• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google



veryhot_post - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا نویسنده موضوع: آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی  (دفعات بازدید: 195968 بار)

0 کاربر و 2 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین فريدون مظفرنژاد

دستورالعمل ارزیابی عملکرد کارمندان و ضوابط تمدید قرار داد کارمندان غیر رسمی

در اجرای ماده ۸۱ و ۸۲ قانون مدیریت خدمات کشوری و آیین نامه مربوط (نظام مدیریت عملکرد و ارزیابی کارمندان) و همچنین بند ۳ ماده ۴۸ و ماده ۴۹ این قانون (موضوع شرایط تمدید قرارداد کارمندان پیمانی) و بند«هـ» ماده ۵۰ قانون برنامه پنجم توسعه که اجازه می دهد قرارداد افرادی که به صورت ساعتی یا کار معین به کار گرفته می شوند؛ تمدید شود (موضوع تبصره ماده ۳۲ قانون صدرالاشاره) و  به استناد ماده ۱۱۸  قانون مدیریت خدمات کشوری ، ضوابط ارزیابی کارمندان، نحوه تعیین صلاحیت و تمدید قرارداد کارمندان غیر رسمی ( پیمانی و قراردادی) و بهره گیری برای تداوم خدمت کارمندان رسمی ، به شرح ذیل است. 


ماده۱ - واحد منابع انسانی دستگاه های اجرایی موظف است اقدامات زیر را به عمل آورد:

۱-  تکمیل اطلاعات ردیف‌های «ب»، «ج» (به استثنای ج-۴)، «د»، «ز-۲» و «ط» از بند ۱۵ فرم «ارزیابی عملکرد کارمندان» -پیوست- از ابتدای بهمن ماه ظرف مدت ۱۵ روز (مستند به اطلاعات اخذ شده از واحدهای مربوط).

۲- ارسال فرم مربوط به هر یک از کارمندان برای مدیر واحد ذیربط و دریافت فرم تکمیل شده، حداکثر تا پایان بهمن ماه.

۳- استعلام از واحد گزینش برای اخذ تأییدیه تمدید قرارداد کارمندان غیررسمی و دریافت اطلاعات مربوط از واحدهای رسیدگی به تخلفات اداری، رسیدگی به شکایات، اجرای طرح تکریم ارباب رجوع، حضور و غیاب کارمندان و…، تا اول بهمن ماه.

۴- اخذ امضای مقامات مجاز طبق فرم «ارزیابی عملکرد کارمندان» و اقدام بر اساس اجرای دستورات و اطلاع‌رسانی به کارمند ذی‌ربط، تا ۱۵ اسفندماه هر سال.

تبصره ۱: امتیازاتی که توسط مدیر بلافصل کارمند تعیین می‌شود باید با هماهنگی رییس مافوق انجام پذیرد.

تبصره ۲: ارزیابی عملکرد مدیران (مدیران میانی و بالاتر) بر اساس دستورالعمل و فرم مستقلی انجام می‌گیرد که متعاقباً ابلاغ می‌شود.

ماده ۲- تمدید قرارداد کارمندان غیررسمی با رعایت شرایط زیر امکان‌پذیر است.

۱- نیاز واحد مربوط به ادامه خدمت کارمند و وجود اعتبار لازم

۲- تأییدیه گزینش

۳- عدم محکومیت بر اساس ماده ۹۱ قانون مدیریت خدمات کشوری

۴- کسب حداقل ۸۰ امتیاز از مجموع عوامل فرم ارزیابی عملکرد کارمندان

ماده ۳- ملاک ارزیابی عملکرد کارمندان رسمی، موضوع بند سوم ماده (۴۸) قانون مدیریت خدمات کشوری و آیین‌نامه مربوط، کسب امتیاز لازم از «فرم ارزیابی عملکرد کارمندان» است.

ماده ۴- تکمیل فرم «ارزیابی عملکرد کارمندان» و تعیین امتیاز هر یک از عوامل، طبق «راهنمای تکمیل فرم ارزیابی عملکرد کارمندان» که پیوست است انجام می‌پذیرد. دستگاه موظف است ضمن بیان ضرورت تکمیل دقیق فرم و روش آن برای مدیران، به نحو مقتضی وظایف محوله و عوامل ارزیابی را به اطلاع کارمندان برساند.

ماده ۵- دستگاه می‌تواند متناسب با ویژگی‌های اختصاصی مشاغل خود، چنانچه امتیاز هر یک از عوامل، نیازمند تغییر بوده و یا اضافه کردن عاملی جدید ضرورت داشته باشد با تأیید شورای راهبری توسعه مدیریت مربوط، حداکثر تا ۲۰ امتیاز از سقف ۱۲۰ امتیاز فرم را تغییر دهد به نحوی که این تغییر منجر به حذف هیچ‌یک از عوامل مندرج در فرم نشود (کاهش یا افزایش امتیاز و یا اضافه نمودن عامل جدید).

ماده ۶- مسؤولیت اجرای این دستورالعمل و پاسخگویی نسبت به اجرا و کیفیت آن بر عهده بالاترین مقام مسؤول در واحد منابع انسانی دستگاه است.

تبصره- در صورتی که در موعد مقرر، فرایند مذکور در این دستورالعمل به اجرا درنیاید، پس از اتمام مدت قرارداد کارمندان غیررسمی و برای جلوگیری از تضییع حقوق کارمندان، قرارداد قبلی صرفاً برای حداکثر سه ماه، قابل تمدید است.

ماده ۷- دستگاه موظف است تمامی کارمندان خود را بر اساس این دستورالعمل به صورت سالیانه ارزیابی نماید و پس از اطلاع‌رسانی نتایج ارزیابی به کارمند و ثبت نتیجه در سامانه مدیریت عملکرد، فرم مربوط را در پرونده پرسنلی کارمند (رسمی، غیررسمی) نگهداری نماید.


محمود عسکری‌آزاد- جانشین رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی


در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
بخشنامه درباره چک‌ رمزدار
« پاسخ #1396 : ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۶:۲۷ »
 بانک مرکزی به تازگی با صدور بخشنامه‌ای بانک ‌ها را مکلف کرده است که تمامی چک‌های رمزدار را تنها تا ساعت ۱۳ هر روز کاری وصول کنند.



به گزارش تسنیم، تعیین سقف زمانی برای وصول چک‌های رمزدار یکی از تازه‌ترین سیاست‌های بانکی است که بانک مرکزی در راستای اجرای چکاوک به بانکداران ابلاغ کرده است.

در این طرح که بدون اطلاع رسانی انجام شده، بانک مرکزی به بانک‌ها اعلام کرده است که از این پس چک‌های رمزدار را می توانند تا ساعت ۱۳ هر روز کاری وصول کنند و در صورتی که دارنده چک رمزدار دیرتر از زمان تعیین شده به شعبه مراجعه کند باید برای وصول یک روز منتظر بماند.

بنابراین در این طرح اگر مشتری دیرتر از ساعت ۱۳ هر روز به شعبه بانک مورد نظر مراجعه کند باید یک روز منتظر بماند و روز بعد و البته قبل از ساعت ۱۳ با مراجعه به شعبه چک مورد نظر را وصول کند.

یکی از مشتریان بانک‌ها که از این طرح هم اطلاعی نداشت گفت: روز قبل از تعطیلات هفته گذشته برای وصول چک رمزدارم با ارزش بیش از ۳۰ میلیون تومان به شعبه بانک مورد نظر مراجعه کردم ولی متصدی شعبه به بنده گفت از آنجایی که نیم ساعت دیرتر از زمان تعیین شده آمد‌ه‌ای امکان وصول نیست و باید بعد از تعطیلات یک بار دیگر به شعبه بیاید.

وی افزود: اینکه چنین طرحی در سکوت خبری اجرایی شد مشکلاتی را برای مردم بوجود آورده است چراکه احتمال فراوان وجود دارد که دارنده چک رمز دار برای وصول آن پول برنامه ریزی انجام داده باشد و با این سیاست تمام برنامه هایش بهم می خورد.

وی گفت: من در همان روز چکی به همان ارزش داشتم و به امید وصول چک رمزدارم از پاس کردن آن چک مطمئن بودم اما این سیاست از پیش اعلام نشده برنامه هایم را بهم ریخت.

این مشتری بانکی همچنین تأکید کرد: علاوه براین مشخص نیست که پول وصول نشده بنده در این دو روز تعطیلات صرف چه کارهایی شده و بانک از آن چه استفاده هایی کرده است؟

خبرنگار تسنیم برای مشاهده لینک بخشنامه مذکور بانک مرکزی به قسمت مربوط به بخشنامه های بانک مرکزی در حوزه نظام های پرداخت مراجعه کرد اما متاسفانه بخشنامه های این بخش از سال ۹۰ تا کنون به روز نشده اند.

چک بین بانکی چکی است که طبق درخواست مشتری توسط بانک به عهده یکی از سایر بانکها (شعبه مورد نظر) با استفاده از رمز صادر می شود.

وجه چک های بین بانکی نقداً قابل پرداخت نبوده و بایستی به حساب متقاضی در بانک مقصد منظور گردد و در واقع غیرقابل انتقال به شخص ثالث است. چک بین بانکی عهده سایر بانک ها در صورتی توسط بانک مبدا صادر می گردد که ذینفع در بانک مقصد وجه دارای شماره حساب باشد.چک مزبور در وجه بانک مورد نظر و جهت واریز به حساب درخواست شده توسط متقاضی صادر می گردد.


در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
احتمال افزایش١۶ درصدی دستمزد سال ٩۴
« پاسخ #1397 : ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۷:۴۷ »
وزیر کار و رفاه اجتماعی افزایش دستمزد بر مبنای تورم را برای سال آینده منطقی دانست و بر حمایت از تولیدکنندگان تاکید کرد.


این گفته وزیر به مفهوم آن است که دستمزد کارگران طبق تورم امسال کمتر از ١۶ درصد افزایش خواهد یافت. تورم ١٢ ماه منتهی به دی‌ماه براساس اعلام بانک مرکزی ٣/١۶ درصد بوده که با توجه به روند نزولی نرخ رشد تورم احتمال کاهش این نرخ به کمتر از ١۶ درصد نیز هست. بنابراین در صورت مبنا قرار گرفتن نرخ تورم امسال، دستمزدها نیز کمتر از ١۶ درصد افزایش می‌یابد.

١١تا ١۵ درصد سهم دستمزد در هزینه‌های صنایع
این تاکید بر حمایت در شرایطی است که به گفته علی ربیعی سهم دستمزد در هزینه‌های تولید بین ١١ تا ١۵ درصد است. به این ترتیب حمایتی که دولت از آن دم می‌زند بابت سهم اندکی از هزینه‌هاست در حالی که باقی هزینه‌های تولید همچنان بر مدار افزایش می‌چرخد. از سوی دیگر حمایت از تولید در شرایطی مورد تاکید مسوولان قرار می‌گیرد که سبد معیشت خانوار سال‌هاست ملاک تعیین دستمزد قرار نگرفته است. این درحالی است که طبق قانون کار علاوه بر تورم سالانه باید سبد معیشت خانوار نیز برای تعیین دستمزد ملاک عمل قرار گیرد. آیتمی است که برای تعیین حداقل دستمزد باید ملاک محاسبه قرار گیرد. اما در سال‌های گذشته همواره تورم ملاک تعیین دستمزد قرار گرفته و سبد معیشت خانوار که برای امسال به گفته رییس اتحادیه جامعه پیشکسوتان کارگری ١۶ میلیون و ٢٠٠ هزار ریال محاسبه شده است، ملاک عمل قرار نمی‌گیرد. به دلیل این تخلف از قانون یعنی بی‌توجهی به سبد معیشت خانوار شکاف بین هزینه و درآمد هر سال عمیق‌تر شده است و به همین دلیل کارشناسان از یک شکاف تاریخی صحبت   می‌کنند.

نامه‌نگاری با روحانی درباره اشتغال
وزیر کار طرح بنگاه‌های زودبازده در دولت سابق را فاقد کار کارشناسی دانست و با تاکید بر اینکه اشتغال با پاشیدن پول ایجاد نمی‌شود، تصریح کرد: به دنبال تکمیل ظرفیت و ایجاد زنجیره واحدهای کوچک هستیم. یک مطالعه نشان می‌دهد که در صنعت کفش و لباس به آسانی می‌توان ۵۰۰ هزار شغل ایجاد کرد. ربیعی با اشاره به اختصاص ۱۰۰۰ میلیاردتومان برای اشتغال‌زایی از محل هدفمندی یارانه، از اختصاص ۵۰۰۰ میلیاردتومان برای حمایت از تولید به وزارتخانه‌های جهاد و صنعت خبر داد و گفت: یکی از برنامه‌ها و اهداف من در وزارت کار، حفظ اشتغال موجود و امنیت شغلی بود.

وی با تاکید بر اینکه از نابودی ۲۵۰ هزار شغل به صورت کلینیکی جلوگیری شد، بیان داشت: همچنین با قراردادهای سفیدامضا مقابله می‌شود و تنبیهاتی در این زمینه در نظر گرفته شده است. از سویی گزارشاتی از ضایع شدن حقوق زنان در برخی بخش‌ها به ویژه خدماتی‌ها داریم که به دنبال جلوگیری از آن هستیم. رییس‌جمهور اردیبهشت ماه امسال دستوراتی را به من درباره برنامه‌ریزی برای حفظ امنیت شغلی داده است. وزیر کار درباره جدیدترین اقدامات صورت گرفته برای تعیین حداقل دستمزد سال آینده مشمولان قانون کار اظهارداشت: بنای قانون در این خصوص سه‌جانبه‌گرایی و تفاهم کارگر و کارفرما با همراهی دولت است. مزد تابع چند مساله است که یکی از آنها شرایط نیروی کار و وضعیت زندگی کارگران است. به گفته ربیعی، باید بررسی شود که امروز یک زندگی با چقدر درآمد اداره می‌شود؟ هم‌اکنون بیشتر کارگران و نیروی کار کشور در حاشیه شهرها و شهرهای بزرگ ساکن هستند و سبد هزینه‌های خانوار در این مناطق بالاست.

شروط تعیین دستمزد ۹۴ کارگران
ربیعی از نامه‌نگاری با رییس‌جمهور خبر داد و اظهار داشت: به رییس‌جمهور نوشتم که برای حرکت گرفتن اشتغال نیازمند مداخله در بنگاه‌های کوچک هستیم. به عنوان نمونه هم‌اکنون در پتروشیمی باید ۲ میلیاردتومان هزینه شود تا یک شغل ایجاد شود، بنابراین برای سرعت بخشیدن به جریان اشتغالزایی نیازمند رونق در بنگاه‌های کوچک هستیم. وی ادامه داد: همان‌گونه که با موضوع تورم روبه‌رو هستیم باید به ادامه تولید نیز فکر کنیم. به بیان دیگر تعیین مزد کارگران باید به صورتی باشد که توان تولید در بنگاه‌ها مختل نشود. البته هزینه مزد در صنایع مختلف یکسان نیست و بین ۱۱ تا ۱۵ درصد به صورت متوسط در نوسان است.

وزیر کار خاطرنشان کرد: آنچه دستمزد را می‌سازد نرخ تورم است و سبد خانوار بر اساس نظام چانه‌زنی پیگیری می‌شود. باید در زمان تعیین دستمزد تمامی معادلات دیده شود. اینکه تورم بالا بود و در سال‌هایی دستمزد کارگران از تورم عقب افتاد یک واقعیت است. ربیعی اظهار داشت: نمی‌توان درباره دستمزد کارگران وارد یک بازی چرخ و فلکی شد ولی دستمزد باید به میزان تورم رشد کند و در واقع کاهش قدرت خرید نیروی کار جبران شود. ما به دنبال بهبود بخشیدن وضعیت کارگران، اشتغال مجدد و جلوگیری از اخراج نیروی کار هستیم و خلاصه اینکه چرخ صنعت هم باید بچرخد و کرامت نیروی کار حفظ شود. وی مجموع دریافتی امسال مشمولان قانون کار را به صورت متوسط یک میلیون تومان اعلام کرد و گفت: من می‌دانم هزینه‌های بالای زندگی خیلی سخت و زجرآور است اما حال و روز صنعت نیز خوش نیست. نباید به دیدگاه غیرمتعهدانه در این باره سخن بگوییم.

حمایت از تولید توان پرداخت دستمزد را بالا می‌برد
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس فضای کسب و کار علت را در بی‌توجهی دولت به بخش خصوصی جست‌وجو می‌کند. به زعم او با توجه به اینکه دستمزد کارگران توسط بخش خصوصی پرداخت می‌شود؛ اگر دولت به حمایت از این بخش توجه ویژه داشت و اگر شرایط کار را برای این گروه مهیا کرده بود؛ توان پرداخت کارفرمایان برای دستمزدهای بالاتر هم افزایش می‌یافت. وی می‌افزاید: نمی‌توان برای تعیین دستمزد یک طرف قضیه را دید. باید توان کارفرمایان را هم برای پرداخت‌ هزینه‌های بیشتر سنجید اما در عین حال این موضوع نباید به اجحاف به حقوق کارگر منجر شود. بر این اساس تنها زمانی می‌توان امید بهبود را داشت که دولت برای حمایت از بخش خصوصی تدابیر ویژه بیندیشد.

حاج اسماعیلی معتقد است: از آنجا که دولت در بودجه ٩۴ افزایش ١٧ درصدی حقوق کارمندان را پیشنهاد داده است از این رو به نظر می‌رسد حقوق کارگران پایین‌تر از ١٧ درصد افزایش پیش‌بینی نشود. بحث حال حاضر بین نمایندگان کارگران و کارفرمایان چانه‌زنی بین عدد ١٧ تا ٢۵ درصد است.

دستمزد کارگران در سال آینده باید ۵۳ درصد افزایش پیدا کند

رئیس فراکسیون کارگری مجلس با بیان اینکه در تعیین دستمزد سال آینده کارگران باید معوقات ۸ سال گذشته نیز درنظر گرفته شود، گفت: ۳۵ درصد معوقات سال‌های گذشته به اضافه ۱۸ درصد پیشنهاد شده از سوی کارفرمایان، نشان می‌دهد که دستمزد کارگران در سال آینده باید ۵۳ درصد افزایش پیدا کند.

علیرضا محجوب در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری خانه ملت، درباره میزان افزایش دستمزد کارگران در سال آینده با توجه به نرخ تورم، گفت: رسیدگی به موضوع تعیین دستمزد و حقوق کارگران براساس قانون کار سه جانبه و برعهده نمایندگان کارگری، کارفرمایان  و دولت است.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: بند یک ماده ۴۱ قانون کار به این نکته اشاره می‌کند که میزان حقوق و دستمزد کارگر باید به بر اساس تورم تعیین شود، اما بند دوم همین ماده تاکید دارد که میزان دستمزد یک کارگر باید بر اساس حداقل معیشت که همان سبد هزینه‌ای است تعیین شود.

وی تصریح کرد: فراکسیون کارگری با محاسبه دستمزد کارگران براساس سبد حداقل هزینه‌ای، این مقدار را یک میلیون و هفتصد و ده هزار تومان اعلام کرد، البته این مقدار به مأخذ آخرین سبد منتشره در سال ۸۳ و تورم های اعلام شده در سنوات بعد بوده است، بنابراین همه طرف هایی که در تعیین حقوق و دستمزد کارگران نقش دارند، باید براساس جدول گویای فراکسیون کارگری تصمیم بگیرند.

محجوب درباره پیشنهاد افزایش ۱۸ درصدی دستمزد کارگران از سوی کارفرمایان برای سال آینده، تاکید کرد: متاسفانه این میزان حتی معادل تورم‌های پرداخت نشده در حقوق و دستمزد کارگران در سال‌های گذشته هم نخواهد بود، به عبارت بهتر مجموع تورم های پرداخت نشده در دستمزد کارگران براساس ارقام رسمی بیش از ۳۵ درصد است که اگر این میزان به ۱۸ درصد اضافه شود، افزایش حقوق کارگران باید به میزان ۵۳ درصد افزایش پیدا کند.

این نماینده مردم درمجلس نهم، ادامه داد: نقش کارفرمایان در سه جانبه تعیین دستمزد کارگران از همه اعضا پررنگ تراست، البته کارفرمایان صاحب منفعت بوده و ازجیب کارگر سودهای بی شماری را دریافت می کنند، ازاین رو باید تاکید کرد که طبق نظریه اقتصاددان برجسته هیچ کالایی در طولانی مدت کمتر از قیمت تمام شده فروخته نخواهد شد.

رئیس فراکسیون کارگری مجلس، گفت: نمی‌توان در خصوص افزایش دستمزد کارگران در سال آینده کمتر از ۵۳ درصد بحث کرد، بنابراین در تعیین دستمزد کارگران براساس میزان تورم، باید معوقات ۸ سال گذشته نیز پرداخت شود که این میزان یعنی ۳۵ درصد به اضافه ۱۸ درصد پیشنهاد شده از سوی کارفرمایان میزان ۵۳ درصد را برای حداقل حقوق و دستمزد کارگران برای سال آینده تعیین می کند.


در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

معاون فنی و درآمد سازمان تأمین اجتماعی از صدور کارت شناسایی ویژه بازرسان این سازمان خبر داد و گفت: این کارت برای بازرسان فنی و مسئولان و کارشناسان بازرسی و اجرائیات تأمین اجتماعی و با همکاری حراست سازمان صادر شده است.


به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، محمدحسن زدا اظهار داشت: این کارتها از ابتدای اسفندماه سال جاری در اختیار کارشناسان ذیربط شعب تابعه قرار می‌گیرد که حاوی اطلاعات مورد نیاز نظیر آرم و نام سازمان، عنوان کارت، سمت و محدوده فعالیت، نام و نام خانوادگی، کد پرسنلی و تاریخ اعتبار است.

وی نقش و اهمیت بازرسان فنی، کارگاهی و مأموران اجرائیات در بررسی و تحقیق در رابطه با موارد مرتبط با وظایف محوله و همچنین تهیه گزارش در اجرای تکالیف مقرر در قانون تأمین اجتماعی و سایر مواد قانونی مربوط به سازمان تأمین اجتماعی را مورد تأکید قرار داد و افزود: به منظور ایجاد وحدت رویه و اعتماد سازی بیشتر و تعامل لازم با مخاطبان، این کارت شناسایی صادر شده و در اختیار بازرسان تأمین اجتماعی قرار گرفته است.


در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
چرا چک‌های رمزدار از ساعت 13 به بعد وصول نمی‌شوند؟
« پاسخ #1399 : ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۱:۱۲ »
در چند روز گذشته خبری مبنی بر عدم وصول چک‌های رمزدار بعد از ساعت 13 از سوی برخی رسانه‌ها مطرح شد، آن‌طور که گفته شده در این بخشنامه بانک مرکزی بانک‌ها را موظف کرده تا قبل از ساعت 13 فعالیت‌های مرتبط با چک‌های رمزدار را انجام دهند.
چک‌های رمزدار از سوی بانک مبدا به تقاضا مشتری در وجه حساب شخص مشخص به بانک مقصد صادر شود و تنها قابلیت واریز به حساب نامبرده دارد.

به گزاش اقتصادنیوز،‌ افراد بیش‌تر از این چک‌ها برای سرعت عمل در انتقال وجه تا قبل از تولد عابر بانک‌ها و اینترنت بانک به شدت استفاده می‌کردند که در حال حاضر از این چک‌ها در معاملات سنگین که افراد آشنایی با یکدیگر ندارند همچون معاملات خانه و ماشین استفاده می‌شود.

تعیین ساعت برای دریافت چک رمز دار عجیب نیست
یک فعال بازار در رابطه با چک رمزدار و بخشنامه اخیر بانک مرکزی به اقتصادنیوز، گفت: با روی کار آمدن اینترنت بانک، سیستم ساتنا و ... چک‌های رمزدار در موارد خاص همچون معامله زمین و خانه استفاده می‌شود.

او ادامه داد: با وجود ساعت کار بانک‌ها که تا ساعت حدود 2 بعد از ظهر است بخشنامه دریافت چک رمزدار تا قبل از ساعت 13 چیز عجیب و غریبی نیست.

تسویه حساب بانکی در زمان اداری
در همین رابطه یک کارشناس پولی و بانکی بیان کرد: احتمال می‌رود بخشنامه اخیر بانک مرکزی در پی آن باشد تا بانک‌ها در ساعت اداری حساب‌های مابین خود را از طریق حساب پایاپای تسویه کنند.

سید‌بهاالدین حسینی‌هاشمی در گفت‌و‌گو با اقتصادنیوز، بیان کرد: با توجه به تجربه شخصی احتمال می‌رود بخشنامه اخیر در راستای تسویه حساب‌های بین بانکی در ساعت اداری باشد و این فعالیت از باز ماندن حساب در بین بانک‌ها جلوگیری می‌کند.

او با تاکید بر این که بانک مرکزی مسولیت تسویه حساب‌های پایاپای را بر عهده دارد،‌ادامه داد: با این بخشنامه از برداشت بیش از حساب مشترک بین بانک‌ها جلوگیری خواهد شد و این در حالی است که بانک‌ها تا حدود ساعت 14 فعال هستند.

این کارشناس پولی و بانکی افزود: احتمالا این موضوع یک دستورعمل باشد و در سیستم نظارتی بانک مرکزی جایگاهی نداشته باشد و احتمال می‌رود بانک‌ها به این توافق دست یافته‌اند.
منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
بسته مجلس برای افزایش حقوق‌ها
« پاسخ #1400 : ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۵:۵۱ »

کارفرمایان پیشنهاد کرده‌اند مزد کارگران در سال آینده ۱۱۰هزارتومان افزایش یابد که در این صورت، کسری معیشتی خانوار کارگری طبق آمار ارائه شده توسط مجلس، بیش ازیک میلیون تومان و به میزان ۱۵۰درصد خواهد شد.
 

امروز قرار است یک نشست مهم در شورای عالی کار به منظور بررسی چگونگی افزایش حداقل دستمزد سال آینده مشمولان قانون کار برگزار شود و برخی مقامات کارگری کشور هم اعلام کرده اند وزرای کار، اقتصاد و صنعت در این جلسه حضور خواهند داشت.

طی یکماه اخیر همزمان با اوج گرفتن گفتگوها در زمینه حقوق و دستمزد کارگران، مباحث فراوانی درباره وضعیت معیشتی نیروی کار مطرح و گزارش هایی از کسری حقوق کارگران ارائه شد.

برخی گزارش ها حاکی از هزینه تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزارتومانی ماهیانه یک خانوار کارگری حکایت دارد.

در عین حال، تجربه سال های اخیر نشان می دهد که حداقل دستمزد سال آینده مشمولان قانون کار نمی تواند رشد چشمگیری نسبت به ۶۰۹ هزارتومان فعلی داشته باشد و آنگونه که وزیر کار مطرح کرده، بنگاه ها توان پرداخت ارقام قابل توجه در سال ۹۴ را نیز نخواهند داشت.

فاصله حقوق کارگران با هزینه ها

بر پایه این گزارش، در حال حاضر مقامات دولتی و کارفرمایان تنها به پذیرش وجود مسائل معیشتی در زندگی کارگران تاکید می کنند و کار خاصی برای خروج معیشت خانوارهای کارگری کشور از وضعیت فعلی نمی شود.

وزیر کار می گوید اگر دولت بخواهد در زمینه تقویت معیشت کارگران کاری انجام بدهد باید بنزین را گران کند تا بتواند پولی را فراهم کند.

در عین حال، کارفرمایان و کارگران معتقدند دولت باید از حضور نمایشی در شورای عالی کار خارج شود و در زمینه بهتر شدن وضعیت حقوق و دستمزد کارگران کمک هایی را داشته باشد.

در میان ارقام متفاوتی که از هزینه های زندگی و کسری معیشتی خانوار ارائه می شود، ارقام اعلام شده از سوی مرکز آمار و فراکسیون کارگری مجلس قابل توجه است.

رییس مرکز آمار ایران هزینه ماهیانه یک خانوار را در حال حاضر یک میلیون و ۸۲۳ هزارتومان اعلام کرده و فراکسیون کارگری مجلس نیز رقم یک میلیون و ۷۱۰ هزارتومان را به عنوان حقوق مورد نیاز فعلی جامعه کارگری کشور اعلام کرده است.

علیرضا محجوب همچنین درباره بررسی های صورت گرفته در فراکسیون کارگری مجلس گفت: محاسبه دستمزد کارگران براساس سبد حداقل هزینه ای، یک میلیون و هفتصد و 10 هزار تومان است. البته این مقدار به ماخذ آخرین سبد منتشره در سال ۸۳ و تورم های اعلام شده در سنوات بعد بوده است؛ بنابراین همه طرف هایی که در تعیین حقوق و دستمزد کارگران نقش دارند، باید براساس جدول گویای فراکسیون کارگری تصمیم بگیرند.

وی درباره پیشنهاد افزایش ۱۸ درصدی دستمزد کارگران از سوی کارفرمایان برای سال آینده تاکید کرد: متاسفانه این میزان حتی معادل تورم های پرداخت نشده در حقوق و دستمزد کارگران در سال های گذشته هم نخواهد بود، به عبارت بهتر مجموع تورم های پرداخت نشده در دستمزد کارگران براساس ارقام رسمی بیش از ۳۵ درصد است که اگر این میزان به ۱۸ درصد اضافه شود، افزایش حقوق کارگران باید به میزان ۵۳ درصد افزایش پیدا کند.

متوسط دریافتی یک میلیون؛ حداقل هزینه ۱.۷ میلیون تومان

با وجود محاسبات انجام شده در مجلس، وزیر کار متوسط دریافتی هر مشمول قانون کار را در سال جاری یک میلیون تومان اعلام کرده است که دستکم ۷۰۰ هزارتومان کسری درآمدی کارگران را نشان می دهد.

در عین حال، اگر درصد پیشنهادی کارفرمایان برای افزایش حقوق سال آینده در نهایت به تصویب شورای عالی کار برسد، حداقل دستمزد کارگران از ۷۲۰ هزارتومان فراتر نخواهد رفت؛ این رقم یعنی اینکه در سال آینده نیز معیشت خانوارهای کارگری دستکم با ۱۵۰ درصد کسری مواجه خواهد بود.

فرامرز توفیقی با بیان اینکه تجربه نشان داده که وعده های سال های گذشته دولت مبنی بر ارائه بسته های حمایتی به منظور تقویت قدرت معیشت کارگران هیچگاه عملیاتی نشده است، گفت: در سال گذشته، وزیر کار درباره مسکن امید قول هایی را به کارگران دادند، حال بیایند شفاف سازی کنند در این زمینه چه اقداماتی در یکسال اخیر شده است؟ اگر بانک اطلاعاتی تشکیل شده، چگونه و چه گروه هایی در آن قرار گرفته اند؟

مشاور عالی مجمع نمایندگان کارگران ایران اظهارداشت: برای اجرای نظام سلامت، دولت از منابع تامین اجتماعی هزینه کرده است. در حال حاضر، دولت در زمینه درمان متمرکز شده در حالی که در سند چشم انداز، دولت باید در زمینه پیشگیری اقداماتی را داشته باشد.

وعده هایی که عملی نشد

توفیقی گفت: چرا غیر از یکبار در سال گذشته، دیگر سبد کالایی به کارگران داده نشد؟ مگر وزیر کار سال گذشته در شورای عالی کار نگفت مادامی که من هستم به کارگران سبد تعلق می گیرد پس چرا نشد؟

این مقام مسئول کارگری افزود: حال اگر قرار است دولت دوباره بیاید در شورای عالی کار وعده بدهد، ما کارگران به دنبال وعده نیستیم. دولت می تواند از طریق کاهش نرخ سود بانک ها، تخفیف ها و بخشش های مالیاتی و اقداماتی از این دست به کارفرمایان و در نتیجه به بهبود معیشت کارگران کمک کند.

وی گفت: متاسفانه قطار قدرت خرید جامعه کارگری به سمت سقوط پیش می رود و بررسی سبد مصرفی خانوار نشان می دهد نرخ تورم سالیانه و تورم نقطه به نقطه به سمت کاهش چشمگیر در حرکت نیست و در برخی موارد مانند اجاره مسکن و خوراک، قیمت ها در حال افزایش است.
منبع : جام جم آنلاین
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
معافیت مالیاتی کارمندان دولت اعلام شد
« پاسخ #1401 : ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۵:۵۳ »
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی صبح امروز پارلمان به بررسی جزئیات لایحه بودجه سال 1394 کل کشور پرداختند.

به گزارش تسنیم، وکلای ملت با تصویب بند الف تبصره 9 ماده واحده مقرر کردند که سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده 52 قانون برنامه 5ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برای سال 1394 مبلغ 138 میلیون ریال (یک‌میلیون و 150هزار تومان در ماه) در سال تعیین می‌شود و مازاد آن تا 7برابر به‌نرخ 10 درصد و مازاد بر این به‌نرخ 20درصد برای بخش خصوصی و دولتی و سایر دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 5 قانون محاسبات عمومی تأیید می‌شود.

در ماده 52 قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، سقف معافیت مالیاتی برای کارمندان وزارتخانه‌ها، مؤسسات و سایر دستگاه‌های اجرایی مطرح شده است.
منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
شرط مجلس برای معافیت مالیاتی و بخشودگی
« پاسخ #1402 : ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۶:۵۳ »
جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی به بررسی جزئیات بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۹۴ اختصاص یافت که بر این اساس تعدادی از بندهای این لایحه پس از بررسی به تصویب رسید.

به گزارش مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب بند ب از تبصره ۹ این لایحه مقرر کردند که مدت اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده تا پایان سال ۹۴ تمدید شود.

وکلای ملت در بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه ۹۴ با تصویب بند د از تبصره ۹ این لایحه مقرر ساختند اشخاصی که طبق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور در سال ۹۴ طبق قانون مکلف به ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی می شوند، در صورت عدم ثبت نام در مهلت تعیین شده توسط سازمان مذکور از کلیه معافیت ها و بخشودگی های جریمه های مقرر در قانون مالیات های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال مربوطه محروم می شوند.

گفتنی است؛ تعدادی از نمایدگان از جمله قاضی پور و محجوب پیشنهاد حذف بند ب را مطرح کردند که به تصویب نرسید و بند د هم بدون هیچ پیشنهادی مورد تصویب قرار گرفت.

منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

نماینده کارگران در شورای عالی کار با تشریح بسته جدید کارگران درباره جبران کسری قدرت خرید امسال، گفت: جبران افت ۳۵۰ هزارتومانی قدرت معیشتی خانوار کارگری به کارفرمایان پیشنهاد شد.

مهر نوشت: فرامرز توفیقی از بسته نهایی پیشنهادی نمایندگان کارگران درباره وضعیت معیشت خانوار کارگری در سال جاری خبر داد و گفت: در نشست شب گذشته شورای عالی کار، از کارفرمایان خواستیم تا کسری ۳۵۰ هزارتومانی قدرت خرید کارگران در سال جاری نسبت به سال گذشته با ۳۰ هزارتومان بالاتر یا پایین تر را جبران کنند.

نماینده کارگران در شورای عالی کار اظهارداشت: محاسبات تمامی تشکل های کارگری کشور درباره میزان کسری قدرت خرید خانوار در سال جاری نسبت به پارسال به عدد ۳۵۰ هزارتومان رسید. این پیشنهاد روشن را به نمایندگان کارفرمایان دادیم اما آنها از اظهارنظر در این زمینه خودداری کردند.

توفیقی خاطرنشان کرد: از سویی معاون وزیر کار به عنوان نماینده دولت نیز با پیشنهاد جبران قدرت خرید کارگران موافق بود. به صورت کلی پیشنهاد این است که کارفرمایان به نحوی در قالب افزایش حداقل مزد، بن نقدی، حق مسکن، حق سنوات، پاداش و عیدی و سایر مزایای جانبی مزد، این کسری قدرت خرید را جبران کنند.

این مقام مسئول کارگری کشور تاکید کرد: اگر این کار بشود، افت قدرت خرید کارگران متوقف خواهد شد. البته به کارفرمایان اعلام کردیم، افت قدرت مالی کارفرمایان در سال های اخیر ناشی از سیاست های دولت قبل بوده و از اینرو باید مورد حمایت قرار گیرند.

عضو شورای عالی کار افزود: همچنین به دولت نیز پیشنهاد شد تا در قالب پیمان های دسته جمعی، افت ۷۲ درصدی قدرت خرید کارگران را که از محل سیاست گذاری های دولت در سال های گذشته به وجود آمده را در یک دوره زمانی ۵ ساله جبران کند.
منبع : همشهری آنلاین
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

نمایندگان‌ مجلس شورای اسلامی آستان‌های مقدس و قرارگاه‌های سازندگی را مکلف کردند که ضمن ارائه اظهارنامه‌ مالیاتی در سال آینده، مالیات را بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم پرداخت کنند.

به گزارش ایسنا، نمایندگان مجلس در جلسه علنی نوبت صبح امروز (شنبه) و در ادامه بررسی جزئیات لایحه بودجه 94 در بخش درآمدی بند الحاقی دو تبصره 9 را به تصویب رساندند.

بر اساس این مصوبه، آستان‌های مقدس و قرارگاه‌های سازندگی مکلفند در سال 1394 اظهارنامه مالیاتی و حساب سود و زیان درآمدهای سال 1393 مرتبط با سهام خود در شرکت‌ها و مؤسسات با فعالیت‌های اقتصادی نظیر صنعتی، معدنی، تجاری و خدماتی را تسلیم ادارات مالیات کرده و مالیات آن را براساس قانون مالیات‌های مستقیم پرداخت نمایند. منابع درآمدهای مالیاتی شرکت‌های تابعه آستان قدس رضوی موضوع این بند در قالب قوانین بودجه سالانه به صورت جمعی – خرجی در اختیار این آستان قرار می‌گیرد.

همچنین نمایندگان بند الحاقی یک را مصوب کردند که مطابق با آن سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور موظف است بر بودجه سال 1394 سازمان‌های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و دولتی نظارت و بودجه سال 1395 این مناطق را در پیوست شماره (3) لایحه بودجه سال 1395 کل کشور منظور کند.

همچنین مجلس بند «م» تبصره 9 را جهت بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع داد. این بند خلاف قانون برنامه است که نمایندگان جهت تصویب آن باید با دو سوم رای با آن موافقت می‌کردند اما این موضوع به تصویب مجلس نرسید. حذف این بند نیز مورد موافقت نمایندگان قرار نگرفت به همین دلیل به کمیسیون ارجاع داده شد.

در این بند آمده است که در سال 1394 دولت مکلف است علاوه بر عوارض دریافتی برای واردات کالاها و محصولات فرهنگی و صنایع دستی از قبیل لوازم صوتی و تصویری و لوح فشرده، تا چهاردرصد(4%) به تعرفه این‌گونه کالاها و محصولات افزوده و دریافت نماید و منابع حاصل را به حساب درآمد عمومی نزد خزانه داری کل کشور واریز کند.

منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

 مشاور مجمع عالی نمایندگان کارگران درباره جزئیات ۳ پیشنهاد نهایی مزد ۹۴ کارگران گفت: جبران ۷۳درصدی قدرت خرید کارگران طی ۵ سال، حداقل حقوق ۸۹۰هزار تومان و جبران افت ۳۵۰هزار تومانی قدرت خرید سه پیشنهاد نهایی است.
 

فرامرز توفیقی در گفت وگو با تسنیم، درباره جزئیات 3 پیشنهاد مزدی نهایی کارگران در جلسه شورای عالی کار گفت: با توجه به اینکه قدرت خرید جامعه کارگری در سال 93 نسبت به 92، 350هزار تومان کاهش یافته است، درخواست جبران این عدد را برای حفظ قدرت خرید کارگران در سال 94 ارائه کردیم.

جبران افت 350هزار تومانی قدرت معیشت خانوار کارگری

توفیقی ادامه داد: تشکل های کارگری از چندین ماه پیش بررسی های هزینه سبد معیشت خانوار کارگری را در استان ها داشته اند. آمار و ارقام به دست آمده نشان دهنده این است که قدرت خرید کارگران در سال 93 نسبت به 92 به میزان 350هزار تومان کاهش یافته است. این پیشنهاد روشن را به نمایندگان کارفرمایان دادیم اما آنها هیچ گونه نظری ندادند.

وی با بیان اینکه معاون وزیر کار به عنوان نماینده دولت موافق کاهش قدرت خرید کارگران است، اظهار کرد: هفده تن با جبران قدرت خرید کارگران موافق است. کلیت این جبران کاهش قدرت خرید این است که کارفرمایان در قالب افزایش حداقل مزد، بن نقدی، حق مسکن، حق سنوات، پاداش و عیدی این میزان کسری را جبران کنند.

حداقل حقوق 94 کارگران باید 890هزار تومان شود

مشاور عالی مجمع عالی نمایندگان کارگران درباره دومین پیشنهاد بسته مزدی کارگران در سال 94 افزود: دومین پیشنهاد ما این است که با توجه به اینکه کارفرمایان معتقدند که از سال 57 تا 93 حقوق کارگران مطابق نرخ تورم افزایش یافته است، در محاسباتی ساده مشخص می شود که سال 93 کارگران باید به میزان 890هزار تومان حقوق دریافت می کردند که این حقوق به 608هزار تومان ختم شد.

وی ادامه داد: علی رغم تأکید کارفرمایان بر اینکه حقوق کارگران مطابق نرخ تورم افزایش یافته است. طبق بررسی های صورت گرفته از سال 84 تا سال 92 مبنی بر تعیین حداقل دستمزد کارگران، عقب افتادگی 73درصدی وجود دارد. در حال حاضر با وجود این، کارفرمایان امسال تأکید دارند که حقوق مطابق نرخ تورم افزایش یابد. باید بگوییم اگر کارفرمایان همان 890هزار تومان سال 93 را برای سال 94 در نظر بگیرند، کارگران شرایط کارفرمایان را درک کرده و حتی تقاضای افزایش دستمزد جدید 94 را نمی کنند.

جبران 73درصدی قدرت خرید کارگران طی 5 سال

توفیقی درباره سومین پیشنهاد مزدی با تأکید بر اینکه دولت کاهش 73درصدی قدرت خرید کارگران را 5ساله در دستمزد جبران کند، اظهار کرد: رئیس جمهور گفتمانی تحت عنوان "کار شایسته و مزد منصفانه" را مطرح کرده بود، همچنین مؤلفه ها و چگونگی تحقق این موضوع مهم و مدل جدید در تعیین دستمزد نیروی کار نیز روشن شده بود لذا انتظار داریم این مدل را برای سال 94 عملیاتی کنند.

وی ادامه داد: هدف ما جبران کمبود سال های گذشته است، چون در سال های اخیر فاصله سطوح مزدی با حداقل دستمزد کم شده و به همین دلیل جذب نیروی متخصص در بازار کار کاهش یافته است لذا اگر نیروی متخصص و ماهر بداند حقوق و دستمزد مناسب دریافت می کند، بیشتر به سمت بازار کار جذب می شود.
منبع : جام جم آنلاین
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
مالیات تولید تقسیط می‌شود
« پاسخ #1406 : ۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۷:۲۴:۵۴ »
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور با اعلام شرایط تقسیط مالیات تولیدکنندگان دارای سود و درآمد گفت: برخی بازرگانان تمایل به پرداخت مالیات ندارند.

به گزارش مهر، علی عسکری در مورد مالیات تولیدکنندگان گفت: بخش بالایی از مالیات ها، از تولیدکنندگان دریافت می شود و نزدیک به ۵۵ درصد درآمدهای مالیاتی از اشخاص حقوقی که عمدتا تولیدکنندگان هستند، دریافت می شود.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه اگر تولیدکنندگان سود و درآمد داشته باشند از آنها مالیات اخذ می شود در غیراینصورت مالیاتی از آنها گرفته نمی شود، افزود: گرچه سازمان مالیاتی در چارچوب قانون عمل می کند اما مالیات را از تولید زمانی می گیریم که سود باشد.

وی با اشاره به شرایط سخت اقتصادی کشور عنوان کرد: با توجه به این موضوع و برای اینکه تولید با مشکل نقدینگی مواجه نشود، مالیات تولیدکنندگان اگر سود کرده باشند، تقسیط می شود تا فشاری به آنها وارد نشود.

عسکری ادامه داد: اگر تولیدکنندگان زیان کنند به آنها مالیاتی تعلق نمی گیرد. مالیات انباشته ثبت می شود و در سالهای بعد اگر سود کرد در ابتدا جبران می شود و اگر درآ» دی باقی ماند به آن مالیات تعلق می گیرد.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: اما در برخی موارد تولیدکنندگان به ویژه آنهایی که فعالیت بازرگانی می کنند، سودآور هستند اما مایل به پرداخت مالیات نیستند که در مورد آنها ممکن است که شدت عمل به خرج دهیم، زیرا واقعیت این است که آنها مشکلی برای پرداخت مالیات ندارند اما نمی خواهند که بپردازند.

وی اضافه کرد: اما با مودیانی که مشکلی با سازمان امور مالیاتی در پرداخت مالیات ندارد و ما هم از فعالیت و چرخه اقتصادی آنها اطلاعات داریم، کنار می آئیم.
منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
به رئیس‌تان راهکار ارائه دهید
« پاسخ #1407 : ۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۷:۲۶:۰۴ »
نويسنده: Amy Gallo
مترجم: رویا مرسلی
این نکته بر هیچ‌کس پوشیده نیست که داشتن ارتباط خوب با رئیس بسیار مفید است و ایجاد چنین رابطه‌ای هنر شما به‌عنوان يك کارمند است. اما آیا می‌دانید چگونه با رئیس خود طوری تعامل داشته باشید که آنچه می‌خواهید را به‌دست آورید، در کسب موفقیت حامی او باشید و در کار خود پیشرفت کنید؟
گاهی اوقات توصیه‌هایی از طرف دوستان، راهنماها یا حتی یک مقاله یا کتاب به ما منتقل می‌شود. اما آیا این توصیه‌ها کافی هستند؟ ما نظر دو متخصص را درباره باورهای عمومی در این زمینه جویا شدیم که شرحی از آن را در اینجا ذکر خواهیم كرد:


1- همیشه به رئیس خود راه حل ارائه دهید، نه شرح مشکلات
«جفری‌ففر» به‌عنوان استاد رفتار سازمانی در دانشگاه کسب‌وکار استنفورد می‌گوید: «مشکلات، اسباب خوشحالی هیچ‌کس را فراهم نمی‌کنند و آوردن مشکلات حل‌نشده نزد مدیر باعث می‌شود این‌طور به نظر برسد که شما کار خود را خوب انجام نداده‌اید.» به همین جهت می‌توان گفت بلی، خوب است به مشکلات و موانع کمی فکر کنیم و حداقل با در دست داشتن چند راه حل بالقوه نزد رئیس خود برویم.به نظر ففر حتی بهتر است برای ایجاد رابطه مستحکم‌تر با رئیس یک قدم فراتر بروید و کاری کنید رئیس‌تان فکر کند که این راه‌حل‌ها ایده او بوده است. ففر می‌گوید: «همه ما ایده‌های خود را دوست داریم، همانطور که اسم خود و تاریخ تولد خود را دوست داریم». ففر در این عبارت موضوع توسعه فردی را مدنظر دارد که باعث می‌شود ما نسبت به هر آنچه متعلق به خودمان است تعصب داشته باشیم. راه حل خود برای یک مساله را در قالب آنچه رئیس‌تان قبلا گفته بیان کنید. مثلا می‌توانید بگویید: «ما می‌توانیم اقدام X را انجام دهیم که می‌دانم قبلا خود شما پیشنهاد کرده بودید».
البته محدودیت‌هایی در رابطه با قانون «راه‌حل ارائه دهید، نه شرح مشکلات» وجود دارد اما «لیندا هیل» به‌عنوان استاد مدیریت کسب‌وکار در دانشکده كسب‌وكار هاروارد و یکی از نویسندگان مجموعه «نبوغ جمعی» می‌گوید: بعضی از افراد از ترس اینکه راه‌حل درست را در دست نداشته باشند، هیچ نمی‌گویند. او در این‌باره به شرکت فلکس ترونیکس اشاره می‌کند که یکی از مدیران آن در مورد یک مساله آنقدر صبر کرد تا موضوع حاد شد و یکی از مهم‌ترین حساب‌های شرکت در معرض خطر قرار گرفت. او می‌گوید: «اگر مشکلی وجود دارد که شما راه‌حل آن را نمی‌دانید، منتظر نشوید و حالت خنثی به خود نگیرید. بروید و از رئیس خود کمک بخواهید». اگر مشکلی وجود دارد که شما از عهده حل آن برنمی‌آیید، این وظیفه مدیرتان است که به راه‌حل‌های ممکن برای آن موضوع فکر کند. به همین خاطر، هیل سخن خود را این گونه تفسیر می‌کند که: «اگر چند راه‌حل کوچک در اختیار دارید با همان‌ها نزد رئیس‌تان بروید اما در همین اثنا، از او هم برای ارائه راه حل کمک بخواهید.» رئیس‌تان کارهای زیادی دارد و بسیار مشغول است به همین خاطر، همیشه نباید این کار را انجام دهید اما اگر اعتماد رئیستان را جلب کنید، او خواهد دانست که به این دلیل بدون راه‌حل به سراغ او می‌آیید که واقعا به کمک او نیاز دارید.

2- هرگز در مقابل رئیس خود گریه‌نکنید
ففر می‌گوید از نظر قدرت، گریه کردن حرکت اشتباهي است. او می‌گوید «قطعا نمی‌خواهید نشان دهید که از لحاظ احساسی ضعیف هستید.» خشم باعث می‌شود احساس قدرت بیشتری به طرف مقابل نشان داده شود. او می‌گوید «گریه کردن نشانه ناراحتی است که باعث می‌شود بخش زیادی از قدرت شما از بین برود.»
اما هیل معتقد است گاهی اوقات نمی‌توانید اشک‌های خود را کنترل کنید. او می‌گوید «من افرادی را دیده ام که در دفتر من گریه کرده‌اند و این موضوع عمدتا مربوط به اخبار بد یا اتفاقات بدی است که در زندگی شان رخ داده است.» هیل می‌گوید هرگز درباره این افراد قضاوت نکرده است. او می‌گوید «برای من این فرصتی است که با آنها همدردی کنم.» زنان از لحاظ فیزیولوژیک بیشتر میل به گریه کردن دارند به همین خاطر، احتمالا خانم‌ها این توصیه را بیشتر از آقایان جدی می‌گیرند.
البته متخصصانی نیز هستند كه معتقدند شرکت جای گریه کردن نیست و برخی نیز مدافع جایز بودن ریختن اشک در محیط کار هستند. با این وجود، هم ففر و هم هیل هر دو معتقدند اگر فکر می‌کنید که نمی‌توانید احساسات خود را تحت کنترل داشته باشید، بهتر است با رئیس خود گفت‌وگو نکنید و آن را به تعویق بیندازید. هیل می‌گوید «توانایی کنترل احساسات نشان‌دهنده هوش هیجانی شماست» و حتی اگر در هم شکسته هم شدید، نگذارید اشک هایتان جاری شوند. به خودتان بگویید: «نباید فکر کنی رئیست می‌فهمد اشک‌های تو چه معنایی می‌دهند. باید توضیح‌دهی چه احساسی داری (ناراحتی، استیصال) در این صورت لازم نیست منتظر حدس و گمان او بمانی.»

3- کمتر قول بده، بیشتر عمل کن
هیل و ففر هر دو موافقند که این ایده خوبی است. هیل می‌گوید اغلب وقتی از مدیران می‌پرسم چرا به برخی کارمندان توجه ویژه دارند آنها می‌گویند به‌خاطر آنچه در واقعیت از عملکرد آنها دیده‌اند. یکی از این مدیران توضیح می‌دهد «وقتی از او می‌خواهم برایم ماهی بیاورد او برای من نهنگ می‌آورد.» ففر می‌گوید «آنچه عملکرد خوب یا بد را مشخص می‌کند به انتظارات بستگی دارد و اگر شما به‌عنوان کارمند بتوانید به رئیس خود بیشتر از آنچه گفته‌اید ارائه کنید، در این صورت در نظر او خوب جلوه خواهید کرد.» او می‌گوید از همین تاکتیک می‌توان در موفقیت مذاکرات نیز بهره برد. تحقیقات نشان داده‌اند که اگر در یک مذاکره پیشنهاد اول را شما ارائه کنید، احتمال اینکه امتیاز چانه‌زنی را به‌دست آورید بیشتر خواهد بود. مثلا اگر به رئیس خود قول می‌دهید که در این هفته پنج مشتری می‌آورید، سطح توقع را مشخص کرده‌اید اما اگر هفت مشتری بیاورید، در این صورت فراتر از انتظار او ظاهر شده‌اید.

4- با رئیس خود دوست نشوید
اظهار نظر درباره این مساله سخت است. ففر اشاره می‌کند که آنچه شما در نهایت می‌خواهید این است که با رئیس خود رابطه خوبی داشته باشید چگونگی آن اهمیتی ندارد. او می‌گوید «هرچه رئیستان شما را بیشتر دوست داشته باشد، بیشتر نسبت به شما لطف خواهد داشت و بیشتر احساس می‌کند که باید در موفقیت شما نقش داشته باشد و در این رابطه شما هم بهتر خواهید بود.» با این وجود هیل هشدار می‌دهد که جنس این رابطه دوستی با رابطه‌های دیگر تفاوت دارد: «من فکر می‌کنم می‌توانید رابطه دوستانه‌ای داشته باشید اما موضوعات را از هم تفکیک کنید. این رابطه مانند رابطه‌های دیگر نیست. اگر رئیستان مجبور شود میان شما و شرکت یکی را انتخاب کند، به احتمال زیاد انتخاب او گزینه دوم خواهد بود.» او می‌گوید هر چند یک رابطه خوب می‌تواند برای شما مفید باشد اما اگر دیگران فکر کنند که او استثنا قائل می‌شود این مساله می‌تواند به اعتبارش لطمه بزند. هیل می‌گوید «افراد متوجه خواهند شد که رفتار شما دوستانه است و رئیستان باید از شما فاصله بگیرد تا به جانبداری متهم نشود.»
اما یادتان باشد هرگز سعی نکنید تنها به خاطر دلایل سیاسی به رئیس خود نزدیک شوید. یکی از نویسندگان به نام کارن دیلون در کتاب «آیا می‌توانید با رئیس خود دوست باشید» می‌گوید «رابطه‌ای که مبنای آن قدرت طلبی شما باشد احتمالا رابطه قوی نخواهد بود و خطر آن برای شما بیشتر است که احتمالا پایان نافرجامی خواهد داشت بالاخص اگر رئیستان فکر کند که شما در پی رسیدن به موفقیت شغلی به او نزدیک شده‌اید.»

5- بگذارید کارتان نشان دهد شما که هستید.
طبق نظر ففر این نظریه، اشتباه است. بله البته که باید خوب کار کنید اما رئیستان به‌طور خود به خود متوجه کار خوب شما نخواهد شد. او می‌گوید «رئیستان به شدت مشغول است و تعصبات خاص خود را دارد. این گونه نیست که شما فکر کنید کار خود را انجام دهید و همه چیز به خوبی پیش خواهد رفت.» برعکس، باید کاری کنید که کار خود را تبلیغ كنيد. هیل نیز در موافقت با این مساله می‌گوید «دیده شدن بسیار مهم است.» او پیشنهاد می‌کند با دلیل و مدرک دستاوردها و کارهای خود را به رئیستان نشان دهید و اگر کافی نیست، راهی پیدا کنید تا بتوانید درباره عملکرد و کار خود با رئیستان صحبت کنید و تلاش‌های خود را به اطلاع او برسانید. ففر می‌گوید «این مسوولیت شماست که کاری کنید رئیستان از کار خوب شما قدردانی کند.»
ففر می‌گوید بیشتر افراد می‌دانند که باید در رابطه با رئیس خود چه کار کنند اما مشکل اینجاست که «نمی‌توانند آن کارها را انجام دهند». این موضوع بسیار شایع است چرا که اغلب کارمندان در بند رابطه سلسله مراتب سازمانی گرفتار می‌شوند. هرچند بسیاری از افراد به برابری در جهان اعتقاد دارند اما باز هم در ارتباط با سلسله مراتب سازمانی برخورد محافظه‌کارانه‌ای دارند. در هر صورت رابطه با مقام‌های ارشد نیز بخشی از کار شماست که باید با احترام به آن نگریسته شود.
منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
نرخ مالیات ها افزایش نمی یابد
« پاسخ #1408 : ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۳:۲۹ »
رییس سازمان امور مالیاتی گفت: براساس برنامه ریزی های انجام شده امکان مدیریت 60 تا 70 درصد فرار مالیاتی را خواهیم داشت.

به گزارش ایرنا، علی عسکری روز یکشنبه در حاشیه نشست مشترک مقامات عالی قضایی و مسئولان سازمان مالیاتی در گفت و گو با خبرنگاران، در پاسخ به پرسشی در خصوص رقم فرار مالیاتی در کشور، اظهار داشت: براساس مطالعات انجام شده حدود 20 تا 25 درصد تولید ناخالص داخلی از پرداخت مالیات فرار می کنند که اگر این منابع را براساس قیمت جاری محاسبه کنیم، هزار میلیارد تومان از تولید ناخالص داخلی کشور که معادله 250 هزار میلیارد تومان است فرار مالیاتی داریم اما اگر این رقم را به قیمت ثابت محاسبه نماییم، بعنوان مثال 530 هزار میلیارد تومان و حدود یک چهارم این عدد می شود.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: آن چیزی که در خصوص فرار مالیاتی واقعیت دارد این است که حجم فرار مالیاتی در اقتصاد کشور چه از نوع قاچاق و فعالیت های غیرقانونی و چه از نوع فعالیت قانونی که دارای کتمان است، حجم بسیار بالایی است و کشور باید در این زمینه بصورت جدی تر عمل کند.

وی در پاسخ به پرسشی در خصوص قانون تصویب شده در مجلس شورای اسلامی و تاثیر آن بر کاهش فرار مالیاتی، اظهار داشت: در هیچ اقتصادی فرار مالیاتی صفر نیست و در کشورهای توسعه یافته نیز که به همه ابزارها دسترسی دارند، باز هم فرار مالیاتی وجود دارد اما موضوع این است که باید این فرار به حداقل کاهش یابد.

عسکری تصریح کرد: فرض بر این است که می شود با ابزارها و امکانات موجود درکشور و همکاری قوا با یکدیگر 60 تا 70 درصد فرار مالیاتی را مدیریت و کنترل کنیم، هرچند بخشی نیز به لحاظ ترفندهایی که مودیان می زنند و در همه اقتصادها وجود دارد، باید شناسایی شوند و با آنها برخورد لازم صورت گیرد.

** پیش بینی درآمد مالیاتی برای سال آینده 75 هزار میلیار تومان است
معاون وزیر امور اقصادی و دارایی درباره درآمدی های مالیاتی امسال نیز گفت: از ابتدای سال تاکنون از مجموع 59 هزار و 300 میلیارد تومان درآمد پیش بینی شده در این بخش 96 درصد آن تا 11 ماهه سال جاری محقق شده است. سال آینده نیز حدود 75 هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی پیش بینی کرده ایم که امیدواریم با برنامه ریزی های صورت گرفته به این رقم دست یابیم.

** از ال.سی مالیات نمی گیریم
رییس سازمان امور مالیاتی در پاسخ به پرسشی در خصوص چگونگی بهره گیری از اطلاعات بانکی برای دریافت مالیات، تصریح کرد: فردی که در کشور تسهیلات و امکاناتی را برای فعالیت اقتصادی دریافت می کند، باید اطلاعات آن را به نظام مالیاتی ارائه کند و البته نظام مالیاتی هم اکنون به بخشی از این اطلاعات دسترسی دارد ولی موضوع این است که در آینده اطلاعات نظام مند می شود و این طور نیست که در سال های آتی بعنوان مثال 10 نفر اطلاعات ارائه دهند و 5 نفر دیگر از ارائه اطلاعات سرباز زنند. برهمین اساس اطلاعات تمام افرادی که از امکانات استفاده می کنند بصورت نظام مند دریافت خواهد شد و در تشخیص مالیات از آنها استفاده خواهیم کرد.

معاون وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسشی در خصوص دریافت مالیات از ال.سی (گشایش اعتبار) نیز گفت: سازمان امور مالیاتی از ال.سی ها مالیات دریافت نمی کند بلکه از آن برای تشخیص میزان مالیات بهره گیری می کند.

وی ادامه داد: بعنوان مثال فردی که از بانک تسهیلات، یا ضمانت نامه و یا ارزی را برای واردات دریافت می کند، مشخص است که میزان فعالیت این فرد در اقتصاد چه میزان است. فردی که ده میلیون دلار ارز دریافت می کند با فردی که دو میلیون دلار ارز می گیرد، تعیین کننده میزان فعالیت وی در اقتصاد است، بنابراین سازمان امور مالیاتی این ارقام را با میزان ابرازی ها بررسی می کند که باید این ارقام با یکدیگر همخوانی داشته باشد.

به گفته وی از باب کنترل فعالیت فرد و تشخیص درآمد از اطلاعات مربوط به ال.سی استفاده می کنیم.

معاون وزیر اقتصاد درباره افزایش میزان مالیات ها، گفت: در سال آینده حدود 28 درصد درآمدهای مالیاتی نسبت به امسال افزایش می یابد اما این افزایش از محل رشد نرخ مالیاتی و قرار نیست از اشخاص حقوقی که زیان می کنند مالیات دریافت کنیم ضمن آنکه سازمان مالیاتی از زیان مالیات نمی گیرد بلکه تنها از سود مالیات دریافت می کند.

به گفته وی، البته فردی که از اشخاص غیرحقوقی که به درآمدی دست یافته بعد از معافیت باید مالیات درآمد را پرداخت کند قرار نیست نرخ مالیات را افزایش دهد بلکه از طریق شناسایی و ارزیابی های مناسب در سازمان مالیاتی از او مالیات دریافت می شود.

وی تصریح کرد: سازمان مالیاتی از اطلاعات مربوط به تسهیلات و ضمانت نامه ها برای دریافت اطلاعات استفاده می کند و فعلا لازم نیست وارد سایر اطلاعات شویم البته اطلاعات مربوط به معاملات، قراردادها، تجارت خارجی، بیمه ها و بورس در بخش کالایی مورد استفاده قرار می گیرد.

** امکان دریافت مالیات بر مجموع درآمد را نداریم
وی درباره چرایی عدم دریافت مالیات در مجموع درآمد نیز گفت: لازمه دریافت این مالیات داشتن اطلاعات لازم است و از آنجا که تاکنون نتوانستیم این بستر سازی را انجام دهیم عملا پیاده کردن مالیات بر مجموع درآمد عملی نشده است.

منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی

آفلاین فريدون مظفرنژاد

xx - آخرین اخبار و وقایع حسابداری و حسابرسی - متا
مقابله جدی با فراریان مالیاتی
« پاسخ #1409 : ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۵:۵۶ »
معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با اعلام این خبر با فراریان مالیاتی به طور جدی برخورد خواهد شد، تاکید کرد: تدابیر لازم برای کاهش تخلف و پدیده فرار مالیاتی اندیشیده شده است.

به گزارش فارس، محمدباقر الفت معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه تدابیر لازم برای کاهش تخلفات در حوزه مالیات اندیشیده شده است، گفت: در حوزه پیشگیری از جرم دادگاه مخصوص تخلفات مالیاتی به زودی راه‌اندازی خواهد شد، تا تخلفات مربوط به این حوزه به صورت فوری و به درصد خطای کمتر برای اجرا انجام شود.

وی افزود: این دادگاه‌های مالیاتی به منظور کاهش تخلفات و پیگیری سریع‌تر پرونده‌ها تشکیل می‌شود، تا در کنار آن با ابزار اطلاعات و تعامل دستگاه‌ها شناسایی افراد آغاز خواهد شد.
منبع : دنیای اقتصاد
در طوفانهای زندگی باخدا بودن بهتر از ناخدا بودن است .

                                                    دکتر علی شریعتی


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
کدام رشته برای ارشد بهترهست ؟حسابداری یا حسابرسی یا حسابداری مدیریت

نویسنده GEZAL

1 پاسخ ها
2861 مشاهده
آخرين ارسال ۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۴:۲۷
توسط مرتضایی
xx
شروع از حسابداری یا حسابرسی؟

نویسنده elhammohamadjani

0 پاسخ ها
337 مشاهده
آخرين ارسال ۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۲:۳۴
توسط elhammohamadjani
xx
اخبار کسب و کار

نویسنده Accpanel

9 پاسخ ها
1618 مشاهده
آخرين ارسال ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۱:۱۲
توسط Accpanel
xx
اخبار ارز و طلا

نویسنده A.Ehsani

8 پاسخ ها
2697 مشاهده
آخرين ارسال ۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۹:۳۵
توسط m.amiri
xx
اخبار اقتصادی

نویسنده Accpanel

7 پاسخ ها
1190 مشاهده
آخرين ارسال ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۸:۵۵
توسط Accpanel
xx
اخبار بورس

نویسنده A.Ehsani

27 پاسخ ها
4698 مشاهده
آخرين ارسال ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۰:۳۵
توسط Accpanel