• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



veryhot_post - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا نویسنده موضوع: آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی  (دفعات بازدید: 196060 بار)

0 کاربر و 2 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
لیست بخشودگی مالیاتی ۸۴ شرکت بورسی
« پاسخ #1245 : ۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۶:۱۴:۳۳ »
براساس جدیدترین توافقات سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان امور مالیاتی کشور، فهرست اسامی ۸۴ شرکت بورسی برای اعمال معافیت بخشودگی مالیاتی به سازمان مالیاتی ارسال شد.

به گزارش شبکه اخبار اقتصادی و دارایی (شادا) به نقل از ایرنا، در بخشنامه جدید علی عسکری رئیس سازمان امور مالیاتی کشور به سازمانهای تابعه آمده است: نظر به اینکه اعمال بخشودگی موضوع ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم، منوط به دریافت تاییدیه مربوط به هر شرکت از سازمان بورس و اوراق بهادار می باشد، به پیوست تصویر نامه شماره ۲۸۶۰۲۲/۱۲۱ هشتم مهر ماه ۹۳ سازمان بورس و اوراق بهادار منضم به فهرست اسامی ۸۴ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مربوط به دوره مالی منتهی به سال ۱۳۹۲ ارسال می گردد. لذا مقتضی است ادارات امور مالیاتی با عنایت به لیست پیوست و تاییدیه مربوطه برابر مقررات اقدام نمایند.
بدیهی است سایر موارد نیز به محض دریافت، متعاقباً ارسال می گردد.
ضمناً درخصوص عملکرد سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ با عنایت به توافقات به عمل آمده فیمابین این سازمان و سازمان بورس و اوراق بهادار مقرر شد، ادارات امور مالیاتی براساس تاییدیه های قبلی که توسط سازمان یادشده برای آن ادارات ارسال گردیده است، برابر مقررات اقدام نمایند.
ماده ۱۴۳ـ معادل ده درصد از مالیات بر درآمد حاصل از فروش کالاهایی که در بورس های کالایی پذیرفته شده و به فروش می رسد و ده درصد از مالیات بر درآمد شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی پذیرفته می شود و پنج درصد از مالیات بر درآمد شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می شود، از سال پذیرش تا سالی که از فهرست شرکتهای پذیرفته شده در این بورس ها یا بازارها حذف نشده اند با تأیید سازمان بخشوده می شود. شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در بورسهای داخلی یا خارجی یا بازارهای خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته شود در صورتی که در پایان دوره مالی به تأیید سازمان حداقل بیست درصد سهام شناور آزاد داشته باشند، معادل دو برابر معافیتهای فوق از بخشودگی مالیاتی برخوردار می شوند.
تبصره ۱ ـ از هر نقل و انتقال سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام و سهم الشرکه شرکا در سایر شرکتها مالیات مقطوعی به میزان چهار درصد ارزش اسمی آنها وصول می شود. از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال فوق مطالبه نخواهد شد. انتقال دهندگان سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام مکلفند قبل از انتقال ، مالیات متعلق را به حساب سازمان امو رمالیاتی کشور واریز کنند.
ادارات ثبت یا دفاتر اسناد رسمی مکلفند در موقع ثبت تغییرات یا تنظیم سند انتقال حسب مورد گواهی پرداخت مالیات متعلق را اخذ و ضمیمة پرونده مربوط به ثبت یا انتقال کنند.
تبصره ۲ ـ در شرکت های سهامی پذیرفته شده در بورس اندوخته صرف سهام مشمول مالیات مقطوع به نرخ نیم درصد خواهد بود و به این درآمد مالیات دیگری تعلق نمی گیرد. شرکتها مکلفند ظرف سی روز از تاریخ ثبت افزایش سرمایه آن را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
ماده ۱۴۳ مکرر الحاقی از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکتها اعم از ایرانی و خارجی در بورس ها یا بازارهای خارج از بورس دارای مجوز، مالیات مقطوعی به میزان نیم درصد ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام وصول خواهد شد و از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام و مالیات بر ارزش افزوده خرید و فروش مطالبه نخواهد شد.
کارگزاران بورسها و بازارهای خارج از بورس مکلفند مالیات یادشده را به هنگام هر انتقال از انتقال دهنده وصول و به حساب تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز و ظرف ده روز از تاریخ انتقال، رسید آن را به همراه فهرستی حاوی تعداد و مبلغ فروش سهام و حق تقدم مورد انتقال به اداره امور مالیاتی محل ارسال کنند.
تبصره۱ – تـمام درآمـدهای صـندوق سـرمایه گذاری در چـارچوب این قـانون و تمامی درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری در اوراق بهادار موضوع بند(۲۴) ماده(۱) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۴ و درآمدهای حاصل از نقل و انتقال این اوراق یا درآمدهای حاصل از صدور و ابطال آنها از پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲/۳/۱۳۸۷ معاف است و از بابت نقل و انتقال آنها و صدور و ابطال اوراق بهادار یاد شده مالیاتی مطالبه نخواهد شد.
تبصره ۲ – سود و کارمزد پرداختی یا تخصیصی اوراق بهادار موضوع تبصره(۱) این ماده به استثناء سود سهام و سهم الشرکه شرکتها و سود گواهی های سرمایه گذاری صندوقها، مشروط به ثبت اوراق بهادار یادشده نزد سازمان جزء هزینه های قابل قبول برای تشخیص درآمد مشمول مالیات ناشر این اوراق بهادار محسوب می شود.
تبصره ۳ – در صورتی که هر شخص حقیقی یا حقوقی مقیم ایران که سهامدار شرکت پذیرفته شده در بورس یا بازار خارج از بورس،سهام یا حق تقدم خود را در بورس ها یا بازارهای خارج از بورس خارجی بفروشد، از این بابت هیچ گونه مالیاتی در ایران دریافت نخواهد شد.
تبصره ۴ – صندوق سرمایه گذاری مجاز به هیچگونه فعالیت اقتصادی دیگری در خارج از مجوزهای صادره از سوی سازمان نمی باشد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
تورم سنواتی مبنای دستمزد ۹۴ باشد
« پاسخ #1246 : ۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۶:۱۵:۲۷ »
رئیس فراکسیون کارگری مجلس با بیان اینکه بر اساس جدیدترین مذاکرات انجام شده مقرر شد آخرین سبد هزینه خانوار و مجموع تورم سنواتی در تعیین دستمزد سال ۹۴ کارگران لحاظ شود، گفت: به طور کلی با توجه به شرایط اقتصادی فعلی نرخ تورم سالانه باید در حداقل دستمزد کارگران لحاظ شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی صبح روز دوشنبه در محل خبرگزاری ایلنا نشست خبری با حضور رئیس و اعضای این فراکسیون و محسن سرخو عضو شورای شهر تهران و اعضای هیات اجرایی خانه کارگر برگزار شد.
علیرضا محجوب در این جلسه با بیان اینکه سازوکار محاسبه دستمزد کارگران باید اصلاح شود، گفت: حدود دو هفته پیش مصوب شد که محاسباتی برای تعیین سازوکار دستمزد کارگران در سال ۹۴ انجام شود و مقرر شد که این سازوکار بر اساس آخرین هزینه سبد خانوارو میانگین تورم سالانه باشد.
نماینده مردم تهران،شمیرانات،ری و اسلامشهردر مجلس شورای اسلامی ، افزود: در سال های گذشته نرخ تورم سالانه در تعیین دستمزد کارگران لحاظ نشد و رقم اضافه شده به دستمزد کمتر از نرخ تورم بود، به همین دلیل تعدادی از نمایندگان کارگری در این باره به دیوان عدالت اداری شکایت کردند که متاسفانه دیوان عدالت اداری بر اساس استدلال خود دولت را مجاز و نه مکلف به لحاظ کردن نرخ تورم در تعیین دستمزد کارگران دانست.
وی با اشاره به اینکه بر اساس قانون دولت می تواند با در نظر گرفتن دو فاکتور دستمزد کارگران را تعیین کند، گفت: بر اساس قانون دولت می تواند با در نظر گرفتن ماخذ تورم و نیز ماخذ خانوار اقدام به تعیین دستمزد کارگران کند که متاسفانه در برخی سنوات این اقدام صورت نمی گیرد.
محجوب ادامه داد: در سال ۱۳۸۱ با توجه به محاسباتی که انجام گرفت مقررشد ۵۰ درصد افزایش دستمزد اعمال شود و این توافق بین دولت و کارفرما برای یک سال عملی شد، اما سال بعد گفتند که دولت نباید مزد را افزایش دهد. به همین دلیل در آن سال ۱۰ درصد علاوه بر حداقل دستمزد برای جبران معوقات درنظر گرفته شد.
وی با یبان اینکه این روند برای یک سال عملی شد، گفت: در سال بعد این روند متوقف شد و این مسئله باعث شد معوقات کارگران از سال ۸۳ باقی بماند.
تعیین دستمزد کارگران دغدغه جدی مجلس است
در ادامه این جلسه نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با دستمزد ماهانه ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان عملا نمی توان زندگی کرد، گفت: تعیین یک دستمزد عادلانه برای کارگران کشور در حال حاضر یکی از مهمترین دغدغه های مجلس است.
رضا رحمانی با بیان اینکه هم اکنون  مشکلاتی در زمینه سازوکار مزد کارگران وجود دارد، گفت: برای تعیین فرمول دستمزد کارگران باید اطلاعاتی شفافی در این زمینه در اختیار تمامی نمایندگان مجلس و نیز مسئولان دولت قراربگیرد. اما در حال حاضر بسیاری از نمایندگان در جریان دقیق چگونگی این عملیات نیستند.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت بیمه کارگران ساختمانی، گفت: به طور کلی کارگران در هر کشوری به عنوان منابع تولید ثروت و توسعه محسوب می شود و سهم این افراد در کشورهای توسعه یافته بسیار بالا است.
وی با بیان اینکه بهترین راه حمایت از تولید، حمایت از کارگران است، ادامه داد: در بسیاری از کشورهای پیشرفته سهم کارگران در تولید ثروت حدود ۸۰ درصد است. اما در کشور ما براساس آمار موجود این رقم کمتر از ۳۴ درصد گزارش شده است.
رحمانی همچنین با انتقاد از رویکرد فعلی دولت درهدفمندسازی یارانه ها، گفت: باید اعتراف کرد که هدفمند سازی یارانه ها از مسیر اصلی خود منحرف شده است ، چرا که یارانه اقشار پردرآمد جامعه کماکان پابرجا است و اراده ای برای حذف آن نیز وجود ندارد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکودر مجلس با بیان اینکه باید از بخشی از هدفمندی یارانه ها در جهت بهبود نظام بیمه ای کارگران بهره برد، گفت: حذف یارانه افراد پردرآمد به افزایش درآمد کارگران از محل یارانه کمک می کند.
 
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

در حالی نوبخت معاون برنامه ریزی رئیس جمهور از افزایش حقوق کارمندان دولت در سال ۹۴ به اندازه نرخ تورم خبر داد که با نگاهی به تورم موجود بر اساس آمار بانک مرکزی و مرکز آمار، حداقل حقوق سال آینده بین ۶۹۰ تا ۷۱۰ هزار تومان خواهد بود.
تسنيم نوشت: محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در حاشیه جلسه اخیر هیات وزیران گفت: در سال 94 حقوق کارکنان دولت به اندازه نرخ تورم افزایش می‌یابد. با وجود اینکه ما سیاست صرفه‌جویی اعتبارات هزینه‌ای را دنبال می‌کنیم، اما نسبت به افزایش حقوق کارکنان دولت اهتمام لازم را داریم.

افزایش حقوق کارمندان دولت در سال 94 به اندازه نرخ تورم در حالی اعلام شد که در حال حاضر بانک مرکزی و مرکز آمار هر دو نرخ تورم را اعلام می کنند ولی بر اساس قانون جدید، منبع اصلی انتشار آمار تورم مرکز آمار ایران است و البته نوبخت سخنگوی دولت هم اخیراً برای اعلام نرخ تورم از گزارش مرکز آمار ایران استفاده می کند که همه این تفاسیر نشان می دهد، معیار دولت برای محاسبه میزان افزایش حقوق کارمندان دولت در سال 94 نرخ تورم مرکز آمار ایران خواهد بود.

 بررسی نرخ‌های اعلامی تورم از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی نشان می دهد که نرخ مرکز آمار در سال جاری همواره کمتر از نرخ اعلامی بانک مرکزی بوده است.

روند نرخ تورم در سال جاری بر اساس گزارش مرکز آمار ایران کاهشی بوده به طوری که از 30.2 درصد در فروردین سال جاری به 17.8 درصد در آبان ماه امسال رسیده است. در صورتی که معیار دولت برای افزایش حقوق کارمندان دولت در روند بررسی بودجه 94 آخرین تورم اعلام شده فعلی یعنی تورم آبان ماه باشد، حداقل حقوق کارمندان دولت از 600 هزار تومان سال جاری به حداکثر 710 هزار تومان خواهد رسید.

این در حالی است که در سالهای گذشته دولت‌ها برای افزایش حقوق، تورم پایان سال را ملاک قرار می دادند که با این حساب چنانچه نرخ تورم روند کاهشی خود را مثل ماه‌های قبل ادامه دهد، احتمالا تورم سال 93 به حدود 15 درصد خواهد رسید که بدین ترتیب حداقل حقوق کارمندان دولت در سال 94 به 690 هزار تومان افزایش خواهد یافت.

نرخ تورم سال 92 بر اساس گزارش مرکز آمار 32.1 درصد بود ولی دولت در سال 93 حقوق کارمندان دولت را تنها 20 درصد افزایش داد. نرخ تورم سال 91 هم 30.5 درصد اعلام شده بود ولی افزایش حقوق کارمندان دولت در سال 92 حدود 25 درصد بوده است.
منبع : همشهری آنلاین
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
سهم ۵ درصدی مالیات بر ثروت در سبد درآمدهای مالیاتی
« پاسخ #1248 : ۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۷:۳۴ »
یک سوم از درآمد مالیاتی ۱۲ هزار میلیارد تومانی دولت در فصل بهار امسال از محل «مالیات اشخاص حقوقی» (شامل شرکت های دولتی و خصوصی) به دست آمده است.

بررسی های «اقتصادنیوز» از اطلاعات منتشرشده در «نماگر شماره ۷۶ بانک مرکزی» نشان می دهد: مجموع درآمدهای مالیاتی دولت در فصل بهار امسال به ۱۲ هزار و ۴۹ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به ۸ هزار و ۲۰۵ میلیارد تومان دوره مشابه پارسال، رشدی ۴۷ درصدی را نشان می دهد.
بر این اساس، در سه ماهه نخست امسال ۵۴٫۷ درصد از درآمد مالیاتی دولت از محل مالیات های مستقیم به دست آمده و ۴۵٫۳ درصد باقیمانده از محل مالیات های غیرمستقیم. عمده ترین محل کسب درآمدهای مالیاتی برای دولت در این دوره زمانی، «مالیات اشخاص حقوقی» بوده که ۴ هزار و ۲۹ میلیارد تومان (معادل ۳۳ درصد) از کل این درآمدها را به خزانه واریز کرد.
«مالیات بر کالاها و خدمات» -که شامل فصل جنجالی «مالیات بر ارزش افزوده» نیز می شود- در رده دوم این فهرست قرار داشت و حدود ۳ هزار و ۶۷۵ میلیارد تومان (معادل ۳۰ درصد) درآمد برای دولت ایجاد کرد.در بهار ۹۳، درآمد دولت از محل «مالیات بر درآمد» حدود ۲ هزار میلیارد تومان، از محل «مالیات بر واردات» نزدیک به یک‌هزار و ۷۷۹ میلیارد تومان و از محل «مالیات بر ثروت» ۵۶۷ میلیارد تومان بود که به ترتیب سهمی ۱۷، ۱۵ و ۵ درصدی از سبد درآمدهای مالیاتی دولت در این دوره را تشکیل می داد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

نمایندگان مجلس  پنجمین جلسه بررسی طرح احکام دائمی لوایح بودجه های سنواتی را درحالی آغاز کردند که  تعیین تکلیف شرکت های دولتی برای ارائه حسابرسی عملیاتی، اختیارات بودجه ای در صورت جابجایی دستگاه ها به دولت، ضوابط جدید مجلس برای پیشنهاد پروژه های عمرانی در بودجه سنواتی از جمله مصوبات مجلس در این جلسه بود.

نمایندگان ضمن بررسی ماده۳۱ طرح احکام دائمی لوایح بودجه سنواتی نمایندگان مجلس با سهام دار شدن و عضویت اعضای هیئت علمی آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی با اطلاع مدیریت دانشگاه موافقت کردند. نمایندگان در ادامه با بررسی و تصویب ماده دیگری شرکت‌های دولتی را مکلف کردند حداقل یک‌بار در طول سال های برنامه های توسعه از طریق سازمان حسابرسی نسبت به انجام حسابرسی عملیاتی و ارائه آن به مجمع عمومی اقدام کنند.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

مدیر کل نامنویسی وحساب های انفرادی سازمان تأمین اجتماعی گفت: تأمین اعتبار دفترچه های درمانی تأمین اجتماعی به شکل سیستمی وخودکار انجام می شود.

به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، سعید حسینی افزود: تاریخ اعتبار دفترچه های درمانی توسط اپراتور تعیین نمی شود بلکه سیستم بر اساس قوانین، مقررات وضوابط تعبیه شده در آن نسبت به تعیین آن اقدام می کند.
وی با بیان اینکه دفترچه درمانی یکی از مهمترین مزایای هربیمه شده ای در سازمان تأمین اجتماعی است، گفت: در هنگام دریافت اغلب خدمات سازمان به همراه داشتن آن ضروری است.
وی افزود: دفترچه درمان عادی دارای ۱۵ نسخه ۳ برگی  برگ اول مخصوص پزشک، برگ دوم مختص داروخانه، آزمایشگاه یا رادیولوژی و… وبرگ سوم مخصوص بیمار است که مشخصات کامل فرد بیمه شده شامل نام ونام خانوادگی، شماره بیمه، شماره ۱۸ رقمی سریال ، کد ملی، تاریخ ویزیت، نسبت بیمه شده با بیمه شده اصلی ونوع بیمه در آن قید شده است.
وی افزود: دفترچه درمان بیمه شدگان تبعی بالای ۲ سال برای دریافت خدمات حتماًباید عکسدار باشد .
وی با اشاره به اینکه سازمان برای دفترچه های درمانی بیماران مبتلا به بیماری های مزمن وبیماران خاص تمهیداتی اندیشیده است، اظهار داشت: این بیماران پس از ارائه مدارک لازم به دفاتر اسناد پزشکی  وتأیید آنها می توانند از خدمات ویژه سازمان استفاده کنند.
وی افزود: دفترچه درمانی بیماران خاص۴۵ برگ ومستمری بگیران تأمین اجتماعی ۲۴ برگ است.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

برخوداری از کارت پایان خدمت و یا معافیت دائم یکی از مهم‌ترین شرایط استخدامی شرکت‌های دولتی و خصوصی است. اما برخی از شرکت های دولتی و خصوصی به بهانه نداشتن کارت پایان خدمت نیروهای مشمول را بیمه نمی کنند. این در حالی است که به گفته سخنگوی کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران هر کس که مشغول به کار است اعم از اینکه سربازی رفته باشد یا نه باید بیمه شده و از امکانات سازمان تامین اجتماعی بهره‌مند شود.


به گزارش تامین ۲۴، یکی از مواردی که زمین سواستفاده کارفرمایان از نیروی کار را فراهم کرده است بحث سربازی است. طبق نظر سازمان نظام وظیفه بنگاه‌های اقتصادی مجاز به استفاده از نیروی انسانی فاقد کارت پایان خدمت یا معافیت دائم نیست.
اما از سوی دیگر طیق قانون کار، کارفرما ملزم است کلیه موارد قانونی را در مورد نیروی کار خود اعم از اینکه دوران سربازی را گذرانده باشد یا نه فراهم کند. ابهامات قانونی و تصمیمات شخصی در این مورد زمینه سواستفاده بسیاری از کارفرمایان را فراهم کرده است.
«نادریان»، یکی از روزنامه نگارانی است که در یک نشریه وابسته به یکی از وزارت خانه‌های دولت کار می‌کند. وی در این مورد می‌گوید: «از اول مرداد ماه ۹۳ در این نشریه کار کردم و من را بیمه کردند اما اخیراً بیمه من را به این بهانه که کارت پایان خدمت ندارم قطع کرده‌اند» وی در ادامه می‌گوید پس از استعلام از وزارت کار به او گفته‌اند به کار گیری افراد فاقد کارت پایان خدمت غیرقانونی است.
علی رغم استعلام این روزنامه نگار از وزارت کار و پاسخ این وزارت خانه مبنی بر غیرقانونی بودن کار افراد فاقد کارت پایان خدمت، در قانون کار چنین امری پیش بینی نشده است و حتی اشاره‌های وجود دارد که خلاف آن را ثابت می‌کند.
«هادی ابوی»، سخنگوی کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران اظهار داشت در متن قانون کار اشاره شده است که اگر کارگری پیش از خدمت سربازی مشغول به کار بود و از بیمه برخودار شد، و پس از خدمت سربازی به کار خود بازگشت، سابقه بیمه او در پیش از خدمت جزو سنوات او محسوب می‌شود.
ابوی خاطر نشان کرد همین اشاره در قانون کار نشان می‌دهد که هر کس که مشغول به کار است اعم از اینکه سربازی رفته باشد یا نه باید بیمه شده و از امکانات سازمان تامین اجتماعی بهره‌مند شود.
سخنگوی کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران افزود در این زمینه بحث‌های انحرافی و سواستفاده‌های زیادی وجود دارد که موجب شده است برخی کارفرمایان از این ابزار برای بهره کشی بیشتر از نیروی کار استفاده کنند.
این فعال کارگری گفت کارگرانی که با این شرایط روبرو می‌شوند می‌توانند درخواست خود را به سازمان تامین اجتماعی بنویسند و این سازمان هم بازرسان خود را برای رسیدگی به وضعیت به آن واحد تولیدی یا خدماتی می‌فرستند و در صورت تایید از آن کارگر نام نویسی کرده و او را بیمه می‌کنند و بیمه او ارتباطی با خدمت سربازی ندارد.
«حسین حبیبی»، دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران نیز نظر مشابهی دارد. وی گفت به کارگیری کارگران و کارمندان فاقد کارت پایان خدمت جرم محسوب نمی‌شود اما یک دو گانگی میان وظیفه وزارت کار و سازمان نظام وظیفه وجود دارد.
این فعال حقوق کارگران در ادامه افزود وزارت کار به دنبال نیروی انسانی است و سازمان نظام وظیفه در پی سربازی گیری. اما ممکن است فردی آمادگی خدمت سربازی را داشته باشد اما به هر دلیلی مدتی را بتواند در کاری فعالیت کند تا موعد اعزام به خدمتش فرا برسد. حبیبی تصریح کرد این فرد اگر به کاری مشغول شد کارفرما موظف است او را بیمه کند.
دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران با یادآوری قانون کار اظهار داشت در قانون پیش بینی شده است اگر کارگری به سربازی برود و بعد از آن در‌‌ همان مکان قبلی مشغول به کار شود، مبلغی بابت حق بیمه سنوات سربازی پرداخت نمی‌شود.
حبیبی خاطر نشان کرد بر اساس متن قانون کار و برداشت‌هایی که از آن می‌شود ارتباطی از آن نوع که برخی کارفرمایان مدعی‌اند بین کار و سربازی وجود ندارد و کارفرما ملزم است در هر صورت کارگر یا کارمند خود را بیمه کند.
وی در پاسخ به این سوال تامین ۲۴  که وزارت کار به یکی از این کارگران فاقد کارت پایان خدمت گفته است کار کردن او غیرقانونی است، گفت در این مورد طبق قانون کار اقدام کارفرما در زمینه عدم ارائه بیمه غیرقانونی است اما ممکن است تفاهمی بین وزارت کار و سازمان نظام وظیفه صورت گرفته باشد تا از افرادی که سربازی نرفته‌اند به عنوان نیروی انسانی استفاده نشود.
اما از سوی دیگر حتی به شرط به کارگیری افراد فاقد کارت پایان خدمت و قانون شکنی کارفرما در این مورد، کارفرما موظف است نیروی کار خود را بیمه کند.
به نقل از روابط عمومی سازمان کار و امور اجتماعی استان قم، مجید آوری فرد رئیس سازمان کار قم پیش‌تر گفته بود: کارفرمایان باید از پذیرش نیروی کار بدون داشتن کارت پایان خدمت خودداری کنند اما از آنجایی که در قانون کار حداقل سن کار ۱۵ سال پیش بینی شده است و این فرد طبق قانون کار تمامی مزایا و حقوق قانونی را داراست، اگر به هردلیلی قصوری از طرف کارفرما در به کارگیری کارگران فاقد کارت پایان خدمت انجام شود، حقوق و مزایای قانونی به این دسته از کارگران تعلق می‌گیرد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
شرکت‌های دولتی درپرداخت مالیات پیشتاز شدند
« پاسخ #1252 : ۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۱:۲۲ »
میزان مالیات علی الحساب پرداختی اشخاص حقوقی دولتی در نیم سال اول ۹۳ معادل ۲۰۹۷٫۴ میلیارد تومان بوده در حالی که در همین ردیف ازدرآمدهای مالیاتی دولت برای نیمه اول سال ۹۲ رقمی معادل ۹۸۵ میلیارد تومان عملیاتی شده بود. میزان تحقق درآمدهای مالیات از این محل در سال جاری معادل ۴۸٫۵ درصد از ارقام پیش بینی شده در بودجه را نشان می دهد.

 سهم مالیات شرکتهای دولتی در تامین درآمدهای مالیاتی دولت طی نیمه نخست سال ۹۳ افزایش پیدا کرد.
براساس تازه ترین گزارش بانک مرکزی از عملکرد بودجه عمومی دولت در نیمه نخست سال ۹۳، میزان مالیات علی الحساب و معوق پرداختی اشخاص حقوقی دولتی درمقایسه با دوره مشابه سال ۹۲ به ترتیب ۱۱۲٫۹ و ۷۶درصد رشد داشته و به این ترتیب با سر جمع این دو ردیف درآمدهای مالیاتی، سهم شرکتهای دولتی در تامین منابع حاصل از مالیاتهای مستقیم دولت به رقمی معادل ۱۲٫۸درصد می رسد در حالی که این سهم در دوره مشابه سال ۹۲ معادل ۱۰٫۳درصد از کل مالیات های مستقیم بوده است.
مالیات علی الحساب پرداختی اشخاص حقوقی دولتی
میزان مالیات علی الحساب پرداختی اشخاص حقوقی دولتی در نیم سال اول ۹۳ معادل ۲۰۹۷٫۴ میلیارد تومان بوده در حالی که در همین ردیف ازدرآمدهای مالیاتی دولت برای نیمه اول سال ۹۲ رقمی معادل ۹۸۵ میلیارد تومان عملیاتی شده بود. میزان تحقق درآمدهای مالیات از این محل در سال جاری معادل ۴۸٫۵ درصد از ارقام پیش بینی شده در بودجه را نشان می دهد.
مالیات معوقه اشخاص حقوقی دولتی
در مورد پرداخت مالیات های معوقه نیز اشخاص حقوقی دولتی در نیمه نخست امسال رقمی معادل ۱۹۲۹٫۶ میلیارد تومان به خزانه دولت واریز کرده اند در حالی که طی مدت مشابه سال گذشته میزان واریز به خزانه دولت از این محل ۱۰۹۲٫۳ میلیارد تومان بوده است. این وضعیت گویای تحقق ۵۵ درصد از ارقام مندرج در بودجه سال ۹۳طی نیم سال اول است.
بنابرهمین گزارش میزان مالیات علی الحساب شرکت های دولتی در حال واگذاری نیز در نیمه اول رقمی معادل ۳۱٫۲ میلیارد تومان برای نیم سال اول ۹۳به ثبت رسیده که این رقم در مدت مشابه سال ۹۲ معادل ۱۲٫۲ درصد بوده است و به این ترتیب طی ۶ ماه اول سال بالغ بر ضمن افزایش ۱۵۵ درصدی این ردیف درآمد مالیاتی دولت ۹۹٫۷ درصد از رقم درآمدی مصوب دولت در بودجه ۹۳ ازاین محل محقق شده است.
کل درآمدهای مستقیم مالیاتی دولت که شامل سه سرفصل مالیات بر اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد و مالیات بر ثروت می شوند دربودجه سال ۹۳ رقمی معادل ۳۶٫۶ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده بود که از این رقم طی نیمه نخست سال ۹۳ بالغ بر ۴۹٫۵ درصد محقق شده است.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

به موجب این آیین نامه از این پس کارگران بیمه شده دارای مشاغل سخت و زیان آوری که در طول دوران اشتغال و بیمه پردازی خود به مدت یک سال و کمتر از آن در مشاغل غیرسخت و زیان آور اشتغال و بیمه پرداخت کرده اند، می توانند بدون برهم خوردن توالی سوابق بیمه خود پس از ۲۰ سال بازنشسته شوند.

وزیر تعاون کار و امور اجتماعی از ابلاغ آیین نامه جدید قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور خبر داد و گفت: آیین نامه جدید براساس پیشنهاد وزارت کار و امور اجتماعی در هیات دولت تصویب شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از روابط عمومی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی، علی ربیعی در تشریح ویژگی های آیین نامه جدید، افزود: به موجب این آیین نامه از این پس کارگران بیمه شده دارای مشاغل سخت و زیان آوری که در طول دوران اشتغال و بیمه پردازی خود به مدت یک سال و کمتر از آن در مشاغل غیرسخت و زیان آور اشتغال و بیمه پرداخت کرده اند، می توانند بدون برهم خوردن توالی سوابق بیمه خود پس از ۲۰ سال بازنشسته شوند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی یادآور شد: به موجب آیین نامه جدید، مشکل کارگران بیمه شده مشمولی که به دلیل داشتن بیش از ۱۰ روز غیبت در سال از مزایای احتساب توالی سوابق بیمه ای خود محروم می شدند، برطرف شده است.
ربیعی افزود: به موجب اصلاحیه انجام شده، عدم اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور در طول دوران اشتغال برای مدت بیشتر از یکسال موجب برهم خوردن توالی سابقه بیمه شده و کارگران بیمه شده مشمول برای استفاده از قانون بازنشستگی پیش از موعد مشاغل سخت و زیان آور باید حداقل ۲۵ سال کار کند.
وی اظهار داشت: به موجب آیین نامه جدید کارفرمایان مکلف هستند تا پس از ارائه تقاضای بیمه شده مشمول و احراز شرایط بازنشستگی وی اقدامات لازم را جهت بازنشستگی به عمل آورند.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
الزام تامین اجتماعی به پذیرش لیست بیمه پیمانکاران
« پاسخ #1254 : ۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۳:۴۳ »
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی ملزم به دریافت لیست ارایه شده از سوی پیمانکاران است، گفت: این موضوع در کارگروه موضوع ماده ۷۶ بررسی و جمع بندی آن نیز اجرا بر اساس مر قانون بود.

رضا رحمانی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری خانه ملت، در تشریح جزئیات نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، گفت: یکی از موارد مطروحه در جلسه مذکور، مربوط به بحث اخذ مالیات از پیمانکاران بر اساس لیست ارایه شده بود، در گذشته و در ماده ۱۱ قانون رفع برخی از موانع تولید، مصوب شد که سازمان تامین اجتماعی، لیست ارایه شده از سوی پیمانکاران را بپذیرد، اما تامین اجتماعی این قانون را اجرایی نکرد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی افزود: این موضوع در کارگروه موضوع ماده ۷۶ بررسی و جمع بندی آن نیز اجرا بر اساس مر قانون بود، البته قانونگذار موظف به تفسیر ابهامات است و در نهایت هم مقرر شد که سازمان تامین اجتماعی همان لیست ارایه شده از سوی پیمانکاران را بپذیرد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره نحوه پرداخت حقوق و مزایای ایام مرخصی زایمان رای وحدت رویه‌ای صادر کرد.

به گزارش ایسنا، گردش کار پرونده‌ها و مشروح آراء به قرار زیر است:

الف: شعبه بیست و پنجم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۱۰۹۹۸۰۹۰۰۰۳۹۶۳۰ با موضوع دادخواست خانم «الف» به طرفیت ۱- وزارت امور اقتصادی و دارایی ۲- اداره کل تأمین اجتماعی استان تهران و به خواسته پرداخت حقوق و مزایای دوران مرخصی زایمان به موجب دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۲۵۰۳۷۸۸ - ۱۵/ ۱۱/ ۱۳۹۱، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:

نظر به این که شاکی از کارکنان رسمی وزارت امور اقتصادی و دارایی و مشمول مقررات قانون تأمین اجتماعی است و با توجه به این که مشارالیها با وضع حمل از اسفند ماه ۱۳۹۰ تا شهریور ماه ۱۳۹۱ از مرخصی دوران استعلاجی (زایمان) استفاده کرده و با عنایت به این که بر اساس مفاد تبصره ۳ ماده ۸۴ قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده ۵۹ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران و ماده ۶۴ قانون تأمین اجتماعی پرداخت حقوق ایام استعلاجی از تکالیف سازمان تأمین اجتماعی است.

لذا با رد شکایت شاکی از وزارت امور اقتصادی و دارایی به تجویز ماده ۱۳ قانون دیوان عدالت اداری به الزام اداره کل تأمین اجتماعی استان تهران نسبت به پرداخت حقوق و مزایای ایام استعلاجی شاکی حکم صادر و اعلام می نماید. رأی دیوان قطعی است.

ب: شعبه سوم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۱۰۹۹۸۰۹۰۰۰۵۱۴۹۷ با موضوع دادخواست خانم «ط» به طرفیت ۱- وزارت امور اقتصادی و دارایی ۲- اداره کل تأمین اجتماعی استان تهران و به خواسته پرداخت حقوق و مزایای دوران مرخصی زایمان به موجب دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۰۳۰۳۷۶۳ - ۶/ ۱۲/ ۱۳۹۱، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:

با توجه به اوراق و محتویات پرونده، نظر به این که شاکی کارمند وزارت امور اقتصادی و دارایی است و مطابق ماده ۱۰۱ قانون مدیریت خدمات کشوری هر چند از حیث نظام حمایتی و بیمه و بازنشستگی تابع صندوق تأمین اجتماعی است لیکن از حیث حقوق و مزایای وی تابع مقررات استخدام کشوری است، بنابراین با توجه به مراتب فوق و مواد ۲۹ و ۶۴ قانون تأمین اجتماعی به الزام خوانده اول به پرداخت حقوق و مزایای مرخصی زایمان شاکی حکم صادر و اعلام می‌شود. در خصوص شکایت به طرفیت صندوق تأمین اجتماعی به جهات فوق و مستنداً به بند ب ماده ۲۰ آیین دادرسی دیوان عدالت اداری با لحاظ ماده ۴۸ قانون دیوان عدالت اداری قرار رد شکایت صادر و اعلام می‌شود. رأی دیوان قطعی است.

به گزارش ایسنا، هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با حضور رؤسا، مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی، با اکثریت آراء مبادرت به صدور رای شماره ۱۳۲۸ کرد که متن آن به شرح زیر است:

اولاً: تعارض در آراء فوق‌الذکر محرز است.

ثانیاً: به موجب ماده ۲۶ آیین‌نامه مرخصی‌ها موضوع مواد ۵۰، ۴۹، ۴۸ و ۴۷ قانون استخدام کشوری که با توجه به سکوت قانون مدیریت خدمات کشوری، همچنان مبنای عمل در دستگاه‌های دولتی است، بر پرداخت حقوق و مزایای ایام مرخصی زایمان تأکید شده است و از سوی دیگر مطابق بند ۹ ماده ۲، تبصره ماده ۲۹ و ماده ۶۴ قانون تأمین اجتماعی، در مواردی که کارفرمایان طبق قوانین و مقررات دیگری مکلف باشند حقوق یا مزد بیمه شدگان را پرداخت کنند و با دریافت حقوق و مزایا توسط بیمه شده در این ایام، سازمان تأمین اجتماعی تکلیفی به پرداخت حقوق ایام مذکور را ندارد، لذا با عنایت به تکلیف دستگاه‌ها و شرکت‌های دولتی به پرداخت حقوق ایام مرخصی زایمان، تکلیفی متوجه سازمان تأمین اجتماعی نیست؛ ضمن آن که تبصره ۲ قانون اصلاح قانون تنظیم جمعیت و خانواده‌ها مصوب ۲۰/ ۳/ ۱۳۹۲ که بر اجازه دولت به اجرای تبصره مذکور مبنی بر افزایش مدت مرخصی زایمان از ۶ ماه به ۹ ماه دلالت دارد نیز مؤید تکلیف دولت به پرداخت حقوق و مزایای ایام مرخصی زایمان است.

بنابراین رأی شعبه سوم به شماره دادنامه ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۰۳۰۳۷۶۳ - ۶/ ۱۲/ ۱۳۹۱ در حدی که متضمن این استدلال است صحیح و موافق مقررات تشخیص می‌شود.

این رأی به استناد بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازم‌الاتباع است.

رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری محمدجعفر منتظری

منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
چگونه از رفتن كارمندان خوب جلوگيري كنيم؟
« پاسخ #1256 : ۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸:۳۰:۵۴ »
مترجم: مرجان مرادي
منبع: Undercoverrecruiter
براساس تحقیقات اخیر منتشر شده لینکد این، در تمام دنیا سازمان‌ها با كمبود جدي استعدادها مواجهند. بسیاری از کارمندان سعی در جذب بهترین موقعیت‌های شغلی موجود دارند. چشم‌اندازهای امیدوارکننده برای متخصصان جویای کار، اشتیاق به‌دست آوردن شغل بهتر و درآمد بیشتر کارمندان را مجبور به بازنگری در گزینه‌های پیش رو می‌کند.
بررسی‌های لینکد این در یک تحقیق محیطی نشان می‌دهد که 85 درصد از کل نیروی کار یا آگاهانه به دنبال شغلی هستند یا آماده مذاکره با شرکت‌های استخدام کننده درباره موقعیت‌های شغلی بهتر هستند. تحقيق روي این شاخصه که در سال 2012 انجام گرفت کارمندانی که رضایت شغلی داشتند را نیز دربر می‌گیرد. این بررسی آشکار كرد که کارمندان زيادي متمایل به ترک موقعیت شغلی فعلی و پیوستن به شرکت دیگری هستند. این هزینه بسیار سنگینی براي شركت‌ها است، چون کارمندان مهم‌ترین بخش یک شرکت هستند. مطالعات فوق پاسخ‌های 7530 عضو لینکد این از ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، کانادا، استرالیا و هند را در بر می‌گرفت. این افراد اخیرا شغل خود را تغییر داده بودند. این نتایج نشان داد که در هند 5/12 درصد از کارمندان، داوطلبانه استعفا داده‌اند، این در حالی است که خروج آنها قابل جلوگیری بود. این شاخصه در ایالات‌متحده 3/10 درصد، در کانادا 3/8 درصد، در استرالیا 7/7 درصد و در بریتانیا 3/7 درصد بود.

عللی برای تغییر
مثل قدیمی که می‌گوید: «کارمندان مدیرانشان را ترک می‌کنند نه شرکت‌هایشان را» در برخی موارد صدق می‌کند. اگرچه کارمندان در واقع شرکت‌هایشان را ترک می‌کنند به‌خصوص وقتی که فرصت‌های داده شده جدید بتوانند موقعیت شغلی آنها را ارتقا دهند. عوامل متعددی وجود دارند که می‌تواند بر جابه‌جایی کارمندان از شغلی به شغل دیگر تاثیرگذار باشند. تصمیم نهایی کارمندان همیشه براساس یکی از این عوامل استوار است که تعدادی از آنها قابل پیشگیری است. در ادامه تعدادی از این عوامل که کارمندان را متقاعد به ترک موقعیت فعلی می‌کند، ذکر شده است:
عوامل موثر بر تغییر: مزایای بالاتر، توازن بهتر کار و زندگی و موقعیت‌های بیشتر برای رشد و پیشرفت.
عوامل ضروری ساختن تغییر: موقعیت‌های بیشتر برای رشد و پیشرفت، داشتن رئیسی بهتر و مزایای بالاتر.
ساختن تیمی قوی و موفق از حرفه‌ای‌ها شاید کمی دشوار به نظر برسد اما حفظ آنها به مراتب دشوارتر است. جابه‌جایی‌های متعدد کارکنان ممکن است منجر به تنزل میزان بازدهی و اتلاف وقت شود.در اینجا توصیه‌هایی عنوان شده است که کارفرمایان را در حفظ کارمندانشان یاری خواهد داد:
• ارائه بسته رقابتی پرداختی (حقوق) براساس نیاز کارمند: وقتش رسیده است که شما ارزش واقعی یک کارمند خوب را درک کنید. برای حفظ یک فرد، شما باید مواردی از قبیل: بیمه سلامتی، بازنشستگی و بیمه عمر مهیا کنید. درست است که بسیاری از سازمان‌ها این خدمات را ارائه می‌دهند اما کارمندان هنوز ناراضی هستند.
 در صورت امکان سعی کنید گزینه‌های مفید مثل ارتباط از راه دور یا ساعات کاری انعطاف‌پذير به آنها ارائه کنید. این اقدامات سهم بسزایی در نشان دادن شما به‌عنوان فردی که برای کارمندانش ارزش قائل است و در مورد آنها سختگیر نیست، دارد.
• مزایای بیشتری ارائه دهید. فکر کنید چه چیزی کارمندان شما را راضی می‌کند؟ يك روز غذاي مجانی یا كارت‌هاي تخفيف مراكز خدماتي. همه اینها شاید در نظر شما ناچیز باشد، اما ممکن است به فردی در مدیریت زندگی‌اش کمک کند. اگر به آنها کمک شود تا زندگی خود را سامان داده و آسوده‌خاطر باشند، در نهایت به بالا بردن بازدهی آنها در محل کار کمک می‌کند. کارمندان ارزش این مزایا را می‌دانند و ماندنشان محتمل خواهد شد.
• به آنها پاداش دهید تا با انگیزه بمانند. شما می‌توانید از مشوق‌هایی مثل جوایز مسابقه برای تشویق کارمندان استفاده کنید. این تاکتیک اگر به درستی انجام شود به جذب کارمندان کمک خواهد کرد، روحیه تیمی را تشویق خواهد کرد و رضایت آنها را نسبت به شغلشان افزایش خواهد داد. تعامل را افزایش دهید و مصاحبه برای ماندن و ادامه کار ترتیب دهید. جز اینکه برای کشف علل ترک کار کارمندان مصاحبه ترتیب می‌دهید، از کارمندان در حال خدمت دلیل ماندنشان را بپرسید. پاسخ‌ها به سوالات مربوط به فرهنگ کار و روابط آنها با مدیران و دیگر همکارانشان می‌تواند اطلاعات مفیدی را فراهم آورد که این اطلاعات می‌تواند به استراتژی‌های نگه‌داشت از کارمندان کمک کند.
• هر زمانی که ممکن است آنها را ارتقا دهید: ارتقای کارمندان به‌صورت ناخودآگاه و فراهم کردن پیشرفت، تصمیمی عاقلانه است. اگر کارمندان آینده روشنی را در شرکت شما برای خودشان نبینند سرخورده خواهند شد و تلاش خود را متوقف خواهند کرد.  برای پیشرفت به آنها میدان دهید. کارمندان خود را برای به دست آوردن مهارت‌های جدید آموزش دهید و هزینه‌های آن را به صورت تقسیط دریافت کنید تا به ارتقای علمی کارمندانتان کمک کنید.  بین مدیریت و کارمندان از طریق گفت‌وگو، شفافیت ایجاد کنید. ملاقات‌های مرتبی را ترتیب دهید تا کارمندان سوالاتشان را مطرح کنند و پیشنهادهایشان را ارائه دهند. سیاست درهای باز، کارمندان را تشویق به تعامل صادقانه با مافوقشان بدون ترس از تبعات آن می‌کند.   
به آنها پاداش‌های مالی اعطا کنید. وقتی کارمندان به اهدافشان می‌رسند آنها را با پاداش‌هایی از سهام مورد تشویق قرار دهید. این عمل آنها را تشویق به ماندن در زمان از پیش تعیین شده مثل 3 یا 5 سال می‌کند.
در ضمن شما باید سالانه افزایش حقوق ارزشمندی را برای آنها در نظر بگیرید. هیچ چیز مانند افزایش حقوق سالانه، اشتیاق کارمندان را افزایش نمی‌دهد.
به کسانی که بهترین عملکرد را داشته‌اند حقوق بیشتری پرداخت کنید.  مدير متخصصي براي بخش نيروي انساني معین کنید. اگر سازمان به اندازه کافی بزرگ هست (با نزدیک 100 کارمند) با انتخاب مدیران اقدام به تفویض مسوولیت‌ها کنید. سعی کنید مدیر نیروی انسانی استخدام کنید. چنین اقدامی بر تمامی فرآیند و ساختار کارمندان، نظارت و آن را کارآمدتر خواهد کرد. این عمل حجم زیادی از مسوولیت را از دوش شما برمی‌دارد و می‌تواند کارمندان را، از اینکه با آنها به‌خوبی رفتار خواهد شد، مطمئن سازد.

منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
بساط قراردادهای سفید امضا برچیده می شود
« پاسخ #1257 : ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶:۳۶:۰۴ »
کارگران می‌گویند طرحی را به شورای ۳ جانبه ملی ارائه کرده‌اند که می‌تواند به ساماندهی قراردادهای کار منجر شود و از این طریق بساط قراردادهای سفید امضا برچیده شود. در همین حال، وزیر کار اخیرا درباره امضای هرگونه قرارداد سفید هشدار داده و آن را جرم دانسته است.
کشمکش بر سر تامین منافع تا سر حد نادیده گرفتن منافع طرف مقابل و ضایع شدن حقوق دیگران؛ بحرانی است که سالیان متمادی بازار کار کشور را می آزارد و در این باره اختلافات عمیقی در روابط بین کارگران و کارفرمایان ایجاد شده است.
سودجویی، سوء استفاده از شرایط وفور تقاضا برای کار، نامناسب بودن وضعیت مالی بنگاه ها و نگرانی از بروز نوسانات احتمالی در آینده فعالیت کارگاه ها؛ از عوامل اصلی شکل گیری نوع خاصی از قراردادهای کاری در کشور است که این روزها با نام های سفید امضا شناخته می شوند.
نمایندگان کارگران در هیئت های حل اختلاف می گویند تعداد اینگونه پرونده ها و شکایات در هیات ها در حال افزایش است و در حال حاضر نیز از هر ۱۰ پرونده ای که در زمینه اختلافات کارگران و کارفرمایان تشکیل می شود، ۴ مورد بر سر قراردادهای سفیدامضا است.
آنان همچنین در تلاش هستند تا با ارائه پیشنهادهایی به کارفرمایان و جلب همراهی دولت، وضعیت نامناسب قراردادهای کاری را در کشور ساماندهی کنند. احتمال افزایش بی عدالتی در کار، پایمال شدن حق و حقوق نیروی کار و همچنین سوء استفاده از شرایط کارجویان؛ نگرانی هایی است که در بخش امضای قراردادهای سفید وجود دارد.
علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تازگی هشدارهایی را به سوء استفاده کنندگان از قراردادهای سفیدامضا داده و با تاکید بر اینکه تدابیری اتخاذ می شود تا هرگونه قرارداد سفید جرم تلقی شود، نسبت به ادامه این شرایط امضای قرارداد کاری هشدار داده است.
همچنین معاون روابط کار وزارت کار درباره تدابیر جدید وزارت کار به منظور نظام مند کردن قوانین و مقررات در قراردادهای کار منعقده بین کارگر و کارفرما گفته اشت: این وزارتخانه نسبت به تدوین دستورالعمل ساماندهی قراردادها و تسویه حساب های سفید امضاء اقدام نموده است. با توجه به افزایش قراردادهای تنظیم شده بین کارگر و کارفرما و رواج تسویه حساب‌های سفید امضا در رابطه بین کارگران و کارفرمایان و امکان سوء استفاده از آن؛ تصمیم به طراحی دستورالعمل جدید در این بخش گرفته شد. همچنین به منظور شفاف سازی موارد مورد توافق کارگر و کارفرما در چارچوب قوانین، رضایتمندی آنان و کاهش اختلافات کارگری و کارفرمایی؛ دستورالعمل مذکور تدوین شده است.
با این وجود، دبیرکل کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه قانون فعلی کار پیش بینی های مناسبی درباره قراردادهای کاری دارد، گفت: تاکید نمایندگان کارگران امضای قراردادهای کار در قالب ماده ۱۰ قانون کار است که متاسفانه در شکل اجرای آن اشکالاتی را داریم.
رحمت الله پورموسی اظهارداشت: در قانون کار داریم که قراردادها باید در ۴ نسخه تنظیم شود که بتوان نسخه هایی از آن را در اختیار کارگر، کارفرما و اداره کار قرار داد تا بتوان در مواقع لزوم به آن مراجعه کرد.
پورموسی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه در حال حاضر ۹۳ درصد کل قراردادهای کاری کشور به صورت موقت منعقد می شود پیشنهاد کرده بودیم کارفرمایان به نحوی برنامه ریزی داشته باشند که بتوان لیستی از آخرین تغییرات قراردادها را در قالب یک دیسکت الکترونیک ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون این کار برای ارائه لیست های بیمه ای مشمولان قانون کار به تامین اجتماعی انجام می شود، گفت: این کار می تواند درباره قراردادهای کاری نیز عملیاتی شود. از این طریق، قراردادهای سفیدامضاء نیز متوقف خواهند شد چون دیگر کارفرمایان نمی توانند خارج از چارچوب قانون کار، قراردادی را داشته باشند.
این مقام مسئول کارگری کشور ادامه داد: به این منظور، تاکنون یک نشست ۳ جانبه ملی بین نمایندگان کارگران، کارفرمایان و دولت برگزار شد که هنوز به نتیجه روشنی نرسیده است. متاسفانه کارفرمایان عنوان کردند از این طریق مشاغل موجود به خطر می افتد و اینگونه طرح ها مانع اشتغال زایی است.
به گفته پورموسی، قرار بر این شد آماری از وضعیت قراردادها در کشور گرفته شود و در نشست بعدی شورای ۳ جانبه ملی از وضعیت قراردادهای کاری گزارشی ارائه شود.
دبیرکل کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور اظهارداشت: در حال حاضر، ۴۰ درصد کل شکایت هایی که در هیات های حل اختلاف به ثبت می رسد مربوط به قراردادهای سفیدامضا است که این مسئله نشان می دهد مسئله ساماندهی قراردادهای کاری باید جدی گرفته شود.
منبع: فرارو
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

در خصوص شکایت خانم مونا طاوسی به خواسته مطالبه حقوق و مزایای دوران مرخصی زایمان، شعبه مذکور پس از تبادل لایحه و استماع نظرات طرفین رأی به ورود شکایت مشارالیها و الزام وزارت متبوع به پرداخت حقوق و مزایای مرخصی زایمان صادر کرده است.

شماره:۹۳/۷۲۶
تاریخ:   ۱/۹/۱۳۹۳
تاریخ دادنامه : ۱۹/۸/۱۳۹۳
شماره دادنامه: ۱۳۲۸
 کلاسه پرونده : ۹۳/۷۲۶
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی : مدیرکل دفتر حقوقی وزارت امور اقتصادی و دارایی
موضوع شکایت و خواسته : اعلام تعارض در آراء صادر شده از شعب دیوان عدالت اداری
گردش کار : مدیرکل دفتر حقوقی وزارت امور اقتصادی و دارایی به موجب لایحه شماره ۱۳۱۴۶/۹۱ ـ ۱۱/۲/۱۳۹۲ اعلام کرده است که:
با احترام، مستند به ماده ۴۳ قانون دیوان عدالت اداری در خصوص تعارض آراء به استحضار می‌رساند:


۱ـ بر اساس دادنامه‌های متعدد صادر شده از شعبات دیوان عدالت اداری از جمله دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۲۵۰۳۷۸۸ ـ ۱۵/۱۱/۱۳۹۱ صادر شده از شعبه بیست وپنجم آن دیوان موضوع پرونده شماره ۹۱۰۹۹۸۰۹۰۰۰۳۹۶۳۰ (به شماره بایگانی ۹۱۱۷۸۰) در خصوص شکایت خانم سارا اسدبیگی به خواسته مطالبه حقوق و مزایای دوران مرخصی زایمان شعبه رسیدگی‌کننده با عنایت به تبصره ۳ماده ۸۴ قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده ۵۹ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران وماده ۶۴ قانون تأمین اجتماعی پرداخت حقوق ایام استعلاجی را از تکالیف سازمان تأمین اجتماعی دانسته وحکم به رد شکایت شاکی صادر کرده است.
۲ ـ بر اساس دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۰۳۰۳۷۶۳ـ۶/۱۲/۱۳۹۱ صادر شده از شعبه ۳ دیوان عدالت اداری موضوع پرونده شماره ۹۱۰۹۹۸۰۹۰۰۰۵۱۴۹۷ (به شماره بایگانی ۹۱۱۰۶۹) در خصوص شکایت خانم مونا طاوسی به خواسته مطالبه حقوق و مزایای دوران مرخصی زایمان، شعبه مذکور پس از تبادل لایحه و استماع نظرات طرفین رأی به ورود شکایت مشارالیها و الزام وزارت متبوع به پرداخت حقوق و مزایای مرخصی زایمان صادر کرده است.


علی‌ای حال با توجـه به تعـارض آراء مذکور در موضـوع واحد تـقاضای ارجاع امر به هـیأت عمومی دیوان عدالت اداری را دارد. توضیحاً این که از نظر این دفتر دادنامه صادر شده از شعب بیست و پنجم دیوان عدالت اداری موافق با قانون صادر شده است که تأیید آن از هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مورد استدعاست.


گردش کار پرونده‌ها و مشروح آراء به قرار زیر است:
الف: شعبه بیست وپنجم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۱۰۹۹۸۰۹۰۰۰۳۹۶۳۰ با موضوع دادخواست خانم سارا اسدبیگی به طرفیت ۱ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی ۲ ـ اداره کل تأمین اجتماعی استان تهران و به خواسته پرداخت حقوق و مزایای دوران مرخصی زایمان به موجب دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۲۵۰۳۷۸۸ ـ ۱۵/۱۱/۱۳۹۱، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:


نظر به این که شاکی از کارکنان رسمی وزارت امور اقتصادی و دارایی و مشمول مقررات قانون تأمین اجتماعی است و با توجه به این که مشارالیها با وضع حمل از اسفند ماه ۱۳۹۰ تا شهریور ماه ۱۳۹۱ از مرخصی دوران استعلاجی (زایمان) استفاده کرد و با عنایت به این که بر اساس مفاد تبصره ۳ ماده ۸۴ قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده ۵۹ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران وماده ۶۴ قانون تأمین اجتماعی پرداخت حقوق ایام استعلاجی از تکالیف سازمان تأمین اجتماعی است. لذا با رد شکایت شاکی از وزارت امور اقتصادی و دارایی به تجویز ماده ۱۳ قانون دیوان عدالت اداری به الزام اداره کل تأمین اجتماعی استان تهران نسبت به پرداخت حقوق و مزایای ایام استعلاجی شاکی حکم صادر و اعلام می نماید. رأی دیوان قطعی است.


ب: شعبه سوم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۱۰۹۹۸۰۹۰۰۰۵۱۴۹۷ با مـوضوع دادخواسـت خانم مونا طاوسـی به طرفیت ۱ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی ۲ـ اداره کل تأمین اجتماعی استان تهران و به خواسته پرداخت حقوق و مزایای دوران مرخصی زایمان به موجب دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۰۳۰۳۷۶۳ ـ ۶/۱۲/۱۳۹۱، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:


با توجه به اوراق و محتویات پرونده، نظر به این که شاکی کارمند وزارت امور اقتصادی و دارایی است و مطابق ماده ۱۰۱ قانون مدیریت خدمات کشوری هر چند از حیث نظام حمایتی و بیمه و بازنشستگی تابع صندوق تأمین اجتماعی است لیکن از حیث حقوق و مزایای وی تابع مقررات استخدام کشوری است، بنابراین با توجه به مراتب فوق و مواد ۲۹ و ۶۴ قانون تأمین اجتماعی به الزام خوانده اول به پرداخت حقوق و مزایای مرخصی زایمان شاکی حکم صادر و اعلام می‌شود. در خصوص شکایت به طرفیت صندوق تأمین اجتماعی به جهات فوق و مستنداً به بند ب ماده ۲۰ آیین دادرسی دیوان عدالت اداری با لحاظ ماده ۴۸ قانون دیوان عدالت اداری قرار رد شکایت صادر و اعلام می‌شود. رأی دیوان قطعی است.


هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ یاد شده با حضور رؤسا، مستشاران و دادرسان شعـب دیوان تشکیل شد. پـس از بحث و بررسی، با اکثریت آراء به شرح آینده به صدور رأی مبادرت می‌کند.


رأی هیأت عمومی
اولاً: تعارض در آراء فوق‌الذکر محرز است.
ثانیاً: به موجب ماده ۲۶ آیین‌نامه مرخصی‌ها موضوع مواد ۵۰، ۴۹، ۴۸ و ۴۷ قانون استخدام کشوری که با توجه به سکوت قانون مدیریت خدمات کشوری، همچنان مبنای عمل در دستگاههای دولتی است، بر پرداخت حقوق و مزایای ایام مرخصی زایمان تأکید شده است و از سوی دیگر مطابق بند ۹ ماده ۲، تبصره ماده ۲۹ و ماده ۶۴ قانون تأمین اجتماعی، در مواردی که کارفرمایان طبق قوانین و مقررات دیگری مکلف باشند حقوق یا مزد بیمه شدگان را پرداخت کنند و با دریافت حقوق و مزایا توسط بیمه شده در این ایام، سازمان تأمین اجتماعی تکلیفی به پرداخت حقوق ایام مذکور را ندارد، لذا با عنایت به تکلیف دستگاهها و شرکتهای دولتی به پرداخت حقوق ایام مرخصی زایمان، تکلیفی متوجه سازمان تأمین اجتماعی نیست. ضمن آن که تبصره ۲ قانون اصلاح قانون تنظیم جمعیت و خانواده‌ها مصوب ۲۰/۳/۱۳۹۲ که بر اجازه دولت به اجرای تبصره مذکور مبنی بر افزایـش مدت مرخـصی زایمان از ۶ مـاه به ۹ ماه دلالت دارد نیـز مؤید تکلـیف دولـت به پرداخت حقوق و مزایای ایام مرخصی زایمان است.
 
بنابراین رأی شعبه سوم به شماره دادنامه ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۰۳۰۳۷۶۳ ـ ۶/۱۲/۱۳۹۱ در حدی که متضمن این استدلال است صحیح و موافق مقررات تشخیص می‌شود. این رأی به استناد بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازم‌الاتباع است.

رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری  ـ محمدجعفر منتظری
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

اگر بنا بر این باشد که به بهانه‌های مختلف از جمله مالیات و یا چیزهای دیگر اصل سرمایه صندوق یا سود حاصل از عملکرد آن را مشمول مالیات قرار دهیم، هدف اولیه آن تضعیف خواهد شد. صندوق توسعه ملی، بانک نیست که دولت بتواند از آن مالیات بر عملکرد بگیرد.

هدف از تشکیل صندوق توسعه ملی به صورت خلاصه، کمک به بخش خصوصی برای تولید و کمک به بخش خصوصی بود‌ و دولت از محل فروش نفت و میعانات گازی ۲۰ درصد را به حساب صندوق توسعه ملی واریز کنند، ولی این صندوق همواره از سوی دولت مورد هجمه واقع شده است.
به گزارش «تابناک»، هر چند ‌برداشت از این صندوق تقریبا غیر ممکن است، اگر مجلس مصوب کند و یا رهبری اجازه دهد امکان برداشت از صندوق برای دولت ممکن است، اولین بار دولت احمدی‌نژاد در سال ۹۱ برای پرداخت عیدی ۸۵ هزار تومانی به کارمندان دولت به کمک مجلس مبالغی را از این صندوق برداشت کرد، که در آن زمان با واکنش‌هایی همراه شد اما به هر حال دولت برداشت را انجام داد.
در سال‌های پس از آن نیز به اقتضای زمان برداشت‌هایی شد و حتی دولت یازدهم نیز در اسفند ماه گذشته این کار را انجام داد و ‌۴.‌۲ میلیارد دلار از محل این صندوق برای تأمین برخی از کسری‌های موجود انجام داد، آخرین بار نیز دولت مجوز گرفت تا برای پرداخت وام ازدواج به متقاضیان، ۵۰۰ میلیارد تومان از همین محل برداشت کند.
اما به نظر می‌رسد، ‌اشتهای دولت برای برداشت از این سرمایه‌ها ادامه‌دار است، و با توجه به اوضاع پیش آمده از جمله کاهش قیمت نفت و قطع نشدن یارانه قشرهای پردرآمد دولت در تأمین بودجه مورد نیاز دچار مشکل شده است، لذا دست به دامان ترفند جدیدی برای برداشت حساب صندوق توسعه ملی برای جبران این کسری شده است.
دولت راه‌های ممکن برای برداشت از این صندوق را قبلا امتحان کرده ‌و هر بار به بهانه‌ای توانسته به خواسته خود برسد؛ بنابراین، امسال برای این منظور دست به دامان سازمان مالیات شده است. سازمان مالیات نیز برای تأمین نظر دولت در تازه‌ترین اقدام خود، ۱۰ هزار میلیارد تومان مالیات بر عملکرد صندوق توسعه ملی وضع کرده است.
هر چند ‌مسئولان دولتی و همچنین مسئولان سازمان مالیاتی تا کنون در خصوص این اقدام سکوت کرده‌اند، ‌برخی ‌نمایندگان مجلس، پرده‌ از این اقدام دولت برداشته‌اند و این اقدام دولت را به نوعی بهانه برای برداشت از صندوق توسعه ملی قلمداد می‌کنند.
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، با تأیید خبر فوق و با اشاره به تصمیم دولت در اخذ مالیات ۱۰ هزار میلیاردی از صندوق توسع ملی گفت: دولت ادعا دارد که این مالیات بر عملکرد است و می‌تواند از صندوق توسعه ملی چنین مالیاتی را اخذ کند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنا بر سیاست‌ها ابلاغی از سوی رهبری، این کار خلاف است و هدف از تشکیل این صندوق، تبدیل ثروت‌های ناپایدار به ثروت‌های ناپیدار است که از این طریق امکانی برای توانمندی بخش‌های غیر دولتی فراهم شود.
وی گفت: اگر بنا بر این باشد که به بهانه‌های مختلف از جمله مالیات و یا چیزهای دیگر اصل سرمایه صندوق یا سود حاصل از عملکرد آن را مشمول مالیات قرار دهیم، هدف اولیه آن تضعیف خواهد شد. صندوق توسعه ملی، بانک نیست که دولت بتواند از آن مالیات بر عملکرد اخذ کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه اظهار داشت: صندوق توسعه ملی ساختار و تشکیلاتی برای تبدیل سرمایه‌های تجدید ناپذیر به سرمایه‌های تجدیدپذیر است. باید منابع این صندوق منشأ تولید و ثروت شود. در حقیقت این ترفندی از سوی دولت برای برداشت از صندوق توسعه ملی است.
قادری با بیان اینکه صندوق توسعه ملی متعلق به نسل‌های آینده است گفت: اگر به صندوق مالیات ببندیم و مالیات اخذ شده را صرف هزینه‌های جاری کنیم در واقع اختصاص ۲۰ درصد از درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی بی‌فایده است، صندوق توسعه ملی از پرداخت مالیات معاف است و اقدام دولت غیر قانونی است.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
کدام رشته برای ارشد بهترهست ؟حسابداری یا حسابرسی یا حسابداری مدیریت

نویسنده GEZAL

1 پاسخ ها
2863 مشاهده
آخرين ارسال ۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۴:۲۷
توسط مرتضایی
xx
شروع از حسابداری یا حسابرسی؟

نویسنده elhammohamadjani

0 پاسخ ها
339 مشاهده
آخرين ارسال ۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۲:۳۴
توسط elhammohamadjani
xx
اخبار ارز و طلا

نویسنده A.Ehsani

8 پاسخ ها
2704 مشاهده
آخرين ارسال ۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۹:۳۵
توسط m.amiri
xx
اخبار کسب و کار

نویسنده Accpanel

9 پاسخ ها
1626 مشاهده
آخرين ارسال ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۱:۱۲
توسط Accpanel
xx
اخبار اقتصادی

نویسنده Accpanel

7 پاسخ ها
1190 مشاهده
آخرين ارسال ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۸:۵۵
توسط Accpanel
xx
اخبار بورس

نویسنده A.Ehsani

27 پاسخ ها
4710 مشاهده
آخرين ارسال ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۰:۳۵
توسط Accpanel
 

anything