها این کار را به چندین روش انجام می‌دهند.
با آزاد کردن آنزیمهای هیدرولیتیک از گرانولهای خود که لیزوزومهای تغییر یافته هستند.
با آزاد کردن انواع فوق‌العاده فعال اکسیژن که کشنده هستند.
با آزاد کردن یک پلی‌پپتید با خاصیت شدید لارو کش از گرانولها موسوم به پروتئین بازی اصلی major basic protein.
● ائوزینوفیلی به واسطه آلودگیهای انگلی
تک یاخته‌ایها کمتر موجب ائوزینوفیلی می‌شوند و قارچها معمولا بطور مستقیم موجب ائوزینوفیلی می‌شوند. آلودگیهای کوکسیدی اغلب تولید ائوزینوفیلی می‌کند ولی تنها در آمریکا وجود دارد. قارچ آسپرژیلوس فومیگاتوس ممکن است موجب ائوزینوفیلی در برنشها شود و ائوزینوفیلها همراه با سرفه به بیرون از برنشها رانده شوند.
اغلب کرمها می‌توانند تولید ائوزینوفیلی کنند و تصور می‌شود که آنتروبیوس و تیری شوریس تیری شورا ، مواردی هستند که این عمل را انجام می‌دهند. کرمهای انگل موجود در بافتها ایجاد یک ائوزینوفیلی مشخص را می‌کنند، خصوصا کرمهایی که در روده زندگی می‌کنند مثل آسکاریس.
کرمهای روده هنگامی که در روده هستند حساسیت کمتری را بر می‌انگیزند و تا زمانی که به بافتها نروند باعث ایجاد ائوزینوفیلی نمی‌شوند. شیستوزوما موجب ائوزینوفیلی بالا در هنگام نهفته بودن می‌کند، اما در هنگام بلوغ که در جایگاه خود مستقر می‌شوند این اثر را کمتر دارند. زمانیکه یک بیمار مبتلا به بیماری انگلی خونی فوق‌العاده سنگینی باشد ممکن است تعداد ائوزینوفیلها به همان اندازه پایین بیاید که در آلودگیهای منجر به چرکی شدن خون ، و این امر سبب پیش آگهی بعدی در بیمار است (بدین معنی که بدن در مقابل این آلودگی انگلی از نظر سلولی دفاع اختصاصی خود را از دست داده است).
● ائوزینوفیلی به واسطه آلودگیهای باکتریایی
عفونتهای باکتریایی کمتر باعث ائوزینوفیلی می‌شوند. ولی پس از وقوع بیماری که درمان انجام شده است، ممکن است ائوزینوفیلی مشاهده شود.
● لوسمی ائوزینوفیلی
در بیماری کروموزوم غیر طبیعی (فیلادلفیا) حالتی مشابه ائوزینوفیلی ممکن است بوجود بیاید. از لحاظ بالینی دوره آن مانند لوسمی میلوئیدی مزمن CML است و اغلب دارای تابلوی قلبی و عصبی است از موارد اتفاقی که ائوزینوفیلی دیده می‌شود زمانی است که متاستاز وسیع وجود داشته و بعضی مواقع در بیماری هوچکین نیز ائوزینوفیلی رخ می‌دهد.
● ائوزینوفیلی فامیلی
ائوزینوفیلی در آفریقائیان نسبت به اروپائیان بیشتر است. بخصوص در مناطقی که عاری از بیماریهای انگلی باشند و گمان می‌رود عامل نژادی دخالت داشته باشد. سندرم افزایش ائوزینوفیلی در زمانی گفته می‌شود که تعداد ائوزینوفیلها از ۱۵۰۰ عدد در میلیمتر مکعب بیشتر و برای مدت ۶ ماه یا بیشتر مداومت داشته باشد. در صورتی که علت آن ناشناخته باشد وجود انگل یا بیماریهای آلرژی می‌تواند عامل این ائوزینوفیلی باشد. تمام انواع فیلاریا می‌تواند ائوزینوفیلی ایجاد کند.
● ائوزینوفیلی ریوی طولانی مدت
یک بیماری بسیار مقاوم که بیش از یک ماه طول می‌کشد همراه با تب و کاهش وزن است و ممکن است موجب مرگ شود علت بیماری ناشناخته می‌باشد، اما به خاطر پاسخ بیماران به پرونیزولون گمان می‌رود نوعی آلرژی است. تائید گردیده است که ناهنجاریهای بافتی و تجمع ائوزینوفیلها در بافت بینابینی در داخل آلوئولها از علل این بیماری است.
● ائوزینوفیلی به واسطه شرایط آلرژیک
بیماران آسماتیک (مبتلا به آسم) مرتبا ائوزینوفیلی را نشان می‌دهند و این مسئله در بیماران جوان مبتلا به آلرژی علت عمده ائوزینوفیلی می‌باشد. در یک شکل آن ائوزینوفیلی برنشیا یک واکنش مقاوم آلرژیک است که موجب ضخیم شدن مخاط می‌شود.
این آلرژی ممکن است به علت آلودگی قارچی فومیگاتوس باشد. رینیت فصلی یا تب یونجه یک نوع آلرژی می‌باشد که ممکن است نه تنها با فیلتراسیون ناحیه ای ائوزینوفیل همراه باشد بلکه حضور ائوزینوفیلها در خون را بهمراه داشته باشد بطور طبیعی ریه به نسبت کمی به ائوزینوفیلها مبتلا می‌شوند. تغییرات بیوشیمیایی دیگری در ائوزینوفیلها اتفاق می‌افتد که موجب بوجود آمدن جرمهای ریزی می‌شود و به نظر می‌رسد حذف سلولهای پیر از خون به تاخیر می‌افتد.
● ائوزینوفیلی به واسطه تابش اشعه
۴۰ درصد از بیمارانی که برای معالجه نئوبلاستهای داخل شکمی تحت اشعه قرار گرفته‌اند ائوزینوفیلی را نشان داده‌اند. بیماریهای تورم روده‌ای مانند کولیت اولسراتیو و بیماری مزمن روده‌ای نیز می‌توانند آن را ایجاد کنند.
● برداشتن طحال
این عمل نیز موجب ائوزینوفیلی می‌شود احتمالا به علت خروج آهسته ائوزینوفیلها از گردش خون می‌باشد. هپاتیت مزمن فعال و تورم پانکراس هموراژیک حاد می‌تواند میزان ائوزینوفیلها را بالا ببرد. 
 
برگرفته از : http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%d۸%a۷%d۸%a۶%d۹%۸۸%d۸%b۲%db%۸c%d۹%۸۶%d۹%۸۸%d۹%۸۱%db%۸c%d۹%۸۴%db%۸c&SSOReturnPage=Check&Rand=۰ http://yaabolfasl.blogfa.com سیامک علی حیدری
 
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق25
« پاسخ #24 : ۲۷ آذر ۱۳۸۹ - ۱۱:۵۷:۲۵ »
ابزاری برای باز کردن بن بست رگ ها
 
● داروهای موثر بر عروق كرونر قلب
طی ۱۵ سال گذشته درك مفاهیم كلی از نحوه تشكیل پلاك تصلب شرائین آترواسكلروز افزایش یافته است. لذا خوشبختانه از سال ۱۹۹۱ تاكنون رشد مرگ و میر ناشی از بیماری های مربوط به گردش خون به این علت و به دلیل استفاده از مواد غذایی موثر و سالم داروهای كاهش دهنده كلسترول یك سوم كاهش یافته است. اما هنوز مرگ ناشی از گرفتاری های عروق كرونر كه به نحوی در میان سایر عوارض ناشی از گردش خود شاخص تر است روبه افزایش است. افزایش LDL و یا كلسترول بالا از مهمترین عوامل خطرساز «بیماری های عروق كرونر» CAD قلب است و داروهای جدید با هدف كاهش دادن LDL به بازار عرضه می شوند.
در این میان استاتین ها با خواص كاهش دهندگی LDL و سمیت كم جایگاه ویژه ای دارند. به طور كلی استاتین ها سبب مهار آنزیم احیا كننده HMG-COA می شوند. این آنزیم نقش مركزی در سنتز كلسترول دارد. كاهش كلسترول بین سلولی سبب افزایش گیرنده های سطح سلول برای LDL و سبب خارج شدن LDL از مسیر گردش خون می شود. سایر دستجات دارویی به رغم موثر بودن ولی به اندازه استاتین ها تاثیر كاهش دهندگی روی LDL ندارند ولی معذالك جهت كنترل خطر بیماری های عروق كرونر مفید هستند.به طور مثال كلستیرامین و كلستیپول از رزین های موثری هستند كه به اسیدهای صفراوی متصل شده و سبب مهار بازجذب كلسترول در روده می شود.
این داروها سبب مهار بازگشت LDL به كبد و نهایتا افزایش گیرنده های سطح سلولی LDL می شوند. این رزین ها به اندازه استاتین ها در كاهش LDL موثر نیستند و در ضمن طعم زیاد جالبی نیز ندارند. مهاركننده جذب كلسترول دیگری به نام ازتیمیب ezetimibe وجود دارد كه تقریبا با همین مكانیسم سبب عدم جذب چربی از صفرا و مواد غذایی می شود. با وجودی كه ازتیمیب به اندازه استاتین ها در كاهش LDL موثر نیست اما معذالك سبب تقلیل سطح پلاسمایی LDL و تری گلیسیریدها می شود. تری گلیسیریدها نیز مانند LDL از عوامل خطرساز برای بیماری های عروق كرونر هستند و سطح پلاسمایی آنها با LDL در ارتباط است.نیاسین كه یك ویتامین محلول در آب است نیكوتینیك اسید یا ویتامین B۳ نیز نامیده می شود و در كاهش سطح پلاسمایی كلسترول موثر است. به رغم آنكه مكانیسم تاثیر نیكوتینیك اسید به طور كامل شناخته نشده است اما به نظر می رسد كه این ویتامین در ترشحVLDL LDL) خیلی سبك كه پیش ساز LDL است موثر باشد. به نظر می رسد كه نیاسین در كم كردن تری گلیسیرید و لیپو پروتئین a كه نوعی لیپوپروتئین موثر در تشكیل لخته است نقش دارد. البته برای بروز اثر نیاسین نیاز به مصرف دوزهای بالای این ویتامین است كه خود با عوارض جانبی همراه است.
تاثیر مستقیم
به رغم عملكرد غیرمستقیم استاتین ها، سعی شده است كه داروهای جدید را بر مبنای تاثیر مستقیم آنها روی پلاك طراحی و ارائه نمایند. این نوع نگرش بر مبنای این نظریه است كه شاید تشكیل پلاك همواره در اثر كلسترول بالا نباشد شاید علل دیگری نیز در كار باشد. در حقیقت آترواسكلروز از مسیر اكسیداسیون LDL در پوشش درونی عروق شروع می شود و سبب مهاجرت مونوسیت ها به سمت تشكیل پلاك ختم می شود. در محل تاثیر، مونوسیت ها به ماكروفاژها تبدیل شده و سبب اكسیداسیون LDL و تجمع آنها می شود. اگر میزان LDL بالاتر از حد باشد، ماكروفاژها حالت سلول های كف مانند را به خود می گیرند. این امر سبب مهاجرت بیشتر مونوسیت ها، سلول های Tشكل به محل و سبب تولید پلاك نرم می شوند. این تغییرات سبب تغییر شكل دیواره عروق و ضخیم شدن عضلات جدار عروق و حضور كلاژن در محل التهاب می شود. این امر سبب كاهش انعطاف پذیری و نهایتا سخت تر شدن جدار عروق می شود.
با تشكیل پلاك نوعی تنگ تر شدن مجاری و باریك تر شدن جدار عروق شریانی و كاهش انتقال حجم از خون به بافت صورت می گیرد. ممكن است بیش از ۷۰درصد عروق قبل از بروز عوارض نزد بیماران درگیر شوند. اگر پلاك تركیده شود نهایتا سبب لخته و ضایعات بعدی می شود. داروهای جدید دقیقا پلاك را هدف قرار می دهند و مانع از تشكیل پیش رونده پلاك می شوند. داروهایی كه سبب تخفیف سرعت رشد پلاك می شوند به سه دسته تقسیم می شوند مهاركننده هایی كه مانع از عملكرد ماكروفاژها شده و دسته دیگر آنها هستند كه سبب افزایش HDL شده و سبب از مسیر خارج شدن LDL می شوند و نهایتا آنهایی كه LDL اكسیده شده را با آنتی بادی مورد هدف قرار داده و سبب خارج كردن آن از محل ضایعه می شود. دسته اول شامل مهاركننده هایVCAM-۱ هستند، تركیبات خاصی مانند P-selectin،
E-selectin، VCAM-۱ و ICAM-۱ از این نوع هستند و مانع پیشرفت مونوسیت به حالت ماكروفاژ می شود. غالبا این فرآیند تحت تاثیر اكسیدنیتریك قرار دارد. پروبوكل Probocol یكی از داروها از دسته VCAM-۱ است و مانع از پیشرفت ضایعه می شود. مهاركننده های دسته دوم این نوع داروها كه سبب افزایش HDL می شوند سبب ارتقای سطح HDL و كاهش سطح پلاسمایی LDL می شود.برخی از داروهای مهاركننده پروتئین های كلستریل ترانسفرآز CETP سبب افزایش HDL می شود. از نظر ژنتیكی، كاهش میزان CETP یكی از اهداف شركت های دارویی برای عرضه داروهای موثرتر است. داروهای با مولكول كوچك مانند Torcetrapib ساخت شركت فایزر كه همزمان با نوعی استاتین به كار برده خواهد شد، در حال حاضر در فاز III تحقیقات بالینی قرار دارد. GTT-۱۰۵ تولید شركت Tobacco-Roche ژاپن نوع دیگری از این دسته است.
شركت Avant راه دیگری را برای كاهش دادن سطح CETP در نظر گرفته است. آنها نوعی واكسن برای CETP به نام CETi-۱ ساخته اند كه سبب اتصال به CETP می شود. راه دیگری كه سبب افزایش سطح HDL می شود عبارت از افزایش میزان Apo-AI قابل دسترس است. Apo-AI نوعی آپولیپو پروتئین همراه HDL است. مشتقات فیبریك اسید مانند جمفیبروزیل و فنوفیبرات سبب افزایش فعالیت لیپوپروتئین لیپاز شده كه آن هم سبب افت سطح VLDL و كاهش سطح LDL می شود.
عوارض جانبی مانند بثورات جلدی، اختلال ریتم قلب و سنگ های صفراوی در مورد این نوع داروها به چشم خورده است. فنوباربیتال و پردنیزون نیز سطح HDL را افزایش می دهند ولی غالبا با عوارض مختلفی همراه هستند. نوع دیگری از درمان عبارت از افزایش سطح Apo-AI از طریق تزریق داخل وریدی نوعی پروتئین نوتركیب حاوی Apo-AI است. یافته های بالینی نشان می دهد كه این تركیب نه تنها سبب افزایش HDL می شود بلكه سبب كاهش پلاك آترواسكلروز نیز می شود. معذالك هنوز نگرانی هایی مربوط به این نوع پروتئین نوتركیب وجود دارد. كاربرد تقلیدكننده های Apo-AI در مدل های حیوانی تاثیرات مثبتی را نشان داده است. به طوری كه برخی پپتیدهای نوتركیب طراحی شده شبیه APO-AI سبب اعمال رفتار مشابه این پروتئین شده است. با ورود این نوع پپتیدهای طراحی شده بالطبع مزایایی نیز از حیث سادگی مولكول و ارزان بودن آن و كم بودن عوارض جانبی نسبت به تزریق پروتئین نوتركیب وجود دارد. PPAR در متابولیسم لیپیدها نقش موثری دارد.
به نظر می رسد كه آگونیست های PPARS مانند گلیتازون ها و فیبرات ها در ارتقای سطح پلاسمای HDL نقش دارند. این داروها در درمان دیابت نیز موثر هستند.نوع درمان دیگری كه وجود دارد عبارت از كاربرد آنتی بادی های علیه LDL اكسید شده OXLDL است. به نظر می رسد كه اكسیداسیون LDL یك فرآیند كلیدی در پاسخ های التهابی باشد و سبب بروز عوامل التهابی و تحریك سیستم ایمنی و ایجاد رادیكال های آزاد و نهایتا سبب اكسیداسیون های متوالی می شود. سال ها است كه محققین نقش ماكروفاژها و سلول های T شكل را در تشكیل پلاك دریافته اند. اغلب مردم به طور خود به خودی دارای آنتی بادی های علیه حالت اكسید شده LDL هستند و این سبب جلوگیری از آترواسكلروز می شود. به نظر می رسد كه نقش این آنتی بادی ها در پاك سازی LDL اكسید شده از دیوار شریان ها جنبه مثبتی باشد. طراحی انواعی از این آنتی بادی ها موضوعی برای ارائه داروهای جدید است. كاربرد برخی از این آنتی بادی ها در مطالعات حیوانی بسیار دلگرم كننده بوده است لذا كاربرد این نوع آنتی بادی ها در تشكیل و پاكسازی پلاك در دست تحقیق است. 
 
دكتر مرتضی پیرعلی دانشیار دانشكده داروسازی دانشگاه تهران
 
روزنامه شرق 


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter
 

anything