• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - حداکثر مدت تاخیر قابل قبول ممیزان مالیاتی در ثبت وقایع در دفتر روزانه جهت  تسهیل - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



normal_post - حداکثر مدت تاخیر قابل قبول ممیزان مالیاتی در ثبت وقایع در دفتر روزانه جهت  تسهیل - متا نویسنده موضوع: حداکثر مدت تاخیر قابل قبول ممیزان مالیاتی در ثبت وقایع در دفتر روزانه جهت تسهیل  (دفعات بازدید: 3667 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین parsanjco

با سلام
سند های حسابداری را به منظور کاهش تعداد سندها و تسهیل تحریر دفاترر  حداکثر چند روزه میشه تنظیم کرد که مورد قبول ممیزات مالیات باشد

Linkback: https://irmeta.com/meta/b277/t15210/
خوبی آن خوبان و بدی آن بدان

بنر قبل از دومین ارسال در مرجع مالی

آفلاین مرتضی رئیسی

سلام
ماده 20ائین نامه تحریر دفاتر را مطالعه نمائید.

آفلاین parsanjco

 
سلام
ماده 20ائین نامه تحریر دفاتر را مطالعه نمائید.
با عرض پوزش من در ماده 20 پاسخ خود را پیدا نکردم
خوبی آن خوبان و بدی آن بدان

آفلاین كياني

  • کاربر باسابقه
  • *****
  • index - حداکثر مدت تاخیر قابل قبول ممیزان مالیاتی در ثبت وقایع در دفتر روزانه جهت  تسهیل - متا
  • تعداد ارسال: 815
  • متا امتیاز 48425 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به كياني
  • رای برای مدیریت : 15
  • تدبیر، هنر ایجاد نظر بدون دشمن‌تراشی است
  • تخصص: دانشجوي حسابداري
  • سمت: كارآموز
  • سپاس شده از ایشان: 230
  • سپاس کرده از دیگران: 156
با عرض پوزش من در ماده 20 پاسخ خود را پیدا نکردم
آییـن نامه تحریـر دفـاتــر موضوع تبصره 2 ماده 95 قانون مالیات های مستقیم
ماده1) مقررات این آئین نامه شامل مودیانی است که در موعد مقرر در قانون مالیاتهـای مستقیم مصوب 3/12/66 و اصـلاحیـه های بعدی آن در ترازنامه و حساب سود و زیان و یا حسب مورد حساب درآمد و هزینه و حساب سود و زیان خود را با رعایت مقررات تسلیم می نمایند . تبصره- مودیان در انتخاب یکی از رویه های حسابداری برا اساس استاندارد های پذیرفته شده مجازند و در سالهای بعد همان رویه را اعمال نمایند. در صورتی که به جهـات مشخص تغییر رویه داده باشند مکلفند اثرات حاصل از تغییر رویه را بر صورتهـای مـالـی مشخص و طی یادداشتی جداگانه پیوست اظهار نامه به اداره امور مالیاتی تسلیم نمایند. فصل اول مشخصات دفاتر قانونی
ماده 2) دفاتر قانونی مشمول این آئین نامه عبارت است از کلیه دفاتر روزنامه و کل اعم از مشترک یا جدا از یکدیگر و دفتر مشاغل (دفتر درآمد و هزینه) که قبل از هر گونه عملیات حسابداری در آنها دفاتر روزنامه و کل مطابق مواد 11 و 12 قانون تجارت مصوب 1311 از طرف نماینده اداره ثبت اسناد و دفاتر مشاغل از طرف ادارات امور مالیاتی ذیربط حسب مورد امضاءو پلمپ و ثبت گردیده و به فارسی تحریر شده باشد. تبصره 1: اشتباه در شماره گذاری صفحـات و همچنین اشتبـاهات ناشی از پلمپ دفاتر در مراجع مذکور موجب بی اعتبـاری دفتــر نخواهد بود . تبصره 2: نوشتن دفاتر با وسایلی که به سهولت قابل محو است (مانند مواد گرافیت) ممنوع است. تبصره 3: ادارات امور مالیاتی موظفند فهرست دفاترثبت و پلمپ شده واصله از اداره ثبت اسناد و همچنین فهرست دفـاتـر مشــاغل ثبت و امضاء شده از ناحیه خود را به ادارات امور مالیاتی مربوط ارسال نمایند.
ماده 3)مودیان مشمول این آئین نامه مکلفند برای هر سال مالی ؛ فقط از دفاتر امضاء پلمپ و ثبت شده ظرف یک سال قبل استـفاده نمایند. مگر اینکه در اثناء سال به علت تمام شدن دفاتر نیاز به دفاتر جدید باشد که در این صورت مجاز هستند دفاتر جدید امضــاء پلمپ و ثبت نمایند و با رعایت مقررات ماده 16 این آئین نامه ادامه عملیات مالی را دفاتر جدید ثبت کنند. درج تعداد و مشخصات دفاتر مأخوذه برای استفاده در هر سال مالی ،در اظهار نامه مالیاتی مربوط به آن سال الزانی است.
ماده 4) دفتر روزنامه دفتری است که اشخاص حقوقی یا حقیقی کلیه معاملات و سـایر رویدادهای مـالـی و محاسبـاتی خود را با رعایت اصول و موازین و استاندارد های پذیرفته شده حسابداری و به ترتیب تاریخ وقوع در آن ثبت نمایند . تبصره – نگهــداری دفــاتر روزنامه واحد برای ثبت کلیـه عملیات و یا دفاتر روزنامه متـعدد برای هر بخش از عملیات مجاز است.
ماده 5)دفتر کل دفتری است که عملیات ثبت شده در دفتر یا دفاتر روزنامه بر حسب سر فصل یا کد گذاری حساب ها در صفخات مخصوص آن ثبت می شود بترتیبی که تنظیم حساب سود و زیان و ترازنامه از آن امکان پذیر باشد .
ماده 6)دفتر مشترک روزنامه و دفتر کل دفتری است که دارای ستون هایی برای سرفصل حسابهای متفاوت باشد بطوری که اشخاص حقوقی و حقیقی با ثبت و نگهداری دفتر مذکور بر طبق اصول و ضوابط و استاندارد های حسابداری ،بتوانند نتایج عملیات خود را از آن استخراج و حساب سود و زیان و ترازنامه تهیه نمایند.
ماده 7) دفتر مشاغل (دفتر درآمد و هزینه) دفتری است که حداقل دارای ستو نهایی برای درج تاریخ شرح معاملات ، درآمد ، هزینه و دارایی های قابل استهلاک باشد و معاملات مذکور بترتیب تلریخ وقوع در آن ثبت گردد بطوری که در پایان سـال تعیین جمـــع درآمد و هزینه شغلی مودی و تنظیم حساب سود و زیان از آن امکان پذیر باشد. فصل دوم سایر دفاتر ، اسناد حسابداری و مدارک حساب
ماده  8:دفتر معین دفتری است که برای تفکیک و مجزی ساختن هر یک از حسابهای دفتـر کـل بر حسب مقتضیـات و شـــرایط حساب ممکن است نگهداری شود ، کارت های حسابداری در حکم دفاتر معین است .
ماده 9) سند حسابداری فرمی است که در آن یک یا چند مورد از معاملات و سایر رویدادهای مالی و محاسبـاتی به حسابهـایی که مورد حسب بدهکار یا بستانکار گردیده تجزیه می شود و پس از امضاء مراجع ذیصلاح مندرجات آن قابل ثبت در دفـاتـر میـباشد .
ماده 10) مدارک حساب عبارت است از مستنداتی است که بیانگر وقوع یک یا چند فعالیت یا رویداد مالی یا مالیاتی بوده و اسنـاد حسابداری ودفاتر بر مبنای آنها تنظیم و تحریر میگردد. فصل سوم نحوه تحریر و نگهداری دفاتر
ماده11) مودیانی که دفتر روزنامه و کل نگهداری می نمایند باید کلیه معاملات و سایر رویدادهای مالی و محاسباتی و مودیان مجاز به نگهداری دفاتر مشاغل (دفتر درآمد و هزینه ) باید هرگونه درآمد و هزینه و خرید وفروش دارئیهای قـابـل استهلاک خود را طبق مقررات این آئین نامه حسب مورد در دفاتر مربوط ثبت کنند ولو آنکه برای نگهداری حسابها از ماشین های الکترونیکی و کارتـهای حساب استفاده شود . تبصره – اشتباهات حسابداری در صورتیکه بعداً در اثناء عملیات سال مربوط مورد توجه واقع و بر پایه استانداردهای حسابداری در دفاتر همان سال اصلاح و مستندات آن ارائه شود ، به اعتبار دفاتر خللی وارد نخواهد کرد .
ماده 12) مودیان مجاز به نگهداری دفاتر مشاغل می توانند تمام یا قسمتی از درآمد و هزینه های مشابه روزانه را تحت یک شماره ردیف در دفتر ثبت نمایند . مشروط بر اینکه در ستون شرح دفتر ، نوع و تعـداد آنها را قیـد و اگر متـکی به اسنـاد و مدارک باشـد مشخصات آن را نیز در ستون مذکور درج نمایند در صورتیکه اقلام درآمد و هزینه و خرید و فروش دارائیهای قابل استهلاک متکی به اسناد و مدارک باشد ، مودیان مذکور می بایست پس از ثبت موارد در دفتـر مشـاغل ، اسنـاد و مدارک مربوط را به ترتیب شماره ردیف دفتر و به نحوی که برای رسیدگی به ماموران مالیاتی قابل استفاده باشند نگاهداری نمایند .
ماده 13) در مواردی که دفاتر روزنامه و کل نگهداری می شود کلیه معاملات و سایر رویدادهای مـالـی و محـاسبـاتی مربوط و در موارد نگهداری دفاتر مشاغل ، درآمد ها وهزینه و خرید و فروش دارائیهای قابل استهلاک باید در همان روز انجام ،حسب مورد در دفاتر روزنامه یا مشاغل ثبت گردد. تبصره 1: تاریخ مذکور در مدارک یا فاکتور فروش یا خرید و غیره ملاک قطعی تاخیر تحریر شناخته نمی شود و هـر گـاه انجـام و ختم اینگونه اعمال با توجه به روش و طرز کار موسسه تابع تشریفات و طی مراحلی باشد تا موضوع آماده برای ثبت در دفتر مربوط شود ، فاصله بیت تاریخ فاکتور یا مدارک و روز آماده شدن آن برای ثبت در دفتر ، تاخیر ثبت تلقی نخواهد شد . تبصره 2: تاخیر در تحریر عملیات در صورتیکه به منظور سوء استفاده تباشد تا 15 روز به تشخیص اداره امور مالیاتی و بیش از آن به تشخیص هیئت سه نفری موضوع بند 3 ماده 97 قانون مالیات های مستقیم مصوب 3/12/66 و اصلاحیه هایبعدی به قانونی بودن دفاتر خللی وارد نخواهد کرد . تبصره 3: در موادری که دفاتر موضوع این آئین نامه توسط مقامات قضایی یا سایر مراجع قانونی از دسترس مودی خـارج شـود و صاحب دفتر از تاریخ وقوع این امر حداکثر ظرف سی روز دفاتر جدید امضـاء پلمپ و عملیـات آن مـدت را در دفـاتـر جدید ثبت می کند . تلخیر ثبت این عملیات در این مدت به اعتباری دفاتر خللی وارد نخواهد کرد . تبصره 4: تاخیـر ثبت دفـاتـر در مورد اشخـاص حقوقی جدید التـاسیس از تاریخ ثبت شخص حقوقی و در مورد سـایـر اشخاص از تاریخ شروع فعالیت تا سی روز مجاز خواهد بود .
---------------------
سلام
براي رد دفاتر علاوه بر مدت 15 روز مميز بايست در گزارش خود ، به نحوه سوء استفاده نيز اشاره نمايد

شادباشيد
سامانه اطلاعات مالیاتی سام
هر کس آنچنان می میرد که زندگی می کند

آفلاین سعدی مومیوند

با سلام
سند های حسابداری را به منظور کاهش تعداد سندها و تسهیل تحریر دفاترر  حداکثر چند روزه میشه تنظیم کرد که مورد قبول ممیزات مالیات باشد

با سلام
منظور شما این است که مثلا برای شماره سند 1 چند روز را می توان با هم ادقام کرد؟
اگر منظورتان این باشد شما باید برای هر روز اسناد مربوط به همان روز را ثبت نمایید و نمیتوانید مثلا برای کم کردن تعداد اسناد ، دو روز یا بیشتر را در یک سند ثبت نمایید. توجه داشته باشید حداقل برای اسناد هر روز باید یک سند ثبت گردد.

درصورتی که منظورتان مهلت ثبت اسناد است جناب کیانی لطف فرموده اند و ماده قانونی را مشخص کرده اند.

با تقدیم احترام
***کسی که به من می آموزد ،از کسی که مرا دوست دارد با ارزش تر است***

آفلاین parsanjco

با تشکر از جناب کیانی پاسخ کامل بود
جناب سعدی ثبت روزانه هزینه ها از وظایف یک حسابدار است لاکن درتحریر دفاتر ، ادغام چند سند جهت کاهش عملیات تحریر ظاهرا مشکلی ندارد.
خوبی آن خوبان و بدی آن بدان

آفلاین سعدی مومیوند

با درود
با تشکر از جناب کیانی پاسخ کامل بود
جناب سعدی ثبت روزانه هزینه ها از وظایف یک حسابدار است لاکن درتحریر دفاتر ، ادغام چند سند جهت کاهش عملیات تحریر ظاهرا مشکلی ندارد.
جناب parsanjco  بزرگوار ، نه تنها ادغام هزینه ها بلکه سایر سرفصلها نیز در یک روز می تواند ادغام گردد.
***کسی که به من می آموزد ،از کسی که مرا دوست دارد با ارزش تر است***

آفلاین مرتضی رئیسی

سلام
جناب مومیوند عزیز ببخشید ماده قاونی را بنده اشتباه خدمتان عرض کردم و تشکر میکنم از جناب کیانی عزیز که اصلاح فرمودند.

آفلاین سعدی مومیوند

سلام
جناب مومیوند عزیز ببخشید ماده قاونی را بنده اشتباه خدمتان عرض کردم و تشکر میکنم از جناب کیانی عزیز که اصلاح فرمودند.

با درود جناب رئیسی
بنده هم بابت ارسال جناب عالی ابراز نظری نکردم. سپاسگزارم از پیگیری جنابعالی و جناب کیانی بزرگوار.
***کسی که به من می آموزد ،از کسی که مرا دوست دارد با ارزش تر است***

آفلاین parsanjco

با سلام
مواردی که دوستان فرمودند صحیح است. معمولا اسناد یک شرکت از ابتدا در نرم افراز برای دسترسی بهتر و اینکه معمولا مدیران مالی روکش سندها روزانه امضا می کنند و جلوگیری از مفقود شدن اسناد، روزانه یا نهایتا با تاخیر 3 روزه ثبت می شود ولی نوشتن دفاتر می توان متفاوت باشد مثلا شما سندهای چند روز را ادغام کنید از نرم افراز بخواهید سندهای یکم تا هفتم را در یک سند ادغام کند بعد هشتم تا چهاردهم را در سند دیگر ادغام کند و الی آخر. فاصله این ادغامها میتواند طبق قانون تا 15 روز هم باشد ولی بهتر است اصلا تا 15 روز بین سندها فاصله نیندازید چون بعضی وقتها ممیز این را قبول نمی کند و شما باید برای دفاع از آن به هیات تشخیص بروید که البته آنجا قبول می شود ولی خوب بهتر از اول چنین مشکلی پیش نیاید. به نظر من برای تحریر دفاتر ماهی پنج سند کفایت می کند حالا اگر تاریخ ادغام روزها هم  در ماههای مختلف فرق داشته باشد که خیلی بهتر است. ولی سند افتتاحیه و سندهای بستن حسابها را اصلا با سندهای دیگر ادغام نکنید.
امیداوارم مفید بوده باشد.
با سلام
با تشكر از پاسخ بسيار جامع و مفيدتان
چه استدلالي داريد كه ادغام سند د ر ماههاي مختلف در روزهاي يكسان انجام نشود
خوبی آن خوبان و بدی آن بدان

بنر بعد از آخرین ارسال در مرجع مالی


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
مدرک هزینه قابل قبول از نظر اداره امور مالیاتی

نویسنده omidmail2

3 پاسخ ها
1680 مشاهده
آخرين ارسال ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۱:۳۹
توسط omidmail2
xx
جریمه دیرکرد تسهیلات-قابل قبول یا...؟

نویسنده izadkhah_reza

7 پاسخ ها
5288 مشاهده
آخرين ارسال ۹ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۷:۴۸
توسط azfar
xx
چه هزینه هایی برای دارایی قابل قبول است؟

نویسنده سعدی مومیوند

2 پاسخ ها
3769 مشاهده
آخرين ارسال ۲۲ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۴:۰۹:۵۱
توسط A.Ehsani
xx
آیا تولیدات روزانه در دفتر روزنامه ثبت میشود یا آخر سال یک ثبت؟

نویسنده davod.dashti

3 پاسخ ها
2091 مشاهده
آخرين ارسال ۲ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۷:۱۱:۰۳
توسط آیلان
xx
قابل قبول بودن هزینه پاداش هیئت مدیره؟

نویسنده امین90

7 پاسخ ها
2778 مشاهده
آخرين ارسال ۵ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۰:۱۵
توسط b721947
xx
فوری:آیا نداشتن جمع صفحات در دفتر روزنامه و مانده در دفتر کل باعث رد دفاتر میشه

نویسنده parsanjco

4 پاسخ ها
5624 مشاهده
آخرين ارسال ۲۷ خرداد ۱۳۹۲ - ۰۷:۵۱:۳۴
توسط f.shahrabi
 


anything