• linkedin

تالار تخصصی حسابداری در تلگرام


گروه تالار تخصصی حسابداری در تلگرام فعال است و همکاران در محیطی صمیمانه و تخصصی در کنار هم هستند

می توانید در قسمت جستجوی تلگرام
accmeta
را سرچ کرده و یا از لینک زیر وارد شوید

گروه
https://t.me/accmeta/

وارد شوید.


telegram_128-min - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا

این گروه جهت تبادل نظر و انتقال تجربه در بین همکاران حسابدار ایجاد شده است.

حضورتان را ارج می نهیم

Google


normal_post - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا نویسنده موضوع: تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده  (دفعات بازدید: 2554 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال دیدن موضوع.

آفلاین حبیبی

xx - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا
تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده
« : ۹ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۴:۱۴ »
با سلام ووقت بخیر
تفاوت بین تجمیع عوارض ومالیات بر ارزش افزوده در چیست؟

Linkback: https://irmeta.com/meta/b1054/t16508/

بنر قبل از دومین ارسال در مرجع مالیات بر ارزش افزوده

آفلاین مرتضایی

  • کاربر متایی
  • ******
  • index - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا
  • تعداد ارسال: 1.157
  • متا امتیاز 85173 تومان
  • لیست کدهای من
  • تشکر و اهداء امتیاز به مرتضایی
  • رای برای مدیریت : 22
  • متحد متا
  • تخصص: کارشناس ارشد حسابداری
  • سمت: مدیر مالی و اداری
  • استان / شهر: البرز - کرج
  • سپاس شده از ایشان: 434
  • سپاس کرده از دیگران: 231
xx - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا
پاسخ : تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده
« پاسخ #1 : ۹ آذر ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۷:۱۲ »
با سلام ووقت بخیر
تفاوت بین تجمیع عوارض ومالیات بر ارزش افزوده در چیست؟

سلام خانم آنوشا

منظور شما چیست ؟

این موردی که شما می فرمایید یک طرح می باشد . ( طرح تجمیعی قانون مالیات و عوارض برارزش افزوده ) که ساختمان این پروژه در خیابان اپادانا می باشد .
که در حال حاضر در دست اجرا میباشد و تا سال 1394 ادامه دارد .
" فرشته های زمینی منتظر یاری شما هستند "
جهت عضویت در گروه محک و شرکت در این امر خدا پسندانه به لینک ذیل مراجعه فرمایید
منتظر حضورسبز شما هستیم

mahak2 - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا

آفلاین MAZIARDM

xx - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا
پاسخ : تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده
« پاسخ #2 : ۱۰ آذر ۱۳۹۲ - ۰۰:۰۶:۴۸ »

ماده 1- از ابتداي سال 1382 برقراري و دريافت هرگونه وجوه از جمله ماليات وعوارض اعم از ملي ومحلي از توليد‌کنندگان کالاها، ارائه‌دهندگان خدمات وهمچنين کالاهاي وارداتي صرفاً به موجب اين قانون صورت مي‌پذيرد وکليه قوانين ومقررات مربوط به برقراري ، اختيار ويا اجازه برقراري ودريافت وجوه که توسط هيأت وزيران، مجامع،شوراها وساير مراجع، وزارتخانه‌ها، سازمانها، مؤسسات وشرکتهاي دولتي از جمله آن دسته از دستگاههاي اجرايي که شمول قوانين بر آنها مستلزم ذکرنام يا تصريح نام است، همچنين مؤسسات ونهادهاي عمومي غيردولتي صورت مي‌پذيرد به استثناء "قانون مالياتهاي مستقيم مصوب 3/12/1366 واصلاحات بعدي آن،قانون چگونگي اداره مناطق آزاد تجاري-صنعتي جمهوري اسلامي ايران مصوب 7/6/1372، قانون مقررات تردد وسايل نقليه خارجي مصوب 12/4/1373، عوارض آزاد راهها، عوارض موضوع ماده (12) قانون حمل ونقل وعبور کالاهاي خارجي از قلمرو جمهوري اسلامي ايران مصوب 22/12/1374 وعوارض موضوع بند (ب) ماده (46)‌، بند (ب) ماده (130) وبندهاي (الف) و(ب) ماده (132) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي وفرهنگي جمهوري اسلامي ايران مصوب 17/1/1379” لغو مي‌گردد.
تبصره 1- هزينه،کارمزد وساير وجوهي که از درخواست‌ کننده در ازاء ارائه مستقيم خدمات خاص ويا فروش کالا که طبق قوانين ومقررات مربوطه دريافت مي‌شود وهمچنين خسارات جرايمي که به موجب قوانين ويا اختيارات قانوني لغو نشده دريافت مي‌گردد، از شمول اين ماده مستثني مي‌باشند.
تبصره 2- از تاريخ‌لازم‌الاجراء شدن اين قانون، بند (ج) ماده (19)، ماده (168) وبند (ب) ماده (175) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران مصوب 1379 لغو گرديده و دربند (ب) ماده (19) آن قانون عبارت چهل وهشت‌درصد (48%) به پنجاه درصد (50%) اصلاح مي‌شود.

البته برای مطالعه متن کامل قانون مالیات تجمیع عوارض به لینک زیر مزاجعه فرمایید. باتشکر
http://www.intamedia.ir/Laws/ShowLawsT.aspx?mnu=000012


آفلاین MAZIARDM

xx - تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده - متا
پاسخ : تجمیع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده
« پاسخ #3 : ۱۰ آذر ۱۳۹۲ - ۰۰:۲۴:۳۲ »
http://rezaranjbar87.mihanblog.com/post/71

مالیات بر ارزش افزوده و حذف قانون تجمیع عوارض

اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم (مصوب سال 1380) اولین گام برای رسیدن به اهداف اقتصادی تلقی می‌شود که براساس آن علاوه بر تحولات اساسی در فرآیندهای مدیریتی و ادارهء امور مالیاتی کشور،‌نرخ‌ها و معافیت‌های مالیاتی نیز با تغییرات اساسی مواجه شدند. با وجود تعدد عوارض و مالیات‌های غیرمستقیم، پراکندگی قوانین و مقررات مربوط به عوارض و مالیات‌ها، تعدد مراجع وصول عوارض، عدم کارآیی در زمینهء جمع‌آوری عوارض و مالیات‌های غیرمستقیم، وجود طیف وسیع معافیت‌ها و رانت‌های تجاری، دریافت مالیات و عوارض به صورت مضاعف از تولید کالا و ارایهء خدمات، امکان اثرگذاری همچنین تعقیب آثار سیاستگذاری مالی دولت، بسیار دشوار و گاه غیرممکن است. به همین دلیل اصلاح قانون مالیات‌های غیرمستقیم به مثابه مکمل قانون مالیات‌های مستقیم و معرفی یک نظام شفاف و منسجم مالیات بر مصرف (فروش) کالا و خدمات ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

با درک چنین ضرورتی، تجمیع عوارض در تصمیمات اقتصادی دولت اولویت یافت و در قالب لایحه‌ای با عنوان لایحهء چگونگی برقراری و وصول عوارض و سایر وجوه دریافتی از تولیدکنندگان کالاها و ارایه‌دهندگان خدمات در تاریخ 12/11/79 به تصویب هیات دولت رسید. در مقدمهء توجیهی این لایحه رفع مشکلات مربوط به عوارض، شفاف و ساده کردن مجموع عوارض دریافتی، کاهش مراحل و مبادی دریافت و تسویه‌حساب آن‌ها از اهداف لایحه بیان شده است. لایحهء پیشنهادی دولت با هدف ایجاد اصلاحات عمیق‌تر در ساختارهای مذکور، مورد بازنگری و اصلاح مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و در قالب قانون اصلاح موادی از قانون برنامهء سوم توسعهء اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و چگونگی برقراری و وصول عوارض و سایر وجوه از تولیدکنندگان کالا، ارایه‌دهندگان خدمات و کالاهای وارداتی (موسوم به قانون تجمیع عوارض) در تاریخ 22/10/1381 به تصویب مجلس رسید.

در این قانون طبق استانداردهای علمی موجود در جهان، طبقه‌بندی‌های مختلفی از کالاها و خدمات وجود دارد که در یکی از این طبقه‌بندی‌ها، کالاها براساس هدف استفاده از کالاها به کالاهای مصرفی، سرمایه‌ای به واسطه‌ای تقسیم می‌شوند و براساس این تعریف، کالاها و خدمات به اعتبار خریدار آن کالا یا خدمات نهایی مصرفی، سرمایه‌ای و یا واسطه‌ای نام می‌گیرند نه به اعتبار فروشندهء کالا.

در واقع در قانون تجمیع عوارض، نوع استفاده از کالاست که نهایی بودن یا واسطه‌ای بودن آن را مشخص می‌کند بنابراین چنان‌چه مثلا کالایی توسط خانوار و برای مصرف نهایی خریداری شود، کالایی نهایی است اما چنانچه همان کالا توسط یک شرکت و به عنوان نهاده تولید خریداری شود، کالای واسطه‌ای خواهد بود. در این میان تعیین مرز دقیق کالاهای واسطه‌ای و نهایی تا حدودی مشکل است و اختلاف ایجاد شده میان تولیدکنندگان و کارگزاران مالیاتی برای پرداخت تجمیع عوارض از همین ظرافت خاص ناشی می‌شود.

رابطهء تجمیع عوارض و فعالیت‌های زیرزمینی

به اعتقاد کارشناسان و صنعتگران کشور، فشار ناشی از قانون تجمیع عوارض بود که بسیاری از صنعتگران را به سمت تولیدات زیرپله‌ای سوق داد و موجبات افزایش روزافزون فعالیت‌های زیرزمینی را فراهم آورد. این قانون در مراحل مختلف تولید صنعتی از جمله تولید لوله و پروفیل، فولاد، مواد شوینده، بهداشتی، کفش و ... را با مشکلات بی‌شماری روبه‌رو کرده تا آن‌جا که حتی برخی از این واحدهای تولیدی را به ورطهء تعطیلی کشانده است.

در حال حاضر حدود 96 درصد واحدهای تولیدی کشور به علت نبود یک رابطهء اجرایی شفاف، امکان گرفتن مالیات و تجمیع عوارض را از خریداران ندارند. از سوی دیگر بیش از 75 درصد سود تولیدکنندگان شناخته شده و مطرح نیز بابت سه درصد تجمیع اختصاص می‌یابد که به ضرر تولیدکنندگان است بنابراین خود به خود به سمت کتمان درآمد پیش می‌روند.

بعضی از کارشناسان اقتصادی و بخش صنعت معتقدند، قانون تجمیع عوارض یکی از عوامل اصلی تعطیلی واحد تولیدی از جمله صنایع چرم است. در حال حاضر علاوه بر واحدهای تولیدی کفش زیرپله‌ای حدود 22 هزار تولیدی در کشور موجود است که بسیاری از آن‌ها به علت مشکلاتی از جمله قاچاق بی‌رویهء کفش‌های چینی و نیز قانون تجمیع عوارض با بحران مواجهند و صادرکنندگان انگیزه‌ای برای صادرات ندارند. معترضان به اجرای این قانون تاکید دارند که به دلیل فشار ناشی از تجمیع عوارض، تولیدکننده که قادر به دریافت این عوارض از خریدار نیست خود جزو پرداخت‌کننده قرار می‌گیرد و در نتیجه صنعتگران و تولیدکنندگان به سمت فعالیت‌های زیرزمینی سوق داده می‌شوند.

در بسیاری از کشورهای جهان بر کالاهای مضر تجمیع عوارض می‌بندند تا مصرف آن را برای جامعه کاهش دهند و این نکته‌ای است که هنگام اجرای این قانون به آن توجه لازم نشده است به علاوه طبق این قانون کالاهایی که مصرف نهایی دارند، مشمول پرداخت سه درصد عوارض هستند اما اکنون در عمل شاهد آن هستیم که تجمیع عوارض به صورتی گسترده کالاها را در برگرفته است. این در حالی است که خریداران دولتی مطلقا زیر بار پرداخت این سه درصد عوارض نمی‌روند و تولیدکننده خود باید پرداخت‌کنندهء آن باشد. به موازات آن نیز شمول عوارض به واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات نیز سبب شد تا واحدهای تولید با مشکلاتی روبه‌رو شوند.

رویکردهای اساسی قانون تجمیع عوارض

قانون موسوم به «تجمیع عوارض» به‌رغم نام آن نه تنها جمع‌کنندهء عوارض بلکه حاوی اصلاحات اساسی در مجموعهء نظام مالی، مالیاتی و اقتصادی کشور به شمار می‌آید. از جمله رویکردهای اساسی درتصویب این قانون می‌توان به رفع موانع سرمایه‌گذاری و تولید، حمایت از صادرات، اصلاح ساختار نظام تجاری، ایجاد شفافیت در بودجهء دستگاه‌ها، شفاف‌سازی نظام مالی شهرداری‌ها، افزایش درآمد آن‌ها و حمایت از بخش روستایی، حذف عوارض مضاعف، انتقال مالیات و عوارض از تولیدکننده به مصرف‌کننده، بازنگری در قوانین مالیات‌های مستقیم و... اشاره کرد.

کالاها و خدمات مورد اشاره در قانون تجمیع عوارض

   طبق قانون تجمیع عوارض که به تفکیک کالاها و خدمات را از هم جدا کرده است می‌توان مالیات و عوارض بر واردات (حقوق ورودی)، مالیات و عوارض بر نوشابه‌های داخلی (غیرالکلی)، مالیات و عوارض بر سیگار، مالیات و عوارض فرآورده‌های نفتی (بنزین، نفت سفید، نفت گاز و...)، مالیات و عوارض خدمات مخابراتی، مالیات واگذاری خطوط تلفن همراه، عوارض آب، برق و گاز مصرفی، عوارض بر اماکن عمومی، عوارض حمل‌ونقل، عوارض سالانهء خودرو، مالیات و عوارض شماره‌گذاری خودرو، مالیات نقل و انتقالات خودرو، عوارض خروج از کشور و... را نام برد.

بنر بعد از آخرین ارسال در مرجع مالیات بر ارزش افزوده


اشتراک گذاری از طریق facebook اشتراک گذاری از طریق linkedin اشتراک گذاری از طریق twitter

xx
فرق بین مالیات بر ارزش افزوده و عوارض

نویسنده behrouz.sa712

1 پاسخ ها
6658 مشاهده
آخرين ارسال ۱۰ مهر ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۸:۴۹
توسط DELFAN
xx
آیا منظور از عوارض و مالیات قبض تلفن همان مالیات ارزش افزوده هست؟

نویسنده مهدی قاسمی

1 پاسخ ها
1468 مشاهده
آخرين ارسال ۱۹ مهر ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۴:۱۱
توسط ابراهیمی
xx
بستن حساب مالیات بر ارزش افزوده و عوارض

نویسنده تراورتن

12 پاسخ ها
6821 مشاهده
آخرين ارسال ۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۳:۳۳:۴۹
توسط مصطفی شریعتی
xx
افزایش یک درصد نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده در سال ۱۳۹۱

نویسنده آزاده پرتو

0 پاسخ ها
945 مشاهده
آخرين ارسال ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۵:۵۷
توسط آزاده پرتو
xx
دریافت مالیات و عوارض ارزش افزوده با رسید هزینه

نویسنده DELFAN

9 پاسخ ها
3176 مشاهده
آخرين ارسال ۲۴ مهر ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۴:۲۲
توسط DELFAN
xx
واردات بنزین از مالیات بر ارزش افزوده و عوارض معاف شد

نویسنده tali_1367

0 پاسخ ها
669 مشاهده
آخرين ارسال ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۴:۲۲:۵۰
توسط tali_1367
 


anything