Google


normal_post - قلب و عروق - متا نویسنده موضوع: قلب و عروق  (دفعات بازدید: 8824 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق
« : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۱:۵۱ »
چگونه از سکته قلبی جان سالم در ببریم
 
سکته قلبی یک علامت است. و از آنجا که بسیاری از مردم هنگام دچار شدن به سکته قلبی تنها هستند اغلب پزشکان توصیه می‌کنند که این افراد قبل از آن که از حال بروند با انجام چند اقدام ساده خود را از مرگ احتمالی نجات دهند. سرفه کردن مداوم و شدید به همراه نفس کشیدن عمیق قبل از هر سرفه و اینکه سرفه‌ها باید عمیق و طولانی باشد مثل اینکه می‌خواهید خلط داخل سینه را صاف کنید از جمله اقداماتی است که می‌تواند ضربان قلب را به حالت طبیعی بازگرداند.به طور کلی سکته قلبی در کشور ما جزء شایع‌ترین بیماریها محسوب می‌شود، به همین جهت اغلب پزشکان پیشگیری از بروز این عارضه را بسیار مهم توصیف می‌کنند، چرا که عوارض پس از سکته قلبی در مورد افراد مختلف متفاوت بوده و به هیچ‌وجه قابل پیش‌بینی نیست. در واقع سکته قلبی در یک بیمار می‌تواند باعث مرگ شود و در مورد فرد دیگر این گونه نباشد بنابراین توصیه متخصصان بر این است که فرد بیمار و اطرافیانش همواره با آگاهی از مختصر اطلاعات پزشکی بتوانند اقدام موثری در جهت پیشگیری انجام دهند.
دکتر محمود شهزادی جراح و فوق تخصص قلب و عروق در این خصوص به خبرنگار ما می‌گوید: کسانی که احساس می‌کنند در وضعیت نامناسبی هستند و شاید مرگ تا لحظاتی دیگر به سراغشان بیاید می‌توانند با انجام این حرکت برای دقایقی خود را نجات دهند. وی خاطرنشان می‌کند: البته باید گفت همهء کسانی که مبتلا به سکته قلبی می‌شوند قابل نجات نیستند اما به هر حال آگاهی داشتن از برخی مسائل امدادی از سوی فرد و حتی اطرافیان می‌تواند نقش بسیار مهمی ایفا کند.
● علائم سکته قلبی
این متخصص قلب و عروق علائم سکته قلبی را این‌گونه عنوان می‌کند: درد شدید قفسه سینه، درد در بازو، قاعدهء گردن و جلوی قلب، درد در بالای شکم و سمت راست قفسهء سینه، درد بین دو کتف از مهمترین علائم سکته قلبی هستند و چنانچه فردی برای مدتی چنین دردی را بدن خود احساس کرد بهتر است که به پزشک مراجعه کند.وی می‌افزاید: البته افرادی که دیابت پیشرفته دارند ممکن است که درد شدیدی را به هنگام بروز سکته احساس نکنند بنابراین این افراد بهتر است که هر از گاهی به پزشک مراجعه کرده، تحت معاینات پزشکی قرار گیرند وی ادامه می‌دهد: افت فشار خون نیز از دیگر علائم سکته قلبی است که طی آن فرد دچار عرق بسیار شدید می‌شود به طوری که تمامی بدنش خیس می‌شود، درست مانند افرادی که زیر باران قرار گرفته یا داخل حوض افتاده‌اند. به علاوه رنگ‌پریدگی و هیجان بسیار شدید به طوری که بیمار گمان می‌کند در چند قدمی مرگ قرار گرفته از دیگر علائم سکته قلبی است و بیمار باید بداند که این هیجان و ترس شدید خطرات بیشتری را برای وی ایجاد می‌کند. در اغلب موارد دیده شده است که دلهرهء ناشی از ترس در بیمار باعث ایجاد شوک و از حال رفتگی بیمار شده است. بنابراین چنانچه فردی دچار چنین وضعیتی شد بهترین اقدام از سوی اطرافیان وی ایجاد آرامش جسمی و روحی در فرد است.
وی اظهار می‌دارد: سکته قلبی عبارت است از مسدود شدن رگها و عدم خون‌رسانی به بخشی از قلب، بنابراین با توجه به این که چه مقدار از قلب از خون‌رسانی محروم شده باشد شدت سکته نیز متفاوت است و چنانچه رگ اصلی قلب مسدود شود در این صورت فرد پس از دقایقی دچار مرگ خواهد شد. اما ممکن است فردی به دفعات دچار سکته شود مثلا" ۴ یا ۵ بار در این صورت هر بار بروز سکته ممکن است باعث عدم خون‌رسانی به بخشی از قلب وی شود چنانچه این وضعیت ادامه یافته و هر بار در قسمت بیشتری از قلب گسترش یابد بیمار در وضعیت بحرانی بوده و باید تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد.
● «عوامل موثر در بروز سکته قلبی»
به گفته دکترشهزادی اولین عامل ثابت شده و موثر در بروز سکته قلبی، مصرف سیگار است و پس از آن نیز عواملی همچون چربی خون، دیابت یا مرض قند، فشار خون، چاقی ،استرس‌های مکرر و عصبانیت از مواردی هستند که فرد را برای مواجهه به سکته قلبی مستعدتر می‌کنند.
البته ناگفته نماند که در برخی از خانواده‌ها سکته قلبی ازمینهء ارثی یا ژنتیکی داردلذا این افراد نیز نه تنها باید از عوامل خطرزا نظیر چربی خون-سیگار- استرس و... دوری کنند بلکه باید تحت معاینات پزشکی به صورت دوره‌ای یعنی هر ۳تا ۶ماه یکبار نیز قرار گیرند.
● «راههای پیشگیری»
این فوق تخصص قلب و عروق درخصوص راههای پیشگیری از بروز سکته قلبی می‌گوید: کسانی که علائم سکته قلبی از قبیل درد قفسه سینه، درد کمر و... را در خود احساس می‌کنند این افراد باید خود را جزو گروه پرخطر قرار دهند چون هر لحظه امکان بروز سکته در آنها وجود دارد بنابراین باید تحت نظر پزشک باشند. از سوی دیگر افراد دچار اضافه وزن باید ورزش را از برنامه زندگی خود دور نکنند، سیگاریها نیز باید سیگار را ترک کنندو فشار خون نیز عاملی است که باید تحت کنترل قرار گیرد. وی درخصوص وضعیت سکته قلبی در کشور می‌گوید: متأسفانه میزان ابتلا به سکته قلبی در کشور ما بیش از سایر نقاط دنیا است و این در حالی است که امکانات درمانی مناسبی در کشور از این حیث وجود دارد.
وی توصیه می‌کند: کلیهء افراد مسن و کسانی که دچار ناراحتی قلبی هستند و یا افرادی که سابقهء دردهای خفیف را در ناحیهء قلب خود دارند این افراد نباید در ساختمانها تنها زندگی کنند بلکه توصیه می‌شود این افراد دائما" در کنار خویشاوندان خود حضور داشته باشند تا در صورت لزوم به آنها کمک شود. به علاوه بهتر است که بیماران شماره تلفن‌های اورژانس محل زندگی خود را همیشه در ذهن داشته باشند و در صورت احساس خطر با این شماره تلفن‌ها تماس بگیرند و همچنین چنانچه این افراد ناچار هستند که به تنهایی زندگی کنند باید همسایگان مجاور خود را نسبت به بیماری خود آگاه کنند. سرفه کردن مداوم و شدید به همراه نفس کشیدن عمیق قبل از هر سرفه از جمله اقداماتی که می‌تواند ضربان قلب را به حالت طبیعی بازگرداند کسانی که علائم سکته قلبی از قبیل درد قفسه سینه، درد کمر در ناحیه بین دو کتف و... را در خود احساس می‌کنند، این افراد باید خود را جزو گروه پرخطر قرار دهند، چون هر لحظه امکان بروز سکته در آنها وجود دارد، بنابراین باید تحت نظر پزشک باشند 
 

 
موسسه رژیم درمانی تن سالم 


Linkback: https://irmeta.com/meta/b851/t5704/

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق2
« پاسخ #1 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۲:۳۶ »
چه زمانی بیشترین احتمال وقوع حمله قلبی وجود دارد؟
 
خطرناکترین زمان برای حمله قلبی صبح و در طول آخرین مرحله خواب است. بیماری های قلبی، از جمله حمله قلبی قاتل شماره یک انسانها در جهان است. ریسک حمله قلبی در یک شخص به مجموعه عوامل مرتبط با هم بستگی دارد. عواملی چون: ورزش، سیگاری بودن، رژیم، اضافه وزن، ژنتیک. اما ضرباهنگ شبانه روزی بدن نیز نقش مهمی را ایفا می کند که باعث می شود در ساعات مشخصی هر شخص استعداد بیشتری برای آسیب دیدن داشته باشد.
اگر حدس می زنید که محدوده خطر بعد ازیک روز کاری پر استرس قرار دارد، دوباره فکر کنید و حدس بزنید. در اینجا پاسخ دکتر روبرتو مانفردینی از استادان پزشکی دانشگاه فرارا ایتالیا به این سئوال را میخوانیم.
● سئوال: در چه ساعاتی از روز احتمال وقوع حمله قلبی بیشتر است؟
▪ پاسخ: خطرناکترین زمان برای حمله قلبی و برای تمام حالات اضطراری قلبی عروقی، شامل ایست ناگهانی قلب، پارگی یا اتساع آئورت، انسداد جریان خون ریوی و سکته، صبح و در طول آخرین مرحله خواب است. یک گروه از دانشگاه هاروارد این ریسک را تخمین زدند و متوجه شدند متوسط بیشترین حملات قلبی، آنفارکتوس قلبی بین ساعت ۶ صبح و ظهر، چیزی در حدود ۴۰ درصد است. اما اگر تنها سه ساعت اول پس از بیدار شدن را در نظر بگیریم، این ریسک سه برابر خواهد بود.
سیستم قلبی عروقی از یک الگوی روزانه پیروی می کند که بصورت طبیعی، نوسان دارد. طرز عملکرد قلب، نشاندهنده تغییرات روزانه است. بدین شکل، یک حمله قلبی به عدم تعادل بین افزایش نیاز ماهیچه های قلب به اکسیژن بیشتر و نرسیدن اکسیژن کافی به قلب یا هر دو بستگی دارد. و متاسفانه بعضی از فعالیتهای قلب در اولین ساعتهای روز نیاز به رسیدن اکسیژن بیشتری دارند: از خواب بیدار شدن و آغاز فعالیتهای فیزیکی، حداکثر هورمون آدرنالین، کریستول ( که باعث افزایش فشار خون و بالا رفتن سطح قند خون می شود) و یک افزایش دیگر در فشار خون و ضربان قلب در اثر کاته کولامینها (آدرنالین و نورادرنالین)، باعث یکباره بالا رفتن فعالیت قلب در هنگام از خواب برخاستن شما می شود. تمام این عوامل باعث افزایش ناگهانی مصرف اکسیژن شده، اما همزمان باعث تنگ شدن رگها نیز می شود. پس در اینجا شما رگهای تنگ شده ای دارید که جریان خون به سمت شرایین قلب را نیز کاهش می دهد.
لخته شدن خون می تواند مسیر رگها را مسدود کند و در نتیجه خون رسانی به قلب با اختلال مواجه خواهد شد. وقتی ما از خواب برمی خیزیم، پلاکتهای خون، ذراتی که باعث ایجاد لخته می شوند، به رگها چسبیده اند. به طور معمولی در بدن یک سیستم داخلی وجود دارد که باعث تجزیه و حل شدن این لخته ها می شود. اما در صبحگاه، فعالیت سیستم تجزیه فیبرین کاهش می یابد. پس بدن استعداد بیشتری در ایجاد لخته هایی دارد که شریان قلب را مسدود کند. در این راستا، خون رسانی به قلب کاهش یافته و این در حالیست که بدن نیاز به جریان خون بیشتری دارد.
تمامی این تغییرات برای کسانی که کاملاً سالمند، خطرناک نیست. اما برای کسی که مشکل کوچکی در شریان های قلبش دارد، اگر این تغییرات همزمان رخ دهد و او در پیک شروع فعالیتهای بدنی قرار گیرد، نتیجه این خواهد بود که ریسک بالاتری در بروز حمله قلبی در اولین ساعات صبح برای او وجود خواهد داشت.
با اینهمه چرا در آخرین ساعات خواب نیز این ریسک افزایش می یابد؟ معمولاً در طول شب سیستم قلبی عروقی نیز خواب است، منظور این است که فشار خون و ضربان قلب کاهش می یابد. اما در آخرین مرحله خواب، حرکت سریع چشمان در هنگام خواب که بر این باوریم بیشترین خواب دیدن در این زمان اتفاق می افتد، دوره پرخطری برای سیستم قلب و عروق است زیرا وقتی خواب می بینید، فعالیت سیستم عصبی و ارادی شما افزایش می یابد، حتی بیشتر از زمانی که بیدارید. احتمالاً هر کدام از ما به یاد می آوریم که گاهی صبحها که از خواب بیدار می شویم بسیار خسته ایم. دلیلش این است که در خواب می دویدیم یا با خطری مواجه می شده ایم. در این مرحله قلب شما به سرعت می تپد، پس به اکسیژن بیشتری نیاز دارد. و به دلایل مشابه، وقتی که از خواب بر می خیزید، این فعالیت برای شما خطرناک است، البته در صورتیکه مشکل عروقی داشته باشید.
مردم نمی توانند این سلسله وقایع و تاثیرات بیولوژیکی بدنشان را به آسانی کاهش دهند. برای مثال، شما نمی توانید ریسک خطر صبحگاهی با دیرتر بیدار شدن کاهش دهید. بعضی از محققان آزمایشاتی انجام داده اند، و در آن از افراد خواسته اند بعد از بیدار شدن چهار ساعت در رختخواب بمانند و سپس از جا برخیزند، اما همین اتفاقات بعد از این چهار ساعت روی داد. به این دلیل که ریسک مورد نظر به فعالیتهای ما بستگی دارد. اما نباید از تغییرات کاته کولامین ها و فشار خون در صبح ترسید. زیرا اینها بخشی از فیزیولوژی ماست و برای افراد سالم مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
پزشکان در هنگام درمان باید ریسک صبحگاهی را در نظر داشته باشند. معمولاً افراد صبح پس از بیدار شدن داروهای فشار خون مصرف می کنند، اما این ساعت، بخودی خود ساعت افزایش ریسک و از بین رفتن اثر قرصی است که دیشب مصرف شده، است. پزشک باید مطمئن باشد قرصی که تجویز می کند، در زمانی که بیمار بیشترین نیاز به آن را دارد نیز اثرگذار باشد. اما این بسادگی این نیست که از بیمار بخواهیم تا قرصها را بجای صبح، شب قبل از رفتن به رختخواب مصرف کند. زیرا در طول خواب ضربان و فشار خون کاهش می یابد. و با مصرف قرص اگر این فشار کم، کمتر نیز شود، خون رسانی به مغز کاهش یافته، و این نیز خطرناک خواهد بود. 
 

 
سایت فریا
 
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق3
« پاسخ #2 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۳:۳۰ »
چه کسانی دچار بیماری قلبی می شوند؟
 
تعداد افرادی كه به بیماری كرونری قلب دچار هستند در كشورهای مختلف، فرق می كند. این بیماری در كشورهای پیشرفته اروپایی، آمریكایی و استرالیا از شیوع زیادی برخوردار است اما در كشورهای عقب مانده جهان سوم، تعداد افراد مبتلا به بیماری كرونری قلب بسیار كمتر می باشد. به نظر می رسد كه این وضعیت به علت نحوه زندگی این افراد ایجاد می شود به طوری كه افرادی كه از كشورهای عقب مانده جهان سوم به كشورهای پیشرفته مهاجرت می كنند نسبت به سایر افراد كشور مادرشان، بیشتر دچار بیماری كرونری قلب می شوند. برای مثال، هندیهایی كه به انگلستان مهاجرت كرده اند بیشتر به بیماری كرونری قلب مبتلا می شوند.
در خود قاره اروپا هم از نظر شیوع بیماری كرونری قلب، تفاوتهایی بین كشورهای مختلف آ، وجود دارد. در جنوب اروپا، معمولاً این بیماری كمتر از كشورهای شمال اروپا (اسكاندیناوی) و انگلستان است كه یك علت آن، نحوه رژیم غذایی مدیترانه ای می باشد. بسیاری از افراد عقیده دارند كه رژیم غذایی مدیترانه ای كه حاوی مقادیر زیادی سبزیجات تازه، سالاد، میوه، ماهی و مقدار نسبتاً كمی گوشت قرمز و لبنیات می باشد، می تواند در مقابل بروز بیماری های قلبی، اثر حفاظتی داشته باشد. گرچه توصیفاتی از بیماری كرونری قلب در گذشته های دور توسط پزشكان بیان می شد، اما تا بعد از جنگ جهانی دوم، به عنوان یك بیماری شایع مطرح نبود. از بعد از جنگ جهانی دوم، میزان بیماری كرونری قلب بخصوص در مردان جوان افزایش یافت. در ایالات متحده آمریكا، حداكثر این افزایش در سال ۱۹۷۰ رخ داد و سپس میزان آن تا امروز در حال پایین آمدن است.
همچنین در استرالیا، نیوزیلند و بریتانیا، این میزان در حال كاسته شدن است. متأسفانه در كشورهای بلوك شرق سابق و روسیه، میزان شیوع بیماری كرونری قلب به طور سریعی امروزه در حال افزایش می باشد.گفتن این مطلب، غلو نمی باشد كه امروزه اكثر تختهای بیمارستانی در بریتانیا توسط بیمارانی كه به نحوی به تصلب شرایین (سفت شدن رگها) دچار هستند، پر شده است و شایع ترین
نوع این بیماری نیز بیماری كرونری قلب می باشد. بیماری كرونری قلب از مجموع تمام انواع سرطانها شیوع بیشتری دارد. این بیماری در افراد مسن بیشتر شایع دارد و در مردها نیز چهار برابر زن ها شیوع دارد. در مردان جوان، بعد از تصادفات، بالاترین علت مرگ، بیماری كرونری قلب می باشد. چرا بیماری كرونری قلب این قدر در كشورهای پیشرفته شایع می باشد؟ هیچ كسی به طور مطمئن علت این موضوع را نمی داند، اما رژیم غذایی، استعمال دخانیال، عدم تحرك كافی و محرومیتهای به نظر می رسد كه از عوامل مهم شیوع زیاد این بیماری در جوا غربی باشد.
درمان های جدید
در طی ۱۰ سال گذشته، پیشرفتهای زیادی در درمان بیماری كرونری قلب پدید آمده است. داروهای جدیدی مثل داروهای از بین برنده لخته خون كه بعد از سكته قلبی استفاده می شود ساخته شده است. همچنین داروهای خوبی برای آنژین و پایین آوردن كلسترول خون بوجود آمده است و نیز مطالب بیشتری در مورد داروهای قدیمی مثل بتابلوكرها و آسپرین كشف شده است. این داروها نه تنها می توانند برای تسكین علایمی مثل درد استفاده شوند بلكه باعث بهبود تغییرات بیماری نیز می شوند.با این حال، بزرگترین پیشرفت، در جراحی قلب و آنژیوپلاستی ایجاد شده است. جراحی بای پس (CABG یا پیوند بای پس شریان كرونری) می تواند باعث تغییر در زندگی بیماران دچار آنژین قلبی شده و در بعضی موارد همچنین موجب كاهش خطر ایجاد سكته های قلبی بعدی می گردد. آنژیوپلاستی روشی است كه با استفاده از یك بالون (بادكنك) كوچك، رگهای باریك شده و یا مسدود شده، گشاد می گردند. این روش می تواند بسیار مؤثر باشد، بخصوص امروزه كه از استنت های سیمی باریك برای باز باقی ماندن شریانها استفاده می گردد.تمام این مطالب، خبرهای خوبی هستند برای كسانی كه دچار مشكلات قلبی شده اند، اما هدف ما باید پیدا كردن علل شیوع زیاد بیماری كرونری قلب و سعی در جلوگیری از ابتلاء به آن باشد. 
 

 
پایگاه الکترونیکی خدمات پزشکی ایران
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق4
« پاسخ #3 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۴:۵۲ »
حمله قلبی
 
حمله قلبی آسیب به عضله قلب است که در اثر کاهش خون رسانی به آن ایجاد می شود. معمولاً وقتی یک لخته خون موجب انسداد جریان خون در کروناری (رگ خونرسان یا عضله قلب)می شود، قسمتی از عضله قلب تخریب شده و یا آسیب می بیند و این معضل می تواند کشنده باشد.
هر ساله یک میلیون آمریکایی حمله قلبی را تجربه می کنند، سالها پیش حمله قلبی کشنده بود ولی امروزه بدلیل آگاهی بیشتر از علائم و نشانه ها و درمانهای پیشرفته تر ، بسیاری از افرادی که دچار حمله قلبی می شوند زنده می ماند. شیوه زندگی شما ، غذائی که می خورید، مدت زمانی که ورزش می کنید و روش مواجهه و برخورد شما با شرایط استرس زا، نقش مهمی در بهبودی شما از یک حمله قلبی دارد. بعلاوه شیوه زندگی سالم می تواند ریسک فاکتور هایی که باعث تنگی شریانهای خون دهنده ( مشروب کننده ) قلب می شود را کنترل کرده و شما را در اولین حمله قلبی و حمله های بعدی محافظت کند.
● علائم و نشانه ها
حمله قلبی علائم و نشانه های مختلفی دارد و تمام افرادی که دچار آن می شوند علائم مشابه و با شدت یکسانی را تجربه نمی کنند. بسیاری از نشانه های حمله قلبی آنچه در تلویزیون می بینید نیستند.
غالباً نشانه های حمله قلبی در افراد مسن و یا دیابتی کمتر نمایان می شوند. بعضی از افراد هیچ علامتی ندارند، با این وجود هر چه علائم و نشانه ها بیشتر باشند، احتمال وقوع حمله قلبی بیشتر خواهد بود.
● علائم و نشانه های اخطار دهنده حمله قلبی عبارتند از :
▪ درد فشارنده و سنگینی در وسط سینه که بیش از چند دقیقه طول بکشد .
▪ دردی که از زیر قفسه سینه به کتف، بازوها، پشت و حتی دندان و فک تیر بکشد.
▪ افزایش دفعات درد قفسه سینه
▪ تنگی نفس
▪ احساس یک حادثه بد
▪ سرگیجه
▪ غش کردن
▪ تهوع و استفراغ
حمله قلبی معمولاً بطور ناگهانی روی میدهد.در هر مکانی (سرکار و یا در حالت استراحت زمان بازی و یا هنگام راه رفتن) ممکن است روی دهد. بسیاری از افرادی که دچار حمله قلبی
می شوند علائم و نشانه های اخطار دهنده ( آنژین ) را ساعتها، روزها و یا هفته ها قبل نشان
می دهند و زودرس ترین علامت پبش بینی کننده حمله قلبی دردی است در قفسه صدری که بطور مکرر با حرکت و فعالیت شروع شده و با استراحت برطرف می شود. آنژین ( درد قفسه سینه ) در اثر کاهش موقتی جریان خون روی می دهد. اصطلاح پزشکی برای جریان ناکافی عضله قلب « ایسکمی قلبی » است.
● علل
اصطلاح پزشکی حمله قلبی « انفارکتوس میوکارد » است. « میو » به معنی عضله، « کارد » به معنی قلب و انفارکتوس به معنی « مرگ عضله در اثر اکسیژن رسانی ناکافی به آن » است . نظیر هر عضله دیگر ، قلب به جریان بافتی از خون نیازمند است و گرنه عضله آن تخریب شده و از بین می رود. بدون خون سلولهای قلبی آسیب دیده و درد و فشار ایجاد می کنند. اگر جریان برقرار نشود سلولهای قلبی می میرند و بافت اسکار جایگزین آنها می شود. اگر ناحیه وسیعی از عضله قلبی تخریب بشود حمله قلبی کشنده است.
قلب شما تقریباً یکبار در ثانیه می زند. در طول روز، قلب شما حدود ۲۰۰۰ گالون خون به سیستم گردش خون پمپ می کند. سیستم گردش خون شما شامل سرخرگها و سیاهرگهاست. سیاهرگها خونی که اکسیژن کمی دارد را به قلب برمی گردانند و سرخرگها خون غنی از اکسیژن را به تمام بافتها از جمله عضله قلب می برند.
هنگامی که یک یا چند سرخرگ کوچکی ( سرخرگهای کروناری یا تاجی ) که خون غنی از اکسیژن را به قلب می رسانند مسدود شوند حمله قلبی روی می دهد.
به این سرخرگها،«کروناری یا تاجی » می گویند زیرا قسمت فوقانی قلب را مانند تاجی در بر می گیرند.
انسداد معمولاً در اثر یک لخته خون است که در جایی از عروق کروناری که طی سالها در اثر رسوب کلسترول و غیره نازک شده است، ایجاد می شود.
تجمع کلسترول و سایر رسوبات، که جمعاً پلاک نامیده می شوند،در سرخرگهای بدن اترواسکلروز ( تصلب شرائین )نامیده می شود.وقتی عروق کروناری در اثر آترواسکلروز تنگ می شوند، این حالت بیماری عروق کروناری نامیده می شود.
بیماری عروق کروناری یک پیش زمینه اصلی حمله قلبی است. فاکتورهایی که ریسک بیماری عروق کروناری و در نهایت حمله قلبی را در شما افزایش می دهند عبارتند از سابقه خانوادگی بیماری قلبی، مقادیر بالای کلسترول( لیپو پروتئین با دانسیته کم یا LDL و یا کلسترول بد) ، فشار خون بالا، سیگار کشیدن ، چاقی ، فعالیت بدنی کم .
بندرت در اثر پاره شدن لخته خون درون یک قلب بیمار و انتقال آن به یک شریان کروناری سالم یا تنگ حمله قلبی روی می دهد. علت ناشایع دیگر حمله قلبی، اسپاسم شریان کروناری است که مانع خون رسانی به قسمتی از قلب می شود. موادی چون کوکائین می توانند چنین اسپاسم کشنده ای ایجاد کنند.
حمله قلبی یک رویداد لحظه ایستا نمی باشد بلکه فرآیند دینامیک است که در طی چندین ساعت روی می دهد. با هر دقیقه ای که می گذرد و بافتهای قلبی بیشتری از خون بی نصیب مانده و از بین رفته تا می میرند. به هر حال، زمانیکه جریان خون قلب برقرار شود آسیب به آن متوقف می گردد.
● حمله قلبی عوامل خطر ساز
فاکتور های مشخصی که عوامل خطر سازی کروناری نامیده می شوند، ریسک حمله قلبی را بالا می برند. این فاکتورها باعث تشکیل ناخواسته رسوبات ( آترواسکلروز ) شده که شریانهای بدن از جمله قلب را تنگ می کنند. عوامل خطر سازی کروناری عبارتند از :
فشار خون بالا ، سطح بالای کلسترول خون ( LDL یا کلسترول بد ) ، سیگار کشیدن ،فعالیت بدنی کم ، چاقی ، دیابت ، استرس ، الکل ، سابقه خانوادگی حمله قلبی ، هوموسیستین ، CRP، فیبرینوژن .
● چه موقع بدنبال توصیه های پزشکی باشیم ؟
در هنگام حمله قلبی بسیاری از افراد دقایق با ارزش را هدر می دهند زیرا نمی توانند علائم ونشانه های مهم را شناسائی کرده و یا آنها را انکار می کنند. بسیاری از مردم نیز در کمک خواستن تأخیر می کنند زیرا می ترسند که علامت خطر را اشتباهی فهمیده باشند.
به هر حال، یکی از مهمترین چیزهائی که می توانید انجام دهید تا از حمله قلبی نجات یابد این است که تشخیص دهید چه چیزی در حال روی دادن است و فوراً واکنش دهید . از میان افرادی که در اثر حمله قلبی فوت شده اند بیشترین مرگ در ساعت اول پس از شهود علائم بوده است. وقت را از دست ندهید چرا که دقایق مهم هستند.
اگر فکر می کنید شما یا شخص دیگری، ممکن است دچار حمله قلبی شده اید سریعاً بدنبال درمان پزشکی اورژانس باشید . کارکنان آمبولانس می توانند درمان را شروع کنند و هر چه شما سریعتر به بیمارستان برسید کار بیشتری برای کاهش آسیب به قلب می توان انجام داد، حتی اگر شما دچار یک حمله قلبی بودید، عملکرد سریع می تواند زندگی شما را نجات دهد.
حتی اگر شما دچار حمله قلبی نشده باشید دکترها می توانند با بررسی بیشتر علت علائم شما را پیدا کرده و درمان نمائید.
● غربالگری و تشخیص
بطور ایده آل دکترتان در هنگام معاینات فیزیکی روتین می تواند عوامل خطر سازی حمله قلبی را در شما شناسائی نماید.
اگر شما دچار حمله قلبی شده اید یا مشکوک هستید غربالگری و تشخیص در شرایط دیگری، اتاق اورژانس،انجام می شود. در آنجا احتمالاً از شما خواسته می شود که علائمتان را توضیح دهید و فشار خون شما، ضربان قلب شما، و دمای بدنتان چک می شود. دکتر شما به صدای قلب و ریه تان توسط گوشی گوش می دهد. از شما سؤالاتی در مورد وضعیت سلامت و سابقه بیماری قلبی در خانواده تان می شود همچنین پزشکان اورژانس ممکن است بخواهند تستهائی انجام دهند تا بدانند که آیا علائم نشانه های شما مثل درد قفسه صدری نشاندهنده حمله قلبی است یا ناشی از چیز دیگری می باشد. این تستها شامل موارد زیر است :
● الکترو کاردیوگرام (ECG) :اغلب اولین تستی است که برای تشخیص حمله قلبی بکار می رود
● تستهای خونی : آنزیمهای قلبی
● عکس قفسه سینه( (C X R : عکس قفسه صدری بوسیله اشعه X به پزشک شما اجازه
می دهد که اندازه و شکل قلب شما و عروق خونی آن را چک کند .
● اسکن هسته ای : این تست کمک می کند تا مشکلات جریان خون به قلب را شناسائی کنیم.
● اکو کاردیوگرام : در این تست از امواج صوتی برای تشکیل تصویری از قلب شما استفاده
می شود . اکو کاردیوگرام مشخص می کند که آیا قسمتی از قلب توسط حمله قلبی آسیب دیده و بطور طبیعی پمپ نمی کند و یا در آخرین حد ظرفیتش است.
● کاتتریزاسیون کروناری ( آنژیوگرافی ) : این تست نشان می دهد که آیا شرائین کروناری شما تنگ و یا مسدود شده اند. در روزها یا هفته ها پس از حمله قلبی ممکن است از شما تست ورزش شود. تست ورزش نشان می دهد که قلب شما و عروقش چگونه در هنگام فعالیت، عمل می کنند شما ممکن است روی تسمه متحرک راه روید یا دوچرخه ثابتی را که به دستگاه ECG متصل است پدال بزنید و یا ممکن است دارویی که قلب را همانند شرایط فعالیت تحریک می کند به رگ شما تزریق کنند. تست ورزش به دکترها کمک می کند تا بیماری شریان کروناری را، که می تواند درد قفسه صدری تولید نموده و به زودی و یا در آینده حمله قلبی ایجاد کند، تشخیص دهند.
● عوارض
در موارد نادری حمله قلبی می تواند بدون ایجاد و درد و ناراحتی ایجاد شود. که در بیشتر موارد حمله قلبی موجب مرگ می شود. عوارض اغلب در اثر آسیبی که قلب در اثر یک حمله قلبی متحمل شده است ناشی می شود. این آسیب می تواند منجر به وضعیت های زیر گردد:
● ریتم غیرطبیعی قلب ( آریتمی ) : اگر قلب در اثر یک حمله آسیب دیده باشد، چرخه های کوچک الکتریکی ایجاد شده که می توانند ریتم های غیر طبیعی تولید کنند که بعضی از آنها کشنده است.
● نارسائی احتقانی قلب : ممکن است تعداد بافت آسیب دیده قلب آنقدر زیاد باشد که باقیمانده آن قادر به پمپ کردن مقدار کافی خون به خارج قلب نباشد. کاهش خون رسانی به بافتها و عضوهای بدن موجب تنگی نفس، خستگی و ورم قوزک پاها می شود. نارسایی احتقانی قلب به هر حال ممکن است، یک بیماری مزمن باشد که بر اثر آسیبهای مکرر و وسیع به قلب در طول حمله قلبی بوجود آمده باشد.
● درمان
▪ در طول حمله قلبی فوراً عمل کنید و این مراحل را در نظر بگیرید :
▪ تقاضای کمک پزشکی اورژانس کنید.
▪ آسپرین بجوید : آسپرین مانع از لخته شدن خون می شود ، پس کمک می کند تا جریان خون در رگ تنگ شده برقرار بماند. اگر فکر می کنید که دارید دچار حمله قلبی می شوید یک آسپرین بجوید تا زودتر جذب شود. وقتی آسپرین در هنگام حمله قلبی مصرف شود میزان مرگ را بطور قابل توجهی کاهش می دهد. اگر شما با فردی که در اثر حمله قلبی بیهوش شده مواجه شدید درخواست کمک اورژانس پزشکی کنید و اگر خود در این زمینه تجربه ای دارید تنفس دهان به دهان و ماساژ قلبی یا احیاء قلبی ریوی را شروع کنید.
این عمل به انتقال اکسیژن به بدن و مغز کمک می کند. اگر شما تجربه ای در اورژانس ندارید دکترها پیشنهاد می کنند که تنفس دهان به دهان را رها کرده و فقط ماساژ را انجام دهید . دلیل این پیشنهاد این است که اگر شما خود را با انجام تکنیکهای تنفس غیر معمول گیج کنید دقایقی که برای آن فرد با ارزش است را هدر خواهید داد. بهترین چیزی که می توانید انجام دهید این است که ماساژ قلبی دهید تا خون به ارگانهای حیاتی، بویژه قلب و مغز ، برسد. ماساژ قلبی را با سرعت ۸۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه انجام دهید.
▪ در دقایق اولیه، حمله قلبی می تواند فیبر پلاسیون بطنی ایجاد کند. این ریتم ناپایدار قلبی « ضربه قلبی غیر مؤثری » است و قلب بطور بی فایده ای فقط می لرزد. بدون درمان سریع، فیبرپلاسیون بطنی موجب مرگ می شود. استفاده بموقع از شوک قلبی ریتم طبیعی را به قلب باز می گرداند و این جزئی از درمان اورژانس قبل از رساندن بیمار به بیمارستان است.
بسیاری از آمبولانسها دستگاههای شوک قابل حمل دارند. بسیاری از واحدهای پلیس و آتش نشانی دستگاههای شوک دارند و ممکن است قبل از رسیدن آمبولانس وارد عمل شوند. دستگاههای شوک راه اندازی آسانی دارد و در هواپیماهای تجاری و مکانهای عمومی مثل مدارس ، محلهای خرید، ساختمانهای اداری و میادین ورزشی در دسترس است.وقتی بیمار وارد اتاق اورژانس بیمارستان می شود و مشخص می گردد که دچار حمله قلبی شده است، با داروها درمان می شود و یا به یک عمل جراحی ممکن است نیاز داشته باشد و یا هر دو (بسته به وخامت وضعیت او و مقداری از قلبش که آسیب دیده است).
● پیشگیری
پیش گیری از حمله قلبی هیچوقت دیر نیست حتی اگر شما قبلاً دچار آن شده باشید. دارو و درمانی بطور پیشرونده ای یکی از مهمترین عوامل کاهش ریسک حمله قلبی دوم شده است و به قلب آسیب دیده کمک می کند تا بهتر کار کند. فاکتورهای شیوه زندگی نیز نقش مهمی در جلوگیری از حمله قلبی و بهبودی از آن را بازی می کنند.
▪ داروها : بطور کلی دکترها برای کسانی که دچار حمله قلبی شده اند و یا عوامل خطر سازی آن را دارند دارو درمانی شروع می کنند. داروهایی که به عملکرد بهتر قلب کمک می کنند و احتمال حمله قلبی را کاهش می دهند عبارتند از :
▪ داروهای رقیق کننده خون : آسپرین از غلظت خون شما می کاهد و ایجاد لخته را کمتر می کند.در بعضی از مواقع ممکن است دکتر شما داروی رقیق کننده قویتر از آسپرین تجویز کند. دکترها ممکن است آسپرین را به همراه داروی ضد لخته ای چون کلوپیدوگرل ( Plavix ) برای بیمارانی که برای گشاده کردن شریانهای کروناری تنگ شده، آنژیوپلاستی کرده آند نسخه کنند، هم قبل و هم بعد از پروسه تحقیقات نشان می دهد که استفاده از Plavix، آسپرین و سایر درمانهای استاندارد، میزان بقا را افزایش می دهند. اگر شما برای پیش گیری از حمله قلبی آسپیرین مصرف می کنید، باید بدانید که ضد دردی چون بروفن ممکن است اثر رقیق کنندگی خون را کاهش دهد. اگر همزمان استفاده شوند، بروفن به نظر می رسد که با اثرات مفید آسپرین برای قلب تداخل می کند. اگر مجبورید که برای مشکلی مثل آرتریت، ضد درد مصرف کنید با پزشک خود مشورت نمایید.
بعلاوه اگر چه آسپرین مردان را در مقابل اولین حمله قلبی محافظت می کند ولی به نظر نمی رسد که تمام زنان را محافظت کند . مطالعه ای که در مارس ۲۰۰۵ چاپ شده است هیچ تفاوتی در احتمال اولین حمله قلبی بین زنان ۶۴-۴۵ ساله ای که آسپرین مصرف می کردند و آنها که دارو نما (Placebo ) می خورند نشان نداد، ولی مصرف آسپیرین در زنان بالای ۶۵ سال مفید بود.
▪ مسدود کننده های بتا : این داروها ضربان قلب و فشار خون شما را کاهش می دهند و بار روی قلب را کم می کنند . عمدتاً پس از حمله قلبی نیازمندید که یکسال داروی مسدود کننده بتا مصرف کنید.
▪ مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتاسین ( ACEI ) – اگر شما حمله قلبی متوسط تا شدیدی داشته اید که ظرفیت پمپ کنندگی قلب شما را کاهش داده، ممکن است دکترتان ACEI نسخه کند. این داروها اجازه می دهند که خون راحت تر از قلب شما جریان یابد.
▪ داروهای پائین آورنده کلسترول – داروهای گوناگونی چون استاتین ها، نیاسین، فیراتها، مشتقات اسید صفراوی می توانند سطح ناخواسته کلسترول خون شما را پائین آورند. بسیاری از افرادی که دچار حمله قلبی شده اند داروهای کاهنده کلسترول مصرف می کنند – داروهایی که ریسک حمله قلبی دوم را کاهش می دهند.
▪ مسدود کننده های کانالهای کلسیمی – این داروها عضلات عروق خونی را ریلکس و شل می کنند بعضی از ضربانات قلب شما را هم کم می کنند.
● شیوه زندگی
اینکه شما چگونه زندگی می کنید تأثیر مهمی در سلامت قلب شما دارد. عمل کردن به روشهای زیر نه تنها از ایجاد حمله قلبی جلوگیری می کند بلکه کمک می کند تا زودتر بهبودی را بدست آورید.
معاینات پزشکی منظم انجام دهید - بعضی از عوامل خطر سازی اصلی حمله قلبی چون چربی خون و فشار خون، قند خون در مراحل اولیه خود هیچ علامتی ندارند ولی پزشک شما می تواند آزمایشاتی انجام دهد که نشان دهد آیا شما مبتلا به این امراض هستید یا خیر. اگر مشکلی وجود داشته باشد شما می توانید کارهایی را انجام دهید که در نهایت دچار حمله قلبی نشوید.
فشار خون خود را کنترل کنید - هر ۲ سال فشار خون خود را چک کنید . اگر فشار خون بالا با سابقه بیماری عروق کروناری داشته باشید ممکن است پزشکتان توصیه کند که با فاصله کمتری فشارتان را چک کنید . با توجه به ریسک قلبی عروقی فشار خون طبیعی ۷۵/۱۱۵ میلی متر جیوه است.
کلسترول خود را چک کنید - کلسترول خون خود را بطور منظم با تستی که پزشکتان انجام می دهد چک کنید اگر سطح کلسترول بد بطور قابل توجه ای بالاست پزشکتان ممکن است توصیه کند که رژیمتان را تغییر دهید یا داروهایی دهد تا آن را کنترل کنید . علاوه بر روشهای معمول بررسی کلسترول، ممکن است پزشکتان CRP را هم اندازه بگیرد این تست اندازه پروتئین فاز حاد را در خون شما مشخص می کند مقدار زیاد آن نشان دهنده التهاب درون عروق شماست که می تواند برای قلب مضر باشد.
سیگار نکشید - اگر سیگاری هستید تنها چیزی که برای سلامت قلبتان می توانید انجام دهید این است که آن را ترک کنید چرا که از هر ۵ مرگ ناشی از بیمار قلبی یک مرگ ناشی از سیگار است. اگر خودتان نمی توانید سیگار را ترک کنید از دکترتان بخواهید که روشی معرفی نماید تا بین وسیله این عادت را دور اندازید.
بطور منظم ورزش کنید – سالها پیش پزشکان ورزش بدنبال حمله قلبی را منع می کردند. بدلیل اینکه می ترسیدند موجب حمله دیگری شود ولی ورزش منظم کمک می کند تا عضله قلب پس از حمله قلبی، عملکرد طبیعی خود را بدست آورد. امروزه ورزش جزء مهم برنامه توان بخشی قلبی است . ورزش از طریق ایجاد وزن مناسب و کنترل دیابت، چربی و فشار خون جلوی ایجاد حمله قلبی را می گیرد.
حمله قلبی تجربه ترسناکی است، حتی اگر پزشکتان بگوید مشکلی ندارید، ممکن است ترس داشته باشید. حمله قلبی زندگی شما را چگونه تحت تأثیر قرار می دهد؟ آیا شما قادر خواهید بود شغلتان را ادامه دهید یا فعالیتهای تفریحی گذشته را انجام دهید؟ حتی ترسناکتر ، آیا ممکن است دوباره دچار حمله قلبی شوید؟
● نگرانی تنها یکی از مسائلی است که شما و خانواده تان باید با آن کنار بیائید . بقیه مشکلات عبارتند از :
▪ عصبانیت – ممکن است عصبانی شوید و از خود بپرسید که چرا دچار حمله قلبی شدید آن هم در این زمان ؟ طبیعی است که چنین احساسی را ،آن هم پس از یک حمله قلبی داشته باشید.
▪ احساس گناه – اعضاء خانواده ممکن است در ابتدا بترسند و سپس به خاطر حمله قلبی شما احساس گناه کنند. بعضی حتی ممکن است فکر کنند که حتماً کار اشتباهی انجام داده اند که منجر به حمله قلبی شما شده است.
▪ افسردگی – افسردگی پس از حمله قلبی شایع است. احساس می کنید که دیگر قادر به انجام کارهای گذشته نیستید و یا دیگر آن آدم قبل از حمله نمی باشید.
این احساسات شایع است و صحبت کردن با پزشک، اعضاء خانواده یا یک دوست در مورد آنها کمک می کند تا بتوانید بهتر با آنها کنار بیائید. شما باید پس از یک حمله قلبی از سلامت روح خود به مانند سلامت جسمتان محافظت کنید. بسیاری از افراد نگرانند که فعالیت جسمانی، فشار زیادی به قلب آورد. به هر حال بیشتر افراد می توانند فعایت جنسی را در هفته پس از حمله قلبی یا جراحی قلب همانند قبل انجام دهند. هر فردی براساس تحمل جسمی، خود آمادگی روحی او و چگونگی فعالیت جنسی قلبی خود، زمان متفاوتی برای از سرگیری این فعالیت خواهد داشت.
فشاری که فعالیت جنسی روی ضریان قلب، شما وارد می کند تقریباً معادل پیاده روی ، کندن زمین و یا بالا رفتن از یک یا دو پله است. همانند سایر فعالیتهای بدنی، فعالیت جنسی ضربان قلب، تنفس و فشار خون شما را افزایش می دهد پس جانب احتیاط را نگه دارید. همچنان که اطمینان بیشتری به سلامت می یابید بهتر می توانید فعالیت طبیعی خود را از سر بگیرید.
بعضی داروهای قلبی مثل مسدود کنندگان بتا می توانند عملکرد جنسی شما را تحت تأثیر قرار دهند. بیشتر مواقع کاهش عملکرد جنسی بدنبان حمله قلبی ناشی از افسردگی و نگرانی است، تا داروها. اگر قدرت جنسی شما دچار مشکل شده است با دکترتان مشورت کنید. او می تواند به شما کمک کند تا مشکل را مو شکافی کرده و درمان مناسب را پیدا کنید .
ممکن است شما و خانواده تان سؤالات زیادی پس از حمله قلبی به ذهنتان خطور کند، اگر چنین است صحبت کردن با خانواده ها و افرادی که قبلاً این مشکل را تجربه کرده اند کمک کننده است . بسیاری از برنامه های توان بخشی قلبی سرویسهای مشاوره و گروه های حمایت کننده از « نجات یافتگان حمله قلبی » دارند.
نجات یافتن از حمله قلبی به این معنی نیست که زندگی قبلی شما به پایان رسیده است . بر عکس بسیاری از افراد زندگی فعال تری را بدنبال حمله قلبی در پیش گرفته اند ولی به این معنی است که باید تغییرات مثبتی در عادات روزانه خود بدهید و تا بهبودی می بایستی صبور باشید. 
 

 
دانشگاه علوم‌پزشکی بوشهر
 

 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق5
« پاسخ #4 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۵:۲۸ »
حمله قلبی: علائم و نشانه ها
 
مسـدود شدن رگ های خـونی قلب می تواند مانع گردش خون در قلب شود. این امر مـی توانـد منـجر به لخته شدن خون در شرائین قلب شود و سکته ی قلبی در فـرد بـوجود آیـد. هـمچنین بـه این عارضه myocardial infraction یا MI نیز اطلاق می شود.
اگر کمک های پزشکی سر موقع به فرد نرسد، به ماهیچه هـای قلبـی لطـمه های جـبران نـاپذیری خـواهد رسیـد؛ و متاسفانه اکثر افراد در بیشتر مواقع هیچ گونه توجهی به علائم آن نمی کنند.
● نشانه های بیماری قلبی چیست؟
پزشکان انجمن سلامت امریکا و سایر متخصصان پزشکی بر این باورند که در یک چنین شرایطی یکی از این علائم در بیمار بروز می کند:
▪ فشار غیر قابل تحمل، احساس سیری، فشردگی و درد در قفسه ی سینه بیش از چند دقیقه.
▪ دردی که از ناحیه ی قفسه ی سینه به شانه ها کشیده می شود و در گردن و بازوها نیز ادامه پیدا می کند. درد می تواند ملایم تا شدید باشد. ممکن است احساسی نظیر فشار، گرفتگی، تنگی نفس و سوزش همراه باشد. درد ممکن است در قفسه ی سینه، بالای شکم، گردن، چانه، و داخل بازوها و شانه ها باشد.
▪ قفسه سینه احساس ناراحتی شدید می کند، احساس غش کردن به فرد دست می دهد، تعرق زیاد می شود، حالت تهوع در او ایجاد شده و نفس ها کوتاه کوتاه و بریده بریده می شوند.
اضطراب، حالت ناآرامی و عصبانیت، سرد شدن بدن، و بدن عرق کرده، رنگ پریدگی، و زرد شدن بدن از جمله دیگر علائم این بیماری می باشند.
البته باید توجه داشت که در یک حمله ی قلبی کلیه ی علائم همراه با هم در فرد ظاهر نمی شوند. گاهی اوقات برخی از این علائم در مرحله ای خاص ایجاد شده، سپس از بین می روند، و مجدداً در فرد ایجاد می شوند؛ اما اگر متوجه حتی یکی از این علائم شدید باید به سرعت درخواست کمک کنید. زمانیکه یکی از این علائم را در خود و یا دیگران مشاهده کردید به هیچ وجه معطل نکنید و فوراً با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. در صورتی که بیمار نبض نداشت و نفس نمی کشید باید فوراً با اورژانس تماس گرفته و با CPR (باز جان بخشی به قلب و ریه) فرد مورد نظر را احیا نمایید.
● پزشکان چگونه می توانند احتمال حمله ی قلبی را تشخیص دهند
پزشکان از روی آزمایش های متعددی که از بیمار به عمل می آورند به راحتی قادرند تا احتمال وقوع حمله ی قلبی را در فرد پیش بینی نمایند. پزشکان در اینصورت میتوانند:
▪ تاریخچه ی سلامت بیمار را به طور کامل مرور می کنند، و به او آزمایش های مختلف می دهند.
▪ با استفاده از دستگاه ثبت ضربان قلب (EKG) می توانند هر گونه ناهنجاری که به واسطه ی آسیب به قلب ایجاد شده است را متوجه شوند. از آزمایش خون استفاده می شود تا اگر سطح آنزیمی در خون حد نرمال خود را از دست داده بود، به سرعت شناسایی شود.
● درد قفسه سینه که مربوط به ناراحتی قلبی است به چه شکل است؟
اگر شما از درد سینه رنج می برید، به ویژه در زمان ورزش کردن باید به این فکر بیفتید که آیا این درد ارتباطی به ناراحتی قلبی دارد یا خیر. درد ماهیچه های قلب یکی از ابتدایی ترین علائم انسداد شرائین قلبی است که دلیل اکثر سکته های قلبی نیز همین امر می باشد.
در حالیکه هیچ تستی وجود ندارد که بتواند به طور ۱۰۰% مشخص کند که درد قفسه سینه مربوط به ناراحتی قلبی می شود یا خیر، اما با این وجود دردی که به قلب مربوط باشد، دارای شکل خاصی است. این درد بسیار تند و شدید و غیر قابل تحمل است، مثل آن است که چاقویی در قفسه ی سینه فرو کرده و آن را در بیاوریم.
در این حالت به فرد احساس سنگینی، فشار، تنگی و درد شدیدی دست می دهد. این علائم معمولاً با بریدگی و کوتاه شدگی نفس همراه است. البته این درد زمانی که شما دست از کار کشیده و استراحت کنید، از بین رفته و از شدت آن نیز کاسته می شود.
حمله ی قلبی ممکن است در ابتدا آنقدرها که فکر می کنید دردناک نباشد و به راحتی به بیمار اجازه می دهد که ۵ تا ۶ ساعت پس از ایجاد حمله به زندگی عادی خود ادامه دهد. پس از گذشت یک چنین زمانی به قلب بیمار آسیب های برگشت ناپذیری وارد خواهد آمد.
ماهیچه های قلبی به این دلیل دچار آسیب می شوند که نمی توانند به اندازه ی کافی اکسیژن جذب کنند. حمله ی قلبی به سادگی تنها به دلیل عدم رسیدن اکسیژن به مناطق مختلف قلب ایجاد شده و تمام بخش های قلب در کمبود اکسیژن به سر خواهند برد .
اگر انسداد ایجاد شده در رگ های خونی قلب به سرعت از میان برود (در همان ساعات اولیه ی گرفتگی) آسیب های ایجاد شده به پایین ترین میزان خود کاهش پیدا می کند.
این امر اهمیت کمک های سریع پزشکی را بیش از پیش برای بیماران روشن می کند. در ۹۰% موارد دردهای شدید که در قفسه ی سینه ایجاد شده و احساس درد و فشار شدیدی به آن وارد می شود، به عنوان نشانه ای از حمله ی قلبی شناخته میشود. حتی اگر این درد به مرور کاهش پیدا کرد و ناپدید شد، به هر حال گرفتگی رگ خونی وجود دارد و ممکن است که به مرور زمان بدتر شده و ناراحتی های بسیار زیادی را برای فرد به همراه داشته باشد.
بی توجهی به چنین دردهایی تنها به این خاطر که بیش از اندازه شدید و غیر قابل تحمل نیستند و یا تنها به این دلیل که خود به خود از بین می روند، بدترین کار ممکن است. این امر به شما می گوید که ممکن است در شرایطی قرار بگیرید که برایتان مرگ آور است. در زمان بروز یک چنین شرایطی باید حواس خود را جمع کرده و فوراً مشکل خود را با یک متخصص قلب و عروق در میان بگذارید.
● ممکن است بدون هیچ عارضه ای دچار حمله ی قلبی شوید
محققان جهانی که برروی سکته قلبی مشغول تحقیق و پژوهش هستند، اخیراً به این نکته دست پیدا کرده اند که تقریباً از هر ۴ حمله ی قلبی یکی از آنها فاقد هر گونه علامت هشداری است و اگر هم نشانه ای باشد تنها در همان لحظه ی بروز حمله خود را آشکار می سازد.
به این نوع بیماری های قلبی "سکته ی خاموش" اطلاق می شود و به دلیل کم خونی های موقتی پدید می آیند. در واقع نوعی کمبود اکسیژن مزمن در قلب است که سبب می شود خون نتواند مواد غذایی لازم را برای لحظه ای خاص به عضلات قلب برساند. این امر بیمار را در شرایط بدی قرار داده و ریسک مرگ در آن تا حد بسیار زیادی در مقایسه با حمله های قلبی دیگر بالا است.
دلیل ایجاد کم خونی موقتی (ایسکمی) یا سکته ی خاموش همیشه تصلب شرائین است. به این ترتیب که نوعی گرفتگی در رگ های خونی قلب ایجاد می شود و این گرفتگی به مرور زمان بیشتر و بیشتر شده و به واسطه ی جمع شدن کلسترول در رگ راه جریان خون را به طور کلی مسدود می کند. در بیشتر موارد این تقلیل ناگهانی در گردش خون که مانع می شود تا خون، مواد غذایی و اکسیژن کافی را به ماهیچه های قلبی برساند، سبب ایجاد گرفتگی و از کار افتادگی عضلات قلب می شود؛ اما به طور حتم در ۲۵ تا ۳۰ درصد از بیمارانی که دچار حمله ی قلبی می شوند، هیچ گونه علامتی به این منظور که این مسدودیت به مرور زمان بوجود آمده، دیده نمی شود. در مطالعات "فرامینگهام" که بر روی ۴۰۰ مرد امریکایی بالای ۴۰ سال انجام شده است، پژوهشگران به این نتیجه دست پیدا کردند که در ۲۵ % موارد بیماران تا زمانی که از آنها نوار قلبی گرفته نشده بود، به هیچ وجه متوجه این امر نشده بودند که دچار عارضه ی سکته ی قلبی شده اند.
البته عدم وجود درد در افراد بدان معنا نیست که هیچ آسیبی نیز به قلب آنها وارد نشده است. قلب این توانایی را دارد که با آسیب هایی که به آن وارد می شود مداوا کند، سیستم عملکرد قلب به گونه ای است که گاهی اوقات مشکلاتی را که در اثر حمله قلبی وارد می شود را نادیده گرفته و سعی می کند تا نیازهای بدن را مرتفع سازد، اما یک کم خونی موضعی دیگر و یا یک حمله ی قلبی دیگر حتی اگر شدید هم نباشد و در پایین ترین میزان خود باشد می تواند برای فرد مرگ را به همراه داشته باشد چراکه قلب مانند گذشته توانایی رویارویی با آن را ندارد. حتی کسانی که از حمله ی قلبی بعدی نیز جان سالم به در می برند، دچار فلج ماهیچه های قلبی، و یا بی نظمی دائمی ضربان خواهند شد.
هیچ وقت نمی توان به طور حتم پیش بینی کرد که فردی در معرض ایسکمی قرار دارد و یا دچار حمله ی قلبی خاموش خواهد شد؛ اما آمار و ارقام حاکی از این امر هستند که هر چقدر فاکتورهای ریسک برای انسداد رگ های خونی قلب بالاتر باشد، احتمال ایجاد سکته ی خاموش نیز به مثابه آن افزایش پیدا خواهد کرد. البته در این میان فاکتورهای ریسک به دو بخش تقسیم می شوند، یکی آن دسته ای که شما هیچ گونه کنترلی بر روی آن ندارید و شامل مواردی به شرح ذیل می باشند: سن، جنیست، پیش زمنیه های ژنتیکی، و بخش دیگر شامل مواردی است که شما بر روی آنها کنترل دارید و شامل: دیابت، فشار خون، کلسترول بالا، مصرف دخانیات، و چاقی و کم تحرکی می باشند.
اگر شما مردی بالای ۵۰ سال هستید که سیگار می کشد و یا خانمی هستید که در مرحله ی یائسگی قرار گرفته و برای مدت زمانی بیش از ۱۰ سال مرض قند داشته و کلسترول خونتان نیز بالا می باشد، حتماً باید به پزشک قلب و عروق مراجعه کرده و تحت اسکن قلب قرا بگیرید تا احتمال ایجاد سکته قلبی در بدنتان تخمین زده شود و پیش از وقوع حادثه از ایجاد آن جلوگیری بعمل آید.
آزمایش های قلبی که برای تشخیص احتمال بروز ایسکمی هستند شامل: تاریخچه پزشکی، تست های فیزیکی، و آزمایش فشار سنجی قلب است. آزمایش نهایی به این شرح است که فرد باید بر روی ترد میل راه برود و روند عملکرد قلب او ثبت شود.
این یکی از راههای بدون درد، ساده و کم هزینه است که شما را آگاه می کند که آیا ضربان های قلب شما با صدای تیک تیک بمب انسداد شرائین همراه هستند یا خیر. 
 
سوده
 
پورتال مردمان 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق6
« پاسخ #5 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۶:۲۶ »
خانم ها، بیماری قلبی را جدی بگیرید
 
وقتی كه اصطلاح بیماری قلبی را می شنوید، اولین واكنش شما چیست؟ ممكن است مثل خیلی از زن ها فكر كنید این بیماری یك بیماری مردانه است و مشكل من نیست!
اما واقعیت این است كه بیماری های قلبی یكی از دو علت اصلی مرگ و میر در ایران است. متاسفانه بسیاری از زنان این مطلب را نمی دانند در حالی كه درك این مطلب حائز اهمیت است.
جالب است بدانید ؛
- در سال ۱۳۸۱ مطالعه قند و چربی خون افراد در تهران نشان داد كه ۷/۱۲ درصد زنان سابقه دردهای قلبی دارند، در حالی كه این مشكل تنها در ۸/۸ درصد مردان مشاهده شده است.
- مطالعه دكتر نبی پور در بوشهر نشان داد؛ سابقه سكته قلبی در مردان ۴/۱۷ درصد و در زنان ۸/۱۹ درصد بوده است.
- ۳۸ درصد زنان یك سال بعد از یك حمله قلبی فوت خواهند كرد.
- در طی ۶ سال بعد از یك حمله قلبی، حدود ۴۶ درصد زنان در اثر نارسایی قلبی ناتوان خواهند شد.
- دو سوم زنان كه حمله قلبی داشته اند ، به طور كامل بهبود نمی یابند.
واقعیت این است كه اگر شما قلب دارید، پس مشكل قلبی نیز می توانید داشته باشید كه خوشبختانه كارهای زیادی برای این حل این مشكل می توان انجام داد.
این مطالب به شما كمك خواهد كرد كه عوامل بیماری قلبی را در خود شناسایی كنید و گام هایی در جهت پیشگیری یا كنترل آنها بردارید. این كارها به خصوص برای زنان میانسال و مسن ارزشمند است، زیرا احتمال بیماری و حمله قلبی در زنان با یائسه شدن، به طور شگفت انگیزی افزایش می یابد.
یك هشتم زنان بین سنین ۶۴-۴۵ سال انواعی از بیماری های قلبی را دارند و این مقدار در زنان بالای ۶۵ سال تا یك سوم افزایش می یابد.
هنوز هم ممكن است فكر كنید، من كه در خطر نیستم، چون در حال حاضر بیماری قلبی ندارم.
ممكن است دارای عوامی خطری مانند اضافه وزن، كشیدن سیگار یا فعالیت فیزیكی كم باشید كه می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. شاید در مورد عوامل خطر بیماری های قلبی چیزهایی بدانید، اما باید بدانید كه خودتان كدام یك از این عوامل را دارید. چیزی كه ممكن است ندانید این است كه ،اگر شما حتی یك عامل خطر را داشته باشید، احتمال ابتلا به بیماری قلبی در شما زیاد است.
یك قلب بیمار و آسیب دیده، در انجام فعالیت های روزانه و حتی توانایی شما در كارهای ساده ای مثل قدم زدن یا بالا رفتن از پله، اختلال ایجاد كرده و به شیرینی زندگی شما لطمه می زند.
یك خبر خوب
شما برای پیشگیری از بیماری قلبی، نیروی عظیمی دارید و می توانید از همین امروز شروع كنید. با شناخت عوامل خطری كه شما را تهدید می كنند و ایجاد تغییر مطلوب در آنها نظیر تغییر در رژیم غذایی، افزایش فعالیت فیزیكی و اصلاح سایر عادات روزانه خود می توانید تا حد زیادی خطر ابتلا به بیماری قلبی را كاهش دهید. حتی اگر بیماری قلبی دارید، می توانید گام هایی در جهت كاهش شدت آن بردارید. پس از این مطالب برای داشتن یك قلب سالم استفاده كنید. البته می توانید برای كسب اطلاعات بیشتر با پزشك خود مشورت كنید. از امروز برای حفظ سلامتی قلب خود اقدام كنید.
این عبارت را شعار خود قرار دهید :
" برای درمان بیماری قلبی از همین امروز شروع كنید ، فردا دیر است."بیماری قلبی چیست؟
بیماری های عروق قلبی ( بیماری های كرونری ) مهم ترین بیماری قلبی است . این بیماری در واقع ناشی از مشكلات رگ های خونی قلب است كه می تواند سبب حمله قلبی شود. یك حمله قلبی وقتی اتفاق می افتد كه یكی از سرخرگ های تغذیه كننده قلب بسته شود و از رسیدن اكسیژن و غذا به قلب جلوگیری كند. این بیماری ها غالباً به اختصار به عنوان " بیماری قلبی " گفته می شود. بیماری های دیگر قلبی- عروقی شامل سكته مغزی، فشارخون بالا، آنژین صدری یا درد قفسه سینه و بیماری های روماتیسم قلبی است.
برخی از بیماران قلبی با كمك اعمال جراحی نظیر بای پس ( by pass ) و آنژیوپلاستی ( angioplasty ) تا حدودی بهبود می یابند. گرچه این اعمال می توانند به گردش خون و اكسیژن در عضله قلبی كمك كنند، اما سرخرگ ها همچنان آسیب دیده باقی می مانند و مفهوم آن این است كه احتمالاً یك حمله قلبی دیگر خواهید داشت. به علاوه تا زمانی كه در شیوه زندگی خود تغییری ایجاد نكنید، وضعیت رگ های خونی شما روز به روز بدتر خواهد شد. تعدادی از زنان در اثر عوارض بیماری قلبی فوت می كنند یا برای همیشه ناتوان می شوند. به همین دلیل كنترل و پیشگیری از این بیماری خیلی مهم و حیاتی است.
چه كسانی در معرض خطر هستند؟
عوامل خطر ( Risk Factors ) ، شرایط یا عاداتی هستند كه احتمال ابتلا شخص به یك بیماری را افزایش می دهند. این عوامل می توانند شرایطی را به وجود آورند كه وضعیت بیماری موجود را بدتر كنند. عوامل خطر مهم بیماری قلبی كه می توانید اقدامات زیادی برای كنترل آنها انجام دهید، شامل موارد زیر است:
۱- سیگار كشیدن
۲- فشار خون بالا
۳- كلسترول خون بالا
۴- داشتن اضافه وزن
۵- فعالیت بدنی كم
۶- دیابت
بعضی از عوامل خطر مانند: سن و سابقه ارثی بیماری قلبی قابل تغییر نیستند. خطر بیماری قلبی در زنان از سن ۵۵ سالگی افزایش می یابد.
زنان بعد از یائسگی، به علت كاهش تولید هورمون استروژن برای ابتلا ببه بیماری قلبی مستعدتر می شوند. احتمال ابتلا به بیماری قلبی در زنانی كه به علل طبیعی یا برداشتن رحم با عمل ( hysterectomy ) دچار یائسگی زودرس شده اند نسبت به زنان غیریائسه دو برابر است.
سابقه فامیلی و ارثی بیماری قلبی در سنین پایین عامل خطر دیگری است كه قابل تغییر نیست. اگر پدر یا برادر شما قبل از سن ۵۵ سالگی یك حمله قلبی داشته اند و یا اگر خواهر یا مادر شما یك حمله قلبی قبل از ۶۵ سالگی داشته اند ،احتمال ابتلای شما به بیماری قلبی زیاد است.
عوامل خطر اصلی قابل تغییر نیستند، ولی دانستن آن از این لحاظ مهم است كه اینگونه افراد می توانند با كنترل سایرعوامل خطر بیماری قلبی را در خود كاهش دهند.
این كار چندان مشكل نیست. محافظت از قلبتان می تواند به سادگی راه رفتن سریع یا خوردن یك سوپ خوشمزه یا كارهایی باشد كه برای داشتن یك وزن متناسب به آنها نیاز دارید.
هیچ عامل خطری را دست كم نگیرید
بعضی زنان عقیده دارند فقط انجام یك رفتار سالم می تواند از آنها در مقابل خطر بیماری قلبی مواظبت كند. برای مثال ممكن است فكر كنند اگر مرتب قدم بزنند یا شنا كنند ، ولی می توانند سیگار بكشند و سالم بمانند ولی این باور نادرستی است. برای پیشگیری از بیماری قلبی باید تمامی عوامل خطر آن را كنترل كرد. شما می توانید به آرامی این كار را انجام دهید، ولی مهم آن است كه واقعا عوامل خطر تغییر دهید. ممكن است بعضی افراد بگویند اگر من فقط یك عامل خطر مثل افزایش وزن یا افزایش كلسترول خون را داشته باشم، كم از بیماری قلبی مصون هستم. ولی اینطور نیست، هر عاملی می تواند سبب افزایش خطر بیماری قلبی گردد، خصوصاً داشتن بیش از یك عامل خطر مسئله ای جدی است، چون عوامل خطر اثرات یكدیگر را تشدید می كنند.
پس هر فردی باید عوامل خطر بیماری قلبی را در خود شناسایی كند و اقدامات لازم را برای كاهش آنها انجام دهد. 
 

 
تبیان
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق7
« پاسخ #6 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۷:۲۱ »
خانمهای جوان و حملات قلبی
 
چـند وقت پیش داستان وحشتناکی در مورد یک زن جوان شـنـیدم کـه دچـار حمله قلبی شده بود. زن ۴۰ ساله ای را بـه بـخش اورژانس بیمارستانی آورده بودند که بسیاری از علائم مربوط به حمله ی قلبی در او مشاهده می شد. حداقل نظر پرستار بخش اینچنین بود.
بعد از درمان هایی که برای مقابله با حمله روی این خانم انجام شد، پرستار سایر پزشکان را مطلع کرده و بعد از اتمام شیفت خود با خیال اینکه همه چیز مرتب است به منزل مراجعت کرد. بعد از اینکه روز بعد پرستار دوباره به سر کار خود آمد، بسیار متعجب شده بود از اینکه می دید پزشکان درمان های روی آن خانم را قطع کرده اند و به او گفته اند که فقط دچار یک حمله هیجانی شده است و او را مرخص کرده اند. اما آن خانم دچار مشکلات قلبی جدی بود. متاسفانه بسیاری از پزشکان انتظار حمله قلبی از خانمی جوان که در نواحی سینه، درد دارد را ندارند. و با اینکه حمله قلبی بین آقایان جوان بسیار متداولتر از خانم های جوان است، خانم ها از این مسئله مستثنی نیستند. آمار نشان می دهد که در سال ۱۹۹۸ تقریباً ۱۱۰۰۰ زن زیر ۴۵ سال برای حمله قلبی در بیمارستان بستری شده اند. زمانی که خانمی دچار حمله قلبی می شود، صدمات زیادی دیده و گاهاً می میرد. در تحقیقی که روی مسئله اختلافات جنسی بین قربانیان حملات قلبی انجام شده است، محققان به این نتیجه رسیده اند که خانم ها بیشتر از این عارضه دچار مرگ می شوند. در واقع، زمانی که دکتر ویولا واکارینو و همکارانش بیماران زیر ۵۰ سال را بررسی کردند، متوجه شدند که آمار خانم هایی که از حمله قلبی می میرند دو برابر آقایان است. قسمتی از این آمار وحشتناک را می توان اینطور توجیه کرد که خانم هایی که دچار حمله قلبی می شوند به این علت می میرند که یا اصلاً درمانی در موردشان صورت نمی گیرد یا دیر انجام می گیرد. گاهی اوقات خانم ها و گاهی پزشکان معالجشان از این حمله غافل می شوند به این علت که ممکن است متوجه نباشند که علائم حمله قلبی ممکن است با تناسب جنسیت فرد تغییر کند. در مقایسه با آقایون، در طی حمله قلبی، خانم ها به جای درد سینه که یکی از علائم مشخص حمله قلبی است، بیشتر دچار دردهای کمر، سوء هاضمه و حالت تهوع می شوند. زمانی که دکتر واکارینو و همکارانش نسبت مرگ و میر بین جوانان را بررسی کردند، به این نتیجه رسیدند که اشتباه در تشخیص بیماری و تاخیر در درمان تنها دلیلی است که مرگ و میر خانم ها را بیشتر از آقایون کرده است. اما این مسئله نیازمند تحقیقات بیشتری است. اما با اینکه پزشکان هنوز در توجیه علل ابتلای خانم های جوان و سالم به حمله قلبی درمانده شده اند، آمار این افراد رو به پیشرفت است. خانم هایی که سیگار می کشند، چاق هستند، دیابت یا فشار خون بالا دارند بیشتر در معرض حمله قلبی هستند. پزشکان معتقدند که دیابت در زنان خیلی بیشتر از مردان خطرساز است. و افرادی که به آن مبتلا هستند درصد ابتلایشان به حمله قلبی شش برابر بیشتر می شود. زنان باید از علائم این عارضه با خبر شوند تا بتوانند مراقبت ها و پیشگیری های لازم را انجام دهند. اگر حس می کنید که در معرض خطر حمله قلبی هستید، فرقی نمی کند که ۲۰، ۳۰ یا ۴۰ سالتان باشد، اجازه ندهید که دکترها به سادگی از آن بگذرند و آن را به حساب سوء هاضمه یا اضطراب بگذارند. به آنها بگویید که می خواهید همه آزمایشات لازم را انجام دهید. اگراین کار را نکنید، ممکن است صدمات جبران ناپذیری برایتان داشته باشد.
اینها می توانند علائمی برای بیماری های قلبی باشند:
۱. درد در نواحی سینه و گلو. درد در نواحی کمر و بازوها نیز می تواند شامل آن باشد.
۲. تنگی نفس.
۳. سرد بودن عرق.
۴. گیجی و دوران سر.
۵. ورم و آماس به خصوص در نواحی قوزک پا.
۶. اضطراب و تپش قلب.
۷. مشکلات معده و حالت تهوع.

نویسنده: آرمند 
 

 
پورتال مردمان
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق8
« پاسخ #7 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۸:۰۹ »
خسته از کم خونی
 
عارضه کم‌خونی زمانی بروز می‌کند‌ که خون، فاقد‌ هموگلوبین کافی است. هموگلوبین به گلبول‌های قرمز خون د‌ر حمل اکسیژن از ریه‌ها به تمام اند‌ام‌های بد‌ن کمک می‌کند‌. کم‌خونی انواع مختلفی د‌ارد‌ که د‌ر زیر به آن اشاره می‌کنیم:
۱) کم خونی ناشی از فقر آهن:
کم‌خونی ناشی از فقرآهن از شایع‌ترین نوع بیماری کم خونی است. فقر آهن زمانی بروز می‌کند‌ که بد‌ن فاقد‌ آهن کافی است. بد‌ن برای ساختن هموگلوبین به آهن نیاز د‌ارد‌. این حالت، معمولاً د‌ر اثر از د‌ست د‌اد‌ن خون به د‌لیل مشکلاتی همچون عاد‌ت ماهانه طولانی، زخم‌های د‌اخلی، پولیپ‌های رود‌ه یا سرطان رود‌ه بروز می‌کند‌. همچنین، رژیم غذایی فاقد‌ آهن کافی می‌تواند‌ منجر به بروز این حالت شود‌. د‌ر د‌وره بارد‌اری نیز عد‌م وجود‌ آهن کافی برای ماد‌ر و جنین موجب کم خونی از نوع فقر آهن می‌شود‌. بد‌ن می‌تواند‌ با مصرف مواد‌ غذایی مانند‌ گوشت گاو، اسفناج، عد‌س، سیب زمینی کباب شد‌ه با پوست و تخمه گل آفتابگرد‌ان، آهن مورد‌ نیاز خود‌ را به د‌ست آورد‌.
۲) کم خونی مگالوبلاستیک یا فقر ویتامین:
معمولاً این نوع کم خونی د‌ر اثر کمبود‌ فولیک اسید‌ یا ویتامین ۱۲ـB بروز می‌کند‌. این ویتامین‌ها د‌ر سالم نگهد‌اشتن خون یا سیستم عصبی به بد‌ن کمک می‌کنند‌. د‌ر این نوع کم خونی، بد‌ن گلبول‌های قرمز خونی تولید‌ می‌کند‌ که نمی‌توانند‌ اکسیژن را به خوبی انتقال د‌هند‌. قرص‌های مکمل حاوی فولیک اسید‌ می‌توانند‌ این نوع کم‌خونی را د‌رمان کنند‌. فولیک اسید‌ را همچنین می‌توان از مصرف د‌انه‌ها و بنشن‌ها، مرکبات و آب میوه‌ها، سبوس گند‌م و سایر غلات، سبزیجات برگ پهن و سبز تیره، گوشت طیور، صد‌ف و کبد‌ به د‌ست آورد‌. گاهی اوقات ممکن است یک متخصص نتواند‌ تشخیص د‌هد‌ که علت این بیماری، کمبود‌ ویتامین ۱۲ـB است. این حالت معمولاً د‌ر افراد‌ مبتلا به کم خونی وخیم بروز می‌کند‌ که د‌ر حقیقت نوعی بیماری خود‌ ایمنی است. عد‌م د‌ریافت ویتامین ۱۲ـB کافی می‌تواند‌ موجب کرخی و بی‌حسی د‌ست‌ها و پاها، مشکلات د‌ر راه رفتن، از د‌ست د‌اد‌ن حافظه و مشکلات بینایی شود‌. نوع د‌رمان بستگی به عامل مولد‌ بیماری د‌ارد‌، اما به هر حال مصرف ویتامین ۱۲ـB ضروری است.
۳) بیماری‌های نهفته:
بیماری‌های خاصی وجود‌ د‌ارند‌ که می‌توانند‌ به توانایی بد‌ن د‌ر تولید‌ گلبول‌های قرمز خونی آسیب برسانند‌. برای مثال، افراد‌ مبتلا به بیماری‌های کلیوی به ویژه بیمارانی که د‌یالیز می‌شوند‌ د‌ر معرض ابتلا به کم خونی قرار د‌ارند‌. کلیه‌های این بیماران قاد‌ر به ترشح هورمون‌های کافی برای تولید‌ گلبول‌های خونی نیستند‌ و د‌ر هنگام د‌یالیز نیز آهن از د‌ست می‌د‌هند‌.
۴) بیماری‌های خونی ارثی:
اگر د‌ر خانواد‌ه، سابقه بیماری خونی وجود‌ د‌اشته باشد‌، احتمال ابتلا به آن د‌ر افراد‌ د‌یگر نیز افزایش می‌یابد‌. یکی از امراض خونی ارثی، کم‌خونی گلبول‌های د‌اسی شکل است. به جای تولید‌ گلبول‌های قرمز خونی طبیعی که به راحتی د‌رون رگ‌های خونی حرکت می‌کنند‌، گلبول‌های د‌اسی شکل حرکت سختی د‌اشته و د‌ارای لبه‌های خمید‌ه هستند‌. این گلبول‌ها نمی‌توانند‌ د‌ر رگ‌های خونی ظریف به آسانی حرکت کنند‌ و د‌ر نتیجه مسیر رسید‌ن خون به اعضای بد‌ن را مسد‌ود‌ می‌کنند‌. بد‌ن گلبول‌های قرمز د‌اسی شکل را نابود‌ می‌کند‌، اما نمی‌تواند‌ با سرعت کافی انواع طبیعی و سالم جد‌ید‌ی را تولید‌ کند‌. این امر موجب بروز کم خونی می‌شود‌.
نوع د‌یگری از کم خونی ارثی، تالاسمی است. تالاسمی زمانی بروز می‌کند‌ که بد‌ن، ژن‌های ویژه‌ای را از د‌ست می‌د‌هد‌ و یا ژن‌های غیر طبیعی مختلف از والد‌ین به کود‌ک ارث می‌رسد‌ که به نحوه تولید‌ هموگلوبین تاثیر منفی می‌گذارند‌.
۵) کم خونی آپلاستیک:
آپلاستیک، نوع ناد‌ری از کم خونی است و زمانی بروز می‌کند‌ که بد‌ن به اند‌ازه کافی گلبول قرمز تولید‌ نمی‌کند‌. این حالت، د‌لایل مختلفی د‌ارد‌ که عبارتند‌ از:
▪ روش‌های د‌رمانی سرطان‌ها (پرتود‌رمانی و شیمی د‌رمانی)
▪ قرار گرفتن د‌ر معرض مواد‌ شیمیایی سمی (مانند‌ مواد‌ مورد‌ استفاد‌ه د‌ر برخی حشره‌کش‌ها، رنگ و پاک‌کنند‌ه‌ها و شویند‌ه‌های خانگی)
▪ برخی د‌اروها (مانند‌ د‌اروهای مخصوص د‌رمان روماتیسم مفصلی)
▪ بیماری‌های خود‌ ایمنی (مانند‌ لوپوس)
▪ عفونت‌های ویروسی که بر تراکم استخوانی تاثیر می‌گذارد‌. نوع د‌رمان بستگی به میزان حاد‌ بود‌ن کم خونی د‌ارد‌. این بیماری را می‌توان با تعویض خون، مصرف د‌ارو و یا پیوند‌ مغز استخوان د‌رمان کرد‌. کم‌خونی برای پیشرفت د‌ر بد‌ن به گذر زمان احتیاج د‌ارد‌. د‌ر آغاز ممکن است هیچ علایمی بروز نکند‌ و یا علایم بیماری بسیار خفیف باشد‌، اما با پیشرفت بیماری می‌توان شاهد‌ علایمی چون خستگی، ضعف، عد‌م توانایی د‌ر کار و تحصیل، کاهش د‌مای بد‌ن، پرید‌گی رنگ پوست، ضربان قلب سریع، کوتاهی تنفس‌ها، د‌رد‌ سینه، سرگیجه، تحریک‌پذیری، کرخی و سرد‌ی د‌ست‌ها و پاها و سرد‌رد‌ بود‌. تشخیص این بیماری با انجام یک آزمایش خون امکانپذیر است. د‌ر صورت مثبت بود‌ن جواب آزمایش و ابتلا به کم‌خونی، انجام آزمایشات د‌یگری نیز برای تشخیص نوع آن ضروری است. انتخاب نوع د‌رمان کم‌خونی بستگی به علت بروز آن د‌ارد‌. برای مثال، نحوه د‌رمان کم خونی گلبول‌های د‌اسی شکل با نحوه د‌رمان کم‌خونی ناشی از رژیم غذایی فاقد‌ آهن یا فولیک اسید‌ متفاوت است. از این رو برای کشف بهترین روش معالجه باید‌ به متخصص مربوطه مراجعه کرد‌. به روش‌های گوناگون می‌توان مانع از بروز برخی انواع کم‌خونی شد‌ که مجموعه‌ای از آنها د‌ر زیر آمد‌ه است؛ * مصرف غذاهای حاوی آهن زیاد‌ از جمله گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم‌مرغ، میوه‌های خشک شد‌ه، عد‌س و لوبیا، سبزیجات سبز برگ پهن مانند‌ اسفناج، کلم و یا غله‌های حاوی آهن غنی شد‌ه.
▪ مصرف مواد‌ خوراکی که جذب آهن را د‌ر بد‌ن افزایش می‌د‌هد‌ مانند‌ آب پرتغال، توت فرنگی، کلم و یا سایر میوه‌ها و سبزیجات حاوی ویتامین C.
▪ خود‌د‌اری از نوشید‌ن قهوه و چای همراه با وعد‌ه‌های غذایی چرا که این نوشید‌نی‌ها جذب آهن د‌ر بد‌ن را د‌شوار می‌کند‌.
▪ کلسیم جذب آهن را مشکل می‌کند‌. برای مصرف کلسیم به میزان مناسب و کافی باید‌ با پزشک متخصص مشورت کرد‌.
▪ اطمینان از مصرف کافی فولیک اسید‌ و ویتامین ۱۲ـB د‌ر رژیم غذایی
▪ مشاوره با پزشک برای خورد‌ن قرص‌های مکمل آهن چرا که مصرف این قرص بد‌ون مشورت با فرد‌ متخصص صحیح نیست. این قرص‌ها د‌ر د‌و نوع فروس و فریک ارایه می‌شوند‌. جذب فروس د‌ر بد‌ن بهتر صورت می‌گیرد‌؛ اما اثرات جانبی مانند‌ تهوع، استفراغ و اسهال د‌ر پی د‌ارد‌ با این حال این اثرات را می‌توان با کمک برخی اقد‌امات کاهش د‌اد‌، از آن جمله اینکه ابتد‌ا با نیمی از د‌وز تجویز شد‌ه شروع کرد‌ و به تد‌ریج آن را به د‌وز کامل رساند‌.
قرص را د‌ر د‌وزهای تقسیم شد‌ه مصرف کرد‌. قرص را همراه با غذا مصرف کرد‌ و اگر نوعی از قرص آهن مشکلاتی ایجاد‌ می‌کند‌ با متخصص مربوطه برای مصرف نوع د‌یگر مشورت کرد‌.
▪ زنانی که بارد‌ار نیستند‌ اما د‌ر سن بارد‌اری قرار د‌ارند‌، باید‌ هر پنج تا د‌ه سال، یکبار آزمایش کم خونی بد‌هند‌.
این امر حتی د‌ر شرایط سلامت باید‌ صورت گیرد‌. انجام این آزمایش‌ها باید‌ از زمان نوجوانی آغاز شود‌. 
 

 
روزنامه اطلاعات 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق9
« پاسخ #8 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۹:۲۹ »
خسته از یک عمر کار مداوم
 
هر سال بیش از یک میلیون نفر در امریکا دچار سکته قلبی می شوند و در درصدی از این افراد که اقدامات پزشکی موثر واقع نمی شود، متاسفانه منجر به فوت می شود. با توجه به پیشرفت های پزشکی، چنانچه سریعاً کمک های مناسب پزشکی در اختیار فرد قرار گیرد، اغلب حملات قلبی را می توان به طور موثر درمان کرد.
● نشانه ها
حین سکته قلبی اغلب بیماران احساس درد یا فشار شدید در قفسه سینه دارند. این درد می تواند به بازوها، گردن، پشت یا فک انتشار یابد. این درد به صورت طولانی و مداوم از ۳۰ دقیقه تا چند ساعت می تواند ادامه داشته باشد. استراحت، درد را تخفیف نداده یا خیلی کم آن را کاهش می دهد. تغییر وضعیت بدن نیز موجب تخفیف یا تغییر درد نمی شود. بعضی از افراد احساس عدم هضم غذا (سوء هاضمه) یا حالت تهوع طی سکته قلبی دارند، این علائم می تواند همراه تعریق، سرگیجه یا تنگی نفس باشد. عده یی طی سکته قلبی هیچ گونه درد قفسه سینه ندارند، این امر به خصوص در افراد مبتلا به دیابت (مرض قند) یا افراد بالای ۷۵ سال شایع است.
● علل
رسوب مواد چربی که پلاک نامیده می شوند، می توانند سبب باریک شدن عروق قلبی شده که به آن تصلب شرائین یا آترواسکلروز می گویند. اگر عروق خونی که اکسیژن را به قلب می رساند دچار اختلال شوند بیماری شریان قلبی اتفاق می افتد. تصلب شرائین می تواند سبب کاهش حجم جریان خون و اکسیژن به عضلات قلب شود که آن را ایسکمی می نامند. اولین علامت بیماری شریان قلبی ممکن است درد قفسه سینه باشد که به این حالت آنژین صدری گویند.
بر خلاف سکته قلبی، آنژین صدری بعد از ۱۰ دقیقه استراحت یا دریافت داروهای گشادکننده عروق از بین می رود. یک سرخرگ قلبی می تواند کاملاً توسط پلاک یا ترومبوز مسدود شود. ترومبوز هنگامی اتفاق می افتد که لخته های خونی در یک سرخرگ به وجود می آیند و به طور کامل آن را مسدود می کنند. این اتفاق اغلب در سرخرگ هایی ایجاد می شود که صدمه دیده اند یا به دلیل پلاک، باریک شده اند.
هنگامی که ترومبوز اتفاق می افتد، جریان خون در بخشی از قلب متوقف می شود. بدون وجود خون، سلول های قلبی دچار صدمه می شوند و به صورت دائم آسیب می بینند. این چیزی است که در یک سکته قلبی رخ می دهد.
● مقایسه آنژین صدری با سکته قلبی
علائم سکته قلبی شبیه آنژین صدری است، لیکن سه تفاوت اصلی دارد؛
۱) درد در سکته قلبی بسیار شدیدتر است.
۲) درد غالباً در سکته قلبی بیش از پنج دقیقه طول می کشد.
۳) در سکته قلبی درد با نیتروگلیسیرین یا استراحت کاهش نمی یابد.
هنگامی که شریان های قلبی مسدود می شوند، درد ایجاد می شود. اگر بیماری شریان های قلبی توسط اقدامات پزشکی، درمان نشود، انسداد فوق ممکن است بدتر شود. گاهی اوقات شریان های قلبی کاملاً مسدود شده و سبب سکته قلبی می شود. چنانچه طی فعالیت بدنی احساس درد در قفسه سینه می کنید و درد فوق در هنگام استراحت ساکت می شود، احتمالاً مبتلا به آنژین صدری هستید. اگر جهت آنژین صدری دارو مصرف می کنید و در حال حاضر مبتلا به درد قفسه سینه شده اید که با دارو یا استراحت بهبود نمی یابد، احتمالاً دچار حمله (سکته) قلبی شده اید و نیاز به کمک اورژانسی دارید.
● درمان
در آنژین صدری، قلب اکسیژن کافی دریافت نمی کند، در صورتی که در زمان سکته قلبی اکسیژن رسانی به بخشی از قلب کاملاً متوقف شده، عضلات قلب در مدت چند دقیقه شروع به از بین رفتن می کنند و در مدت ۶ ساعت وسعت صدمه به قلب بیشتر می شود. چنانچه فرد در ساعات اولیه سکته قلبی، درمان دارویی و پزشکی مناسب را دریافت کند، میزان صدمه به بافت قلبی محدود شده و بقای سلول های قلبی در حد مطلوبی حفظ می شود. پزشک در بیمارستان یا مطب، جهت تشخیص سکته قلبی، نوار قلبی یا EKG خواهد گرفت. آزمایش خون جهت تعیین میزان صدمه به عضله قلب نیز انجام می شود. با توجه به اهمیت زمان در درمان سکته قلبی، غالباً درمان قبل از حاضر شدن جواب آزمایش ها شروع می شود. اگر سکته قلبی اتفاق بیفتد پزشک اقدامات ذیل را انجام خواهد داد؛
۱) تجویز دارو جهت از بین بردن لخته خون و باز کردن سرخرگ. این داروها تحت عنوان داروهای از بین برنده لخته (ترومبولیتیک) نامیده می شوند. غالباً این درمان ها در یک ساعت اولیه شروع سکته قلبی موثر است، به همین دلیل چنانچه فردی مبتلا به درد قفسه سینه یا سایر علائم مشابه شود بسیار حائز اهمیت است که در یک ساعت اولیه سکته حتماً به بیمارستان یا یک مرکز پزشکی مراجعه کند.
۲) تجویز داروی مخدر جهت کنترل درد
۳) تثبیت ضربان قلب
۴) کمک به تنفس بهتر با تجویز دارو، اکسیژن و...
ممکن است جهت مشاهده عروق قلبی آنژیوگرافی قلبی نیز انجام شود. براساس آنچه در آنژیوگرافی دیده می شود متخصص قلب و عروق ممکن است قادر به باز کردن سرخرگ های مسدود باشد که این کار به کمک وسیله بادکنک مانندی موسوم به بالن یا ابزارهای فلزی لوله مانند به نام استنت صورت می گیرد.
اگر آنژیوگرافی قلبی طبیعی نباشد یا متخصص قلب و عروق تشخیص دهد که رگ بسته شده توسط بالن یا استنت باز نخواهد شد، ممکن است جراحی قلب باز پیشنهاد شود. در جراحی قلب باز از سیاهرگ پا و... استفاده می شود و رگ های مذکور، رگ بسته شده را دور می زنند و بدین ترتیب خون رسانی قلب را تامین می کنند. به این عمل «بای پس» (میان بر کردن) می گویند. اگر درمان زود انجام شود قلب می تواند خود را ترمیم کند یا صدمه ناشی از سکته قلبی را به حداقل برساند. این امر سبب جلوگیری از حملات آینده قلبی خواهد شد و نوید زندگی سالم تری را به فرد خواهد داد.
پایان خوشایند یک سکته قلبی بستگی به توجه سریع و فوری پزشکی دارد. لذا بهتر است از اقداماتی که از پیش تعریف شده است، بهره ببرید.
● اقدامات شما در موارد اورژانس قلبی
۱) چه کسی را مطلع سازید؛ شماره تلفن فردی را که می تواند در مواقع ضروری و اورژانسی به شما کمک کند (پزشک یا دوست) در تلفن خود ثبت کنید تا به راحتی قابل دسترس باشد و حتماً شماره تلفن اورژانس ۱۱۵ را روی تلفن خود یادداشت کنید.
۲) تصمیم گیری در خصوص زمان معاینه پزشک؛ اگر تاکنون ویزیت شده باشید پزشک در مورد این زمان به شما هشدار خواهد داد. نباید بیش از پنج دقیقه جهت تماس با اورژانس به ویژه اگر علائم (درد) شدیدتر یا متفاوت با گذشته باشد، وقت تلف کنید. هرگونه لباس یا کمربند سفتی را باز کرده و در یک وضعیت راحت، نشسته یا دراز بکشید. در صورت احساس کمبود هوا جهت استنشاق، پنجره ها را باز کنید.
۳) تصمیم در خصوص نحوه مراجعه به پزشک؛ الف- تصمیم دارید به اورژانس کدام بیمارستان بروید؟ با توجه به اینکه در حال حاضر در اکثر بیمارستان ها شرایط برای رسیدگی بیماران قلبی مهیاست، سعی کنید به نزدیک ترین آنها مراجعه کرده یا لااقل از قبل نسبت به شناسایی نزدیک ترین بیمارستان مجهز اقدام کنید.
ب) جهت رفتن به بیمارستان، به اورژانس
(۱۱۵ یا خصوصی) زنگ می زنید یا از کسی کمک می گیرید؟ در این مواقع همیشه بهتر است با اورژانس تماس بگیرید. در موارد نادری برخی افراد آنقدر به بیمارستان نزدیکند که امکان دسترسی سریع به امکانات مذکور را دارند. پرسنل (آمبولانس های) اورژانس معمولاً آموزش های کافی را در زمینه احیای قلبی ریوی دیده اند.
اگر پزشک برای این وضعیت دارو تجویز کرده است حتماً حسب دستورات وی رفتار کنید. در صورت مصرف نیتروگلیسیرین (که به اشکال زیر زبانی، پماد، اسپری یا چسب موجود است) و عدم بهبودی پس از پنج دقیقه، حتماً به پزشک (یا بیمارستان) مراجعه کنید. این در شرایطی است که نوع و شدت درد به طور بارز با دفعات قبل تفاوت نداشته باشد، در غیر این صورت با اورژانس تماس گرفته یا سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
۴) چه اطلاعاتی باید به پزشک بدهید؛ نوع درد (فشارنده، خنجری یا...)، زمان شروع درد (در زمان استراحت، فعالیت و اینکه چه مدت از زمان درد می گذرد)، تغییرات درد از زمان شروع (بهبود داشته یا نه) و داروهایی که جهت تسکین درد استفاده کرده اید. در ضمن موارد سابقه سکته قلبی، سابقه آنژین صدری و داروهایی که به طور مرتب استفاده می کنید را نیز فراموش نکنید.
به محض ورود به اورژانس برای اینکه به داد شما برسند، حتماً بگویید که «فکر می کنم دچار سکته یا سکته قلبی شده ام»، در غیر این صورت با توجه به حجم بالای کار در بخش های اورژانس، شاید کسی به کمک تان نیاید. فراموش نکنید در بهترین شرایط حدود یک سوم افرادی که درمان مناسب دریافت نمی کنند، می میرند.
● ایست قلبی
سکته یا سکته قلبی می تواند منجر به ایست قلبی شود. ایست قلبی زمانی حادث می شود که قلب، توانایی تلمبه کردن خون به اعضای بدن را از دست می دهد. ده ثانیه پس از ایست قلبی، به دلیل نرسیدن خون به مغز، فرد دچار کاهش سطح هشیاری (غش) می شود. در این حالت حتی تکان شدید نیز فرد مصدوم را بیدار نمی کند. به دنبال ایست قلبی، تنفس نیز از حرکت بازمی ایستد. به این وضعیت، ایست قلبی تنفسی می گویند. بدون احیای قلبی ریوی (CPR) فرد خواهد مرد، خاطرنشان می شود که همه سکته های قلبی منجر به ایست قلبی (و تنفسی) نمی شوند. گسترش آموزش احیای قلبی ریوی در جامعه و به خصوص خانواده افراد مبتلا به بیماری قلبی ریوی می تواند از بروز صدمات غیرقابل جبران جلوگیری کند.
● پیشگیری
به خاطر داشته باشید که دارو، روش های تشخیصی درمانی و اعمال جراحی، هیچ کدام بیماری عروق کرونری را درمان نمی کنند. اگر تغییرات لازم در سبک و شیوه زندگی به وجود نیاید، انسداد عروق کرونری تا مرز سکته قلبی پیشرفت خواهد کرد. رعایت نکات نه گانه ذیل برای رعایت سبک زندگی سالم و پیشگیری از بیماری های قلبی الزامی است؛
۱) ترک سیگار و دخانیات
۲) داشتن تحرک و فعالیت بدنی (زیر نظر پزشک)
۳) مصرف غذای سالم، متعادل و سرشار از فیبر (سبزیجات) و با حداقل چربی
۴) بررسی و در صورت نیاز کنترل چربی های خون
۵) بررسی منظم و در صورت نیاز درمان فشارخون بالا
۶) کاهش وزن در صورت وجود اضافه وزن
۷) بررسی میزان قند خون و درمان در صورت بالا بودن آن
۸) خواب کافی در طول شب
۹) مهار تنش و اضطراب در زندگی
● نتیجه
سکته یا سکته قلبی بین افراد مبتلا به بیماری عروق کرونری شایع است که در صورت عدم درمان مناسب، کشنده خواهد بود. مهم ترین اقدام، تغییر سبک زندگی به سوی عادات مفید و سالم ذکر شده است. علاوه بر تغییر سبک زندگی، تجویز ترکیبی از داروهای زیر به افراد در معرض خطر توسط پزشک، احتمال بروز سکته های قلبی را کاهش می دهد؛
▪ گشادکننده های عروق (نیفدیپین یا آدالات، دیلتیازم و...)؛
با گشاد کردن و شل کردن رگ ها باعث کاهش فشارخون می شوند.
▪ آسپرین؛
با جلوگیری از تجمع پلاکت ها در خون، از تشکیل لخته در عروق جلوگیری می کند.
▪ استاتین ها (لواستاتین، سیمواستاتین و...)؛
دسته یی از داروهای پایین آورنده چربی خون که سبب کاهش LDL یا کلسترول بد می شوند.
▪ بتابلوکرها (پروپرانولول یا ایندرال، آتنولول و...)؛
باعث شل شدن عضلات قلب و تسهیل عمل تلمبه یی آن می شود.
نکته آخر اینکه، بیماری قلبی را سرسری نگیرید. این مقاله فقط به عنوان زنگ خطری جهت توجه به سکته قلبی است. همین امروز به پزشک مراجعه کنید و از سلامت قلب خود مطمئن شوید. 
 
دکتر مهرزاد تشکریان کارشناس درمان دکتر رامین علاسوند متخصص اطفال و نوزادان
 
روزنامه اعتماد
 

 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق10
« پاسخ #9 : ۲۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۹:۰۰:۳۴ »
انژین صدری چیست و چگونه با آن برخورد کنیم
 
آنژین صدری علامت واضح بیماری قلبی است که همان درد قفسه سینه ناشی از بیماری عروق کرونر قلب است . این درد به علت کمبود اکسیزن قلب ایجادمی شود که میتواند به علت تنگی عروق کرونر یا اسپاسم این عروق ایجاد شود .آنژین صدری به صورت احساس فشار در قفسه سینه و درد با انتشار به گردن ،فک و بازوها ظاهر می شود.
▪ انواع آنژین:
دو نوع آنژین وجود دارد:
۱) آنژین پایدار:
این درد معمولا در زمانی اتفاق می افتد که استرس روحی یا استرس ورزشی وجود داشته باشد یعنی درد با استرس روحی یا ورزشی بوجودمی آید که با مصرف دارو یا قطع فعالیت و یا هردو بهبود می یابد.
۲) آنژین ناپایدار:
در اغلب اوقات درد ان قابل پیش بینی نیست و ممکن است درحالت استراحت نیز رخ دهد و مدت زمان درد نیز طولانی تر از آنژین پایداراست و ممکن است با درمان دارویی نیز بهبود نیابد که در این صورت با پزشکتان تماس بگیرید یا به نزدیکترین اورزانس مراجعه کنید. درصورت عدم بهبود درد با استفاده از دارو فورا با پزشک تماس بگیرید یابهاورژانس مراجعه کنید.
● حمله قلبی چیست؟
وقتی قسمتی از عضله قلب شما به دلیل فقدان اکسیژن از بین برود حمله قلبی رخ می دهد که بدون اکسیزن عضله قلب خواهد مرد.
● تفاوت میان آنژین و حمله قلبی:
تفاوت اصلی بین حمله قلبی و آنژین این است که در حمله قلبی قسمتی از عضله قلبی واقعا می میرد ولی در آنژین عضله قلب نمی میرد با این وجود تشخیص قطعی حمله قلبی تنها بعد از انجام تستهای تشخیصی امکانپذیر است.
ـ نکته:برای کمک به پزشک در تشخیص لازم است درد قفسه سینه خود را دقیقا توضیح دهید .
از خودتان این سوالات را بپرسید :
۱) درد را چگونه احساس می کنید ؟ تیز، مبهم، احساس سفتی ، سنگینی یا فشرده شدن
۲) محل دقیق درد کجاست ؟
۳) آیا به جاهای دیگر مثل شانه، بازوها ،بین دو کتف، گلو یا فک نیز تیر می کشد ؟
۴) با چه فعالیتهایی درد شروع می شود ؟ مثل استرس و فعالیت
۵) درد چگونه فروکش میکند ؟مثلا با تغییر وضعیت یا با خوردن انتی اسید
۶) درد چه مدت طول می کشد؟
۷) چه موقع از روز این حمله ها بیشتر است؟
۸) آیا درد با علائم دیگری مثل تنگی نفس ، تعریق یا بیحالی همراه است؟
۹) آیا الگوی درد با قبل تفاوت دارد؟
پزشک می خواهد تا حد لازم در مورد علائم و نشانه های شما بداند بنابر این از گفتن هر انچه که احساس میکنید پروا نکنید . به یاد داشته باشید هر چه پزشک مشکوک تر باشد تستهای بیشتری برای تشخیص قطعی نیاز است.
● روش استفاده از قرص زیر زبانی
▪ بیمار باید در هنگام درد قفسه سینه بنشیند و قرص زیر زبانی را در زیر زبان قرار دهد زیرا در وضعیت ایستاده باعث کاهش فشار خون می شود
▪ قرص باید به طور طبیعی حل شود و بلعیده نشود تا دارو به طور کامل حلشود . بیماری که دهانش خشک است قبل از مصرف قرص کمی آب بنوشد یا دهان خود را خیس کند و قبل از حل شدن قرص زبان خود را حرکت ندهد.
▪ در صورتی که پس از مصرف یک قرص درد کاهش نیافت میتوان به فاصله هر پنج دقیقه تا سه قرص استفاده کرد و در صورت عدم بهبودی فورا به نزدیکترین اورژانس مراجعه نماید .نکته:نباید بیشتر از سه قرص در مدت ۱۵ دقیقه استفاده کرد- همیشه قرصهای زیر زبانی همراه داشته باشید .
▪ قبل از حل شدن قرصهای زیر زبانی زبان را حرکت ندهد و آب دهان را فرونبرد . اگر درد بیمار شدید است قرصها را با دندان خرد کند تا جذب دهانی سریعتر شود.
▪ به محض اینکه درد کاملا تسکین یافت هر مقدار از قرص که در دهان مانده را بیرون بریزد و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه جهت پیشگیری از سرگیجه یا غش استراحت کند ( مخصوصا اگر سردرد دارد)
▪ قرصهای زیر زبانی را میتوان جهت پیشگیری از دردهای آنژینی ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل از انجام فعالیتهای سنگین بدنی مثل فعالیت جنسی یا بالا رفتن ازپله استفاده کرد . اثر دارو به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ادامه می یابد .
▪ باید در صورت افزایش درد ، تکرار درد، افزایش مدت درد یا شدت درد به اورژانس مراجعه کرد.
عوارض این قرصها شامل :
ـ گرگرفتگی
ـ سردرد
ـ کاهش فشار خون
ـ طپش قلب
ـ احساس پری سر
۱) باید از فاسد نبودن دارو مطمئن باشید در صورتی که احساس سوزش روی زبان ویا سردرد دارید قرصهای نیتروگلیسیرین سالم هستند برای بر طرف شدن سردرد میتوان از قرص استامینوفن استفاده کرد .
۲) قرصهای نیتروگلیسیرین در اثر گرما ، رطوبت، هوا، نور و باگذشت زمان اثر دارویی خود را از دست می دهند پس هر شش ماه یکبار باید این قرصها راتجدید کرد و این دارو باید در ظروف شیشه ای دربسته و تیره رنگ نگهداری شوند.
۳) نباید مصرف داروهای قلبی مخصوصا ترکیبات نیترات را به طور ناگهانی قطع کرد.
استفاده از نوع اسپری دارو:
۱) ظرف اسپری را تکان ندهید و روی زبان یا زیر زبان اسپری کنید .اسپری را استنشاق نکنید .
۲) ممکن است هر ۵ دقیقه تا سه بار (حداکثر) تکرار شود .
۳) پس از استفاده از اسپری حداقل تا ۱۰ ثانیه از بلعیدن اب دهان اجتناب کنید.
استفاده از نوع پماد موضعی:
از اپلیکاتوری که همراه بسته دارو تهیه شده است استفاده کنید دوز تجویز شده را بر روی اپلیکاتور بفشارید . پماد را بوسیله این اپلیکاتور روی محل مناسب بگذارید و پماد را به صورت یک لایه یکنواخت به سطح حدود ۵ سانتی متر مربع بچسبانید. این ناحیه باید بدون مو باشد و نواحی که بیشتر استفاده میشوند عبارتند از :
۱) سینه
۲) شکم
۳) سطح جلو ران و ساعد
پس از چسباندن پماد با یک پانسمان شفاف آنرا بپوشانید و با چسب انرا محکم کنید.از مالیدن پماد بر روی انگشتان پرهیز کنید و محلهای استفاده از پماد را هر بار به صورت چرخشی تغییر دهید . قبل از استعمال مجدد پماد را از محل قبلی بردارید ظرف محتوی پماد را در بسته نگهدارید و در مکان خنک حفظ کنید . هرروز در زمان معین بکار ببرید و ترجیحا به مکان عاری از مو مالیده شود و از مالیدن پماد بر روی پوست خراشیده یا تحریک شده یا محل زخم پرهیز نمایید. 
 

 
پزشکان بدون مرز 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق11
« پاسخ #10 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۲:۱۱ »
۶ نوع متداول کم خونی
 
کم خونی انواع مختلفی دارد. کم خونی وضعیتی است که در آن مقدار گلوبول های قرمز خون برای تامین نیاز اکسیژن بدن با کمبود مواجه می شود. دریافتن انواع مختلف این نوع بیماری می تواند به تشخیص علائم و پیشگیری از آن به شما کمک کند.
● کم خونی ناشی از کمبود آهن
کمبود آهن وضعیتی است که در آن میزان آهن موجود در جریان خون بسیار کم میشود. این نوع کم خونی بیشتر بین نوجوانان و خانم ها قبل از دوره یائسگی متداول است. از دست رفتن خون به خاطر عادت های ماهیانه طولانی، خونریزی های داخلی از معده و روده و یا اهداء خون به مقدار زیاد می تواند با این بیماری در ارتباط باشد. از دلایل دیگر این بیماری می توان به عادات بد غذایی و یا بیماری های روده ای شدید اشاره کرد.
● علائم و نشانه ها:
۱) رنگ پریدگی
۲) سردرد
۳) تحریک پذیری
● علائم و نشانه های نوع شدیدتر این کم خونی:
۱) تنگی نفس
۲) تشدید ضربان قلب
۳) شکننده شدن موها و ناخن ها
درمان این نوع کم خونی معمولاً از طریق مصرف مکمل های غذایی آهن و داروهای رژیمی صورت می گیرد.
● کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک
این نوع کم خونی به خاطر کمبود اسید فولیک، یکی از انواع ویتامین های B، در جریان خون بدن ایجاد می شود. این مشکل معمولاً به خاطر مصرف ناکافی اسید فولیک، که بیشتر در سبزیجات یافت می شود، اتفاق می افتد. مصرف بی رویه مشروبات الکلی نیز می تواند در این نوع کم خونی دخیل باشد. طی دوران بارداری یا کودکی که اسید فولیک بیشتری توسط بدن مصرف می شود، ممکن است این بیماری بروز کند. همچنین ممکن است بعنوان یکی از عوارض جانبی سایر مشکلات و اختلالات خونی ایجاد شود.
● علائم و نشانه ها:
۱) ضعف
۲) خستگی
۳) زوال حافظه
۴) تحریک پذیری
می توان با مصرف موادغذایی که حاوی اسید فولیک باشند مثل جگر گاو، مارچوبه و لوبیای قرمز از این بیماری جلوگیری کرد.
● کم خونی بدخیم
این نوع کم خونی معمولاً در افراد بین ۵۰ تا ۶۰ ساله اتفاق می افتد و به خاطر کمبود ویتامین B۱۲ ایجاد می شود. این بیماری ممکن است ارثی باشد اما برخی از انواع این بیماری می تواند به خاطر بیماری ها و مشکلات خودایمن بدن باشد. افرادیکه دچار بیماری های خودایمن هستند، بیشتر در معرض ابتلا به کم خونی مهلک و بدخیم قرار دارند.
● علائم و نشانه ها:
۱) خستگی
۲) تنگی نفس
۳) تپش قلب
۴) بیحسی و کرختی شدید
● کم خونی ناساختنی
کم خونی آپلاستیک به خاطر کمبود یا فقدان گلوبول های قرمز خون در بدن ایجاد میشود. این مشکل ممکن است به خاطر جراحت هایی که در آن بافت های سازنده خون در مغز استخوان از بین می رود. به این دلیل، بیمار قادر به مقابله با بیماری ها نیست و خونریزی زیادی خواهد داشت.
● علائم و نشانه ها:
۱) بیحالی و سنگینی
۲) رنگ پریدگی
۳) لکه های خونریزی زیرپوستی
۴) خونریزی
۵) تشدید ضربان قلب
۶) عفونت
۷) نارسایی قلبی وابسته به تراکم
بروز این نوع کم خونی دلیل قطعی ندارد اما گفته می شود به خاطر برخی سموم و یا ویروس هپاتیت ایجاد می شود.
● کم خونی یاخته داسی
این نوع کم خونی طبیعتی ارثی دارد و درنتیجه یک نوع غیرعادی از گلوبول های قرمز خون ایجاد می شود. کم خونی یاخته داسی بیماری خطرناک و کشنده است و هیچ راه پیشگیری برای آن وجود ندارد.
● علائم و نشانه ها:
۱) حملات درد در دست ها، پاها و شکم
۲) زرد شدن سفیدی چشم
۳) تب
۴) خستگی مزمن
۵) تشدید ضربان قلب
۶) رنگ پریدگی
مشکلات این بیماری شامل ایجاد زخم هایی در پاها، شوک، خونریزی بینی، و مشکلات و اختلالات استخوانی می باشد.
● زیاد شدن گویچه های سرخ یا پلی سیتمی حقیقی
این بیماری بیشتر در مردان میانسال اتفاق می افتد و در آن گلوبول های قرمز و سفید خون و پلاکت های خونی افزایش می یابند. در این بیماری تولید این گلوبول ها سرعت پشمگیری پیدا می کند و سلول های مغزاستخوان زودتر از حالت عادی بالغ می شوند. علت این بیماری هنوز ناشناخته است.
● علائم و نشانه ها:
۱) ارغوانی شدن رنگ پوست
۲) قرمز شدن چشمها
۳) سردرد
۴) گیجی
۵) بزرگ شدن طحال
گرچه ممکن است علائم و نشانه های کم خونی کمی دشوار باشد اما خوشبختانه می توان گفت که اکثر انواع آن را می توان از طریق دارو و ایجاد تغییر در رژیم غذایی به طور موثری کنترل کرد.
● واریس
سیاهرگ، یک رگ خونی است که خون را در تمام نقاط بدن حمل می کند. به طور طبیعی، این سیاهرگ ها کار خود را مانند یک دستگاه پمپ سالم و خوب روغنکاری شده انجام می دهند، اما گاهی اوقات این رگ ها شکسته شده و جریان خون غیرعادی خواهد شد.
مطمئن هستم که اکثر ما کسانی را می شناسیم که در قسمت های پایین و قوزک پا دچار گشاد شدن و پیچیده شدن رگ های خونی هستند که واریس نام دارد.
واریس می تواند در هر قسمت بدن ایجاد شود اما در قسمت های پایینی بدن متدول تر است.
این سیاهرگ ها ممکن است به خاطر عوامل ژنتیکی به این صورت درآیند اما این تنها دلیل آن نیست. از عوامل مهم دیگر در بروز واریس می توان به بارداری و یا ایستادن های طولانی مدت اشاره کرد. چاقی نیز می تواند در این زمینه نقش داشته باشد. فشار ناشی از وزن اضافه نیز می تواند منجر به ایجاد واریس و شکسته شدن رگ های خونی شود.
علائم و نشانه های واریس نه تنها رگ های بدمنظر طناب شکل است، بلکه دردها و گرفتگی های مداوم، ورم و خستگی پس از مدتی سرپا ایستادن نیز جزء علائم این بیماری است.
رنگ پوست نیز ممکن است تغییر کرده و قهوه ای مانند شود که رکود رنگدانه های پوستی نام دارد. این مشکل نیز از شکسته شدن رگ های خونی و تراوش خون به منطقه آسیب دیده ایجاد شود و در افرادی که به مدتی طولانی به این مشکل مبتلا بوده اند اتفاق می افتد.
معمولاً تشخیص این مشکل از طریق مشاهده قابل انجام است اما گاهی اوقات از طریق پروسه ای که فلبوگرافی (پرتونگاری از سیاهرگ ها) نامیده می شود. این عملیات کاملاً بدون درد یوده و در آن محلولی خاص را وارد جریان خون می کنند. آنگاه تصویر رگ ها را برای تشخیص اختلالات و ناهنجاری های موجود در جریان خون و فشار رگ ها، برمی دارند.
شیوه تشخیص دیگر استفاده از اشعه فرابنفش برای آزمایش جریان خون در شریان های اصلی خون در دست ها و پاها است. این شیوه اولتراسونوگرافی دوپلر نام دارد. فرابنفش، یکی از امواج صوتی با فرکانس بالاست. این عملیات با اعمال یک ژل محلول در آب در بدن انجام می شود و سپس یک ابزار دستی به نام ترانسدوکتور روی ناحیه مورد نظر کشیده می شود.
درمان واریس می تواند به سادگی استفاده از جوراب های کشی متراکم، کنترل وزن، انجام ورزش در سطح متوسط، اجتناب از ایستادن های طولانی مدت و بالا نگه داشتن پاها در صورت امکان باشد.
روش درمانی دیگر اسکلرودرمانی فشرده نام دارد. در این عملیات، نقاطی از رگ ها که جریان خون در آنها غیرعادی است، تشخیص داده شده و با تزریق مداوم ماده ای به نام اسکلروسانت، رفع می شود.
در موارد حاد، استفاده از عملیات جراحی که لیگاسیون یا بستن رگ نام دارد، ضروری خواهد بود. طی این عمل جراحی، یک یا دو شکاف بر روی رگ های واریسی ایجاد کرده و بعد رگ بسته می شود. اگر چندین قسمت رگ گسسته شده و خود رگ شدیداً آسیب دیده باشد، رگ (یا بخش اسیب دیده آن) معمولاً برداشته می شود. شکافی در زیر رگ واریسی ایجاد کرده، ابزاری انعطاف پذیر روی رگ تا شکاف اولیه کشیده میشود و بعد رگ را گرفته و برمی دارند.
اگر شما نیز به واریس مبتلا هستید، حتماً باید به دنبال درمان های پزشکی باشید. پرشک شما راه ها و روش های مختلف درمانی را به شما معرفی کرده و به شما برای مراقبت از وضعیتتان کمک می کند.
● خطرات ترومبوز رگ های خونی
ترومبوز به وضعیتی الحاق می شود که در آن در رگ های خونی، به ویژه در ناحیه پا، لخته ایجاد می شود. این مسئله می تواند در سایر قسمت های بدن نیز اتفاق بیفتد. لخته های خون درون رگ ها معمولاً در ناحیه ران پا وخیم تر از لخته های ایجاد شده در قسمت های پایینی پا هستند. این مشکل با درد همراه بوده و اگر به ریه ها برسد مشکلات مختلفی را به دنبال خواهد داشت. اگر لخته موجود در یک رگ خونی قطع شده و در جریان خون شروع به حرکت کند، ممکن است به ریه برسد. این مشکل انسداد خون ریوی نام دارد که مشکلی بسیار جدی و خطرناک است و ممکن است منجر به مرگ شود.
این مشکل در افراد چاق و افراد بالای ۴۰ سال شایع تر می باشد. دلایل این بیماری عبارتند از: سفرهای طولانی هوایی و سفرهای طولانی مدت با اتومبیل، قطار و ... یا نشستن های طولانی مدت.
▪ علائم این مشکل: ورم کردن پاها، درد و ناراحتی در پا—این درد ممولاً در یکی از پاها احساس می شود و معمولاً در مواقع ایستادن یا راه رفتن رخ می دهد، احساس گرمای بیش از حد در قسمتی از پا که ورم کرده یا درد می کند، قرمز شدن رنگ پا.
اهداف اصلی در درمان این مشکل عبارتند از: جلوگیری از بزرگ شدن لخته ها، جلوگیری از قطع شدن لخته ها و رسیدن به ریه ها، کاهش احتمال ایجاد لخته های خونی دیگر.
تمرین دادن پاها هر یک ساعت یکبار می تواند از بروز این مشکل جلوگیری کند. در موقع رانندگی حتماً هر از چند گاهی به خود استراحت داده و از ماشین پیاده شوید و کمی راه بروید و یا در قطار و هواپیما از جای خود برخاسته و کمی قدم بزنید..
● راه های پیشگیرنده دیگر عبارتند از:
از مصرف قرص های خواب آور خودداری کنید. این قرص ها فرد را دچار سکون و بی حرکتی کرده و احتمال لخته شدن خون را در شریان ها افزایش می دهد؛ لباسهای گشاد و راحت تن کنید؛ از چهارزانو نشستن به مدتی طولانی خودداری کنید؛ آب بدنتان را با مصرف کافی مایعات تامین کنید؛ از جوراب های مخصوص ضد واریس استفاده کنید. این جوراب ها فشار خفیفی در پا ایجاد می کند که البته عوارض جانبی خاصی هم دارند: اگر یکسره در طول روز پوشیده شوند در فرد ایجاد ناراحتی می کند، پوشیدن آنها مخصوصاً برای افراد سالخورده یا چاق کمی دشوار است، در فرد ایجاد گرما می کند.
برخی از پزشکان مصرف آسپیرین را به خاطر تاثیر رقیق کنندگی خون آن توصیه میکنند. البته مصرف این قرص برای کودکان مناسب نیست و ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. از اینرو مصرف آن حتماً باید با توصیه پزشک باشد. 
 

 
پورتال مردمان 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق12
« پاسخ #11 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۳:۳۴ »
آترواسکلروز
 
● شرح بیماری
آترواسکلروز (تصلب‌ شرایین) عبارت‌ است‌ از یک‌ گونه‌ بسیار شایع‌ از تصلب‌ شرایین‌ که‌ طی‌ آن‌ رسوباتی‌ به‌ نام‌ پلاک‌ در دیواره‌ رگهایی‌ که‌ خون‌ حاوی‌ اکسیژن‌ و سایر مواد مغذی‌ را از قلب‌ به‌ سایر بخشهای‌ بدن‌ می‌برند، تشکیل‌ می‌شوند. آترواسکلروز می‌تواند باعث‌ آسیب‌ کلیوی‌، کاهش‌ خونرسانی‌ به‌ مغز و اندامها، و بیماری‌ رگهای‌ قلبی‌ شود. آترواسکلروز یکی‌ از علل‌ عمده‌ سکته‌ مغزی‌ و قلبی‌ است‌. شروع‌ آن‌ می‌تواند در سی‌ و چند سالگی‌ باشد. شیوع‌ آن‌ تا سن‌ ۴۵ سالگی‌ در مردان‌ بیشتر است‌. اما پس‌ از یائسگی‌، شیوع‌ آن‌ در زنان‌ افزایش‌ می‌یابد.
● علایم‌ شایع‌
۱) تا زمانی‌ که‌ آترواسکلروز به‌ مراحل‌ پیشرفته‌ نرسیده‌ باشد، اغلب‌ بدون‌ علامت‌ است‌. بروز علایم‌ بستگی‌ به‌ این‌ دارد که‌ خونرسانی‌ کدام‌ قسمت‌ بدن‌ کم‌ شده‌، و شدت‌ و گسترش‌ بیماری‌ در چه‌ حد است‌.
۲) گرفتگی‌ عضله‌، وقتی‌ که‌ رگهای‌ پا درگیر شده‌ باشد.
۳) آنژین‌ صدری‌ یا حمله‌ قلبی‌، وقتی‌ رگهای‌ قلبی‌ درگیر شده‌ باشند.
۴) سکته‌ مغزی‌، یا کاهش‌ ناگهانی‌ و موقت‌ خونرسانی‌ به‌ مغز اما بدون‌ بروز سکته‌، در صورتی‌ که‌ رگهایی‌ که‌ به‌ گردن‌ و سپس‌ مغز می‌روند، درگیر شده‌ باشند.
● علل‌
۱) تکه‌های‌ بافت‌ چربی‌دار، که‌ حاوی‌ لیپوپروتئین‌ کم‌چگال‌ (همان‌ کلسترول‌ بد) هستند و به‌ دیواره‌ سرخرگ‌ آسیب می‌رسانند، اغلب‌ در محل‌ اتصال‌ و انشعاب‌ سرخرگها رسوب‌ می‌کنند. تشکیل‌ این‌ رسوبات‌ شاید حتی‌ در اوایل‌ جوانی‌ آغاز شود. بافت‌ پوشاننده‌ دیواره‌ داخلی‌ سرخرگ‌ در این‌ نقاط‌ اتصال‌ و انشعاب‌، مواد چربی‌ موجود در خون‌ را به‌ دام‌ می‌افکند. با تجمع‌ مواد چربی‌، انعطاف‌پذیری‌ سرخرگ‌ کم‌ و فضای‌ داخلی‌ آن‌ تنگ‌تر می‌شود. در نتیجه‌ جریان‌ خون‌ مشکل‌ پیدا می‌کند. از طرفی‌ این‌ رسوبات‌ ممکن‌ است‌ شکاف‌ بردارند یا پاره‌ شوند و روی‌ آنها لخته‌ خونی‌ تشکیل‌ شود که‌ در نتیجه‌، رگ‌ مسدود می‌شود.
۲) فشار خون‌ بالا ، کلسترول‌ بالا (بالا بودن‌ غلظت‌ لیپوپروتئین‌ کم‌ چگال‌ (کلسترول‌ بد) و پایین‌ بودن‌ غلظت‌ لیپوپروتئین‌ پرچگال‌ (کلسترول‌ خوب‌) ، سن‌ بالای‌ ۶۰ سال‌ ، جنس‌ مذکر ، استرس‌ ، دیابت شیرین‌ (مرض‌ قند) ، چاقی و کم‌تحرکی‌ ، سیگارکشیدن‌ ، تغذیه‌ نامناسب‌ (خوردن‌ چربی‌ و کلسترول‌ به‌ مقدار زیاد) و سابقه‌ خانوادگی‌ آترواسکلروز از عوامل تشدید کننده بیماری هستند.
● پیشگیری‌
۱) ترک‌ سیگار
۲) توصیه‌هایی‌ که‌ در قسمت‌ رژیم‌ غذایی‌ آمده‌ است‌ را رعایت‌ کنید. کودکان‌ و نوجوانانی‌ که‌ والدین‌ آنها دچار آترواسکلروز هستند نیز از رژیم‌ کم‌ چربی‌ سود خواهند برد.
۳) بطور منظم‌ ورزش‌ کنید.
۴) حتی‌المقدور استرس‌ را کاهش‌ دهید و به‌ سطح‌ قابل‌ کنترل‌ برسانید.
۵) اگر دیابت‌ یا فشارخون‌ بالا دارید، برنامه‌ درمانی‌ مربوطه‌ را به‌ دقت‌ رعایت‌ کنید.
● درمان‌
۱) آزمایشات‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ شامل‌ موارد زیر باشد: نوار قلب‌، تست‌ ورزش‌، آزمایش‌ خون‌ از نظر کلسترول‌ کلی‌، خوب‌ و بد، قندخون‌، و نیز عکسبرداری‌ از قفسه‌ سینه‌ و عروق.‌
۲) برای‌ بعضی‌ از بیماران‌ که‌ خطر در مورد آنها زیاد است‌، جراحی‌ انجام‌ می‌شود: باز کردن‌ رگ‌ با بادکنکهای‌ مخصوص‌ در مورد رگهای‌ تنگ‌ شده‌؛ و سایر روشهای‌ جراحی‌ مانند تعویض‌ رگ‌ بیمار با سیاهرگ‌ یا رگهای‌ مصنوعی‌.
۳) به‌ دلیل‌ اینکه‌ کار از کار گذشته‌ و آسیب‌ قبلاً وارد شده‌ است‌، هیچ‌ داروی‌ رضایت‌بخشی‌ برای‌ درمان‌ آترواسکلروز وجود ندارد.
در تحقیقاتی مشخص‌ شده‌ است‌ که‌ پایین‌ آوردن‌ سطح‌ کلسترول‌ در کسانی‌ که‌ کلسترول‌ خونشان‌ بالا است‌، می‌تواند طول‌ عمر را افزایش‌ دهد. اگر شما علایم‌ یک‌ اختلال‌ ناشی‌ از آترواسکلروز را دارید، و رژیم‌ غذایی‌ و ورزش‌ در کاهش‌ کلسترول‌ مؤثر واقع‌ نشده‌ باشند، شاید برای‌ شما داروهای‌ ضدچربی‌ تجویز شود.
۴) برای‌ درمان‌ مشکلات‌ همراه‌ آترواسکلروز (مثلاً فشار خون‌ بالا، یا بی‌نظمی‌های‌ ضربان‌ قلب‌) ممکن‌ است‌ تجویز داروهای‌ دیگر ضروری‌ باشد.
۵) در برخی‌ دیگر از تحقیقات‌ مشخص‌ شده‌ است‌ که‌ آسپرین‌ و ویتامین‌ E‌ ممکن‌ است‌ خطر سکته‌ قلبی‌ را کاهش‌ دهند.
● چند نکته در رابطه با بیماری تصلب‌ شرایین
۱) این‌ بیماری‌ در حال‌ حاضر علاج‌ناپذیر است‌. اما به‌ تازگی‌ گزارشات‌ زیادی‌ رسیده‌ مبنی‌ بر این‌ که‌ درمان‌ مجدانه‌ عوامل‌ خطر این‌ بیماری‌ می‌تواند تا حدی‌ انسداد را کاهش‌ دهد. بدون‌ درمان‌، عوارضی‌ پدید خواهند آمد که‌ نهایتاً به‌ مرگ‌ منتهی‌ خواهند شد.
۲) سکته‌ قلبی، سکته‌ مغزی‌، آنژین‌ صدری‌، بیماریهای‌ کلیه، نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌ و مرگ‌ ناگهانی‌ از عوارض‌ احتمالی‌ این بیماری هستند.
۳ میزان‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری بستگی‌ به‌ وضعیت‌ عمومی‌ سلامت‌ و وجود بیماری‌های‌ دیگر دارد.
۴) رژیم‌ غذایی‌ باید کم‌ چرب‌، کم‌ نمک‌ و پرفیبر باشد. مصرف‌ غلات‌، میوه‌ها و سبزیجات‌ تازه‌ را افزایش‌ دهید. 
 

 
شبکه رشد 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق13
« پاسخ #12 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۴:۳۶ »
آرتورواستاتین
 
بنابر یافته های حاصل از مطالعه فرامینگهام (FHS (Framingham Heart Study ) دیس لیپیدمی یکی از عوامل اصلی خطر برای بروز بیماری شریان های کرونی (CAD) ، سکته مغزی و بیماری عروق محیطی (PVD) ، ذکر گردیده که می توان با تغییر شیوه زندگی ، رژیم غذایی و داروها بر آن تاثیر گذاشت و آن را تغییر داد.
به طور اختصاصی اختلال در متابولیسم چربی ها و بالا رفتن میزان سرمی آن ها می تواند منجر به تشکیل پلاک های آترواسکلروز در کرونر ها بشود که طی فرآیندی پیچیده در حضور سایر عوامل خطر ، تشکیل آن تسریع می شود.
دو پیامد اصلی تشکیل پلاک آترواسکلروز در کرونرها : بروز سکته قلبی و آنژین صدری ناپایدار است. در امریکا هر سال ۸۰۰۰۰۰ مورد جدید سکته قلبی (MI) و ۴۵۰۰۰۰ مورد تکراری MI رخ می دهد که مرگ ۳/۱ بیماران را به دنبال دارد. هزینه های مترتب بر آترواسکلروز کرونری در آن کشور تکان دهنده است مثلا در سال ۱۹۹۳ هزینه CAD به تنهایی برای اقتصاد ملی امریکا ۵۱ میلیارد دلار بوده است.
در سال ۱۹۹۸ انجمن قلب امریکا (AHA) تخمین زد که سر جمع هزینه بیماری های قلبی عروقی که شامل بیماری های کرونر (CHD) و سکته مغزی هم می شود بالغ بر ۲۷۴ میلیارد دلار است . شاید به همین دلیل باشد که در امریکا پر فروش ترین گروه دارویی ، داروهای قلبی ـ عروقی هستند و سرمایه گذاری کمپانی دارویی برای عرضه داروهایی با هدف کاهش کلسترول ( به طور عمده ) و رفع سایر اختلالات دیس لیپیدمی صورت می گیرد ، به طور مثال در سال ۱۹۹۹ داروی سیمواستاتین ( با نام تجاری ZOCOR) ساخت کمپانی مرک پر فروش ترین داروی کاهنده چربی خون بوده است : با فروش ۵/۴ میلیارد دلار در همان سال. داروی بعدی آتورواستاتین ساخت کمپانی وارنرـ لامبرت ( با نام تجاری Lipitor ) فروشی معادل ۷/۳ میلیارد دلار داشته است. رقم فروش Lipitor نسبت به سال ۱۹۹۸ نشان دهنده ۷۱ درصد افزایش فروش بود که با توجه به این
روند افزایشی ، انتظار می رفت که در سال ۲۰۰۰ داروی zocor را پشت سر قرار دهد که این اتفاق رخ داد و Lipitor ( یا Atorvastatin ) با ۴۹ درصد افزایش فروش نسبت به سال ۱۹۹۹ ،موفق شد در سال ۲۰۰۰ فروش خود را به ۵ میلیارد دلار در همان سال برساند ( یعنی ۱۰ برابر کل بودجه دارویی کشور ما ) و بر صدر جدول داروهای قلبی ـ عروقی و نیز داروهای ضد هیپرلیپیدمی مستقر شود در حالی که رشد صدر نشین قلبی (zocor) نسبت به سال قبل تنها ۱۱ درصد بود.
در نگاهی کلی تر در سه بازار عمده مصرف دارو در جهان یعنی امریکا ، اروپا و ژاپن سهم داروهای قلبی با مبلغ ۸/۴۲ میلیارد دلار از سایر گروه های دارویی بیشتر بوده است ( با متوسط رشد ۲۰ درصد نسبت به سال قبل ).
Atorvasttin مثل سایر داروهای استاتینی یک داروی باز دارنده رقابتی آنزیم HMG – COA رودکتاز است که می تواند با جلوگیری از تبدیل ملکول ، ۳ـ هیدروکسی ۳ ـ متیل گلوتاریل کوآنزیم A به موالونات که یکی از ملکول های بینابینی در سنتز کلسترول است. جلو ساخت کلسترول در داخل سلول های بدن ( به طور عمده کبد ) را بگیرد و از این طریق یافته از خود نشان بدهد.
بعد از مصرف یک دوز از دارو ، سنتز استرول (کلسترول ) تا مدت ۸ ساعت مهار می گردد. حاصل کار کاهش سنتز کلسترول درون زا ( کبدی ) خواهد بود که این کاهش منجر به تنظیم افزایشی گیرنده LDL ( لیپوپروتئین با دانستیه اندک ) در غشاء سلول های کبدی گردیده ، کاتابولیسم لیپوپروتئین های LDL را ( که حامل اصلی کلسترول موجود در پلاسما هستند ) دامن می زند. کم شدن سنتز و ترشح لیپوپروتئین پش ساز LDL ( که حامل بالاترین میزان تری گلیسیرید می باشد ) در اثر مصرف آتورواستاتین عامل دیگری برای کاهش تولید LDL به شمار می آید.
در خرگوش هایی که هیپرکلسترولمی اندوژن داشتند و با غذاهای غنی از کلسترول تغذیه شده بودند ، تجویز آتورواستاتین با دوزهای ۱،۳ و۱۰ میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن حیوان به مدت ۶ تا ۷ هفته موجب کاهش کلسترول تام پلاسما به صورتی وابسته به دوز از ۳۸ ( با کمترین دوز ) تا ۵۴ درصد ( با بیشترین دوز )گردید.
در موش های صحرایی بر خلاف لوواستاتین و pravastatin ، آتورواستاتین طول اثر بیشتری در کبد داشت ( تا ۸ ساعت ). در همین موش ها آتورواستاتین به صورتی وابسته به دوز موجب کاهش تری گلیسرید پلاسما ( از ۲۲ تا ۵۳ درصد ) و تری گلیسرید کبد ( از ۱۵ تا ۳۵ درصد ) شد. در خوکچه های هندی تغذیه شده با غذای غنی از کلسترول که موجب بالا رفتن کلسترول تام و نیز LDL آن ها شد تجویز دوزهای ۱،۳،۱۰،۲۰ mg/kg آتورواستاتین به مدت ۳ هفته ، به نحو معنی داری به ترتیب موجب کاهش LDL به میان ۳۴ ، ۴۲، ۴۷ و ۷۰ درصد گردید اما میزان HDL تغییر معنی داری پیدا نکرد. میزان ترشح آپولیپوپرتئین (APO – B) B – با تجویز دوز mg/kg ۲۰ در همین خوکچه ها ، ۷۶ درصد کاهش نشان داد ، به نظر می رسد که دلیل کاهش APO – B پلاسما ، تقلیل ترشح آن از کبد باشد.
در نمونه های انسانی با مهار آنزیم ردوکتاز توسط آتورواستاتین ، ذخایر کلسترول درون سلولی ( خصوصا در سلول های کبدی که در معرض بالاترین غلظت دارو نسبت به سایر بافت ها قرار دارد) کاهش پیدا می کند. افزایش جبرانی تعداد گیرنده های LDL در سطح سلول های کبدی به برداشت کلسترول LDL بیشتری از پلاسما می انجامد و در نتیجه LDL پلاسما کاهش پیدا می کند البته دلیل دیگر آن مهار سنتز ملکول های لیپوپروتئین با دانستیه بسیار کم ( VLDL) در کبد است ، زیرا که VLDL پس از ترشح از کبد و بعد از تاثیر پذیری از انزیم لیپوپرتئین لیپاز ( مستقر در عروق ، مویرگ ها ) و تقلیل چشمگیر میزان تری گلیسرید آن ، به صورت ملکول های LDL در می آید. در مبتلایان به هیپرتری گلیسریدمی ، آتورواستاتین به نحو معنی داری موجب کاهش TG می شود. البته توفق عمومی بر این است که آنزیم HMG – COA ردوکتاز نقش مستقیمی برای توضیح اثر آتورواستاتین بر سطح تری گلیسرید پلاسمایی پیشنهاد شده است : کاهش چشمگیر سنتز کلسترول در سلول های کبدی ممکن است بر امکان کنار هم قرار گرفتن ( مونتاژ ) اجزاء ملکول VLDL تاثیر بگذارد زیرا یکی از اجزاء این ملکول ( هر چند در مقایسه با میزان TG موجود در آن ، اندک ) کلسترول است و فقدان دسترسی به این جزء یا کاهش دستیابی به آن می تواند بر تولید ملکول VLDL و از طریق آن بر میزان تری گلیسرید پلاسما تاثیر بگذارد.
میزان اسید موالونیک پلاسما یک نشانگر مناسب از میزان تولید کلسترول به صورت درون تنی ( in vivo) می باشد. تجویز روزانه ۸۰ میلی گرم آتورواستاتین به مدت ۶ هفته موجب کاهش تا ۵۹ درصد اسید موالونیک گردید. در این بررسی مبتلایان به هیپرکلسترولمی خانوادگی ( از نوع هتروزیگوت ، با یک ژن معیوب برای تولید گیرنده LDL ) شرکت داشتند.
تجویز روزانه ۴۰ میلی گرم آتوراستاتین به مدت ۱۵ روز در ۱۶ داوطلب سالم ( با وضعیت چربی نرمال ) موجب کاهش کلسترول تام تا ۳۴ درصد ، LDL تا ۴۸ درصد ، VLDL تا ۳۷ درصد و تری گلیسرید تا ۲۵ درصد شد. میزان کاهش کلسترول با دوز روزانه ۸۰ میلی گرم آتورواستاتین بیشتر از حداکثر دوزهای توصیه شده برای پراواستاتین و سیمواستاتین است که این مساله میتواند بیانگر مهار بیشتر آنزیم این ردوکتاز با دوز مصرفی آتورواستاتین باشد.
در مطالعه دیگری گروه های مختلفی از مبتلایان به هیپرکلسترولمی ( نوع هتروزیگوت فامیلی یا غیر فامیلی ) و دیس لیپیدمی مخلوط ، آتورو استاتین با دوزهای مختلف و به مدت ۶ هفته موجب کاهش کلسترول توتال ، VLDL , LDL و بالاخره TG شد که در جدول شماره (۱) میزان این تغییرات درج شده است.
اثر درمانی ظرف ۲ هفته ظاهر شد و حداکثر پاسخ در هفته چهارم به دست آمد و در هفته های بعد در هیمن حد باقی ماند.
در یک بررسی بالینی بزرگ تر بیماران با دریافت روزانه ۱۰ میلی گرم آتورواستاتین به مدت ۱۶ هفته با درصدهای متفاوتی ( به شرح زیر ) به اهداف توصیه شده توسط NCEP رسیدند :
۹۳ درصد بیماران که کمتر از ۲ عامل خطر برای CHD داشتند و LDL آن ها قبل از آغاز درمان برابر یا بزرگ تر از mg/dl ۱۹۰ بود به حد برابر یا کمتر از mg/dl ۱۶۰ رسیدند. ۶۵ درصد بیماران که در معرض ۲ یا بیش از ۲ عامل خطر برای CHD قرار داشتند و LDL قبل از درمان آن ها برابر با یا بیشتر از mg/dl ۱۶۰ بود به میزان LDL برابر یا کمتر از mg/dl ۱۳۰ رسیدند و بالاخره ۱۹ درصد مبتلایان به CHD با LDL برابر با یا بیشتر از mg/dl ۱۳۰ به هدف درمان یعنی LDL برابر یا کمتر از mg/dl۱۰۰ دست پیدا کردند.
در مورد تاثیر آتورواستاتین بر میزان TG بررسی دیگری با شرکت ۶۴ بیمار گرفتار هیپرگلیسسریدمی ( با متوسط TG برابر ۵۶۵ میلی گرم ) انجام گرفت که در آن از دوزهای ۱۰، ۲۰و ۸۰ میلی گرم آتورواستاتین استفاده شد و به ترتیب تری گلیسرید آن ها ۴۱ درصد ، ۷/۳۸ درصد و ۸/۵۱ درصد با هر یک از این سه دوز کاهش نشان داد. در همین مطالعه کاهش VLDL بیماران به ترتیب ۸/۴۸ درصد ، ۶/۴۴ درصد و ۶۲ درصد گزارش گردید.
مقایسه اثر داروهای استاتینی مختلف با حداقل و حداکثر دوز بر انواع لیپوپروتئین ها به نقل از کتاب Drug Facts & Comparison چاپ سال ۲۰۰۱ به شرح مندرج در جدول شماره (۲)است.
آتورواستاتین بعد از مصرف خوراکی سریعا جذب شده حداکثر غلظت پلاسمایی آن ظرف ۱ تا ۲ ساعت به دست می آید . میزان جذب متناسب با دوز تجویزی آتورواستاتین افزایش پیدا می کند.
فراهمی زیستی ملکول آتورواستاتین ۱۴ درصد و میزان مهار آنزیم ردوکتاز حدود ۳۰ درصد است. اندک بودن فراهمی عمومی دارو به پاکسازی پره سیستمیک در مخاط دستگاه گوارش و یا در کبد نسبت داده می شود.
بر خلاف لوواستاتین ، مصرف همزمان این دارو با غذا موجب کاهش جذب آن می شود بدین ترتیب ۲۵ درصد و ۹ درصد کاهش پیدا می کند. آتورواستاتین تا ۹۸ درصد به پروتئین های پلاسما متصل می شود. راه اصلی دفع این دارو در انسان ، صفرا می باشد ، کمتر از ۵ درصد دوز مصرفی از ادرار خارج می شود بنابراین بیماری های کلیوی تاثیری بر غلظت پلاسمایی داو نداد اما در صورت نارسایی کبد ، افزایش چشمگیر غلظت پلاسسمایی آتورواستاتین مورد انتظار است. آتورواستاتین وسیعا متابولیزه شده در بررسی های برون تنی ( in vitor) میزان مهار آنزیم رودکتاز توسط این متابولیت ها برابر ملکول آتورواستاتین است به طوری که حدود ۷۰ درصد فعالیت مهاری دارو به متابولیت های فعال آن نسبت داده می شود. نقش آنزیم (p۴۵۰ ۳A۴) در متابولیزه کردن ایین دارو با اهمیت است زیرا با تجویز همززمان اریترومایسین و آتورواستاتین ( اریترومایسین مهارگر شناخته شده این ایزوزیم است ) غلظت پلاسمایی آتورواستاتین افزایش نشان می دهد.
از آتورواستاتین برای کاهش کلسترول پلاسمایی افزایش یافته و LDL بالا استفاده می کنند البته پس از آن که بیمار تحت رژیم غذایی ویژه با کلسترول محدود قرار گرفت.
قبل از آغاز درمان چربی های پلاسمایی بیمار را به طور ناشتا اندازه گیری می کنند و به عنوان بخشی از ارزیابی ایمن بودن دارو ، آزمون های عملکرد کبدی و کرآتین فسفوکیناز (CPK) پلاسما نیز انجام می شود. دلایل ثانویه بالا رفتن کلسترول مثل چاقی ، کنترل ناکافی دیابت قندی ، کم کاری تیروئید ، سندرم نفروتییک ، بیماری انسدادی کبد یا دارو درممانی بایستی بررسی و ارزیابی شوند. هدف نهایی از درمان کاهش LDL طبق توصیه های NCEP(National Cholesterol Education Program) خواهد بود ( جدول ۳ ).
در طول درمان ، آتورواستاتین به صورت خوراکی و یک بار در روز تجویز می شود. دوز پیشنهادی برای شروع درمان mg۱۰ است که می توان آن را تا ۸۰ میلی گرم در روز افزایش داد ، دلیل افزایش رسیدن به سطح مطلوب LDL طبق توصیه NCEP می باشد که در جدول ذکر شد.
● موارد منع مصرف
ـ بیماری کبدی فعال یا بالا بودن ترانس آمینازهای سرم
ـ حساسیت بیش از حد به ماده موثره یا اجزاء موجود در دارو
ـ حاملگی ( مصرف همه داروهای استاتینی به دلیل این که وجود کلسترول و فرآورده های حاصل از آن برای رشد جنین ضروری هستند ( منجمله تولید غشاء سلول های جدید و سسنتز استروئیدها در دوران شیردهی ).
● هشدارها
افزایش ماندگار ترانس آمینازهای سرم در حدی فراتر از ۳ برابر حداکثر محدوده نرمال در ۷/۰ درصد بیماران تحت درمان با آتورواستاتین در جریان مطالعات کارآزمایی بالیینی گزارش شد ، البته میزان بروز این اختلال برای دوزهای ۱۰،۲۰،۴۰،۸۰ میلی گرم دارو به ترتیب ۲/۰،۶/۰،۶/۰،۳/۲۲ درصد اعلام شده بود.
توصیه می شود که قبل از آغاز درمان با آتوراستاتین آزمون های عملکرد کبدی به عمل آید و ۱۲ هفته بعد از آغاز درمان و پس از آن نیز به طور منظم ( حداقل سالی دو بار ) این آزمون ها تکرار شوند. در صورت افزایش دوز دارو نیز اندازه گیری این آنزیم ها ضروری می شود.
به طور معمول در سه ماهه آغاز درمان میزان آنزیم های کبدی تغییر پیدا می کند ، بیمارانی که
آنزیم های کبدی آن ها بالا می رود بایستی تحت پایش قرار گیرند و در صورت لزوم دوز داروی آن ها تقلیل پیدا کند تا زمانی که این اختلال رفع شود. در صورتی که افزایش آنزیم های ALT و AST از مرز سه برابر حداکثر نرمال گذشت ، قطع فوری درمان توصیه می شود.
علاوه بر اختلال در عملکرد کبد ، بروز رابدومیولیز یا نارسایی حاد کلیوی متعاقب بروز میوگلوبینوری با مصرف داروهای اسستاتینی گزارش شده است.
بیماران تحت درمان با آتورواستاتین از میالژی شکایت کرده اند. بروز میوپاتی با نشانه های درد یا ضعف عضلانی همراه با افزایش کرآتین فسفوکیناز (CPK) در حد ۱۰ برابر حداکثر محدوده نرمال بایستی موجب قطع درمان بشود علاوه بر این هر یک از بیماران دچار میالژیی ، Tenderness ( ناسور شدن ) عضله یا ضعف عضله و یا بالا رفتن CPK بایستی زیر نظر قرار بگیرند. به بیماران باید توصیه شود که در صورت بروز علایم فوق خصوصا اگر همراه با بیحالی و یا تب باشد ، مراتب را به آگاهی پزشک معالج برسانند. احتمال بروز میوپاتی در صورت مصرف هم زمان داروی استاتینی با داروهای زیر افزایش پیدا می کند : سیکلوسپورین ، مشتقات اسید فیبریک ( جمفیبروزیل ، کلوفیبرات و … )
اریترومایسین و ضد قارچ هایی با ساختار آزولیی ( کتوکونازول ، فلوکونازول و … ) لذا بایستی از مصرف هم زمان ـ حتی المقدور ـ اجتناب شود یا در صورت مبرم بودن نیاز ، بعد از تعدیل دوز داروی استاتینی و داروی دیگر مصرف انجام گیرد البته در این حالت نیز اندازه گیری منظم CPK و توجه به نشانه های بروز میوپاتی نبایستی از نظر دور گردند در بیمارانی که میوپاتی به صورت حاد در آن ها بروز می کند یا بیمارانی که دارای عامل خطر برای مساعد کردن گسترش نارسایی کلیه متعاقب بروز را بدومیولیز هستند (مثل عفونت های حاد شدید ، هیپوتانسیون ، جراحی های عمده بزرگ ، تروما ، داشتن اختلالات شدید متابولیکی ، اندوکرینی و یا الکترولیتی و نیز تشنج های غیر قابل کنترل ) توجه به وضعیت بیمار جدی تر و مبرم تر خواهد بود.
FDA ، ۱۲ مورد میوپاتی شدید یا رابدومیولیز با مصرف هم زمان لووستاتین و جمفیبروزیل را گزارش کرده اسست. در همه این بیماران میزان CPK سرم بیش از IU/L۱۰۰۰۰ بود ، ۴ بیمار میوگلوبینوری داشتند.
مصرف داروهای استاتینی با کلستیرامین بایستی با ۴ ساعت فاصله صورت بگیرد تا ممانعتی در جذب داروی استاتینی ایجاد نشوند. مصرف دیلتیازم موجب بالا بردن غلظت داروی استاتینی شده خطر بروز عارضه ( رابدومیولیز و … ) را بالا می برد.
نام های معروف تجارتی این دارو عبارتند از : Lipitor (در آمریکا ، کانادا ، مکزیک ، استرالیا ، اندونزی ، فیلیپین ، آفریقای جنوبی و … ) ، Sortis ( در آلمان ) و Tohor ( در فرانسه ). 
 
دکتر فرشاد روشن ضمیر گروه فارماکولوژی دانشکده پزشکی ،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منابع ۱. Bakker - Arkema RG/ Davidson M.H Goldstein RJ Efficacy and Safety of a new HMG - COA reductase inhibitor/ Atorvadtatin.in patients with hypertriglyceridemia. J Am Med Assoc.۱۹۹۶;۲۷۵: ۱۲۸ - ۱۳۳. ۲. Dollery C. Atorvastatin (calcium) in:Therapeutic Drugs. ۲nd ed. Churchill Livingstone. ۱۹۹۹;A۲۲۸ - A۲۳۲. ۳.Rilry MR/ Kastrup EK. HMG – COA Reductase Inhibitors in: Drug facts and comparison. ۵th ed. Wotters kluwer com; ۲۰۰۱ : ۵۴۰ – ۵۴۸. ۴. Schrefer J.Atorvastatin. In: Mosbys Genox ۱۱th ed Mosby ۲۰۰۱ ۱۱۱ – ۲۰۴ – ۲۰۸. ۵. Tatro DS. Drug Intraction facts and comparison publication Group; ۲۰۰۱ : ۶۳۰ – ۶۳۹.
 
بنياد انديشه اسلامي 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق14
« پاسخ #13 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۵:۳۲ »
آریتمی / ضربان قلب نامنظم
 
● آریتمی چیست ؟
آریتمی ها ضربان های غیر طبیعی هستند، که موجب می شوند قلب خیلی سریع (تاکی کارد) یا خیلی آهسته ( برادی کارد ) بزند و پمپاژ غیر مؤثر داشته باشد.
آریتمی ها خیلی شایع هستند و میلیونها نفر را در جهان درگیر می کنند. آنها علت اصلی مرگ ناگهانی قلبی در ایالات متحده هستند. سالیانه موجب ۰۰۰/۴۰۰ مرگ می شوند. فیبریلاسیون دهلیزی شایعترین شکل آریتمی در آمریکاست که تقریباً ۵/۲ میلیون نفر به آن مبتلا هستند. فیبریلاسیون دهلیزی شایعترین ریتم غیر طبیعی در افراد مسن می باشد.
آریتمی ها در اثر اختلال سیستم هدایت الکتریکی طبیعی قلب و بیماریهای قلبی ایجاد
می شوند. بطور طبیعی، چهار حفره قلب ( دو دهلیز دو بطن ) به صورت کاملاً اختصاصی و هماهنگ منقبض می شوند :
▪ سیگنالی که به قلب می رسد تا بصورت هماهنگ منقبض شود یک ایمپالس الکتریکی است که از گره سینوسی – دهلیزی شروع می شود که در واقع باتری طبیعی بدن می باشد.
▪ سیگنال، گره سینوس – دهلیزی را ترک کرده و در طول دو دهلیز حرکت می کند و آنها را تحریک می کند تا منقبض شوند. سپس، سیگنال در طول گره دیگری ( گره دهلیزی بطنی) حرکت می کند و در نهایت از بطنها گذشته آنها را تحریک می کند تا بصورت هماهنگ منقبض شوند.
اختلال در هر جای این سیستم هدایتی می تواند روی دهد و آریتمی های مختلفی ایجاد می کند. اختلال در عضله قلب نیز می تواند وجود داشته باشد که باعث می شود تا به سیگنال بصورت متفاوتی پاسخ دهد یا موجب انقباض بطنها بصورت غیر وابسته و خود مختار شود.
تحت بعضی شرایط تقریباً تمام بافت قلبی قادر به ایجاد ضربان قلب هستند و می توانند به عنوان باتری عمل کنند. آریتمی زمانی روی می دهد که :
▪ باتری طبیعی قلب ریتم و ضربان غیرطبیعی تولید کند.
▪ مسیر هدایتی طبیعی قطع شده باشد.
▪ قسمت دیگری از قلب بعنوان باتری عمل کند.
▪ بیماری در ماهیچه قلب اجازه می دهد تا الکتریسته در چرخه ای حرکت کند که یک ضربان ریتم سریع و اغلب خطرناکی را تولید نماید.
● انواع آریتمی ها
دو نوع آریتمی بزرگ، یکی تاکی کاردی ها ( ضربان قلب خیلی سریع است – بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و دیگری برادی کاردی (ضربان قلب خیلی آهسته است – کمتر از ۶۰ بار در دقیقه) هستند.
آریتمی ها می توانند تهدید کننده حیات باشند البته در صورتیکه کاهش شدیدی در عملکرد پمپاژی قلب ایجاد نمایند.
وقتی عملکردی پمپاژی قلب به مدت بیش از چند ثانیه به شدت کاهش یافت. گردش خون ضرورتاً قطع می شود و آسیب به ارگانها (مثل مغز )در عرض چند دقیقه بوجود می آید. آریتمهای خطرناک عبارتند از تاکی کاردی بطنی و فیبریلاسون بطنی، آریتمی ها با توجه به اینکه در چه جائی از قلب روی داده اند ( دهلیز یا بطن ) و نیز آنچه به سر ضربان قلب می آورند شناخته می شوند.
آریتمی هایی که در دهلیز شروع می شوند را آریتمی دهلیزی یا فوق بطنی می نامند، آریتمی های بطنی در بطن ها شروع می شوند. بطور کلی آریتمی های بطنی که در اثر بیماری قلبی بوجود می آیند خیلی جدی هستند.
● آریتمی هایی که در دهلیز شروع می شوند.
▪ فیبریلاسیون دهلیزی : در فیبریلاسیون یا فلاتر دهلیزی، فعالیت الکتریکی قلب ناهماهنگ است، بطوریکه الکتریسته در حفرات بالایی بصورت نامنظم جریان دارد و موجب می شود که دهلیزها بلرزند ( مانند کیسه پر از کرم ) و انقباض غیر مؤثر داشته باشند یا اصلاً منقبض نشوند. فیبریلاسیون دهلیزی در میان بیمارانی که بیماری دریچه ای قلب دارند و به جراحی برای ترمیم یا جایگزینی دریچه میترال نیازمندند شایع است. انواع مختلف درمان برای فیبریلاسیون دهلیزی وجود دارد که عبارتند از برداشتن بافت غیرطبیعی قلب بوسیله کاتتر و نه جراحی ، دارو درمانی و در بعضی موارد جراحی.
▪ فلاتر دهلیزی : سیگنالهایی که سریعاً خارج می شوند باعث می گردند که عضلات دهلیز به سرعت منقبض شوند و اغلب ضربان قلب را بصورت خیلی سریع و ثابت تولید می کند. این ریتم ناشی از حلقه الکتریسته ای است که در حفرات فوقانی قلب تشکیلمی شود و معمولاً ضربان قلب تشکیل می شود و اغلب بوسیله قطع این حلقه قابل درمان است.
▪ تاکی کاردی دهلیز چند ناحیه ای ( MAT ) : در این تاکی کاردی چندین ناحیه در دهلیز ایمپالس الکتریکی ( تکانه الکتریکی ) تولید می کنند و بیشتر این ایمپالسها به سمت بطنها هدایت می شوند و ضربان قلب تندی ایجاد می کنند از ۱۰۰ تا ۲۵۰ بار در دقیقه است. این ضربان خیلی سریع کار قلب را بشدت افزایش می دهد. ضربان خیلی سریع همچنین می تواند زمانیکه قلب لازم دارد تا از خون پر شود را کاهش دهد که جریان خون را به مغز و بدن کم می کند.MAT در افراد ۵۰ ساله به بالا خیلی شایع است و اغلب در افرادی که در ICU بستری هستند دیده می شود.
▪ انقباضات نارس فوق بطنی یا انقباضات نارس دهلیزی ( PAC ) : ضربانهای نارس یا اضافه، بیشتر ریتم های قلبی نامنظم ایجاد می کنند. آنها که در حفرات فوقانی شروع می شوند انقباضات پارس دهلیزی (PAC) نامیده می شوند. اینها شایع بوده و خوش خیم هستند. معمولاً علت خاصی ندارند و درمانی لازم نیست . این ضربان نارس ممکن است در نهایت از بین بروند.
▪ سندرم سینوس بیمار : گروه سینوسی سیگنالهایش را به خوبی رها نمی کند طوریکه ضربان قلب کاهش می یابد. گاهی اوقات ضربان بین برادی کاردی و تاکی کاردی متغییر است. این نوع ریتم قلب در افراد مسن در اثر تغییرات دژنراتیو در مسیر هدایتی قلب دیده می شود.
▪ آریتمی سینوسی : تغییرات سیکلیک (دوره ای) در ضربان قلب در هنگام تنفس،
(دم و بازدم) آریتمی سینوسی نامیده می شود. در کودکان شایع است و اغلب در بزرگسالان سالم و طبیعی دیده می شود.
▪ تاکی کاردی سینوسی : گره سینوسی سیگنالهای الکتریکی را سریعتر از معمول می فرستد و سرعت ضربان قلب راافزایش می دهد. این یک واکنش طبیعی در هنگام ورزش است.
▪ تاکی کاردی فوق بطنی ( PSVT ) : افراد ریتم قلبی سریعی را از قسمت بالائی قلب خود دارند. در این وضعیت دوره های تکراری ضربان سریع قلب شروع شده و ناگهانی تمام می شود.
▪ سندرم وُِلف – پارکینسون – وایت: این سندرم شامل اپیزودهایی از ضربان قلب سریع (تاکی کاردی) است که بوسیله مسیرهای الکتریکی غیرطبیعی در قلب بوجود می آید. در افرادی که دچار سندرم وُِلف – پارکینسون – وایت هستند یک مسیر فرعی هدایتی دهلیزی – بطنی وجود دارد . که این مسیر تأخیر هدایتی طبیعی در گره دهلیزی بطنی را دور می زند و ممکن است نوعی تاکی کاردی فوق بطنی ایجاد کند. این سندرم تقریباً از هر ۰۰۰/۱۰۰ نفر ۴ نفر را درگیر می کند و یکی از شایعترین علل اختلال ریتم سریع قلبی در شیرخوران و کودکان است.
● آریتمی های ناشی از بطن ها
▪ انقباضات نارس بطنی (PVC) : یک سیگنال الکتریکی از بطنها موجب ایجاد یک ضربان قلب زودرس می شود که معمولاً نادیده انگاشته می شود این ضربانها معمولاً در افراد بزرگسال سالم و طبیعی دیده می شود.
▪ فیبریلاسیون بطنی : زمانی که سیگنالهای الکتریکی در بطنها خیلی سریع و بدون کنترل آزاد می شوند. فیبریلاسیون بطنی روی می دهد که باعث می شود حفرات تحتانی بلرزند لذا قلب نمی تواند خون را پمپ کند. اگر شخص فوراً تحت درمان قرار نگیرد و یک ریتم طبیعی سریعاً بوجود نیاید فرد دچار آسیب مغزی و قلبی شده و می میرد.
▪ تاکی کاردی بطنی : یک ضربان قلب سریع است که از بطنها (حفرات پائینی قلب) منشاء می گیرد، وقتی این ضربان روی می دهد معمولاً کشنده است . حدود ۰۰۰/۴۰۰ نفر در سال در اثر آن می میرند. درمان انتخابی برای این اختلال شوک قلبی و یا داروهای ویژه ای است تا تعداد شوکهای مورد نیاز را کم کنیم.
● علل و علائم
افرادی که سابقه بیمار شریان کروناری، اختلالات دریچه ای ، یا سایر وضعیتهای غیرطبیعی قلبی دارند که دچار سطح غیرطبیعی مواد بیوشیمیائی خون هستند، در احتمال بالاتری برای ایجاد آریتمی ناشی از آنها قرار دارند.
آریتمی ها همچنین می توانند در اثر بعضی مواد و داروها بوجود آیند. این مواد عبارتند از :
▪ داروهای ضد آریتمی
▪ مسدود کننده ها گیرنده های بتا
▪ داروهای ضد جنون
▪ داروهای تقلیدکننده سمپاتیک
▪ کافئین
▪ آمفتامین ها
▪ کوکائین ها
● بعضی علائم شایع عبارتند از :
▪ احساس کردن ضربان قلب ( طپش قلب )
▪ غش کردن
▪ احساس سبکی سر، سرگیجه
▪ درد قفسه صدری
▪ تنگی تنفس
▪ ضعف و بی حالی
▪ تغییرات در ضربان ، ریتم یا الگوی نبض
اگر سوالی درباره ریتم قلب یا علائم خود دارید لطفاً با پزشک صحبت کنید .
● درمان آریتمی
در مرکز قلب " مری لند "، درمانهای متنوعی برای آریتمی ها داریم. درمانی که ارائه می شود به نوع آریتمی بستگی دارد و شامل داروها، درمانهای غیر جراحی و جراحی مثل روش MAZE طراحی شده جهت فیبریلاسیون دهلیزی می باشد .
بعضی آریتمی های خفیف به درمان نیازی ندارند. سایر آریتمی ها بوسیله دارو قابل درمانند. اگر بیماری دیگری موجب آریتمی شده درمان شامل مراقبت از آن بیماری است. در موارد جدی تر درمانهای دیگری موجود است. ما همچنین با تحقیقاتی که متدهای درمانی جدید را امتحان می کنند در ارتباط هستیم .
● درمانهای مداخله ای غیر جراحی
▪ داروها : از انواع داروها را استفاده می شود که شامل دسته داروهائی است که اختلالات ضربان در ریتم قلب را کنترل میکنند.
▪ Ablation : در این، پروسه از انرژی برای از بین بردن ناحیه غیرطبیعی سیستم الکتریکی قلب که مشکل ایجاد کرده است استفاده می شود. بافت غیر طبیعی از نظر الکتریکی معمولاً از طریق مطالعات الکتروفیزیولوژی پیدا می شود که روشی است که در آن از یک کاتتر و یک وسیله برای نقشه برداری مسیر الکتریکی قلب استفاده میشود .
پس از اینکه با دارو شما را آرام کردند کاتتری از طریق ورید وارد بدن شما می شود و به سمت قلب هدایت می گردد. با استفاده از امواج رادیوئی با فراکانس بالا پزشکان می توانند مسیری که آریتمی ایجاد میکند را تخریب کنند. هرگاه که آن را شناسائی کردیم کاتتر مخصوصی را نزدیک بافت غیرطبیعی کرده و انرژی را از طریق آن می فرستیم و فقط بافت غیرطبیعی را از بین می بریم بصورتیکه دیگر هیچ فعالیت الکتریکی نداشته باشد .
● آریتمی هائی که به Ablation پاسخ نمی دهند :
۱) تاکی کاردی سینوس نامناسب
۲) چرخه گره سینوسی
۳) فلاتر دهلیزی
۴) تاکی کاردی دهلیزی
۵) فیبریلاسیون دهلیزی
۶۰ تاکی کاردی فوق بطنی
۷) چرخه گره دهلیزی – بطنی
۸) سندرم ولف – پارکینسون – وایت
۹) تاکی کاردی بطنی
▪ جای گذاری کردن یک باطری دائمی یا شوک قلبی درونی : یک باطری دائمی درون بدن فرد جای گزاری می شود تا ضربان قلب مطمئنی را در زمانیکه ضربان طبیعی قلب پائین است،ایجاد نماید. یک شوک قلبی در بدن افرادی جای گذاری می شود که آریتمیهای بطنی تهدید کننده حیات دارند.
▪ اطلاعات بیشتر در مورد شوک و باطری : پروسه جای گذاری باطری ها یا شوک ها خیلی مشابه است و حدود دو تا سه ساعت طول می کشد در ابتدا برش کوچکی در قفسه سینه زیر استخوان ترقوه ایجاد می شود تا به یکی از وریدهای بزرگ نیمه های قدامی بدن دست بیابند. سپس یک یا چند سیم به سمت قلب هدایت می شوند وقتی که در مکان مناسب قلب قرار گرفتند به یک ژنراتور متصل می شوند و جیبی زیر پوست ساخته می شود و ژنراتور در آن قرار داده می شود .
برای هر دو پرسه بیمار در تمام شب در بیمارستان نگه داشته می شود و روز بعدی
می تواند به خانه برگرد بیمار در طول یک ماه می تواند فعالیت بدون محدودیتی را شروع کند. 
 

 
دانشگاه علوم‌پزشکی بوشهر
 

آفلاین اکبرزاده

xx - قلب و عروق - متا
قلب و عروق15
« پاسخ #14 : ۲۳ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۶:۳۳ »
آریتمی دهلیزی
 
آریتمی دهلیزی ناشی از ایجاد پالس های الکتریکی سریع در حفره های فوقانی قلب ‏‏(دهلیزها) می باشند که بعلت سرعت بالای ضربان قلب منجر به احساس طپش قلب می ‏شوند. این آریتمی در افراد مبتلا به نارسایی قلب به تنگی عروقی قلب و مشکلات دریچه ‏ای منجر به تشدید علائم بیماری زمینه ای می شود. انواع مختلفی از آریتمی دهلیزی ‏وجود دارند که با اقدامات مختلف مورد درمان قرار می گیرند. ‏
▪ PSVT‏
▪ AF
▪ فلوتر دهلیزی
▪ تاکی کاردی دهلیزی
▪ PAC
▪ PSVT
این آریتمی دهلیزی به علت وجود مسیرهای فرعی دهلیزی – بطنی (ولف- پارکینسون- ‏وایت) و یا وجود مسیرهای اضافی در داخل گره دهلیزی- بطنی ایجاد می شوند. چرخش ‏سریع پالس الکتریکی بین مسیر فرعی و گره دهلیزی بطنی و یا بین مسیرهای اضافی و ‏اصلی داخل گره دهلیزی- بطنی (یک حالت اتصال الکتریکی) منجر به افزایش شدید ‏ضربان قلب در حد ۱۸۰-۱۳۰ در دقیقه می شود. افراد مبتلا به این آریتمی معمولاً قلب و ‏عروق سالم دارند و ایجاد آریتمی تنها مشکل آنهاست . ‏مسیرهای فرعی در سنین کودکی و جوانی و مسیرهای اضافی داخل گره دهلیزی- بطنی ‏در سنین میانسالی منجر به حملات آریتمی می شوند. شروع حملات آریتمی به صورت ‏ناگهانی بوده و بعد از چند دقیقه و به ندرت بیشتر به صورت خود به خود قطع می شوند. ‏تعداد این حملات متفاوت بوده و ممکن است از یک بار در سال تا چند بار در روز متغیر ‏باشد. اگرچه درمان دارویی ضدآریتمی با داروهایی از قبیل پروپرانولول و وراپامیل انجام ‏می شود ولی درمان موثر و قطعی این آریتمی با ‏ablation‏ به سادگی قابل انجام است. ‏
۱) AF
AF‏ ‎یک آریتمی دهلیزی بسیار شایع است که عمدتاً با افزایش سن مخصوصاً در ‏صورت وجود بیماریهایی از قبیل مشکلات دریچه ای، فشار خون بالا، دیابت، نارسایی ‏قلب و تنگی عروق قلبی دیده می شود. گاهاً بیماریهایی از قبیل پرکاری تیروئید منجر ‏به ‏AF‏ می شوند که با درمان بیماری، ‏AF‏ برطرف می شود. ‏AF ‎‏ ناشی از چرخش ‏سریع پالس الکتریکی در داخل دهلیزهای قلب می باشد. سرعت حرکت این پالس ‏حدود ۶۰۰ بار در دقیقه است، بنابراین دهلیزها فرصتی برای انقباض مؤثر نداشته و ‏عملاً ساکن می باشند. ساکن بودن دهلیزها باعث بی حرکتی خون داخل دهلیزها و در ‏نتیجه استعداد تشکیل لخته داخل قلبی و آمبولی لخته وعوارضی همچون حمله مغزی ‏می شود که در حقیقت مهم ترین عارضه ریتم ‏AF‏ بوده وبرای پیشگیری از آن باید از ‏داروهای ضد انعقادی از قبیل وارفارین استفاده کرد. همه پالسهای ایجاد شده در ‏دهلیزها به بطن های قلب منتقل نمی شوند (در غیر این صورت منجر به ‏VF‏ و مرگ ‏فرد می شد) بلکه حدود ۱۸۰-۱۱۰ پالس در دقیقه از گره دهلیزی- بطنی عبور کرده و ‏در نتیجه ضربان بطن و نبض بیمار در همین حد بوده که نکته قابل توجه نا منظم بودن ‏چشمگیر ضربان قلبی ایجاد شده است. ‏مهمترین علامت ایجاد شده توسط ریتم ‏AF‏ احساس طپش قلب می باشد؛ با این حال ‏در مبتلایان به مشکلات دریچه ای و نارسایی قلب ممکن است منجر به تشدید ‏نارسایی قلب و ایجاد علائم تنگی نفس و سرگیجه شود. در صورت وجود تنگی ‏عروق قلبی، ضربان قلب بالا که در این ریتم ایجاد می شود منجر به درد آنژینی در فرد ‏می شود. ریتم ‏AF‏ در مبتلایان به سندرم ولف- پارکینسون- وایت ‏‎(WPW)‎‏ خطرناک ‏بوده و ممکن است منجر به ‏VF‏ و مرگ ناگهانی شود. ‏
مهم ترین درمان ‏AF‏ ، درمان ضد انعقادی برای پیشگیری از تشکیل لخته و حمله ‏مغزی می باشد. در مبتلایانی که سن کمتر از ۷۰ سال داشته و مبتلا به بیماری های ‏دیگر از قبیل فشار خون بالا، نارسایی قلب، اختلالات دریچه ای، دیابت و … نمی ‏باشند ممکن است درمان با آسپرین کافی باشد در غیر این صورت بعلت خطر بیشتر ‏آمبولی مغزی، نیاز به درمان با وارفارین می باشد. گاهاً لازم است قبل از شروع اثرات ‏وارفارین، درمان با هپارین وریدی در بیمارستان انجام شود. ‏قدم بعدی در درمان ‏AF‏ برطرف کردن احساس طپش قلب می باشد. جهت این امر از ‏‏۲ روش درمانی استفاده می شود.‏
▪ روش اول برطرف کردن ریتم ‏AF‏ و تبدیل آن به ریتم سینوس است که اصطلاحاً ‏cardioversion‏ نام داشته و به صورت الکتریکی یا شوک و یا درمان دارویی ‏‏(آمیودارون، پروکائین آمید و …) انجام می شود. در صورت برطرف شدن ریتم ‏AF‏ ، ‏ممکن است برای حفظ ریتم سینوس و پیشگیری از ایجاد مجدد ریتم ‏AF‏ نیاز به ‏درمان دارویی طولانی مدت با داروهای آنتی آریتمیک باشد که معمولا در این رابطه از ‏داروی آمیودارون استفاده می شود.‏
▪ روش دوم جهت برطرف کردن علائم، کند کردن هدایت الکتریکی به بطن است. ‏به این ترتیب ریتم ‏AF‏ باقی مانده و با استفاده از داروهای ضد آریتمی از قبیل مهار ‏کننده های سمپاتیک (متوپرولول، آتنولول، پروپرانولول) ویا داروی دیگوکسین ضربان ‏قلب را آهسته کرد. این روش درمانی در بیمارانی که ریتم ‏AF‏ مقاوم دارند بیشتر مورد ‏استفاده است.‏
‏ممکن است بیماران ریتم ‏AF‏ حمله ای داشته باشند یعنی گاهاً ریتم طبیعی و گاهاً ‏ریتم ‏AF‏ داشته باشند بنابراین به صورت موقت دچار طپش قلب می شوند. بعضاً ‏برخی بیماران علیرغم ابتلا به حملات ‏AF‏ دچار علائم نمی شوند و ریتم ‏AF‏ فقط ‏توسط هولتر قابل تشخیص می باشد. نکته مهم استفاده از داروهای ضد انعقادی در ‏همه مبتلایان به ‏AF‏ دائم و حمله ای و انواع بی علامت و حتی بعد از ‏cardioversion‏ ‏می باشد. ‏در یک روش درمانی نوین با استفاده از امواج رادیو فرکانسی عمل پالسهای غیر طبیعی ‏در برخی نقاط دهلیز قلب سوزانده می شود‎(RF ablation)‎‏ که این عمل ممکن است ‏با قطع حملات و یا کاهش حملات ‏AF‏ همراه باشد. با این حال این روش موفقیت ‏کامل نداشته و در کشورما کاملاً نوپا می باشد. ‏
در تعداد کمی از بیماران ضربان بالای قلب ناشی از ریتم ‏AF‏ توسط دارو قابل کنترل ‏نبوده و ممکن است به ‏ablation‏ گره دهلیزی – بطنی نیاز باشد. در این صورت ارتباط ‏الکتریکی دهلیز به بطن قطع شده و در نتیجه پالس های ایجاد شده به بطن منتقل نمی ‏شود. قطعاً بعد از ‏ablation‏ نیاز به تعبیه پیس میکر بطنی برای حفظ ضربان قلب می ‏باشد. حملات طپش قلب توسط این روش درمانی به صورت کامل و همیشگی از بین ‏رفته و نیازی به داروی ضد آریتمی نمی باشد. با این حال ادامه درمان ضد انعقادی ‏لازم است. ‏
۲) فلوتر دهلیزی
این آریتمی از انواع تاکی کاردی دهلیزی می باشد و در مبتلایان به فشار خون بالا، دیابت، ‏اختلالات قلبی دریچه ای شیوع نسبتاً بالایی دارد‏‎ ‎‏(شیوع کمتر از ‏AF‏). این آریتمی ناشی ‏از گردش یک پالس الکتریکی بر روی یک مسیر دایره ای می باشد که معمولاً در دهلیز ‏راست است. سرعت چرخش این پالس حدود ۳۰۰ بار دردقیقه است ولی فقط نصف ‏پالس های ایجاد شده به بطن ها منتقل می شود بنابراین سرعت ضربان بطنی و نبض بیمار ‏حدود ۱۵۰ بار در دقیقه و معمولاً منظم است (برخلاف ‏AF‏ ). ریتم فلوتر دهلیزی به ‏علت ایجاد ضربان قلب بالا منجر به احساس طپش قلب در فرد می شود و در مبتلایان به ‏نارسایی قلبی و یا اختلالات دریچه ای با تشدید علائم نارسایی از قبیل تنگی نفس و ‏ضعف همراه است. در مبتلایان به تنگی سرخرگی قلبی، درد آنژینی قلب ایجاد می شود.‏ ضربان بالای قلب در ریتم فلوتر دهلیزی برخلاف ریتم ‏AF‏ براحتی توسط داروهایی از ‏قبیل دیگوکسین و یا داروهای مهار کننده سمپاتیک( آتنولول، متوپرولول، پروپرانولول) ‏کنترل نمی شود و اغلب نیاز به رفع ریتم فلوتر از طریق ‏cardioversion‏ می باشد. این ‏درمان از طریق شوک الکتریکی و یا به صورت دارویی (آمیودارون، پروکائین آمید و…) ‏قابل انجام است. در صورت تکرار حملات فلوتر دهلیزی این آریتمی در اغلب موارد از ‏طریق ‏RF- ablation‎‏ قابل درمان کامل است. مسیر حرکت الکتریکی داخل دهلیزها بر ‏خلاف ریتم ‏AF‏ مشخص بوده و با سوزاندن ‏‎(ablation)‎‏ و قطع این مسیر می توان در ‏‏۹۰-۸۰ درصد موارد به صورت غیر قابل برگشت این آریتمی را درمان کرد. با این حال ‏در برخی بیماران علیرغم برطرف شدن فلوتر دهلیزی بعلت عوامل زمینه ساز ممکن است ‏ریتم ‏AF‏ در آینده ایجاد شود. فلوتر دهلیزی نیز ممکن است همراه با تشکیل لخته و ‏استعداد حملات مغزی همراه باشد بنابراین در صورت عدم درمان قطعی نیاز به داروهای ‏ضد انعقادی می باشد. ‏
۳) تاکی کاردی دهلیزی
این آریتمی ناشی از وجود یک کانون ضربان ساز سریع در دهلیزچپ یا راست قلب می ‏باشد. این کانون با سرعت بالا پالس الکتریکی ایجاد کرده و ضربان قلب در حد ۱۸۰-‏‏۱۰۰ بار در دقیقه منجر به طپش قلب در فرد می شود. در صورت وجود نارسایی قلب، ‏تنگی سرخرگی و یا بیماری دریچه ای، تاکی کاردی دهلیزی منجر به تشدید علایم ‏بیماری زمینه ای می شود. اگرچه تاکی کاردی دهلیزی اغلب در مبتلایان به بیماری قلبی ‏ایجاد می شود. با این حال در افراد بدون بیماری قلبی و حتی کودکان کاملاً سالم دیده ‏می شود. درمان دارویی ضد آریتمی برای کنترل علائم مبتلایان به تاکی کاردی دهلیزی ‏قابل انجام است ولی از بین بردن کانون ضربان ساز به وسیله ‏‎ ablation‏ ‏RF‏ به عنوان ‏یک روش مؤثر و مطمئن و با میزان موفقیت بالا (بیشتر از ۸۰ درصد) به تمام بیماران ‏پیشنهاد می شود. ‏
۴) PAC‏ ‏
گاهاً یک کانون غیر طبیعی ضربان ساز در یکی از دهلیزهای قلب منجر به ایجاد پالس ‏الکتریکی و در نتیجه ضربان قلب نابجا می شود. تناوب ایجاد این ضربان نابجا ‏‏(‏PAC‏) در افراد و شرایط مختلف متفاوت بوده و ممکن است ۱۲-۱۰ بار در شبانه ‏روز یا ۳۰- ۲۰ بار در دقیقه باشد. این آریتمی کاملاً خوش خیم بوده و علائم مهمی ‏ایجاد نمی نماید. با این حال در برخی بیماران احساس طپش قلب به وجود می آید که ‏می توان در این موارد با استفاده از داروهایی از قبیل پروپرانولول علائم را برطرف ‏کرد.‏ در صورتی که ضربانات نابجای دهلیزی ‏PAC‏ به صورت متوالی و برای مدت ‏طولانی ادامه یابد تاکی کاردی دهلیزی به سرعت ۱۸۰-۱۱۰ بار در دقیقه ایجاد شده و ‏منجر به احساس طپش قلب شدید می شود. در این موارد موثرترین درمان، ‏RF-‎ablation‏ و سوزاندن دائمی کانون غیر طبیعی ضربان ساز می باشد. ‏ 
 
iranmed.info ارسال شده در آوریل ۱۷, ۲۰۰۸
 
پاراسات
 


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter