Google


normal_post - چگونه خلاق باشیم - متا نویسنده موضوع: چگونه خلاق باشیم  (دفعات بازدید: 2389 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین اجـاقـی

xx - چگونه خلاق باشیم - متا
چگونه خلاق باشیم
« : ۲۷ آبان ۱۳۸۹ - ۱۱:۴۴:۰۶ »

چگونه خلاق باشیم

مقدمه

تاثیر خلاقیت در زندگی انسان و ابعاد مختلف آن کاملا مشهود است. بطوری که افراد موفق در زندگی اغلب افرادی هستند که از قدرت خلاقیت خود استفاده بیشتری برده‌اند و مسیرهای پیشرفت و موفقیت و پیروزی را برای خود هموار ساخته‌اند. بر این اساس امکانات مادی و سایر امکانات و عوامل به تنهایی نخواهند توانست در موفقیت فرد موثر باشند. در صورتی‌که یک فرد خلاق در نبود این امکانات نیز می‌تواند از شرایط و امکانات موجود بهره بیشتری برده به نتایج دلخواه خود برسد. می‌توان قدرت خلاقیت خود را افزایش داد و صفات و ویژگی‌هایی را در خود شناسایی و تقویت کرد که به این امر کمک کنند.

موانع خلاقیت

عموما موانع بروز خلاقیت ریشه در دوران کودکی و تربیت نادرست دارد. اما در هر سنی می‌توان چنین نقص‌ها و کمبودها را با استفاده از روش‌ها و شیوه‌هایی جبران کرد. افرادی‌ که از انتقاد و شکست می‌ترسند، افراد خلاقی نخواهند بود. همینطور افرادی که از افراد دیگر تبعیت می‌کنند و منتظر هستند ببینند دیگران چه می‌کنند تا آنها نیز دست به کار شوند. این افراد قدرت عملی از خود ندارند و دائما به دیگران وابسته هستند و چون کارهای خود را بر اساس این وابستگی انجام می‌دهند کمتر از قدرت ذهنی و خلاقیت خود استفاده می‌کنند.

توجه به مسائل تکراری و روزمره زندگی ، داشتن یک زندگی یکنواخت و عادت کردن به این شرایط فرد را دچار رکود و کسالت می‌سازد. این افراد تمایل دارند در شرائط فعلی خود باقی بمانند و حاضر نیستند زحمتی به خود بدهند و شرایط را به صورت دیگری درآورند. همینطور انسان‌هایی که انعطاف ناپذیرند و نمی‌خواهند تغییرات بیرونی و درونی را بپذیرند، خلاقیت خود را مدفون می‌سازند. اینها افرادی هستند که یک مسیر یکنواخت و ساده را برای زندگی خود انتخاب می‌کنند و یا بطور تصادفی در آن مسیر قرار می‌گیرند و حاضر نیستند غیر از آن مسیر در مسیر دیگری قرار بگیرند. بطور کلی داشتن اعتماد به نفس پائین ، عزت نفس پائین ، رکود و کسالت ، داشتن اهداف ساده و سطحی در زندگی و... از موانع اصلی در رشد و بروز خلاقیت هستند.




ویژگی‌های افراد خلاق

این افراد دوران کودکی پرفراز و نشیب ، متنوع و پررخدادی داشته‌اند. از لحاظ شخصیتی به طور کلی انسان‌هایی هستند خطرپذیر و اهل ریسک بطوری ‌که از شرایط و موقعیت‌های جدید نمی‌ترسند و به دنبال موفقیت و رسیدن به پیروزی تلاش می‌کنند و هر چند برای آنها خطراتی داشته ‌باشد، مصر هستند و پشتکار فوق‌العاده‌ای دارند. کارها را تا به انتها پیش می‌برند تا زمانیکه به نتیجه دلخواه خود برسند.

افراد خلاق خود را مقید به یک کار خاص نمی‌کنند و سعی می‌کنند از فرصت‌ها و زمان‌هایی که در اختیار دارند نهایت استفاده را ببرند و پویا و پر تحرک هستند و فعالیت‌های متنوعی را در زندگی خود انجام می‌دهند. با انگیزه هستند، پر نیرو و انرژی به نظر می‌رسند و دائما در پی فرصت‌هایی هستند که تجارب جدیدی را برای آنها به ارمغان می‌آورند. از کار و فعالیت ترس ندارند و کمتر احساس خستگی می‌کنند. از فعالیت‌هایی که انجام می‌دهند، لذت می‌برند و در مقابل بیکاری و داشتن اوقات فراغت زیاد برای آنها کسل‌کننده و خسته‌کننده است. مسئولیت‌های بیشتر و بزرگ‌تری را می‌پذیرند و تلاش می‌کنند به بهترین وجه کار خود را به انجام برسانند.

افراد خلاق پذیرای افکار نو هستند و سعی می‌کنند از افکار نو و جدید برای رسیدن به اهداف خود و سر و سامان دادن به آنها بهره ببرند. مستقل هستند، با اعتماد به نفس و شوخ‌طبع هستند. روابط اجتماعی خوبی دارند و به طور کلی در تمام وقایع زندگی به دنبال تجارب جدید هستند. و این امر به آنها انرژی و امید فزاینده‌ای می‌دهد. خود را به خاطر موفقیت‌های خود تشویق می‌کنند. راهکارهای خوبی ارائه می‌دهند و معمولا دنبال‌رو و پیرو دیگران نیستند. در عین حال غبارگر نیز نیستند و تلاش نمی‌کنند دائما در خلاف جهت رودخانه شنا کنند.

تفاوت قدرت و خلاقیت

حس کنجکاوی خود را افزایش دهید. از مسائل ماده شروع کنید و ببینید مسائل پیرامون شما چرا به این صورت هستند که آیا می‌توانند طور دیگری باشند تا نتیجه بهتری از آنها گرفت. از خود سوال کنید و جواب‌های متنوعی برای آنها پیدا کنید. ساده از کنار مسائل عبور نکنید. این مسائل می‌تواند شیوه چیدن دکور در منزلتان باشد یا یک خبر علمی ، سیاسی ، اجتماعی و...

مسیرهای نو را در زندگی خود امتحان کنید. این کار را می‌توانند از تغییر مسیر همیشگی خود از منزل به محل کار یا تحصیل شروع کنید. آیا همیشه فقط از یک مسیر استفاده کرده‌اید؟ آیا مسیرهای دیگر نیز هست؟ این مسیرها را امتحان کنید. کارهایی از این قبیل تنوع زیادی در زندگی شما ایجاد می‌کند. عادات خود را نیز تغییر دهید و سعی کنید مدتی برخلاف آن عادات رفتار کنید. آیا همیشه از یک دسر خاص استفاده می‌کنید؟ آیا همیشه از یک روزنامه فروشی می‌خرید؟ اگر اینطور هست پس زود دست به کار شوید و تنوع را در زندگی خود بیشتر کنید.

برای مشکلاتی که در زندگی برایتان پیش می‌آید، راههای مختلفی پیدا کنید و سعی نکنید آنچه را که زودتر به ذهنتان می‌رسد و ساده‌تر است انجام دهید. به فکر تغییرات مثبت در زندگی خود باشید و آنها را در زندگی خود اعمال کنید. از تصورات خلاقانه استفاده کنید. و ذهن خود را به خلاقیت عادت دهید.

به مسائلی که به یکباره در ذهنتان ایجاد می‌شود، توجه کنید.

انسان ذهن پوپا و فعال دارد و اغلب در لحظات خیلی زودگذر و دارای مطالبی هستند که می‌توانند بسیار خلاقانه و مفید باشند. به این افکار ارزش و بها دهید و برای این کار می‌توانید یادداشت برداری کنید. یادداشت‌برداری از افکاری که به طور گذرا به ذهن خطور می‌کنند و خلاقیت‌هایی هر چند جزئی و بی‌ربط که به ذهن شما می‌رسند، می‌توانند بسیار سودمند باشند و سر منشا فعالیت‌های بزرگ. ثبت این افکار گذرا در یک دفترچه یادداشت کوچک و جیبی وابسته شخصی و خصوصی به نظم افکار شما کمک می‌کند. در مواقع لزوم با کنار هم قرار دادن این افکار می‌توانید تصمیمات جدی و مهمی بگیرید.

این دفترچه یادداشت همیشه باید همراه ما باشد. چون این افکار خلاقانه اغلب زودگذر ظاهر می‌شوند و شاید نتوانند مدت زیادی در ذهن ما دوام داشته ‌باشند و خیلی زود پاک می‌شوند. از شرایطی که در درد سر افتاده‌اید، در تنگنا قرار گرفته‌اید و... استفاده بهینه ببرید. در این شرایط باور کنید که قدرت خلاقیت شما فزونی می‌یابد می‌توانند راههای مفیدی برای حل مشکل برایتان فراهم کند. به افراد خلاق اطراف خود دقت کنید. ویژگی آنها را در نظر بگیرید و از فعالیت آنها بدون اینکه تقلید کورکورانه داشته باشید درس بگیرید.

سخن آخر

خلاقیت در انسان به هوش ، جنس ، سن و سال و میزان تحصیلات بستگی ندارد. می‌توان با پرورش برخی توانایی‌ها و ویژگی‌ها در خود خلاقیت را تقویت کرده و استفاده‌های زیادی در جهت داشتن یک زندگی موفق برد.


Linkback: https://irmeta.com/meta/b378/t4738/
mahak2 - چگونه خلاق باشیم - متا
دفتر تلفن مشاغل سامانه پیام کوتاه ویژه اعضای دفتر تلفن مشاغل

آفلاین اجـاقـی

xx - چگونه خلاق باشیم - متا
چگونه فرزندان خلاق تري داشته باشيم ؟
« پاسخ #1 : ۲۹ آبان ۱۳۸۹ - ۱۶:۴۲:۱۰ »
چگونه  فرزندان  خلاق تري  داشته باشيم ؟

آيا  كودك  شما  هم  از آن  بچه هايي است  كه تا وقتي  بيدار است  بدون وقفه  سوالات مختلفي  از شما مي  پرسد ؟ چرا آسمان بالاست  و زمين  پايين ؟ چرا اسم توپ  ،توپ  است ؟ چرا دو تا چشم داريم و  يك بيني ؟ اگر جاي  چشم و گوش  عوض  مي  شد  چه مي  شد ؟ و اگر  به هر يك از  سوالات  او پاسخ دهيد .دوباره سوالات  جديدتر مي  پرسد  و دوباره  چرا  و چرا  و .... آنقدر  كه فرياد  شمارا به آسمان بلند مي كند؟

تمام كودكان  قبل از  دبستان  داراي استعداد  خلاقيت  در عالي  ترين  حد خود هستند  و هنر والدين و معلمان ، خاموش  كردن  و سركوب  كردن  اين  استعداد  است ! بهتر است بدانيد كودك خلاق ، كودكي  است  كه با جوابهاي  سطحي  شما  قانع نمي  شود .به اعتقاد تورنس  كتخصص خلاقيت  در  كودكان ، در سه   سالگي  خلاقيت  بچه ها افزايش  مي  يابد و تا  چهار تا چهار و نيم  سالگي    به اوج خود مي رسد .اما در  پنج  سالگي  و با ورود  به آمادگي  ناگهان  سقوط  مي كند.

حكايت خواندني تر زير  به نوعي  دليل  آن را بيان مي كند :  اولين روزي  بود  كه  علي  كوچولو  خيلي  خوشحال  شد  چون نقاشي  را دوست  داشت .سريع  دفترش  را  باز كرد و شروع به  نقاشي  كرد اما معلم گفت : صبر  كنيد .او  روي  تخته  منظره اي   را رسم كرد  و گفت : اين منظره  را در دفتر   خود  بكشيد . ساعت  بعد   سفالگري  داشتند.. علي  كوچولو   سريع   تكه اي  گل   برداشت  و شروع به  ساختن  چيزي  كرد.اما معلم گفت : صبر كنيد . ظرف  شبيه  اين كه من  ساخته ام  درست كنيد . ساعت بعد و ساعتهاي  بعد  نيز وضعيت  مشابه  اين دو ساعت  بود. روزها  گذشت و علي  كوچولو ياد گرفته  بود  چيزي  را بكشد  كه معلمش  مي كشد  و چيزي  را بسازد  كه او مي  سازد.روزي  به دليل  تغيير محل  كار پدرش ، علي كوچولو نيز  ناچار  شد   به مدرسه اي   ديگر برود .معلم وارد كلاس  شد  و گفت : بچه ها اين  ساعت  نقاشي  داريم .علي  كوچولو  صاف  نشسه بود .معلم  پرسيد : پس  چرا چيزي  نمي كشي ؟ اما او بلد نبود  چيزي  بكشد .او  منتظر  بود معلم  ، روي تخته  يك  نقاشي  بكشد  و بعد  او نظير  آن را در  دفترش  رسم كند .ساعت بعد  سفالگري  داشتند.علي  كوچولو  باز  هم  بيكار  نشسته  بود  ومنتظر  بود  تا معلم  چيزي  بسازد. معلم  پرسيد : پس چرا  كاري  انجام  نمي دهي ؟ اما او  نمي  توانست  ،بلد نبود .او  ديگر فراموش كرده بود  كه خودش هم مي تواند  بسازد .فقط  منتظر بود  تا  كار معلم را تقليد  كند. ظاهرا معلم  قبلي  علي  كوچولو  بخوبي  از عهده  وظيفه كشتن  خلاقيت او برآمده بود !

  ارنست ديمنه  مي گويد : تمامي  كودكان تا قبل  از  ورود  به مدرسه  داراي  نيروي  تخيل   قوي  و تفكر  شهودي  و زنده از واقعيت  هستند. اما ديري  نمي  پايد  كه اين  حس  زيبا  و فهم خلاق   از جهان  هستي ، در هياهوي  آموزش  رسمي  مدرسه  رنگ  ، مي بازد.

براي  افزايش  خلاقيت  كودكان  چه كنيم ؟

با تحريك  كودك  به ديدن ، شنيدن ، لمس  كردن  ، كشف كردن  و آزمايش  كردن  مي توان  خلاقيت را در آنها   افزايش   داد.  اگر  پدر و مادر  با حوصله اي  هستيد  و با كمال  اشتياق  به  صحبت ها  و سوالات  او گوش  فرا  مي دهيد. بدانيد كه نتيجه رفتار خويش  را  در رشد  خلاقيت كودكتان  مشاهده خواهيد  كرد . اگر او در مورد مساله اي  نظر مي  دهد ، به او توجه كنيد .خنديدن  به  پيشنهاد او  يا رد  كردن  نظريه او  يكي از بهترين  راهها  براي  سركوب  خلاقيت در فرزندان   است !

به  او اجازه  دهيد  تصميم هاي  غير معقول  بگيرد و تا جايي كه  ضرري  متوجه  شما  يا خودش  نمي  شود ، اين ايده هاي  غير معقول را به اجرا گذارد .مثلا  اگر در وسط  تابستان  تصميم گرفت  بريا بيرون رفتن   كاپشن  بپوشد ،مانع او  نشويد. وقتي  به او اجازه مي دهيد  تصميمات  خود را اجرا كند ، از يك  سو احساس  مي  كند  افكار  او نيز  ارزشمند   است  و از  سوي  ديگر  به  نتايج  تصميمات   خود نيز پي  مي برد. فراهم آوردن  فرصت  انجام برخي  از آزمايش  ها ي علمي ، به او كمك  مي كند ،تا در يابد  كه تمام  تجربيا  منجر به موفقيت نمي  شود  و موفق  نشدن نيز مساوي  با شكست خوردن  نيست .

شكست  زمينه  پيروزي 

اصرار  نداشته  باشيد  به اين كه جلوي  شكست  او را بگيريد.اين كار موجب از بين رفتن  ابتكار  و تدبير  وي مي شود  و در واقع  او  از  شكست  نخوردن  آسيب  بيشتري  مي  بيند  تا از  شكست  خوردن . بچه ها از راه  سعي  و خطا مي آموزند ،آنها  بايد  براي  انجام  هر كار ،  سعي كنند ، شكست  بخورند  و سپس راه ديگري  را انتخاب  كنند .به اعتقاد   دكتر تورنس  ممانعت  فرزند از  انجام  يك كار  از ترس  شكست  خوردن  او ،بزرگترين  مانع  رشد  خلاقيت  در دوران  طفوليت  است .يكي از خصوصيات  افراد  فوق العااده  توانايي مقابله  با  شكست  است . چراكه  آنها  كاري  بسيار بزرگ  و مشكلي  را  آغاز مي  كنند  كه ممكن   است  نيمه  كاره  بماند   يا با شكست  مواجه  شود .

طرح سوالات  واگرا

در مواقع  فراغت  ، مثلا  وقتي  در اتوموبيل  نشسته ايد  يا وقتي  در مطب  دكتر  در انتظار  نوبت   هستيد .با  طرح  سوالات  واگرا، خلاقيت  او را تحريك  كنيد .مثلا  از او  بپرسيد :  فكر مي  كني  از  چوب  بستني  چه  استفاده هايي مي توان  كرد؟

 گاهي  اوقات ، خودتان  نيز مثالهايي غير معمول  بزنيد .مثلا  بگوييد مي  شود  با  آن چاي  را هم زد...از او نيز  بخواهيد  موارد  ديگري را  ذكر كند.

آشغال ها  را  دور نريزيد

يك كودك  خلاق مي تواند  از هر چيزي كه  به نظر  شما  آشغال و به  درد نخور   است .چيزهاي جالبي  درست كند .پس خرده كاغذ  ، چوب ،قوطي هاي  خالي پودر  و شامپو ، سبد هاي گل ، چوب  بستني  و ...  را دور نريزيد و البته  خيلي هم نگران  تميزي  اتاق  او نباشيد .يادتان  باشد  تاكنون  كسي  به  دليل  نظيف  بودن   بيش  از حد ، جايزه  نوبل نگرفته  است !

شايد  خرس ،آبي   باشد

اصرار نكنيد  كودكتان  به  شيوه  مشخص  و در چارچوب  معيني  كار كند .اگر  در نقاشي خرس اش را آبي  رنگ كرد و آسمان  را  سبز ، به او  انتقاد  نكنيد.يكي  از نشانه هاي  افراد خلاق  اين است  كه به گونه اي  متفاوت  فكر مي كنند  و راههاي  متفاوت   انتخاب مي كنند  .به گفته اوشو: فراموش  نكن  كه افراد خلاق  هميشه   سعي  دارند  راههاي عوضي  را امتحان  كنند  اگر هميشه  راه درست بروي ، هرگز  خلاق  نخواهي  بود ، زيرا  راه  صحيح  يعني  راه كشف  شده توسط  ديگران .

و  بالاخره  سعي  كنيد  تا مي توانيد  قبل از  آن  كه كودكتان  وارد دبستان  شود .خلاقيت   او را تا حد  امكان  پرورش  دهيد  چراكه مدرسه ، حتي  اگر  كودك  شما  معلم خوبي  داشته  باشد ، به دليل  تعداد  زياد  بچه ها ،  امکان  رشد  خلاقيت  در او  بسيار  كمتر است .

  ******

منبع : مقاله "  چگونه  فرزندان  خلاق  تري  داشته باشيم ؟ "-نويسنده :  فاطمه  شبيري ، روزنامه جام جم ، سه  شنبه  19 آبان  1383



 
mahak2 - چگونه خلاق باشیم - متا
دفتر تلفن مشاغل سامانه پیام کوتاه ویژه اعضای دفتر تلفن مشاغل


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
چگونه تفکرات خود را کنترل کنیم!

نویسنده DELFAN

0 پاسخ ها
2705 مشاهده
آخرين ارسال ۲۸ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۸:۳۴:۳۰
توسط DELFAN
xx
چگونه هوش اجتماعی خود را تقویت کنیم؟

نویسنده اجـاقـی

5 پاسخ ها
23519 مشاهده
آخرين ارسال ۱۰ آذر ۱۳۸۹ - ۰۴:۴۴:۱۲
توسط اجـاقـی
xx
چگونه وقتی حرفی برای گفتن ندارید، مکالمه را آغاز کنید

نویسنده A.Ehsani

0 پاسخ ها
1275 مشاهده
آخرين ارسال ۲۱ شهریور ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۲:۰۸
توسط A.Ehsani