• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - نکاتی در رابطه با چک و سفته که هر حسابدار باید بداند - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



normal_post - نکاتی در رابطه با چک و سفته که هر حسابدار باید بداند - متا نویسنده موضوع: نکاتی در رابطه با چک و سفته که هر حسابدار باید بداند  (دفعات بازدید: 241 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین محسن فرهادی

نمی دانم تا حالا طی مراحل استخدام با مورد ضمانت برخورد داشته اید یا نه. شرط تسلیم سفته یا چک بابت حسن انجام کار یا تضمین.

خیلی از کارفرمایان هنگام عقد قرارداد استخدام اقدام به دریافت سفته با عنوان مبهم “حسن انجام کار” می کنند که بعضا سوالات و مشکلات فراوانی را برای کارجویان ایجاد کرده است. من طی مراحل اولیه گزینش با این روند مواجه شدم.

برای استخدام در یک واحد تولیدی مراجعه کردم و بعد از پذیرش در مرحله مصاحبه، فرمی که برای تهیه مدارک لازم بود تحویل گرفتم. یکی از مواردی که در این فرم توجه مرا به خود جلب کرد، سفته بابت ضمانت کاری بود. از کافرما در این مورد سوالاتی پرسیدم. ایشان در جواب فرمودند که این سفته فقط بابت ضمانت حسن انجام کار و جبران خسارت است و هیچ استفاده دیگری ندارد.

علت عدم قرارداد ۶ به ۱۰ ؟!

با این جواب ذهن من درگیر این مطلب شد که اگر این سفته کاربرد و استفاده ای برای کارفرما ندارد، پس چرا ایشان اقدام به دریافت آن می کنند. برای اطمینان بیشتر پرسیدم امکان دارد که ملبغی کمتر از مبلغ گفته شده در فرم مدارک لازم برای استخدام، بابت ضمانت تحویل دهم که با جواب منفی مواجه شدم. از اینجا به راحتی می توان فهمید که این ضمانت خیلی هم بی استفاده نیست. در مقابل فکر من به سمت این موضوع رفت که چه تضمینی برای دریافت به موقع حقوق برای من وجود دارد و با همین استدلال من هم می توانم سفته از کارفرما دریافت کنم. این در حالی است که در خبرها آمده است از هر ۱۰ کارمند ۶ نفر آنها حتی قرارداد ندارند! بدون هیچ حرفی از واحد تولیدی خارج شدم در حالی که ذهنم به شدت درگیر این موضوع بود.

تجربه های خوشایند و ناخوشایند سفته و چک

فورا از چند نفر که تجربه دادن ضمانت را داشتند، پرس و جو کردم. تجربه های دوستان متفاوت بود. مواردی به خوبی و خوشی و بعضی هم بسیار نا خوش و پر استرس. یکی از دوستان در ابتدا سفته ای بابت ضمنت تحویل داده بود و پس از ۶ ماه، با وجود این که هنوز مشغول کار بود، سفته را پس گرفته بود. در واقع کارفرما با اعتماد به کار خوب ایشان سفته را تحویل داده بود. این در حالی بود که دوست دیگر تجربه تلخی داشت. پس از ایجاد مشکل و تیره و تار شدن روابط کارفرما با پرسنل به هر دلیل و اعم از اینکه حق با کدام یک از طرفین است، ضمانت از طرف کارفرما حربه ای شده بود برای اعمال فشار.

نهایتاً این پرس و جو هم نتیجه ای برای بنده در بر نداشت. بنابراین برای روشن شدن بهتر مطلب تصمیم گرفتم از مشاوران حقوقی کمک بگیرم.

به دفتر یکی از وکلا مراجعه کردم و موضوع را مطرح کردم. ایشان خیلی با حوصله، تمام جریان را گوش کرد.

اولین سوالی که پس از اتمام صحبت من پرسیدند این بود که آیا در قرارداد شرط لازم برای حسن انجام کار ثبت شده است یا نه؟ با توجه به اینکه قرارداد به من ارائه نشده بود، بنده طی  تماس تلفنی با کارفرما این مورد را جویا شدم. شرط خاصی در کار نبود.

طبق گفته وکیل در چنین مواردی کارفرما می تواند هر موردی را اعم از مرتبط یا غیر مرتبط با مسئولیت شما به عنوان دلیل برای عدم مسئولیت پذیری مطرح کند.

روش های استفاده کارفرما از سند علیه شما

در مواردی که کارفرما بخواهد از سند علیه شما استفاده کند، دو راه پیش رو دارد: یا خود راساً برای این سند اقدام نماید و یا آن را به دیگری انتقال دهد و از این سند به عنوان پرداخت در بازار استفاده نماید. اقدام کننده هرکه باشد اگر سند چک باشد ممکن است به سه طریق حقوقی و یا کیفری و یا اجرائیه ثبتی اقدام شود و اگر سفته باشد تنها راه مطالبه آن اقامه دعوی از طریق مراجع قضایی حقوقی است.

کار شما در مورد اول یعنی اقدام خود کارفرما به مراتب ساده تر است، این در حالی است که شخص ثالث می تواند با ابراز بی اطلاعی از روابط بین شما و کارفرمایتان کار شما را به مراتب دشوارتر نماید. نزدیکترین و پرفشارترین اقدام، شکایت کیفری علیه صادر کننده چک با عنوان صدور چک بلامحل است که مجازات آن به تفکیک در قانون صدور چک بیان شده و به اختصار بین شش ماه تا دو سال حبس و محرومیت از داشتن دسته چک منظور شده است. البته این مورد بدترین حالتی است که ممکن است اتفاق بیافتد. بنا به تجربه وکیل محترم، کارفرمایان اغلب برای اعمال فشار از این اسناد استفاده می کنند.

احتمالا شما کمی نگران شدید.

آنچه می توان انجام داد

می دانید در برابر این شکایت چه دفاعی دارید؟ بهتر است در چنین مواردی شرحی از موضوع را در دادسرا بیان کنید. سپس با توجه به اینکه چک یا سفته شما دارای تاریخ نبوده و بعدا مورخ شده تقاضای کارشناسی کنید. با اثبات این موضوع پرونده کیفری به نفع شما بسته خواهد شد.

img20133646

بعضی از چک ها قابل شکایت کیفری نیستند:

    چک دارای سررسید برای تاریخی در آینده
    چکی که بدون تاریخ صادر شده باشد
    چک سفید امضا(چکی که در زمان صدور فقط امضا شده و بقیه متن چک را شخص دیگری بعدا نوشته است)
    چکی که در متن آن شرطی ذکر شده باشد یا به موجب قراردادی یا توافق نامه جداگانه ای مشروط باشد.
    چکی که بابت تضمین صادر شده باشد
    چکی که بابت معاملات نامشروع صادر شده باشد

این قبیل چک ها فقط از طریق حقوقی قابل مطالبه هستند.

در اینجا ذکر چند نکته خالی از لطف نیست.

۱- زمان تحویل سفته یا چک به کارفرما، روی آن یا جای دیگر قید کنید که این سند بابت ضمانت تحویل طرف مقابل شده است و کاربرد دیگری ندارد.

۲- امضا یا اثر انگشت شما یا هر دو روی سفته یا چک لازم است. از کارفرما بخواهید تا او هم سند را با امضا یا اثر انگشت خود تایید کند.

۳- اگر سفته ها را در وجه شرکت صادر کنید، این سفته ها بدون تحقق شرایط قرارداد استخدامی شما قابل مطالبه نیستند. در اینجا باید به شرایط ذکر شده در قرارداد دقت کنید، چون همان طور که در قبلا ذکر کردم، اگر شرطی در قرارداد ذکر نشود کارفرما قادر است هر موردی را دلیل بر عدم رضایت خود مطرح کند.

اما برگردیم به ماجرای استخدام بنده که تقریبا تبدیل شد به یک کار تحقیقی کوچک.

در نهایت و با در نظر گرفتن شرایط من از استخدام در آن واحد تولیدی منصرف شدم ولی مورد طرح شده از شرکت و پیگیری های بنده باعث آگاهی از موارد متعددی شد که در این پست با شما به اشتراک گذاشتم.

Linkback: https://irmeta.com/meta/b286/t20595/
موفق و پیروز باشید
در پناه حق

بنر قبل از دومین ارسال در مرجع قانون تجارت کار و تامین اجتماعی

آفلاین سعید جمشیدی

سلام جناب فرهادی
ازتون تشکر میکنم که این مطلب رو به اشتراک گذاشتید. برای منم سوال شده بود. واقعا عالی بود
جالبه که حتی شرکتی مثل دیجی‌کالا هم این شرط رو داره
بازم ممنون

بنر بعد از آخرین ارسال در مرجع مالیات بر ارزش افزوده


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
نکاتی درباره اسناد رسمی و عادی

نویسنده فريدون مظفرنژاد

0 پاسخ ها
519 مشاهده
آخرين ارسال ۶ دی ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۰:۵۰
توسط فريدون مظفرنژاد
xx
نکاتی درباره ورشکستگی در حقوق تجارت

نویسنده فريدون مظفرنژاد

0 پاسخ ها
482 مشاهده
آخرين ارسال ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۴:۰۷
توسط فريدون مظفرنژاد
xx
نکاتی درخصوص ماده ۳۱ برنامه توسعه پنجم ومستمری تامین اجتماعی

نویسنده فريدون مظفرنژاد

1 پاسخ ها
779 مشاهده
آخرين ارسال ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۱:۴۰
توسط الهام ریاحی
xx
برای محاسبه عیدی چه موقع باید میزان حداقل و حساب کرد چه موقع باید حداکثرو ؟

نویسنده ahmad0066

12 پاسخ ها
2515 مشاهده
آخرين ارسال ۱۲ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۹:۴۴
توسط ahmad0066
xx
سفته و چک ضمانتی

نویسنده youness

5 پاسخ ها
3705 مشاهده
آخرين ارسال ۱۷ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۲:۵۴:۲۳
توسط مرتضی رئیسی
xx
اخذ سفته هنگام استخدام

نویسنده amir138

7 پاسخ ها
2878 مشاهده
آخرين ارسال ۱۰ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۸:۳۵
توسط امین90