Google


normal_post - چالش‌هاي كشتيراني جهان - متا نویسنده موضوع: چالش‌هاي كشتيراني جهان  (دفعات بازدید: 1556 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین CIVILAR

xx - چالش‌هاي كشتيراني جهان - متا
چالش‌هاي كشتيراني جهان
« : ۲۷ فروردین ۱۳۸۹ - ۰۹:۵۹:۴۰ »
چالش‌هاي كشتيراني جهان




نگراني ناشي از افت سريع اقتصاد جهان و در نتيجه مشكلات مالي و بحران‌هاي داخلي بوجود آمده در ايالات متحده باعث ايجاد بي‌ثباتي در بازار كشتيراني شده است.

كشتيراني از شيوه‌هاي حمل‌ونقلي است كه به بيشترين ميزان به تجارت جهاني خدمات ارائه مي‌كند، بنابراين، اين صنعت به ميزان زيادي تحت تاثير توسعه‌هاي اقتصادي و تجاري قرار مي‌گيرد و اثرات ناشي از ركود وال استريت روي اقتصاد و تجارت جهاني را اين بخش نيز احساس كرده است.

هم‌اكنون اخبار، حاكي از يك افت در صنعت كشتيراني در نتيجه شوك‌هاي آغاز شده بواسطه حوادث مصيبت‌بار مالي در آمريكا است. (اين اخبار حاكي از هشدارهايي در رابطه با مشكلات در حال شكل‌گيري كه مي‌تواند چالش‌هاي پايداري را در مقابل بازيگران صنعت كشتيراني جهت ايفاي وظايفشان بوجود بياورد، مي‌باشد).‌

اخبار اخير درخصوص پايان كار‌C Line ، يكي از خطوط كشتيراني كره‌جنوبي كه اساسا به ارائه خدمات تجاري در داخل آسيا مي‌پرداخت، صنعت كشتيراني را شوك‌زده كرده است. اين شركت با اينكه يك بازيگر منطقه‌اي برجسته است كه مشتركا خدمات پرمنفعت كشتيراني را در تجارت بين ژاپن - چين فراهم مي‌كرد، كناره‌گيري خود را با توجه به كاهش تقاضا براي خدمات در آن مسير، اعلام كرده است.

گزارشات اين شركت مبني بر اينكه كشتي‌هاي اجاره داده شده از 24 كشتي تنها به 3 كشتي رسيده، تصوير نااميد كننده‌اي از وخامت رو به افزايش در صنعت كشتيراني را ترسيم مي‌كند. اين صنعت شاهد نگراني است كه در اثر كاهش چشمگير ناوگان بوجود آمده و آغازگر بازپس دادن بيشتر كشتي‌هاي اجاره شده بوسيله اجاره كنندگان خواهد بود.

اين امر بطور ناخوشايندي متصديان كشتي‌هاي اجاره داده شده را از لحاظ مالي تحت تاثير قرار خواهد داد زيرا آنها بطور افزايشي تحت فشار خواهند بود تا نه تنها از عهده تعهداتشان نسبت به فرستنده بلكه نسبت به متصديان پايانه‌اي نيز به‌درستي برآيند.

اخبار موجود حاكي از شرايط در حال زوال صنعت كشتيراني در اثر كاهش توان عملياتي بنادر چين است، چرا كه رشد اقتصادي اين كشور، بيشترين تاثير را در رشد تجارت جهاني را دارد. حجم رشد كانتينر در بنادر چين در 6 ماهه نخست سال 2008 از 24 درصد به 17 درصد رسيد كه نسبت به دوره مشابه سال 2007 كاهش داشته است.

پس از سير صعودي توان عملياتي در دهه گذشته كه بواسطه رشد رعدآساي اقتصاد چين حاصل شد، بنادر اين كشور كاهشي 20 درصدي را در رشد حجم كانتينرها ثبت كردند (اولين افت ناگهاني اين چنيني در 5 سال اخير).‌

همانطور كه تقاضا براي صادرات چين از بازار اصلي خودش به علت دشوار شدن شرايط اعتبارات كاهش يافت و اعتماد مشتريان نيز از بين رفت.

اين موقعيت اثر زنجيره‌اي را ايجاد مي‌كند كه بطور ناخوشايندي عاملان تجاري چين را تحت تاثير قرار خواهد داد تقاضاي كم براي كالاهاي ساخته شده توسط چين منجر به كاهش تقاضاي چين براي انواع كالاهايي كه براي توليد آن محصولات لازم است مي‌شود.‌

نگراني‌هاي ناشي از آهسته شدن رشد اقتصاد كشورهاي در حال توسعه مانند چين و هند و برزيل و تقاضاهاي كمتر از واسطه بحران‌هاي مالي وجود دارد كه ضربات سنگيني را به علت شرايط كنوني و كاهش تقاضا براي كالاهاي اصلي در سالهاي اخير بر پيكره اقتصاد جهاني خواهد زد. بعلاوه امري كه باعث افزايش نگراني‌ها است، پيش‌بيني صندوق بين‌المللي پول در رابطه با كاهش رشد جهان از 5 درصد در سال 2007 به 9/3 درصد در سال 2008 به واسطه ناكامي‌هاي مالي است.

مطابق پيش‌بيني صندوق بين‌المللي پول، اقتصاد جهان بايد در سال 2010 ميلادي، 3درصد كاهش داشته باشد كه منجربه يك ركود جهاني شده و بطور قابل توجهي روي حجم تجارت اثر خواهد داشت.

بخش دريايي كه بيشترين تسهيلات را براي تجارت جهاني فراهم مي‌كند، بواسطه كاهش حجم كالاهاي حمل شده، ضرر كرده‌ است.

كارشناسان ارزيابي‌هاي خود را از رشد تجارت دريايي در سال 2008 به 6/7 درصد تعديل كرده كه نسبت به 3/9 درصدي كه قبلا براي اين سال پيش‌بيني شده بود، كمتر است.

اگر اين پيش‌بيني شكل واقعيت به خود بگيرد، درآمد شركت‌هاي كشتيراني، بنادر و بسياري از بازيگران ديگر قرار گرفته در طول زنجيره عرصه دريايي، از بين خواهد رفت.

اين حادثه در حال وقوع، ضربات شديد را خصوصا بر آن شركت‌هايي كه مبالغ هنگفتي را به‌صورت هزينه سرمايه‌اي خرج به روز سازي و توسعه ناوگان خود كرده‌اند، خواهد زد.

با تقاضاي كمتر براي كالاها و مواد خام، نرخ كرايه‌ها كاهش خواهد يافت و مالكان از سفارش كشتي‌هاي جديد يا خريد كشتي‌هاي دست دوم منصرف خواهند شد و حتي بعضي از آنها اقدام به فسخ قراردادهاي كنوني ساخت كشتي‌هاي جديد با كارخانجات كشتي‌سازي خواهند كرد. همچنين احتمال دارد تلاش كنند تا ميزان تناژ خود را كم كرده تا با سطوح تقاضا براي خدمات، بر طبق كالاهايي كه كشتي‌هايشان حمل مي‌كنند، منطبق شوند.

همچنين ممكن است در واكنش به بحران‌هاي مالي و انتظار ركود اقتصادي، چندين خطوط كشتيراني اقدام به قطع خدماتشان بواسطه پيش‌بيني كاهش حجم تجارت، كنند.

براي مثال، اعضاي ائتلاف CKYH يعني ‌ COSCO(كاسكو)،‌K Line ، يانگ مينگ و كشتيراني هانجين، قصد دارند سرويس‌هاي هفتگي خود بين آسيا و مديترانه را به موجب تزلزل تقاضا در تجارت بين اين دو منطقه را ادامه ندهند. بعلاوه خط ‌ Kتمام سرويس‌هاي آبي(‌‌‌water service) خود را در مسير ساحل شرقي آسيا - آمريكا بطور موقت معلق كرده كه ديدگاه منفي را بوسطه شركت نسبت به دورنماي تجارت بين اين دو منطقه مطرح مي‌كند.‌

شواهد بيشتر در زمينه آماده شدن صنعت كشتيراني براي زمان‌هاي سخت در پيش‌رو، كاستن نرخ كرايه‌ها در نتيجه كاهش حجم كالا است. براي مثال ليست لويدز(‌‌Lloyds List) گزارش مي‌دهد كه نرخ كرايه‌ها در تجارت آسيا - اروپا از آگوست رو به كاهش است. از هنگامي كه حجم تجارت در مسيرهاي اصلي تجاري شروع به كاهش كرد، انتظار مي‌رفت بيشتر اپراتورها خدمات خود را قطع كرده يا مسيرهاي خود را با كاهش تقاضا منطبق سازند.

افت ناگهاني حجم تجارت مطمئنا باعث نگراني متصديان بنادري كه بطور غيرمحافظه‌كارانه هزينه‌هاي زيادي را براي برنامه‌هاي خود خرج كرده‌اند، شده است اين كاهش، توان عملياتي آنها را در زمينه حمل‌ونقل و در نتيجه درآمد كاهش مي‌دهد.

اپراتورهاي بندري با چالش‌هاي عظيم و زيادي براي ايجاد يك تعادل بين فراهم كردن ظرفيت اضافي براي جذب خطوط كشتيراني و فرو نرفتن در يك موقعيت نامناسب و غير اقتصادي بهره‌برداري از منابع كه مي‌تواند منجر به از بين رفتن درآمد آنها شود، مواجه هستند.

در حاليكه بسياري از كارخانه‌هاي كشتي‌سازي از زيادي سفارشات در چند سال آينده بسيار خوشنودند، فسخ سفارشات ساخت كشتي، درآمد آنها را تحت تاثير قرار مي‌دهد.

هر چند اين نبايد همه بدبختي و دردسر بخش كشتيراني باشد، اما آنهايي كه از شرايط راضي هستند و هنوز روي ظرفيت و نيروي انساني سرمايه‌گذاري مي‌كنند، روزي ميوه‌هاي اين دورانديشي آنها به بار خواهد نشست.‌

كمبود ظرفيت و سرمايه انساني در بخش‌هاي مشخصي از صنعت دريايي به عنوان زنگ هشداري براي سرمايه‌گذاري در آينده عمل مي‌كند، بطور مثال بخش عرضه تجهيزات ساحلي(‌‌offshore supply vessels) را در نظر بگيرد كه در ميان بوم‌هاي رايج با كمبود ظرفيت در بخش نفت و گاز ساحلي مواجه است.

اين وضعيت ميراث دوره غفلت و سرمايه‌گذاري كم در OSV در طول سال‌هاي 1980 كه نفت به‌صورت ارزان و فراوان وجود داشته است.

بازيگران بخش كشتيراني مي‌توانند از تجربيات بخش OSV استفاده كنند آنهايي كه از صرف سرمايه خودداري مي‌كنند، هنگامي كه اقتصاد جهاني احيا شد و حجم تجارت و تقاضا دوباره بالا رفت، آمادگي لازم را نخواهند داشت.

- صنعت كشتيراني طوفان بحران‌هاي مالي را كنترل مي‌كند.

طوفان‌ها بخشي از زندگي روزمره دريانوردان و چرخه‌اي طبيعي از اولين روزهاي استفاده از بخار در اين صنعت تاكنون است. در طول سال‌ها، شرايط بد و خوب حكم‌فرما شده است و اين صنعت چگونگي انطباق با اين فرصت‌ها و تهديدات را به وسيله كوچك‌سازي (تجزيه) و توسعه (ادغام) مناسب كه تابع مستقيمي از تقاضاي مشتريان مي‌باشد يادگرفته است.

پس چه چيزي باعث متفاوت بودن وضعيت جاري مي‌شود؟

در حقيقت، آبهاي طوفاني هميشه در همه‌جا هستند اما با وجود دريانوردان حرفه‌اي مي‌توان از اغلب آنها پرهيز كرد بعضي معتقدند كه هيچ اختلافي وجود ندارد و اين پيش‌بيني ركود جهاني همانند ركودهاي قبلي است، اما تنها عامل جهاني بودن آن، متفاوت است و فقط به آمريكا و اروپا محدود نمي‌شود.

ابرهاي سياه همه جا هستند. به علاوه مي‌توان با استفاده از بعضي نشانه‌ها، افت يا ركود را در چين كه بيشتر موفقيت‌هاي اخير كشتيراني به آن وابسته است، پيش‌بيني كرد كه در نتيجه اين ركود توسط بيشتر اپراتورها احساس مي‌شود.

در عين حال، كشتيراني هميشه سرمايه‌بر بوده است و از آنجايي كه در تهيه اين سرمايه به بانك‌ها متكي است، نيازمند اين است كه به‌صورت موفقيت‌آميز و درست عمل كند. اكنون كه بانك‌ها پرداخت‌هاي وام را محدود كرده‌اند، اين امر به‌صورت مستقيم روي مشكلاتي كه ممكن است شركت‌هاي كشتيراني در حال تجربه آن باشند يا نباشند، اثرگذار باشد. همچنين مشهود است كه ضمانت بانك‌ها مشكل‌تر شده است و اين عمل روي ساخت كشتي‌ها نيز مستقيما اثر مي‌گذارد. اگرچه، در بلند مدت شايد اين مشكل با اين ديد كه از اضافه عرضه‌اي كه به احياي صنعت بعد از اين بحران‌ها كمك نخواهد كرد، مي‌كاهد، سودمند باشد.‌

در آخر، قويترها زنده مي‌مانند و ضعيف‌ترها از بين مي‌روند و اين حقيقت كه بيشتر موقعيت‌هاي سخت براي متصديان كشتي و گروهي از بانكداران باقي مي‌ماند، يك مساله كم ارزش است علي‌رغم اين شرايط بد، بايد به خاطر داشت كه صنعت كشتيراني خاصيت ارتجاعي دارد. (يك طبيعت چرخه‌اي)

بعلاوه حركت صنعت كشتيراني با توجه به جايگاه آن كه از ارزانترين نوع حمل‌ونقلي است هرگز متوقف نمي‌شود. البته يقينا همانطور كه اكنون تجربه مي‌كنيم، كاهش خواهد يافت، اما احيا و رونق مرحله بعدي است و اين مرحله بعد با توجه به عمليات اقتصادي چين و هند كه بنام محركان اصلي قرن 21 خوانده مي‌شوند، احتمالا در صف ايستاده است. اما سناريوي كنوني انقباض است و مادامي كه زمان، مساعد بوده وابستگي متقابل همه اقتصادها به يكديگر باعث مناسب بودن كشتيراني شده است.

به عنوان يك صنعت جهاني، كشتيراني سرويس جهاني را براي ساختار اقتصادي جهان فراهم مي‌كند كه هدفش برآورده ساختن همه نيازمندي‌ها در حوزه جهاني و داخلي است.

با اين وجود، همانطور كه ناكامي (شكست) بانك‌ها نشان مي‌دهد اثرات جهاني منجر به تاثيرات قابل توجه داخلي مي‌شود و كشتيراني بايد خود را براي انقباض داخلي كه بي‌شك منجربه بازگشت شناورهاي بيكار شده به خانه اصلي‌شان مي‌شود، آماده كند. سوالي كه باقي مي‌ماند اين است كه براي چه مدت؟

در حالي‌كه ركود جهاني ممكن است همه فعاليت‌ها را مورد تعديل قرار دهد، زير بناهاي كشتيراني باقي خواهد ماند. اگر چه ممكن است نياز به تصحيح و بازنگري در استراتژي‌ها با توجه به ورود به دوره جديد باشد، اما صنعت دريانوردي مسير بازرگاني منطقه‌اي و جهاني خود را ادامه خواهد داد.

همچنين بايد توجه داشت كه اين بحران‌هاي مالي و كاهش حجم تجارت دريايي منجر به از بين رفتن بسياري از مشاغل مربوط به اين حوزه مي‌شود اما از لحاظ ديگر شايد خريد كشتي در اين دوره بسيار مناسب باشد.


Linkback: https://irmeta.com/meta/b130/t1040/


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter
 

anything