Google


normal_post - هوش هیجانی - متا نویسنده موضوع: هوش هیجانی  (دفعات بازدید: 1422 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین اجـاقـی

xx - هوش هیجانی - متا
هوش هیجانی
« : ۹ آذر ۱۳۸۹ - ۲۱:۲۴:۲۷ »
هوش هیجانی (یا EQ) شامل شناخت و کنترل هیجان های خود است. به عبارت دیگر، شخصی که EQ بالایی دارد سه مؤلفه ی هیجان ها را به طور موفقیت آمیزی با یکدیگر تلفیق می کند (مؤلفه ی شناختی، مؤلفه ی فیزیولوژیکی و مؤلفه ی رفتاری(.

گولمن معتقد است، هوش هیجانی بالا تبیین می کند که چرا افرادی با ضریب هوشی (IQ) متوسط موفق تر از کسانی هستند که نمره های IQ بسیار بالا تری دارند.


منبع: سبحانی نژاد، مهدی و يوزباشي، عليرضا(1387). هوش هیجانی و مدیریت در سازمان(مبانی نظری، شیوه های آموزش و ابزارهای سنجش)،تهران: انتشارات یسطرون

با ظهور عصر اطلاعات و ارتقاء ارزش مندی ارتباطات انساني و هم چنین بروز موقعيت های استراتژيك سازمانی، نظريه هوش هيجاني رشد چشم گیری یافته و از مباحث پرطرفدار سازماني شده است. هوش هيجاني، اصطلاح فراگيری است كه مجموعه گسترده‌‌ای از مهارت ها و خصوصيات فردي را در بر‌گرفته و معمولاً به آن دسته مهارت هاي درون فردي و بين فردي اطلاق مي‌گردد كه فراتر از حوزه مشخصي از دانش هاي پيشين، چون هوشبهر و مهارت های فني يا حرفه‌اي است. هوش هيجاني از آخرين مباحث متخصصين در خصوص درك تمايز بین منطق و هيجان بوده و برخلاف مباحث اوليه در اين جا، فكر و هيجان به عنوان موضوعاتی براي سازگاري و هوش مندي تلقی شده است به علاوه، شبیه ساير مباحث مطرح درخصوص ماهيت انسان، هوش هيجاني نيز دستخوش دو نوع بحث و گفتگوی علمي و عوام پسند گردیده است. اصطلاح هوش هیجانی براي اولين باردر دهة 1990 توسط دو روان شناس به نام های جان ماير و پیتر سالووي مطرح شد. آنان اظهار داشتند،کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند، می توانند عواطف خود و ديگران را كنترل کرده، بین پیامدهای مثبت و منفي عواطف تمايز گذارند و از اطلاعات عاطفی براي راهنمايي فرايند تفكر و اقدامات شخصی استفاده کنند. دانيل گلمن صاحب نظر علوم رفتاري و نويسنده كتاب «كار كردن به وسيلة هوش هیجانی» اولين كسي بود كه اين مفهوم را وارد عرصه سازمان نمود. گلمن هوش هیجانی را استعداد، مهارت ويا قابليتي دانست كه عميقاً تمامي‌توانايي‌های فردی را تحت الشعاع قرار مي‌دهد. مديران و دست اندکاران سازمانی لازم است بر توانایی و قابلیت هایی چون هوش هيجاني بیش از پیش مسلط گردند. اگر مديران و دست اندرکاران مذکور بخواهند به عنوان افرادی كارآمد و اثربخش نقش آفرینی کنند، لازم است از هوش هيجاني و نیز هوشبهر کافی برخوردار باشند. اين عقيده با نظريه معتبری که بیان می دارد، براي موفقیت در کار به چيزي بيشتر از مغز(هوشبهر) احتیاج است، مطابقت دارد.

کتاب حاضر( سبحانی نژاد، مهدی و همکاران،هوش هیجانی و مدیریت در سازمان(مبانی نظری، شیوه های آموزش و ابزارهای سنجش)،تهران: انتشارات یسطرون، 1387) با هدف آشنایی خواننده با مباحث هوش هیجانی و تاثیر آن در بهبود عملکرد سازمانی، طی پنج فصل تنظیم شده است. فصل اول به مباني بنيادي مفهوم هوش هيجاني پرداخته است. در این فصل، تعاریف صاحب نظران شاخص از هوش هیجانی ارائه شده و سپس دیدگاه ها و رویکردهای آنان به طور مفصل تشریح شده است. در ادامه نیز مدلی یکپارچه با هدف تلفیق رویکردهای صاحب نظران و محققان آورده شده است. فصل دوم به هوش هيجاني، ضرورت سازمان کارا و اثربخش اختصاص دارد. در این فصل مسائل و چالش های سازمانی از قبیل؛ حل مسأله، کیفیت،گروه های کاری، مزیت تجاری،گزینش و پیشرفت شغلی، مشتری مداری و اثر بخشی سازمانی مطرح و در ادامه نیز نقش هوش هیجانی در بهبود زمینه های مذکور به بحث گذاشته شده است. فصل سوم حاوی مطالبی پیرامون آموزش و ارتقاء هوش هیجانی در افراد و گروه ها است. در این فصل برای آموزش هوش هیجانی، اصول و مراحل خاصی ارائه شده که می تواند به سازمان در دستیابی به اهداف برنامه های آموزش هوش هیجانی کمک کند. نقش فناوری در برنامه های آموزش هوش هیجانی نیز با بیان مواردی به بحث گذارده شده است. فصل چهارم پیرامون، جایگاه هوش هيجاني در تحقق رهبري سازمانی نگاشته شده است. در این فصل، ضمن مرور سبک های مختلف رهبری، سه سبک تحول آفرین، تبادلی و عدم مداخله گر مبنا قرار گرفته و نسبت هوش هیجانی با هر یک از آنها بحث شده است. فصل پنجم به ابزارهای اندازه‌گيري و سنجش هوش هیجانی در سازمان و معرفی ابزارها و مولفه های آن اختصاص یافته است. مشاهدات نظری موید آن است که الگوهای مایر و سالوی و نیز گلمن بیش از سایرین در تدوین ابزارهای سنجش و اندازه گیری هوش هیجانی مورد استفاده بوده است. کتاب حاضر بنابر ماهیت موضوعی جدید خود می تواند به عنوان یکی از منابع اصلی دروس؛ «مفاهیم و اصول مدیریت»، «نظریه ها و رویکردهای نوین مدیریت»، «رهبری در سازمان» «روابط انسانی در سازمان ها» طی دوره های مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته های مدیریت آموزشی، مدیریت دولتی، مدیریت صنعتی، مدیریت بازرگانی، مدیریت بیمارستانی و غیره مورد استفاده اعضای هیات علمی دانشگاه ها و دانشجویان قرار گیرد. به علاوه کتاب بنا بر سبک نگارش و تدوین مباحث، می تواند
جهت مطالعه علاقه مندان به مباحث تخصصی حوزه مدیریت نیز مورد توجه باشد.


Linkback: https://irmeta.com/meta/b378/t8527/
mahak2 - هوش هیجانی - متا
دفتر تلفن مشاغل سامانه پیام کوتاه ویژه اعضای دفتر تلفن مشاغل


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter