Google


normal_post - *مبانی و اصول مدیریت (Management principles)* - متا نویسنده موضوع: *مبانی و اصول مدیریت (Management principles)*  (دفعات بازدید: 8470 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین امیر شهباززاده

xx - *مبانی و اصول مدیریت (Management principles)* - متا
پاسخ : *مبانی و اصول مدیریت 15(Management principles)*
« پاسخ #15 : ۲ دی ۱۳۸۹ - ۱۳:۳۴:۲۱ »
فصل دوازدهم
مبانی کنترل

کنترل چیست؟
کنترل را می توان فرایند بازبینی فعالیتها برای کسب اطمینان تز انجام فعالیتها بر طبق برنامه دانست، این فرایند شامل اصلاح کردن هر کاستی چشم گیر و انحرافی نیز می شود.
عموماً سه نوع دیدگاه متفاوت برای طرح ریزی سیستم کنترل وجود دارد که عبارتند از کنترل اقتصادی، کنترل اداری و کنترل فرهنگی
کنترل اقتصادی- دیدگاهی است که بر کاربرد مکانیسمهای خارجی بازار تأکیر می نماید. کنترلها در مورد معیارهایی چون رقابت قیمتها یا سهم بازار اعمال می شوند.
کنترل اداری- دومین دیدگاه، کنترل اداری نام دارد و بر قدرت رسمی تأکید دارد و بر آیین نامه های اداری، مقررات، دستورالعملها و سیاستها متکی است.
کنترل فرهنگی- این دیدگاه به سیستمهای برنامه ریزی شده کنترل اشاره دارد که در آن رفتارهای کارمند با توجه به ارزشهای مشترک، هنجارها، سنتها، شعایر، باورها و جنبه های دیگر فرهنگ سازمانی تنظیم می شود.
اهمیت کنترل
هیچ تضمینی وجود ندارد که فعالیتها واقعاً برطبق برنامه و همان گونه که هدف مدیران است، انجام شوند. کنترل اهمیت دارد زیرا حلقه نهایی زنجیره کارکردی مدیریت است.
فرایند کنترل
فرایند کنترل
 از سه مرحله جداگانه و مشخص تشکیل شده است. 1- اندازه گیری عملکرد واقعی 2- مقایسه عملکرد واقعی با استاندارد 3- ارائه راهکار مدیریتی
فرایند کنترل چنین فرض می کند که برای ارزیابی عملکرد از قبل معیاری در نظر گرفته شده است. این معیارها در جریان طرحریزی وظایف پدید آمده است. بنابراین برنامه باید مقدم بر کنترل باشد.

اندازه گیری چیست؟
اولین مرحله کنترل، اندازه گیری است که باید ببینیم چه چیز را و چگونه اندازه می گیریم.
مدیران چگونه می سنجند؟ مدیران معمولاً چهار منبع اطلاعاتی را برای سنجش عملکرد واقعی به کار می گیرند که عبارتند از: مشاهده شخصی، گزارشهای آماری، گزارشهای شفاهی و گزارشهای کتبی.
مشاهده شخصی دانشی دست اول و ناب را از فعالیت واقعی و اطلاعاتی که پالایش نشده است، ارائه می کند.
متأسفانه اغلب وقتی که اطلاعات آماری عینیتها را عرضه می کنند، مشاهده شخصی در حد منبع اطلاعاتی کم اهمیت تر مورد توجه قرار می گیرد. این امر به خاطر داوری های ادراکی است.
کاربرد گسترده رایانه در سازمانها، باعث افزایش اعتماد مدیران به گزارشهای آماری در زمینه سنجش عملکرد واقعی شده است.
اطلاعات مورد نیاز می تواند با گزارشهای شفاهی بدست آید. عملکرد واقعی را بر مبنای گزارشهای کتبی نیز می توان ارزیابی کرد.
مدیران چه چیز را می سنجند؟ شاید آنچه در فرایندکنترل سنجیده می شود مهمتر از این باشد که چگونه سنجیده می شود. در بیشتر کنترلها در یکی از حوزه های گوناگون: اطلاعات، عملیات، اور مالی یا در مورد افراد اعمال می شوند.سنجش عملکرد بعضی از فعالیتها به شیوه کمی دشوار است.
 بیشار مشاغل و فعالیتها را می توان بر حسب معیارهایی محسوس و سنجش پذیر بیان کرد.


مدیران چگونه مغایرتهای بین عملکرد واقعی و اهداف برنامه ریزی شره را تعیین می کنند؟ مرحله مقایسه تعیین کننده درجه مغایرت بین عملکرد واقعی و استانداردهاست. بعضی تغییرات در عملکرد را در هر زمینه فعالیتی می توان انتظار داشت. از این رو، تعیین دامنه تغییرات قابل قبول دارای اهمیت است.
مدیر چه اقدامی باید انجام دهد؟
مدیران سه گزینه پیش رو دارند: می توانند هیچ اقدامی نکنند، می توانند عملکرد واقعی را اصلاح نمایند و یا می توانند معیارها را مورد تجدید نظر قرار دهند.
هرگاه ناکافی بودن عملکرد ایجاد تغییر را الزامی سازد، مدیر دست به اقداماتی اصلاحی خواهد زد.
 مدیری که تصمیم به اصلاح عملکرد واقعی می کیرد، ناچار است تصمیم های دیگری نیز اتخاذ کند. آیا باید به عملی فوری دست بزند یا اصلاحی اساسی را در نظر بگیرد؟ اقدام اصلاحی فوری، مسائل را بسرعت حل مرده و عملکرد را به روال پیشین باز می گرداند. اقدام اصلاحی اساسی این سوال را مطرح می کند که چگونه و چرا عملکرد دچار انحراف شده و سپس می کوشد که منشاء انحراف را از بین ببرد.
انواع کنترل
مدیر می تواند کنترل خود را قبل از شروع فعالیت یا در زمان انجام آن و یا پس از اتمام کار اعمال کند. نوع اول را کنترل آینده نگر، نوع دوم را کنترل سکانی و نوع سوم را کنترل بازخوردی می نامیم.


کنترل آینده نگر چیست؟
مطلوب ترین نوع کنترل است ک ه از بروز مشکلات پیش بینی شده جلوگیری می کند.دلیل آنکه به آن کنترل آینده نگر می گویند این است که پیش از شروع عملیات انجام می شود. این کنترل آینده نگری می کند.
کنترل سکانی چه هنگام کاربرد دارد؟
کنترل سکانی همانطور که از نامش برمی آید، هنگامی صورت می گیرد که فعالیت در حال انجام است. وقتی کنترل سکانی صورت می گیرد، مدیریت می تواند قبل از اینکه مشکلات بسیار گران تمتم شوند، نسبت به اصلاح آنها اقدام نماید. معروفترین نوع کنترل سکانی، نظارت مستقیم است.
چرا کنترل بازخوردی اینقدر معروف است؟
در این نوع کنترل ، نتیجه کارهای انجام شده به سنجش می آید. نقطه ضعف عمده این نوع کنترل در این است که اطلاعات وقتی به مدیر می رسند که خسارت زیادی وارد شده است.
سیستم کنترل اثر بخش
سیستمهای کنترل اثر بخش معمولاًاز کیفیت های معینی برخوردارند. اهمیت این کیفیتها در شرایط مختلف، متغیر است.اما می تونیم چند ویژگی را که برای یک سیستم کنترل اثر بخش لازم است، برشماریم:
1-دقت                                                             6.        معیارهای معقول
2-به هنگام بودن                                                 7.        جایگاه استراتژیک
3-اقتصادی بودن                                                  8.         تأکید براستثناء
4-انعطاف پذیری                                                  9.         معیارهای چندگانه
5-قابل درک بودن                                               10.         عمل اصلاحی

عوامل اقتضایی در کنترل
این عوامل در برگیرنده ابعاد سازمان ، مقام فرد در سلسله مراتب سازمان، درجه عدم تمرکز در سازمان،فدهنگ سازمانی و نیز اهمیت یک فعالیت در سازمان می باشد.


آفلاین امیر شهباززاده

  فصل سیزدهم
روش ها و ابزار کنترل

سیستم کنترل اطلاعات
سیستم اطلاعات مدیریت(MIS) چیست؟
این اصطلاح ، سیستمی برای تأمین اطلاعات مورد نیاز مدیریت بر پایه ای منظم تعریف می شود.
از جنبه نظری، این سیستم می تواند دستی یا رایانه محور باشد.
اصطلاح سیستم در MIS شامل نظم، ترتیب و هدف است. بهعبارت بهتر، MIS بر اطلاع رسانی به مدیریت و نه صرفاً داده ها تمرکز می کند. از طرف دیگر یک MIS داده ها را به شیوه ای قابل فهم سازماندهی کرده و در زمانی مناسب اطلاعات را در اختیار می گذارد.داده ها خامند، حقایقی هستند تجزیه و تحلیل نشده، مانند اعداد، نامها یا کمیتها. اما همینداده ها این حقایقی که برای مدیران بطور نسبی بی فایده اند، به هنگامی که تجزیه و تحلیل شده و پردازش شوند، تبدیل به اطلاعات می گردند.
چرا سیستم های پشتیبای رایانه ای جایگزین نظام های متمرکز می شوند؟
امروزه مدیران، اطلاعات را بکار می گیرند تا عرصه های مختلف سازمانی را به گونه ای اثربخش و کاراکنترل کنند. بسیاری از این اطلاعات در خدمات رسان رایانه ای ذخیره می گردند که سیستمهای داه محور کوچکتری هستند که در رایانه های گوناگون ذخیره می گردند. این اطلاعات بعداً و از طریق صفحه نمایش رایانه در دسترس مشتریان قرار می گیرند.
اطلاعات نقشی حیاتی در کنترل کارکردمدیریت دارند. این واقعیتو نیز فناوری امروز، تمرکز زدایی کنترل اطلاعات را تشدید نمودهاست. اکنون مدیران دارند مصرف کننده نهایی می شوند، مشتریانی که به آنها خدمات ارائه می شود.
وقتی مدیری مصرف کننده نهایی می شود، مسئولیت کنترل اطلاعات را بعهده گرفته است. مدیران به عنوان مصرف کنندگان نهایی ناچارند از نیازهای خود آگاهی یابند، همین طور باید از سیستمهای در دسترس برای رسیده به آن نیازها مطلع شوند و ناگزیرند که مسئولیت شکست سیستمهای خود را بپذیرند. بنابراین اگر آنها اطلاعاتی را که نیاز دارند، ندارند هیچکس جز خودشان سزاوار سرزنش نیست.


چگونه MIS می تواند برنامه ریزی را تسریع کند؟
در سالهای اخیر مدیران در تعدادی از سازمانها دریافته اند که نظام اطلاعات می تواند به مثابه ابزاری در راستای ارائه امتیاز رقابتی به شرکتهایشان بکار گرفته شود.
سیستم اطلاعات مدیریت چه اثری در تصمیم گیر دارد؟
یک MIS اثر بخش، با همان سرعتی که می تواند اطلاعات را کسب کند، موجب بهبود توان تصمیم گیری مدیریت نیز خواهد شد.
این اثر بخشی را می توان در شالوده نیاز به یک تصمیم گیری، در توسعه و ارزیابی جایگزین های آن و در گزینش نهایی بهترین جایگزین مشاهده کرد.
امروزه مدیر قادر است کاستی ها را سریعاً مشخص و آنها را ارزشیابی نماید، مجموعه ای از سوالات چه می شود اگر... را بر اساس داده های مالی طرح کند و در نهایت بهترین جایگزین را بر اساس پاسخهای داده شده به سوالات انتخاب نماید.
سیستم اطلاعات مدیریت چگونه بر ساختار سازمانی اثر می گذارد؟
MIS سازمان را گسترده تر می سازد.یک MIS رایانه محور نیاز به نظارت مستقیم و گزارشهای کارمندی را به مثابه مکانیسمهای کنترل کاهش می دهد.یک مدیر می تواندآنچه را در زیر زمین فروشگاه یا در بخش حسابهای پرداختنی می گذرد، فقط با فشاردادن چند دکمه از پایانه رایانه ای به روی صفحه نمایش بیاورد. این امر به مدیران اجازه می دهد سازمان را بیشتر ارگانیک کنند بدون اینکه کنترل را از دست بدهند.

سیستم اطلاعات مدیریت چه اثری روی قدرت دارد؟
اطلاعات قدرت است. هر چیز که دستیابی به اطلاعات مهم و کمیاب را دگرگون سازد قصد دگرگونی روابط در سازمان را دارد.سیستم اطلاعات مدیریت جایگاه سلسله مراتب قدرت را در یک سازمان تغییر می دهد.مدیران میانی دیگر به عنوان حلقه پیوند حیاتی در سازمان تلقی نمی شوند.
در مجموع شاید بهترین اثری که سیستمهای کنترل رایانه محور بر روی ساختار قدرت دارند، محدود نمودن طیف کنترل مدیریت ارشد باشد.
آیا MIS الگوی ارتباطات سازمانها را دگرگون می کند؟
پیشرفت در فناوری اطلاعات به سرعت در حال تغییر دادن شیوه ارتباطی است که در سازمانها وجود دارد.بحثهای سنتی ارتباط سازمانی بر ارتباط رو به بالا و رو به پایین تمرکز یافته بود.جریان اولیه ارتباط رسمی عمودی بود.به هر حال MIS ارتباط جانبی و مورب بیشتر را بر مبنایی رسمی مجاز می دارد.
 بهم ریختگی طرحهای ارتباطی متوالی مدیران را مجاز میدارد که رسماً به ضبط آن بخشی از اطلاعات سازمانی بپردازند که قبلاًبه کانالهای غیر رسمی مانند شایعه محدود می شد.
MIS همچنین نیاز به کسب بسیاری از ارتباطاترا که قبلاً می باید رودررو انجام می گرفت، حذف کرده است. ارتباط رودررو منسوخ نخواهد شدف در عوض چنین ارتباطی هدفی متفاوت خواهد داشت.
MIS چه اثری بر کنترل دارد؟
MIS بدست آوردن اطلاعات کامل تر و دقیق را در مرحله سنجش کنترل امکانپذیر می سازد. بعبارت بهتر، پیچیدگی سیستم ممکن است مدیران را قادر سازد که بر آنچه که می خواهند بدانند، دقیقاً تمرکز یابند.

کنترل عملیات
فرایند تبدیل چیست؟
سازمانها کالا یا خدمات خود را با بهره گیری از روشهایی که به آنها فرایند تبدیل گفته می شود، تولید می کننند. مطمئناًفرایند تبدیل برای سازمانهای تولیدیبسادگی قابل اجراست اما آیا این موضع می تواند شامل سازمانهای خدماتی شود؟ یک سازمان خدماتی، سازمای است که برون داد های غیرمادی، آموزشی و پرورشی، پزشکی یا خدمات حمل و نقل تولید می کند که غیر محسوسند و نمی توانند در صورت موجودی ذخیره شوند و با مشتری در فرایند تولید واقعی شرکت کنند.
فرایند تبدیل همان قدر که به سازمانهای تولیدی مربوط است به سازمانهای خدماتی نیز مربوط می شود. این ارتباط با این حقیقت هم پشتیبانی می شود که حکومتهای ایالتی و محلی به نحوی فزاینده بر فرایند تبدیل تأکید می کنند.
مدیران چگونه می توانند هزینه ها را کنترل نمایند؟
سازمانهای بسیاری دیدگاه هزینه محور را برای کنترل کردن هزینه ها تصویب کرده اند. حوزه های کار، اداراتیا کارخانه هابعنوان هزینه متمایز شده اند و مدیران آنها مسئول عملکرد هزینه های واحدشان هستند. هزینه های کل هر واحدی بر دو نوع است: هزینه های مستقیم و غیر مستقیم.
چگونه مدیران می توانند هزینه های خرید را به حداقل برسانند؟
می گویند که هر آنچه انسانها مصرف می کنند نشان دهنده هویتشان است.فرایندها و برون دادهای سازمانها بستگی به درون دادهایی دارد که آنها مصرف می کنند. مشکل است که بتوان محصولات عالی را از درون داده های پست تولید کرد.
مدیران چه می توانند بکنند تا کنترل درون داد ها را تسریع نمایند؟ آنها نیاز به جمع آوری اطلاعاتی در باره تاریخ و شرایطی دارند که مواد وارد می شوند. آنها نیاز به جمع آوری داده هایی در مورد کیفیت مواد و رقابت پذیری آن مواد در فرایندهای عملیاتی دارند. بالاخره آنان نیاز به کسب داده هایی درباره بهای تمام شده تأمین کنندگان دارند.

چرا یک سازمان باید پیوند نزدیکی با تأمین کنندگان ایجاد کند؟
یکروند سریع و رشدیابنده در معاملات، تبدیل تأمین کنندگان به شرکاست.
کنترل نگهداری چیست؟
تحویل کالا یا خدمات به شیوه ای اثر بخش و کارا، نیاز به سیستمهای عملیاتی با کاربرد تجهیزات عالی و حداقل زمان دارد. از این رو مدیران ناگزیرند که به کنترل و نگهداری توجه داشته باشند.
سه دیدگاه نسبت به کنترل نگهداری وجود دارد. نگهداری پیشگیرانه که قبل از وقوع خرابی به اجرا در می آید. نگهداری ترمیمی که بازدید کامل، جایگزینی یا تعمیر تجهیزات است به هنگامی که نقصی روی دهد. نگهداری مشروط که به بازدیدیا تعمیری اشاره دارد که در پاسخ به بازرسیو سنجش وضعیت تجهیزات صورت می گیرد.
آیا بهبود مستمر و کنترل کیفیت یکی هستند؟
بهبود مستمر می تواند بطور پایدار کیفیت فرایندهای سازمانی، محصولات و خدمات را بهبود بخشد.گرچه برنامه های بهبود مستمر بر عملیات مبتنی بر جلوگیری از خطاها تأکید می ورزد، کنترل کیفیت بر شخصی کردن خطاها که ممکن است قبلاً اتفاق افتاده باشد، تأکید دارد.
پس منظور ما از کنترل کیفیت چیست؟ کنترل کیفیت جهت نظارت بر کیفیت، بمنظور اطمینان از این که محصول با بعضی استانداردهای از پیش تعیین شده مطابقت دارد یا نه تعریف می شود.
در اعمال کنترل کیفیت، مدیران باید تعیین نمایند که آیا انتظارآزمایش صددرصد اقلام را دارند یا اینکه یک نمونه می تواند کاربرد داشته باشد.
نمونه گیری قابل قبول مربوط به ارزشیابی مواد خریداری شده یا تولیدی می شود که قبلاً وجود داشته است. کنترل فرایند تولید به نمونه برداری ضمن فرایند تبدیل اشاره دارد که ببیند آیا خود فرایند تبدیل تحت کنترل قرار دارد یا نه.
توجه نهایی به کنترل کیفیت مربوط به این است که آیا نمادها مورد بررسی قرار می گیرند یا نمونه گیری متغیرها. بررسی و وطبقه بندی اقلام بر مبنای قابل قبول یا غیر قابل قبول نمونه گیری نمادین خوانده می شود.

کنترل های مالی
انواع نسبتهای رایج تجزیه و تحلیل
مدیران اغلب مایلند تراز سازمانی و صورتهای درآمد آن را بررسی کرده و نسبتهای کلیدی راتجزیه و تحلیل نمایند.
نسبت های نقدینگی چیست؟ نقدینگی معیار توانایی سازمان است که بتواند با تبدیل دارایی هایش به پول نقد، بدهی هایا قرضهای خود را بپردازد. مرسوم ترین نسبتهای نقدینگی ، نسبتهای جاری و سریع است.
نسبت جاری را نسبت دارایی جاری به بدهی های سازمان تعریف می کنند.
نسبت سریع همان نسبت جاری است، فقطارزش پولی موجودی ها از داراییهای جاری کسر می شود.
نسبت های بدهی کدامند؟ نسبتهای بدهی عبارتند از کاربرد وجوه قرض گرفته شده برای عمل و توسعه یک سازمان. نسبتهای بدهی مانند نسبت بدهی به دارایی یا نسبت عوایددفعات کارمزد می تواند به مدیران کمک کند.
نسبت گردش موجودی عبارتست از درآمد تقسیم بر موجودی. هرچقدر این نسبت بزرگتر باشد موجودی ها با کارایی بیشتر به مصرف می رسند. تقسیم در آمد بر کل دارایی ها را نسبت گردش کل دارایی ها گویند که سطح دارایی های لازم جهت کسب درآمدهای سازمان را به سنجش در می آورد.
نسبتهای سوددهی کدامند؟ سازمانهای سودآور مایلند که اثر بخشی و بازدهی خود را بسنجند. نسبتهای سوددهی برای این مقصود بکار گرفته می شوند. نسبتهای شناخته شده در این زمینه نسبتهای سود خالص بر درآمد و بازگشت سرمایه گذاری است.

حسابرسی چیست؟
حسابرسی عبارتست از تأیید رسمی حسابها، اسناد فعالیتهای عملیاتی یا اجرایی یک سازمان. حسابرسی اساساً برای بازبینی مکانیسمهای سازمانی طرحریزی شره است.حسابرسی ها کلاً می توانند از جنبه های داخلی یا خارجی مطرح شوند.
تفاوت بین حسابرسی داخلی و خارجی چیست؟ حسابرسی خارجی تآیید صورت حسابهای مالی یک سازمان از سوی یک مؤسسه حسابداری خارجی و مستقل است. حسابرسی داخلی همانطور که از اسم آن بر می آید بوسیله کارمندان حسابداری یا مالی خود سازمان انجام می گیرد.
چگونه حسابرسی داخلی می تواند ابزار مفید کنترل مدیریتی باشد؟ حسابرسی های داخلی فراتر از تأیید حسابهای مالی هستند. حسابرسی های داخلی می کوشند نارسایی ها را در فرایندهای سازمانی هویدا کنند و عملیاتی را برای اصلاح آنها پیشنهاد نمایند.
تحلیل هزینه و سود چه نقشی در کنترل بازی می کند؟
بعضی از فعالیتهای سازمانی به فن آوریهای ارزیابی اهداف مالی تکیه نمی کنند، بلکهبه مقایسه هزینه ها در مقابل اهداف می نشینند و از نتیجه آن برای اولویت دادن و ارزشیابی فعالیتها استفاده می کنند.به این روش تحلیل هزینه و سود می گویند.
حسابداری فعالیت- محور چیست؟
حسابداری فعالیت- محور شیوه ای از حسابداری است که در آن هزینه های تولید کالا و خدمات بر مبنای فعالیتهای انجام شده و منابع بکار گرفته شده اختصاص می یابد.یعنی هدف حسابداریفعالیت محور بازتاباندن هزینه های تولید بطور دقیق می باشد.
منبع







اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
مبانی مشاوره مدیریت

نویسنده A.Ehsani

0 پاسخ ها
1310 مشاهده
آخرين ارسال ۵ مهر ۱۳۸۹ - ۱۵:۱۵:۵۵
توسط A.Ehsani
xx
شناخت مبانی مدیریت تغییر

نویسنده امیر شهباززاده

0 پاسخ ها
1761 مشاهده
آخرين ارسال ۲ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۲:۰۹:۱۶
توسط امیر شهباززاده
xx
مدیریت منابع انسانی (Human Resource Management)

نویسنده امیر شهباززاده

0 پاسخ ها
2558 مشاهده
آخرين ارسال ۱۰ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۲:۴۰:۱۰
توسط امیر شهباززاده
xx
نکاتی از کتاب آینده مدیریت(The future of Management)نویسندگان گری همل و بیل بری

نویسنده mehdi seidabadi

1 پاسخ ها
1587 مشاهده
آخرين ارسال ۲۳ خرداد ۱۳۹۱ - ۲۳:۲۷:۱۰
توسط nader_abdolahi
xx
اصول مدیریت

نویسنده اکبرزاده

0 پاسخ ها
1029 مشاهده
آخرين ارسال ۲۰ آذر ۱۳۸۹ - ۱۲:۱۹:۴۹
توسط اکبرزاده
xx
اصول مدیریت دولتی

نویسنده اکبرزاده

0 پاسخ ها
1317 مشاهده
آخرين ارسال ۲۰ آذر ۱۳۸۹ - ۱۲:۲۰:۲۸
توسط اکبرزاده
 

anything