• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



veryhot_post - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا نویسنده موضوع: آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی  (دفعات بازدید: 195791 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
در چه صورت کسورات سوابق شامل بیمه تامین اجتماعی می شود؟
« پاسخ #1680 : ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۷:۵۰ »
 آیا سابقه خدمت منقطع مستخدمی که در زمان اشتغال تا تاریخ بازنشستگی سابقه خدمت خود را ارایه نداده، پس از بازنشستگی یا فوت مستخدم حسب درخواست او یا وراث وظیفه بگیر از لحاظ بازنشستگی قابل احتساب است یا خیر؟


 اگر کسورات سوابق به صندوق بازنشستگی واریز شود جزو سابقه محسوب می شود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، کاربری در صفحه مشکلات مردم نوشته است:”  آیا سابقه خدمت منقطع مستخدمی که در زمان اشتغال تا تاریخ بازنشستگی سابقه خدمت خود را ارایه نداده، پس از بازنشستگی یا فوت مستخدم حسب درخواست او یا وراث وظیفه بگیر از لحاظ بازنشستگی قابل احتساب است یا خیر؟”
در همین زمینه روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی پاسخ داده است: اگر احکام زمان اشتغال از بدو خدمت اصلاح و ما به‌التفاوت کسورات ناشی از اصلاح احکام به حساب صندوق بازنشستگی کشوری واریز شود، حسب درخواست مستخدم یا وراث وظیفه بگیر قابل احتساب خواهد بود.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
۷۰% از وامهای قرض الحسنه سهم کارکنان بانک ها
« پاسخ #1681 : ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۸:۳۶ »
یک تحلیلگر مسائل بانکی گفت: از ۳۵ هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه در بانک های کشور که با تبلیغات گسترده جذب می شود، حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان آن به صورت وام قرض الحسنه به کارکنان و روسای شعب و مدیران بانک ها می رسد .


به  گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد امین الرعایا تحلیلگر مسائل بانکی اظهار داشت :‌ از ۳۵ هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه در بانک های کشور حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان نصیب اقشار هدف می شود که ۵۰ درصد آن هم در اختیار زوج های جوان است اما حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان هم به صورت وام قرض الحسنه به کارکنان و روسای شعب و مدیران بانک ها می رسد .

وی افزود :‌ در حالیکه وام ازدواج سه میلیون تومانی با دوره بازپرداخت دو یا سه ساله داده می شود ، اما وامی که از منابع قرض الحسنه در اختیار خود بانکی ها قرار می گیرد شامل ۱۸ تا ۵۰ میلیون تومان است و بازپرداخت اقساط آن هم ۱۸۰ تا ۲۰۰ ماهه است.

وی گفت :‌ بانک مرکزی هم در گزارش های خود به این موارد اشاره می کند.

امین الرعایا افزود :‌ همچنین سالانه ۷۰ هزار میلیارد تومان سپرده جاری با نرخ سود ۰ درصد در شبکه بانکی جمع آوری می شود که بانک ها این مبلغ را نیز با نرخ سود دو رقمی و خیلی بالا وام می دهد در صورتی که هیچ سودی هم برای آن پرداخت نمی شود .

وی افزود : اگر بخشی از این منابع به وام ازدواج اختصاص یابد ، به راحتی می توان سقف وام را افزایش داد و ۵۰۰ هزار درخواست وام ازدواج را هم به موقع تامین کرد که در این زمینه خلا قانونی داریم و ضروری است که مجلس شورای اسلامی در اصلاحیه قانون بانکی کشور این موضوع را مدنظر قرار دهد و بانک مرکزی هم بر نحوه جمع آوری و هزینه قرض الحسنه و همچنین ساماندهی بخشی از سپرده های جاری در امور قرض الحسنه نظارت کنند. در آن صورت وام ازدواج هم به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
حدود ۸۰ درصد درآمدهای مصوب ارزش افزوده وصول شد
« پاسخ #1682 : ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۰:۴۱ »
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور گفت: از ابتدای امسال تا پایان دی‌ماه مبلغ ۹ هزار میلیارد تومان از محل مالیات بر ارزش افزوده به شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور پرداخت شده است.


به گزارش  رسانه مالیاتی ایران، علیرضا طاری‌بخش، در مورد میزان درآمد حاصل از مالیات بر ارزش افزوده از ابتدای امسال تاکنون، گفت: با وصول ۲۰ هزار و ۲۰۰ میلیون تومان مالیات بر ارزش افزوده طی ۱۰ماه، حدود ۸۰درصد درآمدهای مصوب بودجه محقق شده است.

وی با اشاره به اینکه میزان عوارض وصول‌شده سهم شهرداری‌ها و دهیاری‌های سراسر کشور از ابتدای سال تا پایان دی‌ماه مبلغ ۹هزار میلیارد تومان بوده است، اظهارداشت: سهم شهرداری تهران از عوارض وصول‌شده مبلغ ۲هزار و ۱۸۱ میلیارد تومان است.

معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان در خصوص یک درصد سهم حوزه سلامت از مالیات بر ارزش افزوده نیز عنوان‌کرد: طی ۱۰ماهه امسال یک‌هزار و ۵۱۹ میلیارد تومان از خزانه دولت بابت بخشی از درآمد حاصل از مالیات بر ارزش افزوده به حوزه سلامت پرداخت شده‌است.

وی همچنین بابیان اینکه علت عدم تحقق درآمدهای مالیاتی عمدتا مربوط به نفت، مالیات نقل‌وانتقال اتومبیل و شماره‌گذاری خودرو، عوارض خروج از کشور و مالیات سیگار است، افزود: بدیهی است کاهش قیمت نفت در کاهش مالیات برارزش‌افزوده این بخش تاثیرگذار بوده است.

همچنین کاهش مالیات نقل‌وانتقال اتومبیل می‌تواند ناشی از کاهش خرید و فروش در بازار و کاهش عوارض خروج نیز ناشی از کاهش مسافرت برون‌مرزی باشد.

طاری‌ بخش با اشاره به میزان درآمدهای مالیات بر ارزش افزوده پیش‌بینی شده در بودجه ۹۵، گفت: باتوجه به اینکه ما سال آینده هیچ‌گونه افزایش نرخی نداریم، این افزایش فقط باید از طریق رشد اقتصادی (افزایش GDP) محقق شود.

وی همچنین با اشاره به آخرین وضعیت اصلاحیه قانون مالیات بر ارزش‌افزوده، تصریح‌کرد: اصلاحیه در کمیته فنی کمیسیون اقتصادی دولت نهایی شده و هم‌اکنون توسط وزرای اقتصادی عضو کمیسیون در حال بررسی است که امیدواریم تا پایان سال تصمیم نهایی در خصوص آن اتخاذ شود.

معاون سازمان ادامه‌داد: لایحه صندوق فروش در هیات دولت مطرح‌شده و مورد تأیید و تصویب قرار گرفته‌است و تا پایان سال تقدیم مجلس شورای اسلامی خواهدشد.

وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا این امکان وجود دارد که مالیات بر ارزش افزوده وصول‌شده از مردم به‌حساب دولت واریز نشود، گفت: در همه جای دنیا بحث فرار مالیاتی وجود دارد و هیچ‌کس منکر آن نیست.

ایران هم از این قاعده مستثنی نخواهدبود و ممکن است این امر اتفاق بیافتد ولی سازمان امور مالیاتی کشور بنا به اختیار حاصل از قوانین مالیاتی نسبت به انجام حسابرسی مالیاتی کامل و دقیق و اقدام می‌نماید و براساس ظرفیت مالیاتی و حجم فعالیت‌های اقتصادی بنگاه، مالیات واقعی را تشخیص و وصول می‌کند.

طاری‌بخش بابیان اینکه باید بین درآمد ابرازی مؤدی و مالیاتی که نظام مالیات بر ارزش افزوده بر اساس اسناد و مدارک تشخیص می‌دهد تفاوت قائل شد، افزود: مالیاتی که ما در رسیدگی‌ها تشخیص می‌دهیم بر اساس واقعیت است. به این معنا که حتی اگر مودیان مالیات دریافتی از مودیان را کتمان کنند، ما در رسیدگی‌ها آن را تشخیص داده وصول می‌کنیم. وی تاکید کرد: مودیانی که مالیات و عوارض دریافتی را کتمان کنند علاوه بر وصول اصل مالیات و عوارض، مشمول جرایم سنگین از تاریخ انقضای سررسید تسلیم اظهارنامه خواهندشد.


در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
حقوق بازنشستگان سال آینده به یک میلیون تومان می‌رسد
« پاسخ #1683 : ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۳:۴۱ »
مشاور مدیرعامل سازمان بازنشستگی گفت: در سال آینده حقوق بازنشستگان افزایش و به یک میلیون تومان در ماه خواهد رسید.

 

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه مازندران، علی حاج قربان در همایش کانون‌های بازنشستگی استان‌های منطقه شمال در جمع مسئولین کانون های اردبیل، قزوین، گیلان، سمنان مازندران و گلستان در مجتمع جهانگردی ایرانگردی چلندر نوشهر با اشاره به اینکه یکی از اهداف سازمان بازنشستگی رفاه حال این قشر و اعطای تسهیلات است، اظهار کرد: امسال ۲۵۰ هزار تسهیلات ۲ میلیون تومانی با سود ۴ درصد به بازنشستگان اعطا شد و به دلیل اینکه مقررات بانک اجازه پرداخت بیش از ۲ میلیون را با سود ۴ درصد نمی‌دهد، بیش از این مبلغ نتوانستیم تسهیلات پرداخت کنیم.

وی با اشاره به اعزام ۸۰ هزار نفر از بازنشستگان با تورهای زیارتی و سیاحتی به نقاط مختلف کشور افزود: بنا داریم با کمک شرکت ایرانگردی و کمک بازنشستگان تسهیلات بهتری در این خصوص اعطا کنیم.

مشاورمدیرعامل سازمان بازنشستگی کشور با بیان اینکه اعضای این سازمان۵۰ درصد از اعضای صندوق بازنشستگی و ۵۰ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی هستند، یادآور شد: امسال هزار میلیارد تومان بابت بیمه تکمیلی به بازنشستگان پرداخت شد که ۴۰۰ میلیارد تومان آن توسط بازنشستگان و ۶۰۰ میلیارد تومان آن توسط دولت و از منابع صندوق تامین شد.

حاج قربان تصریح کرد: در حال حاضر یک میلیون و ۲۶۶ هزار بازنشسته در کشور داریم که ۳۰۰ هزار نفر آن در تهران و۹۶۰ هزار نفر نیز مربوط به سایر استان‌های کشور است.

وی با اشاره به اینکه ماهانه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به بازنشستگان حقوق پرداخت می شود، بیان کرد: کف حقوق بازنشسته‌ها از۷۵۰ هزارتومان آغاز و تا یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان می‌رسد.

مدیر امور استان‌های سازمان بازنشستگی منطقه شمال خاطرنشان کرد: حدود ۵ درصد از مجموع بازنشستگان کشور که شامل قضات و هیات‌های علمی می شود بالای ۳ میلیون تومان حقوق بازنشستگی دریافت می کنند.

حاج قربان با اشاره به برخی مشکلات مالی در تامین به موقع حقوق بازنشستگان، اظهارکرد: حقوق زیر یک میلیون تومانی با توجه به گرانی و تورم کفاف زندگی بازنشستگان را نمی دهد، بنابراین امسال حقوق بازنشستگان به یک میلیون تومان خواهد رسید.

وی یادآور شد: امسال تعداد ۱۰ استان کشور به سیستم پرداخت مستقیم حقوق اضافه خواهد شد که با سه استانی که از قبل انجام شده بود، در مجموع ۱۳ استان مجهز به سیستم پرداخت مستقیم حقوق شده اند.

مشاور مدیرعامل سازمان بازنشستگی با اشاره به اینکه سال آینده مابقی استانها مجهز به سیستم پرداخت مستقیم حقوق خواهند شد، ادامه داد: از مزایای این طرح این است که حقوق بازنشستگان بدون صرف وقت و با کاهش ۵ روزه و بدون باقی ماندن در بانک پرداخت خواهد شد.

حاج قربان تاکید کرد: اجرای این طرح نیازمند برنامه ریزی و بستر سازی است که شرط اصلی آن انتقال حقوق بازنشستگان به بانک صادرات است.

وی عنوان کرد: درحال حاضر ۱۳ استان کشور مجهز به این سیستم هستند و به ۶۴۷ هزار نفر حقوق به صورت مستقیم پرداخت می‌شود.

این مسئول با بیان اینکه استان مازندران با ۵۸ هزار بازنشسته به سیستم پرداخت مستقیم مجهز نیست، افزود: همه تلاش ما بر این است استان‌هایی که بیشترین بازنشسته ها را دارند هر چه زودتر به این سیستم مجهز شوند.
فعالیت ۲۹ خانه امید در کشور

حاج قربان با بیان اینکه خانه های امید با هدف پر کردن اوقات فراغت بازنشستگان در دولت هشتم و نهم کلید خورد، اذعان کرد: از مجموع استان‌های کشور در ۱۹ استان خانه امید راه اندازی شده است که در برخی شهرستان‌ها نیز دارای خانه امید هستند.

وی تاکید کرد: بر اساس مصوبه وزیران وقت، خانه های امید باید در بهترین نقطه با زمینی که شهرداری‌ها اختصاص می دهند احداث شود که در این خصوص برخی شهرداری ها بدترین نقطه را به این امر اختصاص دادند که در شان بازنشستگان نیست.

حاج قربان با اشاره به راه اندازی خانه امید مازندران ظرف ۲ ماه آینده ابراز کرد: امیدواریم با توافق هسته ای و پرداخت بدهی سایر کشورها به ایران، روزنه امیدی باز شده و وضعیت مالی صندوق بهبود یابد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
10 عامل نابودکننده انگیزه کارکنان
« پاسخ #1684 : ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۰:۳۶ »
نویسنده: سوزان ام هیتفیلد
مترجم: سیدحسین علوی لنگرودی
در اینجا به 10 مورد از عواملی که نابودکننده انگیزه در محل کار به حساب می‌آید  اشاره می‌کنیم. متاسفانه بعضی از کسانی که به تازگی وارد عرصه مدیریت شده‌اند بی‌توجه به این عوامل و با پیاده کردن ناآگاهانه آنها در سازمان‌ها و شرکت‌های تحت مدیریتشان ضربه‌ای مهلک به انگیزه کارکنانشان وارد می‌کنند.




اشتباه شماره 1: مثل بچه‌ها با کارکنان رفتار کردن: بسیاری از مدیران تازه کار فکر می‌کنند که باید مانند پدر و مادری که همه چیز را به بچه‌هایشان گوشزد می‌کنند در مورد همه چیز به کارکنان‌شان نکاتی را تذکر دهند درحالی‌که این اقدام نه تنها به منضبط‌تر شدن افراد و منظم شدن امور کمکی نمی‌کند بلکه انگیزه و امکان کار مستقل و مقتدرانه را از کارکنان می‌گیرد.

اشتباه شماره2: وضع قوانین سختگیرانه و تنبیهی به خاطر سوء‌رفتار تعداد محدودی از افراد: هر سازمانی به قوانین و مقررات خاصی برای ایجاد یک محیط کاری مطلوب و مبتنی بر اصول اخلاقی و قانونی نیاز دارد. با این همه هیچ سازمان یا شرکتی نمی‌تواند برای واکنش نشان دادن به سوءرفتارهای تعداد محدودی از کارکنان خود، سیاست‌ها و مقررات سختگیرانه‌ای را برای همه وضع کند بلکه برای مقابله با این مشکلات باید به صورت فردی با کارکنان خاطی برخورد کند و به عبارت بهتر آتشی به پا نکند که خشک وتر را با هم بسوزاند.

اشتباه شماره 3: تمرکز کردن بیش از حد بر اشتباهات و غفلت از موفقیت‌ها: این اشتباه معمولا در جریان برگزاری جلسات ارزیابی هفتگی یا ماهانه از مدیران سر می‌زند. در چنین نشست‌هایی است که نوک پیکان انتقاد و حمله مدیران به سمت افرادی نشانه می‌رود که عملکرد خوبی نداشته‌اند و همین مساله بیشتر وقت جلسه را به خود اختصاص می‌دهد درحالی که در چنین جلساتی باید به موفقیت‌ها بیش از شکست‌ها توجه کرد چرا که تاختن به افراد در این جلسات نتیجه‌ای غیر از از بین رفتن اعتماد به نفس کارکنان ندارند و ناامیدی آنها را به دنبال دارد و همه این پیامدها موجب زیر سوال رفتن عملکرد مدیریت نیز می‌شود.

اشتباه شماره 4: اتخاذ سیاست‌های نادرست و غیرمعقول: وقتی یکسری اقدامات و سیاست‌های نادرست از سوی مدیریت سازمان سر بزند و زیان‌های آن مشخص شود، اعتقاد و اعتماد کارکنان نسبت به مدیریت از میان می‌رود و در نتیجه انگیزه آنها نیز برای کار بیشتر و بهتر به شدت کاهش می‌یابد. در واقع پرسنل همان کاری را می‌کنند که مدیرانشان انجام می‌دهند و از آنها الگو می‌گیرند.

اشتباه شماره 5: بی‌ارزش دانستن ایده‌ها و پیشنهادهای کارکنان: همه ایده‌هایی که از طرف کارکنان یک سازمان مطرح می‌شوند دارای ارزش و فایده بوده و باید به‌طور مثبتی با آنها برخورد کرد هر چند که بسیاری از این ایده‌ها غیرقابل اجرا و پیاده شدن در عرصه عمل باشند. بهترین استدلال برای اثبات لزوم توجه به ایده‌های ارائه شده از سوی کارکنان این است که این کار باعث باز ماندن راه برای جذب ایده‌های ناب و سازنده در آینده خواهد شد.

اشتباه شماره 6: وتو کردن تصمیمات کارکنان: گاهی اوقات مدیران بر لزوم مختار بودن کارکنان در تصمیم‌گیری و عمل تاکید می‌کنند و افرادشان را به این کار تشویق می‌کنند اما هنگامی که در عرصه عمل افرادشان اقدام به تصمیم‌گیری می‌کنند مدیران با استفاده از حق وتوی خود، جلوی پیاده شدن افکار و تصمیمات کارکنان را می‌گیرند و حرف خود را به کرسی می‌نشانند و در این حالت است که افراد درمی‌یابند تاکید مدیریت سازمان بر تفویض اختیار و دادن قدرت تصمیم‌گیری و عمل به کارکنان به چه معنا است. مدیران باید هوشیار باشند که اگر سیاست قدرت‌بخشی به افرادشان را دنبال می‌کنند نباید انجام کارهای کوچک و معمول را به مجوز مدیریت منوط کنند.

اشتباه شماره 7: صحبت کردن بیش از حد مدیران در جلسات هم‌اندیشی و بررسی مسائل:‌ متاسفانه کمتر شرکت و سازمانی را می‌توان پیدا کرد که در جلسات هم‌اندیشی و بررسی عملکرد آن، کارکنان و پرسنل نقش محوری را داشته باشند و بتوانند در مورد روش‌های انگیزه بخشی و راه‌های ارتقای عملکرد خود و دیگران سخن بگویند. در واقع بسیاری از مدیران از کمتر صحبت کردن خود و واگذار کردن وقت جلسه به کارمندان هراس دارند چرا که به اشتباه فکر می‌کنند که اگر چنین کنند زمام امور از دستشان خارج خواهد شد و افرادشان درخواست‌هایی را مطرح خواهند کرد که برآورده ساختن آنها ممکن است برای مدیریت غیرممکن باشد غافل از اینکه دادن فرصت حرف زدن به افراد باعث افزایش چشمگیر انگیزه کاری آنها خواهد شد.

اشتباه شماره 8: افشای اطلاعات مربوط به عملکرد کارکنان نزد دیگران: گاهی اوقات بعضی از مدیران می‌کوشند تا با استفاده از ترفند‌هایی مانند افشای اطلاعات مربوط به عملکرد منفی هر کدام از کارکنان نزد سایرین و تعریف و تمجید از برخی دیگر به آنها روحیه دهند غافل از اینکه این کار نه تنها اعتماد آن فرد مورد بحث را نسبت به مدیریت و سازمان از میان می‌برد بلکه یک جو مملو از بی‌اعتمادی و شک را در درون سازمان و بین افراد پدید می‌آورد که ترمیم آن گاه غیرممکن خواهد بود.

اشتباه شماره 9: انگشت گذاشتن روی بخش‌هایی که کنترل آنها از عهده کارمندان خارج است:‌ بعضی از مدیران به گونه‌ای در جریان جلسات کاری و ارزیابی عملکرد عمل می‌کنند که با انگشت گذاشتن روی آن حیطه‌هایی از عملکرد افراد که از کنترل‌شان خارج است افراد را مورد مواخذه قرار می‌دهند درحالی که این کار به شدت به انگیزه افراد لطمه وارد می‌آورد و روحیه کار مضاعف را از آنها می‌گیرد. اینکه تولید کالا در یک واحد تولیدی به‌دلیل عدم ارسال مواد خام از سوی تامین‌کننده طبق قرار صورت نگرفته به هیچ عنوان به مدیر کارگاه یا کارگران مربوط نیست که بخواهیم آنها را مورد مواخذه قرار دهیم.

اشتباه شماره 10: تعیین اهداف غیرقابل تحقق و جریمه کارکنان به خاطر عدم دستیابی به آنها: در برخی از شرکت‌ها، به‌ویژه شرکت‌های بزرگ که تدوین اهداف عمدتا از سوی بخش‌های بالایی سلسله مراتب سازمانی و بدون نظرخواهی از بخش‌های پایینی سازمان صورت می‌پذیرد، اشتباهات فاحشی در ترسیم اهداف غیرقابل دستیابی روی می‌دهد که پیامد آن توبیخ کارکنان به علت عدم تحقق آن اهداف است که چنین اشتباهی لطمات جبران‌ناپذیری را برای شرکت به دنبال دارد و برای جلوگیری از آن باید ارتباطات درون‌سازمانی و دریافت مستمر و دقیق بازخورد‌ها را تقویت کرد.

منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
سابقه بیمه با پرداخت روزهای تقویمی محاسبه می شود
« پاسخ #1685 : ۲۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۶:۳۲ »
روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی پاسخ داد که تنها به میزان روزهای پرداخت حق بیمه امکان پرداخت حق مستمری وجود دارد.

 

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،  کاربری در بیان مشکل خود نوشت:” با سلام.پدر بنده کارگر ساده ای است که سال گذشته با رسیدن به ۶۰سالگی بازنشسته تامین اجتماعی شد . در زمان بررسی سنوات برای ایشان ۲۱ سال بیمه محاسبه و مستمری ایشان را براساس حداقل حقوق پرداخت نمودند درحالی که با برسی پرونده مطلع شدیم چون ایشان به علت تنگدستی در طول این سالها در دو کارگاهای مختلف مشغول بودند در یک سال از دو کارگاه برای ایشان با کسر از حقوق وپرداخت حق بیمه جداگانه وارسال لیست به سازمان پرداختی بیشتری داشته اند اما در زمان بازنشستگی مسیولین سازمان از محاسبه روز شمار خوداری کرده واعلام نمودند چون در ان زمان لیست کامپیوتری نبوده این امر اتفاق افتاده و در هر صورت برای بیمه شده در هر سال بیشتر از ۳۶۵ روز سنوات محاسبه نمیگردد حال تقاضای راهنمایی دارم”

در همین زمینه روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی پاسخ داد:”  منظور کردن سابقه پرداخت حق بیمه بیش از ظرف زمانی آن امکان پذیر نبوده و دریک دوره زمانی مشخص با وجود پرداخت حق بیمه در دو یا چند گارگاه ، فقط به میزان روزهای سپری شده درتقویم ، امکان منظورکردن حق بیمه وجود دارد.”


در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

امکان محاسبه و صدور برگ پرداخت گردش حساب بیمه شدگان صاحبان حرف و مشاغل آزاد و ادامه بیمه بطور اختیاری بصورت اینترنتی فراهم شده است.


      با عنایت به اینکه مدتی است امکان صدور و پرداخت حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل  آزاد و ادامه بیمه بطور اختیاری ، بصورت غیرحضوری از طریق سامانه صدور برگ پرداخت(https://samt.tamin.ir) فراهم گردیده است لذا  با هدف کاهش هرچه بیشتر بار مراجعات حضوری به شعب سازمان تأمین اجتماعی و همچنین افزایش رضایتمندی بیمه شدگان ،  در حال حاضر  امکان محاسبه و صدور برگ پرداخت گردش حساب بیمه شدگان مذکور بصورت غیرحضوری (اینترنتی) نیز در سامانه مذکور عملیاتی گردیده و آماده بهره برداری بیمه شدگان محترم می باشد.
به عبارت دیگر از این پس بیمه شدگان محترمی که حق بیمه خود را درقالب بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد یا   بیمه اختیاری پرداخت می نمایند می توانند بدون مراجعه به شعب تأمین اجتماعی و صرفاً با ورود به سامانه فوق الذکر ابتدا برگ پرداخت حق بیمه گردش حساب سال قبل و سپس برگ پرداخت حق بیمه سال جدید خود را دریافت نمایند.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
طرح ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان اصلاح شد
« پاسخ #1687 : ۲۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۹:۳۱ »
طرح ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان برای تأمین نظر شورای نگهبان در حالی اصلاح شد که رئیس مجلس درباره اقدام غیرقانونی کمیسیون اجتماعی در این طرح به این کمیسیون تذکر داد.



به گزارش فارس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (دوشنبه) پارلمان طرح ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان اعاده شده از شورای نگهبان را مورد بحث و بررسی قرار داده و با اصلاحاتی به منظور تأمین نظر آن شورا به تصویب رساندند.

به موجب مصوبه مجلس در این اصلاحیه، مقامات مذکور در ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری و هم‌ترازان آنها و ایثارگران، فرزندان شهدا و جانبازان ۷۰ درصد و بالاتر، نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و دارندگان مجوز خاص از شمول این قانون مستثنی هستند.

وکلای ملت با ۱۵۴ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از ۲۱۱ نماینده حاضر در صحن علنی، این طرح را اصلاح کردند تا نظر شورای نگهبان در این زمینه تأمین شود.

همچنین کمیسیون اجتماعی یک تبصره را به عنوان تبصره ۲ به ماده واحده این طرح اضافه کرده بود در حالی که از نظر آیین‌نامه داخلی مجلس اجازه چنین کاری نداشت.

در طرح‌ها و لوایح اعاده شده از شورای نگهبان، کمیسیون‌های تخصصی تنها مجاز به اصلاح ایرادات شورای نگهبان هستند و نمی‌توانند علاوه بر اصلاح ایرادات شورا، ماده یا تبصره دیگری به طرح یا لایحه اضافه کنند.

در جریان قرائت گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح اعاده شده ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان از شورای نگهبان توسط عباس قائیدرحمت، سخنگوی این کمیسیون، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به وی گفت: کمیسیون اجتماعی نمی‌تواند طبق آیین‌نامه داخلی تبصره‌ای را به این طرح که اعاده شده از شورای نگهبان است، اضافه کند و این اقدام کمیسیون اجتماعی وجاهت قانونی ندارد.

پس از این سخنان لاریجانی، محمدحسین فرهنگی عضو هیأت رئیسه مجلس تنها تبصره یک اصلاح شده این طرح را قرائت کرد.

کمیسیون اجتماعی مجلس در جریان اصلاح این طرح، یک تبصره به شرح ذیل بعد از تبصره ۴ الحاق کرده بود:

تبصره الحاقی- بکارگیری بازنشستگان در شرکت‌های طرف قرارداد دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری ممنوع است.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
بررسی وضعیت ممنوع الخروجی در قانون جدید مالیاتی
« پاسخ #1688 : ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۷:۳۴ »
قانون جدید مالیات های مستقیم در تاریخ ۳۱ تیرماه ۱۳۹۴ به تصویب رسید و از ابتدای سال ۱۳۹۵ به اجرا در آمده است.




اجرای اصلاحیه جدید قانون مالیات ها عملا باعث برقراری هر چه مطلوب تر عدالت مالیاتی در کشور و ارتقای رضایت مندی مودیان سراسر کشور شد.

شرایط کلی حاکم بر قانون نوین مالیاتهای مستقیم به سمت مردم گرایی و حل مشکلات فعلی نظام مالیاتی پیش می رود و رویکرد ویژه ایی به سمت رفع موانع تولید و ایجاد اشتغال و سرمایه گذاری در کشور دارد.

در خصوص وضعیت ممنوع الخروجی در قانون نوین مالیاتی می توان گفت که یک پدیده ی خوب و به جا در بازنگری قانون مالیاتهای مستقیم می باشد که مشکلات برخی از مودیان مالیاتی را که به خاطر داشتن بدهی های کم در مبادی خروجی کشور دچار مشکلات گوناگونی می شده اند برطرف خواهد کرد.

همچنین در این فرایند ابلاغ اوراق اجرایی به مودیان بسیار حائز اهمیت است و باید ترتیبی اتخاذ گردد که در اسرع وقت ابلاغ برگ اجرایی توسط ماموران ابلاغ متعهد ، به نشانی درست مودی ارسال گردد و حتما به رویت ایشان یا منسوبین به ایشان برسد.
در ادامه خاطر نشان می سازد در قانون پیشین مالیاتهای مستقیم ، ماده ۲۰۲ ، که مربوط به بدهکاران مالیاتی می باشد ، چنانچه میزان بدهی قطعی آنان از ده میلیون ریال بالاتر باشد ، ازخروج آنان از کشور جلوگیری بعمل می آمد. در بازنگری قانون مالیاتهای مستقیم، ماده ی مذکور به قرار زیر ویرایش شده است:
وزارت اموراقتصادی و دارایی یا سازمان امورمالیاتی کشور می تواند از خروج بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آنها برای اشخاص حقوقی تولیدی دارای پروانه بهره برداری از مراجع قانونی ذی ربط از بیست درصد سرمایه ثبت شده و یا مبلغ پنج میلیارد ریال ( ۵،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ، سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی تولیدی از ده درصد سرمایه ثبت شده و یا دو میلیارد (۲،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال و سایر اشخاص حقیقی از یکصد میلیون (۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال بیشتر است ، از کشور جلوگیری نماید.

اما آنچه که بی شک قانونگذار برای اصلاح و بازنگری این ماده بر آن تاکید داشته ، گرفتن مالیات از طبقات مرفه و به اصطلاح دانه درشتها بوده است.

به دیگر سخن معمولا ثروتمندان جامعه می توانند طی یکسال چندین نوبت به بیرون از کشور ، مسافرت کنند از این رو استفاده از این تسهیلات برای آنان از اهمیت ویژه ایی برخوردار می باشد.

بنابراین قوانین تعیین شده برای اشخاص حقوقی و حقیقی در خصوص بدهکاران مالیاتی بسیار تاثیرگذار بوده و دولت می تواند علاوه بر آنکه در اسرع وقت به تحقق درآمدهای مالیاتی دست یابد ، به توزیع درآمد و ثروت در جامعه نیز کمک نماید.

در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
کارگران امسال حق مسکن می‌گیرند
« پاسخ #1689 : ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۹:۱۲ »
معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعلام دلیل تصویب نشدن حق مسکن سال گذشته، گفت: همه کارگران مشمول قانون کار امسال حق مسکن خود را دریافت می کنند.

 

سیدحسن هفده‌تن در مصاحبه با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: علاوه بر حقوق و دستمزدی که برای سال ٩۵ کارگران مشخص کردیم از اول فروردین ماه حق مسکن قابل پرداخت خواهد بود و جزو مطالبات معوق قرار نخواهد گرفت.

وی افزود: در حال حاضر مبلغ حق مسکن، ۲۰ هزار تومان است که در صورت تصویب افزایش ۲۰ هزار تومانی در هیات وزیران رقم ۴۰ هزار تومان در فیش حقوقی کارگران اعمال خواهد شد.

هفده تن درباره علت عدم اجرای مصوبه حق مسکن سال گذشته نیز اظهار کرد: مصوبه بدوی در شورای عالی کار تصویب شد منتها در دولت به دلیل مباحث بودجه ای مسکوت ماند و امسال به دلیل تقاضای مجدد اعضای شورای عالی کار و موافقت وزیر بررسی و تصویب این مصوبه از سر گرفته شد.

به گفته معاون وزیر کار، مکاتبات اولیه در این خصوص آماده شده و پس از امضای وزیر، در هیات دولت به تصویب رسیده و از ابتدا امسال حتما پرداخت می شود.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
۱۷ویژگی که برای پیداکردن شغل نباید داشته باشید
« پاسخ #1690 : ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۷:۲۵ »
جلسه‌ مصاحبه‌ کاری مانند دیگر جلسات معارفه، آداب خاص خود را دارد. گاهی بی‌تجربگی یا کم‌تجربگی باعث می‌شود که بعضی از نکات مهم را نادیده بگیریم و همین امر می‌تواند، ما را از داشتن یک موقعیت خوب شغلی محروم کند.





وقتی برای یک مصاحبه‌ی کاری پا به یک سازمان یا شرکتی می‌گذارید، باید نهایت تلاش خود را کنید تا اولین ملاقات به خوبی برگزار شود. چرا که برخورد اول در تصویر ذهنی طرف مقابل بسیار موثر است.




صرف پاسخ دادن به سوالات مصاحبه کننده، نمی‌توانید تاثیر مطلوبی در ذهن وی بگذارید. بنابراین لازم است رفتار حرفه‌ای هم از خود نشان دهید.


اشتباهات کوچک و زیادی وجود دارند که ممکن است توسط یک مصاحبه شونده انجام شود و هزینه‌ی گزافی بابت آن اشتباه به ظاهر ناچیز بپردازد.


در ادامه به معرفی لیستی از ۱۷ اشتباه ممکن در مصاحبه‌های شغلی خواهیم پرداخت:


۱. برانگیختن حس ترحم کارفرما برای گرفتن موقعیت شغلی

یک کارفرما از تجربه‌ی خود در استخدام افراد می‌گوید: «اگر فردی در مصاحبه‌ی کاری به من بگوید که به این شغل احتیاج شدیدی زیادی دارد، فرم درخواست کارش را سریعا در سطل زباله خواهم انداخت. زیرا افرادی که هنگام استخدام زیاد التماس می‌کنند، کارکنان پرحاشیه و مشکل داری خواهند بود.»


کارفرمای دیگری در تایید این نظر می‌گوید: «بعضی از افراد به زور حالت گریه و زاری به خود می‌گیرند حال آن که این کار باعث می‌شود که بی دست و پا جلوه کنند و شرکت تمایلی برای استخدام آن‌ها نخواهد داشت.»


به بیانی صریح‌تر به این گونه افراد باید گفت: “اینجا محل کسب و کار است نه یک موسسه‌ی خیریه!”


۲. طولانی شدن دوره‌ی تحصیل بدون هیچ تجربه‌ی کاری در رزومه

یک وکیل با لحنی گله‌مندانه می‌گوید که دیدن رزومه‌های افراد بالای ۲۶ سال که هیچ‌گونه سابقه‌ی کاری (حتی پرستاری کودک) ندارند، خوشایند نیست. وی در ادامه می‌گوید: «به عنوان کسی که از ۱۶ سالگی سر کار رفته است، بر این باورم کسی که تا اواخر دهه‌ی ۲۰ زندگی خود هنوز هیچ شغلی را تجربه نکرده است همچنان در عالم کودکی باقی مانده است.»


۳. فرستادن والدین برای درخواست کار

یکی از افراد واسطه بین بخش منابع انسانی و کارجویان شاهد این صحنه بوده است که بعضی از افراد، والدین خود را به جای خود فرستاده‌اند تا آن‌ها برای فرزندان‌شان تقاضای شغل کنند.


کارفرمایان در چنین شرایطی مشابه این حالت پاسخ می‌دهند: “وقتی شما حاضر نیستید به خودتان زحمت بدهید و در مصاحبه مستقیما شرکت کنید، پس ما هم خودمان را برای جدی گرفتن شما اذیت نخواهیم کرد.”


۴. وجود غلط‌های املایی در رزومه‌ی کاری

کارفرمای یک شرکت می‌گوید: به محض دیدن یک غلط املایی، رزومه را به دورترین نقطه پرتاب خواهم کرد!


او در ادامه می‌گوید: “طبیعتا همه‌ی ما اشتباه می‌کنیم. اما اگر شما برای تنظیم یک رزومه‌ی ساده و مهم به اندازه‌ی کافی زمان صرف نکنید، پس به درد همکاری با ما نمی‌خورید.”


۵. دروغ گفتن

دروغ یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات کارجویان است.


یک باور عمومی می‌گوید: لازم نیست در ۱۰۰ درصد مواقع، ۱۰۰ درصد راستگو باشید. ضمن این که به شما توصیه می‌شود در جلسه‌ی مصاحبه پاسخ‌های صادقانه بدهید. البته قرار نیست این صداقت برای شما گران تمام شود پس در صداقت خود، در موارد قابل اغماض عرف جامعه را هم در نظر بگیرید.


۶. گذاشتن مطالب و پست‌های نامناسب در شبکه‌های اجتماعی

این احتمال را در نظر بگیرید که کارفرمایان شما پس از مدتی بخواهند شما را از طریق شبکه‌های اجتماعی ارزیابی کنند. پس چنانچه مطلب نژادپرستانه یا پست نامناسبی نوشته‌اید، ممکن است از دامنه‌ی انتخابی آن‌ها خارج شوید.




حتی اگر پرونده‌ی شما در شبکه‌های اجتماعی تمیز است و مطلب موردداری نگذاشته‌اید، باز هم بهتر است که مطالب را در حالت خصوصی قرار دهید.


۷. دیر رسیدن به جلسه‌ی مصاحبه

بنا به اظهار نظر یکی از مصاحبه کنندگان، “افرادی که به جلسه‌ی مصاحبه دیر می‌رسند جای تعجب ندارد که نتوانند در شغل مورد نظر استخدام شوند!”


دیر رسیدن به جلسه‌ی مصاحبه این ذهنیت را در رئیس یا سازمان ایجاد می‌کند که شما توانایی مدیریت کردن زمان را ندارید.


۸. پوشیدن لباس نامناسب


لباس نامناسب شخصیت شما را زیر سوال می‌برد و گاهی نوعی بی احترامی تلقی می‌شود. از طرفی وقتی در جلسه‌ی مصاحبه لباس نامناسب بپوشید، احتمالا در زمان کار هم لباس مناسبی نخواهید پوشید.


۹. ترس و دلهره در هنگام مصاحبه

خیلی از کارفرمایان از مصاحبه‌شونده‌ی ترسو و خجالتی بیزار هستند. آن‌ها ترجیح می‌دهند که مصاحبه‌شونده به راحتی صحبت کند و چنانچه سوالی دارد، آن را با صدایی رسا و واضح مطرح کند.


به بیانی روشن‌تر، یک مصاحبه‌شونده‌ی حرفه‌ای به طرز فکر طرف مقابل در مورد صحبت‌های خود اهمیت نمی‌دهد و خود را به هیچ عنوان نمی‌بازد.


یکی از کارفرمایان بر این باور است: “برای من اهمیت چندانی ندارد که پاسخ‌های مصاحبه شونده ۱۰۰ درصد راست و درست باشند. آنچه بیشتر برای من مهم است، تسلط او در صحبت کردن و کنترل شرایط است.”


۱۰. اغراق کردن در رزومه

هیچ‌گاه در تنظیم رزومه‌ی خود اغراق و زیاده‌گویی نکنید چرا که یک سرپرست یا مدیر ارشد حرفه‌ای در ۹۰ ثانیه‌ی نخست مصاحبه به صحت و سقم ادعاهای شما پی خواهد برد.


۱۱. استفاده از ایمیل با عنوان نامناسب

بعضی از افراد اسم‌های عجیب و غریبی روی آی‌دی مربوط به ایمیل خود می‌گذارد. بعضی دیگر هم هنوز از سرویس‌هایی چون AOL یا Hotmail استفاده می‌کنند که سرویس‌هایی منقضی محسوب می‌شوند.




بهترین ایمیل برای ارائه به شرکت، ایمیلی است که در آن از نام خود استفاده کرده باشید و متعلق به سرویس Gmail باشد.


۱۲. صحبت کردن در مورد دین و مذهب

شکی نیست که “هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد.” اگر شما مدیر یک مجموعه‌ی مذهبی در دوران دانشگاه خود بوده‌اید، خوب است که آن را در رزومه‌ی خود قید کنید اما نیازی نیست که روی این مسئله تاکید مداوم داشته باشید.


۱۳. اظهار نظر منفی در مورد کارفرمای گذشته

مدیر یک شرکت می‌گوید:‌ “اگر یک فرد جویای کار از رئیس قبلی خود بدگویی کند، به هیچ عنوان او را استخدام نخواهم کرد. چرا که این افراد معمولا در حال کشمکش با مدیریت یا دیگر کارکنان هستند.”


چند نمونه از نظرات منفی که کارجویان درباره‌ی مدیر سابق خود گفته‌اند، عبارت هستند از “رئیس قبلی من بی‌عرضه بود”،”رئیس من همیشه بین کارمندانش تبعیض قائل می‌شد”، “رئیس من هیچ وقت به من مرخصی نمی‌داد” یا “بین همکاران شرکت قبلی ماجراها و درگیری‌های زیادی بود.”


این گونه گله و شکایت‌ها ممکن است در وهله‌ی اول خودمانی به نظر برسد اما بدگویی کردن پشت سر مدیر و همکاران قدیمی ‌نوعی بی ملاحظگی محسوب می‌شود.


۱۴. ارسال درخواست کاری خود برای کار در شرکت جدید از ایمیل شرکت فعلی

این اقدام کارفرمایان را گیج می‌کند. چرا که آن‌ها با خود می‌گویند که اگر این فرد تعهد کاری داشت، در ساعت کاری خود به جای رسیدگی به وظایفش، درخواست کاری جدید ارسال نمی‌کرد. علاوه بر این، حتی اگر برای مصاحبه هم دعوت شوید، برای بار دوم با شما تماسی گرفته نخواهد شد.


۱۵. خاموش نکردن تلفن همراه

در جلسه‌ی مصاحبه، حتما و حتما باید گوشی شما خاموش باشد. مگر این که یک تماس ضروری در رابطه با مسئله‌ی مرگ و زندگی داشته باشید. در این حالت هم باید مصاحبه را به وقتی موکول کنید که ذهن‌تان درگیر و آشفته نباشد.


چنانچه در حین مصاحبه منتظر یک تماس نسبتا اضطراری هستید، مصاحبه کننده را در جریان بگذارید.


۱۶. بوی بد دهان یا بدن

شما دوست ندارید که اولین احساس دیگران بعد از برخورد با شما این جمله باشد: “وای! چه بوی گندی می‌داد.”


لازم نیست قبل از مصاحبه یک شیشه عطر را روی خود خالی کنید. سعی کنید دهان‌تان رایحه‌ی نعناع داشته باشد و از خوردن غذاهای بودار پرهیز کنید.


۱۷. گرفتن سلفی در سالن انتظار

اگر آن‌قدر وقت‌شناس هستید که زودتر از موعد به قرار کاری رسیده‌اید، در زمان انتظار از گرفتن عکس سلفی در لابی شرکت خودداری کنید.


بازی کردن با تلفن همراه در زمان انتظار برداشت ذهنی خوبی از شما ایجاد نخواهد کرد. در این مدت، بهتر است رزومه‌ی خود را بررسی کنید،  با منشی صحبت کوتاه و مودبانه‌ای داشته باشید و بی سر و صدا رفت و آمد افراد را تماشا کنید.


ترجمه ای از مجله BUSINESSINSIDER

منبع: زومیت

در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
چطور به مدیر سازمان بگوییم که با او مخالفیم؟
« پاسخ #1691 : ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۸:۵۹ »
اگر با نظر مدیر سازمان مخالفید و مطمئنید که حق با شما است، مخالفت خود را چگونه مطرح می‌کنید؟ این سوال خوبی است و می‌تواند دغدغه بسیاری از کارمندان و مدیران باشد.
اما سوال اصلی اینجا است که «چرا اظهار نظر مخالف، تا این حد دشوار است؟» در بعضی از سازمان‌ها، بخت با کارکنان یار است، چرا که مدیران، نه تنها پذیرای ایده‌ها و پیشنهادهای کارکنان هستند بلکه اعضای تیم خود را به اظهار نظر، حتی اگر در مخالفت با آنها باشد، تشویق می‌کنند، اما همه کارکنان تا این حد خوش‌شانس نیستند.

بسیاری از کارمندانی که من می‌شناسم، می‌گویند که هیچگاه جرات مخالفت با مدیر خود را نداشته‌اند. حتی آن دسته از کسانی که مدیران خود را انتقادپذیر توصیف می‌کنند نیز نمی‌توانند نظرات خود را آزادانه مطرح کنند. در نتیجه، هیچ گفتمانی میان کارمندان و مدیران رد و بدل نمی‌شود و جَو ترس و تردید بر محیط کار حاکم می‌شود. اگر حل مسائل و مشکلات مشتریان، جزئی از وظایف شغلی شما است، مسوولیت شما در مقابل سازمان و خودتان این است که برای یافتن بهترین راه‌حل ممکن، جرات و شجاعت به خرج دهید، حتی اگر در این راه ناچار شوید با مدیر خود مخالفت کنید.اما برای اظهار نظر مخالف، باید هوشمندانه عمل کنید، چرا که کوچکترین اشتباهی می‌تواند به قیمت از دست دادن شغلتان تمام شود، البته مطمئن باشید که اگر اظهارنظر شما توأم با رعایت احترام باشد، هرگز چنین اتفاقی نخواهد افتاد.اما چرا مخالفت با کسی که جایگاه شغلی‌اش از شما بالاتر است تا این اندازه دشوار است؟
۱. ما ذاتا ترجیح می‌دهیم از تنش دوری کنیم. تلاش برای دوری از تنش، دومین ویژگی اصلی هر رابطه‌‌‌ای است، چه روابط دوستانه و چه روابط شغلی. همه ما دوست داریم از نگاه دیگران فردی «سازگار» باشیم. دوست داریم دیگران فکر کنند که برقراری ارتباط و کنار آمدن با ما آسان است. ما به هیچ قیمتی حاضر نیستیم با اظهار نظرمان، دیگران را آزرده‌خاطر کنیم حتی اگر بدانیم که اظهار نظر ما، نتایج مثبتی به دنبال خواهد داشت، البته منظورم این نیست که لجبازی کنید، جر و بحث کنید یا بر عقاید خود پافشاری کنید. منظورم این است که هر کجا احساس کردید حق با شماست یا راه حل، پاسخ یا رویکرد بهتری سراغ دارید، مدیر خود را در جریان بگذارید.با این وجود، بیان مخالفت برای بسیاری از ما آسان نیست. به همین علت، ما اغلب به جای اظهار نظر، به یکی از این دو شکل واکنش نشان می‌دهیم: یا ساکت می‌نشینیم و دست روی دست می‌گذاریم تا جایی که شرایط از کنترل ما خارج می‌شود و خود و سایر کارکنان را  دچار استرس و نگرانی می‌کنیم. یا خیلی ساده و بدون توجه به راه حلی که مدیر ارائه کرده، کارها را به روش خودمان انجام می‌دهیم. هیچ یک از این دو واکنش، هوشمندانه نیستند و طبیعتا، نتیجه مثبتی به دنبال نخواهند داشت. با بی‌توجهی نسبت به دستورالعمل‌های مدیر سازمان و انجام کارها به روش دلخواه خودتان ممکن است شغل خود را از دست بدهید.
۲. نمی‌دانیم چطور مخالفت کنیم. حتی اگر مطمئنید که حق با شماست، باید مخالفت خود را محترمانه مطرح کنید. در درجه اول، باید یاد بگیرید که به ایده یا نظرات مدیر خود احترام بگذارید. به او بگویید که نظر او محترم است اما شما نظر متفاوتی دارید و خوشحال می‌شوید اگر بتوانید نظرتان را با او در میان بگذارید. مراقب باشید که زمان و محل مناسبی را برای این مکالمه انتخاب کنید. مطمئنا، درست نیست که در یک جلسه کاری و در حضور همه کارمندان با مدیر خود مخالفت کنید، چرا که در این صورت کارکنان تصور می‌کنند که شما برای نظر مدیر احترام قائل نیستید و به راحتی از دستورات او سرپیچی می‌کنید. کلمات را هوشمندانه انتخاب کنید. در این مکالمه، «احترام» نقش اصلی را ایفا می‌کند. مراقب لحن خود باشید. شما حق اظهار نظر دارید اما باید زمان، محل و نحوه اظهار نظر را خوب بسنجید.
۳. نمی‌دانیم چگونه از ایده خود دفاع کنیم. شما باید بتوانید روی مزیت‌ها و نتایج مطلوبی که راه حل شما به دنبال خواهد داشت تاکید کنید. بی‌گدار به آب نزنید. درباره ایده‌تان خوب فکر کنید و آن را سبک سنگین کنید. از خود بپرسید که چرا تا این حد روی این ایده پافشاری می‌کنید. سپس، آن را با حفظ آرامش مطرح کنید و برای آن استدلال بیاورید.اگر مدیر همچنان بر عقیده خود پافشاری می‌کرد، چه کنیم؟اگر ایده شما از سوی مدیر سازمان پذیرفته نشد، شاید بهتر باشد شرایط را بپذیرید. به جای آن که ناامید شوید، بهتر است کمی کنجکاوی کنید. می‌توانید به این اتفاق به منزله فرصتی برای پیشرفت نگاه کنید. بر احساس سرخوردگی غلبه کنید و سعی کنید پاسخی برای این سوالات پیدا کنید:مدیر من از کجا آمده است؟ نظرات او چگونه شکل گرفته‌اند؟ آیا من به چشم‌اندازی که او می‌بیند، اشراف دارم؟ آیا من برای تجزیه و تحلیل این شرایط، به اندازه کافی دوراندیش هستم؟از مدیر خود بخواهید تا نظر خود را برای شما شرح دهد و شما را آموزش دهد. شما همیشه می‌توانید از افرادی که از شما باتجربه‌ترند درس بگیرید و مدیر شما احتمالا تجربیاتی را پشت سر گذاشته که شما از آن بی‌خبرید، تجربیاتی که روی تصمیم‌گیری‌های او تاثیر بسزایی دارد. ‌چالش‌هایی از این دست، فرصت‌هایی هستند برای آنکه بتوانید ظرفیت پذیرش خود را بالا ببرید یا نسبت به تغییر انعطاف‌پذیر باشید. با رعایت نکات ذکر شده می‌توانید به‌عنوان یک کارمند، بلوغ احساسی و حرفه‌ای خود را هر روز محک بزنید. به این ترتیب، جایگاه شما نزد مدیر سازمان ارزشمندتر خواهد شد.

مترجم: مریم مرادخانی
منبع:  LinkedIn

منبع:دنیای اقتصاد

در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
سفته‌ها و بروات ممهور شده را به نرخ‌های جدید بخرید
« پاسخ #1692 : ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۵:۲۸ »
بانک ملی ایران اعلام کرد: با توجه به کاهش حق تمبر انواع سفته و برات از سه در هزار به نیم در هزار از ابتدای سال ۱۳۹۵، تمامی سفته‌ها و برات‌های قبلی که با حق تمبر جدید ممهور شده‌اند، دارای اعتبار در معاملات است.

آفتاب : به گزارش روابط عمومی بانک ملی ایران، در راستای اجرای اصلاحیه ماده ۴۵ قانون مالیات‌های مستقیم مصوب ۳۱ تیر ماه ۱۳۹۴مجلس شورای اسلامی، از ابتدای سال جاری حق تمبر انواع سفته‌ و برات از سه در هزار به نیم در هزار کاهش یافته است که با هدف جلوگیری از ابطال و امحای مقادیر زیادی از سفته‌ها و برات‌های با ارزش اسمی قبل از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۹۵، ممهور نمودن حق تمبر جدید بر روی اسناد فوق طبق نامه معاونت نظارت‌ مالی و خزانه‌داری کل کشور وزارت امور اقتصادی و دارایی مجاز و دارای اعتبار است.

بر این اساس پس از اتمام موجودی سفته و برات‌های قبلی، چاپ این اسناد بهادار با حق تمبرهای جدید انجام خواهد شد.
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
مخالفت با مالیات سود سپرده
« پاسخ #1693 : ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۶:۵۷ »
پویا جبل عاملی

 انتظار می‌رود که با وضع مالیات بر سود سپرده‌ها که به‌دلیل مکانیزم کشش موجب افزایش نرخ سود سپرده می‌شود، نرخ سود تسهیلات را نیز افزایش دهد.




آیا این با هدف اعلامی از سوی دولت در مورد نرخ سود سیستم بانکی و با فشاری که گذارده می‌شود تا نرخ سود پایین آید، همخوانی دارد؟

آیا تاکنون پیشنهادکنندگان وضع مالیات بر سود سپرده به این موضوع فکر کرده‌اند؟ آیا استدلال و پاسخی دارند؟

البته اگر هدف کاهش فشار بر بانک‌ها و کاهش نرخ سود نبود، در زمانی که دولت به خاطر افت درآمد با مشکل روبه‌رو است. ای بسا! این سیاست بسیار نیز ستودنی بود؛ اما در حال حاضر این سیاست جز ضدیت با هدف اولی دولت برای کاهش نرخ بهره و تحریک تقاضا نیست.


یکی از عواملی که باعث می‌شود سیاست‌گذاران به اهداف اقتصادی مورد نظر خود دست پیدا نکنند، تناقض در استفاده از ابزارهای سیاستی است. چارچوب ساده این تناقض را می‌توان به این شکل توصیف کرد؛ سیاست‌گذاران برای رسیدن به هدفی در یک موضوع از ابزار «الف» استفاده می‌کنند و برای رسیدن به هدف موضوعی دیگر از ابزار «ب» بهره می‌برند.

غافل از آنکه ابزار «ب» خود اثری منفی بر هدف موضوع اول به جا خواهد گذاشت. گاهی تا زمانی که سیاست‌گذار از ابزار «ب» بهره نبرده است، نمی‌تواند اثر منفی آن را بر هدف اول مشاهده کند. به همین دلیل تاکید می‌شود سیاست‌گذاری مطلوب آن است که قدرت پیش‌بینی برای بهره بردن از هر ابزار و محدودیت‌های آن وجود داشته باشد و با اولویت‌بندی کردن میان اهداف، سیاست اقتصادی اعمال شود.


این مقدمه از آن رو گفته شد که اهمیت پیگیری اهداف با ابزارهای مشخص بار دیگر مورد تاکید قرار بگیرد. این تاکید از آن رو اهمیت داردکه اقتصاد ایران در برهه کنونی بیش از هر مقطع دیگری نیازمند تصمیمات هماهنگ، درنظر گرفتن محدودیت‌ها در استفاده از ابزارها و پیش‌بینی آثار و پیامدهای بهره‌گیری از هر ابزار اقتصادی است.

با وجود این اهمیت به نظر می‌رسد برخی از نهادهای اقتصادی دولت برای جبران کسری بودجه و یافتن منابع درآمدی بیشتر بر آن هستند تا سیاست‌های مالیاتی را اعمال کنند که با هدف تحریک تقاضا و کاهش فشار بر سیستم بانکی و رونق اقتصادی از طریق کاهش نرخ سود بانکی در تناقض است. اگر وزارت اقتصاد هم معتقد به کاهش نرخ سود بانکی است، درک این موضوع ساده است که با مالیات ستانی از سود سپرده‌های بانکی، نرخ سود افزایش می‌یابد. چرا؟


بانک‌ها امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز به منابع نقدی دارند. این احتیاج فزاینده خود باعث آن شده است تا نرخ سود در سیستم بانکی افزایش یابد.


همین تشنگی بانک‌ها به منابع نقدی باعث می‌شود که با وضع مالیات بر سود سپرده‌های بانکی، این بانک‌ها باشند که بارمالیاتی آن را بر دوش کشند.

اگر بخواهیم با ادبیات اقتصادی این موضوع را تشریح کنیم، باید بگوییم که نیاز شدید بانک‌ها به منابع نقدی موجب می‌شود تا عرضه خدمت سپرده، کم کشش‌تر از تقاضای این خدمت از سوی سپرده‌گذاران باشد و بار مالیات بر سپرده به دوش عرضه‌کننده خدمت که همان بانک‌ها باشد بیفتد.

در نتیجه، بخش اعظم هر درصد مالیات بر سود سپرده خود را در افزایش نرخ سود نشان خواهد داد. فراتر از این موضوع، نرخ سود تسهیلات است. سخت است که بتوان در شرایط فعلی عنوان کرد کدام یک از طرف عرضه و تقاضای تسهیلات کم‌کشش‌تر است و چه کسی بار مالیاتی را می‌پردازد؛ اما یک نکته واضح است؛ بخشی از افزایش نرخ سود سپرده‌ها بر نرخ تسهیلات نیز اثرگذار است.

بنابراین انتظار می‌رود که با وضع مالیات بر سود سپرده‌ها که به‌دلیل مکانیزم کشش موجب افزایش نرخ سود سپرده می‌شود، نرخ سود تسهیلات را نیز افزایش دهد. آیا این با هدف اعلامی از سوی دولت در مورد نرخ سود سیستم بانکی و با فشاری که گذارده می‌شود تا نرخ سود پایین آید، همخوانی دارد؟ آیا تاکنون پیشنهادکنندگان وضع مالیات بر سود سپرده به این موضوع فکر کرده‌اند؟ آیا استدلال و پاسخی دارند؟ البته اگر هدف کاهش فشار بر بانک‌ها و کاهش نرخ سود نبود، در زمانی که دولت به خاطر افت درآمد با مشکل روبه‌رو است. ای بسا! این سیاست بسیار نیز ستودنی بود؛ اما در حال حاضر این سیاست جز ضدیت با هدف اولی دولت برای کاهش نرخ بهره و تحریک تقاضا نیست.

منبع:دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
سازمان امور مالیاتی قصدی به سرکشی به حساب های بانکی ندارد
« پاسخ #1694 : ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰:۵۸ »
رئیس کل سازمان امور مالیاتی گفت:سازمان امور مالیاتی به طور حتم در بررسی حساب‌های بانکی امانت را رعایت خواهد کرد، هدف ما سرکشی به حساب‌های بانکی نیست و سازمان برنامه‌ای برای این موضوع ندارد.




به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سید کامل تقوی‌نژاد رئیس کل سازمان امور مالیاتی  در نشست خبری، درباره سرکشی به حساب‌های بانکی مردم گفت: سازمان امور مالیاتی به طور حتم در بررسی حساب‌های بانکی امانت را رعایت خواهد کرد، چرا که حساب‌ها متعلق به اشخاص بوده و ما تا حدی که مجاز هستیم آن را بررسی می‌کنیم و اگر ماموری خارج از آنچه که تعیین شده به اطلاعات مردم ورود پیدا کند به‌طور حتم جرم بوده و مجازات خواهد شد، چرا که هدف ما فقط تطبیق حساب‌ها و پرونده‌ها با میزان دارایی و کشف حساب‌های مشکوک است.

وی به تحقق ۹۰ درصدی درآمدهای مالیاتی در بودجه سال ٩۴ اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۹۴ حدود ۶۶ هزار و ٧٠٠ میلیارد تومان از درآمدهای مالیاتی محقق شدکه بیانگر تحقق ٩٠ درصدی درآمدهای پیش بینی شده در بودجه سال گذشته است.از این رقم حدود ۴٢ هزار میلیارد تومان برای مالیات مستقیم بوده که بیانگر تحقق ٩۶ درصدی درامد مالیات از این بخش است.

سازمان امور مالیاتی کشور در جمع خبرنگاران از تحقق درآمد ۶۶۷ هزار میلیارد ریالی درآمد مالیات در سال ۹۴ خبر داد.

وی ادامه داد: ۹۰ درصد درآمد مالیاتی در قانون بودجه ۹۴ محقق شده است.

تقوی‌نژاد گفت: سازمان امور مالیاتی کشور در سال گذشته ۶۶۷هزار و ۵۶۷ میلیارد ریال مالیات از  دو حوزه مالیات‌های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده وصول کرده است به عبارتی حدود ۹۰ درصد از درآمدهای پیش‌بینی شده سال گذشته محقق شده است که این میزان وصولی نسبت به سال قبل حدود ۱۶ درصد رشد داشته است.

وی گفت: در بخش مالیات بر ارزش افزوده نیز حدود ۲۴۶هزار میلیارد ریال مالیات وصول شده که حدود ۸۰ درصد آن تحقق یافته و ۱۳٫۵ درصد رشد را نسبت به سال ۹۳  نشان می‌دهد.

به گفته وی، در بخش مالیات بر ارزش افزوده حدود ۱۱۴ هزار میلیارد ریال عوارض وصول به حساب‌های شهرداری‌ها و دهیاری‌ها واریز شده است.

تقوی‌نژاد در ادامه از بررسی عملکرد مالیات بر ارزش افزوده گفت: از ابتدای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده (نرخ ۸۷) تا پایان سال ۹۴ حدود ۵۴۲ هزار مودی در سامانه مالیات بر ارزش افزوده ثبت‌نام کردند که از این تعداد بالغ بر ۷۱ هزار ثبت‌نام مربوط به سال ۹۴ بوده است.

تقوی‌نژاد در ادامه از عملکرد طرح جامع مالیاتی گفت: طرح جامع مالیاتی از سودهای اصلی و اولویت‌دار در برنامه اصلاح نظام مالیاتی است که مبتنی بر رویکرد سیستمی برنامه‌ریزی شده و با شکل‌گیری سامانه یکپارچه مالیاتی در سطح ملی امکان بالقوه‌ای را برای شفاف‌سازی مبادلات اقتصادی و سرانجام تحقق مالیات الکترونیکی در کشور فراهم شده است.

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در ادامه از برنامه‌های آتی سازمان در سال ۹۵ خبر داد و گفت: تحقق درآمدهای مالیاتی، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور تکالیف امور مالیاتی کشور در راستای تحقق اهداف برنامه ششم توسعه و برنامه اصلاح نظام مالیاتی با رویکرد سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از مهمترین برنامه‌های این سازمان است.

تقوی گفت: یکی از تغییراتی که در اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم ایجاد شده است، طبق ماده ۱۳۰ اصلاحیه قانون جدید با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی و موافقت وزیر امور اقتصاد و دارایی مودیانی که از سال ۸۰ و قبل از آن طی مالیاتی تا سقف ۱ میلیون داشته باشند مشمول بخشودگی شده، همچنین کسانی که بیش از ۱ میلیون تومان بدهکار باشند، اگر تا پایان سال ۹۵ نسبت به پرداخت مالیات ۱ میلیون تومان بدهی مالیاتی خود اقدام نمایند، مشمول بخشودگی یک میلیون خواهند بود.




کنترل حساب‌های بانکی مشکوک باهررقمی/باند ارتشا را خودمان کشف کردیم

رئیس کل سازمان امور مالیاتی اعلام کرد: کارگروه‌های ویژه مالیاتی فقط حساب‌های بانکی افرادی را کنترل می‌کنند که توسط دستگاه‌های ذی‌ربط، «مشکوک» اعلام شده باشد.

به گزارش مهر، سید کامل تقوی‌نژاد امروز در اولین نشست خبری خود درباره سرکشی به حساب‌های بانکی مردم گفت: شفاف می‌گویم که سازمان مالیاتی چنین برنامه ای ندارد. البته این حق ما است، زیرا ما سازمانی حاکمیتی هستیم و قانون اجازه چنین کاری را به ما داده، این در حالی است که اگر سازمان مالیاتی به صورت شفاف نسبت به حساب‌ها و دارایی افراد برای اخذ مالیات توجه نکند، باید مورد سئوال قرار گیرد.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه اطلاعات دارایی‌های افراد باید در سازمان مالیاتی تجمیع شود، افزود: اما ما امانت داریم و اگر قرار باشد روزی اطلاعات حساب‌ها به سازمان امور مالیاتی منتقل شود، فقط برای تشویق مالیات خواهد بود و برای انجام این امر مجاز به استفاده از این اطلاعات هستیم و اگر غیر از این باشد، ما مجرم خواهیم بود.

وی از صدور بخشنامه جدید به دستگاه های ذی‌ربط خبر داد که براساس آن، اگر این دستگاه‌ها در بررسی‌های خود به حساب‌های مشکوکی برخوردند، به سازمان مالیاتی اعلام کنند. ما نیز در ادارات کل گروه‌هایی را مامور کردیم که این حساب‌ها را کنترل کنند و ابتدا حساب‌ها با پرونده‌ها تطبیق داده می شود و اگر میزان گردش مالی این افراد با پرونده های مالیاتی‌شان مغایرت داشته باشد، این افراد را فرا می‌خوانیم، البته ممکن است که آنها مودی مالیاتی نباشند و فرار مالیاتی داشته باشند.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی ادامه داد: برای نمونه سال گذشته فقط در یک مورد ۶۳۰ میلیارد تومان سازمان یک حساب مشکوکی را کشف و از آن مالیات اخذ کرد و این بررسی ها برای جلوگیری از فرار مالیاتی افرادی است که درآمدهای بالایی دارند اما مالیات نمی‌پردازند.

تقوی‌نژاد تصریح کرد: در این زمینه اختیاراتی به سازمان مالیاتی برای رسیدگی به اسناد و مدارک این گونه افراد وجود دارد و دستگاه‌ها مکلفند که اطلاعات لازم را در اختیار ما قرار دهند. برای برخورد با متواریان مالیاتی نیز اختیاراتی به ما داده شده است که با همکاری قوه قضائیه با آنها برخوردهای لازم صورت گیرد.

رقم دقیق مطالبات معوق مالیاتی

وی، رقم معوقات مالیاتی (مطالبات مالیاتی) را ۴۲۱ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: اصل این معوقات ۱۷۸ هزار میلیارد ریال و جرایم آن ۲۴۳ هزار میلیارد ریال است.

تقوی نژاد درباره رقم فرار مالیاتی اظهارداشت: گاهی رقم فرار مالیاتی تا ۴۰ درصد مالیات‌های وصولی هم می‌رسد، این در حالی است که رقم اقتصاد زیرزمینی ۲۵ میلیارد دلار تخمین زده می شود اما سازمان مالیاتی از بخش‌های سیاه و خاکستری هم مالیات می گیرد.

وی درباره اخذ مالیات از موسسات غیر مجاز بانکی گفت: سازمان مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده از بانک‌ها نمی‌گیرد اما از موسسات غیر مجاز مالیات دریافت می‌کند و آنها مکلف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند. در بحث ارث، افرادی که نزد بانک‌ها و موسسات مجاز سپرده گذاری کرده باشند، لازم است که برای آزاد سازی ۳ درصد مبلغ سپرده را مالیات بپردازند و اگر سپرده آنها در موسسات غیر مجاز باشد، این رقم به ۱۰ درصد می رسد.

تراکنش‌های مشکوک ممکن است هر رقمی باشد

رئیس کل سازمان امور مالیاتی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه در بحث حساب‌های مشکوک، منظور سازمان مالیاتی معاملات با چه ارقامی است؟ گفت: حساب‌های مشکوک و تراکنش‌های مشکوک در این بحث مدنظر سازمان مالیاتی است اما این حساب‌ها و تراکنش‌های مشکوک خارج از سازمان مالیاتی است، بنابراین دستگاه‌هایی ملزم هستند که اطلاعات این حساب‌ها و تراکنش‌های مشکوک را در اختیار ما قرار دهند. این تراکنش‌های مشکوک ممکن است که هر رقمی باشد اما می‌تواند در نقاط خاص، مرزها و هر دریافت و پرداخت غیرمعقولی مورد شناسایی قرار گیرد.

باند ارتشا را خودمان کشف کردیم

وی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر مبنی بر اینکه دادستان کل کشور هفته گذشته از دستگیری اعضای یک باند ارتشا در سازمان مالیاتی که با شرکت‌های کدفروش همکاری می‌کردند، خبر داده است، در این خصوص توضیح بفرمائید، گفت: سازمان مالیاتی ۱۵۰۰ شرکت کدفروش را شناسایی کرده بود اما موردی که اعلام شده است، باند وسیعی نبوده و تنها یکی از کارمندان سازمان مالیاتی با همدستی خواهر خود که در یکی از شرکت‌های کدفروش فعالیت می کرده، همکاری نموده است. این موضوع نیز توسط خود سازمان مالیاتی کشف و پرونده ای در این زمینه تشکیل شد و در اختیار وزارت اطلاعات و قوه قضائیه قرار گرفت.

واکنش به اظهارات عسگراولادی

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در واکنش به اظهارات روز گذشته اسدالله عسگراولادی عضو هیات نمایندگان اتاق ایران مبنی بر اینکه سازمان مالیاتی «وبال گردن» مردم است، گفت: مالیات موضوعی ملی، حق مردم و عمومی است و هیچ عاقلی در دنیا نسبت به اخذ مالیات تردید ندارد. در عین حال، مالیات حق دولت است. بهتر است که رسانه ها برای راستی آزمایی مطالبی که توسط برخی ها مطرح می شود، از ما سئوال بپرسند. به عنوان نمونه هفته گذشته در مطبوعات آمده بود که کارخانه ای با ۱۵۰۰ نفر کارگر تعطیل شده، این در حالی است که این مودی از سال ۸۷ پرونده مالیاتی بوده است که در حال حاضر بدهی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد ریالی دارد که پرداختی نیز انجام نداده است.

وی ادامه داد: این مودی در سال ۸۷ زیان اعلام کرد اما با بررسی‌های سازمان مالیاتی مشخص شد که این فرد نه تنها زیان نکرده بلکه سود بالایی هم داشته است. به هر حال طی ۱۱ سال این مودی زیان اعلام کرده اما طبق رسیدگی ها، همه دفاتر وی واهی بوده و در حال حاضر نیز کارخانه خود را تعطیل کرده است.

اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی صحت دارد؟

تقوی نژاد درباره اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی گفت: یکی از اقداماتی که سازمان مالیاتی در سال جاری مدنظر قرار دارد، گسترش پایه های مالیاتی و حرکت به سمت اخذ مالیات از فعالیت‌های اقتصادی و مالی است که تاکنون مالیات نمی‌پرداختند. البته فعلا تصمیمی برای اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی اتخاذ نشده اما مطالعاتی در این زمینه صورت گرفته که این مطالعات نشان می دهد اکثر کشورهای مورد بررسی از سپرده های بانکی مالیات دریافت می کنند؛ حتی برخی کشورها از نرخ سپرده منفی هم مالیات می‌گیرند و این موضوع جزء فعالیت‌های تحقیقاتی سازمان است و در صورت نهایی شدن به وزیر امور اقتصادی و دارایی ارائه خواهد شد که اجرای چنین طرحی به مواردی از قبیل اینکه برخی افراد از محل سپرده های بانکی خود ارتزاق می‌کنند، توجه خواهد شد.

خط قرمزی در اخذ مالیات نداریم

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در روزهای اخیر یکی از نمایندگان مجلس گفته است یک وزیر به همراه دختران و دامادهای خود کارخانه‌های متعددی دارند. آیا اینگونه افراد و افرادی که دارای سمت هستند، مالیات خود را می پردازند یا خیر؟ گفت: سیاست جدی سازمان، اجرای عادلانه قانون مالیات‌ها است. هر فعال اقتصادی با داشتن هر سمت اجرایی یا مسئولیتی اگر از پرداخت مالیات فرار کند، سازمان مالیاتی به طور قطع مالیات حقه را از آنها خواهد گرفت و اگر لازم باشد در این زمینه به مردم اطلاع رسانی خواهد کرد. فرد برای ما مهم نیست، خیلی از افرادی که فرار مالیاتی دارند و دانه درشت هستند، جزء خطوط قرمز ما نیستند. در واقع سازمان مالیاتی حوزه و خط قرمزی برای وصول مالیات در کشور نمی شناسد و هر شخص، نهاد یا ارگانی باشد باید مالیات را بپردازد.

نحوه اخذ مالیات از دانه‌درشت‌ها

رئیس کل سازمان امور مالیاتی درباره برخورد جدی با متواریان دانه درشت مالیاتی گفت: با دانه درشت‌های مالیاتی که فرار مالیاتی دارند، برخورد جدی صورت می‌گیرد. برای اجرای این برنامه از وزارت اطلاعات و قوه قضائیه کمک می‌گیریم و شعب ویژه‌ای برای رسیدگی به تخلفات مالیاتی با همکاری قوه قضائیه پیش‌بینی شده و قانون نیز اختیارات لازم را به ما داده است.

وی ادامه داد: از امسال به بعد افرادی که فرار مالیاتی دارند یا تمکین نمی‌کنند و یا با زد و بند از پرداخت مالیات امتناع می‌کنند، با همکاری وزارت اطلاعات و قوه قضائیه با آنها برخوردهای جدی صورت می گیرد.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره اخذ مالیات از صادرکنندگان گفت: کلیه صادرکنندگان از پرداخت مالیات معاف هستند ولی باید آئین‌نامه‌ای تنظیم شود که براساس آن، فقط ۲۰ درصد صادرکنندگان مواد خام معدنی از معافیت مالیاتی برخوردار شوند و در عین حال باید نسبت به کالاهای فرآوری شده و خام تفاوت قائل شد.

تقوی‌نژاد اطهارداشت: براساس بند ۲۴ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتی، اگر صادرکنندگانی در زمان فروش ارز متحمل زیان شوند، به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی می‌شود، این در حالی است که طی روزهای گذشته معافیت خرید و فروش ارز از سوی مجلس به تصویب رسید اما ما قصد داریم نسبت به این موضوع واکنش نشان دهیم، زیرا این امر باعث اختلال در نظام ارزی کشور و زیان می‌شود، همچنین سود حاصل از تسعیر نرخ ارز همچنان معاف از مالیات است.

وی با اعلام اینکه اخذ مالیات به روش علی‌الرأس از سیستم مالیاتی کشور حذف خواهد شد، گفت: مالیات مشاغل کمتر از پنج درصد مجموع مالیات‌های کشور است.

مالیات اصناف امسال افزایش نمی‌یابد

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی از انجام تفاهماتی با رئیس اتاق اصناف خبر داد و تصریح کرد: یک خبر خوش مالیاتی نیز داریم و آن این است که امسال دریافت مالیات‌ها راحت‌‌تر و شفاف‌تر خواهد شد و افزایشی برای مالیات اصناف و مشاغل اعمال نخواهد شد.

تقوی‌نژاد گفت: در سال ۹۴ در حوزه مالیات مستقیم و ارزش افزوده ۶۶۷ هزار میلیارد ریال وصول شد که ۹۰ درصد از درآمدهای پیش‌بینی شده است که نسبت به وصولی‌های پارسال ۱۶ درصد رشد داشته است.

وی، میزان وصولی‌های مستقیم در سال ۹۴ را ۴۲۱ هزار میلیارد ریال که ۹۶ درصد نسبت به عملکرد بودجه تحقق داشته است، اعلام کرد و افزود: این رقم ۱۷ درصد نسبت به سال ۹۳ رشد داشته است.

تقوی‌نژاد، رقم وصولی مالیات ارزش افزوده در سال گذشته ۲۴۶ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: ۸۰ درصد بودجه در این بخش محقق شده که رشد ۱۳.۵ درصدی نسبت به وصولی‌های سال ۹۳ دارد. همچنین حدود ۱۱۴ هزار میلیارد ریال نیز عوارض وصولی بوده است.

وی، نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی را حدود ۶.۳ درصد و با احتساب عوارض ۶.۹۸ درصد ذکر کرد و اظهارداشت: نسبت درآمد مالیاتی به هزینه جاری در پایان سال گذشته، ۴۸.۹ درصد بوده است، همچنین از ابتدای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده یعنی از سال ۸۷ تا پایان ۹۴ حدود ۵۴۲ هزار مودی در سازمان مالیات بر ارزش افزوده ثبت‌نام کرده‌اند که ۷۲ هزار نفر آنها مربوط به سال ۹۴ بوده است. از ابتدای اجرای قانون تا پایان سال گذشته هم ۱۳۰۴ میلیارد ریال و ۸۱۱ میلیارد ریال مالیات و عوارض دریافت شده است.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی گفت: از ابتدای اجرای قانون ارزش افزوده تا پایان سال ۹۴ حدود ۷ میلیون و ۳۱۴ هزار اظهارنامه ثبت شده که ۱۲۶۰ اظهارنامه مربوط به سال ۹۴ بوده، ۱۲ هزار و ۵۶۱ میلیارد ریال به تولیدکنندگان و صادرکنندگان مسترد شده است.

تقوی‌نژاد در مورد روند کدفروشی در کشور گفت: از دهه ۷۰ یعنی همزمان با اجرای کد اقتصادی، سیستم کدفروشی هم شکل گرفت که در بخش مالیات، کتمان درآمد، ایجاد هزینه‌های غیرواقعی و سود مطرح بوده ولی در بخش ارزش افزوده نپرداختن مالیات و ایجاد اعتبار مطرح است. تاکنون ۱۵۰۰ شرکت شناسایی شده که عملکرد آنها مبتنی بر تضییع حقوق دولت بوده که البته خنثی شده و اسامی این شرکت‌ها در سامانه مالیاتی در دسترس است. البته به مودیان توصیه می‌کنیم که در زمان خرید و فروش کالا و انجام معامله نسبت به رسمیت شرکت‌ها اطمینان حاصل کنند.

وی گفت: در هفته گذشته با بازرسی‌های انجام شده توسط حراست سازمان مالیاتی، ۹۰ مُهر از یک شرکتی که اقدام به کدفروشی می‌کردند، کشف شد.

فراخوان نصب صندوق فروش مکانیزه به ۳۰ صنف

رئیس کل سازمان امور مالیاتی از فراخوان نصب صندوق فروش مکانیزه به ۳۰ صنف خبر داد و افزود: در لایحه جدیدی که در این زمینه به مجلس ارائه خواهیم کرد، مشوق‌هایی در نظر گرفته شده و هزینه خرید صندوق از مالیات مودی کسر می‌گردد. در اصل سازمان، صندوق را خریداری می‌کند.

وی تصریح کرد: در این زمینه با شرکت‌های سازنده داخلی مذاکراتی صورت گرفته و هماهنگی‌هایی با اتاق اصناف شده و با تصویب مجلس، اقدامات لازم را آغاز خواهیم کرد و سه میلیون و ۲۰۰ هزار واحد صنفی باید به صندوق مجهز شوند. براساس قانون و بخشنامه هم کسانی که نسبت به عدم نصب صندوق اقدام نمی‌کنند، مشمول مالیات نمی‌شوند اما هر فردی حتی نصب صندوق را اعلام کند از نظر ما صندوق شده، تلقی می‌گردد.

تقوی‌نژاد خاطرنشان کرد: تمام پرونده‌های مشاغل تا پایان سال ۹۳ حتما باید تا پایان سال ۹۵ قطعیت پیدا کنند.

در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
کدام رشته برای ارشد بهترهست ؟حسابداری یا حسابرسی یا حسابداری مدیریت

نویسنده GEZAL

1 پاسخ ها
2858 مشاهده
آخرين ارسال ۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۴:۲۷
توسط مرتضایی
xx
شروع از حسابداری یا حسابرسی؟

نویسنده elhammohamadjani

0 پاسخ ها
331 مشاهده
آخرين ارسال ۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۲:۳۴
توسط elhammohamadjani
xx
اخبار کسب و کار

نویسنده Accpanel

9 پاسخ ها
1611 مشاهده
آخرين ارسال ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۱:۱۲
توسط Accpanel
xx
اخبار ارز و طلا

نویسنده A.Ehsani

8 پاسخ ها
2689 مشاهده
آخرين ارسال ۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۹:۳۵
توسط m.amiri
xx
اخبار بورس

نویسنده A.Ehsani

27 پاسخ ها
4681 مشاهده
آخرين ارسال ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۰:۳۵
توسط Accpanel
xx
اخبار بانک

نویسنده Accpanel

14 پاسخ ها
2246 مشاهده
آخرين ارسال ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۱:۴۷
توسط Accpanel
 

anything